真係不得之了啦🤤 呢間餐廳係近期食過最特別又好食嘅日本餐🇯🇵 主打串燒同拉麵 仲有勁多特色野 其他地方食唔到😍環境好新淨非常日系 仲有榻榻米房book🌸🎋🪵❣️炒枝豆 $38好大盤 送酒做前菜都一流💁🏻‍♀️ 用左黑蒜炒超香濃🤤❣️麻醬麻辣凍豆腐 $36呢個配搭幾新鮮但好夾😍 麻辣醬香但唔辣🌶 都幾多辣椒渣好惹味 豆漿都幾滑¨̮♡︎❣️免治雞肉棒 $38❣️紫蘇梅醬雞肉串 $32❣️雞頸肉 $38串燒我食親日本嘢必點🤙🏻 呢度勁多特色( ˘͈ ᵕ ˘͈ )尤其是係雞 好多部位都有 雞頸肉都係第一次食 肉質好爽彈🐓 紫蘇梅醬就refreshing🌱 免治雞肉棒係最癲‼️ 橙黃色嘅蛋黃蛋味特別濃 比普通蛋貴好多架😭❣️厚燒牛舌 $58❣️豚肉蘆筍串 $32❣️燒白鱔 $68❣️冬菇 $24❣️日本青椒仔 $28牛舌係必食 厚身有口感 加鹽同檸檬已經好好食🐄 店家推薦點黃芥末 又幾夾喎😼豚肉蘆筍好食 青椒講明係日本貨🇯🇵💁🏻‍♀️最驚喜係白鱔 皮燒得脆 肉入口都仲好軟滑😋❣️(梅酒) 吟香梅 般落刀 $68佢哋都有好多唔同嘅酒‼️ 呢款係有辣椒味🌶飲落唔會太嗆又得意 可以一試🥃❣️鮑魚山芋鐵板燒$98見到真係忍唔住 價錢又唔
主打串燒同拉麵 仲有勁多特色野 其他地方食唔到😍

❣️(梅酒) 吟香梅 般落刀 $68
佢哋都有好多唔同嘅酒‼️ 呢款係有辣椒味🌶
飲落唔會太嗆又得意 可以一試🥃

❣️鮑魚山芋鐵板燒$98
見到真係忍唔住 價錢又唔貴( ˙༥˙ )
同傳統鐵板燒有啲唔同 用咗山芋去整🍠 會比較健康 口感會軟糯啲 邊位都有脆😆
入邊就冇包椰菜 反而係有芝士呀‼️🧀🧀🧀
所以切起嘅時候好surprised🥳 拉芝OMG😋
醬汁好夠 每啖都極滿足( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝) 鮑魚好爽口~
鮑魚山芋鐵板燒

食物正有特色 環境好 絕對會返嚟再食¨̮♡︎

麻醬麻辣凍豆腐
鮑魚山芋鐵板燒
  • 串燒
在我來說飲食從來都應該是一種享受,而日本對食的文化及要求一直都相當高,所以自己尤其喜歡吃日本料理。今晚呢間餐廳朋友極力推介,所以預早訂枱來試,果真沒有介紹錯。到達餐廳時剛巧突然下起大雨,正在門口等侯入座時,另一枱正要離開的客人,由於沒有雨傘,正惆悵的時候,一位店員主動向客人借出公司雨傘。呢一個舉動,真的十分體貼細心。枱面清潔好後,我亦很快被安排入座一張卡位。餐廳大概有5張四人卡位,另一邊是一排單邊座位。另外,尚有兩間榻榻米房間。牆上有一大幅彩畫,裝修格局十分日式,整體環境高雅舒適。店員很有禮貌,先介紹自己,然後又主動問我會否飲酒。食好東西配番杯酒,絕對是一種享受。最後店員介紹了一款有辣味嘅梅酒給我,少少辣而酒味很順喉,好啱我口味,冇介紹錯。然後開始點選食物,過程中店員細心介紹相關食物的特色,並且建議我們可以先由沙律前菜開始,食完之後才安排上串燒;抖一抖之後再上熱食。整個過程,讓我們可以慢慢享受每款食物,果真十分貼心又專業。「魷魚薯蓉沙律」,擺碟賣相已經十分吸睛,今人提升食慾。薯蓉配上魷魚及糖心蛋、並有青瓜片及車厘茄,感覺清新又獨特。「芝士年糕」是店員介紹一試,果然年糕表面燒到卜卜脆,裡

枱面清潔好後,我亦很快被安排入座一張卡位。
牆上有一大幅彩畫,裝修格局十分日式,整體環境高雅舒適。

店員很有禮貌,先介紹自己,然後又主動問我會否飲酒。
食好東西配番杯酒,絕對是一種享受

吟香梅  般若刀

魷魚薯蓉沙律

「芝士年糕」是店員介紹一試,果然年糕表面燒到卜卜脆,裡面芝士流心,連紫菜包起來一齊食,好好味。

芝士年糕

「牛小排蘿蔔蓉醋串」牛小燒灑上椒鹽燒香,沾上蘿蔔醋汁,微酸令牛小排清減了油膩感

牛小排蘿蔔蓉醋串

「盬燒白鱔」,魚皮燒得脆卜卜、魚肉厚厚的,超肥美啊

「日本秋葵」,燒到恰到好處,不太熟不太生。上面鋪上木魚絲,令到整體口感更豐富,亦能減去秋葵的青澀的味道

燒白鱔 / 日本秋葵

「鹽燒雞中翼」雞翼選用來至日本的。難怪雞皮燒完特別甘香脆口,而仍保持肉質滑溜

「鵪鶉蛋」串燒還是第一次食,每粒蛋都𠝹上花紋,用心製作。
「串燒豆腐」好似幾得意所以試吓。豆腐皮燒至微脆,表面掃上少許醬汁,裡面豆腐滑滑。
鹽燒雞中翼/鵪鶉蛋/串燒豆腐/燒白鱔

