2016-08-14 648 瀏覽
嘩!外表好特出🎶🎼🎵🎤立即唱……我是個茶壺,肥又矮丫……本身煲咀有噴煙霧的,竟然今晚無(店員話乾冰用曬)好失望……扣左一粒星味道本來選擇伯爵茶味(售完)店員介绍蜜瓜(日本入貨)味道好sweet蜜瓜好清甜,頂部一小塊薄荷葉(一定要食),味道好清新(薄荷葉和一匙雪食)正!(可惜得一塊)雪上有d蜜瓜粉(好香)雪冰有牛奶和煉奶,好甜好甜(牛奶和煉奶100%滿佈雪冰中)加分鹹點之選黑松露撻撻皮薄身,焗得香脆菇好多,好多菇汁滲出,黑松露滿怖菇上好香好香好香黑松露味,整個撻都好香值得試!
嘩!
外表好特出
🎶🎼🎵🎤立即唱……
我是個茶壺,肥又矮丫……

味道本來選擇伯爵茶味(售完)
店員介绍蜜瓜(日本入貨)
正!(可惜得一塊)
蜜瓜飄雪冰 (欠噴霧效果) 扣一粒星
雪上有d蜜瓜粉(好香)雪冰有牛奶和煉奶,好甜好甜
(牛奶和煉奶100%滿佈雪冰中)加分
蜜瓜飄雪冰
鹹點之選
撻皮薄身,焗得香脆

菇好多,好多菇汁滲出,黑松露滿怖菇上
好香好香好香黑松露味,整個撻都好香

值得試!

2016-08-08
宵夜
蜜瓜飄雪冰 (欠噴霧效果) 扣一粒星
蜜瓜飄雪冰
  • 蜜瓜飄雪冰(欠噴霧效果)扣一粒星
2016-08-04 399 瀏覽
打完風,天氣仍然好熱,食完車仔麵,好想食啲冰o既野。一心想食刨冰,有呢幾款選擇:最後揀左韓式飄雪冰o既伯爵茶飄雪冰,因為呢款口味夠特別,太熱都唔想食太甜o既野。一黎到依然一大壺,但今日個壺就冇放乾冰,少左個視覺效果。少少茶味,唔甜,越食越透心涼,食到一半時直頭覺得好凍  真係消暑良品,不過下次都係搵朋友開心Share好啲

少少茶味,唔甜,越食越透心涼,食到一半時直頭覺得好凍
  真係消暑良品,不過下次都係搵朋友開心Share好啲
2016-08-03
2016-08-03 279 瀏覽
搵甜品食,見到甜入心食評咁高,就黎試下!裝修佈置以粉紅色為主,SO SWEET~餐牌都係粉紅色:揀左:$39朱古力連心窩夫,個窩夫好靚好吸引亦好脆,可惜冇乜蛋味亦冇乜味道,而且較薄,唔似出面啲窩夫咁厚層,做到內脆外軟。朱古力雪糕球雖大,但味道非常普通。$36侯爵特濃72心太軟,一上枱好靚,仲灑上甜入心個名。都係嗰句,雪糕球雖大,但味道非常普通。心太軟就有特濃既朱古力味,唔太甜,好正。因為原杯上,夠晒熱。仲有面書貼相就送雪糕活動:大大球芒果雪糕:值得一讚既係呢度服務特別好,侍應好有禮貌,態度好好 。場內亦提供自助果茶機俾食客解解渴,清清甜膩感
甜品食,見到甜入心食評咁高,就黎試下!

