2023-01-16 446 瀏覽
收藏左依間都有一段時間 趁有時間過去土瓜灣試吓位置方面係大街 絕對易搵 因為都係街坊舖 門面唔算位置都唔算多 但都好多捧場客 黎到嗰陣大約12點 入面位置都所剩無幾 比較多人係門口叫外賣。餐牌食物唔算多 以餃子為主 。 價錢都相當街坊價 抵到爛 真心好少地方可以咁既價錢食到碗麵🥹🥹 今次叫左餃子上海麵($30) 。 因為都好多人 所以等左一陣先有。 係等既過程 見到老闆娘(應該係?) 坐係度即包餃子🥟好有特色。 份量唔算細, 餃子簡左「椰菜雲耳豬肉餃」 , 一碗麵有4隻 , 個size 真係珍寶級 超抵超飽肚 椰菜雲耳份量平均 配上鮮味既豬肉 食落去口感味覺都係一流😋😋😋 食完已經飽哂臨走前再買多支豆漿 , 豆漿可簡無糖或少糖, 價錢都好抵 1支$8 ,2支$12 依個價錢出711都未必買到支裝豆漿。 今次買左少糖豆漿, 味道唔錯

超抵超飽肚
餃子上海麵

少糖豆漿
少糖豆漿
  • 椰菜雲耳豬肉餃
2022-11-23 324 瀏覽
餃子款式小,味道一般,無特色 ,豆漿完全無豆味,蒸餃好像已放在蒸格時間很長,不新鮮。豆腐花全無豆味,環境衛生麻麻。店員服務態度麻麻,店內面積细,空氣通差,好太油煙味。
2022-08-14 581 瀏覽
-{土瓜灣餃子小店}🤤椰菜雲耳豬肉餃🤤 ($30)椰菜同雲耳例平均 椰菜好爽口🤣豬肉都係肥豬肉多係皮薄餡料超足🥳🥰個湯係胡椒湯易入口👖褲評: 8/10🤤韭菜豬肉餃🤤 ($20)煎餃5隻 好多韭菜係入面 爆多汁🫣反而豬肉冇乜咁 但依個嗌煎餃真係好夾😋煎餃外皮脆而唔太燶🤓👖褲評: 8/10🤤豆漿🤤 ($8)算少甜嘅豆漿 都好有豆香😌👖褲評: 7.5/10啲餃子真係jumbo size😋可以嗌平時細一兩個size都得👀值得多啲人關注!格局小店feel 阿姨都好好人☺️性價比: 10/10服務: 9/10環境: 6.5/10🚩 珍寶豆漿餃子 🚩地址: 土瓜灣馬頭圍道127A號地舖#fuudjai #fuudjai中式 #fuudjai土瓜灣
{土瓜灣餃子小店}
🤤椰菜雲耳豬肉餃🤤 ($30)

👖褲評: 8/10

🤤韭菜豬肉餃🤤 ($20)

👖褲評: 8/10

🤤豆漿🤤 ($8)
算少甜嘅豆漿 都好有豆香😌

地址: 土瓜灣馬頭圍道127A號地舖

豆漿
豆漿
2022-07-21 361 瀏覽
平時好中意試下一啲街坊小店今日就同朋友一齊試下呢間珍寶餃子🥟入到裡面都有四五張枱 地方細細見到啲姨姨係度包緊餃子 幾新鮮坐落就即刻叫左兩碗餃子+油菜分別各8隻椰菜雲耳豬肉湯餃+韭菜豬肉湯餃一上菜 啲餃子真心好大隻🥟而湯底係普通胡椒湯底椰菜雲耳味少少偏咸 不過夠香反而韭菜餃就無左韭菜香味 個人認為如果多返少少韭菜會好啲最後仲試埋佢既椰汁大菜糕$8碗$8大碗都幾抵食 不過似椰汁Jelly多啲味道都幾好食 可以一試但係唔記得影相兩個人晚餐食左兩碗餃子+一碟油菜+甜品 都係$80而家呢個時勢$30/8隻餃子真係好抵性價比高!
平時好中意試下一啲街坊小店

