2018-08-30 4188 瀏覽
今晚晚餐沒有頭緒……行下行揀間在上環開業,健康住家菜「球哥燉湯」。店子以住家靚湯作招徠,吸引一群饑渴的客人。室內裝潢簡約,給你一個家的感覺。老闆球哥會親自招呼客人,與客人們閒話家常,親切的服務態度真有住家的味道。店子供應18款燉湯都以家傳方法燉製, 包括無花果排骨、木瓜雪耳排骨、白菜豬肚、美國花旗參雞……等。價錢 $54~66不等,而家煲過湯都唔平所以這個燉湯價格都不太過份。 店子用排骨熬3小時作主湯,再加入各款材料燉6小時,因此每盅燉湯都味道香濃而且火候十足。筆者點了【西洋菜陳腎排骨燉湯 $54】,湯料豐富有排骨、腎西洋菜及粟米。味道超甜,正宗住家靚湯。除了住家湯外,這裡的小菜都非常不錯。餐牌簡單,分為3大類: 健康小炒、煲仔菜及蒸&炆餸類。價格有如酒樓,但勝在免茶免加一。【籠仔北菇蒸滑雞飯 $98】呈上時充滿荷花菇香味,蒸雞時咇出來的雞油雞汁渗入飯中,令飯充滿雞味菇味,再加入店子把飯用蛋炒香後才蒸來增加味道及層次感。這個籠仔飯中雞及冬菇份量都不少,絕對是真材實料。【清蒸黑立 $168】球哥親自去街市挑選,不鮮不食。材料新鮮,加上火喉及時間恰到好處,令條黑立的肉剛好離骨,肉質鮮甜;

籠仔北菇蒸滑雞飯

【清蒸黑立 $168】球哥親自去街市挑選,不鮮不食。材料新鮮,加上火喉及時間恰到好處,令條黑立的肉剛好離骨,肉質鮮甜; 配合甜甜的蒸魚豉油更加令筆者食欲大增!不過要$168($138細條,+$30大條)好似太貴……
清蒸黑立

球哥的菜式不複雜,但勝在用料新鮮、製作用心不花巧。充滿回憶的住家菜遠比花巧豪華菜式好。加上一碗真材實料的燉湯,非常完美!
2018-04-15
清蒸黑立
籠仔北菇蒸滑雞飯
2018-08-29 1231 瀏覽
今天中午想吃燉湯,所以專門來到上環這家餐廳。作爲午餐來説,味道很好,但是價格相對較高,所以只能時不時來淺嘗即止。店鋪不大,就在橫街中,客人絡繹不絕,也看出連外賣的訂單也非常多。坐下后立刻選了午餐中的蒸魚和豬肺白菜湯,店家非常有心思地提供了配紅飯或白飯的選擇。不久魚和熱辣辣的湯都送到桌面。蒸魚味道濃鬱,分量亦不少,而且感覺比較新鮮。而豬肺湯一如既往地非常足料,基本1/2都是白菜、菜乾、豬肺和排骨。選擇豬肺湯也是因爲屬於自己在家做起來難度係數較高,亦比較需時的老火湯。這家店的豬肺洗得異常乾净,吃起來讓人很放心。整體而言味道很不錯,該店常年暢旺有它的吸引之處。

2018-08-29
  • 豬肺湯
2018-08-28 849 瀏覽
八點鐘叫外賣, 阿姐同我講要等20分鐘,那麼我站在餐廳里等, 凳都冇得坐. 這不是問題,因為我明白佢真係好忙 。等咗30分鐘後,我問差不多了嗎?佢竟然同我講啲嘢食根本未開始整,因為前面有大單。 你冇得咁大個頭就唔好戴咁大頂帽。 我訂的時候,你不講? 我未試過等半個鐘連個一個餸都見唔到, 他只好退錢,一個對不起都不講。離譜。
外賣自取
2018-08-20 649 瀏覽
近排成日食煎炸野,喉嚨都開始有啲唔舒服,今日開完會舊老闆就話要帶我去飲番個燉湯潤一潤喎,呢間燉湯有好鬼多選擇👍,中午仲有set添,都幾抵架,附近返工嘅靚OL有福了,可以成日都咁滋潤😊。大家都知我其實唔多鍾意飲中式湯嘅,但今日真係有需要潤一潤,所以我就揀左蘋果🍎雪梨🍐排骨湯,潤得嚟味道偏西式,清甜到似糖水咁。清清地再配番個薑粒蛋炒飯,個飯勁多薑粒😍,炒得非常乾身粒粒分明,超合我口味👍。今日個lunch set有營養得嚟又滋陰😋,話哂女人唔補就好易老嘛😝,如果日日都可以食補嘅話分分鐘可以還幼十年添呀🤣🤣🤣!

