獅叔

Shiok Restaurant by ATUM
2024-06-02 0 瀏覽
看到新店於是試試看,用餐時間是4月中了,距今也一個半月,六點鐘,人不多,即時入座的,還很多吉位,服裝員服務是很有禮,坐位要求都能一一滿足的,可能因為時間尚早吧,食物味道不過不失而矣,沒什麼驚喜,也沒什麼投訴,非常普通,問題就是太普通了,對不起這價錢,而且份量偏小,看看炒蜆就知道,都那數得出一碟有多少隻了,吃過後還得去外面多加碗雲吞麵,想要吃得飽的話……要多付鈔了,但這價錢的話在旺角還有很多選擇呀。
2024-05-05
🇭🇰Mong Kok 旺角|ATUM ShiokThe word ‘Shiok’ originates from the slang of Singaporean 🇸🇬 and Malaysians, 🇲🇾 meaning cool and extraordinary! 😎 From the outstanding resto design to the traditional Singaporean/Malaysian dishes 🍽️ to the fancy drinks, 🍹 everything are extraordinary here!! Must check it out! This time, I got: 🦐 Garlic Shrimp Rice Balls ⚪The garlic 🧄 flavour was so strong, 💪 totally loved it! It is refreshing dipping the shrimp into the sour sauce on the side. 👍🏻 The rice balls were season
🇭🇰Mong Kok 旺角|ATUM Shiok

🦐 Garlic Shrimp Rice Balls ⚪
The garlic 🧄 flavour was so strong, 💪 totally loved it! It is refreshing dipping the shrimp into the sour sauce on the side. 👍🏻 The rice balls were seasoned to be a little more savoury and they were sticky rice (which I loved). 😍

🐔 Chicken Butter Curry 🍛
The chicken pieces were so soft and big in pieces. Totally loved that they were entirely submerged into the curry! 😋

🍲 Bak Kut Teh 🍖
My first time trying Bak Kut Teh and I loved 😍 every aspects of the dish. First of all, I loved to sip on the soup, it is quite comforting to taste. 😋 The ribs combined with the sauce was so satisfying. 😆 They also have tofu puffs in there soaking all the soup! 😙

🍹Cendol 🍹
This drink was top tier from the presentation to the taste! 😜 Satisfying my sweet tooth 🦷 hehe. The drink itself was not very sweet, I really liked to enjoy the sugar shreds with the drink. ❤️

🥥 Pandan & Coconut 🥥
Very strong in coconut flavour which took my by surprised! 😯 The Panden flavour only came after~

🍞 Milo Kaya Toast 🍞
This evil 😈 dessert is definitely the best way to end my meal! So much milo powder on top and also chocolate 🍫 sauce (SO EVIL HEHE). There were Kaya and butter 🧈 in the middle of the toasts! 😇

They also imported 📦 some Hainan Tea ☕ straight from Malaysia for customers to purchase. Definitely worth checking it out! 😉

📍 Shop 110 &111, 1/F, THE FOREST, 17 Nelson Street, Mong Kok
💲Price per person: $257 + 10% service charge
  • 美祿咖央烤吐司
  • 馬來湯肉骨茶
  • 珍多尖蕊龍鬚冰
2024-06-02 0 瀏覽
見啲食評好似都正正常常就去咗食啲相又影得啲食物幾靚但完全中晒伏!!!星期六晚完全唔使排隊點知啲嘢真係好普通冇下次~~~喇沙湯都可以冇味又唔香😖😖得啲鹹鹹地嘅味 完全唔值百幾蚊返屋企食百勝廚仲開心凍咖啡又係好淡😐擺明係粉溝水最好食係美祿粉嘅咖央不過其實都好難難食😂但一份80幾蚊如果貪可以坐得耐嘅因為個場勁靜冇乜人 坐到收舖應該都冇人理又唔介意啲嘢食好普通都可以去試吓裝修係幾有特色 但對食物唔好有期望
見啲食評好似都正正常常就去咗食
啲相又影得啲食物幾靚

