2011-05-30 6 瀏覽
相約了朋友去灣仔食野, 我本人非常喜歡古舊的東西, 得知這間的裝修好有味道, 及看食評也OK所以就來!比想像中細, 坐位的安排不OK, 因我們比安排坐在門口, 跟本感受不到他們的裝修, 因大部份都在比較入的地方! 我只覺得在普通的茶餐廳食野!叫了個吉列朱拼沙律, 沙律份量細少, 但味道OK, 吉朱面有一堆油, 不太CRISPY及遍細!見到朋友個EGG 治好吸引, 好厚身份量大! 味道好!!DRINK 方面我叫朱古立克, WOW超甜, 朋友叫奶茶不過不失! 服務好好, 只是我挑選錯食物!
, 坐位的安排不OK, 因我們比安排坐在門口
, 吉朱面有一堆油, 不太CRISPY及遍細!

見到朋友個EGG 治好吸引, 好厚身份量大! 味道好!!

DRINK 方面我叫朱古立克, WOW超甜
, 朋友叫奶茶不過不失!
服務好好, 只是我挑選錯食物!
2011-05-28
  • EGG 治
2011-05-03 14 瀏覽
今晚女朋友想食茶記揀左哩間瑞士咖啡室 平時見佢LUNCH 都好多人我估都應該差極有限差~ 紅湯味道好唔新鮮南瓜粒叉燒炒飯 $38 (包熱飲)一般貨色 慶幸就係炒得唔算多油鴛鴦扒 (豬同牛) $45 (包湯同熱飲)肉質鬆散 一分錢一分貸啦 薯菜有D咸環境茶記算唔錯~ MENU 亦都好豐富不過食物質素有待改善啦
今晚女朋友想食茶記
揀左哩間瑞士咖啡室 平時見佢LUNCH 都好多人
我估都應該差極有限
差~ 紅湯
味道好唔新鮮
南瓜粒叉燒炒飯 $38 (包熱飲)
一般貨色 慶幸就係炒得唔算多油
鴛鴦扒 (豬同牛) $45 (包湯同熱飲)
肉質鬆散 一分錢一分貸啦 薯菜有D咸

環境茶記算唔錯~
MENU 亦都好豐富
不過食物質素有待改善啦

2011-05-02
2011-04-25 10 瀏覽
在灣仔吃早餐, 選擇不少, 是日就來了這裡.八點來到, 要到入邊的房間才有位, 這裡看來是幾旺場. 環境又是那種扮舊式的格局, 是真的舊店子越來越少, 令到懷舊的市場更加大?早餐供應時間到十二點, 在十二個超值早餐中揀了十號餐, $24一客, 但凍飲要加$3.凍奶茶: 8分, 有茶香, 用上碎冰, 是飲到尾也保持到茶的味道. 是有水準的.火腿奄列 + 牛油多士: 7分, 等了超過十五分鐘先有得食, 對趕時間的上班人士來講, 實是耐料一點吧. 牛油多士用上厚多士, 夠香脆, 熱辣辣, 加上牛油香, 不俗. 火腿奄列就好油, 望上去也是閃令令的, 但就幾有蛋香.埋單$27, 不便宜, 但食物整體有水準, 環境也舒適. 是滿意的.
在灣仔吃早餐, 選擇不少, 是日就來了這裡.

