餐廳: 百芳池上便當 (Mikiki)
資訊:

2020-10-20 92 瀏覽
黎到mikiki想食台灣野,之前食過百芳都覺得唔錯,一於再幫襯。位置開揚但唔多人,都幾好坐。叫左百芳豬扒便當 $59便當好豐富,有齊白菜、粉絲、鹵蛋、榨菜粒、粟米肉碎等配料,撈飯食非常惹味。豬扒厚身,外皮香脆而能鎖住肉汁。份量大食完都好滿足。台灣夜市香腸 $22唔夠喉加個香腸,食呢個小食好有夜市既感覺,香脆得黎又充滿油香。去唔到夜市食呢個都可以搵返嗰種感覺。黑糖珍珠鮮奶 $19珍珠頗煙韌,甜甜的好解渴。

叫左百芳豬扒便當 $59

台灣夜市香腸 $22

黑糖珍珠鮮奶 $19
珍珠頗煙韌,甜甜的好解渴。
2020-10-17 156 瀏覽
有一日,行到去新蒲崗覺得好肚餓。咁啱見到間台灣野好似唔貴就走入去試吓。入到去裝潢簡潔明亮,職員待人有禮。.我叫左一個百芳滷雞扒便當,一個香酥豬扒肉操乾拌麵同埋一個皮蛋豆腐外加兩杯台式飲品:黑糖紅豆鮮奶 & 台灣古早味紅茶拿鐵。.先講講個雞排便當,配菜種類豐富味道都唔錯。不過雞排肉質有少少乾身。反而乾拌麵既豬排有驚喜,外皮炸得酥脆之餘亦都入味,加分。.飲品方面,黑糖紅豆鮮奶,如果本身好鍾意飲甜野就啱晒,整體來講,野飲同野食味道唔差而價錢唔算貴,性價比都算高。
有一日,行到去新蒲崗覺得好肚餓。
咁啱見到間台灣野好似唔貴就走入去試吓。
入到去裝潢簡潔明亮,
職員待人有禮。
我叫左一個百芳滷雞扒便當,
一個香酥豬扒肉操乾拌麵
同埋一個皮蛋豆腐
外加兩杯台式飲品:黑糖紅豆鮮奶 & 台灣古早味紅茶拿鐵。
先講講個雞排便當,
配菜種類豐富味道都唔錯。
不過雞排肉質有少少乾身。
反而乾拌麵既豬排有驚喜,
外皮炸得酥脆之餘亦都入味,加分。
飲品方面,
黑糖紅豆鮮奶,如果本身好鍾意飲甜野就啱晒,
整體來講,野飲同野食味道唔差
而價錢唔算貴,性價比都算高。
香酥豬扒肉操乾拌麵
香酥豬扒肉操乾拌麵
呢日同朋友黎左Mikiki呢到shopping,晚飯時間我地揀左呢間台式餐廳,估唔到都幾有驚喜😋雖然餐牌就係得呢到,款式好似唔太多咁,但賣相同價錢都幾吸引,推薦大家黎試下。叫左個小食 - 台灣香腸,煎得好香口又好味,而且裡面有少少豬油口感好好。朋友叫左個牛肉麵試下,牛肉炆到好林身,一咬即開,而且湯底好濃郁好香牛肉味,麵身亦好彈牙,唔錯👍🏻而我就試左呢個雞扒便當,配菜好多,同台灣便當好相似,值得一試。呢到亦配搭埋台式飲品。

呢到亦配搭埋台式飲品。
2020-10-02 90 瀏覽
自從限最令之後都比較少出街食晚餐,加上最近成日開OT冇約人,放工之後就揀咗喺Mikiki幾百芳池上便當買外賣。便當套餐大概係$60左右,有主食同配菜,附送一杯台式飲品,非常抵食。我買咗香酥雞翼便當($54)配玫瑰鐵觀音茶拿鐵,唔鍾意飲太甜嘅話,可以要求少甜。由外賣包裝都睇到佢哋嘅心思,拿鐵唔係用膠蓋,而係直接封住杯口,而且另外袋住,所以唔會擔心倒瀉。雖然話配菜,但係一啲都唔馬虎,有粟米、粉絲、滷水蛋同埋椰菜。配菜送飯一流,粟米夠甜,淋左滷水嘅粉絲亦都非常之入味,用嚟撈飯已經好好食。有蔬菜亦都令成個餐感覺健康咗(補償食炸雞翼嘅內疚感 )雖然係外賣,行左10幾分鐘,炸雞翼仍然可以保持脆皮,一啲都冇腍到,脆到咬皮嗰陣有聲 ,但同時又唔覺得油膩。咬到入邊肉質亦都非常鮮嫩,肉汁充足。至於杯玫瑰鐵觀音拿鐵,玫瑰味非常之香,飲落去甜甜地,亦都保留到茶味。

