餐廳: 甘味讚岐手打烏冬
資訊:

2020-09-29 289 瀏覽
平時真係極少嚟荷里活廣場,呢個商場都係以連鎖式嘅食店為主,變相選擇唔算好多,本身都幾鍾意食烏冬,聽過呢間餐廳好耐,不過嚟食都係第一次。薄切肥牛蕃茄湯讚岐手打烏冬肥牛嘅份量都幾多,好大片而且幾有咬口。蕃茄湯底都幾濃郁,仲食咗幾舊蕃茄,不過略嫌油膩咗少少,唔算令人好驚喜,算係中規中矩。手打烏冬係呢間餐廳嘅賣點,烏冬爽滑彈牙,麵條比較粗身,食落幾有咬口,都算幾唔錯。整體來說,呢一餐唔算特別驚喜,不過未至於會令人失望,諗唔到食乜的話都會考慮食呢間。

薄切肥牛蕃茄湯讚岐手打烏冬

2020-09-19 218 瀏覽
疫情之前晚餐黎食烏冬、壽司刺身吾錯疫情下刺身差左好多,仲吾夠新鮮😫好心刺身吾夠新鮮就吾好賣之每次黎食午餐或晚餐,都會叫刺身同壽司🍣但未試過刺身同壽司的餡水準失晒色烏冬同湯底、小食質素無變,但刺身同壽司差左好多。。。服務員服務還可以,落單到跟單都有服務只係❌壽司❌刺身食材吾夠新鮮⁉️一食落去同之前好吾同,質素下降左好多特別係三文魚刺身,同之前食個質素完全兩樣野,刺身食落仲霉霉地😑令客人好失望,下次黎食都吾再叫壽司同刺身
疫情之前晚餐黎食烏冬、壽司刺身吾錯
疫情下刺身差左好多,仲吾夠新鮮😫

好心刺身吾夠新鮮就吾好賣
之每次黎食午餐或晚餐,都會叫刺身壽司🍣
但未試過刺身壽司的餡水準失晒色

烏冬同湯底、小食質素無變,但刺身壽司差左好多。。。

服務員服務還可以,落單到跟單都有服務
只係❌壽司刺身食材吾夠新鮮⁉️一食落去同之前好吾同,質素下降左好多

特別係三文魚刺身,同之前食個質素
完全兩樣野,刺身食落仲霉霉地😑令客人好失望,下次黎食都吾再叫壽司刺身
15 分鐘 (堂食)
2020-07-08 534 瀏覽
疫情又有新一輪爆發 到底幾時先可以世界和平 健健康康🥺 好想去旅行呀✈️ 近日特別掛住日式烏冬 所以就去甘味回味一下先鰻魚温泉蛋鍋燒炒飯🍳$84黑蒜油豬手鍋烏冬🍜$66和風牛扒蕃茄湯烏冬🥫$82鹽燒三文魚頭🐟 $52 整體食物質素、環境舒適度都保持以往一貫既水準👍🏻特別愛蕃茄湯底 酸酸的愈食愈開胃呢❤️甘味讚岐手打烏冬地址 : 甘味讚岐手打烏冬 (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓326-327號舖

鰻魚温泉蛋鍋燒炒飯🍳$84
黑蒜油豬手鍋烏冬🍜$66
和風牛扒蕃茄湯烏冬🥫$82
鹽燒三文魚頭🐟 $52

甘味讚岐手打烏冬
地址 : 甘味讚岐手打烏冬 (鑽石山)
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓326-327號舖
2020-07-05 237 瀏覽
放工約左朋友去荷里活廣場行街,本身想打邊爐但放工時間間間餐廳都排晒長龍,因為太肚餓,所以差唔多間間食肆都禁飛排隊😂😂😂最後我哋去咗甘味呢間手打烏冬食野醫肚基本上我哋3個人都好肚餓,我朋友幾乎想點晒成個Menu🤦🏻‍♀️Anyway, 我哋最後叫左3個主食,1個沙律,1個小食,份量剛剛好👍好彩冇嗌多個大阪燒,唔係就食唔晒lu我幾鍾意個沙律,雖然個菜名有泡菜令我一心以為佢係有韓國泡菜響入面,實際係普通沙律加胡麻醬😞但佢有我鍾意既三文魚籽響入面😍,算不過不失個鰻魚炒飯我最深刻,好足料,個醬唔會令個飯濕晒,炒飯香同鰻魚好夾我地其有叫烏冬,但無奈我朋友餓鬼投胎食晒😡不過烏冬都幾好味😋晚飯人均消費$120蚊到,唔算平,但依野食份量黎講算Ok

最後我哋去咗甘味呢間手打烏冬食野醫肚

八爪魚餅沙律泡菜

鰻魚溫泉蛋鍋燒炒飯

2020-06-30
10 分鐘 (堂食)
鰻魚溫泉蛋鍋燒炒飯
2020-07-01 173 瀏覽
午市荷里活廣場人頭湧湧求其搵間餐廳食下,當普通食餐飯呢叫咗個蕃茄雞絲讚岐烏冬。結果落錯單次次等到半小時都未到,最後送咗一碟我冇叫嘅嘢嚟。已經知道落錯單詢問職員是否落錯單佢話「一定係㗎啦!頭先好忙啊所以寫錯咗非常理直氣壯,再問多次可否跟進,都即刻有得食,但態度實在欠佳。食物味道非常一般蕃茄湯太過杰身。

