2009-06-11 173 瀏覽
朋友話呢間煮嘅鹽焗膏蟹好味, 今次特登離開新界一試. 鹽焗膏蟹 - 蟹嘅煮法好多, 不過呢度用鹽焗, 好得意, 鹽焗出o黎蟹鮮味依然, 正. 焗魚腸 - 面層d油炸鬼味重咗d, 令到魚腸都有小小失分. 油鹽水煮蜆 - 蜆有沙, 但油鹽水煮得好. 白灼魷魚 - 魷魚無咩味道, 唔太新鮮. 黑椒炸鮑魚 - 好特別嘅煮法, 味道好, 不過無咗鮑魚嘅鮮味. 涼瓜炒班腩 - 炒得好有穫氣, 好味.
朋友話呢間煮嘅鹽焗膏蟹好味, 今次特登離開新界一試.

焗魚腸 - 面層d油炸鬼味重咗d, 令到魚腸都有小小失分.

油鹽水煮蜆 - 蜆有沙, 但油鹽水煮得好.

白灼魷魚 - 魷魚無咩味道, 唔太新鮮.

涼瓜炒班腩 - 炒得好有穫氣, 好味.

焗魚腸
油鹽水煮蜆
涼瓜炒班腩
黑椒炸鮑魚
2009-03-21 67 瀏覽
自問文筆唔係咁好!! 大家睇下今日我和朋友食左d 咩啦!!!我地食左八隻紅蟹 + 一隻膏蟹三斤海中蝦 + 瀨尿蝦扇貝 + 炒勝子生炒骨 + 沙爹牛肉粉絲煲通菜 + 炒麵基本上唔使講太多, 新鮮!! 好味!! 低食!!
2009-03-20
2009-03-13 74 瀏覽
尋尋覓覓~鴨利洲這個自成一角的小區好像帶點長洲那種見慣見熟會打招呼~有一套自家的social norms~吃過最滿足的甜店~最後晚上還是選擇走到熟食市場感受最後的鴨利風~haah來的時候正值晚飯市間~在最裡邊的珠記是小比的目標~但偏偏這家店就是爆爆的~而且在熟食中心~兩口子要找個位絕非易事~皆因這等地方多數是大大張的十人桌~靠邊的二人摺檯早已full house~要截停店員又是另一難題~最後小比找了張沒人的中檯就坐下了~落order的時候當然被人質疑我們二人的座位~最後等了又等~說會找個位給我們~但看見他們是百忙的~心想他們大概早已忘記了我們~等還是不等是好呢~!? 誰不知原來他們是真的努力地在最後兩張的圓桌衍生出的空隙~開了張二人檯~那一刻又開心又感動~因為沒有想到他們原來沒有忘記我倆跳跳扎的新鮮海鮮和十數款時蔬都通通放在面前~是日最精選的都在這裡尋~大概是可能鴨利洲的外人不多~所以他們對我這個專程南下的小女孩特別照顧~在等位的期間當然不忘留意身旁的多吃甚麼~最後心思思的還是選擇了在這等地方必試的菜式~~生炒骨~hehe~因為戰鬥力都沒剩下多少~小比就叫了個金銀蛋豆苗~大比吃肉我吃菜

跳跳扎的新鮮海鮮和十數款時蔬都通通放在面前~是日最精選的都在這裡尋~大概是可能鴨利洲的外人不多~所以他們對我這個專程南下的小女孩特別照顧~在等位的期間當然不忘留意身旁的多吃甚麼~最後心思思的還是選擇了在這等地方必試的菜式~~生炒骨~hehe~因為戰鬥力都沒剩下多少~小比就叫了個金銀蛋豆苗~大比吃肉我吃菜就成了~~但來到海鮮排檔~不吃海鮮又好像有點兒那個~身邊個個都吃著蒸大魚~扇貝蟶子中蝦不斷~但二人之力實在吃不到多少~小比出去看看海鮮時~老闆對著我這個有選擇困難症的人~在百忙之中都慢慢解釋每樣海鮮可以點整最好食~很想吃魚~但時間晚了都只剩下大大尾的~~他靜靜的站在身旁等候我的答案~雖然身後已經有三數位男士們爭相想要最後的大魚~不過最後老闆都好好人地說~你地2個人~你叫2隻扇貝一人一隻吧~費事吃不完~都是斷重量計~好吧~?! 這番話令到小比的曙光再次出現~因為一直都怕2隻會太少不肯做給我~但老闆卻說特別優侍我呢~hehehe~一副長不大的骨頭~原來都有她的好處