香酥雞翼便當配玫瑰鐵觀音茶拿鐵

香酥雞翼便當

,但同時又唔覺得油膩。咬到入邊肉質亦都非常鮮嫩,肉汁充足。

玫瑰鐵觀音茶拿鐵

2020-09-24
外賣自取
香酥雞翼便當配玫瑰鐵觀音茶拿鐵
玫瑰鐵觀音茶拿鐵
2020-09-26 64 瀏覽
今天工作十分忙,连坐下吃的时间也没有,只可外卖吃。就在这间买了百芳卤鸡扒便当和一杯红豆奶茶。便当份量大,食物颜色配搭得很漂亮,有粟米粒,粉丝和卤水鸡扒。惊喜的是鸡扒真的很大件。先吃了一口有粟米粒和粉丝的饭,粉丝己有卤水汁所以味道己很好味。跟着咬一口鸡扒,鸡肉嫩滑,不但只大而且厚,很大食的人都会够。再吃粉丝的时候发现原来有菜脯,它带有小小辣,有着它把便当的味道提升了许多。红豆奶茶也是我钟意的饮料,茶味足够,红豆一粒一粒能够吃到,杯子也很漂亮,真是很好的饭后甜品。

• 百芳滷雞扒便當
2020-09-23 57 瀏覽
今日嚟到屋企附近食台灣菜,佢係大商場入面,唔係好起眼,似係新開?舖面好大又光,位置都好闊。睇左openrice有人叫香酥炸雞髀比便當同紅燒牛丸牛筋面,我就跟機,再加兩杯飲品。香酥炸雞髀比便當佢隻炸雞髀超大隻!大隻到嚇親。出面一隻咁大都要30啦,佢成個餐都係63蚊,仲包飲品,所以好抵!炸比都好脆,皮略油,我怕肥就唔食哂啦,但都好enjoy🥺🥺🥺我拆開隻脾,有勁多肉紅燒牛丸牛筋面牛丸都有幾粒,牛筋份量都算多,最中意係佢既面質,好煙韌同彈牙,同台灣食既台灣牛肉面有得揮!黑糖珍珠鮮奶依個要加錢先有得飲😛😛朋友唔想飲凍就叫左熱,但都唔會太甜!黑糖味岩岩好!但太飽啦,飲唔晒,下次應該叫一杯可以做下午茶🤓🤓芝士奶蓋玫瑰鐵觀音依個都係要加錢嘅。我好少飲鐵觀音,所以唔係好識叫做好冇味。但奶蓋係做得幾好,咸咸地,夠厚,玫瑰味就淡淡地,所以都幾清香依間我會再encore😍

香酥炸雞髀比便當
佢隻炸雞髀超大隻!大隻到嚇親。
我拆開隻脾,有勁多肉

紅燒牛丸牛筋面

黑糖珍珠鮮奶

芝士奶蓋玫瑰鐵觀音

依間我會再encore😍
2020-09-19 56 瀏覽
9月16日考試後,由九龍塘坐車去mikiki 醫肚😅,那時段未到別人放飯,店內只有一枱客,坐得好舒服,冇人較安全,它每隔4人隔左塊膠片,但很多附近工作的人都是叫外賣 太肚餓了選了 鹵水雞翼便當,加錢要花枝丸,加錢轉荔枝紅茶。先講個飯 配菜夠多,有粉絲,粟米,炸菜肉碎,雞蛋半隻,將配料混合來食,變成很豐富的口感,雞翼好入味。今次第一次加多樣小食,花枝丸一碟有4粒。估吾到幾好食。荔枝紅茶就失望左啲,打開蓋勁多泡。仲以為底有荔枝粒,係第二度飲過係有的