2018-08-20
午餐
2018-08-09 792 瀏覽
今天,我皇上很有誠意來上環跟我吃 Lunch, 他很喜歡喝湯的(但又對‘味精湯'十分敏感),無奈我這個‘ 無飯奴婢’ 不懂入廚 ,沒辦法也要出街喝,今天就搏一下。平日行過見到 蘇杭街有間 ‘球哥燉湯’,見到排長龍,今天難得 皇上說跟我吃, 不論有沒有味精也去試下。我皇上叫了 ’鴨腿湯飯+虫草花淮山百合雞汤’, 我就叫了 ‘魚香茄子+ 赤小豆扁豆粉葛鯪魚豬骨湯’。喝了一口,味道 ok, 不像有味精,也不鹹,湯的份量也很足。 那‘魚香茄子’味道沒有小菜那種‘魚香茄子煲’這麼濃烈, 合我口味 (年紀大還是少吃鹹) 哈哈,但我配的 ‘紅飯’ 就有點干,很硬;我皇上的 ‘鴨腿湯飯’, 湯也 ok. 鴨腿就老了少少;整體來說都 ok,下次可再吃。謝謝。
赤小豆扁豆粉葛鯪魚豬骨湯
魚香茄子
2018-08-09
5 分鐘 (堂食)
赤小豆扁豆粉葛鯪魚豬骨湯
魚香茄子
2018-07-16 841 瀏覽
今日同同事出去食飯,同事介紹話呢間既燉湯好正,大推!見佢講到咁好就由佢帶路嚟呢間試下。舖頭位置幾近地鐵站,係上環E4出口(永安百貨)行幾分鐘就到。舖面唔大,位置比較少,我地lunch time嚟到見到都幾多人排,排左將近半個鐘先到我地。可以單叫燉湯,亦都可以叫Lunch set,而且每日午市都會有唔同既menu,咁就可以有多啲菜式選擇啦!我地叫左鴨腿湯+紅米飯,另外叫左兩個小菜配紅米飯。鴨腿湯好鮮甜!啲餸菜都唔錯,唔怪得咁多人排。
2018-05-30 940 瀏覽
椰子栗子雞炖湯📍上環·球哥燉湯呢排都冇過海,一路都係港島搵嘢食。呢間燉湯專賣店係上環都小有名氣,我地6點幾到店仲餘一張檯,食勻之後都見到好多人係門口等緊外賣。除左招牌嘅燉湯以外都有煲同埋炒菜,但呢啲湯就係比較普通、家常d嘅啦。用料實在,果椰子栗子雞湯初初端上來我都係發覺果椰子香味四溢,成碗湯椰子都占左一半。不過栗子就少d,只得番兩舊。作為一個栗子控,難免會有少少失望。其實大家都知燉湯,最重要嘅肯定係湯來㗎,所以d雞肉就比較乾柴,畢竟精華都已經走入湯裡面了。不過除左雞肉,仲有幾舊排骨,增添一點油潤。總體來講,都係比較媽媽菜嘅水準。如果要配飯,一碗飯要12蚊,但有白飯同紅米飯可以揀,我都覺得好貴,因為平時係大陸白飯都係免費,至多唔會超過5蚊。湯以外嘅部分就有d失望了,我地仲order左一個黑椒茄子魚塊煲。其實果黑椒氣味都係特出嘅,但就好似冇擺鹽係呢到。可能對一間燉湯店,除左燉湯之外嘅嘢,就唔好太critical啦。
椰子栗子雞炖湯📍上環·球哥燉湯