食完串燒,略略抖了一會,然後店員告訴我會預備上主食。我哋今晚揀咗「長崎拉麵」配豬骨湯底。店員又介紹呢款拉麵香港比較少有機會食到。而且特別之處是煮好拉麵之後,除了加有蝦、魚片之外,廚師再會加上炒菜絲、豚肉絲,同埋糖心蛋,所以整碗麵是十分豐富

我哋兩人 share ,真係分量十足,非常豐富,豬骨湯底超濃郁香甜。最後我哋連湯都清曬
。推介絕對值得一試

長崎拉麵

另一主食我哋要試「豚角煮」。其實呢款菜,配飯一流
。不過由於食完拉麵已經七成飽,所以最後放棄加白飯。豚肉掛滿汁,味道香濃入味,肉質淋得嚟又帶點爽口彈牙,感覺複雜

豚淨煮

由服務、環境、食材,以至烹調方式,都一絲不苟。店員嘅細心,服務態度真係令我留下深刻印象,非常欣賞

今晚完全體驗到真真正正地享受一頓美味晚餐。一間物有所值嘅日式串燒拉麵居酒居,大家值得一試。
由於座位有限,提提大家最好預早訂枱
2021-08-08
3 分鐘 (堂食)
吟香梅  般若刀
魷魚薯蓉沙律
牛小排蘿蔔蓉醋串
燒白鱔 / 日本秋葵
鹽燒雞中翼/鵪鶉蛋/串燒豆腐/燒白鱔
豚淨煮
  • ,芝士年糕
2021-08-28 18 瀏覽
榻榻米居酒屋🎈碗盛Matane /滿滿的一碗 豐盛 完整 美滿/榻榻米 屬於日本獨有嘅文化🇯🇵這種帶住日式房間嘅裝修風格 亦曾經代表過社會上唔同嘅階層 見證住日本歷史嘅演變🕥呢間係天后嘅居酒屋 就有好少見嘅榻榻米房間🎎非常之適合一家人 或者一大班朋友仔喺度聚餐 利用呢個帶有日式風味嘅私人空間 談天説地😊麻醬棒棒雞沙律 ($68)嫩滑雞肉 用咗好普通嘅麻醬 青瓜撈成嘅醬汁嘅味道唔會搶走雞肉嘅味道 十份清新🌱明太子雞肉串 ($32)創新得意嘅配搭 明太子鹹香配上雞肉嫩滑嘅肉質 問返店員先知原來佢地採用左日本本地雞肉唔掛得咁滑啦😝雞心 ($28)咁大個女第一次食雞心 又冇想像之中嘔心喎一粒一粒細細粒嘅棕色固體狀物體串起嚟細心一望 仲隱約見到雞嘅微血管🤫雞心燒得入味爽口 第一次食比我嘅印象係正面嘅🐓紫蘇芥末豬五花腩 ($32)腩肉肥美多汁 油脂感極強😮芥末味同紫蘇葉嘅味道互相融合 配合五花腩一齊食帶點清新 油膩感即刻減少燒白鱔 ($68)望落脹卜卜 好飽滿嘅燒白鱔外皮燒得好香脆 咬落仲有聲添香脆外皮 加充滿肉汁嘅白鱔肉呢串串燒超越左想像嘅味道🥰串燒豆腐 ($28)香脆外皮硬豆腐 有啲似冇左獨特
榻榻米居酒屋

見證住日本歷史嘅演變🕥

呢間係天后嘅居酒屋 就有好少見嘅榻榻米房間🎎
非常之適合一家人 或者一大班朋友仔喺度聚餐
利用呢個帶有日式風味嘅私人空間 談天説地😊

麻醬棒棒雞沙律 ($68)
嫩滑雞肉 用咗好普通嘅麻醬 青瓜撈成嘅
醬汁嘅味道唔會搶走雞肉嘅味道 十份清新🌱

明太子雞肉串 ($32)
創新得意嘅配搭 明太子鹹香配上雞肉嫩滑嘅肉質
問返店員先知原來佢地採用左日本本地雞肉
唔掛得咁滑啦😝

雞心 ($28)
咁大個女第一次食雞心 又冇想像之中嘔心喎
一粒一粒細細粒嘅棕色固體狀物體串起嚟
細心一望 仲隱約見到雞嘅微血管🤫
雞心燒得入味爽口 第一次食比我嘅印象係正面嘅🐓

紫蘇芥末豬五花腩 ($32)
腩肉肥美多汁 油脂感極強😮
芥末味同紫蘇葉嘅味道互相融合
配合五花腩一齊食帶點清新 油膩感即刻減少

燒白鱔 ($68)
望落脹卜卜 好飽滿嘅燒白鱔
外皮燒得好香脆 咬落仲有聲添
香脆外皮 加充滿肉汁嘅白鱔肉
呢串串燒超越左想像嘅味道🥰

串燒豆腐 ($28)
香脆外皮硬豆腐 有啲似冇左獨特氣味嘅臭豆腐😆

牛小排蘿蔔蓉醋串 ($45)
用左牛嘅前胸肋骨位 肉質結實帶嚼勁
燒牛肉嘅熟度啱啱好 油脂非常豐滿
牛肉中間呈粉紅色 點出蘿蔔蓉醋帶有一點酸味🍋
恰度中和牛小排既肥膩感

吟香梅 般若刀 (杯) ($68)
咁特別嘅名 都知呢杯就係梅酒嚟
一飲落去超重梅味
吞個下開始慢慢散發啖啖嘅辣椒味
仲有少少灼喉嚨 飲下飲下就有啲上癮😂

豚角煮($78)
好邪惡嘅選擇呀 圓潤肥美嘅肥豬腩🐽
食一次半次唔緊要啦 豚肉脂肪同肉嘅部份層層分明
完全滿足到你嘅邪惡心態 不過醬汁有啲過鹹
配返碗白飯就差唔多🍚