椰菜雲耳餃子
2022-07-20
椰菜雲耳餃子
2022-07-18 276 瀏覽
一間街坊平靚正既餃子店 🥟有得揀鍋貼,湯餃或者蒸餃另外仲有豆漿,涼粉,豆腐花!😋-🥢韭菜豬肉蒸餃($30/8隻)🥢韭菜豬肉湯餃($20/5粒)湯有味得黎唔濃唔油餃子每隻都大大隻🥰超足料超飽滿😋一啖咬落去爆哂汁而且每隻都皮薄餡多!🤤仲見到店員坐係到耐心包緊餃子添😆🥢凍豆漿($8)香濃豆味,夠哂滑!$8有一大支😋成日都覺得呢啲街坊店嘅豆漿最好飲!🥢凍豆腐花($9)豆腐花唔算太滑 不過夠晒凍 而且唔算貴 而且豆味香濃喺呢啲熱辣辣嘅天氣整返碗都好解暑!
一間街坊平靚正既餃子店 🥟
有得揀鍋貼,湯餃或者蒸餃
另外仲有豆漿,涼粉,豆腐花!😋
🥢韭菜豬肉蒸餃($30/8隻)
🥢韭菜豬肉湯餃($20/5粒)
湯有味得黎唔濃唔油
餃子每隻都大大隻🥰
超足料超飽滿😋
一啖咬落去爆哂汁
而且每隻都皮薄餡多!🤤
仲見到店員坐係到耐心包緊餃子添😆

🥢凍豆漿($8)
香濃豆味,夠哂滑!
$8有一大支😋
成日都覺得呢啲街坊店嘅豆漿最好飲!

🥢凍豆腐花($9)
豆腐花唔算太滑
不過夠晒凍 而且唔算貴 而且豆味香濃
喺呢啲熱辣辣嘅天氣整返碗都好解暑!
2022-07-17 983 瀏覽
一排無食餃子啦🥟所以特登去外賣三打生餃子返屋企煮呢間珍寶豆漿餃子出名同佢個名一樣 啲餃子大大粒 Jumbo size🤩隻隻都好足料 仲要每日新鮮包除咗餃子 仲有蒸包 饅頭 豆漿🥛糖水賣餃子只賣三隻味 非常傳統嘅口味▶️ 粟米豬肉餃子 ($41)咬落去超級多一粒粒又甜又爽脆嘅粟米 每啖都有 分佈平均🌽🐷豬肉新鮮 明顯食得出豬肉味肉質好腍 完全唔韌加上佢原本嘅調味 食落鹹鹹地 又唔會蓋過豬肉味👍🏻基本上冇乜點豉油 只係湯底加左香葉已經好好食😋不過覺得佢油膩咗少少🤏🏻唔知係麻油定係豬肉本身嘅油呢?餃子皮厚薄適中 而且唔易爆開 不過未至於非常煙韌 可能因為我自己煲過咗火少少 相信堂食會好味啲▶️ 韭菜豬肉餃子 ($41)韭菜好惹味 食落少少辣口咁 係三款入面最香口嘅一款 都唔錯喜歡濃味人士之選😉▶️ 椰菜雲耳豬肉餃子 ($41)呢個一開始食第一粒覺得好食 因為椰菜香脆清甜 雖然唔太食到雲耳可惜嘅係當你食咗其他兩款 再食返呢個口味就即刻覺得佢冇曬味😶太清淡加上椰菜開始淋咗 失去咗原有嘅清脆口感 -整體餃子做得好好🥟好欣賞粒粒都咁足料巨型 一粒等於入地1.5粒 而且包得好有心機 靚到好似機製咁外賣返屋企
一排無食餃子啦🥟所以特登去外賣三打生餃子返屋企煮
隻隻都好足料 仲要每日新鮮包
除咗餃子 仲有蒸包 饅頭 豆漿🥛糖水
餃子只賣三隻味 非常傳統嘅口味

▶️ 粟米豬肉餃子 ($41)
咬落去超級多一粒粒又甜又爽脆嘅粟米 每啖都有 分佈平均🌽
🐷豬肉新鮮 明顯食得出豬肉味
肉質好腍 完全唔韌
粟米豬肉餃子

不過覺得佢油膩咗少少🤏🏻唔知係麻油定係豬肉本身嘅油呢?

