餐廳: 百芳池上便當 (希慎廣場)
資訊:

2021-04-29 3158 瀏覽
位於希慎裡的美食廣場,可自由選座位位置。位置較入,店鋪在角落裡~但都很多人排隊!主食餐牌款式精簡,3個類別(飯的便當、肉燥乾拌麵、紅燒湯麵),亦有各款小食和台式飲品套餐配飲品方面~除了紅燒湯麵加配有減$5折扣,其他主食都會包含基本指定紅茶綠茶,如選其他都有減$8折扣今次點了一份堂食,一份外賣給家人吃!肉燥乾拌麵麵質幾彈牙,不錯食用前需完全拌勻肉燥醬~鹽酥雞賣相是吸引的,又幾大塊,肉質鮮嫩,不過稍厚的粉漿略為點失色,但味道不錯的。皮蛋豆腐$20原磚豆腐,要沾醬汁別具風味凍食配上木魚,一流黑糖布丁鮮奶原價$28,套餐扣減只需$20不算好甜,甜度適中。雞扒便當🍱超大塊雞扒,滿滿的滷水汁,非常入味!裡面有少許粉絲都好惹味的,份量都好多。另加配荔枝紅茶原價$18,套餐扣減只需$10紅茶味濃郁,茶香噗鼻,配上荔枝味的凍飲,很清新,特別適合夏天

今次點了一份堂食,一份外賣給家人吃!
鹽酥雞肉燥乾拌麵套餐+皮蛋豆腐

雞扒便當套餐+荔枝紅茶

肉燥乾拌麵麵質幾彈牙,不錯
食用前需完全拌勻肉燥醬~

皮蛋豆腐$20

原磚豆腐,要沾醬汁別具風味
凍食
配上木魚,一流

黑糖布丁鮮奶原價$28,套餐扣減只需$20

不算好甜,甜度適中。
黑糖布丁鮮奶

黑糖布丁鮮奶
雞扒便當
台式滷雞扒便當
2021-04-29 75 瀏覽
行完誠品就落左去food court睇下有咩岩食平時都好少係希慎呢邊食野 就算係 食黎食去都係food court果幾間野係food court行左一個圈 發現位於角落位的百芳池上便當旅行暫時又未有得去住 只好食住台式野食止一止心癮先便當選擇都有唔少果刻好想食湯麵 所以我就揀左紅燒湯麵系列 ╴百芳牛肉麵唔食辣的朋友可以好似我咁轉清湯 先講牛肉方面 真係十分足料啊唔係得果一兩舊 講緊係至少有成5,6舊肉 仲要唔係細size牛肉燉到好軟嫰 湯清而不膩 而且加左甘荀 蘿白 仲有小棠菜 飲落仲相當清甜麵方面唔知係味因為我等左一陣先食 可能因為咁質感無咁彈牙建議大家唔好好似我咁 真係要襯熱食紅燒麵最正的一個位係 有半隻滷蛋同埋有搭配埋酸菜食落好開胃呢個係套餐黎 配一杯野飲我就叫左熱的茉香綠茶未飲已經聞陣陣茉莉花香味 而且綠茶本身沒有加糖喚人心醒之餘又飲得健康
行完誠品就落左去food court
未飲已經聞陣陣茉莉花香味
而且綠茶本身沒有加糖
喚人心醒之餘又飲得健康
2021-04-28 92 瀏覽
呢間百芳池上便當喺希慎food court入面,位置喺Pepper Lunch隔離。我朋友話佢成日都食呢一間百芳池上便當,話覺得佢啲台式飲品好飲,所以我今日就決定試吓佢!百芳滷雞扒便當 ($63)我哋點咗滷雞扒便當,除咗有雞扒同飯之外,仲有4款唔同嘅配菜。配菜係佢已經揀好俾你,入面有粟米、粉絲、娃娃菜、菜脯,另外仲有半隻滷蛋,都算幾豐富!便當嘅飯口感都幾軟腍同埋香,可能都係屬於靚米~雞扒實際比餐牌更加大塊,而且都好入味,肉質又唔會好嚡!紅燒湯麵拼酥炸豬扒 ($65)湯底唔係好重中藥味嗰種,而且只係好輕微嘅辣味,唔鍾意中藥味同唔食得辣嘅人都一樣啱食!酥炸豬扒冇炸到好熱氣,亦唔係有一層粉包住,所以食落就覺得健康啲冇咁有罪惡感~ 台灣古早味香腸 ($25)台灣香腸永遠冇得輸!芋頭鮮奶 ($35) + 芝士奶蓋碳培鐵觀音($30)另外仲嗌咗兩杯台式嘢飲,分別係芋頭鮮奶同埋芝士奶蓋碳培鐵觀音。鐵觀音茶味都算幾濃,味道正常,如果我哋記得嗌少甜應該會更加好。最令我覺得特別嘅係,佢嘅芝士奶蓋比其他嘢飲鋪嘅奶蓋多咗份鹹味,飲落都唔會唔夾。芋頭鮮奶入面芋頭份量都好多,甜度亦適中!