裝修佈置以粉紅色為主,SO SWEET~

餐牌都係粉紅色:
揀左:
仲有面書貼相就送雪糕活動:
大大球芒果雪糕:
值得一讚既係呢度服務特別好,侍應好有禮貌,態度好好

場內亦提供自助果茶機俾食客解解渴,清清甜膩感
2016-07-31
2016-07-23 599 瀏覽
有D食店第一次你會覺得好味, 但你再去多2,3次後你會覺得食物味道好似唔同左又或者餐牌內既食物選擇你都差不多食過晒咁好悶.這一間甜品店算係我覺得隔一段時間再來食物味道仍舊, 不時餐牌內都加入新款甜品, 所以都算佢係這一區內仍然存在的原因!!店舖都算大, 所以坐得唔會太迫, 而且店內仍然有一個枱免費供應花茶同朱古力火鍋都幾窩心. 不過我從來都無試過佢地既花茶, 所以不知味道如何!!我同友人點左2個個甜品, 甜品名真係唔記得.不過一個就係用芒果沙冰做底再加入芒果肉, 水晶粒同咖啡粒....初時都以為用咖啡粒苦苦地去配芒果有D怪, 點知撞出來味道又唔錯, 甜中帶點咖啡香又幾特別.再來就係椰漿底加2粒椰青粒, 水晶粒同雪糕...這店整既椰青甜品真係好好味, 所以這一碗只得2小粒椰青粒真係太少啦, 椰漿汁甜度適中,反而覺得加入雪糕令到個甜品太甜太漏.整體上這店甜品真係做得好有心機味道好, 我覺得價錢都叫合理, 每人都係$27左右地址: 深水埗福榮街57號文昌閣地下B

地址: 深水埗福榮街57號文昌閣地下B

2016-07-16
2016-06-22 707 瀏覽
今晚同家人行去食萬發的途中被甜入心的外觀吸引住,立馬拎張宣傳單睇睇。食飯途中看宣傳單中的甜品好吸引,決定了晚後一定要一試。大概晚上8點幾入去不用排隊,點了一人一個甜品。

大概晚上8點幾入去不用排隊,點了一人一個甜品

西瓜大少
公主出巡
巨峰提子飄雪香
2016-06-21
$205 (宵夜)
巨峰提子飄雪香
2016-06-01 521 瀏覽
本來想試康瑞糖水,不過店鋪休息,只好走到附近的甜入心,上次吃過焦糖布甸椰皇子,印象深刻,因為味道不錯,布甸很滑。今次再encore,不過多了咖啡啫哩,然而味道好像多餘了,咖哩啫哩不太夾,而且未夠QQ,份量太多有點over,如是這樣點原味更好。
2016-06-01 474 瀏覽
深水埗-3- 可以話係平民天堂~  當晚去完掃街之後  緊係要再找間甜品鋪享受下 ~ 女朋友話呢間唔錯  所以就去試下   當晚十點幾左右吧   岡好不用排隊  就可以坐下了 ,  小店堤供免費綿花糖/花茶 非常禮貼, 服務不錯    坐下打開餐單  甜品款項也不少@@很多選擇~甜品也有分暖食/凍食 十分禮貼  , 小弟就選了焦糖布甸椰皇子  女友就選了樹紀腐竹小丸子  , 雖然客人也比較多   但上甜品速度也很快     當日天氣非常炎熱,椰皇外表非常 冰凍   真的很涼快~  冰凍口感 加上布甸滑度   口感十足   女友的糖水也很美味   可以下次再去XD
焦糖布甸椰皇子
2016-05-30
$40 (宵夜)
2016-05-28 363 瀏覽
今日下午去開深水埗食野,諗住之後食甜品,就去開飯啦睇邊度有得食同好評。之後就發現這間評語唔錯。雖然有少少難搵,但店內地方都不錯。座位舒服,仲有免費凍果茶飲,味道比較淡左d,不過免費就是但啦…食物幾好味。我叫左心太軟,熱熱地好好食,味道岩岩好,係我食咁多次心太軟最好食。還有一個雲尼拿味雪糕。36元,值得推介。朋友1叫左芝麻燉奶,她說不錯。朋友2叫左。。。忘記叫咩名(淨係記得名解釋有性感一面^^"),最頂係布甸,之後有d咖啡果粒,下層係椰皇,食落去好好味,可值得一試。朋友3叫左有芒果涼粉椰汁西米露(唔確定個名,係餐牌最右面,由上至下中間位置),食左幾啖都好入味。(唔記得影相)這間甜品真係值得一試。題外話,廁所要走好遠才去到,雖然廁所有些殘舊,廁紙質素很高^^"但因今日有落雨關係,去廁所要滴幾下雨。。。