▶️ 韭菜豬肉餃子 ($41)
韭菜好惹味 食落少少辣口咁
係三款入面最香口嘅一款 都唔錯
喜歡濃味人士之選😉
韭菜豬肉餃子

▶️ 椰菜雲耳豬肉餃子 ($41)
加上椰菜開始淋咗 失去咗原有嘅清脆口感
椰菜雲耳豬肉餃子

而且包得好有心機 靚到好似機製咁

外賣返屋企 包裝得好 唔同口味會分開放 咁樣食嘅時候就唔會搞亂🥰
自己返屋企整 同樣可以煲或者煎👩🏻‍🍳
只係今次自己個椰菜雲耳豬肉餃就煲耐咗🙁影響咗質感
起三款入面最鍾意粟米豬肉餃子 ❤️推介推介

環境比較難搵 平日可能好少留意到佢 只係老街坊會識
但係即使舖仔細細 入面都乾淨
價錢幾平民 $41 有12隻餃子 其他嘢都唔貴
食咗8-9隻已經飽🤰🏻抵食!
粟米豬肉餃子
韭菜豬肉餃子
2022-07-11 565 瀏覽
繼上次來到土瓜灣後,發現原來這區都有很多不同的餐廳。今次找到一間主打自家製餃子的平民、街坊小店食午餐。小店的位置都是在大街不難找到,門面是簡單、有點舊的裝修就是了。鋪頭總共有大約20個位,而部份座位留了給兩、三位店員即場新鮮包製餃子的,果然地道。餐牌很簡單,可以點淨餃子或者湯麵,而前者可以選單拼、雙拼,也可根據客人的食量選擇由五隻隻十二隻不等的煎、蒸或者湯餃,彈性很大。這次我選了8隻雙拼湯餃($30),等了幾分鐘後便送上,每一隻餃子都「珍寶」的那樣大隻,好巨型!那麼大隻餃子煮完後仍然是完整的,也能夠清楚看到店員包餃的手勢。首先食的是椰菜雲耳豬肉餃,餡料很多塞得滿滿的又不會死實。餃子整體上調味偏濃,豉油比例多一點,例如可以看到匙羹裡的湯因豬肉流出來的肉質而變色了,適合重口味的朋友。雲耳在軟淋的豬肉裡增加了爽脆的口感,不至於太單調,椰菜的份量正常吸收了豬肉的油脂,令整體整體味道上不錯然後就是基本上每間餃子店都會有的韭菜豬肉餃了,而外貌都是跟其他款式一樣的。相對之下這款餃子的味道沒有那麼濃,韭菜的份量比想像中的少很多,所以主要都是食到豬肉的味道,沒有甚麼韭菜味,是有點失望的。在用餐的同時見到

在用餐的同時見到不斷有客人入座,甚或食完再購買生餃子帶回家;由此可見,這間餃子店是幾受街坊歡迎的,價錢經濟
希望下次可以試一下粟米豬肉餃、煎餃和蒸餃吧!
下午茶
2022-06-03 306 瀏覽
珍寶豆漿餃子(To Kwa Wan)之前Lunch time路過見到舖頭細細 店員係當眼位置包緊餃子🥟 自家製餃子大大隻超吸引🤤🤤 於是入左去試吓 今次已經係第二次嚟食啦!🙌🏻⌖ 湯餃子(10隻)🥟💰$35之前試過佢嘅上海麵 可惜係清湯底 嗌麵真係有啲曬咗😅.. 於是今次剩嗌10隻餃子 可以揀唔同口味嘅湯餃 今次試下韭菜豬肉餃🥬🐷🥟同埋粟米豬肉餃🌽🐷🥟 見到每隻餃子都超級飽🈵️ 先食招牌嘅韭菜豬肉餃 韭菜味超香 菜同肉嘅比例好均勻😙😙 粟米豬肉餃用嘅係超甜粟😍 呢款肉嘅比例就會多少少🤏 湯底會比較清 應該冇特別調味~ 唔好以為剩嗌餃子會唔夠飽 實情係10粒餃子食完真係都幾飽肚🤭 性價比都幾高!☻ 回頭指數:8 / 10 #Fatshit_ami #Drinktime #土瓜灣美食 #中式美食 #香港美食 #食好西 #湯餃子 #韭菜豬肉餃 #粟米豬肉餃 #自家製餃子 #上海麵
珍寶豆漿餃子(To Kwa Wan)