見到人流不絕~也知道菜餚要多等一會~當然不介意~最緊要新鮮熱辣嘛~而且我倆都處於不餓的狀態呢~~~生炒骨最先送到~可能是因為點的人較多~可以一次過炒起吧~唔客氣啦!!汁醬酸酸甜甜稠度恰到好處~每件炸過的豬肉件都掛上一層明亮的汁料~~豬肉件用上較為瘦的豬柳部份~愛粗豪排檔風的人可能覺得不夠留肥美~因為偏瘦的豬柳當然少了那份融化的感覺~但正面來看都是較為健康一點~而且咀嚼起上來有咬勁得過肥版的生炒骨~洋蔥菠蘿青椒是別人眼中的配角~卻充份吸收了酸甜味道~自得其樂

生炒骨配白飯是皇道~!?但見身邊吃麵的人比吃飯的還要多~小比又走出去檔面看過究竟~這個問題少女真的怪怪~走到檔前~見阿姨以熟練的技巧三兩下手勢就做出一碗粉麵來了~小比就問問是不是有種類似撈麵的東西很多人點~她就說那是豉油撈麵來的~要不要一試~? 當然要啦!!就說好一會拿到最後給我就是了~~哈哈~小比的問題程度看來已經令各位姨姨叔叔認得了~~~小小的一碗蛋麵淋上豉油再灑上生的蔥汁~當然少不了再下點油~更香更滑~撈起撈起~麵條很快就著色了~好玩又好吃~麵質彈牙得來帶點豉油的咸香~連毗鄰的客人都問上小比在那裡弄來一碗那麼香的麵~~~哈哈~只是七元一碗~小比著他們快點叫吧

入座時還有一大籃豆苗的~但過了一小時~排到小比的單時已經沽清了~姨姨問我改其他菜好嗎~就口快快的要了白菜仔~改了白菜之後~大大碟的金銀蛋白菜就在三分鐘內上桌了~皮蛋是美麗的松花皮蛋~很美很美~這些誘人的雪花晶體其實是蛋內的amino acid與鹼生成的amino salt來的~那麼多的爆花~鹼性較強~卻迷人~不用擔心中鉛毒~又不是大量吃~只是偶然一嚐~整碟油鹽水的配搭做得輕盈~蒜子份量也不少~這碟靚靚金銀蛋白菜~水準之作

