👉🏻薑汁湯圓🍡好難得唔會太甜太漏,好香芝麻味。👉🏻蛋白杏仁露🥣媽咪好中意呢個糖水,唔會太甜得黎,杏仁味濃郁,蛋白份量多,食完飽飽地。杏仁對皮膚同腸道健康好,多食有益。👉🏻草莓窩夫🍓🧇難道街坊糖水舖都有呢啲西式甜品,仲好打卡able。酸酸甜甜嘅士多啤梨忌廉覆蓋整個窩夫,要趁熱食。👉🏻芋圓雪糕楊枝甘露雲呢拿雪糕好大球,大大碗。芋圓有幾款口味,煙煙韌韌好咬。整體唔會好甜,幾清爽。👉🏻小食香菇豬肉燒賣、牛肉球店員好細心比埋喼汁、辣椒油。
👉🏻薑汁湯圓🍡
好難得唔會太甜太漏,好香芝麻味。
👉🏻蛋白杏仁露🥣
👉🏻草莓窩夫🍓🧇
👉🏻芋圓雪糕楊枝甘露
👉🏻小食香菇豬肉燒賣、牛肉球
店員好細心比埋喼汁、辣椒油。
2025-04-13 69 瀏覽
今日下午我去咗食甜品,真係開心到爆!🍰✨首先試咗“椰汁桃膠西米露”,椰汁香濃,桃膠滑滑,口感超好,真係好清新,飲落去好舒服!🥥🍑🥄接住嚟係“朱古力窩夫”,外脆內軟,淋上濃郁嘅朱古力醬,甜得正好,令人食到心花怒放,真係正!🍫🧇😍仲有“芋圓雪糕楊枝甘露”,芋圓軟滑,雪糕香甜,加上滿滿嘅楊枝甘露,配搭得非常好,食到令人陶醉!🍧🥭🍈最後,我哋仲叫咗“燒賣牛肉丸”,肉質鮮嫩,味道超正,搭配醬油真係一流,口感好好,非常滿足!🥟🍖👌而且呢個地方非常之舒服,環境靜靜地,裝潢得好靚,食完甜品仲可以放鬆,真係一個好好嘅下午!🌿☕️今次嘅甜品經歷真係太好味,期待下次再嚟,仲想試其他款式!🎉❤️地址:甘の季節 (天水圍)天水圍天恩路12-18號+WOO嘉湖一期地下G86A號舖
今日下午我去咗食甜品,真係開心到爆!🍰✨

地址:甘の季節 (天水圍)
天水圍天恩路12-18號+WOO嘉湖一期地下G86A號舖
2025-04-11 72 瀏覽
好耐冇入天水圍啦,今日入黎做facial,順便入嚟食吓糖水。呢間天水圍嘅小店糖水都幾吸引,而且價錢唔貴,好多街坊都喺度幫襯草莓窩夫🧇(+雞蛋🥚)窩夫即點即做,新鮮入口脆卜卜,面頭粉紅色嘅cream真係好靚💕,而且入口酸酸甜甜又吾濟。🥥椰汁桃膠西米露(+芋圓)呢個西米露可以揀熱或者凍,入面真係超級足料!桃膠入口軟腍而且好大粒!芋圓入口都好軟綿綿☺️,西米露同椰汁嘅份量更加係巨量!再點個小食,牛肉球(2粒),飽死😆😆

草莓窩夫🧇(+雞蛋🥚)

🥥椰汁桃膠西米露(+芋圓)

