無癮既經歷! 超唔開心!老實講, 我自己消費力真係唔高,晚上10:40去到, 坐左一陣, 先知佢話過11點,計2個人頭! D fd都同老闆講, 我岩岩黎, 超少少時得唔得(都預左半小時即走), 老闆唔俾, 果時我等fd玩完遊戲,下個round先到我, 結果玩左三兩下, 就要趕住走! 飲品都叫唔切, 就放底錢走人, 好冇癮囉! 20分鐘都冇彈性處理! 老闆執著市檜! 我以後都唔幫襯!
無癮既經歷! 超唔開心!

老實講, 我自己消費力真係唔高,
晚上10:40去到, 坐左一陣, 先知佢話過11點,
計2個人頭!
老闆唔俾, 果時我等fd玩完遊戲,
下個round先到我,
結果玩左三兩下, 就要趕住走!
飲品都叫唔切, 就放底錢走人, 好冇癮囉!

20分鐘都冇彈性處理! 老闆執著市檜! 我以後都唔幫襯!
$40 (宵夜)
  • 俾左錢都叫唔切野飲!
2010-08-22 206 瀏覽
黎左呢間 cafe 三次~三次都好滿意食物方面..一般cafe水準預左唔係咁好食因為重點係黎玩棋而唔係食飯玩棋方面..由於間鋪唔大,員工唔多有時佢地會好忙即使佢地忙到打杖咁但問佢地教棋既野佢地都會即刻黎教~仲會推介其他棋俾我地添!服務好好呀而且玩棋又玩得好開心~有一次朋友生日我地拎埋蛋糕上去又唔使另外收費~每次黎玩都唔捨得咁快走呢~不過希望d棋可以多d款
黎左呢間 cafe 三次~
三次都好滿意

食物方面..一般cafe水準
預左唔係咁好食
因為重點係黎玩棋而唔係食飯

玩棋方面..
由於間鋪唔大,員工唔多
有時佢地會好忙
即使佢地忙到打杖咁
但問佢地教棋既野
佢地都會即刻黎教~仲會推介其他棋俾我地添!

服務好好呀

而且玩棋又玩得好開心~
有一次朋友生日
我地拎埋蛋糕上去又唔使另外收費~

每次黎玩都唔捨得咁快走呢~
不過希望d棋可以多d款
一向樓上Café都不是自己的最愛,去café總是因為其他目的,卻不是為了食物,例如與朋友聊天、玩games之類。可是,總會有食物質素比較好的café之餘,也有「貴死人唔使本」的「勇者」café,不是以食物質素作招徠…今次我們的目的地是”甜在棋中”。主打是教客人玩board game。這家café在同一大廈內共有兩家,只是名字不一樣。為何我會知道呢?原因是當在升降機到18/f的途中,突然在某層有兩名男女手推餐車進內,那位女生還說了句有點粗俗的說話,接著就說:「咦?又係18樓!」小姐,是店員就請注意一下吧。我心已經向下一沉…到了café門外,因為是7時多的關係,整家店空無一人,不過對樓上café來說也是很正常的,我們選了個卡位座下,剛才的那位在電梯內遇到的女生就把menu送來。嗯…這兒是有時間限制的,叫晚餐可以座3小時,所以叫了2個晚餐,包括是白汁龍利柳意粉,及黑椒汁雞扒配薯菜,配焦糖咖啡。早前已經說了這家café的賣點是board game,所以我就問一位男士,可不以介紹board game及教我們玩。其實他的態度是ok的,不過因為board是有故事背景的,他卻只是輕描淡寫,教得實在..

到了café門外,因為是7時多的關係,整家店空無一人,不過對樓上café來說也是很正常的,我們選了個卡位座下,剛才的那位在電梯內遇到的女生就把menu送來。嗯…這兒是有時間限制的,叫晚餐可以座3小時,所以叫了2個晚餐,包括是白汁龍利柳意粉,及黑椒汁雞扒配薯菜,配焦糖咖啡。早前已經說了這家café的賣點是board game,所以我就問一位男士,可不以介紹board game及教我們玩。其實他的態度是ok的,不過因為board是有故事背景的,他卻只是輕描淡寫,教得實在....很悶,比銅鑼灣某家同主題café差得遠!不知是否因為教得太多的關係?

