2007-08-17 18 瀏覽
味道唔太差但豆腐入便重有野就多此一舉寧願佢正正常常一件豆腐重好而且價錢貴三件豆腐就中點.........而且啊姐D語氣唔多好...
味道唔太差
但豆腐入便重有野就多此一舉
寧願佢正正常常一件豆腐重好
而且價錢貴
三件豆腐就中點.........
而且啊姐D語氣唔多好...
2007-05-25 15 瀏覽
會在下月再去食過...好味推介有......三菇炒面每日例湯(絕不簡單, 而且好平$38.-煲)紫菜荔茸卷(好好味)西檸炸千層(好好味)乳豬(勁似)葡汁焗什菜(必跟飯, 否則後晦)雀巢菇丁(雀巢係用芋絲炸, 好味)梅菜扣肉(一般)齋鹵味(果然係鎮店寶)消費滿200仲免費拍車添!good good good
會在下月再去食過...
好味推介有......

三菇炒面
每日例湯(絕不簡單, 而且好平$38.-煲)
紫菜荔茸卷(好好味)
西檸炸千層(好好味)
乳豬(勁似)
葡汁焗什菜(必跟飯, 否則後晦)
雀巢菇丁(雀巢係用芋絲炸, 好味)
梅菜扣肉(一般)
齋鹵味(果然係鎮店寶)

消費滿200仲免費拍車添!

good good good

(非會員)
2006-10-19 5 瀏覽
上星期日夜晚因為外婆生日,而且外婆比較喜歡吃齋,所以我地一行十三人去左個度食飯啦...好似叫左一個12人o既套餐..都幾好.清清淡淡又有味道..耐唔耐吃下都幾好..清下個腸胃..唔洗咁油膩膩仲有傳菜既速度都好快...其實今次最想講o既係由於今次係外婆生日o係我地吃到最尾個陣突然有d生日歌播出黎..而且成間員工都一齊唱歌..哈哈..服務唔係真係好似之前所講o既咁差law..
2006-08-08 3 瀏覽
黃大仙區屋邨生意為主,所以街坊生意的食肆當中有食物質素的其實就很難得。此間素食菜館的座位編排及環境都算舒適,不會感覺太迫。服務殷勤有禮是這裡的優勝之道,可能咁巧是服務我張枱的那位幾好。殷勤的服務令客人滿意開心,對食物品嚐時的感覺都有正面的影響。食物質素方面,味道就一般,不算油膩。我就覺得少了一份蔬菜的清新鮮味,因為素菜其實就是以蔬菜瓜果為主要食材,若不能發揮其本身的味道及配搭,就知道廚師的功力有限。在黃人仙選擇有限的情況下,這店已算不錯,值得再去。但就不需要在第二區特登去食。

2006-06-27 10 瀏覽
朋友從澳洲回港短聚,強烈要求去吃齋,作為東道主既我又點可以say no呢!由於天氣十分熱,唯有捨遠取近來了百好素食.一坐下朋友便急不及待點了齋滷味,其餘則由我發板,點了幾款點心,包括腐皮素菜包(用腐皮包一些粉絲,菇絲,甘荀絲)食味清清地但唔夠熱.菠菜餃,潮州粉果,這2款味道都okay但個粉皮太粘身了,似吃pizza一樣有牽絲效果,但這是牽粉囉,攪到對筷子粘住d半透明物體(好核突)芋頭糕,都煎得幾靚但芋頭粒得好少,所以覺得唔係咁好味,似食舊煎粉咁,還有一碟貢菜素肉絲燘米,無諗過燘米會咁乾身,若有些少汁相信會比較好.overall呢度既食物普普通通咁.若以價錢來講,這裡的坐位也不算太迫,也算乾淨,洗手間也在店內,亦有分男女,女洗手間幾乾淨.
2006-06-11 14 瀏覽
曾聽過朋友介紹呢間齋舖, 今晚同老婆兩人去了一試,點了以下食物:粟米粥, 沙爹三鮮小唐菜, 橙汁焗豬扒, 一碗白飯.全部質素普通, 值得一讚只橙汁焗豬扒的汁芡,味道酸甜適中,非常出色. 餐後有豆腐花送,招呼尚算不錯.就以上的食物埋單就要$160多, 似乎貴了一點.路經商場另一間餐廳藍天使, 下次決定一試!
粟米粥, 沙爹三鮮小唐菜, 橙汁焗豬扒, 一碗白飯.