$27 (早餐)
  • 凍奶茶
  • 牛油多士
2011-04-15 14 瀏覽
近來喜歡下午茶當晚餐食由於五點多晚餐時間未到於是點了二份下午茶 餐的總類超多, 差不多大多食物也有兩個價錢,一係下午茶, 另一是套餐價其實也擔心下午茶的份量不夠頂 但也無所謂, 只因廿幾蚊有飯有野飲 干炒牛河: 好快送上枱, 但炒得幾油下而且更是零鑊氣, 有點像幾樣野撈埋一墟咁樣 牛肉係腍但是無牛味, 頭炮已失火了 奶茶 : 用黑白牛牛杯上, 我最like 最緊要是茶夠熱, 茶色唔錯, 有茶香, 黑白奶向來是奶茶的絕配總結下的茶和奶的比較十分平均, 是近來飲過的好茶 ! 連鎖店奶茶絕對無此茶香 再來, 栗米白汁焗石斑飯 先講份量絕對是一哥豬扒飯的Size (請留意這個是下午茶) 而且栗米白汁多到滿瀉, 香味十足, 帶小小奶加椰汁香 有誠意白汁絕非一般的生粉汁而上枱時還個汁熱到支支聲, 睇到都開心 石斑更上一層樓是二件大大的魚扒魚肉是有嚼頭的, 很實在的 唯一要批評的是飯唔夠干身但可能是白汁太過氾濫所至 但此焗飯絕對是讚的 有人見到隔離飯香, 又點多個厚底蛋冶, 再加多杯熱奶茶 厚底一片等於正常的兩片方飽, 但最衰唔係我喜歡的炒滑蛋而係炒熟蛋, 唔知下次可否要求要滑蛋呢 對一個正常人而
近來喜歡下午茶當晚餐食
由於五點多晚餐時間未到
於是點了二份下午茶
餐的總類超多, 差不多大多食物也有兩個價錢,
一係下午茶, 另一是套餐價
其實也擔心下午茶的份量不夠頂
但也無所謂, 只因廿幾蚊有飯有野飲
干炒牛河: 好快送上枱, 但炒得幾油下而且更是零鑊氣,
有點像幾樣野撈埋一墟咁樣
牛肉係腍但是無牛味, 頭炮已失火了
奶茶 : 用黑白牛牛杯上, 我最like
總結下的茶和奶的比較十分平均, 是近來飲過的好茶 !
連鎖店奶茶絕對無此茶香
再來, 栗米白汁焗石斑飯
先講份量絕對是一哥豬扒飯的Size (請留意這個是下午茶)
而且栗米白汁多到滿瀉, 香味十足, 帶小小奶加椰汁香
有誠意白汁絕非一般的生粉汁
而上枱時還個汁熱到支支聲, 睇到都開心
石斑更上一層樓是二件大大的魚扒
魚肉是有嚼頭的, 很實在的
唯一要批評的是飯唔夠干身
但可能是白汁太過氾濫所至
但此焗飯絕對是讚的
有人見到隔離飯香, 又點多個厚底蛋冶, 再加多杯熱奶茶
厚底一片等於正常的兩片方飽, 但最衰唔係我喜歡的炒滑蛋
而係炒熟蛋, 唔知下次可否要求要滑蛋呢

對一個正常人而言, 一份餐都夠飽
而我倆傻傻地食左三個餐
2011-04-02
0 分鐘 (堂食)
我陪妈妈在邓肇堅医院的中医院看完了,发现大家肚饿,才想起有人话瑞士咖啡室的下午茶是全湾仔最便宜又好吃的地方;所以就去了啊!当我们进入瑞士咖啡室的第一感觉就是很舒服及很有亲切感,我们坐在最入面最的卡位是感觉回到舊时冰室的年代,因为大部分冰室都有所为‘蛇窦’的內室这样设计而且坐位寬阔不会有‘迫’感觉,比较现代茶歺庁好好多;环境富有懷舊风味的令我回到小时候星光灿烂又有人情味的香港。在点食品时花多眼乱,因为种類繁多;因为十之肚饿,所以点茶歺时才斑腩钣,味道比较淡,ok啦!$28,厦门炒米粉,味道刚刚好而且米粉炒得非常爽又不是太油!$26,油央多士,用厚包做口感好,牛油好滑央太少。$12,其实令我最兴奋是有“央”多士,因为现在很少数茶歺庁有得吃!我们先叫了兩杯奶走十分正,茶味香浓幼滑,然后再叫了一杯柠茶茶味香浓幼滑,柠檬片配合起来味道叫做‘正’!總括来说:食品不过不失,上算中上,飮品简直very good正字来形容!环境恬静舒适,适合休闲一族及愛飲o野傾計一族的人!!我是湾仔区的原居民,瑞士咖啡室算是全湾仔最便宜的下午茶而且茶水比金鳯还要好!给大家一个贴士就是最好在下午2:00-6:30下午茶时