再點個小食,牛肉球(2粒),飽死😆😆
2025-04-04 80 瀏覽
前排同朋友聚會,見呢間新開糖水舖食糖水~佢除咗中式/台式糖水之外,仲有雪山咁嘅沙冰超好打卡!好推薦大家嚟試吓❤️美食⭐️⭐️⭐️⭐️🩵椰汁桃膠芋圓椰汁帶來濃郁的熱帶風味,甜而不膩,帶有淡淡的奶香,為甜品奠定醇厚基底。溫熱時則更顯椰香柔和。桃膠晶瑩剔透,口感類似軟糯的果凍或燕窩,略帶Q彈。芋圓外滑內軟,咬勁十足!額外加咗小丸子🍡,超滿足😌🩵桃膠芋圓涼粉🩵牛肉燒賣雙拼食糖水點少得燒賣同牛肉球,牛肉球咬落去好重牛香味~燒賣超級推薦!🩵糖不甩糖不甩大大粒糯米糰的軟糯嚼勁,外皮滑溜,內裡綿軟Q彈,咬下去有輕微的“回彈感",但不會粘牙。配料的花生碎烘烤過的花生碾碎後撒上,增添堅果的酥脆感和香氣,平衡甜膩!炒香的芝麻提供顆粒感和油脂香🤤
美食⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵椰汁桃膠芋圓
🩵桃膠芋圓涼粉
🩵牛肉燒賣雙拼
🩵糖不甩
2025-03-31 52 瀏覽
🫶我哋嚟到甘·季節甜品,環境舒適、氛圍輕鬆,心情都放鬆曬 😍我哋點咗幾款招牌甜品:1. 草莓窩夫🍓:外酥內軟,上面鋪滿咗草莓醬酸酸甜甜,實在無法抗拒嘅美味!🍦2. 草莓綿雪冰🍧:如雲朵般輕柔嘅綿雪冰,搭配煉乳,清爽又不膩,簡直係解暑良品。3. 芒果奇亞冰🥭:香甜嘅芒果+奇亞籽嘅搭配,帶嚟清新口感,每一啖都係滿滿水果香氣4. 🐮牛肉燒賣雙拼:小吃肉餡鮮嫩多汁,外皮軟糯,口感層次分明5. 糖不甩🍡:傳統甜品令人懷念,配上香椰絲,甜而不膩,童年嘅味道!6. 檸檬馬蹄冰🥤:清新酸甜,馬蹄脆口,消暑必備☀️,回味無窮!!💕

我哋點咗幾款招牌甜品

2025-03-21 127 瀏覽
👉🏻蛋白杏仁露杏仁味濃郁甜度適中,蛋白非常滑溜,份量又多。凍冰冰食到一碗熱辣辣嘅糖水,真係成身暖笠笠,呢款算係幾飽肚嘅糖水。👉🏻士多啤梨窩夫即叫即整既窩夫特別酥脆,士多啤梨cream覆蓋整個窩夫,每啖都有酥脆滑溜口感。👉🏻紅豆西米芒果雪糕涼粉👉🏻芋圓雪糕楊枝甘露雪糕好香雲呢拿味,好大碗。芋圓煙煙韌韌特別好食。👉🏻燒賣,牛肉球雖然都係來貨野,但係質素唔錯。特別係牛肉球非常有咬口,唔會太多份。
👉🏻蛋白杏仁露
👉🏻士多啤梨窩夫
👉🏻紅豆西米芒果雪糕涼粉
👉🏻芋圓雪糕楊枝甘露
雪糕好香雲呢拿味,好大碗。芋圓煙煙韌韌特別好食。
👉🏻燒賣,牛肉球
2025-03-18 65 瀏覽
係天水圍竟然比我穩到一間有糖水,甜品,小食,沙冰既甜品鋪,我同朋友都叫左2-3樣試下真係幾正,分量又好足,成個甜品店係比較溫馨,裝修都比較簡約🌟芒果綿綿冰D綿冰整到好綿密,入口即化,仲有一舊舊好大舊既芒果🥭好香甜,上面仲加左好多曲奇碎再淋上花奶,好好食🌟桃膠芋圓涼粉下面係涼粉,中間係好多好彈牙既桃膠,仲有粒粒都好大粒,桃膠仲可以美容,d芋圓都係整到好彈牙可口🍧又吾會好甜🌟牛肉燒賣雙拼送上黎係熱辣辣,牛肉球係超大粒,好juicy,點咪個辣椒醬係超惹味🌟糖不甩下面既湯圓係有溫熱🍡再撈咪椰絲花生碎同白砂糖,好有嚼勁,仲有花生碎既點綴,變得好香口
係天水圍竟然比我穩到一間有糖水甜品,小食,沙冰既甜品鋪,我同朋友都叫左2-3樣試下真係幾正,分量又好足,成個甜品店係比較溫馨,裝修都比較簡約