櫻花蝦海鮮炒飯 ($98)
金黃色炒飯 炒得好亁身
每一啖都有櫻花蝦同海鮮配料 非常足料🦐
櫻花蝦 魷魚 蟹子 元貝 蟹膏 最後灑上少許蔥花系面頭
充滿住鹹香 鮮味🦑

• 牛小排蘿蔔蓉醋串
  • 串燒
碗盛 (天后) 原來香港有咁高質的日式串燒居酒屋🏮🥰 可以訂榻榻米房包廂中用膳😆 私隱度好高,而且空間寬敞,今次被安排「竹」為主題的房間,充滿日式和風的感覺🎋🎋火炙牛小排沙律 $118沙律🥗份量十足,材料包括青瓜絲、粟米🌽等,味道清新,當然不少得火炙了的牛小排,肥瘦均勻,不會太油膩,再自行加上餐廳秘製的日式和風醬汁,酸酸甜甜很開胃😋串燒系列:🎋雞中翼 $28/串即燒熱烘烘~ 好香口充滿鹽燒的香烤味😋🎋燒白鱔 $68/串魚肉燒熟了仍做到嫩滑,亦不會乾身,鹽燒提升了白鱔的鮮味~🎋厚燒牛舌 $58/串從不食牛舌的小編今次試了這間餐廳的厚燒牛舌,原來質感好爽口~🎋紫蘇芥末豬五花腩 $32/串本身擔心五花腩好肥,但原來不是~ 而且加了紫蘇和芥末,食完不會覺得油膩🥰🎋長崎拉麵 (豬骨湯底)$108拉麵🍜非常大碗,而且湯底好鮮甜😍😍 廚師另外炒蔬菜和豚肉,然後再融合於拉麵中❤️ 小編好怕鹹,但這碗拉麵的湯底是豬骨味濃而不鹹,推介❤️❤️🎋鮑魚山芋鐵板燒 $98嘩😍 是鐵板燒喔~~ 很像日版pizza😆 上面還加了鮑魚片,難怪鮮味十足,而且不會太濃味和鹹,用鐵板呈上能夠保持鐵板燒的熱度❤️🎋菜肉餃子 $48
碗盛 (天后)

🎋火炙牛小排沙律 $118

串燒系列:
🎋雞中翼 $28/串
即燒熱烘烘~ 好香口充滿鹽燒的香烤味😋

🎋燒白鱔 $68/串
魚肉燒熟了仍做到嫩滑,亦不會乾身,鹽燒提升了白鱔的鮮味~

🎋厚燒牛舌 $58/串

🎋紫蘇芥末豬五花腩 $32/串

🎋長崎拉麵 (豬骨湯底)$108

🎋鮑魚山芋鐵板燒 $98

🎋菜肉餃子 $48
冰花餃子🥟,一共4隻,餡料是豬肉和白菜,上面有一層薄脆冰花,脆卜卜~

這間餐廳整體質素好高,不論是食物、環境及服務,下次訂「櫻」🌸房間先和飲酒先~

*需加一服務費
地址:天后清風街9-11號寶德樓地舖
2021-08-11
  • 長崎拉麵
2021-08-25 53 瀏覽
超鍾意佢有榻榻米包廂位,打卡一流📸包廂有櫻花同竹兩個主題,滿滿日本氣息😚頂下旅行癮先啦~入包廂要除鞋,店員非常好服務地幫我哋收拾鞋😛再慢慢介紹menu。雖然唔係Omakaze,但同樣將烤完嘅串燒逐件送上,以免等耐左而肉質變硬😋呢個價錢但有五星級嘅服務超抵前菜沖繩水雲漬 $68原來水雲漬就係日本類似發菜嘅植物🤓第一次食入口酸酸甜甜幾特別黑松露炒枝豆 $38炒得好香,好啱做前菜同佐酒小食串燒 燒白鱔 $68牛舌 $58雞皮 (薄) $28雞臀 $28五花腩 $32嗌咗五款串燒,難得每款都好好食😦特別記得白鱔肉質飽滿肥美,牛舌好軟稔,雞皮炸得好薄好脆——串燒項目jenny 俾滿分吉列珍寶蠔 $58外面食親都係食口炸粉,蠔又細又乾🤭但呢間隻蠔超大,新鮮又滑口🤤小detail係點蠔嘅醬汁有日文嘅「蠔」字做裝飾,都幾cute~雜錦天婦羅 $108一出場就驚艶Jenny,居然以魚造型嘅竹籃裝住雜錦天婦羅出場,霸氣出場✨天婦羅炸粉非常之薄,真係極級享受😚叉燒拉麵 $88最後個叉燒拉麵麵質彈牙,湯底係魚介豬骨湯底,係師傅獨家熬製嘅湯底😋叉燒慢煮到微焦,係成個湯底都充滿住微焦嘅叉燒香~𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨清酒Co

前菜

黑松露炒枝豆 $38
炒得好香,好啱做前菜同佐酒小食

燒白鱔 $68

雜錦天婦羅 $108

叉燒拉麵 $88

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
清酒Combo set $188
店員介紹左神藏、望、雁木呢三隻清酒,左起係最濃到淡嘅順序排列,仲細心推介用「神藏」配佐酒小食、「望」配串燒、「雁木」配炸物同埋拉麵😛完全冇介紹錯,鍾意飲sake 嘅朋友一定要嚟試吓呢個combo!