就以上的食物埋單就要$160多, 似乎貴了一點.

路經商場另一間餐廳藍天使, 下次決定一試!
2006-05-06 509 瀏覽
佛誕,公休。親戚到訪,帶來一打節令食品「蒝荽餅」。據說區內的素食外賣店,售十蚊三個。在旺區的素食外賣店,要四蚊枚,更要三個起。(都幾貴!)餡料方面,有蓮蓉、豆沙、奶黃。講真,味道都差不多,均為「死甜」、「油膩」。水晶皮塗上油脂,滑不溜手,好可怕。講真個句,手功和材料都唔係咁得。====================================這套言論,是相當偏見。因為…外公是草本植物的發燒友,亦是一個佛堂中堅份子。小時候,每年佛誕前,都會跟他在佛堂的厨房裡製作‘加入欒樨葉(闊苞菊)的水晶餅’,供佛後派給善信,廣結善緣。故,蒝荽餅,本是一款藥膳小吃。長大後,才知道其典故。(見◎註)現在外公年長,手不再靈活,所以佛堂都向素食批發商攞貨,不再由同門師兄師姐親手製造!說得太多(勿見怪)==========================================◎註:1. 「蒝荽」的粵音「煙西」。「欒樨」讀音聯西。「欒」口語作陰平調。戰後,香港的素食館都會出售的「欒樨餅」,卻取名「蒝荽餅」。2. 小百科:廣東一帶,在佛誕前後,會吃一種名為「蒝荽餅」的糕點。芫荽餅是由「闊苞菊」,
講真個句,手功和材料都唔係咁得。

這套言論,是相當偏見。因為…
長大後,才知道其典故。(見◎註)
說得太多(勿見怪)
◎註:
2. 小百科:廣東一帶,在佛誕前後,會吃一種名為「蒝荽餅」的糕點。芫荽餅是由「闊苞菊」,又名「欒樨葉」所製成,根據《廣州植物誌》記載,以前每當農曆四月初八浴佛節時,廣州的居民多會摘取闊苞菊的葉,搗爛後加入粘米粉、糯米粉、糖及熱水等搓成粉糰,蒸熟後即製成深綠色的芫荽餅,到了現在,芫荽餅已成為慶祝佛誕必吃食品。
3. 請參考:http://www.buddhist-hhckla.com/know_dd/dd0505/dd0505.htm 或http://www.hkptu.org/ptu/director/pubdep/ptunews/473/window-out.htm
2006-04-23 20 瀏覽
I noticed this vegetarian restaurant cos one of the waitresses was shouting aloud about their vegetarian sushi. So I went over to have a look, okay I must admit there is a wide variety: sashimi sushi, long leg crab sushi, eel sushi, tuna sushi, abalone sushi, etc.I just didnt like the fact that the waitress' atitude was so aggressive at selling, ie the ppl who were there were deciding whether to buy, and she already put them into the bags, so like the customers were like obliged to buy it.I also

I also didnt like the fact that she made it sound like it was such an offer, ie it usually isnt that cheap ie 3 pieces of sushi for 10 dollars. Anyway i am a regular veg eater at this other restaurant in Lai Chi Kok, and the sushi there is even cheaper at 4 pieces for 10 dollars.

When it was my turn to order, she told me to hurry up with my choice of sushi.

