2020-05-09 34 瀏覽
第二個胃呼喚我😏佢話我好耐都冇滿足佢🥴話好唔開心😂係時候要做返d野😎🔹蜂蜜肉桂窩夫配雪糕$52 :賣相勁吸睛😍見到已經好想食🤤一上枱已經聞到好香肉桂味😌我係肉桂控😎雪糕係基本配搭,雲呢拿味蜂蜜淋左係雪糕同窩夫面,幫助提升甜味🥰窩夫有驚喜,比想像中超晒班❗️烘到外脆內軟👍🏻啱啱好💕所有野夾埋一齊食,又係冇得輸🤤🔹榴槤西米露配小丸子$48 :選用馬來榴槤肉😎味道超濃郁😌大大舊榴槤肉😍入口啖啖肉💕小丸子同脆脆珠食落都唔錯一個煙煙韌韌🤤一個爽脆😎雙重享受不過始終榴槤先係主角😆🤩榴槤控必食呀~‼️味道:5/5環境:4/5服務:4/5抵食:4/5

🔹蜂蜜肉桂窩夫配雪糕$52 :
賣相勁吸睛😍見到已經好想食🤤
一上枱已經聞到好香肉桂味😌我係肉桂控😎
雪糕係基本配搭,雲呢拿味
蜂蜜淋左係雪糕同窩夫面,幫助提升甜味🥰
窩夫有驚喜,比想像中超晒班❗️
烘到外脆內軟👍🏻啱啱好💕
所有野夾埋一齊食,又係冇得輸🤤

🔹榴槤西米露配小丸子$48 :

環境:4/5
服務:4/5
抵食:4/5

2020-04-23
5 分鐘 (堂食)
宵夜
  • 蜂蜜肉桂窩夫配雪糕
  • 榴槤西米露配小丸子
  • 蜂蜜玉桂窩夫配雪糕
2020-05-05 52 瀏覽
跟以前的同事食完飯後就去對面街食甜品我們兩個女仔share食甘就可以食多的因為我們叫的都係即製所以要等20分鐘朱古力心太軟 $55朱古力心太軟真係賣相吸引,熱辣辣上枱,心太軟很香,用叉切開見到朱古力漿緩緩流出,很濃朱古力味,蛋糕很軟又熱,雪糕是雲尼拿味,非常夾到朱古力,還是原始風味最好食。配上生果及忌廉,令外觀色彩多左,原來忌廉上有類似花生碎,都唔錯榴槤鬆餅 $68我們都係榴蓮怪,見到榴蓮果蓉很開心,原來跟鬆餅很夾,果蓉很creamy ,如果再多的就好了,鬆餅是蛋糕,夠厚,很香軟,雪糕仍是雲尼拿,跟鬆餅食一樣美味。
跟以前的同事食完飯後就去對面街食甜品
我們兩個女仔share食
甘就可以食多的
因為我們叫的都係即製所以要等20分鐘

朱古力心太軟 $55

榴槤鬆餅 $68

2020-05-05 34 瀏覽
MK最多係咩? 係甜品舖啊, 所以今日就嚟到甜牙牙食dessert啦! 甜牙牙都可以話係大家細細個就食過GE其中一間出名甜品舖, 皆因佢有個九層waffle勁多人去食! 今日我地就唔食WAFFLE, 轉食其他signature dessert啦! . 抹茶心太軟^^ 抹茶味十足, 入面仲要勁流心! 甜度剛好, 食到抹茶DD澀味, 好正! 跟左抹茶ice cream, 食落都幾滑~ 仲有D生果refresh下!! . 另一個就叫左火焰雪山cream brulee~ 微微燒焦嘅蛋白鬆軟綿密, 配上蛋香十足的cream burlee, 口感極佳! 上面斬有D blueberry + mango, 配搭上嚟好夠清新!
抹茶心太軟^^
抹茶味十足, 入面仲要勁流心!
另一個就叫左火焰雪山cream brulee~
2020-05-03 18 瀏覽
今日同女朋友行完旺角,想食甜品就黎左依間甜品鋪,2款到好好食,值得同大家推薦朱古力心太軟香脆外層下,藏着軟軟的流心朱古力,一切下去如岩漿流瀉,必須趁熱吃,否則軟心的的內餡容易凝固,伴以雲呢拿雪糕同吃,一冷一熱,一脆一軟,一甜一苦,很難不讓人一吃傾心。朱古力蛋糕鬆軟,流心朱古力味溫暖濃郁,令人欲罷不能!雜果蛋白焦糖燉蛋燉蛋上面鋪滿左新鮮既生果同經過輕輕火炙晚手蛋白,燉蛋表面黃金色味道香脆,內裡好像蒸出來的雞蛋一樣又嫩又滑,每一口都又香又甜又滑,不會太甜,一試就愛上了!
今日同女朋友行完旺角,想食甜品就黎左依間甜品

