2016-09-02 232 瀏覽
哎,認住香蕉朱古心太軟、聽個名實冇死啦…點知一擺落口完全唔知咩味!唔講仲以為係粟米味添。嘩,好大陣油味、奶酥味。應該係用左大量既香蕉精油去整,冇鮮香蕉,好失望。另外個紫薯藍莓沙冰睇落就靚,點知其他食材既味道真係唔知去左邊。好失望好失望。

哎,

香蕉朱古力心太軟
2016-08-18 183 瀏覽
同朋友去完廟街食飯,見係格離就試下,點知好好好伏!我嗌左個薄荷朱古力冰露,啲朱古力味好淡,5個朋友試過,個個都話好難食!其中一個食其他甜品嘅朋友話佢個款已經夠難食,點知我個款仲難食。 朋友食心太軟 ,呢啲大路野都只係不過不失。 本身係廟街食完野好開心,食完依間啲甜品真係破壞心情
2016-08-08 102 瀏覽
約咗朋友在佐敦拎東西,之後前往駿發花園拍咭,再慢慢行往油蔴地站回家附近捃吃的。天氣太熱關係,加上晚上七點幾還未吃晚飯,未入地鉄站前急需為身體補給,加上捉精靈關係,發現地鉄站附近有間甜品Cafe,在店前看了看,賣相也不錯,店子裝潢有別於一般甜品店,就入內吃一點甜為身體充電。店子就在躲在地鐵站的轉角⋯還未到吃甜點嘅時間,所以店子暫且有很多位。消費後店內有即影即有留念。因回家前還會食正餐,所以沒有揀選飽肚的甜品,只點了沖繩黑糖朱古力OREO芭菲試試。芭菲以啡白相間,層次分明!內裡除了兩球朱古力雪糕球和cream外,還有朱古力脆脆球同埋用上沖繩黑糖製的啫哩粒。啫哩質地有點QQ,不會太甜,吃到淡淡黑糖味;cream雖然不會過甜,但略嫌cream唔夠輕唔夠滑。

店子就在躲在地鐵站的轉角⋯

還未到吃甜點嘅時間,所以店子暫且有很多位。
消費後店內有即影即有留念。
沖繩黑糖朱古力OREO芭菲
沖繩黑糖朱古力OREO芭菲
芭菲以啡白相間,層次分明!

2016-08-08
2016-08-08 426 瀏覽
其實...一大班好友相聚是歡樂的時光!有朋友推介這一間的芭菲,所以當晚就去了一試。瑰花甜~~位於油麻地與旺角中間~~其實也不難找到,只是我的朋友行了一個大圈才到!哈哈!甜品選擇不少,只是當我見到有綠茶心太軟後,我二話不說就放棄其他了~~哈哈!6人去,有4人都叫芭菲,所以我都有口福可以吃到!首先綠茶芭菲~~我個人覺得不錯哦!雪糕我不評論,因為差不多都一樣。我是覺得綠茶粒粒配紅豆好好味,又有口感,這個不錯!這個不會是一味死甜,認真推介。另一杯芒果味的!底部的芒果啫哩好好味!芒果味很突出,但當然有少少酸的風險。但不錯!如果芒果肉再多一點是更好!呵呵~~貪心了!整體芭菲都不錯! 綠茶心太軟製作需時,所以比其他的都遲上。終於都到了!賣相不錯,配吃也不少! 好!一口吃下!我通常只吃「內涵」先~~哈哈!要知道「內涵」是很重要!嗯...好似甜了一點!就像我過往的評價一樣,綠茶是應該有它獨特的甘味,這個心太軟明顯是調較得比較甜。我相信會有人喜歡,但不會是我~~焗得也不錯,但應該可以更好~~這次心太軟紅豆做了一個重要的角色,我覺得加了紅豆比較好吃...咁就so sad了~~~可能我吃得多綠茶心太軟,有
其實...一大班好友相聚是歡樂的時光!

有朋友推介這一間的芭菲,所以當晚就去了一試。

6人去,有4人都叫芭菲,所以我都有口福可以吃到!

這個不會是一味死甜,認真推介。

整體芭菲都不錯!
綠茶心太軟製作需時,所以比其他的都遲上。

終於都到了!賣相不錯,配吃也不少!

可能我吃得多綠茶心太軟,有點要求高了~~呵呵!