Apart from this, the sushi is ok, the food texture of the salmon sushi is very similar to the real thing.
2006-01-29 0 瀏覽
今日去完拜年番屋企想食齋又懶得煮飯專登番屋企前黎買個細雜錦齋($20)唔知係咪因為新年又係年初一去到勁多人要排左一陣隊先買到一盒入面除左有甜酸齋,蠔油齋,咖喱齋,齋鴨腎,齋叉燒外仲有其他唔知叫咩名既齋品除左甜酸齋好少少樣樣唔入味又油淋淋比起街市o個d仲要差結果食剩左好多服務又唔得侍應講野大聲又對其他客好惡死無下次!!
今日去完拜年番屋企
想食齋又懶得煮飯
專登番屋企前黎買個細雜錦齋($20)
唔知係咪因為新年又係年初一
去到勁多人
要排左一陣隊先買到
一盒入面除左有甜酸齋,蠔油齋,咖喱齋,齋鴨腎,齋叉燒外
仲有其他唔知叫咩名既齋品

侍應講野大聲又對其他客好惡死
無下次!!
(非會員)
2005-11-18 6 瀏覽
阿媽話初一去食齋,咁我返學個度都好近黃大仙加上有三粒鐘Lunch time,咁最後咪同佢一齊去咯~一開始見到門口排晒長龍,好好生意咁等了又等,終於叫飛,到我地入去坐啦~可惜要搭檯,坐得勁唔舒服....個張係五人檯,就坐足個個人-.-大佬....搭檯都唔駛搭到咁盡掛....咁都算啦~ 餓餓地,開始點野食~點左碟齋,一籠蓮蓉包,一籠豆苗餃定唔知白菜餃(隔左一段時間,唔記得了)仲有叫左碟馬蹄糕,跟住仲好似有D野架不過都係一樣唔記得左了=.=一開始黎左馬蹄糕先~質感都幾好,唔會好粉咁,不過就有少少過甜再黎蓮蓉包,D蓮蓉好似麻蓉咁一粒粒....我食左一個就冇食,質阿媽食左兩個XD跟住就係個菜餃....我寧願佢全部都係菜....佢就加埋D唔知乜野,搞到D味好怪....最後就到個齋....又係好濃味酸既好酸,辣既又唔係好辣,只不過好濃味有舊仲苦苦地添....我食到一半就吐返出黎食物真係好麻麻,不過食齋黎講,價錢算係一般啦跟住到講Service....一個字:慢有D等左好耐都未到,D伙計又唔知做乜咁不停行黎行去,都又唔覺佢地有做D乜野做野又亂,個度咁細,連檯號都記唔清楚總而言之,唔好見到多人排隊就以為
阿媽話初一去食齋,咁我返學個度都好近黃大仙
加上有三粒鐘Lunch time,咁最後咪同佢一齊去咯~

一開始見到門口排晒長龍,好好生意咁
等了又等,終於叫飛,到我地入去坐啦~
可惜要搭檯,坐得勁唔舒服....
個張係五人檯,就坐足個個人-.-
大佬....搭檯都唔駛搭到咁盡掛....
咁都算啦~ 餓餓地,開始點野食~

點左碟齋,一籠蓮蓉包,
一籠豆苗餃定唔知白菜餃(隔左一段時間,唔記得了)
仲有叫左碟馬蹄糕,跟住仲好似有D野架
不過都係一樣唔記得左了=.=

一開始黎左馬蹄糕先~
質感都幾好,唔會好粉咁,不過就有少少過甜
再黎蓮蓉包,D蓮蓉好似麻蓉咁一粒粒....
我食左一個就冇食,質阿媽食左兩個XD
跟住就係個菜餃....我寧願佢全部都係菜....
佢就加埋D唔知乜野,搞到D味好怪....
最後就到個齋....又係好濃味
酸既好酸,辣既又唔係好辣,只不過好濃味
有舊仲苦苦地添....我食到一半就吐返出黎
食物真係好麻麻,不過食齋黎講,價錢算係一般啦