兩隻大大的扇貝一點都不孤單~面頭加上大量蒜蓉粉絲炸蒜和蔥花~鮮味勝過一隻~土氣都得一說~這兩隻扇貝真的好味到無朋友呢~~要不是戰鬥力疲弱~真的很想encore的啊!以這十個好味的蒸扇貝作為本餐的句號~是為完美又開心~三碟一碗~吃不完~但價錢都只是一百五十多~而且是十個受這裡服務而滿足~很多時不是聽不到不是理不了~而是在背後已經為你做了貼心的事~
2008-10-12 154 瀏覽
海鮮一向都是香港人的最愛,但要選購較優質的靚海鮮確是不容易。上周末專誠前往香港仔吃海鮮宴,如常地往相孰的魚販德記找德哥預留優質靚海鮮,然後自攜海鮮到珠記烹調。真的不明白為何買回家烹調的海鮮無甚魚油味,但交附給珠記蒸出來的魚,卻每次都會嚐到魚油香。白灼基圍蝦:中蝦的體積,蝦頭多膏,蝦身亦爽甜鮮味。一向愛把蝦頭放在嘴內,然後輕輕的一啜,啡色稀稀的蝦膏還黏附著一小條橙色凝固了的蝦膏,真是鮮味無比石蚌魚:魚肉滑溜得很,絕對不是養魚可比美,魚肚裡還找到整條完整無缺的鮮橙色魚油。魚油非常滑溜香濃,甘香得令齒甲留香,就好像有些愛吃蟹的人對蟹膏愛不惜手一樣 。舌頭已被那魚油觸動了味覺神經,感覺像舌頭已沐浴在魚油之中。油班魚:如果用滑溜來形容石蚌的話,用肉爽來形容油班魚最為貼切下過清蒸蟹:一般不太新鮮的蟹肉會黏殼。此隻蟹的蟹肉卻能將一整條完整的蟹肉從蟹蚶輕易拿出。而蟹肉的味道嘛! 當然鮮甜無比,最愛蟹膏黏附著蟹爪與鮮甜無比的蟹肉一起吃,非常甘香鮮甜。今年年中曾吃過價值四佰大元一隻順德公漁村河鮮酒家的花雕蒸蟹 ,但蟹的鮮味卻比不上德記(O.K德.)的貨式,這又一引證了"貴野未必一定是最好"煎蠔餅:聽聞此處

煎蠔餅:聽聞此處是用鴨蛋來煎蠔餅,鴨蛋煎出來的蠔煎餅較雞蛋好吃。蠔仔頗大隻亦絕不吝嗇的在煎餅內找到多隻蠔仔,蠔餅亦煎得微脆香口,再沾上魚露同吃 ,這種味道實在與蠔餅成絕配

蒜蓉蒸帶子: 蒸出來的帶子柔嫩,加上大量蒜蓉覆蓋帶子來蒸煮下,帶子所透出的陣陣蒜蓉所發出的濃烈香氣味道,與蔥碎及粉絲一起吃,完全將那蒜蓉加蔥碎的汁液索進每條粉絲內

乳鴨: 乳鴨肉不太嫩
涼瓜炒牛肉:牛肉肉質嫩滑,醃得亦入味非常,但抄出來卻極度油膩
總括來說,為何會願意將海鮮交託給他們來蒸煮呢? 是因為他們能將握到火喉的控制及下調味的份量。加上他們有的小菜確實烹調得很不錯,所以老遠也要前來光顧。

石蚌魚
清蒸蟹+煎蠔餅
  • 煎蠔餅
  • 蒸魚
2008-06-16 42 瀏覽
成日都覺得係街市D 熟食中心D o野唔會差得去邊,但係D 環境會令人唔係好想坐好耐。朋友仔話不如去街市食,其實我係幾期待。首先出場o既係西蘭花班塊($80)魚,食得出好新鮮,好滑,送飯一流。之後係鼓椒炒蜆($45)我呢個唔食辣o既人都食到lam lam 脷。無沙,細細隻,D 蜆好甜,唔鯹,正正正。最後係蠔餅($45)正正正,正過係長洲食o既。好香,好脆,蠔仔好食,仲好大份添。入面有生菜,令到個蠔餅唔會好油。加埋白飯都係$177 ,我認為好值得呢個價。有冷氣,地方都好乾淨。下次叫多D 人去,試多D 其他o野。