当我们进入瑞士咖啡室的第一感觉就是很舒服及很有亲切感,
油央多士,用厚包做口感好,牛油好滑央太少。$12
,其实令我最兴奋是有“央”多士,
總括来说:食品不过不失,上算中上,飮品简直very good正字来形容!环境恬静舒适,适合休闲一族及愛飲o野傾計一族的人!!我是湾仔区的原居民,瑞士咖啡室算是全湾仔最便宜的下午茶而且茶水比金鳯还要好!给大家一个贴士就是最好在下午2:00-6:30下午茶时间来,因为茶歺比正價相差$10!

时才斑腩钣,味道比较淡,ok啦!$28
正厦门炒米粉,味道刚刚好而且米粉炒得非常爽又不是太油!$26
奶茶,十分正,茶味香浓幼滑,verygood!!
正很有懷舊
正环境好舒适
正油央多士,用厚包做口感好,牛油好滑央太少$12
2011-04-02
时才斑腩钣,味道比较淡,ok啦!$28
奶茶,十分正,茶味香浓幼滑,verygood!!
正很有懷舊
正环境好舒适
正油央多士,用厚包做口感好,牛油好滑央太少$12
  • 厦门炒米粉
  • 油央多士
  • 奶茶及柠茶
2011-03-28 7 瀏覽
路過好多次,終於搵到機會上黎食晏。就叫個本地茶記經典嘅xo醬瑞士雞翼炒公仔麵+熱奶茶試試。先黎熱奶茶,的確唔錯,茶葉同黑白奶配合得好,不過我會想飲熱少少…再黎xo醬瑞士雞翼炒公仔麵,係就係好齊料,不過…xo醬味好呆板,搵到一粒粒嘅金華火腿肉粒,但係搵唔到蝦米同指天椒嘅香味,個公仔麵味道自然亦都好平板。個瑞士雞翼就淨係得個皮有瑞士汁味,入面嘅肉無味得黎仲有多少鞋。反過黎睇…個公仔麵火候炒得岩岩好,亦都有齊佢個xo醬入面嘅味(就係鹹同火腿味)而且睇到唔少人係熟客,同幾位阿姐有傾有講。就算係生客,好似同枱一位客咁,叫咗個焗豬扒飯未到,阿姐們係有落力去跟進,值得一讚。當然,呢度係茶餐廳,42蚊有咁水準係收貨嘅。個幾日悶悶地,係會再黎嘅。

再黎xo醬瑞士雞翼炒公仔麵,係就係好齊料,不過…

反過黎睇…

2011-03-28
  • 熱奶茶
2011-03-25 5 瀏覽
想黎呢度食早餐好耐今日終於得償所願黎到已經俾佢既裝修吸引左 好懷舊丫因為好多人 所以只可以搭位 不過因為卡位好闊落 所以一d都唔迫對住超豐富既menu 我同baby諗左幾分中先決定食咩就係一人一個早餐極品不過佢要熱狗我要菠蘿油!等左幾分中先有野黎首先係火腿奄列加菠蘿油菠蘿油好正丫!!!暖暖既菠蘿油加一片冰冰既牛油又凍又熱咁好好味 ~ 而且牛油好厚 好有口感之後就係我既火腿鮑魚絲米粉米粉好大碗 但料就少d 得2塊鮑魚片 所以食哂d送後 齋食面有d齋而且湯底無咩味 愈食愈口淡 baby要左火腿奄列加熱狗熱狗大大條 入面有蕃茄同沙律醬 yummy~baby食火腿鮑魚絲通粉 轉左茄湯底(仲可以揀轉羅宋湯底)真係好鮮蕃茄味 仲有啖啖蕃茄蓉 不過唔夠咸連埋2杯野飲 埋單$56總結今個早餐豐富又好味 雖然價錢比其他早餐貴 但好足料而且waitress服務好正 快手又nice加上靚靚裝修值得再黎!
想黎呢度食早餐好耐
今日終於得償所願
黎到已經俾佢既裝修吸引左 好懷舊丫
對住超豐富既menu 我同baby諗左幾分中先決定食咩
就係一人一個早餐極品