⌖ 湯餃子(10隻)🥟
💰$35

☻ 回頭指數:8 / 10

2022-03-27 260 瀏覽
今次嚟到呢一間係好貼地嘅街坊小店,專食餃子同豆腐花🥟,而且屯馬線開通之後喺土瓜灣站行幾分鐘就可以嚟到喇,非常之方便呢度嘅餃子有三款食法:鍋貼,蒸餃子,湯餃子。而款式就有椰菜豬肉餃,韭菜豬肉餃,粟米豬肉餃三款選擇。而且價錢非常之親民☺️由$18 5隻至$42 1打。而且可以自由搭配,可以試多幾款👍🏻韭菜豬肉湯餃子🥟湯餃子個皮就會厚少少,會食到個麵粉香,同埋比較厚實有咬口,每隻都脹卜卜大大粒,餡料都有濃郁嘅韭菜香味同埋肉汁😋鍋貼🥟鍋貼就試左韭菜豬肉餃同粟米豬肉餃,鍋貼個底都煎到香脆,顏色金黃脆卜卜,相對黎講個皮會比較薄少少,一咬就會爆汁💦,食嘅時候要小心啲,質素都好好豆腐花🍨 ($7)豆腐花嗰黃豆香都好濃郁,同埋非常之滑😋依家真係一個非常之傳統嘅小店,門口仲有啲姨姨不斷咁樣包餃子,而且價錢真係超街坊價,而且質素都好好,係以前舊香港嘅感覺😚🇭🇰📍 珍寶豆漿餃子 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道127A號地舖

韭菜豬肉湯餃子🥟

鍋貼🥟

豆腐花🍨 ($7)
豆腐花嗰黃豆香都好濃郁,同埋非常之滑😋

📍 珍寶豆漿餃子 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道127A號地舖
2022-03-03 208 瀏覽
見個個都介紹餃子,我覺得這餐廳的涼粉同豆腐花是店中隱藏好味既野食,令我覺得呢間餐廳可以一次過滿足正餐同甜品好抵食~它的涼粉不像罐頭涼粉一咬覺得脆脆的,反兒是有嚼勁的,令我大吃一驚,因為我在甜品專門店也沒有吃過這種口感的涼粉。它味道也是偏苦苦的,不像外面吃的涼粉比較糖漿味重的,配上煉奶非常適合,也可以完全品嚐到各自兩者的味道,推薦大家下次試試。另外因為肚子還沒有飽,也點了豆腐花,它是屬於豆味比較重的,我發現它的小食也不是偏重口味的,配上鹹鹹的餃子可以剛好中合掉。口感也不屬於沙沙的,反而讓砂糖提供這個粗粗的口感。第一次加煉奶也出奇的不覺得太甜。所以大家就算下次不想凈吃餃子,點個甜小食來試試喔~

所以大家就算下次不想凈吃餃子,點個甜小食來試試喔~

2022-02-09
我沒有入過餐廳食, 每次也是買外賣這裏的餃子真是很便宜$21有六隻,外賣加一蚊-我每次也吃蒸椰菜餃子,有時餃子不夠,我也試過韭菜餃和粟米餃, 粟米餃內的粟米很新鮮,卜卜脆,但我最喜愛的都是椰菜餃子,椰菜餃子內的椰菜有咬口,份量亦很大隻,食夠六隻也很飽(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-如果自備飯盒,姐姐亦會幫你排好,醬料方面,有醋及辣油,個人覺得多啲醋比較好吃-買外賣時見到有煎餃賣相亦不錯,下次可以再試下是間想食餃子的便宜之選-
我沒有入過餐廳食, 每次也是買外賣