,2款到好好食,值得同大家推薦
朱古力心太軟

雜果蛋白焦糖燉蛋

2020-04-30 34 瀏覽
食完晚飯就想食甜品🍨🍮所以就近近地揀左甜牙牙🦷楊枝甘露💛賣相吸引😍表面有大量柚子肉,芒果香甜🥭底下係有西米、脆珠同芒果汁🤤西米質感軟糯,脆珠一咬就會爆,但冇爆汁🥺不過兩種配料擺埋一齊就豐富啲☺️芒果汁冰涼酸甜,都唔錯👍🏻芋圓陳皮紅豆沙,紅豆沙雖然稀身左少少🤏🏻但入面仲食到粒粒軟綿綿紅豆,而且帶陳皮香氣🥰芋圓有五種,分別係黑芝麻、番薯、芋頭、紫薯、抹茶🍵每粒都幾 Q😋不過兩碗份量就少左啲🥺大碗少少 cp 值就高啲
2020-04-30 29 瀏覽
旺角區好多美食,食完Dinner突然間好想食甜品,行到街口見到好多甜品店,我就選擇咗西式甜品,原因真係好鐘意食窩夫🧇,見出面排長龍等位,咁就入去試吓先,呢度都好多款窩夫味道,諗咗一陣我最後都係揀咗芒果窩夫芒果窩夫party $98每層外表已經吸引住,頂層鋪滿芒果肉🥭杏仁片,仲有芒果雪糕🍦勁香芒果味夠軟滑,窩夫底超級脆🧇裏面食到好香牛油味🧈,夾住cream一齊食再加埋朱古力醬口感好豐富難以形容,值得一試份量好多真係食唔晒

芒果窩夫party $98

份量好多真係食唔晒
芒果窩夫party
2020-04-27
10 分鐘 (堂食)
芒果窩夫party
  • 芒果窩夫
2020-04-30 20 瀏覽
平時最鍾意就係食甜品,食甜品嗰陣就會可以暫時放低下D苦惱,路經「甜牙牙」點可以唔食下甜品呢?依間甜品店嘅款式都幾多,其實有D難揀食邊款,所以唯有叫店員推薦下。朱古力棉花糖窩夫配雪糕,窩夫即叫即焗口感外脆內軟,帶淡淡嘅朱古力味;甜品配料有棉花糖、朱古力蛋捲、餅乾碎,令甜品更豐富、口感更佳;吉士忌廉、朱古力醬、糖霜嘅加入令甜品甜度更適中;雪糕係朱古力味,配以窩夫、朱古醬食用,三重朱古力味,好Jeng。

• 朱古力窩夫
  • 窩夫
2020-04-27 26 瀏覽
@甜牙牙香港今個星期熱到爆炸,終於忍唔著要食冰凍甜品🍫🍧 搵左間係旺角都幾出名既試下 ❤️🍧芒果窩夫party$98(即焗窩夫.杏仁片.忌廉.雪糕)窩夫係即叫即焗,外脆內滑,芒果雪糕味非常濃厚,窩夫連埋凍雪糕一齊食,又凍又熱好過癮🤣 重點係超多配料,每啖窩夫都夾埋吉士味好重既cream 👍🏻👍🏻 (不過如果女仔食就建議share ,如果唔係卡路里爆曬燈🙈)🍧宇治抹茶紅豆船$52(小丸子.綠茶雪糕.紅豆.朱古力粒粒)呢間雪糕係幾好食,好有綠茶味,唔係得種甜味,香味都搭夠,小丸子煙銀得黎唔痴牙,最喜歡一啖夾埋幾樣toppings 一齊食 好滿足 。📌地址:旺角廣華街3號百利達廣場地下4號舖💰價錢:$50-$100👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)———————————————————#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodi
@甜牙牙