不過佢要熱狗我要菠蘿油!
等左幾分中先有野黎
首先係火腿奄列加菠蘿油
菠蘿油好正丫!!!暖暖既菠蘿油加一片冰冰既牛油
又凍又熱咁好好味 ~ 而且牛油好厚 好有口感
之後就係我既火腿鮑魚絲米粉
而且湯底無咩味 愈食愈口淡

baby要左火腿奄列加熱狗
熱狗大大條 入面有蕃茄同沙律醬 yummy~
baby食火腿鮑魚絲通粉 轉左茄湯底(仲可以揀轉羅宋湯底)
真係好鮮蕃茄味 仲有啖啖蕃茄蓉 不過唔夠咸
連埋2杯野飲 埋單$56

總結
今個早餐豐富又好味 雖然價錢比其他早餐貴 但好足料
而且waitress服務好正 快手又nice
加上靚靚裝修
值得再黎!

2011-03-24
$28 (早餐)
  • 早餐極品
2011-03-13 11 瀏覽
今日看了食評來試一下,果然有水準!可以一試。由奇係個個瑞士汁雞翼撈公仔麵,好夠味,仲有就係有三隻雞全翼,一個人食都感到好鬼飽。至於飲品方面,我只是試了一杯凍奶茶,真是有的驚喜,因為不似一般餐廳太甜或太多奶,比一讚!
2011-03-13
1 分鐘 (堂食)
  • 瑞士汁雞翼撈公仔麵
最近,灣仔開了一間瑞士咖啡室,又是一間以懷舊做主題的冰室,但是程度及不上銅鑼灣的喜喜冰室,雖然這樣,但都有一份親切的味道。牆上掛滿了懷舊海報,又用上紙皮石來營造六七十年代的懷舊感。最有趣的是收銀處有一部好古老,但又可以正常運作的收音機,還播放著電台的節目。而收銀處的電話,更加是許久不錯掂過,還是那款撥號式的。食物種類非常之多,有焗飯、有茶餐、有扒餐,又有湯飯,應該總有一樣岩大家胃口的。而最特別的是有一個叫傷風感冒餐,是特濃蕃茄時菜火腿湯通粉及熱菊花薑蜜,真的十分適合需要大量維他命C的時候,吸收咁多維他命C後,一定會盡快康復。今次叫了茶餐,都是與一般茶餐廳無異,沙嗲牛肉公仔麵味道不錯,牛肉肉質軟滑,沙嗲汁亦夠惹味。多士是用上厚方包所做,所以特別厚,吃起來更加滿足。最後的奄列則不過不失,普普通通。但這裡的奶茶卻非常香濃幼滑,用上黑白淡奶來沖,同事飲得津津樂道。而我的是洋蔥牛脷飯,以快餐來說,是非常好的,有五至六塊牛脷,牛脷則煮得非常稔身,好易咬開,而洋蔥汁正好用來蓋過牛脷特有的羶味,整體質素不錯,吃完也覺得滿足。睇黎灣仔又多一間可以列入開飯名單內了,但首要條件是希望價錢不會直線上升,現在很
熱奶茶
洋蔥牛脷飯
睇黎灣仔又多一間可以列入開飯名單內了,但首要條件是希望價錢不會直線上升,現在很多地方轉過頭就加價,而且升幅更加不可想像。