🌟芒果綿綿冰

🌟桃膠芋圓涼粉

🌟牛肉燒賣雙拼

🌟糖不甩
小編今日來到天水圍一間甜品店「廿の季節」,提供中式糖水路線包括芝麻糊、杏仁露或西米露等,創意甜品,如自製桂花糕配芋圓及涼粉的甜品,更有近期大熱的牛角包窩夫🥐 小店開店至凌晨12點,成為街坊吃宵夜的好地方🙌🏻「朱古力牛角包窩夫 」Croffle即 Crossiant + Waffle🥐🧇 即叫即整需時15分鐘🔥 用雪條造型的木柄在食用時更方便,以牛角包麵糰壓烘成窩夫的小食,口感酥脆,散發出淡淡牛油香,加上朱古力慕絲、和Oreo脆脆增加口感,賣相吸引又好食,必食的人氣甜點🥐「芋圓雪糕楊枝甘露」芒果甜香與椰奶香的完美融合,頂層加上雲呢拿雪糕🍨、芒果肉、柚子果肉,搭配上冰涼甜湯,加上西米露的滑順口感,和Q彈的芋圓,形成口感軟糯順滑的對比,微甜酸風味,令風味更富層次,必食的港式糖水🥭 🍽 :朱古力牛角包窩夫;芋圓雪糕楊枝甘露👅好味指數:8.25/10;8.0/10💰消費:HK$26;HK$52📍 地址:甘の季節 (天水圍)天水圍天恩路12-18號+WOO嘉湖一期地下G86A號

🍽 :朱古力牛角包窩夫;芋圓雪糕楊枝甘露
👅好味指數:8.25/10;8.0/10
💰消費:HK$26;HK$52
2025-03-14 66 瀏覽
甘の季節 位於天水圍嚟到呢間糖水舖坐低 裝修新淨 雖然唔係好大不過座位舒服 聽住歌真係好 QR code落單眼見糖水 價錢唔貴 多選擇又有糖水又有窩夫又有刨冰又有飲品芋圓桂花糕涼粉口感煙靭 帶有芋頭味 桂花糕唔會太硬加上涼粉食 甜甜地 多重味道 椰汁紅豆芋圓 選擇咗熱食 上枱 真係熱辣辣 芋圓入口軟熟 椰汁亦唔會太甜 起沙紅豆沙胃都舒服左朱古力窩夫10分正 好推介 面頭放上Oreo脆脆牛角包酥脆 加上半溶朱古力cream打卡之餘 亦好有驚喜啲度消費一碗糖水可以加錢有熱食 18蚊都抵呀
甘の季節 位於天水圍

牛角包酥脆 加上半溶朱古力cream
打卡之餘 亦好有驚喜
啲度消費一碗糖水可以加錢有熱食 18蚊都抵呀
2025-03-09 55 瀏覽
在嘉湖銀座食完午餐,逛了一會經過見到這間糖水舖,忍不住入去食碗糖水。楊枝甘露芋圓每次必點,芒果柚子鮮甜,椰奶非常滑順,芋圓煙韌彈牙,再加雪糕層次豐富,必選。芒果椰汁西米露嘅椰香濃郁,西米入口滑溜,芒果肉甜美,每啖都好滿足。朱古力窩夫就更加不用說,窩夫外脆內軟,剛焗好的香氣撲鼻,朱古力味鮮忌廉,濃郁而不會膩值得一試。糖不甩是經典的中式甜品,糯米團外面沾滿沙糖、椰絲,煙韌中帶點香糯好味。香菇燒賣配辣椒油很惹味。