🍧芒果窩夫party$98
(即焗窩夫.杏仁片.忌廉.雪糕)

🍧宇治抹茶紅豆船$52
(小丸子.綠茶雪糕.紅豆.朱古力粒粒)

📌地址:旺角廣華街3號百利達廣場地下4號舖
💰價錢:$50-$100
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yummy #852 #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #糖水 #waffles #窩夫 #旺角美食 #mongkok #dessert
2020-04-24 38 瀏覽
回憶總是甜的,拍拖到結婚的甜品時間,一間能夠長駐的甜品店就是兩口子的珍貴回憶店,從前大排長路到現在抗疫冷清,對比的感覺也算是一個回憶。甜牙牙店內比以前變得更寬敞舒適,既新派西式又親民的多款式選擇,今晚就回味那心太軟及即焗窩夫的味道。量好體溫後order,仍然是那吸睛的Menu.蜂蜜玉桂窩夫配雪糕最欣賞的一定是這裡的窩夫,即叫即焗,皮脆內又軟,外形賣相都吸引到不能不order。外脆內軟,面層放上雲尼拿雪糕,再灑上玉桂糖醬,吸引食慾。糖霜、牛油碎餅和士多啤梨作配料,整體豐富吸引。經典心太軟伴雲尼拿雪糕及鮮果香噴噴的朱古力心太軟上檯,在剛好吃完窩夫的時間出現,就是perfect match.拆開軟心流出邪惡朱古力岩漿,甜度與朱古力醬味記溫度也剛好,沾上牛油碎餅又多一份口感,能夠仍然保持開業時的水準,有點驚喜。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5⚖️性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

回憶總是甜的,拍拖到結婚的甜品時間,
一間能夠長駐的甜品店就是兩口子的珍貴回憶店,
從前大排長路到現在抗疫冷清,
對比的感覺也算是一個回憶。

甜牙牙店內比以前變得更寬敞舒適,
既新派西式又親民的多款式選擇,
今晚就回味那心太軟及即焗窩夫的味道。
量好體溫後order,仍然是那吸睛的Menu.

蜂蜜玉桂窩夫配雪糕
最欣賞的一定是這裡的窩夫,
即叫即焗,皮脆內又軟,
外形賣相都吸引到不能不order。
外脆內軟,面層放上雲尼拿雪糕,
再灑上玉桂糖醬,吸引食慾。
糖霜、牛油碎餅和士多啤梨作配料,
整體豐富吸引。

經典心太軟伴雲尼拿雪糕及鮮果
香噴噴的朱古力心太軟上檯,
在剛好吃完窩夫的時間出現,
就是perfect match.
拆開軟心流出邪惡朱古力岩漿,
甜度與朱古力醬味記溫度也剛好,
沾上牛油碎餅又多一份口感,
能夠仍然保持開業時的水準,有點驚喜。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
⚖️性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
Sweet💕 Eveyone is needed🧁🍨🍯🍰🍡🍯💫..生活就是要給自己多點甜❤️。女生大概是沒法抗拒甜點的誘惑吧🍫🍨🍡🍦🍧🍰🍭🧁🍿🎂🍩🍯。開唔開心都想甜一點,噢 每天給自己多點甜。-晚餐過後,去食糖水都係港人約定俗成既習慣吧。吃太飽又想吃甜❓今晚就來個芒果系列💫 芒果的盛宴吧💛🥭。雖知道呢度既日式窩夫、心太軟都是不錯吃,但吃過燒肉 今晚肚子不爭氣喔。ll $55Mango Snowflake Ice with Mango芒果棉棉冰、芒果、椰果、脆果珠、雜果啫喱用上芒果汁製成既棉棉冰🍧,每啖已經充滿芒果甜味💛。加上新鮮芒果粒粒🥭,又甜又香,仲有椰果、爆珠、雜果啫喱粒粒,色彩更豐富🌈 亦增加口感。ll $38Mango Pemelo & Lago Sweet Soup又酸又甜又香又開胃既楊枝甘露,柚子既清新好讚。椰汁既奶香🥥 跟芒果漿🥭 很香濃甜蜜。吃飽吃它,不覺負擔。..無論生活變成怎麼樣 總要給自己多點甜💛。..