朋友仔話不如去街市食,其實我係幾期待。

首先出場o既係西蘭花班塊($80)
魚,食得出好新鮮,好滑,送飯一流。

之後係鼓椒炒蜆($45)
我呢個唔食辣o既人都食到lam lam 脷。
無沙,細細隻,D 蜆好甜,唔鯹,正正正。

最後係蠔餅($45)
正正正,正過係長洲食o既。
好香,好脆,蠔仔好食,仲好大份添。
入面有生菜,令到個蠔餅唔會好油。

加埋白飯都係$177 ,我認為好值得呢個價。

有冷氣,地方都好乾淨。

下次叫多D 人去,試多D 其他o野。
2008-02-10 51 瀏覽
feb 01, 08,7人來dinner,叫咗 : 1) 紅燒豆腐-個汁偏甜咗少少啫 2) 班腩煲-我對腥味比較敏感,我就食到有少少腥,不過友人就唔覺得3) 蒜蓉唐生菜-正常4) 豉椒炒大蜆-好味,但友人嫌大蜆大得滯,所以d肉會d"un",但我就ok 5) 薑蔥炒蟹-當晚$10/兩-惹味,但唔多膏,個人還是喜歡焗的做法多d 6) 涼瓜炒牛肉-只試咗1小"舊"涼瓜因非杯中茶-全碟牛肉仲多過涼瓜-友人話好味,而且涼瓜炒得好食過牛肉添7) 蠔仔餅-千呼萬喚始出來,等到差唔多食完咁滯先嚟-內有不少長嘅蔥絲,蠔仔不算多,但有蠔味,友人話好新鮮8) 白飯x 5碗9) 米粉x 2碗10) 瀨粉x 3碗- 嚟第2次都喺食唔到9蝦..........預計短期會再來因友人話下次要食細嘅蟶子...........希望到時試埋本地龍蝦仔添啦
feb 01, 08,7人來dinner,叫咗 :

1) 紅燒豆腐
-個汁偏甜咗少少啫

2) 班腩煲
-我對腥味比較敏感,我就食到有少少腥,不過友人就唔覺得

3) 蒜蓉唐生菜
-正常

4) 豉椒炒大蜆

5) 薑蔥炒蟹
-當晚$10/兩
-惹味,但唔多膏,個人還是喜歡焗的做法多d

6) 涼瓜炒牛肉
-只試咗1小"舊"涼瓜因非杯中茶
-全碟牛肉仲多過涼瓜
-友人話好味,而且涼瓜炒得好食過牛肉添

7) 蠔仔餅
-千呼萬喚始出來,等到差唔多食完咁滯先嚟
-內有不少長嘅蔥絲,蠔仔不算多,但有蠔味,友人話好新鮮

8) 白飯x 5碗

9) 米粉x 2碗

10) 瀨粉x 3碗

2008-01-14 51 瀏覽
看過鱔稿,終於jan 11, 08,4人來dinner,叫咗 : 1) 粟米班片-連魚皮做法,魚片亦炸得香口,可惜個粟米獻汁令佢"淋"咗,1d都唔脆口-粟米獻汁水咗少少-這碟喺咁多碟嚟講失色咗少少2) 油鹽水浸大蜆-全部新鮮,隻隻開口,味道都少鮮,無死味-另1出色,估唔到喺底下嘅粉絲,又多,又唔會腍晒,索埋個湯底(有蔥菜頭+芫茜同煮),好好味,全部撈晒........1條不留3) 蒜蓉唐生菜-清,甜,脆,good4) 油鹽水焗膏蟹$160-最出色嘅1碟,當晚$9/兩,上枱時已見到d膏漏晒出嚟,可想而知真喺好肥美-因為剛剛焗好,所以好熱-有2款膏,軟的甘香,實的起沙(但絶對唔喺死硬派)-肉結實,亦好鮮................我就1路食,1路讚.........真喺無得頂!!5) 白飯x 2碗6) 瀨粉x 1碗- 因喺熟食街市內,所以無環境可言,但可以接受- 之前1日,先預訂本地龍蝦仔.............店員在電話中都唔敢應承我因唔喺日日有貨番。另外,鱔稿講9蝦都好,不過當日無..............鼓油雞亦出名............但留番下次先叫

1) 粟米班片
-粟米獻汁水咗少少-這碟喺咁多碟嚟講失色咗少少

2) 油鹽水浸大蜆
-全部新鮮,隻隻開口,味道都少鮮,無死味

3) 蒜蓉唐生菜
-清,甜,脆,good

4) 油鹽水焗膏蟹$160
-因為剛剛焗好,所以好熱
-有2款膏,軟的甘香,實的起沙(但絶對唔喺死硬派)

5) 白飯x 2碗

6) 瀨粉x 1碗

- 因喺熟食街市內,所以無環境可言,但可以接受