2022-11-06 261 瀏覽
唔想到竟然好食!以為呢d網紅店淨係打卡,呢個DAK 外表平平,竟然好好食,似係Doughnut既味道,但又有牛角包口感,一層層好鬆軟,好香牛油味。買返黎最好即食,如果第二日食都唔差!
唔想到竟然好食!
平時睇人地IG打卡打得多📸,今日終於到我黎當文歷餅店試下。紙包檸檬茶🍋-伯爵茶佛手柑蛋糕☕️🍰首先睇外表已經大加分,係我由細到大飲開既檸檬茶🍋,勁有歸屬感。本身以為只係虛有其表,食落去驚為天人,一咬入口,即刻食到伯爵茶慕絲,茶味好濃☕️,中間仲有佛手柑奶酪,非常清新,估唔到伯爵茶同埋佛手柑都可以咁夾,非常獨特,餅底仲要係杏仁餅及脆片餅乾,非常有心思,層次豐富,超級好食😋,值得推介👍。小熊餅一上到黎,有d似用放大電筒🔦將熊仔餅放大,好興奮,係兒時回億呀,但食落即刻好失望🙎‍♀️,雖然menu寫明有榛子慕絲、榛子味海綿蛋糕及軟心牛奶朱古力醬🍫,但食落去完全食唔出咁多層次,榛子及朱古力味並不濃郁,完全唔似熊仔餅陣味,餅底只是普通威化餅餅底,完全唔似檸檬茶有驚喜,令人大失所望,不值一試❌。
平時睇人地IG打卡打得多📸,今日終於到我黎當文歷餅店試下。

紙包檸檬茶🍋-伯爵茶佛手柑蛋糕☕️🍰

小熊餅

2022-10-29 219 瀏覽
好簡單嘅order 要重複個龍蝦湯好水碟邊有啲一舊舊好似溶唔晒嘅奶粉熱檸茶永遠十次着十一次唔會比匙羹仔我要用叉拮檸檬明明見我份湯比錯人唔比我係要放埋一邊眼白白睇住自己碗湯放涼跟著有見人用紙巾抹咗碟湯先比我因為前後枱有人我唔想問原因引起其他食客不便一早非常十分肚餓同唔想浪費食物堅持湯飲咗三份一多士脆但overcooked 有苦味多士三條食淨半條最後都無奈迫住放棄價錢唔平但啲食物越嚟越難食真。心。冇。下。次
好簡單嘅order 要重複

價錢唔平
但啲食物越嚟越難食
真。心。冇。下。次
2022-10-08 322 瀏覽
位於皇后大道中的當文歴餅店by Dominique Ansel,一向喜歡吃當文歴的牛角包,今次就試下餐廳的午餐。午餐叫了龍蝦湯通粉加配香蒜多士($130)、棉花糖朱古力(加$8)、港式羅宋湯字母粉加配香蒜多士($110)及美式咖啡。首先,棉花糖朱古力賣相的確吸引,上餐飲時,侍應會問你要不要拍片,因為當棉花糖放在熱朱古力上面時,會慢慢地打開,變成一朵花。至於味道方面,略甜一點,但將棉花糖溶入朱古力內,一起飲用時,甜度會剛剛好。印象中,未曾見過餐廳用字母粉,見得最多通常是通粉或意大利粉等等。除了粉是字母形象比較有趣之外,味道方面淡而無味、牛腩又硬又韌,羅宋湯湯底味道普通,香蒜多士不香不脆。至於龍蝦湯通粉,湯底濃郁,龍蝦味香濃,每一口都唇齒留香,回味悠長,必試!