2025-03-09 56 瀏覽
昨天去左天水圍公園賞櫻🌸,河津櫻🌸同染井吉野櫻🌸盛開中。影完相就行去嘉湖商埸食糖水😋🍓士多啤梨綿綿冰🍧綿綿冰口感輕盈,配上🍓粒,清新香甜,Oreo餅碎點綴,增加層次感。🫘紅豆西米芒果雪糕涼粉一碗有齊幾樣元素,仙草涼粉粒滑溜,紅豆🫘煮得淋,芒果粒🥭微甜,西米,仲有一球士多啤梨雪糕🍧。🍡糖不甩糯米糰子口感Q彈柔軟,沾上椰絲、芝麻、花生碎同砂糖,甜而不膩。🍫朱古力窩夫牛角包窩夫香脆,厚厚朱古力鮮奶油同Oreo 餅碎,食落微甜唔會漏。🥢牛肉燒賣雙併一粒山竹牛肉,三粒香菇豬肉燒賣,味道不錯。🥤檸檬馬蹄冰飲落似馬蹄露,幾片檸檬增加酸度,酸酸甜甜又幾好飲。

🍓士多啤梨綿綿冰🍧

🫘紅豆西米芒果雪糕涼粉

🍡糖不甩

🍫朱古力窩夫

🥢牛肉燒賣雙併
一粒山竹牛肉,三粒香菇豬肉燒賣,味道不錯。

🥤檸檬馬蹄冰
飲落似馬蹄露,幾片檸檬增加酸度,酸酸甜甜又幾好飲。

• 檸檬馬蹄冰
  • 紅豆西米芒果雪糕涼粉
  • 朱古力窩夫
{食盡天水圍之甜品 — 甘の季節 }————————————————一講起食糖水, 唔知住喺天水圍嘅朋友仔你哋會諗喺邊度呢?新北江? 定係t town呀?最近+WOO (嘉湖銀座)都有一間幾好食又唔貴既甜品鋪俾我發現左呀😋 佢嘅舖頭位置唔算好大,大概有十張細枱左右啦!🔸 椰汁芒果西米露(凍) $37西米露我平時就鍾意食大粒嘅多個細粒, 呢間我就好滿意喇😍 佢嘅西米唔單止大粒,而且仲有好多好多! 而芒果每粒都係甜嘅, 數量亦都比起好多出名嘅糖水舖係多, 好味又抵食!🔸 椰汁桃膠西米露(加芋圓)(熱)$42媽咪食嘅呢款就係養生嘅桃膠仲係熱的, 啱曬冬天食😀 桃膠洗得乾淨冇雜質, 而且唔係桃膠碎而係一粒粒的, 芋圓q彈有口感,唔錯!🔸 糖不甩 $29好耐冇食糖不甩喇🤯唔係間間糖水舖都有得食, 見到呢間有就一於回味一下!糖不甩配花生碎真係好香又好味, 佢一共有六粒~🔸 薑汁湯圓 (熱)$29湯圓係黑芝麻餡,大大一粒, 一共有四粒, 如果薑汁呢都偏辣既, 啱曬冬天飲!
{食盡天水圍之甜品 — 甘の季節 }
————————————————