但完全中晒伏!!!
星期六晚完全唔使排隊

都可以去試吓

裝修係幾有特色 但對食物唔好有期望

2024-05-19
  • 美祿咖央烤吐司
上次同朋友嚟The Forest發現呢間好colourful新開嘅星馬餐廳😝見佢裝修好有特色,環境又開揚,菜式都好多種類😍所以今個星期就約朋友過嚟食晏😙🦀星加坡辣椒蟹肉,配4件饅頭($168)滿滿嘅蟹肉😍拆咗殼,啖啖肉,懶人最愛😛味道有啲似泰國嘅咖哩炒蟹,甜甜哋唔會好辣,加埋好多蔬菜唔會膩😗配搭嘅炸饅頭勁高質😋外脆內軟,微微甜,配搭辣椒蟹嘅醬汁好夾好好食👍🏻🦐檳城大蝦炒粿條($118)星馬常見嘅菜式😆大蝦又大又爽😋粿條炒得有鑊氣,煙煙韌韌又唔乾😁加咗豆乾、韭菜、洋蔥、芽菜,口感豐富,好有地道馬拉風味😙🦞燒牛油大頭蝦($158)估唔到lunch time都可以食得咁豪華😂大頭蝦成隻手掌咁大隻🤩勁多肉😋蝦頭勁多膏,多到可以沾饅頭食😆勁鮮勁甜🤤🍫美祿咖央烤吐司($78)食星馬菜點少得咖央多😆呢度咖央多都好多款🫣最後揀咗星馬人最愛嘅美祿😚濃香幼滑嘅咖央夾住半溶嘅牛油🧈仲要灑上大量美祿粉,令甜度大大增加,邪惡至極😈🦄珍多尖蕊龍鬚冰($46)🥥椰皇($42)題外話😆最初朋友為咗我,放棄叫佢最愛嘅榴槤咖啡😂😂點知最後隔籬枱叫咗,始終都係難逃一劫😅🤣🤣熱愛榴槤嘅真係要嚟試吓🫢勁濃榴槤味🫣
星加坡辣椒蟹肉,配4件饅頭
🦀星加坡辣椒蟹肉,配4件饅頭($168)
檳城大蝦炒粿條
🦐檳城大蝦炒粿條($118)
燒牛油大頭蝦
🦞燒牛油大頭蝦($158)
美祿咖央烤吐司
🍫美祿咖央烤吐司($78)
珍多尖蕊龍鬚冰
🦄珍多尖蕊龍鬚冰($46)
🥥椰皇($42)

珍多尖蕊龍鬚冰
2024-05-30 0 瀏覽
餐廳環境開揚,以紅色、橙色同綠色為主調十分奪目,充滿活力帶點復古風味還有一排窗邊座位,可以邊欣賞街景邊享用美食牆身掛有卡通獅子造型「獅叔」海報✾ 馬來奶油咖哩雞 $118雞肉份量十足,嫩滑香口咖哩濃郁香滑,味道唔會太辣帶點奶香超想配番一碗白飯✾ 辣死你媽 $118呢款係炸雞髀椰漿飯,大大隻炸髀在飯上炸得金黃酥脆,入口「咔嚓」聲且啖啖肉椰漿飯帶點濕潤同時散發淡淡椰香配搭小魚乾、脆花生、雞蛋同青瓜加點鹹香微辣參峇醬更惹味✾ 馬來肉骨茶 $118肉骨茶清徹唔油膩,入口輕盈帶點鹹甘每啖都散發陣陣溫和藥材味一字骨肉質軟腍,沾點黑醬油更有風味而金菇同豆卜吸滿湯汁精華加點鬆脆油炸鬼浸在肉骨茶中,外酥內軟別有一番滋味,飲完成身暖笠笠✾ 娘惹糕波羅蜜刨冰 $88刨冰色彩繽紛,配料豐富每啖都食不到口感配料喜歡娘惹糕軟糯煙韌且帶斑斕清香✾ 蝶豆花荔枝冰 $36✾ 紅毛丹椰子冰 $36兩杯飲品顏色鮮艷奪目,清甜解膩
餐廳環境開揚,以紅色、橙色同綠色為主調
十分奪目,充滿活力帶點復古風味
還有一排窗邊座位,可以邊欣賞街景邊享用美食
牆身掛有卡通獅子造型「獅叔」海報