更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=2133
熱奶茶
洋蔥牛脷飯
2011-03-09 10 瀏覽
早前看見食評幾好, 所以今天午飯時與同事一起去試一試. 叫了香草雞扒餐肉意粉, 我和同事的雞扒都是冷冰冰的 , 意粉只是暖暖 , 咖啡還可. $38食一個冷冰冰的午餐, 真可悲 相信都不會再試喇. 真不明白為可還有這麼多人去食?????
, 意粉只是暖暖
, 咖啡還可. $38食一個冷冰冰的午餐, 真可悲
相信都不會再試喇. 真不明白為可還有這麼多人去食?????
2011-03-09
對於從未去過瑞士咖啡室中環原店的我得悉灣仔開了分店這天剛巧去到灣仔當然要去試一試五點四+多分入座剛好趕得切吃下午茶!打開MENU一看嘩!有成幾十款揀!眼花繚亂!以普通茶餐廳來說,這裹選擇實在太多可以每次試唔同款!實在難得!值得注意的是同一款菜在下午茶和其他時段Order是差十元之多!我自己點了焗粟米石班意粉+凍奶茶焗粟米石班意粉味道略咸加多些芝士配搭就更佳石班肉質口感一般,水準平均反而凍奶茶深得我心皆因奶味充足正好中和囗內的咸味其實這茶餐廳食物質素普通勝在食物選擇多及環境尚好(可能是星期六下午的關係,人流不算多)要在灣仔食得舒適,這是好好的選擇!當然後會有期!
對於從未去過瑞士咖啡室中環原店的我
得悉灣仔開了分店
這天剛巧去到灣仔
當然要去試一試
五點四+多分入座
剛好趕得切吃下午茶!
打開MENU一看
嘩!有成幾十款揀!
眼花繚亂!
以普通茶餐廳來說,
這裹選擇實在太多
可以每次試唔同款!
實在難得!
值得注意的是
同一款菜
在下午茶和其他時段Order是差十元之多!

我自己點了焗粟米石班意粉+凍奶茶
焗粟米石班意粉味道略咸
加多些芝士配搭就更佳
石班肉質口感一般,水準平均
反而凍奶茶深得我心
皆因奶味充足
正好中和囗內的咸味
其實這茶餐廳食物質素普通
勝在食物選擇多
及環境尚好(可能是星期六下午的關係,人流不算多)
要在灣仔食得舒適,這是好好的選擇!
當然後會有期!

2011-02-26
10 分鐘 (堂食)
2011-02-23 37 瀏覽
睇見呢間野已經有4個好評. .. 所以我又貪新鮮所以同FD去試下個FD充叫左個芝士火腿西多士((好厚))但係成個餐...好油..好油..到夜晚都冇乜胃口.. . .
2011-02-21
2K
2011-02-21 17 瀏覽
18-2-2011夜晚其實唔太想又食茶記, 不過「下場」前時間唔多, 兜兜轉轉結果都係上了呢間「疑似」冰室的灣仔新分店, 雖然對中環店的印象一般而已 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2059160 / http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1954452). 叫了一人一茶餐 ($30; 有咩食詳見第一張相片):-火腿奄列 + 多士: 多士幾厚, 烘得外鬆脆內軟熟, 幾好食, 不過記得要趁熱食; 奄列賣相有點皺皮, 不過劏開後係有蛋汁流出, 食落又滑又有蛋香, 加埋份量不少的火腿, 又幾好食. 比起 lunch 食嗰間茶記的「外乾內油」火腿奄列 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2150550), 呢個好得多!主食揀了茄牛通: 賣相血肉模糊 蕃茄湯底淡淡的, 不過新鮮蕃茄茸份量唔少, 都叫真材實料的;
「傷風感冒餐」你見過未?
檸水好澀...
多士幾好食
奄列不錯
血肉模糊茄牛通...
朋友的腸仔公仔麵
18-2-2011

主食揀了茄牛通: 賣相血肉模糊
蕃茄湯底淡淡的, 不過新鮮蕃茄茸份量唔少, 都叫真材實料的; 通粉唔會太腍, 不過又好似「粉口」咗 d, 還是較喜歡質地較 Q 的坑紋通; 牛肉無乜味, 不過質地都「肉」, 唔韌, 唔「膠」又唔算太「化學」, 算係咁吧.

飲品叫了熱檸水: 其實無乜好評, 不過呢杯落極糖都嗒到澀澀哋的味道 (檸檬皮?), 真係

朋友的茶餐跟了腸仔麵熱奶茶, 腸仔切到「開花」的, 幾好心機呀吓

食物好似比中環店好少少, 配套就明顯地比中環好, 上樓店地方乾淨光猛, 伙計阿叔 / 阿姐們亦幾友善的.