不要緊吧,既然對服務已經沒期望,對食物有點期望總可以吧?先來是薯仔沙律及我的焦糖咖啡。先飲咖啡,咖啡是即沖的,帶有某即沖品牌特有的酸味及冰水味,焦糖味呢?抱歉,一點也沒有。而甜味也欠奉,這杯到底是甚麼…所以便麻煩男侍應幫忙加糖,但不知是甚麼問題,加了等於是沒有加,味道remain unchanged!

再來是沙律,我敢說這是整個餐最正常的一部份,就是把薯仔烚熟,切碎再加沙律醬。口感就是暖的沙律醬加薯仔的澱粉味道,沙律醬是沙律醬,薯仔仍然是薯仔,兩者加上來沒有任何化學作用及變化。(笑

然後再來是飄來一陣油煙,完全感到我手上的牌也開始油油的…這原因是因為我們坐在靠近廚房的卡位,而店內抽氣系統不足而做成的。油煙令我眼睛很辛苦,連看手上的牌也很痛…這時候我們的主菜黑椒汁雞扒配薯菜送來了:黑椒汁沒有黑椒特有的香味,只可以算是啡色蒜味汁,吃下只是鹹鹹的,雞扒可能是先調味再炸:因為感覺黑黑的,皮脆油多!雞油比啡色蒜味汁還多,幸好雞仍算是可入口,不太「鞋」口。薯條是最ok的部份,因為炸得很好,金黃色的。可是我來這兒是吃薯條…?

接著是朋友的白汁龍利柳意粉,外表是一塊3m memo紙大小的魚柳,配上白汁及一丁點兒意粉。比以往學校canteen的更可怕,因為canteen可能賣20~25元的東西,這兒要85元! 賣相已經不及格!味道很有層次:龍利柳跟白汁的味道是完全分開,魚只有雪味,白汁卻連奶香也沒有。意粉也不是al dante,只是茶餐廳水浸意粉。在用餐的途中開始看到很多顧客入座,侍應亦無暇、更沒心機教我們玩board game。

好吧,難吃又沒有服務的地方也不宜久留,生氣得連照片也不想拍,以免浪費memory。希望店主多留意食物、服務質素及環境,我還是回家洗洗全身油煙及一肚子不滿吧。
2010-07-12
  • 沒有
2010-08-04 194 瀏覽
今次係第一次係甜在棋中搞gathering因為驚冇位..所以一早就book 左位喇間野本身係18 樓但係個個人要我地落下16 樓...可能係16 樓既關係...好似冇咩野玩...雖然我地等人等左好耐但佢地都冇吹我地叫野食...好好!我叫左個巨峰提子沙冰又好好味!值得推介!野食都係冇咩特別..ok lali 間野要20個人先可以包場我地有23 個人諗住包場不過$120 per one 先得8款野食...一定唔夠食所以冇包到~其他野都冇咩特別不過走既時候出面就好多煙味...(係d 待應食)有d 扣分!
今次係第一次係甜在棋中搞gathering
因為驚冇位..所以一早就book 左位喇
間野本身係18 樓
但係個個人要我地落下16 樓...
可能係16 樓既關係...好似冇咩野玩...

雖然我地等人等左好耐但佢地都冇吹我地叫野食...好好!
我叫左個巨峰提子沙冰
又好好味!值得推介!
野食都係冇咩特別..ok la

li 間野要20個人先可以包場
我地有23 個人
諗住包場
不過$120 per one 先得8款野食...一定唔夠食
所以冇包到~

其他野都冇咩特別
不過走既時候出面就好多煙味...(係d 待應食)
有d 扣分!
薯仔salad
平時都會去呢間玩!經過上次呢間無位,所以去左第二間,,先至覺得呢間好!所以,先係呢到留個食評比佢!有比較下,覺得佢真係好好既一間cafe,,絕對唔認識店鋪內既職員!有朋友生日,所以就行左去旺角有樓上cafe既一帶有人係下面派卡,所以,就拎住個蛋糕上左去!上到去,職員已經務服好好,唔洗叫,就已經放左個蛋糕係雪櫃坐低左,就睇下有咩野食!一個set價錢都ok,,大約$50-$80左右啦!食物既味道一般,可以放得入口,,,不過差就差在佢個跟餐既薯仔沙律!食完啦!就開始玩了!佢地個到真係有好多野玩!佢張卡寫住有[[[]]係佢個櫃到,真係有好多!雖然我唔知佢夠唔夠一百款,我只係知道,我地坐左咁耐!都幾個鐘頭,係絕對玩唔哂先!我地都不斷玩,大約玩左起馬十個game左右!呢十個game裡面!仲要係我地係小朋友既時候未玩過!未玩過,唔識點玩,而職員教我地玩!我地仲要求多多!又話要d 激d既,好玩既,唔洗點用腦既!佢地好有耐性教我地玩!讚好!叫職員黎我地張好多次!加上,場內當然唔只我地個啦!個個職員會去其他教其他客玩!因為佢既服務態度咁好,所以我地都好耐性咁等!玩到大約十一點幾,就開始食蛋糕!多謝職

