2011-09-30 39 瀏覽
先前餐飯食得好嬲, 大家決定去食甜品補數!男友住九龍城,基本上成個九龍城甜品我都食過,仲係成日食果隻。見報紙有寫佢地D野掂,就建議大家黎依間試下新野啦。食榴槤嘅話榴槤PANCAKE同榴槤忘返好好味,因為我唔食榴槤,無試到。我叫咗個心太軟,好正好正,朱古力味好濃但唔太甜,係我食過最好食嘅一間,好食過酒店整TIM。 張MENU寫話係用比利時朱古力整,唔怪之得咁好味啦,YUMMY YUMMY。報紙話佢地D芒果得,我地叫咗個黃金俠,係芒果布丁加芒果肉,上面有個芒果雪糕,食時bak bak 聲, 因為有爆炸糖,好有Gimmick, 有創意,比10個LIKE呀!仲叫咗幾樣野,都好好食。講真,九龍城只有依間可以叫甜品店,其他嘅,我只可以介定佢地為糖水鋪。
先前餐飯食得好嬲, 大家決定去食甜品補數!

見報紙有寫佢地D野掂,就建議大家黎依間試下新野啦。

2011-09-25
$35 (其他)
  • 心太軟
2011-09-28 10 瀏覽
放假係屋企食完飯, 冇野做, 又成家走左去九龍城甜品, 見到呢間仲有9折做緊, 梗係又要再去食啦今次叫左3樣野, 樣樣都係上次未食過既 (張單都係未計9折)香杧春卷 ~ 杧果包春卷再炸, 感覺冇上次果D咁正, 賣相唔錯, 味道普通啦大堆頭 ~ 上次見地人食都想試, 今次梗係要試啦, 有D似B仔涼粉, 不過就冇佢咁大碗, 但係D生果係新鮮既, 幾個人share係唔錯既選擇黃金俠 ~ 好得意, 有杧果雪糕, 杧果布甸, 杧果肉, 有D爆炸糖係面, 幾得意總括黎講, 食左2次都覺得OK, 人又唔多唔駛排隊, 又多一個唔錯既選擇

2011-09-17
2011-09-28 14 瀏覽
食完飯經過九龍城, 即刻諗起食甜品啦, 本應諗住去五代同堂, 點知路過果陣見到呢間居然開左分店, 仲要有九折添, 梗係要去食啦我地5個人, 叫左4樣野, 有9折 (呢張單係未折)榴蓮班戟 ~ OK啦炸雪糕班戟 ~ 呢個炸雪糕好掂, 到我地食完D雪糕都未溶, 仲要係大大件, 正朱古力梳乎里+雲呢拿雪糕 ~ 唔錯心太軟+曲奇雪糕 ~ 呢個都幾好
我地5個人, 叫左4樣野, 有9折 (呢張單係未折)
榴蓮班戟 ~ OK啦
朱古力梳乎里+雲呢拿雪糕 ~ 唔錯
心太軟+曲奇雪糕 ~ 呢個都幾好
2011-09-13
  • 炸雪糕班戟
2011-09-26 8 瀏覽
打完邊爐, 經過門口見有店員在SELL 客, 才知原來是尖咀厚福街既甜蜜蜜分店(因為呢間舖招牌同裝修都唔似尖咀那間) 以前食過佢地既甜品, 真係幾好食同特別, 不過就成日要等位, 所以好耐無去了.因為我個 friend 想食煙, 於是我地坐門口檯. 呢間d甜品款式不但比起尖咀還多, 而且價錢也平過尖咀, 聽老闆娘講, 因為呢度舖租無咁貴, 所以相繼平番比客人, 好似又幾好喎 今次叫了個新甜品, 叫冰山尋寶, 我選了芒果汁, 類似刨冰, 但食到入面原來有個雪糕藏了在內, 才知點解叫做尋寶, 覺得幾特別. 如想食冰,又唔想成日食棉花冰, 可以一試, 有新鮮感.個 friend 叫了個香橙朱古力軟心梳乎里伴青檸雪巴, 呢個係佢至愛既甜品, 佢話出面好少有橙味梳乎里, 最特別是入面有個軟心朱古力味, 食落好似積及橙餅既味道, very nice, 之前個青檸雪巴係綠色, 今次食原來已upgrade 用了意大利青檸雪巴, 好好味, 又唔甜.可能地區同新開張, 舖內唔算太多客人, 所以食完坐係度傾下計都ok, 唔似尖咀咁, 咁多人等位, 佢唔趕你, 自己都唔好意思坐咁耐 Anyway,會再來食

Anyway,會再來食, yummy yummy
冰山尋寶
2011-09-13
冰山尋寶
2011-09-09 2 瀏覽
普普通通...一般糖水鋪都有類似的....香芒春卷~~超級好食..佢外面係熱熱脆脆的炸春卷,,,而裡面凍冰冰的芒果肉~~多重層次!!GOODALSO IS GOOD新開有9折~~~抵呀..!!!D侍應好好服務,,好NICE!!下次一定再去....
普普通通...一般糖水鋪都有類似的....
ALSO IS GOOD
新開有9折~~~抵呀..!!!
D侍應好好服務,,好NICE!!
下次一定再去....
2011-09-08
慶祝紀念
生日
2011-08-21 12 瀏覽
估唔到我ge第一篇食評係寫甜品, 哈哈.同朋友去九龍城黃XX食完泰菜, 朋友叫留肚去食甜品. 真係知我心意, 我最LIKE食甜品. 落到去城南道搵甜品店, 嘩, 咩事呀, 成條街變咗做甜品鋪.有一間好多人, 唔想等位, 行前D, 聽到有人話"尖沙咀甜蜜蜜分店", 係米厚福街果間呀, 即時有人搭爹, 話尖咀果間係總店, 九龍城arm arm 開張無幾耐, 新張有折. 好啦, 尖沙咀果間都好好食, openrice 食評又好, 依間希望保持水準啦.問有咩好介紹, 佢地話新出咗勁爆系列, 我揀咗Bi li ba la 紅粉佳人, 因為有意式奶凍, 自從吳君如係電視話過鍾意食pina cotta 之後, 我都開始咗鍾意食佢. 一黎到, 賣相OK喎, 食食下, "倚", 條脷做咩呀, 有爆炸感覺, 好特別, 應該係有爆炸糖係入面, 感覺好正, 好得意, 唔知點形容, 總之即時係有驚喜啦. 跟住老板娘走黎問我, 爆唔爆呀, 我答話勁爆呀, 真係無改錯名, 係勁爆系列, 我依家知點解叫Bi li ba la, 因為係條脷度會有Bi li ba la 感覺, 正.個甜品有雪糕, 仲係用papp
Bi li ba la紅粉佳人
估唔到我ge第一篇食評係寫甜品, 哈哈.

問有咩好介紹, 佢地話新出咗勁爆系列,

甜品有雪糕, 仲係用pappagallo, 下面係pina cotta, 最底層係鮮雜果, D味都好夾, 賣$30一D都唔貴, 個雪糕都唔平啦, 唔係用牛記貨色, 依餐甜品為今日ge聚會, 劃上咗完美句號.
2011-08-18
$30 (其他)
Bi li ba la紅粉佳人
  • Bi li ba la 紅粉佳人