✾ 馬來奶油咖哩雞 $118
雞肉份量十足,嫩滑香口
咖哩濃郁香滑,味道唔會太辣帶點奶香
超想配番一碗白飯

✾ 辣死你媽 $118
呢款係炸雞髀椰漿飯,大大隻炸髀在飯上
炸得金黃酥脆,入口「咔嚓」聲且啖啖肉
椰漿飯帶點濕潤同時散發淡淡椰香
配搭小魚乾、脆花生、雞蛋同青瓜
加點鹹香微辣參峇醬更惹味

✾ 馬來肉骨茶 $118
肉骨茶清徹唔油膩,入口輕盈帶點鹹甘
每啖都散發陣陣溫和藥材味
一字骨肉質軟腍,沾點黑醬油更有風味
而金菇同豆卜吸滿湯汁精華
加點鬆脆油炸鬼浸在肉骨茶中,外酥內軟
別有一番滋味,飲完成身暖笠笠

✾ 娘惹糕波羅蜜刨冰 $88
刨冰色彩繽紛,配料豐富
每啖都食不到口感配料
喜歡娘惹糕軟糯煙韌且帶斑斕清香

✾ 蝶豆花荔枝冰 $36
✾ 紅毛丹椰子冰 $36
兩杯飲品顏色鮮艷奪目,清甜解膩
2024-05-26 8 瀏覽
旺角玩味十足星馬菜「獅叔」,餐廳裝修採用復古風,白瓷磚餐桌配上色彩繽紛的膠餐具,令人「回憶都返哂嚟」。以新加坡和馬來西亞菜式為主題。英文店名「 Shiok 」是當地常用的俚語,廣東話可以解為「好正!」中文店名就是取自這個讀音。今次帶同今年去完過新加坡當地吃過本土菜的朋友試探究竟。🍽️ 馬來湯肉骨茶配油條聽店員所說,到店當天剛好有肉骨茶可以品嚐,既然如此,我們當然要嚐鮮。「肉骨」不柴帶肉味,豆腐卜保持到口感之外又吸收湯汁,唯獨覺得「茶」可以有進步空間。🍽️ 辣死你媽沒看錯,膚淺的我們就是因為這個名字而叫了這道菜,原來是馬來燒雞椰漿飯,也是讀音的轉化。一定要稱讚的是燒雞燒得不錯,配上醬料,味道一絕,相反椰漿飯個人就不太感到有椰漿味,一旁的魚仔花生亦不夠脆口。🍽️ 娘惹蒜米酥脆魷魚蒜米就好像不太看得到,但總有些許,炸粉不厚,魷魚亦都炸得剛剛好。🍽️炸雞配貓山王榴槤醬利申個人嚴重抗拒榴槤,只單吃了炸雞,雞肉很嫩,超多肉汁,炸粉完全帶出惹味感覺,單吃都完全沒問題,至於榴槤醬的感想就交給嗜榴槤的朋友,友人指「嘩~個醬好好食」。🍽️ 奶油麥皮大蝦外層的奶油麥皮炸得油而不膩,略嫌欠缺一點牛油香氣,大蝦質感未有很

🍽️ 馬來湯肉骨茶配油條

🍽️ 辣死你媽

🍽️ 娘惹蒜米酥脆魷魚

🍽️炸雞配貓山王榴槤醬

🍽️ 奶油麥皮大蝦
外層的奶油麥皮炸得油而不膩,略嫌欠缺一點牛油香氣,大蝦質感未有很彈牙。

🍽️ 檳城大蝦炒粿條
火候挺足,粿條不會粘著一堆,每條均沾上醬汁,味道不俗。

🍽️ 珍多杯蕊龍鬚冰及蝶豆花荔枝冰
打卡必備的單品來了!「一頭金髮」般的飲品放在白色的桌子上,「龍鬚」帶糯米粉的香氣,甜而不膩,珍多冰有Q彈;蝶豆花荔枝冰清新不甜膩,兩杯飲品為你帶來熱帶風情。