有得睇有得食,服務仲一流,仲唔催還枱😍唯一就係全場爆滿一定要book枱,同埋就算係包廂,都唔可以自私用係要同其他客人開心share😂但如果一班朋友嚟,一早book仲用熟人fill up成個包廂自己食堅享受🥳必推啊!大家快啲去試吓
黑松露炒枝豆
黑松露炒枝豆
  • 炒枝豆
2021-08-24 18 瀏覽
天后一帶有唔少特色餐廳,除咗Cafe西餐之外,都有啲居酒屋,今次就去咗試呢間新開嘅居酒屋ᕕ(ᐛ)ᕗ.前菜 🥬沖繩水雲漬 $68水雲即係一種海藻,食落有種獨特嘅黏滑口感,用咗柑橘醋調味,帶微酸好開胃。.炒枝豆 $38 枝豆唔同平時食開嗰啲水煮,呢度係用黑蒜牛油炒香過,味道香濃。.串燒 🍢紫蘇芥末豬五花腩 $32 🐷五花腩肉質爽彈帶油脂香,芥末醬及紫蘇葉嘅清新氣味同五花腩好夾。強推♥︎.燒牛舌 $58 👅牛舌幾厚身,肉質爽口juicy。.燒白鱔 $68 🐟外皮燒得好脆,肉質肥美有彈性。.燒雞皮 $32 🐥燒雞皮勁香脆,十分香口。.吉列珍寶蠔 $58 🦪吉列蠔都幾肥美,外層沾滿麵包糠,炸得十分香脆。特別鍾意佢唔係普通沙律醬,而真係係日本食炸物嗰隻專門醬汁。.芝士年糕 $22 🍘年糕燒得外脆內軟糯,入面包住融化了的芝士。.雜錦天婦羅 $108 🍤好鍾意佢嗰qq魚仔籃,裝住天婦羅炸蝦、南瓜、茄子、冬菇各2件,炸漿夠薄炸得幾鬆化,唔會有油膩感。.明太子牛油飯 $28🍚呢個真係超級香,為晚餐畫上完美嘅句號♥︎.清酒Combo set $188 🍶期間限定,每杯都係100ml,可以一次試到3款清酒,由淡到

前菜 🥬

炒枝豆 $38

串燒 🍢
紫蘇芥末豬五花腩 $32 🐷

燒牛舌 $58 👅
牛舌幾厚身,肉質爽口juicy。
燒白鱔 $68 🐟
外皮燒得好脆,肉質肥美有彈性。
燒雞皮 $32 🐥
燒雞皮勁香脆,十分香口。
吉列珍寶蠔 $58 🦪

芝士年糕 $22 🍘
年糕燒得外脆內軟糯,入面包住融化了的芝士。

雜錦天婦羅 $108 🍤

明太子牛油飯 $28🍚
呢個真係超級香,為晚餐畫上完美嘅句號♥︎

清酒Combo set $188 🍶
期間限定,每杯都係100ml,可以一次試到3款清酒,由淡到濃。
左)神藏:味道較清淡,帶少少甜味,適合配前菜。
中)望:帶果味,適合配炸物。
右)雁木:搭配味道較濃嘅肉類或串燒。

總括而言:餐廳環境寬敞,坐得好舒服,有浮世繪嘅牆畫裝飾,佈置得好有日本風情。食物款式主打小食、串燒,另外仲有拉麵及日本酒等。食物質素及味道都相當唔錯,鍾意食日本嘢嘅朋友可以嚟試吓,餐廳仲有榻榻米和室,啱晒一班朋友聚會!
可能你會懷疑點解日本人每餐飯都會用到咁多碗碟,仲要唔同大細、花紋、就連筷子托亦都好講究。對比香港人黎講,一隻碗一對筷子走天下啦,呢種咁極緻、對美感既追求,認真值得我地去學習。於是今晚就係天后新開既居酒屋「碗盛」,真正感受日本料理文化,自然成為人生贏家,呢鋪仲勁過吳亦凡呀!👇📌お 酒 - ▪️ さ け · Combo Set - $180▫️ 一開波緊係飲返兩杯醒下先啦,呢個「清酒·三連貫」分別有唔同口味既3 shot 100ml Sake,味道由淺到濃開始飲。第一款staff推介由「神藏」開始,呢隻入口偏甜,味道輕身,果香非常突出;第二款「望」性質中性,味道亦屬於甜身少少,好適合送前菜、沙律呢類冷盤;最後「雁木」係最辛口,最爽身既一種,連埋串燒濃味既野食,相對係最夾,整體我覺得係幾抵飲,值得推介。📌先 付 け -▪️ 沖縄 · もずく漬 - ▪️ ごま棒棒鶏 · サラダ -▫️ 前菜方面我覺得佢地幾有心思,好似「沖繩·水雲漬」呢類平時居酒屋好少有得嗌,水雲其實係日式髮菜,配搭醋漬食落特別開胃,而且可以降低膽固醇,對腸胃好有益tim;而「麻醬棒棒雞·沙律」份量十足,每一款雞柳肉質嫩滑,配搭大量胡麻

呢種咁極緻、對美感既追求,認真值得我地去學習。於是今晚就係

天后新開既居酒屋「碗盛」,真正感受日本料理文化,自然成為

人生贏家,呢鋪仲勁過吳亦凡呀!👇

📌お 酒 -
▪️ さ け · Combo Set - $180
清酒三連貫

開始,呢隻入口偏甜,味道輕身,果香非常突出;第二款「」性質中性,
紫蘇芥末五花腩

味道亦屬於甜身少少,好適合送前菜沙律呢類冷盤;最後「雁木」係最辛口,

📌先 付 け -
▪️ 沖縄 · もずく漬 -

▪️ ごま棒棒鶏 · サラダ -

麻醬棒棒雞沙律

份量十足,每一款雞柳肉質嫩滑,配搭大量胡麻醬,份外惹味。

📌串焼き | 焼き物 -
▪️ つ く ね -

▪️ 盐焼 · うなぎ -

▪️ 盐焼 · き鶏手羽 -
沖繩水雲漬

▫️ 輪到串燒環節,第一款必食「免治·雞肉棒」,放落用左師傅
自家製既醬汁連埋日本蛋撈勻一齊食,裡面雞軟骨粒增加唔少口感,
清酒三連貫

但又唔會太肥膩;「鹽燒·白鱔」肥美肉厚,以鹽燒過,食落外層帶脆,
同時保留到滑嫩質感,仲有魚肉鮮甜味,幾好食;「鹽燒·雞中翼
一食落雞皮燒到夠哂香脆,又夠入味,真係忍唔住想嗌多串!
▪️ オ ク ラ 焼 -