平時都會去呢間玩!
經過上次呢間無位,所以去左第二間,,
先至覺得呢間好!所以,先係呢到留個食評比佢!
有比較下,覺得佢真係好好既一間cafe,,
絕對唔認識店鋪內既職員!

有朋友生日,所以就行左去旺角有樓上cafe既一帶
有人係下面派卡,所以,就拎住個蛋糕上左去!

上到去,職員已經務服好好,唔洗叫,就已經放左個蛋糕係雪櫃
坐低左,就睇下有咩野食!
一個set價錢都ok,,大約$50-$80左右啦!
食物既味道一般,可以放得入口,,,
不過差就差在佢個跟餐既薯仔沙律!

食完啦!就開始玩了!
佢地個到真係有好多野玩!
佢張卡寫住有[[[[過百款Boardgame任你玩]]]
係佢個櫃到,真係有好多!
雖然我唔知佢夠唔夠一百款,我只係知道,我地坐左咁耐!
呢十個game裡面!仲要係我地係小朋友既時候未玩過!
未玩過,唔識點玩,而職員教我地玩!
我地仲要求多多!又話要d 激d既,好玩既,唔洗點用腦既!
佢地好有耐性教我地玩!讚好!
叫職員黎我地張好多次!
加上,場內當然唔只我地個啦!

玩到大約十一點幾,就開始食蛋糕!
多謝職員幫忙!又幫我地影相!真係好好人!
因為太多野玩了,我地掛住玩,玩到大約二點左右!
佢地都無趕我地走,加上佢地鋪頭走淨得我個!
所以就問佢地:『係唔係關門?』
職員:『唔係呀,我地大約三點左右!所以你地玩多陣都得!』
所以我地玩到三點幾,,,
真係過得好開心!加上好好玩!
好以介紹比大家....

2010-04-04
慶祝紀念
生日
2009-09-28 89 瀏覽
機緣巧合同11個朋友黎到依間cafe, 感覺令人喜出望外論環境, 間cafe屬於細個類, 坐滿都係30個左右, 所以唔算嘈室內設計簡樸, 開放式廚房,方枱,沙發都無咩特別如果坐窗口位可以睇到街景, 不過都睇唔多, 畀附近d大廈遮左論食物, 款式種類唔算好多, 不過味道係我去過cafe之中最好~我點了天使麪套餐, 包括前菜, 主菜同一杯$35飲品前菜是黑醋胡蘿蔔絲鴨胸絲伴生菜, 除左鴨胸絲其他都無味, 整體一般主菜我點了天使麪, 味道一流~ 不過我個碟唔知點解特別咸... 不過都係覺得好好食食曬所有菜賣相都唔錯, size都唔算好細, 一般size飲品我點了朱古力, 正常味, 都算好飲論玩至係依間cafe的重點所在除左uno, 疊疊樂依d common game之外多種款式的board games, 相信好多連見都未見過有興趣當然可以試多幾款, 人多人少都應該有game適合試新game最麻煩係要學, 但間cafe有人教玩, 方便了許多論服務, 教game個位先生十分欣勤其他人無咩特別, 不過見人飲完要地方玩game都唔醒目收杯星期6晚坐左3個幾鐘都無趕我地走, 就算有人book左都畀我地
機緣巧合同11個朋友黎到依間cafe, 感覺令人喜出望外

室內設計簡樸, 開放式廚房,方枱,沙發都無咩特別

我點了天使麪套餐, 包括前菜, 主菜同一杯$35飲品
所有菜賣相都唔錯, size都唔算好細, 一般size
飲品我點了朱古力, 正常味, 都算好飲

論玩至係依間cafe的重點所在
除左uno, 疊疊樂依d common game之外
多種款式的board games, 相信好多連見都未見過
有興趣當然可以試多幾款, 人多人少都應該有game適合