後記: 座位分佈分開兩邊,今次安排入坐位置偏向遠離主餐廳位置,份外寧靜,邊吃邊聊非常適合,唯獨可能位置有盲點,服務員未必可以及時照顧得到,但服務態度誠懇親切,值得一讚!食物份量比較精緻,小食一般大約一碟4件,這點大家可能就要留意一下。
馬來湯肉骨茶配油條
炸雞配貓山王榴槤醬
娘惹蒜米酥脆魷魚
  • 珍多尖蕊龍鬚冰
  • 檳城大蝦炒粿條
✨新加坡辣椒蟹肉(配:4️⃣件饅頭)首先,炸饅頭好好好好食‼️佢係外脆內軟嘅口感,好香口😚👍🏻每一件唔會太大舊 唔會太飽肚🧡而辣椒蟹肉嗰碟有蟹肉同蛋花,🦀🦀幾軟熟,配炸饅頭食係幾特別嘅配搭。.✨蒜虎蝦球飯粒蒜蝦嘅質地脆口,好有蒜香味🧄🦐;飯球就係油飯咁,相對硬身少少🍚🤏🏽.✨馬來甘香炒啦啦本身我都唔知咩叫「啦啦」,原來就係蜆🤣呢個每一隻炒蜆都好大隻,全部蜆肉都好齊全.✨娘惹糕波羅蜜刨冰呢個就係甜品嚟🍧,裡面有細細舊嘅pandan千層糕、紅豆、波羅蜜、椰汁,刨冰唔係綿密質地 就真係冰🧊,整體都唔算甜。.✨凍貓山王榴槤白咖啡第一次飲榴槤咖啡☕️係由榴槤白咖啡沖出嚟,估唔到榴槤同咖啡兩種味係夾‼️😳聞落同飲落都好重榴槤味,然後先帶有咖啡嘅甘香。飲飲下仲吸埋貓山王榴槤肉,增強榴槤味💛.✨椰皇覺得椰青最有助我解渴,就叫咗😚🥥🤍
✨新加坡辣椒蟹肉(配:4️⃣件饅頭)
✨蒜虎蝦球飯粒
✨馬來甘香炒啦啦
✨娘惹糕波羅蜜刨冰
✨凍貓山王榴槤白咖啡
✨椰皇
覺得椰青最有助我解渴,就叫咗😚🥥🤍
2024-05-25
2024-05-23 14 瀏覽
#chuchu食在旺角📍 獅叔Shiok 係Singlish 意思係正!好味!所以中文名就用翻呢個音譯做獅叔!環境開揚,好光猛裝修好colourful,冷氣超勁!💡佢有啲窗口位,望街景好開揚的!—————————————————————❣️ 星加坡辣椒蟹肉 配4件饅頭 $168滿滿嘅蟹肉!仲要冇殼嘅🤩小辣🌶️但唔算話好辣,辣辣哋反而幾惹味,有啲似泰國嘅咖哩炒蟹,仲要係冇殼嘅,啖啖肉好爽!炸饅頭超推薦!外脆內軟!點埋啲汁真的好正!✨如果多人食可以另外嗌多份炸饅頭!❣️ 檳城大蝦炒粿條 $118去星馬一定食嘅嘢!大蝦好爽好大隻,有成3隻!炒粿條其實應該係類似香港人食嘅炒河,好有鑊氣炒得好好味,加左豆乾、韭菜、洋蔥炒有唔同口感,🐷媽唔食芽菜所以走咗,如果加埋仲有爽口添!.❣️ 馬來湯肉骨茶 $118好飲!暖胃!藥材味唔算重,好易入口!配埋脆卜卜油炸鬼,索曬湯汁好正!啲肉排都好淋好好食,有啲仲有軟骨,好正!✨飲完之後🐷最近女人痛都好似冇咁嚴重(唔知關唔關事🪖)❣️ 咖央蘋果脆金寶配雪糕 $78賣相好可愛,擺盤好似一個菠蘿🍍咁!偏甜的!蘋果蓉上面舖層咖央同椰子脆,口感幾有趣!上面有一球雲尼拿雪糕,一定要夾
#chuchu食在旺角
📍 獅叔
💡佢有啲窗口位,望街景好開揚的!