這裏的餃子真是很便宜$21有六隻,外賣加一蚊

我每次也吃蒸椰菜餃子
,卜卜脆,但我最喜愛的都是椰菜餃子
如果自備飯盒,姐姐亦會幫你排好
,醬料方面,有醋及辣油,個人覺得多啲醋比較好吃

買外賣時見到有煎餃賣相亦不錯,下次可以再試下
是間想食餃子的便宜之選

2022-02-03 197 瀏覽
2021年算係一年內嘗試過好多唔同店舖嘅餃子你自己偏向食煎餃,會特別香今次珍寶豆漿餃子,價錢上比較親民味道上得三款選擇唔算多 有粟米,椰菜,韭菜今次就揀咗煎粟米餃同蒸椰菜餃五隻$21🥳幾抵食可以加配豆漿或雞骨草煎粟米豬肉餃味道:🌕🌕🌕🌕🌘評價:粟米豬肉餃基本上可以唔需要點醬汁都已經夠晒味啦。但如果配辣椒油會更加香,而配上醋就可以帶出粟米嘅甜味蒸椰菜雲耳豬肉餃味道:🌕🌕🌕🌕🌑評價:食過咁多間比較少食到蒸餃子,而佢個餃子🥟皮蒸完出嚟係好有口感餃子牛肉上海麵味道:🌕🌕🌕🌗🌑評價:會比較推介餃子,但如果怕唔夠飽,可以要加麵,分量都幾多。餃子有4隻,本身叫韭菜餃,點知黎錯咗椰菜雲耳豬肉餃😔少失望總括嚟講都幾好食亦都好平民而客人嘅流動率都幾快雖然有十幾個位,都不斷有人等位而有4個店員keep住包餃子,証明每日既銷量都唔少,可以保持新鮮👍🏻

2021年算係一年內嘗試過好多唔同店舖嘅餃子
你自己偏向食煎餃,會特別香

今次珍寶豆漿餃子,價錢上比較親民
味道上得三款選擇唔算多

餃子牛肉上海麵
味道:🌕🌕🌕🌗🌑

總括嚟講都幾好食亦都好平民
而客人嘅流動率都幾快
雖然有十幾個位,都不斷有人等位
2022-01-10 167 瀏覽
這間餃子個taste係十分唔錯!不過,最主要的問題係,有一次我去買豆腐花個陣,跟住我見到有員工在收完錢之後又走去包餃子,而且沒有戴一次性手套,自從個次之後,我就無再去幫襯過,因為見到員工咁樣做就令我感覺到呢間店在衛生方面有些不太注重。所以我希望可以透過這次的comment令大眾知道下,畢竟而家疫情嚴重,大家都係要注重下出邊d飲食衛生質素。
這間餃子個taste係十分唔錯!
2021-12-28 137 瀏覽
⋆⁺₊⋆.珍寶豆漿餃子..鍋貼 · 蒸餃子(12隻)./ $42 / 🥨🥨🥨🥨 /呢度嘅餃子真係勁平ㅠㅠ雙拼或者煎都係一樣價錢!皮嘅厚薄適中~餡料超級多!!每一隻餃子都好大粒~個人比較鍾意鍋貼!!一咬開會爆勁多汁出黎(˶‾᷄⁻̫‾᷅˵)♡︎. ..[滿分5個🥨]...⌫ 珍寶豆漿餃子 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道127A號地舖.#土瓜灣咔嚓
⋆⁺₊⋆
珍寶豆漿餃子
鍋貼 · 蒸餃子(12隻)
/ $42 / 🥨🥨🥨🥨 /
[滿分5個🥨]
...
⌫ 珍寶豆漿餃子 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道127A號地舖
#土瓜灣咔嚓
2021-12-20 194 瀏覽
🇭🇰珍寶豆漿餃子·依家天氣開始凍啲 真係成日都想食餃子🥟醒起之前係餃子關注組有人推介過呢間 就決定黎試下😍😍·椰菜雲耳豬肉餃拼粟米豬肉餃 $35/10隻韭菜豬肉餃 $21/6隻佢呢度既餃子真係好平 而且雙拼同煎餃都唔需要加錢 開心🥳🥳大家睇相見唔見到佢啲餃子幾大隻 係真洗迫爆曬成隻碗😍我自己好中意佢既椰菜雲耳豬肉餃 佢個餡料超級飽滿 肉餡調味適中 而且加埋椰菜雲耳口感好好 每一啖都超多湯汁🤤🤤之後佢個粟米其實都好味既 不過就無椰菜咁鮮甜🌽之後佢個煎餃都好出色 個底脆口得黎完全唔會太油 而且佢個韭菜份量都好多 好味😋·#rbyeat#rby港式#rby土瓜灣·📍土瓜灣馬頭圍道127A號地舖
🇭🇰珍寶豆漿餃子
椰菜雲耳豬肉餃拼粟米豬肉餃 $35/10隻