▪️ シソわさび·豚バラ肉 -
芝士年糕

▫️ 串燒唔好比佢停!仲有「燒 秋 葵」燒得岩岩好,唔會過腍
反而相當爽口,加埋面頭木魚花,口感十足;而「紫蘇芥末·五花腩

一聞到都feel到果種油香四溢,加上肉質金黃酥脆,配搭紫蘇芥末
將個味道提升到另一層次。

▪️ 牛カルビ焼 -

▪️ チーズおもち -
芝士年糕

▫️ 最後試埋「燒牛小排」,入口相當又夠軟腍彈滑,
長崎拉麵

點埋蘿蔔蓉醋,口感更加豐富;「芝士年糕」咬落糕裡面既
芝士味香濃軟綿,煙煙韌韌,真係叫人欲拒還迎呀!

📌和 食 二 款 -
▪️ 长崎·ラーメン -

▪️ 汁煮アワビ·やまいも鉄板焼き -
鹽燒白鱔

▫️ 拉麵就食得多啦,反而「長崎·拉麵」真係第一次試,一上枱比個份量嚇親,
絕對夠哂兩個人食。成碗麵比鮮蝦豬肉魷魚流心蛋魚片大量蔬菜
汁煮鮑魚山芋鐵板燒

蓋住,香味濃郁,加上麵條口感爽彈,呢個一定要試;最後「汁煮鮑魚·
山芋鐵板燒」賣相好似大阪燒咁,面頭既鮑魚好有咬口,而底部燒過既山芋
紫菜蔥花日本燒汁同埋沙律醬,鹹甜之間連埋清酒一齊食,特別滋味。
2021-08-10
15 分鐘 (堂食)
紫蘇芥末五花腩
  • 鹽燒雞中翼
2021-08-24 27 瀏覽
呢間居酒屋裝修得好別致,入到黎真係覺得好舒服,然後又有「他他咪」可以座低慢慢食,私隱度都比較高,好有日本嘅感覺,三五成群同朋友一齊嚟食,一定會好開心☺️總括來講菜式分量十足,用心烹飪!非常值得大家黎!另外店員服務真係超級好,會好有耐性同你講解餐牌,有選擇困難嘅時候問佢哋,又會同你介紹返每樣菜式嘅特色,等你可以作參考,而且店員外貌都幾唔錯🤣(錯重點)———————————————中華沙律$88唔講唔知呢度嘅中華沙律,其實係一個冷麵黎,食之前要倒上一個酸酸地嘅汁,然後將佢攪拌,上面配料有蟹柳絲、芝士、豬肉、青瓜絲、流心蛋,本身以為黃色嘅係雞蛋絲,但係一食竟然係發現係芝士,都覺得好有驚喜,本身酸酸甜甜嘅汁好開胃,但係配上芝士後又有少少奶酪🧀香,呢種配搭都幾特別!😚😚長崎拉麵 $108超級大份嘅一個拉麵,店員當時同我哋講解,佢哋呢款拉麵係冇加味精調味,而且仲要分兩邊廚房煮,為嘅就係將日本烹飪做到極致,香港好少地方可以做到咁,講到咁犀利我都即刻試吓佢嘅湯底,的確係好香濃嘅湯味,一啲都冇味精!😱而且超級大份量,一個人真係未必食得晒!入面配料有大蝦、豬肉、流心蛋、魚片、高麗菜,拉麵係屬於比較粗身,真係

———————————————
中華沙律$88
中華沙律
中華沙津

長崎拉麵 $108
超級大份嘅一個拉麵,店員當時同我哋講解,佢哋呢款拉麵係冇加味精調味,而且仲要分兩邊廚房煮,為嘅就係將日本烹飪做到極致,香港好少地方可以做到咁,講到咁犀利我都即刻試吓佢嘅湯底,的確係好香濃嘅湯味,一啲都冇味精!😱而且超級大份量,一個人真係未必食得晒!入面配料有大蝦、豬肉、流心蛋、魚片、高麗菜,拉麵係屬於比較粗身,真係唔係一般普通拉麵咁簡單!
長崎拉麵

鮑魚大阪燒❤️‍🔥(忘記名字和價錢ಠ_ಠ)
個人來講都幾鍾意食大阪燒,但係真係未食過鮑魚大阪燒,雖然唔記得咗菜單上面嘅名係咪咁叫,但係大阪燒上面嘅鮑魚煮得啱啱好,一啲都唔會呀,仲幾彈牙!醬汁同沙律醬方面一啲都唔手軟,真材實料嘅感覺😠💪🏻

雞皮🐥$25
燒得香脆嘅雞皮,只係灑上少量嘅點都已經好香口。

雞頸肉🐤$38
第一次見到雞頸肉,食起身同普通雞肉差唔多,但油脂會多少少🤏🏻

蛋黃味增醬雞肉棒 🐣$45
呢個幾正👍🏻👍🏻有成粒日本雞蛋做醬汁俾你點,食起身雞肉棒啖啖肉,最啱食肉獸,推薦🙌🏻

鵪鶉蛋 🥚$22
鵪鶉蛋燒得都啱啱好,加上少少醬汁燒到金黃色好有胃口!