❣️ 星加坡辣椒蟹肉 配4件饅頭 $168

✨如果多人食可以另外嗌多份炸饅頭!

❣️ 檳城大蝦炒粿條 $118

❣️ 馬來湯肉骨茶 $118

✨飲完之後🐷最近女人痛都好似冇咁嚴重(唔知關唔關事🪖)

❣️ 咖央蘋果脆金寶配雪糕 $78

賣相好可愛,擺盤好似一個菠蘿🍍咁!偏甜的!蘋果蓉上面舖層咖央同椰子脆,口感幾有趣!上面有一球雲尼拿雪糕,一定要夾埋雲尼拿雪糕一齊食會冇咁甜!

❣️ 斑蘭椰子冰 $36
超香斑蘭味😍同椰子水好fresh,記住攪吓先飲!
❣️ 桔仔酸梅水 $36
甜甜酸酸,好開胃!

不專業評分
👅好味指數: 7.5/10
💰性價比: 7.5/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 獅叔 (旺角)
🕑營業時間: 12:00 -22:00

tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
  • 馬來湯肉骨茶
獅叔 (旺角)🧡辣死你媽 $118見到個名嚇一嚇,原來係燒雞髀椰漿飯~ 迎合香港人口味,醬汁唔會太辣,仲有d花生🥜等配料,好香口😋🧡紅毛丹椰子冰 $36未婚夫話呢杯特飲唔會太甜,仲有2粒荔枝肉可以食~🧡椰皇 $42呢個椰汁🥥好甜好消暑解渴!岩晒炎熱既天氣飲喔~🧡馬來湯肉骨茶 $118呢款肉骨茶唔辣,係甜味為主,油炸鬼好脆身,一字骨肉質夠淋,蘸甜醬油好夾~🧡馬來奶油咖喱雞 $118呢款用黎配飯一流~ 都係唔辣但好香椰漿味,雞肉係滑既~🧡娘惹糕波羅蜜刨冰 $88甜品🍧好消暑!刨冰有好多紅豆🫘、娘惹糕,口感和味道豐富~*需加一服務費地址:旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓110及111號舖
獅叔 (旺角)

🧡辣死你媽 $118

🧡紅毛丹椰子冰 $36
未婚夫話呢杯特飲唔會太甜,仲有2粒荔枝肉可以食~

🧡椰皇 $42
呢個椰汁🥥好甜好消暑解渴!岩晒炎熱既天氣飲喔~

🧡馬來湯肉骨茶 $118

🧡馬來奶油咖喱雞 $118
呢款用黎配飯一流~ 都係唔辣但好香椰漿味,雞肉係滑既~

🧡娘惹糕波羅蜜刨冰 $88
甜品🍧好消暑!刨冰有好多紅豆🫘、娘惹糕,口感和味道豐富~

*需加一服務費
2024-05-11
同朋友係旺角睇完戲就去附近搵食,去咗THE FOREST ,見到一間好colorful 幾有特色的星馬菜的餐廳就去試吓,入到店內,環境開揚,幾喜歡一排望街外近𥦬的坐位設計,一路食一路望住旺角街頭幾chill 下,餐廳設計用了卡通獅子做「吉祥物」同橙黃綠為主打色 ,感覺好色彩繽紛同好啱打卡。今次點了幾道菜都很美味,最有驚喜係甜品同星加坡辣椒蟹肉配饅頭 ,有特色又好食😋。🔸 星加坡辣椒蟹肉配饅頭 🔸$168喜歡吃蟹的朋友,推薦大家必叫之選菜式,點解 ?因為蟹肉己拆哂肉,蟹肉鮮味又好食,份量都唔少,店員教我哋切開炸至金黃色的饅頭再放上蟹肉同醬汁一齊食更滋味,真係幾match 又好食,幾喜歡秘製醬汁又少少辣但有馬來西亞風味。🔸馬來甘香炒啦啦 🔸 $128初時唔知咁有創意菜名炒啦啦是乜東東,原來係炒蜆,醬汁用了秘製醬汁炒蜆,醬汁有小鹹小辣辣,不過好惹味,D 蜆好大隻又厚肉肉又新鮮又鮮味,好正😊。🔸 檳城大蝦炒粿條🔸$118上枱時己經聞到香辣的味道,食落又係唔算好辣,炒得很有鑊氣,好大隻蝦又彈牙,配買炒到煙煙韌韌的粿條,豆乾,芽菜,同蛋𢇃一齊食,又幾好食😋,很有地道馬拉風味。🔸咖央蘋果脆金寶配雪糕
同朋友係旺角睇完戲就去附近搵食,去咗