之後就發現這間評語唔錯。雖然有少少難搵,但店內地方都不錯。

食物幾好味。

朋友1叫左芝麻燉奶,她說不錯。

這間甜品真係值得一試。

心太軟
2016-05-28
下午茶
慶祝紀念
生日
心太軟
2016-05-26 329 瀏覽
終於有機會食到呢間啦😻椰子底部有椰青水做嘅Jelly, 面頭有滑到心都軟埋嘅蕉糖布甸,連埋椰漿一齊食好味到無朋友🙀仲有神燈一樣嘅芒果冰山!唔好以為成座雪山咁食成晚都食唔完,原來個底部係放有無味粟米脆片,中和咗啲雪嘅甜味之餘仲脆卜卜豐富咗軟綿綿嘅冰雪嘅口感,巧巧味呀!😻不過說好的乾冰唔知去咗邊,唯有後期加工😸
終於有機會食到呢間啦😻

2016-05-25
$40 (宵夜)
It has been ages since my last visit but as I was in the area I stopped by for dessert.At the front of the shop, they have tea and a chocolate fountain.On the 26th of May, it is Heart's Dessert third anniversary hence desserts will be $1.For further details read the Chinese because I don't know what it says.As a durian fan, I got the durian coconut pudding.It was topped with fresh durian puree on top and beneath it was delicious coconut jelly made with coconut water.They also do a glass version
They also do a glass version which is the same so I tried the caramel pudding.
I added some extra peach tree gum jelly but it was a bit too sweet as they put sugar in it.
The texture was different to ones I have tried before because it was stickier more gelatinous.
2016-05-18 233 瀏覽
吃完晚飯, 想吃吃甜品, 經過甜入心, 看見有免費朱古力噴泉, 被它吸引了進去, 一口氣和朋友分享了幾個甜品。三美人 $78朱古力奶凍原來是心太軟, 但焗過火, 沒有流心, 而且實了點, 未夠鬆軟, 幸好甜度不太高, 朱古力味濃郁, 帶點甘苦。香檳果凍淋身了點, 酒味不太重, 淡淡的頗易入口, 中間還有爽脆的果肉。焦糖布甸頗滑溜, 但硬身了少許, 軟一點就更好, 但蛋香濃郁, 令人一口接一口。特濃72心太軟 $36心太軟新鮮焗出, 非常熱辣, 以杯上, 流心度高, 但就失了外層鬆脆的口感, 朱古力味濃郁, 流心不會太稀, 頗不錯。但雪糕是雀巢出品, 質素普通。芒果飄雪冰 $58冰壺賣相非常吸引, 只可惜味道令人失望。刨冰面層磨得細碎, 但吃着吃着, 冰融得頗快, 變得一塊一塊的冰在水中飄浮般。味道方面, 芒果頗甜美, 但冰略淡, 奶味不足, 椰果添了煙韌爽彈, 而脆脆的粟米片有點不配, 整體普通。花膠椰皇子 $55燉奶有淡淡椰香, 非常嫩滑, 配上滑溜的花膠和鬆化的蓮子, 非常滋潤, 在冬天吃令人暖上心頭。這裏的椰子甜品比較出色, 值得一試! 吃甜品往往令人心情愉快, 談天說地, 便是
三美人 $78
特濃72心太軟 $36
芒果飄雪冰 $58
花膠椰皇子 $55

這裏的椰子甜品比較出色, 值得一試! 吃甜品往往令人心情愉快, 談天說地, 便是一個美好的晚上。
2016-04-29 486 瀏覽
飯後甜品 .... 小矮人分子蜂蜜椰皇珠 (凍)很有趣味的名字, "蜂蜜椰皇珠" 實在是把香甜的蜂蜜製成了晶瑩剔透的珠粒, 雞蛋布丁香甜嫩滑, 椰皇的椰子凍, 質感幼滑細嫰, 味道既清甜又複雜, 亦是非常有創意的食法 ~朱古力窩夫熱氣騰騰的, 夠新鮮, 烤得脆口又鬆化, 且帶有有濃郁的雞蛋香, 甜度適中, 配以朱古力來吃, 味道很好 ~本篇完 ~
飯後甜品 ....
小矮人分子蜂蜜椰皇珠 (凍)
朱古力窩夫