百芳滷雞扒便當 ($63)

紅燒湯麵拼酥炸豬扒 ($65)

台灣古早味香腸 ($25)
台灣香腸永遠冇得輸!

芋頭鮮奶 ($35) + 芝士奶蓋碳培鐵觀音($30)
2021-04-28 77 瀏覽
公司位於灣仔和銅鑼灣的交界就是幸福反正就是「搵食」十分方便附近就有兩間百芳,偶然都會來買個足料便當做LUNCH慢滷豬手便當 $63之前是買開灣仔分店的滷肉飯便當,覺得十分不錯便當感覺營養很均衡,尤其是蔬菜和肉的量都比較平均於是今次來CWB這間試試豬手便當配料方面分店不同也沒有太大的差別,類別都是統一的就是有粉絲、粟米、娃娃菜,辣菜莆和半隻滷蛋但CWB這間菜莆好像比較辣一點,而粉絲就比較濕潤輪到主角滷豬手了看色水似是滷了很久,很入味但肉的口感比想像中Q彈呢,覺得是下飯抑或當小食都不錯炸花枝丸 $20花枝丸炸完好香,而且價錢不貴廿蚊有五粒,性價比不錯南投桂花烏龍 $17這個茶值得一試!有獨特的清香,飯後解膩一流!
公司位於灣仔和銅鑼灣的交界就是幸福
反正就是「搵食」十分方便
附近就有兩間百芳,偶然都會來買個足料便當做LUNCH

慢滷豬手便當 $63
之前是買開灣仔分店的滷肉飯便當,覺得十分不錯
便當感覺營養很均衡,尤其是蔬菜和肉的量都比較平均

於是今次來CWB這間試試豬手便當
慢滷豬手便當

配料方面分店不同也沒有太大的差別,類別都是統一的
就是有粉絲、粟米、娃娃菜,辣菜莆和半隻滷蛋
但CWB這間菜莆好像比較辣一點,而粉絲就比較濕潤
輪到主角滷豬手了
看色水似是滷了很久,很入味

但肉的口感比想像中Q彈呢,覺得是下飯抑或當小食都不錯

炸花枝丸 $20
花枝丸炸完好香,而且價錢不貴
廿蚊有五粒,性價比不錯

南投桂花烏龍 $17
這個茶值得一試!有獨特的清香,飯後解膩一流!