🔸 椰汁芒果西米露(凍) $37

🔸 椰汁桃膠西米露(加芋圓)(熱)$42

🔸 糖不甩 $29

🔸 薑汁湯圓 (熱)$29

2025-02-25 69 瀏覽
甘x 季節位於天恩路嘉湖一期地下,行完街之後,梗係食個甜品,坐下椰汁桃膠西米露,椰汁香濃帶來自然的甜味,與桃膠的淡雅口感很夾,西米露的口感彈牙,與桃膠的柔滑形成對比,咀嚼時口感不同椰汁的香氣濃郁,桃膠的味道清新,與椰汁搭配後,口感不會過於油膩,不同的材料在口中,帶來多重味覺享受糖不甩,糯米團的口感軟糯,咬下去時有種黏稠的滿足感,添加的花生粉或芝麻粉,增添了香氣和口感的層次,剛出鍋的糖不甩帶有微微的溫度,煙煙韌韌韌,甜味在口中持久留存,糖不甩是一道甜而不膩、口感豐富,讓人忍不住朱古力窩夫,巧克力的香氣馥郁,外層的窩夫酥脆,內裡柔軟,與巧克力的甜味相得益彰,每一口都能感受到窩夫的酥脆與巧克力的滑順,熱騰騰的窩夫搭配融化的巧克力,入口香甜美味
甘x 季節
位於天恩路嘉湖一期地下,行完街之後,梗係食個甜品,坐下

• 糖不甩
2025-02-20 93 瀏覽
呢間糖水店地理位置係商場地下樓層既出面,芋圓桂花糕涼粉(凍)芋圓Q彈口感同桂花糕既香氣,搭配涼粉清爽,互相搭配,令人一口接一口,特別岩夏天熱既天氣享用。椰汁芒果西米露(凍)用優惠價加左牛肉燒賣雙拼想食下熱野 呢到消費糖水一碗可以$18加購牛肉燒賣拼盤,又有牛肉球又有燒賣,熱辣辣上枱,好味😋涼粉楊枝甘露(凍)+芋圓芋圓Q彈得黎又帶小小芋香,咬落去時有煙韌柔軟口感。涼粉嘅質地滑溜,食落去好清爽。個底由椰漿、芒果同西米製成,味道香甜而不膩。

呢間糖水店地理位置係商場地下樓層既出面,

芋圓桂花糕涼粉(凍)

椰汁芒果西米露(凍)
用優惠價加左牛肉燒賣雙拼
想食下熱野 呢到消費糖水一碗可以$18加購
牛肉燒賣拼盤,又有牛肉球又有燒賣,熱辣辣上枱,好味😋

涼粉楊枝甘露(凍)+芋圓

個底由椰漿、芒果同西米製成,味道香甜而不膩。
😋😋我哋今日去咗天水圍呢間甘の季節😍😍😍試咗佢哋嘅草莓窩夫加雪糕,真係好好味!🍦窩夫外脆內軟,配埋🍓香濃草莓cream同埋香滑嘅雪糕,真係一流!🍓牛肉燒賣雙拼都唔錯,牛肉球同燒賣都好juicy,食落口感豐富🤤🤤真係好滿足!🥢糖不甩亦都係一個唔錯嘅選擇😳外層脆脆地,內裡軟糯,甜而不膩,真係好正!🍡熱椰汁桃膠芋圓仲可以加湯圓,呢個甜品真係暖胃又滋潤🥥🥥椰汁香濃,桃膠同芋圓口感豐富,真係好滿足‼️‼️最後仲試咗熱花生腰果合桃糊🥜🥜呢個甜品真係好香濃🌰🌰花生同腰果嘅香味好突出❤️合桃糊亦都好滑,真係一個好好嘅甜品選擇!🌰總括嚟講,甘の季節真係一間好值得推薦嘅餐廳🥰🥰無論係甜品定係小食都好好味,天氣凍凍地食超級暖胃!❄️
😋😋我哋今日去咗天水圍呢間甘の季節😍😍😍
試咗佢哋嘅草莓窩夫加雪糕,真係好好味!🍦窩夫外脆內軟,
配埋🍓香濃草莓cream同埋香滑嘅雪糕,真係一流!🍓

真係好滿足!🥢

熱椰汁桃膠芋圓仲可以加湯圓,呢個甜品真係暖胃又滋潤🥥🥥

下午茶