食物味道非常一般蕃茄湯太過杰身。
2020-05-31 399 瀏覽
讚岐烏冬午市套餐有九折優惠,於是入去試下。餐廳環境比較侷促,因為枱與枱之間相隔很近,加了一塊大紙板較衛生。麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬$60- 雞扒剛剛燒好,熱辣辣,不過麵豉嘅味道蓋唔到雞扒雪味。蕃茄湯有幾舊新鮮蕃茄,好鮮味,烏冬口感煙韌彈牙,唔錯。飲品方面我叫柑桔蜜,味道實在太甜,結果我飲咗一啖就飲唔落去。麻辣雞讚岐手打烏冬(麻辣湯)$60- 辣度唔係好高,夠麻味,不過都係食得出雞件有浸雪藏味。紫心香芋丸$18- 新鮮炸起,芋頭味道比較人工化,食落比較油膩。大阪風燒餅$42- 以為係大阪燒,點知出到嚟係蔥油餅加啲章魚碎,上面吱上沙律醬調味,不過食落有意外驚喜,口感香脆,味道都惹味,可以一試。
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬$60
麻辣雞讚岐手打烏冬(麻辣湯)$60
- 辣度唔係好高,夠麻味,不過都係食得出雞件有浸雪藏味。
紫心香芋丸$18
- 新鮮炸起,芋頭味道比較人工化,食落比較油膩。
大阪風燒餅$42

麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬
麻辣雞讚岐手打烏冬(麻辣湯)
紫心香芋丸
大阪風燒餅
2020-05-25
紫心香芋丸
大阪風燒餅
2020-05-15 279 瀏覽
話說今晚有D忙,去鑽石山做完野已經八點幾,拿拿臨同朋友食個烏冬返歸休息下八點幾都仲要排隊,生意算系咁每人叫個烏冬,再加個小食share食<香蒜雞絲蕃茄烏冬$63>朋友叫左個雞絲烏冬,雞肉份量勁多,試左舊雞肉有少少鞋蕃茄湯底咸左D唔太健康烏冬彈牙,都幾好食,湯底無咁咸會好D<豬軟骨手打烏冬$64>豬軟骨夠入味夠軟腍,鏗魚湯底相當清淡多,甜甜地配烏冬食好Match <香蒜墨魚咀>墨魚咀好重香蒜味,細細粒食緊仲有,推仲介食物質素都ok ge ,不過姐姐的態度真烏差到核爆,成碗烏冬拍一餐dump 落張枱,無咩禮貌

八點幾都仲要排隊,生意算系咁

每人叫個烏冬,再加個小食share食

<香蒜雞絲蕃茄烏冬$63>
朋友叫左個雞絲烏冬,雞肉份量勁多,試左舊雞肉有少少鞋

蕃茄湯底咸左D唔太健康

烏冬彈牙,都幾好食,湯底無咁咸會好D

<豬軟骨手打烏冬$64>

<香蒜墨魚咀>
墨魚咀好重香蒜味,細細粒食緊仲有,推仲介

2020-05-02 245 瀏覽
每次黎親都一定會叫麵鼓照燒雞排蕃茄手打烏冬,次次食親都係蕃茄味濃郁,烏冬質地煙韌,不過雞扒燒得有d 乾身,但整體都好好食!如果跟set 會包埋野飲, 一個餐大概60左右,所以真係好抵食!

雞排蕃茄烏冬
2020-04-15
午餐
雞排蕃茄烏冬
  • 麵鼓照燒雞排蕃茄手打烏冬
2020-03-25 267 瀏覽
我同一班同學趁著有多既時間相約一齊去西貢行山😉😉😉行完之後就番左去鑽石山搵下野食咁🚶‍♂️🚶‍♀️🏃‍♂️🏃‍♀️行呀行終於搵到一間睇落唔錯既鋪頭由於係晚市時間我地都等15分鐘入到去睇下個餐牌😍見到d價錢都比較貴🤔🤔揀左勁耐之後就揀左個豬軟骨烏冬😋價錢計埋加一都幾貴😮但野食水準就認真一般般😥烏冬係正常,豬軟骨都係正常😓但係一齊食並沒特別既驚喜都係正正常常😂😂😂所以呢😮下次除非好趕時間唔係既話,呢個價錢應該會有更既選擇😜😜
我同一班同學趁著有多既時間
見到d價錢都比較貴🤔🤔
揀左勁耐之後就揀左個豬軟骨烏冬😋
價錢計埋加一都幾貴😮
但野食水準就認真一般般😥
烏冬係正常,豬軟骨都係正常😓
但係一齊食並沒特別既驚喜
都係正正常常😂😂😂
所以呢😮下次除非好趕時間
唔係既話,呢個價錢應該會有更既選擇😜😜
2020-03-01
20 分鐘 (堂食)
2020-03-21 230 瀏覽
忙咗成個星期終於可以休息吓,不過喺呢個非常時期,真係唔敢周圍走,唯有喺屋企附近搵食、行過圈就返上樓。本來呢日好想食 #小籠包,可惜我太難瞓... 嚟到已經過晒午市時間🤪 我只好改去 @甘味 食我至愛嘅 #雜錦烏冬鍋,再加個 #小食 #炸雞軟骨。等咗大概十分鐘,熱辣辣嘅 #烏冬鍋 嚟到我面前,湯底好鮮味,其他配料有 #天婦羅蝦、#三文魚、#冬菇...好豐富,不過烏冬嘅份量對大食嘅 #小秘書 嚟講就少咗啲喇😅 講到 #炸雞軟骨,認真唔多掂,厚厚嘅 #脆漿 幾乎掩蓋晒 #雞軟骨 嘅味道,感覺食緊炸麵粉一樣😅😅 失敗!餐廳服務員都幾細心嘅,一坐低已經俾咗個膠袋我放口罩,雖然size唔多fit,不過有都好過冇嘅😌