2021-04-25 72 瀏覽
台灣鐵道便當百芳池上便當非常出名, 每次到台灣必食, 現在香港都有,所以決定去試下。餐廳位於銅鑼灣希慎廣場11樓美食廣場。多款台灣經典便當,台式地道美食可供選擇慢滷豬手便當豬手皮、蹄筋入口即化,嚼勁十足,飯配上粟米、肉燥、粉絲、鹵水蛋、娃娃菜配菜份量十足。紅燒湯麵拼酥炸豬扒湯底濃厚,香而不膩,麵闊身口感彈牙,豬扒酥脆,肉汁鮮甜。台灣古早味香腸瘦肥比例完美,瘦肉帶油花,油而不膩,味道鮮美。阿薩姆紅茶茶味香濃,甜度適中。碳焙烏龍回味甘鮮,口感順滑。
餐廳位於銅鑼灣希慎廣場11樓美食廣場。
多款台灣經典便當,台式地道美食可供選擇
紅燒湯麵拼酥炸豬扒
湯底濃厚,香而不膩,麵闊身口感彈牙,豬扒酥脆,肉汁鮮甜。
台灣古早味香腸
瘦肥比例完美,瘦肉帶油花,油而不膩
,味道鮮美。
阿薩姆紅茶
茶味香濃,甜度適中。
碳焙烏龍
回味甘鮮,口感順滑。
  • 台灣古早味香腸
2021-04-24 88 瀏覽
我今日出咗去銅鑼灣希慎入邊food court搵好嘢食,兜咗個圈,見到一間食台灣野嘅舖頭,睇吓佢個Menu又好似幾啱食,其實都有一段時間冇食過台灣嘢,不如就叫過外賣返公司食啦!池上百芳便當嘅豬扒麵真係超正,塊豬扒炸得香又軟,麵底彈牙,分量剛剛好!另外個豬手飯又係超正,豬手超級入味,加埋啲汁落個飯度,就算超飽你都會食得晒,因為就係超級好食!飲品就唔使講啦,台灣嘅飲品不嬲都叫好叫座!食台灣野唔叫返杯台灣飲品,好似爭咁D野咁。
2021-04-24 95 瀏覽
於銅鑼灣逛逛逛,逛到晚飯時間,於希慎廣場 food court 搵到台灣美食~《百芳池上便當》,上到11樓行入啲轉個彎就見到。鹽酥雞便當~ 好可愛的圓型便當盒,除了主角鹽酥雞,配料有鹵水蛋、粟米、肉碎粉絲等,仲一個不得不提的是既可口又爽口的菜脯,味道好正!鹽酥雞啱啱炸起,件件脆卜卜,鹽酥鹹味剛剛好,味道好吸引。台灣夜市香腸~台灣香腸肥美好食人人知,但這個食落不算肥膩,一件接住一件吃不停。紅燒牛丸牛筋麵~這個紅燒只是輕辣,一般人絕對可以接受,湯底味道香濃,附有一大湯羹酸菜,提升整個湯麵的層次感。牛筋有多件,好淋好滑,骨膠原豐富補關節,牛丸爽口彈牙,配有一兩件紅蘿蔔、白蘿蔔;採用粗麵,麵質爽口,放湯浸了一段時間也不會太淋,依然爽滑。珍珠奶茶~這個珍珠奶茶珍珠味比較強烈,奶茶冇叫少甜都唔會好甜。紅豆奶茶~ 紅豆有益,配奶茶都非常夾,好好飲。

鹽酥雞便當~
鹽酥雞啱啱炸起,件件脆卜卜,鹽酥鹹味剛剛好,味道好吸引。

台灣夜市香腸~

紅燒牛丸牛筋麵~

採用粗麵,麵質爽口,放湯浸了一段時間也不會太淋,依然爽滑。

珍珠奶茶~
這個珍珠奶茶珍珠味比較強烈,奶茶冇叫少甜都唔會好甜。
紅豆奶茶~
紅豆有益,配奶茶都非常夾,好好飲。
2021-04-22
2021-04-20 88 瀏覽
對上一次去台灣已經係兩年前嘅事,真係好回味當地美的。放工去搵食,來到Hysan 11樓美食廣場,竟然俾我搵到正野食,百芳池上便當。🥰便當🍱款式多,有飯有麵,台式小食,飲品不少得珍珠奶茶,黑糖鮮奶,原味鮮豆乳等等,種類繁多到眼花撩亂。紅燒湯麵🍜拼炸豬排🥩,最失賞佢既炸豬排金香可口,超份量!配合軟滑既湯麵🍜香濃湯底,超讚。慢滷豬手便當,骨膠原滿滿,豬手非常有口感,配搭每種伴菜,獨特的台灣飯粒粒有咬口,很有台灣風味。點了小食台灣夜市香灣,這個小吃是我既必食至愛,一食傾心。 近年愛上台式飲品,呢杯原味鮮豆乳很清新可口(右),不過如果試左黑糖鮮奶後才飲豆乳就會變得淡味,始終黑糖很甜耶。不過真心兩杯都好好飲。好希望香港能保持美食天堂的美譽,我愛香港。
對上一次去台灣已經係兩年前嘅事,真係好回味當地美的。

