甘味讚岐手打烏冬

甘味讚岐手打烏冬 (已結業)

Yummy Delight
甘味讚岐手打烏冬 (已結業)
波兒22
都算幾差
波兒22
2015-09-26
關注
荃灣廣場.走入呢間店,服務1般,店員有點冷酷!我叫左個豬扒套餐,份量ok,但係買相就1般,碗飲個相有d難睇,而且係唔熱,有小小凍!炸豬扒好乾lo...而且係凍的 1早炸定唔知放左幾耐!味道淡而無味d魚生又係乾的無味:(果件豆腐,真係唔食擔吧!d醬汁難食到"縮",.真實件豆腐本身ok,係比d醬汁拖累..真係要改善1下lo....查看更多
睇L住呀
滿分之選
睇L住呀
2015-05-26
關注
烏冬就食得多,但好食既真係十隻手指都數得晒。而今次呢間烏冬專門店就係筆者食過都好既烏冬。由佢點餐講起,店中冇服務員幫你落單,而是要自己去同師父落單,有咩要求都同你一一做到,唔駛好似其他店舖咁要由個服務員同個師父講,浪費時間。加上開放式既廚房,令食客食得安心。食個邊,煮烏冬既時間拿得好準,好有彈性之餘仲好爽,湯又正,筆者只係叫左個醬油烏冬,原本以為好咸,但點知小小咸,清清地。好驚喜。至於收野方便,食客要自己攞反啲碗去另一個專屬櫃檯比反店舖,而客人都好自律,環境保持得乾乾淨淨。個佈置又好似傳統日本既烏冬店,唔講以為去左日本。查看更多
◆°╮霆霆〥↘
不能食的飯
◆°╮霆霆〥↘
2014-09-23
關注
叫左個咖哩飯, 假如係一般餐廳的日式咖哩甜甜地的話好正常,又或者有部份餐廳會係辣辣地都好正常!但係甘味嘅咖哩係一啲味都無! 無咖哩味就不在話下,不甜也沒辣,反正係食白飯。無味嘅咖哩飯,真心難煮,不防一試查看更多
kwan838
極度不滿
kwan838
2014-09-20
關注
冇味!服務懶到爆!我地一行3人,到左。個姐姐唔帶路入座,算!坐抵左,上餐時間ok。BUT!同行frd order左個咖喱飯。應該唔會冇味啦,但很靈異就係:醬好濃,但完全冇味。:(然後本人個豬頸肉飯,ok啦。成碗飯我只feel到甜味!最後一個frd個烏冬就正常。完查看更多
Mag. T.
超𧹏嘅燒汁豚肉釜^•^
Mag. T.
2012-11-03
關注
是咁的,話說前年同大大係日本食過個超正嘅燒汁肉豚肉飯,一試難忘,但返到嚟之後試過好多間出名嘅日式料理店,佢哋啲豚肉唔入味(甚至冇味)就係啲酱汁得個甜/咸字,總之好很難食!今日無意間比我見到有間食讚岐手打烏冬嘅餐廳有賣豚肉釜飯,心諗做烏冬賣釜飯,好食有限啦!不過最終都係抵唔住頸入咗去試,叫咗個燒汁豚肉釜飯嘅afternoon tea set(就算中伏都係30蚊到,是但啦),OMG!!!千辛萬苦終於比我食到肉爽多汁,酱汁味道啱啱好嘅豚飯啦!下次豚毒癮起就有救啦!!(p.S. 5pm前埋單重有9折,抵到爛呀!) — 在荃灣廣場@甘味手打烏冬查看更多
燒汁豚肉釜飯
manko
環境不俗
manko
2012-03-25
關注
當日來到荃灣廣場.走入呢間店.因為我在屯門經常光顧甘味讚岐手打烏冬.不過呢間店服務比屯門差.店員有點冷酷.效率也不及屯門.不過環境不俗.坐卡位.望街景.好舒服...烏冬是呢間店的強項.壽司是門外漢.壽司飯粒鬆散.較細件,剌身也薄薄.幸好仍新鮮.無雪味.不過一夾即散..烏冬彈牙加上清湯底.湯底應該是麵豉湯.較清淡仲有一杯金桔蜜..唯一不同呢間店不用加一.仲有8折.味道雖則中規中矩.計環境.價錢都值得一試查看更多
野田妹妹
烏冬晚餐
野田妹妹
2011-12-27
