2008-09-26 71 瀏覽
24/9(三) 1:15pm到佐敦作點"例行公事"後,我倆到附近的"發記"填肚.外遊後,肚皮有點納悶.對著餐牌發呆了片刻,點了西多$17.5跟茶走及腸蛋燴意粉$21.5.西多--組長欽點的西多比較薄身,切一口喫,挺香口的;沒夾中的花生醬,黯然失色.腸蛋燴意粉--頗有咬口的意粉沾滿味帶偏甜的茄汁,將荷包蛋刺破跟意粉拌勻更為美味,搭上輕煎香腸,十分家庭口味的燴意粉!茶走--有耳瓦杯盛著的茶走茶味單薄,失香!店內明顯花了點心思佈置,格局縱殘舊,但環境比一般茶記企理;老闆娘的細心及專業值得讚許;慶幸還有此等不含商業味道的茶記.
24/9(三) 1:15pm

茶走--有耳瓦杯盛著的茶走茶味單薄,失香!

2008-08-09 42 瀏覽
早兩日要去佐敦做嘢,有兩間比我揀食早餐,一間係翠華,另一間係發記,諗住揀間平啲,就入咗去呢間,點知......火腿米線有陣怪味,唔知係我個鼻有問題,定係真係有啲怪,食咗一半就無食到.到個餐肉奄列,一嚟到成攤油係面,所以只係揀咗入面啲餐肉食.食完好似無食一樣,唉!!!
到個餐肉奄列,一嚟到成攤油係面,所以只係揀咗入面啲餐肉食.
食完好似無食一樣,唉!!!

2008-07-26 17 瀏覽
琴日朝有有做,過左佐敦去左發記食早餐.例牌腿面+餐肉奄烈+多士,凍奶茶($19.5+$1)五分鐘左右齊哂野.餐肉奄烈脹卜卜,好足料,成個擺埋落個面度.正呀多士.....其實係牛油白面飽.杯奶茶係小弟比較喜愛嘅多奶奶茶.夠凍,飲完成個人舒服哂.埋單獨$20.5.柢食美中不足係食完之後想攞野走嘅時侯,見到有隻細嘅小強係牆度走黎走去.同亞姐講完之後佢地都即刻去撲滅佢.下次去都係坐路口位安全d
琴日朝有有做,過左佐敦

去左發記食早餐.
例牌腿面+餐肉奄烈+多士,凍奶茶($19.5+$1)

五分鐘左右齊哂野.

餐肉奄烈脹卜卜,好足料,成個擺埋落個面度.正呀
多士.....其實係牛油白面飽.

杯奶茶係小弟比較喜愛嘅多奶奶茶.
夠凍,飲完成個人舒服哂.

埋單獨$20.5.柢食

同亞姐講完之後佢地都即刻去撲滅佢.
下次去都係坐路口位安全d
柢食夾大件
冰凍嘅奶茶
柢食夾大件
冰凍嘅奶茶
  • 餐肉奄烈
2008-07-18 9 瀏覽
今朝早o黎買早餐, 叫個最正常o既餐蛋治加熱奶茶味道正正常常, 熱奶茶味道唔會太甜, 剛剛好o係我等o既過程當中, 感受到小店o既人情味:同我一齊叫外賣早餐o既女仔: 餐蛋治烘底, 熱奶茶多奶老闆娘: 點解今日咁早o既?女仔: 係呀, 阿仔仔放假o勒嘛~另一位客入o黎, 老闆娘望一望個客, 講o左幾句說話: 早餐, 照舊, 熱奶茶?客人: 係, 唔該只係幾句說話, 好親切, 比起其它茶餐廳, o野食係好味, 不過你唔會同伙計有溝通. o黎到呢度, 好似多o左d朋友咁, 呢樣o野係其它茶餐廳無o既
今朝早o黎買早餐, 叫個最正常o既餐蛋治加熱奶茶
味道正正常常, 熱奶茶味道唔會太甜, 剛剛好

o係我等o既過程當中, 感受到小店o既人情味:
同我一齊叫外賣早餐o既女仔: 餐蛋治烘底, 熱奶茶多奶
老闆娘: 點解今日咁早o既?
女仔: 係呀, 阿仔仔放假o勒嘛~
客人: 係, 唔該

$17 (早餐)
2007-03-29 14 瀏覽
試了件奶油多和奶茶,兩者味道非常匹配,但嫌多士不夠奶油,乾左少少,下次會試麻辣牛丸麵,好平喎!15元跟餐就19左右,但試過先知得唔得!
(非會員)
2004-09-09 8 瀏覽
必定要試試他們的椒鹽雞翼,即叫即炸,肉汁鮮味。晚上的小炒亦是即叫即炒,很有家的感覺。若不怕裝修不怎麼豪華,值得一試。

若不怕裝修不怎麼豪華,值得一試。
2003-12-17 18 瀏覽
去QE探人, 同個friend都要食野. 我個friend提意去呢度. 一入到去就聞到好香0既咖啡味. 點都要試下啦. 真係好香咖啡味, 而且好滑. 唔會苦. 好鬼好飲. 但其他食物就好普通~~