2022-10-03 261 瀏覽
每次經過中環經過呢一間餅店,見到啲甜品都好吸引。見早放工就過嚟試下。揀咗一款最多人推薦嘅紙包檸檬茶,同埋特色燒賣。紙包檸檬茶入邊係有伯爵茶慕絲,口感好豐富,造型亦都好可愛,打卡一流。
行開中環想食下午茶,但諗唔到食咩,就行入當文歷餅店食甜品😛性價比:6.5/10 (包括打卡元素)腐竹糖水軟雪糕 ($50)好味指數:❤️❤️🤍🤍🤍軟雪糕係腐竹味,偏甜,好食~但其餘配料基本上冇咩味,純粹只係賣相吸引。A bite of the Big Apple HK$68好味指數:❤️❤❤️‍🩹🤍🤍算係少數食材同外貌一致既甜品。最外層係偏甜既白朱古力,紅色都係一模一樣既白朱古力但只係變咗顏色。蘋果啫喱正常,底層係牛油曲奇但偏乾。
行開中環想食下午茶,但諗唔到食咩,就行入當文歷餅店食甜品😛

性價比:6.5/10 (包括打卡元素)

腐竹糖水軟雪糕 ($50)
好味指數:❤️❤️🤍🤍🤍

A bite of the Big Apple HK$68
好味指數:❤️❤❤️‍🩹🤍🤍
A bite of the Big Apple
2022-08-27
當文歷餅店Mochi Peanut Chausson原本只係跟個人口味去揀 估佢唔到咁好食Mochi唔算係好煙韌個隻 但以唔係做開嘅舖頭黎講算唔錯 花生醬都香🤤酥皮好鬆脆 成件事食落好夾唔會太油膩Petite Fraise 士多啤梨燕麥吉士酥🍓雖然唔知燕麥個位係邊 但係吉士酸酸甜甜好夾好正 呢款嘅酥皮都係唔油膩 拍得上上一款咁鬆脆!Almond croissant🥐 甜度比正常甜小小 但係偏油 擺落紙巾切 紙巾吸哂啲油 食完手指都會油油的~不過唔知邊一part落左酒 幾有酒香
當文歷餅店

Mochi Peanut Chausson
原本只係跟個人口味去揀 估佢唔到咁好食

Petite Fraise 士多啤梨燕麥吉士酥🍓

Almond croissant🥐

外賣自取
下午茶
  • Mochi Peanut Chausson
當文歷嘅甜品可愛又搞鬼,聽就聽過好多次。但親眼見到造型可愛又打卡able嘅甜品📸,真係樣樣都想擺入口試,揀嚟揀去揀咗勁耐,最後試咗以下幾款。🥟蝦餃 · 香桃雲呢拿慕斯蛋糕 $70雖然做唔到透明嘅皮,但成個造型設計都好似蝦餃🤣。蝦餃皮係雲呢拿青檸慕絲,入面包住杏仁海綿蛋糕同埋糖漬香桃,仲有啲脆脆。整體桃味🍑唔算好濃,淨係食到雲呢拿mousse嘅味,唔算太甜太漏。味道唔錯,但定價略貴。👅評分:7.5/10🍋檸檬麻糬軟包 $25麻糬軟包入面嘅檸檬吉士醬真係超級流心,一切開就好似山泥傾瀉咁流出嚟🤣。味道酸酸甜甜,有好香嘅檸檬味。軟包嘅面頭有少少似菠蘿包層皮嘅口感,幾特別。可惜入面嘅麻糬比較細條,無想像中咁煙韌嘅口感。👅評分:7/10🍪港式奶茶曲奇杯 $48本來見到個display係話另外附上冷萃奶茶即沖即食,但送上枱嘅時候係已經斟好咗奶茶喺曲奇杯入面,所以奶茶份量好少,基本上兩啖就飲完😩。味道就係最基本嘅曲奇同奶茶味,唯一特別就係益力多造型,個人認為唔需要特別試🙈。👅評分:5.5/10🍨腐竹糖水軟雪糕 $50呢幾款甜品入面我最鍾意就係呢個雪糕🍦,係用咗香港80年豆製品老字號樹記嘅腐竹製作而成,