紫蘇葉芥末豬五花腩🐷$32
自己本身都幾鍾意紫蘇葉,五花腩一向比較油膩,但係加上紫蘇葉感覺清新好多,而且五花腩屬於厚切,所以每一啖都好多肉,豬肉味濃。

————————————————

環境:👅👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅👅👅
中華沙律
中華沙津
長崎拉麵
碗盛🤩🍛🍢🌟我和羊咩先生都十分喜歡日本菜,朋友推介我們來到天后的美食街,來嚐嚐這間日本餐廳。聽說他們很有日本的水準,氣氛也很不錯。今天下著小雨,我們終於來到這間餐廳,其實它很近地鐵站,只需要走2-5分鐘的路程便能到達。環境很不錯,很有日本的感覺~還有榻榻米的房間。🍳黑蒜油炒枝豆份量很多,一送上台,黑蒜油的香味撲鼻而來。枝豆的味道很好,挺濃郁,豆的口感也很好,不會煮得太軟爛,也不會太硬。🥗麻醬棒棒雞沙律份量也不少,店鋪使用了日本雞,特別鮮味,沙律菜新鮮🐣雞頸肉串燒這個串燒真的很好吃,口感嫩滑,肉質彈牙,調味簡單卻突出到雞肉本身的鮮味。我還是第一次吃雞頸肉,真的烤得很不錯~🐣明太子沙律醬雞肉棒明太子沙律很惹味,免治雞肉很惹味,調味剛剛好,除了雞肉的口感,還有一些雞軟骨碎,口感很豐富,明太子鹹香配上日本雞肉,特別惹味🐷大蔥五花腩串燒大蔥爽脆,微甜,沒有蔥的草味,配上五花腩,可以更爲清爽,減少油脂感。五花腩肉質軟嫩,不會拆,豬肉味很鮮。🐮牛小排蘿蔔蓉醋串牛小排肉質軟嫩,牛味重,配上蘿蔔蓉酸甜,減低油脂感,很好吃~🌱日本秋葵秋葵很新鮮,外表煮得翠綠,配上木魚絲,很特別的味道🍜叉燒拉麵湯底使用了鰹
碗盛🤩🍛🍢

🍳黑蒜油炒枝豆

🥗麻醬棒棒雞沙律
份量也不少,店鋪使用了日本雞,特別鮮味,沙律菜新鮮

🐣雞頸肉串燒

🐣明太子沙律醬雞肉棒

🐷大蔥五花腩串燒

🐮牛小排蘿蔔蓉醋串

🌱日本秋葵
秋葵很新鮮,外表煮得翠綠,配上木魚絲,很特別的味道

🍜叉燒拉麵
湯底使用了鰹魚和昆布和豬骨熬成湯底,湯底濃郁又不油膩,叉燒半肥瘦,很嫩滑。曲麵麵質彈牙,

🥃吟香梅鬼若 梅酒
梅酒香甜可口,入口帶辣勁,第一口很辣,不太習慣。其後,越來越不辣,第一次喝帶有辣味

2021-08-22 18 瀏覽
無嚟天后一排,原來呢度開左好多新餐廳,啱晒為食的我可以逐間試吓~呢晚我地到左呢間【碗盛】居酒屋吃晚餐~ 餐廳環境舒適,見到個餐牌真係好吸引,好多野都想試啊!先嚟【枝豆】和【沖繩水雲漬】熱吓身~ 枝豆炒得非常香,愈食愈想食~ 沖繩水雲漬真係不得了,好滑好爽口,帶點微酸,是開胃的餐前小食~嚟到居酒屋當然要食吓串燒飲吓酒啦!所以今次點左幾款串燒: 燒雞腎、燒白鱔、厚燒牛舌、串燒多春魚、紫蘇芥末豬五花腩都非常美味,又香又juicy~ 雞腎和牛舌爽到不得了~紫蘇芥末豬五花腩更是第一次食,口味很清新,油脂好香,入口很嫩滑~梅酒配串燒,一絕~ 店員推介左我飲呢款有微辣嘅梅酒,好易入口,好特別喔~幫仔仔點了杯特色梳打,透心涼~【雜錦天婦羅】都是必點!用魚形籃盛載十分可愛,加分~ 呢度嘅天婦羅炸粉適中,不會過厚,入口很香脆,大愛蝦天婦羅,炸完都能保持蝦的肉汁,彈牙度十足~【芝士年糕】很讚,用紫菜包住食,就會有外脆內軟的口感,看見芝士溢出,很療癒呢~食埋【火炙小牛排拉麵】就夠晒飽肚了~ 小牛排很嫩滑,拉麵夠彈牙,還有我喜愛的溏心蛋,很快已經將成杯KO左~呢度嘅食物很有驚喜又高質,十分不錯~ 美食真係好療癒