2020-09-16
  • 花枝丸
2020-08-19 132 瀏覽
係新蒲崗做完嘢來到 Mikiki 搵食,係地庫有幾間唔同嘅餐廳,見到呢間有鹽酥雞🐓突然間好想食🤤!就係咁就嚟咗呢間台式便當🍱餐廳,入邊原來都幾大,有飯、有麵(可以改配新竹米粉)、有台式🥤飲品,都幾多選擇。我就揀咗鹽酥雞🐓配肉燥新竹米粉🍜,餐飲就揀咗🥤黑糖冬瓜茶。鹽酥雞幾香口🤤,不過粉漿就厚咗啲~肉燥米粉好😍香濃,啖啖都有肉燥香😋,十分肥美!個滷蛋🥚就正正常常,至於黑糖冬瓜茶呢就唔係話咁有黑糖味,同普通冬瓜茶差唔多。

我就揀咗鹽酥雞🐓配肉燥新竹米粉🍜,餐飲就揀咗🥤黑糖冬瓜茶。
2020-08-15
2020-08-19 95 瀏覽
又是離開我的家,港島區的日子了,這天尋找朋友,他身處於新蒲崗,位於九龍東的位置,沒想到疫情之下,我也經常外出找東西吃,但沒辦法真的太忙碌了,朋友總是需要見面的。餐廳位於大型商場之內, 餐廳主打的食物就是台式便當。 台式便當,令我最難忘的就是雞, 沒想到這家餐廳居然還有炸雞髀,這樣有趣和美味的食物。 同樣是外賣自取, 本來還擔心炸雞髀會因為時間而變得外皮軟熟,像油浸一樣, 沒想到在家中品嚐過後,吃得到的,同樣是香脆可口。 另外,便當中更有一項令我意想不到的食物,就是粉絲,沒想到 便當也能充滿不同元素,真是營養價值豐富。

外賣自取
2020-08-15 64 瀏覽
晚晚煮飯煮到悶悶地,真係星期六日一定要出去買個外賣返嚟調劑下,說好的台灣又去唔成,唯有食個滷肉飯慰藉下自己。近近地去咗新蒲崗 mikiki 買咗個鹽酥雞滷肉飯便當,佢一個set咁樣,一個便當加杯嘢飲,個飯入邊有粟米,菜同埋一啲酸菜撈埋落個飯度,鹽酥雞亦都炸得非常香口,亦都唔會太鹹,恰到好處。依個飯入邊有酸菜撈埋更易入口,成個飯好健康因為佢中間仲有啲菜俾我哋一撈埋嚟食,嘢飲方面我就嗌咗鐵觀音奶茶,茶膽好香,係驚喜之作。
2020-08-15 43 瀏覽
又到左一星期食好嘢嘅時候啦,返左咁耐工一定要食返餐好對待自己,今次就想去台灣一轉所以就想試吓台灣野,知道新蒲崗有一間食台式便當好出名就去試吓,地理位置都好方便行5分鐘至10分鐘就到啦,餐牌嘅款式都好多種而我選擇嘅套餐係台式滷雞扒便當,加珍珠奶茶,先講便當配料好多有粟米同沙律菜加上台灣米非常之配合,以雞扒方面煮得好入味顏色唔會過分深色,味道方面好有口感,應該用咗好長嘅時間去進行醃製,呢方面值加分用心製作,而且便當方面亦都好有心思好似真係返學嗰啲便當咁好有親切咁,飲品方面有我最愛嘅珍珠奶茶,奶茶嘅味道唔會偏甜珍珠亦都好友大牙,彷彿去了台灣一樣,而且便當嘅價錢亦都好合理,加上款式有好多,下次一定會試其他便當套餐。
2020-08-06
2020-08-11 87 瀏覽
Home office 關係, 好幾天都沒有外出; 趁今日回去office處理工作後, 途經 Mikiki  就找點吃的帶回家; 見有這間台式便當, 外帶回家就最安全了.食物種類不少, 原先想吃湯麵, 不過要外帶, 還是吃飯比較方便了幾款便當都見有大量配菜, 份量不少; 台食當然炸雞鹽酥雞最有保證, 就決定揀了鹽酥雞便當其實下午茶也非常吸引, 留待下次一試外帶飯盒一半環保, 也總比全發泡膠好; 鹽酥雞另外裝上, 回到家還保持酥脆, 帶輕微的辣, 很不錯, 超過期待每款便當配菜不同, 我的粉絲粟米也很多, 加上半隻蛋, 怕且都吃不完鹽酥雞份量也不少, 全部放上便當也差不多蓋滿全盒, 份量一點不留手少不了一杯芝士奶蓋荔枝紅茶, 經過廿分鐘回家時間仍保持奶蓋泡沫的豐盈, 很夠水準

