2018-04-16 377 瀏覽
星期一中午有事要做,去到觀塘突然覺得好肚餓,周圍都冇野啱食,惟有行入最近既理想點,求其食d野就算數。點知未入門口已經比一班篋神逼,又推又撞,見佢咁趕時間咪比佢入先囉入到去見到樓底矮,台同台之間好貼,幾乎冇路行,而且成間餐廳都係普通話,好大聲而且無間斷不停係耳邊講野,嘈到頭都痛。餐牌睇左幾次都覺得冇野啱食,是但叫炒貴刁,香茅豬扒飯食完快d走。等左一陣就有得食喇,睇落份量0k正常,但食落都飽,炒貴刁無味之余,似牛河多d囉……谷鬼氣……沒有最差只有更差,以後都吾會再去囉!香茅豬扒飯鋪滿豬扒,豬扒算香,不過個飯都算dry另外,禮貌已經好差,個飯好耐都未黎,吹多兩下佢哋都黑面

餐牌睇左幾次都覺得冇野啱食,是但叫炒貴刁

,香茅豬扒飯食完快d走。

香茅豬扒飯鋪滿豬扒,豬扒算香,不過個飯都算dry

另外,禮貌已經好差,個飯好耐都未黎,吹多兩下佢哋都黑面
由於今天公司有事情做,所以去點外賣!之前看到很多人在理想點 那賣外賣,價格也不算貴,所以來一試!因為太趕所以沒拍照片,請見諒!女生同事吃不多,所以我們看到一個叫 "迷你叉燒飯“ just $20 當然讓女同事試試。而我呢吃多一點,但是看到雙拼燒味要 $43 所以還是省點錢 買 單一燒味燒鴨飯 $35 (忘記是這個價格)到了公司一打開飯盒,迷你叉燒飯居然只有四片叉燒,anyway 不是投訴叉燒少,畢竟我們是願意買迷你版!但是燒味來說我的燒鴨,同事的叉燒也太難吃吧!飯是超級硬又乾,感覺還沒煮熟透了,叉燒和燒鴨也很乾,感覺放了很就,味道就很一般,觀塘街市的還比這個好吃! 我前一陣子跟朋友在理想點的堂食,感覺還不錯,為什麼換到外賣就變了??? 難道是因為價錢的問題??? 算了以後都不會吃他們家的外面!
因為太趕所以沒拍照片,請見諒!

但是燒味來說我的燒鴨,同事的叉燒也太難吃吧!

2017-11-22
2 分鐘 (外賣自取)
2017-10-27 650 瀏覽
同事介紹,所以來試下,去到,單睇價錢,蝦餃燒賣,仲貴過酒樓。叫左一個燒鴨 瀨粉,燒鴨好似隔夜,湯一陣生水味,淡而無味,皮蛋粥,咩味都冇,流沙奶皇包,非常流,好似水咁一句到尾,垃圾,不會再幫襯
同事介紹,所以來試下,去到,單睇價錢,蝦餃燒賣,仲貴過酒樓
一句到尾,垃圾,不會再幫襯
2017-08-31 725 瀏覽
放大假湊著小友。主要節目除了是帶他去上興趣班之外,便是四圍找吃....望一望手錶,只是早上十一時許,許多餐廳還未開,但小朋友已大嚷說餓。在有點無可奈何底下,來了這裡去祭五臟廟....本來只是想點幾碟點心來填肚就算....怎知小友竟要點極飽肚的揚州炒飯....實在殺了我一個措手不及....儘是如此,小弟仍然堅持己見,點自己想食的燒味飯....另外再加一籠點心,實夠食有突了....附送的例湯,喝至人滿嘴及喉頭乾𠴱,還是少飲為妙....燒味飯碟頭夠大,燒腩仔看似很像樣但查實皮已變近軟淰未脆;油雞一般沒甚麼好談;叉燒本身肉蠻瘦但咬落卻很軟熟且滿有蜜味的....份量同樣大的炒飯,輕易就將小友KO,最後更要將跡近半碟打包....說回飯本身,油份不太重是好,但可惜的是調味用了太多師傅,令味變俗了;材料都是普通的叉燒粒、蝦、蛋及蔥花。特別一點的是下了切成小粒的翠玉瓜....黑松露豬肉燒賣肉汁豐盈,肉質軟嫩 (相信內裡應下了不少肥肉);松露醬碎味一如預料的搶。還是那一句,我仍是愛傳統的,紥實無花巧的燒賣....花了每位七十多大洋,已不算是特別昂貴了....