2018-05-10 1032 瀏覽
夜晚八點上環放工後的街道變得非常平靜, 來到蘇杭街球哥燉湯,顧名思義燉湯最出名! 入座前稍等一陣間, 好快就有位。門口經送餐app落單, 準備出貨的有兩位。餐牌大約有二十款燉湯, 揀左金銀菜排骨陳腎燉湯, 生炒骨, 籠仔蒸蝦乾蒜容飯。燉湯清甜足料, 份量夠兩個人飲; 生炒骨肉肥肉較多, 籠仔蒸飯即叫即蒸; 蝦乾好靚好鮮味, 有荷葉和碎碎的蛋香, 蒜蓉味較濃, 準備埋單仲送白果腐竹糖水。**整體出品良好, 約一大班人食小菜飲靚湯最啱, 燉湯出色!
金銀菜陳腎排骨燉湯
2018-05-08
7 分鐘 (堂食)
金銀菜陳腎排骨燉湯
  • 籠仔蒸飯
  • 燉湯
每次lunch time經過球哥燉湯都好多人,由於我公司係行flexible lunch hour既policy,所以我選擇避開人潮,今日1:45pm去到球哥飲湯。叫左一個75蚊既套餐,連一盅白菜豬肺湯、一碟菜(全走)同白飯。白菜豬肺湯- 冇咩油,好清甜,豬肺洗得乾淨綠油油,唔青唔苦既菜😼白飯煮得好煙UN除左湯,仲可以叫餸食,而且口味健康,有家的感覺。whatsapp左副圖俾家母,佢都話嘩咁健康既。美中不足係坐得比較迫,1:45pm去到雖然唔洗等位,但都好多人。不過其實lunchtime去邊都迫。。。有得食好食。。。

白菜豬肺湯- 冇咩油,好清甜,豬肺洗得乾淨

綠油油,唔青唔苦既菜😼

白飯煮得好煙UN

2018-03-07 1449 瀏覽
今晚響上環搵食,行到蘇杭街,突然落雨,而發現附近大部份食店都已收舖,又嚟試新嘢~未知道美味度前,首先了解下有咩食,及咩收費...睇門口餐牌,是一般小菜及一般小菜館收費,ok~🧐小菜同飯係分開叫,無套餐的,都算了,我一向揀食都考慮美味度、及製作食物用心程度、及服務質素,高於價錢...但今次真係頂佢唔順,一見到碟蝦,忍唔住要影張單... $98/4隻蝦😱已經嚇親... 仲要係炒到水汪汪嘅,如果呢個係新派嘅做法,真係新到我未見過~白飯,半碗係飯煲底飯焦... 仲以為自己食緊煲仔飯~再嚟節瓜煲,係節瓜都未熟嘅...🤢同行朋友,急不及待食,未等我手機食先... 但即時報告:節瓜未熟... 我仲以我一貫食家口吻回應,可能係特登煮得爽啲呢...開得舖頭,我唔信咁差... 即試... 生嘅~😳😭已經無心機再影...叫店員換過,一換就半小時... 仲要一食完就即被店員催促埋單~成物差,服務差~🤢🤮
未知道美味度前,首先了解下有咩食,及咩收費...
睇門口餐牌,是一般小菜及一般小菜館收費,ok~🧐

白飯,半碗係飯煲底飯焦... 仲以為自己食緊煲仔飯~

再嚟節瓜煲,係節瓜都未熟嘅...🤢
開得舖頭,我唔信咁差... 即試... 生嘅~😳😭
已經無心機再影...
成物差,服務差~🤢🤮
「球哥燉湯」是一間街坊小店,一般港式茶餐廳的格局,主打燉湯煲仔小炒。作為燉湯專門店,餐單上有近二十款燉湯供選擇。小編的「西洋菜陳腎排骨燉湯」湯料豐足,味道清潤可口。湯中的排骨連肉帶軟骨,口感帶脆,屬額外的享受。好友的「白胡椒豬肚雞燉湯」內含份量不少的原粒胡椒,口味辛辣,喝畢有一股暖流在體內流竄,屬冬日佳品。「啫啫滑雞煲」以燒熱的瓦煲盛載,啫啫聲響不絶於耳。雞件肉質很滑,亦見入味,加上搶香的薑蔥,全方位提供多元享受。唯一比較奇怪的安排,是在雞煲加入了叉燒。雖然小編喜愛吃叉燒,但仍然覺得以北菇取代更為合適。 「臘味煲仔飯」以蒸籠蒸煮製作,雖然有點貨不對辦,但仍屬冬日時令之選。臘味份量充足,臘腸與臘肉肥瘦口感適中;膶腸味道則不夠濃香。醬油調味佳,連帶與臘味的油份拌勻米飯的味道吸引。 準備結賬之時,店員主動送上兩碗「腐竹薏米糖水」,滑溜滋潤甚富水準。 整體而言,「球哥燉湯」的燉湯蒸飯以至糖水皆有不錯的水準。縱使人均消費有如酒家價,但性價比仍屬合理,可以試試。
啫啫滑雞煲