l[芒果棉棉冰配椰果]l $55
芒果棉棉冰、芒果、椰果、脆果珠、雜果啫喱

l[楊枝甘露]l $38

無論生活變成怎麼樣 總要給自己多點甜💛。
復活節放假,第日繼續有補假,所以去街去夜啲,食埋甜品先返屋企都無問題😜。講真,我好耐無試過正式去甜品店食甜品,因為多數都喺餐廳食埋。但呢晚食嗰間餐廳無賣甜品,所以可以轉場再戰!我哋上網搵下旺角一帶有乜甜品舖,但原來好Pure嗰種甜品店已經所剩無幾,所以我哋二話不說就揀咗甜牙牙🦷。雖然我知佢開咗好耐,但都係第一次食。由於受政府禁令影響,小店只可以坐半滿,長期都有客等緊,不過大家都唔使等好耐就入得。小店係典型甜品舖,所以座位本身都比較迫,而家反而闊落咗🙈。甜品款式勁多,由窩夫、心太軟、鬆餅、綿綿雪花冰、焦糖燉蛋、火焰雪山、西米露以至芋圓等,通通都有,花多眼亂🌸!價錢屬合理水平,偏抵食👍。冰火焦糖燉蛋($48),材料包括燉蛋、焦糖、蛋白霜同水果。本身想要熔岩火焰雪山,但賣哂😭😭😭,唯有失望地轉食Creme Brûlée。焦糖燉蛋賣相唔算突出,但味道相當有驚喜。首先搭配嘅水果包括藍莓同芒果🥭,兩者都非常甜。第二就係個燉蛋本身好出色,唔會太甜,🥚蛋香味又夠濃郁,口感亦都唔太水、唔太實,啱啱好。一個字,正😋!提拉米蘇鬆餅層層($55),材料包括即焗鬆餅、手指餅、咖啡甜酒、餅碎、忌廉同雪糕。Panc

提拉米蘇鬆餅層層

提拉米蘇鬆餅層層($55),材料包括即焗鬆餅、手指餅、咖啡甜酒、餅碎、忌廉同雪糕。Pancake同Tiramisu都係我嘅最愛❤️,所以我毫無懸念地會點呢款。
提拉米蘇鬆餅層層

鬆餅製作需時,造型精美。🥞鬆餅果然夠鬆,厚厚的,但唔係而家好流行嗰種Fluffy疏乎厘。味道同口感反而更佳,聞落又好香。另外,鬆餅上面嘅Tiramisu亦絕不欺場,唔係用普通忌廉呃人,而係用上正宗Mascarpone Cheese搭配濃濃嘅咖啡酒加手指餅🤤。

總括嚟講,呢日食嘅兩款甜品都真心好好食,完全係意料之外😆。可能我本身對呢類港式甜品舖有偏見,覺得係粗製濫造多,點知依到係慢工出細貨!不過甜品舖今晚有部份甜品同飲品都未能供應,可能係剛剛復工嘅關係吧。我下次會再嚟食過🍮。
2020-04-12
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2020-04-22 12 瀏覽
喺旺角食完晚餐意猶未盡,所以諗住食甜品,經過同朋友一番商量之下,最後就揀左呢間甜牙牙,因為佢又有窩夫,又有梳乎理pancake 食棉花糖朱古力鬆餅層層呢度既梳乎理pancake 叫做鬆餅,鬆餅同棉花糖原來好夾,棉花糖令到鬆餅更加軟滑,食落又唔會好甜。鬆餅充滿空氣感,混合著濃郁蛋黃香, 配上朱古力雪糕,朱古力味同鬆餅簡直係最佳組合,一定唔可以錯過。蜂蜜玉桂窩夫配雪糕有蜂蜜、玉桂之外,仲有配左香蕉,香蕉一向都同甜品好夾!窩夫口感外層脆卜卜但鬆軟,配埋雪糕食超正。