先嚟【枝豆】和【沖繩水雲漬】熱吓身~

幫仔仔點了杯特色梳打,透心涼~

呢度嘅食物很有驚喜又高質,十分不錯~ 美食真係好療癒啊!
2021-07-15
2 分鐘 (堂食)
  • 沖繩水雲漬
  • 梅酒
  • 雜錦天婦羅
  • 芝士年糕
1K
發現天后開了間好日本風的居酒屋,前排約了朋友去食下串燒,傾下計!當日餐廳內好多人,但店員都好好服務,會儘快幫你安排座位。清酒combo包了3款每款100ml的清酒,店員說清酒組合是他們的同事一起選出的,配搭出比較balance的口味,甜到爽的清酒都可以一次過品嚐🍶。左至右:神藏 - 比較清甜,喝下去舒服,適合餐前傾計時喝望- 清香得來果香味較重, 適合配冷盤前菜 一起吃雁木-口感比較爽香,適合配油膩食物炒枝豆一上碟已聞到好香,用了黑蒜牛油炒,好惹味。另外左邊的沖繩水雲漬也非常特別,酸酸的一條條好開胃。去居酒屋當然要邊吃串燒邊聊天!🐟燒白鱔:肉質軟香且肥瘦均勻,燒得香之餘,魚肉慢慢在口中溶化,好滋味🐔雞頸肉:同樣肉質嫩+香,是不錯的選擇紫蘇芥末豬五花腩比較出色,外皮好脆之餘好香紫蘇葉味,豬肉肉肥瘦均勻🌟免治雞肉捧也是必點的,旁邊的日本濃蛋黃和醬油是重點,調得好好食。🍤雜錦天婦羅擺碟非常可愛,是魚形狀的籃子,天婦羅款式多,炸得好香脆,特別喜歡蔬菜類的~🧀芝士年糕一向是我的favourite,包紫菜食配上流心芝士,真係好滋味!這裡的拉麵亦好出色,拉麵彈口,且湯底好香濃,來吃個拉麵配點串燒小吃
清酒combo

左至右:
神藏 - 比較清甜,喝下去舒服,適合餐前傾計時喝
望- 清香得來果香味較重, 適合配冷盤前菜 一起吃
雁木-口感比較爽香,適合配油膩食物

炒枝豆一上碟已聞到好香,用了黑蒜牛油炒,好惹味。
另外左邊的沖繩水雲漬也非常特別,酸酸的一條條好開胃。

去居酒屋當然要邊吃串燒邊聊天!

燒白鱔

🐔雞頸肉:同樣肉質嫩+香,是不錯的選擇

紫蘇芥末豬五花腩

免治雞肉捧

叉燒拉麵

這裡的拉麵亦好出色,拉麵彈口,且湯底好香濃,來吃個拉麵配點串燒小吃也不錯!

清酒combo
燒白鱔
紫蘇芥末豬五花腩
免治雞肉捧
叉燒拉麵
2021-08-15 30 瀏覽
前排有同事介紹過呢一間餐廳,所以就同朋友去咗。佢係一間居酒屋,有和風設計裝飾🇯🇵,如果想坐得舒服啲、寛落啲,可以包房,大家一齊傾偈吹水都幾舒服🏮清酒set $188當日我哋叫咗一個清酒set,會有三杯100 mL嘅清酒🍶 三款清酒各有特色,店員會先介紹清酒。全部清酒都係生原酒,無加水。我哋由最清淡嘅清酒-神藏 飲先,聞落香甜,比較容易入口,清清哋幾易飲😛。第二款清酒-望,帶有果香,我估女仔會幾鍾意飲,店員建議配串燒。第三款清酒-雁木,比較重酒味,正常男士會較鍾意,配合炸物不錯☺️沖繩水雲漬 $68水雲即是海澡,所以經過醃製後就變咗水雲漬。水雲漬酸酸哋,上面加咗蔥花同薑蓉,格外開胃😝 做前菜絕對唔差枝豆 $38送酒小食之一嘅枝豆有驚喜!呢度嘅枝豆用左黑蒜🧄炒,仲有濃濃牛油香味,好惹味,比平時就咁水灼嘅味道提升左一個層次👍🏻燒雞皮 $28燒雞皮燒得香脆,佢中間位仍有啲嫩口,雞皮真係好邪惡😈紫蘇芥末豬五花腩 $32五花腩上加咗紫蘇葉,另外店員建議點少少芥未醬食。點完芥未,可以減輕五花腩嘅肥膩感,一個幾聰明嘅配搭🤪 燒白鱔 $68白鱔好香,口感爽彈,無細骨😍厚燒牛舌 $58牛舌有陣

清酒set $188

枝豆 $38

燒雞皮 $28
燒雞皮燒得香脆,佢中間位仍有啲嫩口,雞皮真係好邪惡😈

紫蘇芥末豬五花腩 $32

燒白鱔 $68
白鱔好香,口感爽彈,無細骨😍

厚燒牛舌 $58
牛舌有陣炭燒味,厚度適中,不過如果牛舌可以再多肉汁就更好🤓

天婦羅 (拼盤) $108
天婦羅汁係熱嘅呢點好有心機,令熱辣辣嘅炸物點完汁唔會影響食物溫度會😆仲要以魚形盛器裝住,好靚。 先黎係天婦羅代表大蝦🍤,幾彈牙又夠熱,跟住係南瓜、蕃薯、茄子、冬菇,麵衣厚薄啱啱好👏🏻南瓜同蕃薯質感夠粉又甜,而且茄子都切得好靚,成個餸都好有心思

炸蠔
鮮味同大細向來都係蠔料理🦪嘅考驗!炸蠔有半個拳頭咁大咖🤩一口咬落去,唔單止熱辣辣,好蘇脆嘅麵衣亦一啲都唔厚呀另外蠔汁都有鎖住同冇腥味添。食完舊炸蠔隔離嘅沙律配有蛋黃醬解膩,另外我好欣賞佢嘅沙律醬設計,專登用埋燒汁唧咗蠔嘅日文添🥰