關注
在荃灣廣場買嘢,剛巧到晚飯時間,睇到水牌有間甘味,就走咗入去食.由於很少來這裡食的關係,我地選了兩個在menu上的招牌菜.鐵板牛柳蕃茄湯烏冬 - 一上枱,我首先試咗個蕃茄湯底,味道非常鮮甜,不會有酸溜溜的感覺,其次再試牛柳,入口很淋,很香牛味,烏冬煙煙靱靱,很有咬口,到最後我將整碗蕃茄湯飲清,很滿足.:)雜錦湯烏冬 - 其實全名不記得了,只知道menu上的相片很吸引,上枱時賣相亦相約,天婦羅蝦不油膩,燒雞肉味道夠,仲有蟹柳,日式魚旦和三數塊豬肉,加上一隻温泉蛋,最緊要是湯底不咸.另外叫多了一個小食-燒魷魚,燒得很香口,不靱,有少少燶味,令到魷魚更美味.查看更多
Vantofler
行快一步有好處
Vantofler
2011-11-11
關注
10月30日, 那天是星期日, 和女友去荃灣, 要找地方食lunch. 我建議早一點入荃灣廣場, 我們到達時是12點多小小, 果然後來1點後多人很多.上到樓上, 想食一點不heavy的 (因為之後晚上和朋友做生日會多吃), 便吃這烏冬專門點.我們12時許入內, 剛好坐了最後一張卡位, 爽!女友吃烏冬, 豆腐作料, 牛奶似的湯, 不錯~我吃的是鰻魚飯, 水準也很好~另外叫了個燒魷魚作小食, 不會太硬, 不錯~行快一步, 有座位好的關係, 吃得心情很愉快~查看更多
薯菜餅, 炸魷魚
豆腐烏冬
鰻魚飯
Minminnie
三文魚頭..好味~
Minminnie
2011-10-09
關注
蕃茄汁燒三文魚頭...蕃茄味夠,魚頭大隻有肉刺身盛合定食...刺身新鮮,珍珠米好味雜錦手打烏冬鍋...烏冬夠彈一口泡芙...晚餐特價品,味道麻麻蟹籽沙律...晚餐特價品,青瓜夠幼,可惜蟹籽少d+唔夠沙律醬三文魚壽司...晚餐特價品,三文魚夠新鮮查看更多
刺身盛合定食
蕃茄汁燒三文魚頭
jszesze
點解會同中午相差得咁遠?
jszesze
2011-08-21
關注
又到周六停煮日出去搵食因為想去買單反所以走左過黎食飯過到黎6點半又已經度度爆棚都話星期六日要早架啦對上次黎食都起碼3個月前喇今日過到黎見佢等2張就等啦反正成個商場都多人都嘔架喇3個月前中午黎食嘅時候好好多味道正確唔過火,又夠熱今日黎到食晚飯情況原全唔同迫夾冇可能傾私計,左右包抄大排檔咁嘈華人多到櫈都唔夠坐竟然出動有背摺櫈?!坐底Order完可以唔洗3分鐘上菜!!就算一早整定都唔好咁明顯吖咁樣比我感覺超級差嘢食同中午比較又乾又咸又唔夠熱下次如果再食的話一定要中午食先掂報告完成~~~OVER查看更多
+ 3
午市同晚市有好多大分別實在有點不對勁!放鬆心情下次同你老公食第二間……你篇食評好得意……(報告完成OVER)我睇完笑咗出嚟!:)
2011-08-22
回覆
八爪魚餅 . 得呢樣好食啲,整走啲汁的話味道就岩岩夠
oorange
好普通ge烏冬
oorange
2011-07-31
關注
無骨雞翼烏冬($40)睇menu以為雞翼係有釀野 , 上到枱先發現係自己誤會左...所謂ge無骨雞翼就係連皮ge炸雞 , 仲要得兩隻烏冬一般, 唔係好特別$40真係幾唔抵...滑蛋蟹籽巨型蟹柳烏冬($44)蟹柳好明顯係用粉做ge假蟹柳 , 仲要無味…滑蛋裡面唔知點解會有青椒 , 真係好奇怪…食食下覺得烏冬有D’糊’ , 跟住就唔想食落去成碗野都唔掂><查看更多
飛鷹王子
最後的客人
飛鷹王子
2011-07-28
關注