論服務, 教game個位先生十分欣勤
其他人無咩特別, 不過見人飲完要地方玩game都唔醒目收杯
星期6晚坐左3個幾鐘都無趕我地走, 就算有人book左都畀我地坐到人地黎為止, 算唔錯
不過個冷氣唔夠大, 少少焗, 特別係玩到興奮個時

平均$70落樓, 最平個餐$63.5連加一
如果喜歡board game 一定覺得物超所值
2009-09-26
2009-08-11 36 瀏覽
同男朋友行旺角食飯, 見到依間野個名幾特別, 同個招牌設計都ok, 所以就走上去食.上到去覺得都幾有格調, 睇個menu d 價錢又唔太貴. d野食嚟到, 感覺上份量少咗dd, 不過都ok, 無論海鮮意粉. 芝士焗西蘭花, 味道都唔錯, 特別係雞翼, 可能因為我自己鍾意食雞翼啦 不過真係幾熱氣 甜品芝士蛋糕就差咗少少, 太甜, 而且叫咗杯latte竟然落唔夠奶!? 依d都有待改進, 不過整體上係ok, 可以接受. ^^

不過真係幾熱氣
2009-08-05
2009-07-02 82 瀏覽
話說同朋友本身諗住去有 BLYTHE 主題既 CAFE 影下相, 交流下, 點知有間比人包左場, 有間因為冇咩人唔開, 咁就是旦去左一間, 而登打士街不嬲都出名多樓上CAFE, 咁係樓下有個少女派左張宣傳單張比我地, 咁就即本試一試, 去到坐低, 都算有幾好招呼, 咁見個餐牌上面註明剩飲只可坐2個小時, 叫套餐就可坐3個小時, 咁同朋友一人叫左一個 TEA SET, 坐低既時間係 4:30PM 左右, 因為上黎坐之前, 我地係樓下附近食左野, 我就問侍應我個SET 只上野飲, 至於雞亦遲D 先上, 而我朋友就叫左個三文魚沙律 TEA SET, 朋友話幾好食, 係OK 既....... 之後我地就開始拎我地既B 女出黎度身, 諗住做下衫仔, 傾下計, 之後有個朋友到達都有正價叫一杯野飲, 之後再有一個朋友6:40PM 左右再到達, 亦有叫正價飲品一杯, 大約7:00左右我地都差唔多想走先醒起個雞亦未叫, 即時同一個女侍應落ORDER, 當時個女仔都話OK~ 開放式廚房亦傳黎一把聲, 要等WOW, 隔左一陣有個"4眼作男性打扮既女仔"走黎問我係米叫雞亦, 如果係既要收原價, 我還以為佢誤解左, 點知佢話我過晒時間, 要我當正價咁比$ 先肯出比我, 仲好不屑話我地坐得耐, 話E 家係7:10PM, 我即時反應唔係話明叫SET 既係3小時咩, 4:30入坐, 5:30PM, 6:30PM, 7:30PM 先到3小時, 仲同我地強調隔離抬入坐早過我地但人地都有叫正價野, ( 但我地眼見人地後尾黎左一個人都係叫左杯野飲, 而之前3個人都係叫TEA SET ) 之後我同佢講現在未夠3小時, 而且當初叫野食時有講左比我知唔可以超過某個時間叫, 如果超過既話要比正價, 我覺得都OK~ 但當時係冇講過, 之後個"4眼男性打扮既女仔" 話叫左一個女侍應去每一張抬問有冇野要出, 但係我地4個人都冇聽過有人問過我地任何野~ 同提過我地出埋個TEA SET (雞亦) 佢堅持話有叫, 我都同佢講, 我唔係唔信你有冇叫, 而係如果係有叫既, 米叫番果個女仔黎同我地講LAW...... 唔通我地明知過左要比正價都唔叫咩, 我地係咁叫佢叫個女仔黎對質, 佢死都唔彩我地, 只係講2句, "過左時間出, 要比正價" 你要唔要............ 態度仲好差.........
其實如果佢有叫個女仔講比我地知再唔叫, 過左時間叫, 要比正價, 照常理邊個會唔即刻叫呀, 根本佢就理虧左, 死都唔答我地, 咁如果咁做生意法, 搵鬼黎咩, 老套D 講句都要啦 ~ 今時今日咁既服務態度~

但係有樣真心話, 有個男侍應服務態度好好, 好認真咁教客人玩每個GAME, 呢度係值得一讚, 只不過係比某一個人(可能係老闆啦), 態度咁差, 好似生意唔憂做咁, 影響左整間 CAFE 既形象姐~
2009-07-01
$40 (其他)