儘是如此,小弟仍然堅持己見,點自己想食的燒味飯....

另外再加一籠點心,實夠食有突了....

附送的例湯,喝至人滿嘴及喉頭乾𠴱,還是少飲為妙....

花了每位七十多大洋,已不算是特別昂貴了....
2017-05-19 764 瀏覽
而家觀塘返工食個lunch真係唔平,閒閒地都五十幾六十蚊,打工仔嘅負擔好大,成日要搵邊度有平飯食。今日經過理想點,竟然見到佢有指定特價燒味飯,只需$30,試下佢先。話就話脆皮燒鴨飯,講真咁多件鴨皮都唔脆嘅,燒鴨肉就尚可啦,但份量就細左少少,男士真係唔夠飽,最後要買多個包食先夠,下次要搵日唔肚餓嘅日子先可以呢度食了。

2017-04-30 601 瀏覽
外賣車仔麵非常劣!叫野無油麵,無辣醬外賣無筷子,無速度,等左起碼15分鐘湯底、墨丸、蘿蔔無味道重點黎勒,你睇下隻"溏心蛋"(見下圖),無糖又無心 sosad可一不可再...
外賣車仔麵非常劣!

叫野無油麵,無辣醬

外賣無筷子,無速度,等左起碼15分鐘

湯底、墨丸、蘿蔔無味道

可一不可再...
外賣自取
2017-01-27 2852 瀏覽
從觀塘APM步出,走進街道,不經意間,發現了這間門口小小,但看似幾乾淨整潔既餐廳,下午茶時間,價錢不算貴,選擇還算多,決定步入餐廳,吃一碗燒肉湯瀨。餐廳裝修幾新穎,以觀塘的質素來作比較,算中上了。進入餐廳,店員為我安排座位,正當我滿心歡喜打算點我的燒肉湯瀨之際,店員還未聽到我開口已經跟我說了一句:「燒肉,油雞賣哂」噢!晴天霹靂!又要再揀過,只好看一看餐牌啦。燒味湯粉,有4款燒味可以選,雞,鴨,叉燒,燒肉,今日有3款已經賣哂,所以可以揀的有限。下午茶炒粉麵飯有5款,全是經典款式。除了下午茶外,也可以選點心。叉燒湯瀨 $37最後,我就在有限選擇中選了叉燒湯瀨,份量也不算少,叉燒外還多送兩條菜。另外向店員多要了一碟蔥油,用來助湯瀨一起吃,味道絕對一流。叉燒比較身壯力健,接近零脂肪的肌肉,令佢既口感比較硬...比較鞋身,下次再來會要求半肥瘦,應該較好。飲品我點了茶走,即係奶茶加煉奶,茶既色澤夠深色,足料茶味略帶苦澀,有質素!埋單要加一係最令我surprise既,茶餐廳既格局要收加一...但係再回頭想一想,這裡的店員服務態度,是不錯的,不是茶餐廳能夠比擬,這$3.7,也是抵俾的。
餐廳裝修幾新穎,以觀塘的質素來作比較,算中上了。