2020-03-18
$125.4 (其他)
2020-02-09 245 瀏覽
昨日在鑽石山甘味食lunch, 見到佢地幾個侍應戴藍色膠手套,攞餐俾客人, 然後又去執檯,清理檯面,執走客人用抹過嘴的紙巾, 然後又去攞餐俾客人,細菌經她們的手傳來傳去給客人,勁不衛生,希望你們公司有改進,現在這個時候,你們侍應有保障自己之餘,都要保障客人安全衛生。
2020-02-08
2019-12-18 360 瀏覽
馳名手打烏冬!呢間野其實都食左好多年,因為屋企住附近,久唔久就會想過黎食碗面。今日唔太肚餓,所以叫左蕃茄肥牛手打烏冬,同埋一個雜菜煲。蕃茄湯底超濃郁,食得出唔係罐頭湯,肥牛切成薄片,好新鮮。烏冬真係好有口感,手打果然係唔同D!雜菜煲其實有個正式D既名,不過無影低menu所以唔記得左個名嚕哈哈。個湯底好似關東煮個味,有好多種菜,隻隻都好新鮮,而且份量都幾多,好適合口痕痕但又唔想食太飽既你。幾開心既係,即使過左咁多年,呢間野水準依舊,人龍依舊,無令人失望,難怪係烏冬界屹立不倒。
取票過時補回沒有通知下一位客人, 待客查詢問時態永極差. 有一位女士(年長-店員)回覆客人問題粗聲粗氣牛肉好韌,  食物質素不符 不會再去嘗試. 味道一般沒有驚喜. 只有恕火.
取票過時補回沒有通知下一位客人, 待客查詢問時態永極差
. 有一位女士(年長-店員)回覆客人問題粗聲粗氣

牛肉好韌,  食物質素不符
不會再去嘗試. 味道一般沒有驚喜. 只有恕火.
2019-12-06
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
2019-11-16 241 瀏覽
今天我在荷李活廣場甘味吃飯。到6:50pm 左右给信用咭找數,店員取信用咭到櫃位。不知道為何我行到櫃合咭機前,貴店同事說不見了我的信用咭煩請查什麼原因告知我。謝謝!
今天我在荷李活廣場甘味吃飯。

煩請查什麼原因告知我。謝謝!

七十一回樸實中有點驚喜,拿來形容此店就是最適合不過了。本意小編想跟女朋友吃一頓好的,但女朋友堅持在這裡吃,因為她說此店的烏冬很不俗,值得一試再試。餐廳內外坐得十分舒適,每張餐枱也有梳化設計,令人坐得十分安心!食物方面點了1)1碟餃子;2)汁燒牛肋骨讚岐手打烏冬;3)香蒜雞絲蕃茄湯讚岐手打烏冬。先來了香蒜雞絲蕃茄湯讚岐手打烏冬,驟眼一看,已經覺得不錯,湯底實於濃味一族,絕對值得一吃再吃!果然一嚐,感覺不錯,很想喝光整碗湯(最後也有這個行動)。至於重頭戲- 手打烏冬,十分彈牙,令人食指大動,一碗絕對不夠吃。另外汁燒牛肋骨讚岐手打烏冬,牛肋骨燒得不錯,有少少辣味,估計是加添了黑椒汁,辣得來也有鮮甜的感覺。美中不足的是太多油,吃後有少少肚漲漲的感覺。最後來了餃子,剛剛煎好,沒有烤黑,熱辣辣,十個讚。實在是一個小驚喜,值得再來!
七十一回

餐廳內外
坐得十分舒適,每張餐枱也有梳化設計,令人坐得十分安心!

食物方面

香蒜雞絲蕃茄湯讚岐手打烏冬

汁燒牛肋骨
汁燒牛肋骨讚岐手打烏冬

最後來了餃子,剛剛煎好,沒有烤黑,熱辣辣,十個讚。
餃子

實在是一個小驚喜,值得再來!
2019-10-07
20 分鐘 (堂食)
香蒜雞絲蕃茄湯讚岐手打烏冬
汁燒牛肋骨