啫啫滑雞煲
臘味煲仔飯
腐竹薏米糖水
2018-02-02 1551 瀏覽
寒風刺骨,令人更渴望喝一口熱湯,今天在上環蘇杭街發現到球哥這位湯水好拍檔餐廳類似茶餐廳格局,風格保留少許中國風,牆上掛滿水墨畫作。晚市燉湯有十餘款選擇,主要以排骨或雞為湯頭,價錢可接受。另有多款健康小炒,天天吃也不怕悶一人晚餐簡單點了一盅白胡椒豬肚雞燉湯 $64湯水盛滿燉盅,份量不算少,湯的顏色清澈少油,雖雞味不稱得上十分濃郁,勝在無腥味不會淡如水,白胡椒的辛辣感更添暖意湯料也很慷慨,可以作為一道菜拌飯吃加$12 配飯,想健康一點可以選紅米飯,紅米比例很多,不用擔心質感會很乾很硬難以下嚥,米飯煮得恰到好處,水量足夠,紅米不會過硬,與燉湯和湯料同吃,簡單滿足的健康晚餐最欣賞是餐廳的人情味,非繁忙時段會詢問吃完飯的客人要不要吃糖水,所謂物輕情意重,一碗小小的糖水卻能為人帶來溫暖和感動,何樂不為?

一人晚餐簡單點了一盅白胡椒豬肚雞燉湯 $64
湯料也很慷慨,可以作為一道菜拌飯吃

紅米飯

2018-02-01
紅米飯
2018-02-01 818 瀏覽
白菜豬肺湯- 湯清甜帶鹹香- 白菜乾清甜帶微微鹹香;豬肺切成小塊,腍滑沒什麼味道,蘸豉油吃添鹹香,若有鮮指天椒定更惹味;排骨極腍一夾即骨肉分離,軟骨一咬即化開且沒渣,討好;還有一件味道鹹鮮的鴨腎,更討好*寒雨天光顧,不慎遺下雨傘,老闆大衣也未及穿上,便急忙追出店外送傘,感激
白菜豬肺湯

- 湯清甜帶鹹香

2018-01-18 1166 瀏覽
以為差不多兩點半來到餐廳,午飯人流已散去,但原來好多人好似我食飯時間一樣彈性,餐廳內客人還是滿滿的。搭枱是指定動作,不過坐正正路口位的問題就是坐左幾分鐘張櫈已經比人踢了幾腳。  好彩剛巧有客人離開,我就立即轉位。點知被四眼女店員一聲呼喝:「你坐埋一邊」。無疑這個店員相當無禮貌,令客人感覺難受。 記得舊年和朋友來過晚飯¸感覺很不俗,和今次的經驗是兩碼子的事。時間兩點半,可以點岩岩開始的下午茶餐 $32套餐有 多士、煎蛋、火腿、焗豆配 細火腿通粉味道正正常常,我以為煎蛋是太陽蛋原來是將雞蛋薄煎成一片(可能是為了減成本) 。多士搽滿牛油, 微燶夠香脆。細火腿通粉的湯底如例水一樣無味,通粉太腍欠咬口。 熱奶茶味道有點像用茶包泡煮出來,茶香欠奉,亦略欠奶香滑感。

好彩剛巧有客人離開,我就立即轉位。

點知被四眼女店員一聲呼喝:「你坐埋一邊」。

無疑這個店員相當無禮貌,令客人感覺難受。

時間兩點半,可以點岩岩開始的下午茶餐 $32

套餐有 多士、煎蛋、火腿、焗豆配 細火腿通粉

多士搽滿牛油, 微燶夠香脆。

細火腿通粉的湯底如例水一樣無味,通粉太腍欠咬口。

熱奶茶

味道有點像用茶包泡煮出來,茶香欠奉,亦略欠奶香滑感。
2018-01-15
2018-01-17 644 瀏覽
由於好想飲豬肚湯,上次未到一點過嚟已經賣晒,所以未夠12點就嚟左,個湯足料好味,飲完出到成身汗,食埋渣都飽飽地,再配個蒜蓉蝦籠仔飯已經好滿足可惜食唔晒個飯唯有食晒啲蝦
可惜食唔晒個飯唯有食晒啲蝦
胡椒豬肚湯