「燒肉,油雞賣哂」

噢!晴天霹靂!又要再揀過,只好看一看餐牌啦。

下午茶炒粉麵飯有5款,全是經典款式。
除了下午茶外,也可以選點心。
叉燒湯瀨 $37

另外向店員多要了一碟蔥油,用來助湯瀨一起吃,味道絕對一流。
2017-01-27
2016-11-16 1622 瀏覽
第三次黎,點心紙轉左,由以前可以一件一件點,變到依家得一籠一籠咁點,而且部分點心無左,點心選擇唔算多今次叫左一碟燒味飯同3個點心鳳爪唔會太咸,好淋身腐皮卷今次好多油,但入面就有好多蝦燒賣勁大粒,無夾雜住肥肉,味精重左少少食左一半先記得影相 燒鴨好入味,食唔到有雪藏味,但就咸左少少
今次叫左一碟燒味飯同3個點心
鳳爪
鳳爪唔會太咸,好淋身
鮮蝦腐皮卷
腐皮卷今次好多油,但入面就有好多蝦
蟹籽燒賣
燒賣勁大粒,無夾雜住肥肉,味精重左少少
燒鴨飯
食左一半先記得影相
燒鴨好入味,食唔到有雪藏味,但就咸左少少
2016-11-16
鳳爪
鮮蝦腐皮卷
蟹籽燒賣
燒鴨飯
  • 燒味
2016-10-20 1053 瀏覽
i went there for lunch and liked the food, especially the custard bun. its nice that you can order single pieces of dumplings
2016-10-10 928 瀏覽
係觀塘開去咗一間好似酒樓嘅地方,係餐廳入邊有點心嗰啲有燒味飯。由於之後15分鐘嘅時間,所以我叫左叉燒飯,如果我冇記錯個價錢係40幾蚊,約$46左右。計埋茶錢要成60蚊。選擇咗半肥瘦嘅叉燒,有湯嘅。講真佢嘅餐具真係油淋淋。冇洗乾淨杯感覺,食物味道真係唔錯喎,因為佢嘅叉燒真係半肥瘦,而且因為有一半肥瘦嘅關係,叉燒都唔會好甜。個湯我相信應該係下欄嘢嘅湯。油既!雖然餐具好油,所以唔值60蚊,但整體來講今日佢的叉燒真係好味嘅關係。唯有俾ok
選擇咗半肥瘦嘅叉燒,有湯嘅。
個湯我相信應該係下欄嘢嘅湯。油既!
2016-09-28 764 瀏覽
呢間鋪食左好多次,燒味、飲茶、炒碟頭、公仔麵.....最好食都係燒味,有鵝同無鵝都係差$8,除左鵝,叉燒應該最好味,配埋薑蓉就更加叫美味,趕時間係一個幾好的選擇
2016-09-27
Bad
2016-09-01 622 瀏覽
等女朋友收工,見肚餓就一支公入去試試。一坐當然就叫普洱飲下,茶就ok 啦我無咩要求。見口乾乾就叫左碗蠔仔肉碎湯飯。我覺得ok 不過不失蠔都多 都大粒。之後就再後加兩個點心。收完我張點心紙後,個職員就去入單,入完係將張單飛去我張枱之後拍一聲落地。感覺超差,我望一望佢仲要黑我面,小弟得罪曬。
等女朋友收工,見肚餓就一支公入去試試。
一坐當然就叫普洱飲下,茶就ok 啦我無咩要求。
2016-09-01
2016-08-23 510 瀏覽
地方不大 卡位得3張 環境光猛 感覺干淨勝在唔洗排隊 星期六日都唔洗佢有點心即叫即蒸 有燒味碟頭飯都似茶餐廳咁 下午茶有茶餐 食茶餐就免茶芥食物份量足料 味道都唔錯 又冇酒樓咁嘈整體上我好滿意紅燒乳鴿 正常6點後有 想食要問下侍應即叫即整 新鮮有肉汁 但略嫌少少淡 鳳爪排骨飯 好大碗 飯粒粒分明 應該叫鳳爪排骨煲仔飯 分量比平時酒樓多1-2倍 另外仲有郊菜送鮮蝦炸春卷 有3條 一開二超級足料 每一啖都食到蝦肉 好味蒸鳳爪一般般 蒸得唔夠入味 太干身 冇醬汁同左侍應反應 服務超好 即刻話重新蒸籠新既可惜都係一樣 同埋鳳爪唔夠淋雞扎入面有雞肉 厚火腿 芋頭同埋似豬皮咁既物體味道唔錯 可惜都係少左d汁
地方不大 卡位得3張 環境光猛 感覺干淨