跟住到講Service....一個字:慢
有D等左好耐都未到,D伙計又唔知做乜咁
不停行黎行去,都又唔覺佢地有做D乜野
做野又亂,個度咁細,連檯號都記唔清楚

總而言之,唔好見到多人排隊就以為好好食=-=
食齋都係返太子個面聚寶齋好D(依家好似叫新聚寶)
雖然價錢都貴幾多下,不過真係好好食
款色又多,又有特色,唔係一般個D齋~
2005-10-12 5 瀏覽
見大家完全笑笑口, 一個喊都無, 係黃大仙哩D 區算唔錯, 就膽粗粗去試下........一試之下~ 唉!!!先要左一盒齋, OH!! 都唔齊既, 無齋飽魚,又無鼓油齋wo, too bad!! 味道平平, 但勁多油, 成個碟底都係油, oh!!my god!! 真係多到嚇死人!!!仲有大家勁讚既素鴨同札蹄.....對我來說只係同一類既食品, 一舊粉既野....無論係顏色,同味道都完全差唔多, 如果唔係名唔同, 真係唔知係不同既食物!!!而另有大家盛讚既糕品, 真係無件好食, 杞子糕....太甜, 又太重味有點苦; 荔芋糯米滋, 太乾放得太耐; 紫米糕, 無紫米味, 咩味都無~ too bad!!唔值得咁盛讚lo~~ 根本完全唔掂呀!!!

唔值得咁盛讚lo~~ 根本完全唔掂呀!!!
2005-10-10 8 瀏覽
今午攜父母聞名而來(訂了一時正),清綠色的裝修,人不太多,卻換黎失望。我相信佛都有火架?!? 來到百冇素食,公關小姐下錯單,服務態度,唉~我訂了中份量之靈芝湯,一個布袋翅;公關說不好意思誤會了我的意思,由於我有四個人,她就想應該要個個有份食才公平,所以她就叫廚房做多三個翅,還說師傅已經燉好所以不能退單...(強迫顧客飲湯*_*!)點心是如何叫的?? 服務生報導全交由廚房工人準備,她們都不是很清楚當日會有什麼點心(本人實是第一次光顧如此神奇的酒家*_*!)...後來看到隔離食客特別下單,熱辣辣點心就會送上,於是乎我們再問另一位服務生,她說要點心要在點心紙上選擇! 她轉背在單上寫了些字,再轉回告訴我們-很遺憾今天的點心太好賣了,依家廚房只會供應六款...我數一數單上總共24款點心提供,但最後只得六款?!? 公關很坦白說,今天專責的點心師傅放假,平時她們真的是有很多不同口味的點心供應. HuH?!? ~ so des ga?
買o左$20 齋卥味, 咩都有d 啦, 酸齋好好味, 入味又唔會太硬, 好!! 而且$20 一盒都唔少ga, 成盒full 哂!素鴨$10 半條, 都ok 啦, 一般水準。其實我最想講係佢d 糕點, 好抵wor, 7 點後買2 送1 , 我買o左個look 好靚o既「桂花糕」, 其實係「桂花紅豆糕」o黎ga , 佢really 有d 桂花o係面, 入口桂花香好勁!! 好味, 好清! 而且d 紅豆又多又淋, 好正呀~ 不過原本成$4 一件, 而家就$8 for 3 啦!p.s. toliet 好clean!

素鴨$10 半條, 都ok 啦, 一般水準。

p.s. toliet 好clean!
2005-06-24 5 瀏覽
20-6-2005還記得第一次,發現原來龍翔那邊有一間新開的齋,一於去試一試,見它環璄清雅又舒服,食過一次晚飯,那是六人的套餐\,有錦繡齋併盤、五柳甜酸魚、糕點、炒麵/飯與甜品等。(太耐了不太記得)錦繡齋併盤其實就是齋卥味,每樣齋都有包括豉油齋、酸齋、咖喱齋、义燒、素雞、素鴨、齋鴨腎等。食過這次後就愛上素鴨幾乎每次都會買來食。^m^這裏有早茶與下午茶,都是很多人,每逢遇到初一、十五的日子更是大排長龍,食過此處的素鴨後到另外那些時總有些比較,這裏的素鴨色澤金黃,夠實唔會軟淋淋有口感,外皮脆咬落有很多腐皮又少少軟軟地,相信有少少味精但可以接受,諗起又想食呢!到了今天又買了酸齋與素鴨好食! (還記得由佢\初初賣$8半條到現在$10都已很久了..)差些忘記了札蹄也是不錯架!
20-6-2005

差些忘記了札蹄也是不錯架!
2005-06-23 3 瀏覽
經過買左一件桂圓杞子糕食,入口清潤,唔太甜,凍凍 0地食,唔錯架,下次試下其他糕點先~