點了小食台灣夜市香灣,這個小吃是我既必食至愛,一食傾心。

好希望香港能保持美食天堂的美譽,我愛香港。
2021-04-15
2021-04-18 44 瀏覽
▶️九點幾就快冇堂食😢,拿拿臨喺food court行咗一圈,畀佢嘅便當吸引咗,但最後揀咗鹽酥雞同麵😆台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵🍗🍝麵少少彈牙,有啲漿口;肉燥唔夠肥唔夠香同少咗啲;鹽酥雞幾惹味香口,但係唔夠熱🙈⚛️杯飲品正常,鹽酥雞份量都幾多,呢個價錢嚟講都👌

台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵🍗🍝

⚛️杯飲品正常,鹽酥雞份量都幾多,呢個價錢嚟講都👌
2021-04-08
2021-04-15 104 瀏覽
便當是一種心思,除了味道,更重要是當中的那份溫暖。台式便當眾所周知,每每遊台都總要吃上一次。慢滷豬手便當甚有特色。台灣滷水技術一向不差,以慢滷方式處理,豬手軟嫩入味,確是滋味。加上便當中的粉絲、滷蛋和青菜粟米,每一口都有家的味道,很台灣!紅燒是燒的其中烹調法,即是持續加熱,加入醬油、八角、冰糖等調味成紅褐色。紅燒湯麵當中的濃香簡直不可言喻。配上炸豬扒真是很飽足的一頓。台灣香腸也不能錯過,油脂甜香在口中散發,小小一片大大滋味。再來一杯芋頭鮮奶小芋圓,濃郁的芋頭配上鮮奶,加上QQ芋圓,幸福感滿滿。
便當是一種心思,除了味道,更重要是當中的那份溫暖。

台灣香腸也不能錯過,油脂甜香在口中散發,小小一片大大滋味。

2021-04-14 77 瀏覽
經常進食,但昨天外賣做好後應該放得太耐,飯已經凍了,明白可能假日外賣多,要準備,但可以預計訂購時間作出適當安排,避免食客取外賣後,進食開始轉冷的外賣,整體來講這食店都是好的
2021-04-03
5 分鐘 (外賣自取)
  • 百芳豬扒便當
2021-04-03 103 瀏覽
冇過去台灣食野,但黎到百芳池上便當就有台灣既風味。我地叫左慢滷豬手便當$63豬手調味好好,份量非常多,因為慢滷既關係非常入味。再加上便當上有唔同既配菜,粉絲,西蘭花,菜甫,粟米等等。紅燒湯面配炸豬扒$65湯底好濃郁,有少少惹味但唔會辣。炸豬扒係百芳既賣點,調味得好好,好惹味又厚切。台灣夜市香腸$25香腸燒香左,少少咸又好彈牙,好食,必叫。跟餐飲品有加配優惠既芝士奶蓋玫瑰鐵觀音$29芝士奶蓋有加左海鹽,好特別,無論係配鐵觀音定荔枝紅茶都好夾。芝士奶蓋荔枝紅茶$24
冇過去台灣食野,但黎到百芳池上便當就有台灣既風味。

我地叫左

慢滷豬手便當$63

紅燒湯面配炸豬扒$65

台灣夜市香腸$25
香腸燒香左,少少咸又好彈牙,好食,必叫。
跟餐飲品有加配優惠既
芝士奶蓋玫瑰鐵觀音$29
芝士奶蓋荔枝紅茶$24
2021-03-22
2021-03-31 110 瀏覽
我美食博士去完誠品打書釘,上一層就係美食廣場,開動為食mode時間,揀咗間台灣嘢食下。🍜紅燒牛丸牛筋麵 $64🐓鹽酥雞便當 $59🍡炸花枝丸 $20☕️碳焙烏龍 (跟餐)☕️珍珠紅茶拿鐵 $20我同朋友叫咗一個湯麵同一個便當一個小食。個麵嘅牛丸同牛筋算多,啲麵嘅質感又滑又彈牙,雖然係有少少辣🌶,但我朋友唔食得辣都一樣啱食。便當嘅鹽酥雞香味夠,花枝丸咬落去幾彈牙。我朋友飲烏龍茶,諗住清清地,不過佢話都係幾甜下,所以建議大家要走甜,至於我杯紅茶拿鐵,我覺得幾好飲,好香濃,珍珠份量適中。呢間好抵食,我美食博士覺得可以encore。🍽百芳池上便當 - 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓

🍜紅燒牛丸牛筋麵 $64
🐓鹽酥雞便當 $59
🍡炸花枝丸 $20
☕️碳焙烏龍 (跟餐)
☕️珍珠紅茶拿鐵 $20

🍽百芳池上便當 - 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓
2021-03-16
2021-03-27 2114 瀏覽
我一心已選定香酥炸雞腿,想落單時服務員說要等20分鐘,當時已三點幾,好肚餓,但太想食,唯有等。等的過程發覺平日三點幾都竟然那麼多人,堂食與外賣同樣多人,有點意外。.等的過程再看看餐牌,有便當、湯麵、乾拌麵等。.下午茶有刈包,大家知道刈字的發音是什麼?哈哈,我查了字典,讀”艾”,我還以為”超”音😅😅🤣🤣.過了20分鐘都未有,忍不住去追下,再等多5分鐘先有。唉,餓死我,服務員解釋炸所以耐,但我估不知是否太多外賣單!.香酥炸雞腿便當 包飲品 $63⭐️⭐️⭐️⭐️💫(4.5分).便當盒內有滷水蛋半隻、粉絲、西蘭花、粟米、葱菜/菜圃。味道不錯,感覺多餸。.主角香酥炸雞腿來了!剛剛炸好,熱氣迫人,當然我選擇食便當盒的飯先,吃了半盒飯再吃雞髀,嘩,還熱到咬不到😅😅.再隔一會,終於品嘗到美味,皮脆,不會炸得過硬,雞肉亦入味,肉質也算嫩,亦夠大隻,啖啖肉,香脆感我覺得新蒲崗那家百芳稍稍勝一籌。.飲品我要了凍茉莉綠茶,微糖走冰,味道剛剛好。😋
等的過程再看看餐牌,有便當、湯麵、乾拌麵等。

香酥炸雞腿便當 (4.5分)

主角香酥炸雞腿來了!
香酥炸雞腿便當 (4.5分)

飲品我要了凍茉莉綠茶,微糖走冰,味道剛剛好。😋
2021-03-22
  • 香酥炸雞腿便當
2021-03-25 69 瀏覽
以前周不時都會去台灣走一轉因為食得好,而且又平又多選擇,現在只好在香港尋找,幸好本地亦有好的店,早前發現了八芳池上便當,單聽名已經很台灣,主要賣小食、便當之類的方便餐,食晏晚飯皆合適。因為要保持社交距離,美食廣場少咗位,四座位皆以膠板分隔,有消毒手型及量體溫,有專人清潔,措施做到足,但繁忙時間會難搵位,避開人潮較為聰明。閑話不講,講食物,便當五六十、小吃廿幾、飲品廿幾,買便當小食飲品有優惠價,食齊三款,每人平均消費一百有找,價錢親民。我們兩個餐。紅燒牛丸牛筋麵 $64芝士奶蓋金萱青茶二重奏 $29 (優惠價)湯底些少辣,牛肉湯味,麵好,台灣麵,粗身有力,最好是牛筋,夠林,入味,幾滑,咬落感到骨膠原,牛丸爽,整體來說真唔錯。芝士奶蓋金萱青茶二重奏味道清甜,不過應該唔好用飲筒飲,我冇攪勻,飲到尾才有非常好味的芝士味,浪費了!台式滷雞扒便當 $63黑糖冬瓜檸檬 +$10 (優惠價)便當好多餸,首先滷水雞扒極大件,肉厚有份量,皮滑,滷水味清香,有半隻滷水蛋,仲有粉絲、青菜、粟米粒、冬菜,汁夠,所以很足餸。飲品冇過甜。花枝丸 $20因為飲品享受了套餐優惠,花枝丸原價食都唔貴,有五粒,唔油,香、惹

我們兩個餐。

紅燒牛丸牛筋麵 $64
芝士奶蓋金萱青茶二重奏 $29 (優惠價)

台式滷雞扒便當 $63
黑糖冬瓜檸檬 +$10 (優惠價)

飲品冇過甜。

花枝丸 $20
因為飲品享受了套餐優惠,花枝丸原價食都唔貴,有五粒,唔油,香、惹味、爽。

花費唔多,食得唔錯,美食廣場都都舒服,沒有被趕的感覺,逗留長些時間都得。