味道唔錯 可惜都係少左d汁
雞扎
2016-08-23
鮮蝦炸春卷
又到星期五,同事們是日不帶飯,齊齊出去用午膳,像為假日的來臨預先慶祝的。人太多,要找位置都頗麻煩,所以到酒樓飲茶,齊齊圍著坐,嘆返個一盅兩件,是個好選擇!之前經過已經看到理想點的點心海報不錯,點心放得精緻,而且價錢經濟,便提議到此用餐。但到達時才發現地方不大,但裝潢較新穎,走新派路線,不是傳統酒樓的感覺。加上午市高峰時間,等候時間更長,而且最大的枱都只能容納6人,他們本來要我們分兩枱坐,以4人為一枱,但我們8人想一起坐,方便共同分享點心,便麻煩了他們幫我們拼枱。 一共點了10多籠點心和兩個飯豉汁鳳爪排骨飯大大煲,像一個煲仔飯飯煲的份量,足夠4-5人分享。食落排骨腍香,鳳爪入味,飯滲滿肉汁,脂香撲鼻,但豉油不夠重味糯米雞比起普通酒樓份量大,有一個成年人的手心的大小,用料都多,有雞、蝦米、豬肉和臘腸,而味道就不過不失啦上面的豉汁鳳爪排骨飯是有配菜心的賣相出眾的鼎湖蘑菇包是我今餐最期待的,主要是被它的可愛無害的外貌吸引而點。可是食落餡料少,而且菇味不濃,麻麻地😢😢失望....蘿蔔糕整得不錯,口感不會太削,而且不會一夾就散蝦餃皮薄,餡料漲滿結實,蝦身爽口彈身

一共點了10多籠點心和兩個飯

上面的豉汁鳳爪排骨飯是有配菜心的

蘿蔔糕整得不錯,口感不會太削,而且不會一夾就散
鼎湖蘑菇包
蝦餃皮薄,餡料漲滿結實,蝦身爽口彈身,Good!

燒賣都是大大粒,口感彈牙,脂香豐腴❤️最愛燒賣!

馬拉糕鬆軟,奶香味還好
最後我們8人吃了10多個點心和盅飯加上茶芥都只是$55一個人,抵食!

錯單和漏單情況嚴重,錯上過幾次點心,差點幫他們吃光光😅(是能理解,是能體諒的,午市的忙碌嘛)

可惜服務態度真心麻麻,我們最後還差兩個點心,叫了兩三次跟進,但他們只是hea覆:「整緊嫁啦」。快要遲到時,我們再三詢問時才告訴我們已經賣清光🙄🙄
2016-06-06 935 瀏覽
舊同事推介呢間廠區點心,說是點心專家,好吃食店大多藏於舊區,抱有極大期望前往,出門前下著傍陀大雨,車位難求,只好泊在開源道 。此處點心可按人數而點,很有彈性蝦餃幾足料,蝦肉頗彈牙,但濃濃味精味道合桃包淡而無味,唔知食緊乜雞札一般水準,又是味道偏淡腸粉質地滑,但入邊饀料太少,聲稱有帶子,但完全吃不到燒賣質素不錯,面頭鮮蝦夠大隻,蝦肉新鮮埋單$201,廠區食堂位置要收$8位茶,食物質素只是中等水平,但價錢比酒樓有過之而無不及,絕對不值!

此處點心可按人數而點,很有彈性
蝦餃幾足料,蝦肉頗彈牙,但濃濃味精味道
合桃包淡而無味,唔知食緊乜
雞札一般水準,又是味道偏淡
腸粉質地滑,但入邊饀料太少,聲稱有帶子,但完全吃不到
燒賣質素不錯,面頭鮮蝦夠大隻,蝦肉新鮮