其實下午茶也非常吸引, 留待下次一試

• 芝士奶蓋荔枝紅茶
  • 鹽酥雞便當
疫症爆發第三波, 公司又發起home office, lunch唔想自己煮, 就係附近買外賣食。妹妹之前係百芳池上買過外賣返黎食, 賣相唔錯, 而且佢大讚好食, 今日lunch就去買個外賣返屋企食啦。Mikiki附近都有唔少公司, 所以平日lunch都幾多人幫襯。餐廳內設有堂食, 而我就外賣返屋企食!主打台灣料理, Menu上有便當、湯麵、拌麵、多款台式飲品選擇。我就揀左【香酥炸雞腿便當】HK$63 外賣盒為一次性台灣便當木盒, 香酥炸雞腿分開放, 雞腿大大隻, 比便當盒還要大。雖然外賣返屋企都有15分鐘路程, 返到屋企後, 炸雞腿外皮依然超酥脆!!! 脆得有聲! 而且外皮乾身不油膩, 肉質嫩滑keep到肉汁, 超正!!便當上既配料整齊佈好, 包括有炒粉絲、酸菜粒、栗米粒、椰菜、半隻鹵水蛋。撈埋一齊, 入口層次非常豐富, 有少少鹵水汁調味, 酸菜同埋清甜粟米粒味道較為突出。便當看似份量少 (深度比較淺), 但整個餐食完都好飽。便當套餐跟一杯指定飲品(3選1), 亦可選Drinks menu 上正價減$8轉台式特飲,  【芝士奶蓋荔枝紅茶】原價HK$32 (+4 加配珍珠)大大杯, 有微

我就揀左【香酥炸雞腿便當】HK$63

香酥炸雞腿便當

【芝士奶蓋荔枝紅茶】原價HK$32 (+4 加配珍珠)
大大杯, 有微微芝士鹹香, 沒有覆蓋荔枝同埋紅茶茶香, 整體味道清新, 珍珠細細粒, 煙韌度較低。
芝士奶蓋荔枝紅茶

今趟外賣果然令我滿足, 似乎呢間成為我最近home office首選飯堂, 正!!
2020-07-21
2020-07-17 107 瀏覽
琴日放LUNCH,自己去左mikiki睇下有咩外賣買反公司食;結果去左百芳池上便當買便當,見到條人龍長長地,相信食物一定吾差姐!香酥炸雞腿便當:雞脾是即叫即炸的,所以食落仲系脆卜卜的;雞脾好大隻,外皮極為脆,入面既雞肉好嫩滑,不過帶少少乾身。而便當中既飯配合左吾同材料,例如:粟米粒、粉絲、肉碎、椰菜、紅蘿蔔絲、半隻滷水蛋。令整個飯吾會過於單調,味道帶少少咸而調味啊!粒粒紅豆豆乳:飲品仲既豆奶味比較重,所以只有淡淡既紅豆味;甜味一般,而紅豆份量吾太多。

2020-07-03 113 瀏覽
去左朋友屋企打機,到左晚飯時段,個個都唔想落街買,又到左叫外賣嘅時候包裝可愛漂亮嘅 便當便當我地另外都有叫左個小食,鹽酥雞(香香脆脆的,味道都足夠)朋友們都叫左麵,賣相都吸引而我就叫左個雞扒便當(幾有去台灣搭火車果陣must買嘅便當)如圖:-份量都足夠,成個底都有飯-包左熊熊封面嘅一人泡菜,唔太咸同辣-仲有各式各樣嘅配菜(菜脯/粉絲/粟米/娃娃菜…)-一大塊雞扒(濃濃嘅滷水香味)價錢叫正常啦,唔算太平亦唔算好貴,都物有所值嘅

包裝可愛漂亮嘅 便當便當

我地另外都有叫左個小食,鹽酥雞(香香脆脆的,味道都足夠)

朋友們都叫左麵,賣相都吸引

而我就叫左個雞扒便當(幾有去台灣搭火車果陣must買嘅便當

如圖:
-份量都足夠,成個底都有飯
-包左熊熊封面嘅一人泡菜,唔太咸同辣

-仲有各式各樣嘅配菜(菜脯/粉絲/粟米/娃娃菜…)
-一大塊雞扒(濃濃嘅滷水香味)

價錢叫正常啦,唔算太平亦唔算好貴,都物有所值嘅

外賣送餐