BTW~~這甜品店的芭菲是值得一試,所以大家都可以來一試。

2016-08-05
$65 (宵夜)
生日
2016-07-04 311 瀏覽
天氣熱緊係要食甜品啦今日放工食完飯 口痕痕 想搵啲甜野食下好啦 就同朋友搵下附近有冇糖水鋪啦行行下就搵到呢間 瑰花甜戀愛甜品屋喇見個名咁浪漫一於入去試一下!我地點左兩個甜品 第一係藍色既龍眼冰 朋友點既係 火焰雪山龍眼冰味道品錯 龍眼都好味 份量適中之後就係 火焰雪山喇 試左幾啖 唔好話太甜 味道岩岩好 同埋視覺上都好高分最後一提店員既服務態度幾好 值得一試
天氣熱緊係要食甜品

今日放工食完飯 口痕痕 想搵啲甜野食下
好啦 就同朋友搵下附近有冇糖水鋪啦
行行下就搵到呢間 瑰花甜戀愛甜品屋喇
見個名咁浪漫一於入去試一下!

我地點左兩個甜品 第一係藍色既龍眼冰
朋友點既係 火焰雪山
龍眼冰味道品錯 龍眼都好味 份量適中

之後就係 火焰雪山喇 試左幾啖 唔好話太甜
味道岩岩好 同埋視覺上都好高分
最後一提店員既服務態度幾好 值得一試

2016-06-27 210 瀏覽
與朋友在旺角吃過晚飯後,打算找一間甜品店來吃。然而,本想吃的甜品店,均出現長長人龍。朋友遂帶我來到油麻地這間店舖。晚上九點多,店內光顧的人不算多,店內位置可容納十多人。出現這樣的字句,若有看過我的少女時代這套電影,應該十分有共嗚。望著餐牌,款式比想像的多。最後,決定點了最愛吃的梳乎厘。玫瑰梳乎厘配雪糕等了約十五分鐘左右,終於來到眼前。梳乎厘漲得很大,表面焗得脆脆且均勻地灑上糖霜,賣相吸引。用匙吃了一口,蛋白鬆軟,當中還吃到玫瑰的味道。時間久了,雖然看到有點縮小跡象,但仍然維持著。雪糕是玫瑰味道的,明顯地冷藏得夠冰冷,雪糕符合預期,幼滑吃得夠冰凍。入夜後,人流愈多,也開始出現等位跡象。嘗試過這間人氣甜品,比較適合二人情侶來的地方。
晚上九點多,店內光顧的人不算多,店內位置可容納十多人。
望著餐牌,款式比想像的多。最後,決定點了最愛吃的梳乎厘。
玫瑰梳乎厘配雪糕
用匙吃了一口,蛋白鬆軟,當中還吃到玫瑰的味道。
時間久了,雖然看到有點縮小跡象,但仍然維持著。
2016-06-24 255 瀏覽
之前去左油麻地個間瑰花甜食甜品~好耐冇黎過喇!叫左個心太軟加朱古力味雪糕甜度對我黎講都接受到(厚左d),但個雪糕我就唔係太鍾意,奶味重唔夠朱古力味~還可以,唔太差~環境比較暗,可能要浪漫d掛~幾舒服
心太軟配朱古力雪糕
之前去左油麻地個間瑰花甜食甜品~
好耐冇黎過喇!
叫左個心太軟加朱古力味雪糕
還可以,唔太差~

環境比較暗,可能要浪漫d掛~幾舒服
2016-06-21
2016-06-18 184 瀏覽
第二次黎呢度食,今次又食左新野芒果雪糕奶凍,個雪糕係一個大圓球,奶凍上有栗米片同藍苺,食落去有咬口,整體黎講奶凍唔會好甜,份量又大,抵食滾蛋兵團,見個名咁得意,就試下佢,左邊係一個雲呢拿雪糕,冇乜特別中間係焦糖布甸,凍食,又滑,雖然係焦糖,但都唔會好甜右邊果個係焗西米布甸,好足料,好多西米,同樣都好滑
第二次黎呢度食,今次又食左新野
中間係焦糖布甸,凍食,又滑,雖然係焦糖,但都唔會好甜
右邊果個係焗西米布甸,好足料,好多西米,同樣都好滑
2016-06-18
2016-06-04 217 瀏覽
相信無咩女生們會唔鍾意食甜品,是日同好友食完飯行完街後就黎到油麻地呢間甜品鋪食野。其實呢間甜品鋪都開左一段時間,裝修之後個名稍為改左少少,但係食物既種類同味道都無咩分別。裝修後既店鋪以粉色為主,望落都幾有戀愛氣氛,星期五晚九點幾黎到,都唔會太多人,坐得都幾舒服。朱古力層層疊:沾上蜜糖既厚厚多士焗至硬身酥脆,配上水果,雪榚同忌廉,份量十足,食落都非常CREAMY,好有口感,不過個人認為忌廉落得過多,少一D會更加好。香蕉心太軟:香蕉心太軟上檯時仲係熱辣辣,切開後D香蕉漿流晒出黎,旁邊仲配埋有焦糖既香蕉,整體感覺唔會太甜,一口熱辣辣既心太軟配埋凍冰冰既雪榚,真係令女生們食到停唔到口。