棉花糖朱古力鬆餅層層

蜂蜜玉桂窩夫配雪糕
2020-04-21 63 瀏覽
又黎呢間甜品舖食甜品啦~之前黎襯都好多人,冇排4、5個字都食唔到,而家疫情既關係真係少左好多人,希望佢地撐到落去啦,今次因為工作關係,OT到咁夜先食到野,當然想叫啲飽肚感既甜品啦~於是我同朋友分別叫左個朱古力鬆餅同抹茶心太軟😍呢度既心太軟依然做得好出色~ 一切開啲抹茶即刻流晒出黎望落好治癒☺️濃濃既抹茶流心,外皮又焗得幾脆~配埋個抹茶雪糕,真係食到好滿足呀🤤之後呢個鬆餅第一次試,都好大份入面夾左軟棉棉既棉花糖~ 鬆餅好鬆化,軟熟,碟上仲有少少花生碎,點埋一齊食就會多左層脆脆既口感😆雖然略為甜了些,但加上朱古力雪糕~中和返個甜度,都幾襯~
又黎呢間甜品舖食甜品啦~
抹茶心太軟

呢度既心太軟依然做得好出色~ 一切開啲抹茶即刻流晒出黎

之後呢個鬆餅第一次試,都好大份

朱古力鬆餅

雖然略為甜了些,但加上朱古力雪糕~中和返個甜度,都幾襯~

2020-04-21
抹茶心太軟
朱古力鬆餅
2020-04-21 27 瀏覽
難得外出吃飯,飯後外帶兩碗糖水回家興家人享用。外賣等了約五分鐘便可以取,支持環保所以沒有要膠羹。芒果西米露賣相吸引,芒果已經熟透,滑嫩又香甜,配上大量芒果汁味道開胃。除了西米還有一些脆脆珠,咬下去很爽口,跟軟糯的西米相映成趣,令整體口感更豐富。陳皮芋圓紅豆沙味道不會太甜,帶淡淡的陳皮香氣,提味之餘也沒有掩蓋紅豆沙本身的味道。紅豆沙中吃到蓮子和軟綿綿的紅豆粒,可見非常足料。三色芋圓有咬口,煙韌但不黏牙,三種味道中還是最愛淺紫色的香芋芋圓。
難得外出吃飯,飯後外帶兩碗糖水回家興家人享用。

外賣等了約五分鐘便可以取,支持環保所以沒有要膠羹。

紅豆沙中吃到蓮子和軟綿綿的紅豆粒,可見非常足料。
5 分鐘 (外賣自取)
2020-04-20 41 瀏覽
食完晚飯,去睇下竉物店小動物,行行下就想食下飯後甜品,見到呢間小店就入去試吓啦。.🔸芒果綿綿冰配椰果 ($55)分數: (7.3/10)甜品上面嘅芒果十分香甜,一啲都唔酸,面面冰亦都有甜甜嘅芒果味,配上椰果及爆珠,特別好吃。.🔸經典心太軟伴雲呢拿雪糕及水果 ($50)分數: (7/10)一向都鍾意食朱古力味心太軟流心蛋糕,如果佢個流心做到再液態啲會更好食,配埋雲呢拿雪糕一齊食簡直係Perfect match,亦都可以配埋佢側邊既忌廉或者餅碎一齊食,口感豐富。.糖水店裝修簡樸,但都很衛生,進店前先幫你探熱,然後消毒雙手。
🔸芒果綿綿冰配椰果 ($55)
分數: (7.3/10)
芒果綿綿冰配椰果

🔸經典心太軟伴雲呢拿雪糕及水果 ($50)
分數: (7/10)
經典心太軟伴雲呢拿雪糕及水果

2020-04-17
$53 (宵夜)
芒果綿綿冰配椰果
經典心太軟伴雲呢拿雪糕及水果