🥟蝦餃 · 香桃雲呢拿慕斯蛋糕 $70
👅評分:7.5/10

🍋檸檬麻糬軟包 $25
👅評分:7/10

🍪港式奶茶曲奇杯 $48
👅評分:5.5/10

🍨腐竹糖水軟雪糕 $50
呢幾款甜品入面我最鍾意就係呢個雪糕🍦,係用咗香港80年豆製品老字號樹記嘅腐竹製作而成,豆味香濃而且軟滑。入面仲有薏米、糖漬銀杏、同埋樹記嘅腐皮卷,凍冰冰嘅腐皮卷口感彈牙又清爽,鍾意腐竹糖水嘅絕對唔可以錯過👍🏻。
👅評分:9/10
檸檬麻糬軟包
香桃雲呢拿慕斯蛋糕
2022-09-16 244 瀏覽
我要將中式點心和西式甜品來次新想法新認識《 當文歷餅店 》是家不節不扣的西式麵包和甜點店,內裏分為外賣區和有服務員提供服務的座位區。兩個區域的環境清潔,光線充滿,打卡拍照十分美麗呀!多款甜品外形獨特美麗,非常精緻和有趣味性,相信廚師花了很大的心思。蝦餃:材質有雲呢拿青檸幕絲,紅桃忌廉,糖漬香桃,杏仁海綿蛋糕。漢堡包:材料有椰子幕絲,椰子達克瓦兹,海鹽瑪斯卡彭忌廉,菠蘿青檸熱情果醬。還有,沙爹牛肉花生燒 和 咖啡杯,不在此說明,留待大家親身體驗吧新桂香叉燒蛋牛角包:叉燒出於柴灣區著名燒味店,品質有保證。是否好味就見仁見智溫馨提示: 有服務員的區域是要收服務費的。
我要將中式點心和西式甜品來次新想法新認識

溫馨提示: 有服務員的區域是要收服務費的。

2022-09-11
2022-09-03 215 瀏覽
早餐時間叫佐個套餐,沙嗲牛肉花生燒加杯cappuccino ,$78加一咖啡可以選擇skim milk,味道是唔錯的,而且幾大杯,可唔無拉花,有點扣分🫣沙嗲牛肉花生燒賣相幾吸引,可惜味道一般,個花生燒本體無咩味道,入面嘅牛肉好碎,如果牛肉可以大塊同完整一點會更好,沙嗲嘅味道係來自自己加嘅沙嗲醬,微微辣,都有啲似茶記嘅沙嗲醬,玩味同打卡角度黎講試一次就夠了🫣不過環境係唔錯嘅,地方大,坐得舒服,仲有Wi-Fi 👍🏻

不過環境係唔錯嘅,地方大,坐得舒服,仲有Wi-Fi 👍🏻
2022-08-03 405 瀏覽
🍽 Corned Beef Scrambled Egg Croissant (鹹牛肉滑蛋牛角包) $68平時超中意蛋牛治,所以叫咗呢個蛋牛牛角包😋鹹牛肉滑蛋嚟講都係中意茶餐廳嘅多啲,但係牛角包幾出色!🍀🍽 OmniPork Luncheon and Egg Croissant (新餐肉蛋牛角包) $58新餐肉試過一次夠喇😂😂下次可以試叉燒牛角包🥐