本篇完 ~

宵夜
2016-04-28 627 瀏覽
一座既吐司山,上面係黑松露雪糕😱好古怪咁😱😱但試完真係會上癮😈雪糕係自家製,黑松露味好濃好香,但又吾會吾夾個雪糕奶味😍好正喔另外吐司夠哂脆口,上面仲配焦糖吉士醬,creamy得黎,更令成個吐司更香甜
黑松露吐司粒粒山
2016-04-04
2016-04-23 2193 瀏覽
 以往深水埗最為人熟悉的是鴨寮街和高登電腦商場,現在附近卻多了很多各式食肆,嚴如半條食街。今天在高登逛完,想找點小吃,聽說附近有間不錯的甜品店,叫「甜入心」,就順道試試。店在福榮街57號,和鴨寮街和高登電腦商場剛好隔了一條南昌街,反而覺得比較清靜企理。「甜入心」店面不大不小,佈置簡潔,一排蘋果綠的卓面,粉紅色膠座椅,白色牆身配小卦畫,中間還有一幅大水果圖牆壁,加上光線充足,感覺很有朝氣。看看餐牌,甜品款式很多,有中有西,有凍有熱。叫了分子啡布甸椰皇子(凍)($39)和芒果窩夫($39)。分子啡布甸椰皇子賣相不錯,以椰皇盛載焦糖布甸,還有啫喱狀咖啡粒和椰果,中心的焦糖布甸,入口既香甜又軟滑,最底層的椰肉亦椰香撲鼻,味道清香可口。再上的芒果窩夫竟變了朱古力窩夫,原來姐姐落錯單,姐姐連聲賠個不是,並問要不要更換。見朱古力窩夫新鮮出爐,加上賣相也相當標緻,就二話不說,將錯就錯,照單全收。朱古力窩夫外脆內軟,配上甜甜朱古力醬和雪糕球、暖暖窩夫和冷冷雪糕球,味道層次分明,叫人甜到入心。店面姐姐非常熱情好客,極力推薦中式甜品蓮子黑糖紅豆沙, 說紅豆沙由陳年果皮耐火煮到起沙,有清肺、和胃和補脾等功效。

朱古力窩夫($39)
店面姐姐非常熱情好客,極力推薦中式甜品蓮子黑糖紅豆沙, 說紅豆沙由陳年果皮耐火煮到起沙,有清肺、和胃和補脾等功效。於是叫了一碗熱蓮子黑糖紅豆沙($18),紅豆耐火煮得又綿又起沙,加上滲透了陳年果皮果香味,水準不錯。
蓮子黑糖紅豆沙($18)
蓮子黑糖紅豆沙($18)
值得一讚是「甜入心」有提供免費自助英式淡果茶任飲,吃完甜入心的甜品,再來一杯清香淡果茶,真是寫意。
英式淡果茶
2K
2016-04-21 418 瀏覽
再次來到甜入心,原因是價錢不貴,食物好吃,加上服務優良。今次來到點了跟上次不同的食物,款式花多眼亂,最後選了個黑松露撻($32),佈滿鮮嫩爽脆的鮮菌,加上松露醬的香味,外皮薄而脆,這個小食簡直不得了! 想不到這個時候已經有榴槤吃,點了個榴槤飄香椰子($49),榴槤香味滲出,鮮甜美味,配上的燉蛋白香濃嫩滑! 這個招牌焦糖布甸椰皇子($36)味道同樣不錯,比起榴槤清香一點,吃到椰皇子本身的清甜味道,同樣好吃!焦積木瓜奶昔($26)香滑濃郁,香蕉味道較為突出,若能凍一點就更好了。

再次來到甜入心,原因是價錢不貴,食物好吃,加上服務優良。

2016-03-30