🔸 星加坡辣椒蟹肉配饅頭 🔸$168

🔸馬來甘香炒啦啦 🔸 $128

🔸 檳城大蝦炒粿條🔸$118

🔸咖央蘋果脆金寶配雪糕 $78
熱辣辣新鮮焗起的Apple Crumble 好香,自己覺得有點甜,但朋友又話唔係好甜,最正係炸過的椰絲滿佈再加粒粒的蘋果肉,食起來很椰香再配埋雲呢拿雪糕一齊食又幾夾。

🔸 枯仔酸梅水 🔸 $36
酸酸甜甜的枯仔酸梅水 ,夏天飲啱晒,清新又解渴,很有之前係馬來西亞飲的味道,好飲。

🔸馬來白咖啡🔸$42
朋友話味道都可以。
枯樹仔酸梅水 /馬來白咖啡
枯樹仔酸梅水 /馬來白咖啡
  • 檳城蝦麵摻摻
2024-05-21 8 瀏覽
Happy Friday 旺角放工搵晚飯食,冇乜idea 上咗the forest 行陣,順便睇吓有冇野食,見到一間在商場埋角路口有點色彩,行入d 睇maybe d 星馬菜色,咁就試吓囉⋯⋯餐廳環境裝修設計有其獨特色彩,精神光猛colourful , 入去時約七點得幾枱客,七點半後都有八九成滿.叫左個薄餅仔 一碗麵 肉骨茶 和一杯drink , 食物其實一般,薄餅不似自家造,肉骨茶和麵都可以,如果間唔中一次也可以選擇,但價錢如果平一至兩成會較合理,乎合返食品質數⋯⋯2個人食左320-330

2個人食左320-330

2024-05-17
2024-05-18 8 瀏覽
我在獅叔享用午餐,環境不錯,而且感覺寬敞。我們點了:- 星加坡喇沙蝦麵- 檳城蝦麵- 馬來白咖啡- 桔仔酸梅水我非常喜歡喇沙,這個湯底有蝦味,但整體口感並未完全配合,算不上差,但也不突出。檳城蝦麵的湯底色澤誘人,但口感卻清淡,蝦的份量大且爽口。白咖啡稍嫌甜了一點。桔仔酸梅水味道宜人,正合你極夏天的口味。員工服務親切而努力,值得一讚。
我在獅叔享用午餐,環境不錯,而且感覺寬敞。