🍀

新餐肉試過一次夠喇😂😂下次可以試叉燒牛角包🥐
2022-08-03 429 瀏覽
《當文歷餅店》呢一間餅店成日經過都想試🤣中環呢間門口玻璃櫃放滿麵包款款都好靚仔好吸引🫣前排見佢推出新嘅煙三文魚吐司🤩今次撞埋時間可以坐入去試下---煙三文魚牛角吐司($108)賣相幾靚喔🤩而且足料三文魚份量都幾多下牛角吐司外脆內軟好香牛油味,三文魚下面面層酸忌廉,夾埋三文魚同三文魚子一齊食又夾喎不錯🤪但有少少漏,小貴😿 沙嗲牛肉花生燒($58)好qq外形就系粒花生🥜🤣切開入面系沙嗲牛肉,淋埋佢個沙嗲醬食幾得意🤣個花生燒軟熟 微微蛋香+沙嗲味🤪幾得意 港式奶茶曲奇杯($48)個曲奇杯有層朱古力包住😂食落似 蛋糕餅底,幾過癮,奶茶幾香,一到飲一到咬 🤣但有啲甜覺得 ---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸價錢:🧸🧸服務:🧸🧸🧸---當文歷餅店 by Dominique Ansel地址: 中環皇后大道中80號H Queen’s地下2號舖電話: 34827735
《當文歷餅店》
前排見佢推出新嘅煙三文魚吐司🤩今次撞埋時間可以坐入去試下
---
煙三文魚牛角吐司($108)
賣相幾靚喔🤩而且足料三文魚份量都幾多下

沙嗲牛肉花生燒($58)

港式奶茶曲奇杯($48)

(5🧸為滿分)
2022-08-03
  煙三文魚牛角吐司
沙嗲牛肉花生燒
2022-07-14 367 瀏覽
Dominique Ansel - award winning French pastry chef created the exclusive pastries using local inspiration and are only available in Hong Kong.The pineapple bun looked really cute!There are different layers in the bun.Rather strong in coconut flavour as there are coconut mousse and coconut dacquoise. Luckily there is pineapple lime passionfruit jam, made it less heavy and sweet.The sando is nice. The egg part is smooth, soft and silky, katsu part is crispy, as well as the toast, they came togethe
The sando is nice. The egg part is smooth, soft and silky, katsu part is crispy, as well as the toast, they came together with rich texture.
The satay beef peanut waffle looked really cute too, but taste bad.
The waffle part has an unpleasant chemical flavour and was very strong. It's rare that I don't finish my dish, but this one.. I cannot..
The hot chocolate is very chocolatey and rich in flavour.

Overall: 6/10

Dang Wen Li by Dominique Ansel

Pineapple Bun
Satay Beef Peanut Waffle (Combo $98)
Silk Egg Katsu Sando (Combo $98) + Blossoming Hot Chocolate (+$8)

📍Central
2022-07-08 254 瀏覽
呢間造型超精緻嘅甜品店🍮真係想食好耐~超推介佢哋嘅沙嗲牛肉窩夫🧇外層鬆軟嘅窩夫 整到好似粒花生咁🥜切開入面就係沙嗲牛肉餡🐮再加埋啲花生醬 個鹹甜味道又真係出奇地好夾💕
2022-07-03 316 瀏覽
想朝聖好耐,所以有日經過中環flagship store,就入去食左個tea! 可能係假期太晏黎,所以有啲好賣嘅貨已經sold out 🥹不過入黎好寛落,照入去坐下食下野都正!.港式奶茶曲奇🍪杯 $48 (3.5/5)幾得意嘅又食又飲,奶茶幾滑,不過我覺得味道就好一般,唔夠茶香🙈曲奇好食!朱古力🍫底,就算倒左啲奶茶入去都唔會淋晒!想試玩下,可以叫下😝.🍍菠蘿包 $65 (4/5) 貌相好精緻👍🏻以為得個樣,但個味都有驚喜!好香椰子🥥味,再有菠蘿青檸🍍同熱情果餡,成個味好夾,食落去個質地好soft&creamy👍🏻𣎴過會好似食左陣風💨咁😂.新餐肉蛋牛角包 🥐$78 套餐價(4/5)牛角包🥐好鬆化!估唔到咁西式嘅野,搭配新餐肉同蛋都幾好食!如果無咁油仲正!.總結,味道唔錯嘅打卡店🤓但你話係咪好食到飛起又唔係囉,價錢都偏貴,所以我就唔會再幫襯啦😝

港式奶茶曲奇🍪杯 $48 (3.5/5)

🍍菠蘿包 $65 (4/5)

新餐肉蛋牛角包 🥐$78 套餐價(4/5)