每人 $30 埋單, 唔算好好食, 不過想搵個乾乾淨淨的地方食個簡餐, 呢度都係不錯的選擇.
2011-02-18
「傷風感冒餐」你見過未?
多士幾好食
奄列不錯
2011-02-13 7 瀏覽
周六下午做完練習, 和朋友一行四人走到對面新開的瑞士咖啡室。第一次進去, 最重要的是周圍看看, 店面裝潢是經典的茶餐廳格局配合開放式的巴台,一進門是應該有6尺高古老大笨鐘, 收銀台上是經典的鍵盤式撥號電話(與朋友討論過是否可用), 大部分的位置是4人卡座(個人的最愛選擇, 但好像小了點), 整體而言,,員工制服一致, 干浄企理, 感覺尚算舒服。巡視後, 選擇了最後一排的卡位, 一坐下 即有伙計端茶過來招呼, 向來多口的我們, 向伙計問了不少的問題, 還好, 得到了不錯的回覆, 以茶餐廳的服務而言, 的確值得一讚!希望可以持續下去啦~下午茶餐價錢大約1X至2X不等, 有二十多款選擇,在伙計推介下選擇了咖央多士, 咖央厚西多, 時菜牛肉飯, 星洲炒米4個餐。 時菜牛肉飯飯粒分明, 不會一0舊0舊; 星洲炒米沒有出現過多的油分。但一上台就令我們嘩然的是咖央多士, 及緊接上來可以嘩多幾聲的是咖央厚西多:咖央多士表面有厚厚咖央, 但不太甜, 好味!!! (怕肥不敢吃咖央厚西多的最好選擇!)咖央厚西多, 顏色金黃, 賣相真係好吸引, 連聲說跑10圈都冇用的朋友都忍不住吃了!另外, 話明係咖啡
!希望可以持續下去啦~

咖央多士
咖央厚多士
另外, 話明係咖啡屋, 值得一讚的當然是咖啡,濃滑甘香, ............試過你就知~~~~~~~
2011-02-12
咖央多士
咖央厚多士
  • 咖央厚西多
  • 咖啡
2011-02-10 23 瀏覽
一心想著去做運動前食個茶餐先. 其實諗住到左灣仔先再決定食什麼的,點知坐車途中, 見到係中環食過厚多士ge 瑞士咖啡室, 係灣仔都有間, 所以就決定做運動之前食個茶餐. (http://www.openrice.com/gourmet/reviews.htm?userid=78254)11點幾都仲可以叫早餐 ----------- GOOD! 叫左個深海魚柳早餐+凍飲 = $29 (吉列魚柳+腸仔煎旦+牛油多士+凍朱古力; 原價$26, +凍飲$3)FOOD: price OK (同我係TST食果d差唔多)之後見到個餐, 塊魚柳甘大塊 + 依舊ge大大份厚多士, 我覺得好底食! 其實呢個時段食份甘大份早餐, 變相係brunch就真!!! (好飽肚)Decoration: 呢度同中環ge裝修都係懷舊feel. 我發現牆上有鐵皮信箱, 和懷舊相, 有d兒時常見ge"地磚", 細個pu到手軟的pu號式電話, 仲有座高過人ge大笨鐘和留聲機個裝修Very good, 我like .....

11點幾都仲可以叫早餐 ----------- GOOD!

塊魚柳甘大塊 + 依舊ge大大份厚多士, 我覺得(原價$26) 好底食! :D
FOOD: price OK (同我係TST食果d差唔多)

其實呢個時段食份甘大份早餐, 變相係brunch就真!!!
(好飽肚)

我發現牆上有鐵皮信箱
鐵皮信箱
, 和懷舊相
有d兒時常見ge"地磚"
細個pu到手軟的pu號式電話
, 仲有座高過人ge大笨鐘
唔準時ge大笨鐘
和留聲機
真係仲播得ge黑膠碟
原來係復古留聲機
個裝修Very good, 我like .....

鐵皮信箱
唔準時ge大笨鐘