今晚第一次去位於荃灣分店的讚岐,放工已接近晚上九時半~雖然附近的店子已關門了,但店內客人也有不少..安排坐了沙發位,妹子旁邊還有大玻璃窗,可俯視對面商場景色!來到當然是吃鳥冬,便將壽司~飯類食物等飛過..有湯烏冬~撈烏冬~蕃茄烏冬等選擇..我們便點了店子的大人氣烏冬,再加2款小食!滑蛋蟹籽巨型蟹柳讚岐手打烏冬($44),店內大人氣烏冬之一,巨型蟹柳,感覺有如被壓扁的加大版蟹柳~混合雞蛋,有少許像蟹柳炒蛋的味道..妹子有傷口在身,被下令不許吃雞蛋,只略淺嚐了少許,因妹子並不喜歡吃蟹柳,只是貪得意試試~豬軟骨讚岐手打烏冬($40),另一大人氣烏冬,配料有蔥花~椰菜再加上四件豬軟骨,軟骨煮得很軟稔,喜歡那肉與肉之間的軟骨組織,咬落去"噗噗"聲~烏冬煙韌又彈牙,入口滑嘟嘟,妹子還逐條逐條慢慢食,湯底雖然望落呈深色,可是食落又沒甚麼味道,初時以為好咸呢?炒野菜($28),以鐵板上,夠晒熱辣!面上還鋪上木魚絲,非常動感!吃上這個野菜會試到兩種味道,咸和爽!咸的呢,就是那些金菇洋蔥~木魚絲,索去鐵板上的醬汁變得太咸;椰菜則非常爽口!胡麻冷豆腐($24),配上蔥花~車喱茄和冷豆腐,感覺到陣陣寒氣~豆腐好似畢緊雪糕,是毛生這個豆腐怪至愛!芝麻汁偏酸,妹子吃上一口便掉給他了~侍應趕著埋數,很有禮貌地問我們介唔介意埋左單先?之後都不打擾我們繼續吃,我們都不好意思坐太耐喇~雖然我們是最後走人的,嘻^^查看更多
小飯:)
升中慶祝飯會*~
小飯:)
2011-07-12
關注
超好吃~ 蕃茄湯很濃~我覺得牛肉不要太薄.. 很薄呀~烏冬很彈牙 不愧是手打的;P雞扒還有很多汁 不會乾乾的而且很滑嫩豬頸肉好好吃~ 味道很惹味很好吃~~ 但好小呀~~ 吃不夠!三文魚很嫩 一咬就可以吞下去普通加州手卷~ 沒什麼特別!查看更多
+ 1
推介蕃茄湯底
Rabbitgirl
2011-07-09
關注
之前都嚟食過,但未寫過食評,今晚食完後,想寫,我今次叫咗鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬($50),蕃茄湯底真係好正,不過牛柳粒勒度有啲太硬,有啲就適中,老公叫咗鯖魚十二穀米,蟹子沙律,刺身,壽司配麵豉湯定食($108),鯖魚熱熱哋好味,刺身都新鮮,另外我哋叫咗冷盤胡麻冷豆腐($24),雖然豆腐唔夠滑,但都唔錯,而另外加$12 芝麻三文魚他他手卷,味道普通,總括嚟講,上次試過豆腐湯底都唔入味,最好味都係今次烏冬蕃茄湯底,極力推介~查看更多
davidli2010
可取的是烏冬比自家烏冬好
davidli2010
2011-01-25
關注
我對所有條狀, 不論是拉麵, 烏冬, 米線以及意粉的要求都十分之高今次特意要點評的\這烏冬店的結論是.....可以一試~為甚麼呢? 就是ricky孱的自家烏冬實在是太差勁....但亦不乏排隊的人龍, 費解~在我多年食烏冬的經驗中, 不計日本讚歧當地的.....以百人一朱的麵質及口感最佳, 但近期再吃發現亦轉了別款麵條所以亦不用再試.... 相反, 這家的烏冬真的能給予我一點點的驚喜好的烏冬: 第一麵身不能太粗, 手打的話多數扁身的, 但最好都不要過扁當中的結構亦不能鬆散, 口感亦要適中....以上種種的要求, 甘味都大概符合得到(配料若果有生蛋的話最好就打散整個混入麵湯當中毫不起眼的麵條在蛋漿的加持下必定會馬上加分 真的很基本的小技巧)總括而言, 晚市一碗烏冬動輒差不多都要六十元以上真的有點貴但一試....無妨~~查看更多
烏冬