我們點了:
- 星加坡喇沙蝦麵
- 檳城蝦麵
- 馬來白咖啡
- 桔仔酸梅水

檳城蝦麵的湯底色澤誘人,但口感卻清淡,蝦的份量大且爽口。

白咖啡稍嫌甜了一點。

桔仔酸梅水味道宜人,正合你極夏天的口味。

員工服務親切而努力,值得一讚。
  • 桔仔酸梅冰
⁂⁎◝#旺角🇭🇰 𝘚𝘩𝘪𝘰𝘬.ᐟ.ᐟ新派星馬菜 ⁎◜⁂.餐廳名「獅叔」係星馬俚語「Shiok」嘅諧音Shiok意思=「正!」lunch set $72跟餐飲 $92就有埋小食 價錢係旺角食個lunch黎講都可以接受~ 食物都唔錯 我覺得有迎合返香港人口味雖然未到好驚艷 但可以再訪☺️餐廳裝修得好靚 色彩繽紛 好有新潮玩味嘅感覺想食星馬菜嘅可以一試♥.✧檳城炒粿條✧檳城蝦麵✧菠蘿茶✧青檸茶...*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:📍獅叔 SHIOK🗺️旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓110及111號舖..#mytaste_旺角#mytaste_星馬菜
⁂⁎◝#旺角🇭🇰 𝘚𝘩𝘪𝘰𝘬.ᐟ.ᐟ新派星馬菜 ⁎◜⁂
餐廳名「獅叔」係星馬俚語「Shiok」嘅諧音
Shiok意思=「正!」
食物都唔錯 我覺得有迎合返香港人口味
雖然未到好驚艷 但可以再訪☺️
餐廳裝修得好靚 色彩繽紛 好有新潮玩味嘅感覺
想食星馬菜嘅可以一試♥
✧檳城炒粿條
✧檳城蝦麵
✧菠蘿茶
✧青檸茶

*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
📍獅叔 SHIOK
#mytaste_旺角
#mytaste_星馬菜
Shiok呢個詞語就係星馬口語入邊嘅正咁解🤣 一入到呢間餐廳真係好新潮好有造型感📷同一般般嘅星馬菜唔同個角落嘅設計都好Hip有心思適合打卡🎨 味道方面好有街頭星馬嘅風味😛感覺年輕影相又夠靚❤️⭐️ 辣椒炒蟹肉配炸饅頭 🦀蟹肉超多超豐富🌊配上辣椒炒濃郁得來又唔蓋過鮮甜嘅味道🌶️ 配上金黃色炸饅頭真係超邪惡索曬辣椒既精華🧡⭐️ 辣死你媽 🍛係我最鍾意食嘅星馬菜色之一🩷 椰漿飯嘅道地感風味滿滿🏝️ 炸雞髀好值得一讚看似簡單🍗但係脆皮得來肉質嫩滑好驚嘆🔥⭐️ 馬來湯肉骨茶 🍲馬來風嘅肉骨茶藥材味比較濃唔會太重胡椒味🖤排骨唔會太肥湯底帶甘香🍖⭐️ 美祿咖央烤吐司 🍞一見到就係滿滿既熱量呀🥹 但係甜甜嘅美祿粉配上咖央同埋鮮油🧈呢種滋味真係忍唔到口呀💚 食完再減肥啦⭐️ 紅毛丹椰子冰 🍑甜度啱啱好好熱帶既感覺🏝️ 造型感繽紛得來又有啲復古嘅感覺好Y2K添🎞️⭐️ 馬來白咖啡 ☕️白咖啡甜度啱啱好🤍滲出咖啡香好有星馬市場嘅感覺🏮
辣椒炒蟹肉配炸饅頭

辣椒炒蟹肉配炸饅頭
馬來湯肉骨茶
馬來白咖啡
2024-05-17 4 瀏覽
有日行開波鞋街 經過「獅叔」 所以就試一試啦~呢到係食星馬食物 所以一定要試下「檳城大蝦炒裸條」佢既裸條係比較軟身的河粉 隻蝦好肥美 豉油味剛剛好 唔錯👍🏻「燒牛油大頭蝦」上菜時已經好吸睛 Size好大隻 火侯燒得剛剛好 食落蝦味比較淡 勝在肉質鮮嫩 夠哂彈牙❤️「印尼巴東牛肉」濃郁的印尼香料味道 牛肉有少少筋 食落煙煙韌韌幾好咬口 牛肉味好濃 送飯一流的菜式😂「美祿咖央烤吐司」食星馬菜必點的小食之一 咖央加上超多的美祿粉都幾特別 美祿粉唔會蓋過咖央嘅味道 配合得唔錯 麵包烘得岩岩好 淨係過黎食呢個做下午茶都幾正❤️呢到環境好開揚舒服 整間餐廳環境好繽紛 好有星馬新式懷舊餐廳氣氛 感覺唔錯 可以打下卡😊
有日行開波鞋街 經過「獅叔」 所以就試一試啦~

呢到係食星馬食物 所以一定要試下

印尼巴東牛肉