朱古力層層疊
朱古力層層疊:
香蕉心太軟
香蕉心太軟:

2016-05-31 128 瀏覽
好耐以為已經食過貴花糖,因為好鍾意去扮文青係電影中心睇戲。不過呢區除左食煲仔飯,食物選都好少,甜品更加好似得呢間呢日又黎睇戲,係出於迫於無奈去返呢個地方搵糖水鋪,但一入發現成間野都好似裝修左,個牌仲叫自己做"玫花糖"! 同音異字wor,搞咩鬼?order 左個梳乎厘,賣相非常好,入口仲有小小酒味仲有球小雪糕,呢個角度更見個梳乎厘真係發得幾靚再叫左個綠茶plus 紅豆芭菲,先39蚊用量好足,紅豆粒同綠茶jelly 都好多,而且味道做得唔錯。不過如果有得簡,我會希望紅豆少返d, 無咁甜新version 玫花糖比舊鋪唔止門面進步左,味道都好令人驚喜,係yaumatei 既獨市生意都咁有heart, 要俾個like 佢
order 左個梳乎厘,賣相非常好,入口仲有小小酒味
仲有球小雪糕,呢個角度更見個梳乎厘真係發得幾靚
再叫左個綠茶plus 紅豆芭菲,先39蚊

相隔一段日子再次經過「貴花甜」,呀,現在改名為「瑰花甜」嚕~ 名字改了,連店面都全部改頭換面•_•我都花好一陣子去確認到底是否同一家⋯⋯一直以來經過都會幫襯下,為的最大原因並非甜品超好味或好抵食,反而是衝著他們的服務態度,少有的好服務又即極,總會被他們無名衝勁所感染,前後來過三四次,每次都會待客如友,至少我認為如是⋯ 今次新裝潢有小驚喜,無以前光猛精神,不過多了一份溫柔情調。加上牆身寫上的愛情字句⋯嗯⋯是全完轉型了。不過餐牌倒沒多大變化,同媽咪二人共點了三款甜品。 會員有折加上有印仔儲~才HKD $104 幾抵! 天氣凍想要食又熱又潤的~就先選了::椰汁冰糖雪耳雪烚膏((HKD $42))好濃椰汁香!感覺食落去又真的幾滋潤XD 但所謂雪烚膏⋯一分錢一分貨我都知無可能比幾多,成碗以雪耳為主,雪烚幾粒,勝在甜度剛剛好。 心太軟食就食得多,不過因為媽咪怕朱古力太膩,我地挑戰下香蕉心太軟。香蕉兵團心太軟((HKD $38))⋯⋯⋯誰知⋯更甜!更膩!我實在有點接受不了⋯所以食完雪糕同香蕉,食多幾啖就無再食了⋯⋯不過反正媽咪覺得還可以,所以嘛各人口味呢⋯

會員有折加上有印仔儲~

才HKD $104 幾抵!
天氣凍想要食又熱又潤的~就先選了::

椰汁冰糖雪耳雪烚膏((HKD $42))

香蕉兵團心太軟((HKD $38))

另一樣我認為又是錯選了的⋯⋯太甜甜品

玫瑰梳乎厘伴雪糕((HKD $42))

如果少了玫瑰味,我覺得會好好很多⋯不過這是瑰花甜招牌,可能大部分人都比我能食甜⋯我自覺太膩有點後悔無揀原味。

但入口啖啖綿花空氣感,其實個梳乎厘做得是不錯的,下次就千萬要選原味了/___\
2016-02-13
$52 (宵夜)