芝士年糕 $22
最後黎到嘅甜品,芝士年糕表面有燒到焦香,外皮略脆,年糕入邊煙韌,而且仲有流心芝士🧀

(包房最低消費每人$300)
2021-08-15 28 瀏覽
*💭碗盛位於天后新開的居酒屋,有不少串燒🍢炸物和多款清酒🍶餐廳裝潢新淨,以和式為主題,有榻榻米房間,私隱度十足😍座位很闊落,坐得舒適☺️清酒𝒄𝒐𝒎𝒃𝒐🍶店員推介了這個清酒𝒄𝒐𝒎𝒃𝒐,分別有三款清酒,每款都配以不同食物☺️第一款神藏酒精度較低,甜味較重比較易入口,適合作為小食前菜的配搭😋第二款望酒精濃度開始高,適合配上串燒和燒物😛第三款雁木的濃度大概有𝟏𝟔%酒精,帶有辛辣感🥵適合配上炸物🍤黑蒜炒枝豆🧄枝豆炒得超香,配上黑蒜非常香口😋沖繩水雲漬水雲漬配上一點姜蓉,味道酸酸甜甜,十分開胃😋日本黑豚煙肉🐖外表有點像燒腩肉,但咬落又不會感到油膩😋配上黃芥末醬和蔥絲十分惹味☺️串燒🍢點了幾款串燒,有紫蘇芥末豬五花腩、厚燒牛舌 、雞皮、燒白鱔、大蔥雞肉和明太子雞肉串😋當中牛舌特別出色,又厚又大又多汁🤤白鱔亦燒得外脆內軟,不會腥😋紫蘇芥末豬五花腩亦十分大件😍啖啖肉,配上紫蘇葉不會感到滯膩😋雜錦天婦羅🍤包羅萬有😍有蝦天婦羅🍤南瓜🎃香菇、茄子🍆和蕃薯🍠粉醬很薄,沒有用上過油去炸,所以沒有油脂味或是油膩感😋蝦肉彈牙,即使被炸過也不會感到乾巴巴😋火灸牛小排拉麵🍜最後點了個拉麵作結☺️湯底濃郁,黑蒜油味超香,但飲落不會
💭碗盛

清酒𝒄𝒐𝒎𝒃𝒐🍶

黑蒜炒枝豆🧄
枝豆炒得超香,配上黑蒜非常香口😋

沖繩水雲漬
水雲漬配上一點姜蓉,味道酸酸甜甜,十分開胃😋

日本黑豚煙肉🐖

串燒🍢

雜錦天婦羅🍤

火灸牛小排拉麵🍜
最後點了個拉麵作結☺️湯底濃郁,黑蒜油味超香,但飲落不會滿口油或是有強烈口喝感😋牛小排份量挺多,牛味濃郁😋流心蛋也十分出色😍麵條軟硬度剛好👍🏻
2021-08-14 48 瀏覽
銅鑼灣/天后清風街有唔少好嘢食,今日我就同朋友去咗新開無耐,好高人氣嘅碗盛。碗盛喺一間日式居酒屋,有卡座、單邊位,仲有塌塌米箱房。座位間距寬敞,而且燈光柔和,氣氛格調真係好啱約埋三五知己把酒談心。去得居酒屋,就當然會飲下清酒啦。碗盛就做緊期間限定嘅清酒Combo set,$188有3 shot 100ml 嘅清酒。碗盛分別揀咗神藏、望、同雁木依三款清酒。神藏:味道甜,果香濃。食嘢前同配枝豆、水雲漬都好合適。望:都係一款甜味嘅清酒。配合前菜、沙律或者冷盤都唔錯。雁木:屬於辛口嘅清酒,相對爽身。建議配搭串燒、炸物等比較濃味嘅食物。沖繩水雲漬,水雲係一種海藻,擁有獨特的黏滑口感。 而沖繩水雲較肥厚口感佳,低卡路里,配搭薑蓉食用,味道清爽。炒枝豆,絕對係佐酒小食。碗盛用咗黑蒜油同牛油炒,令枝豆味更加香濃可口。雜錦天婦羅,日本料理炸物之中最喜愛嘅食物嚟。雜錦天婦羅有海蝦、茄子、蕃薯、香菇。炸漿夠薄夠脆。配合清酒飲十分之正。去得居酒屋,當然要食串燒,燒白鱔、紫蘇芥末豬五花腩、雞頸肉、都係我個人推介。而另一款推介就係免治雞肉棒,配合月見蛋醬油,當當惹味。去日本食嘢,去完居酒屋飲飽食醉後,通常會去埋拉

免治雞肉棒

去日本食嘢,去完居酒屋飲飽食醉後,通常會去埋拉麵店食個拉麵。香港拉麵店唔多,好在碗盛都有拉麵食。去到最後尾點咗依個火灸小牛排拉麵,黑蒜油豬骨湯底,香濃美味,火灸小牛排油香重牛味,好味到湯都全部飲哂。
2021-08-12 36 瀏覽
差唔多每個月都嚟食,掛住佢嘅拉麵,環境超級優雅,以日式設計為主題,仲有傳統嘅榻榻米式包廂。炒枝豆$38用黑蒜及醬油去炒嘅,外層鹽味較重,但食落就好鹹香,送酒一流!沖繩水雲漬$68水雲漬是一種海藻類植物,口感爽脆,酸酸甜甜,可以伴埋薑蓉一齊食,開胃小菜。串燒雞頸肉$38紫蘇芥末五花腩$32厚燒牛舌$58 燒白鱔$68串燒全部都好好食,特別推介雞頸肉,口感嫩滑,白鱔新鮮香口,另外忍唔住再叫咗炸雞皮及雞心,都唔錯。火炙牛小排拉麵$118拉麵大條,湯好濃郁,牛小排份量亦充足,附上糖心蛋及紫菜,拉麵嘅軟硬度超適中,同日本食嘅有得比美,牛小排牛味濃郁,生熟程度適中,雜錦天婦羅$108包括冬菇、鮮蝦、南瓜、茄子及番薯,另外附上蘿蔔蓉加醬汁,炸到卜卜趣,材料新鮮,特別南瓜好甜。整體而言非常之唔錯,食物材料新鮮,而且味道貼近日本,環境非常之舒適,服務員服務式好好。

炒枝豆$38

沖繩水雲漬$68