招聘中
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
$17,500-$25,000
月薪
更多筍工 (6)
2021-06-11 121 瀏覽
成日聽過呢間店既名,但一直都未食過,咁岩今日出開銅鑼灣行街,就拉埋朋友一齊去試下喇~🔸牛油果香芒烤雞沙律第一眼睇會覺得好似好多汁,但撈落會發現岩岩好,烤雞非常嫩滑,再配埋芒果酸甜,成個沙律好開胃🔸香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥豬鞍食落真係好juicy,肉質厚嫩,伴碟既薯泥同蘋果泥一啲都唔失色,薯泥充滿牛油同薯仔嘅香味,蘋果泥可以一解食肉既油膩感,配合得好好🔸小食拼盤入面有齊坎伯蘭腸、煙辣腸、雞翼 八爪魚丸、春卷、薯角,一次過滿足哂所有願望,特別鍾意雞翼同煙辣腸🔸法式蘋果撻配雲呢拿雪糕蘋果批外脆內暖,甜度適中,亦唔會太酸,加埋雲呢拿雪糕簡直係絕配🔸自家調配菠蘿Lemonade 配伯爵茶鳳梨酥菠蘿Lemonade第一啖飲落會偏酸,但飲多幾啖就會覺得酸甜適中,伯爵茶鳳梨酥好少見,伯爵茶香味濃郁

🔸牛油果香芒烤雞沙律

🔸香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥

🔸小食拼盤

🔸法式蘋果撻配雲呢拿雪糕

🔸自家調配菠蘿Lemonade 配伯爵茶鳳梨酥

哈哈!生日前後特別多人約食晚飯,朋友只要能相聚就可以了。6點多,晚飯時間尚早, 行過銅鑼灣看見這間不太多人,還可以即時入座,我和朋友立即入去試試。小食拼盤$138, 簡直係包羅萬有:雞翼、肉腸、辣肉腸、春卷、八爪魚丸, 即使薯角都炸得好好味, 火喉控制得宜, 保留到每種食品的原味道。傾下食下, 已是一大樂事!👍🏻👏🏻旭日(係紅蘿蔔、波籮, 橙)$62, 這杯果汁, 飲得出係鮮搾的, 沒有完全隔渣, 仍有D果肉可以飲到,價錢好似有dd貴, 不過物有所值。😉金沙咸旦黃鳳尾蝦$98, 被menu的圖片吸引咗, 咸旦黃嘅咸甘加係鮮甜嘅鳳尾蝦, 完全係絕配, 咸旦有好多, 好彩又唔係好咸, 空口食都得架😋蒜茸牛油炒鬼老雜菜$68, 普通嘅一碟菜冠以特別嘅名字, 就是成功之道。用蒜茸牛油炒菜, 簡單得來又香口, 基本上快炒幾下就可以上枱, 仲可以保存菜蔬嘅嫩脆添。😋這間咖啡館, 給人一種閒適感覺, 確是與知心好友共聚嘅好地方!😍😍
2021-06-08 103 瀏覽
開張左新驚牧羊少年咖啡啦住香港嘅我終於唔洗飄洋過海咁去九龍食近近地銅鑼灣就有啦因為好多人嘅關係所以我哋就早少少上去食啱啱朋友喺邊度做嘢所以我就即刻拉埋佢食個晚餐因為太早食飯嘅關係我哋兩個都唔係好肚餓所以嗌嘅野都唔多我哋嗌左個主食-香煎紅𩶘魚柳配荷蘭汁$148菜單嘅相嗰塊魚係好細嘅點知一嚟到原來份量好多兩大塊魚再加上魚下面有大量薯蓉仲有雜菜如果細食嘅單食呢個就應該夠飽薯蓉好滑做到好綿而且有濃濃牛油味雜蔬亦都做都好新鮮好Juicy一啲都唔亁原來我哋嗌左兩個小食分別係帆立貝同埋鳳尾蝦香煎黑椒蒜蓉日本帆立貝$88呢個帆立貝得五粒但係每一粒都好大粒而且非常新鮮很有咬口金沙鹹蛋黃鳳尾蝦$98至於鹹蛋黃做嘅菜式質感一啲都唔會差呢個鳳尾蝦咸度啱啱好唔會太鹹鹹蛋黃做到莎莎嘅感覺同蝦嘅味道融為一體非常夾最後我哋以梳乎厘做個晚餐嘅總結梳乎厘做到好綿表面脆裏面軟口感好特別再加雪糕同梳乎厘兩個唔同嘅溫度放喺口入邊異常地夾呢次晚餐非常滿足下次一定會再光顧牧羊少年咖啡館 (Fashion Walk) (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk地下17號舖。
開張左新驚牧羊少年咖啡啦

梳乎厘做到好綿
表面脆裏面軟口感好特別
再加雪糕同梳乎厘兩個唔同嘅溫度放喺口入邊異常地夾

呢次晚餐非常滿足下次一定會再光顧

牧羊少年咖啡館 (Fashion Walk) (銅鑼灣)
2021-06-08 94 瀏覽
牧羊少年咖啡館-銅鑼灣分店小編試過K11及太子分店今次試下位於銅鑼灣Fashion Walk 的分店,分別試了午餐和晚餐😋午餐點了一份意式蕃茄豬扒飯配炒鬼佬雜菜:豬扒肉質夠稔沒有筋,而且已事先切好,方便進食👍🏻蕃茄醬酸酸甜甜,很開胃~牛奶咖啡 Cafe LatteLunch set 加$12咖啡香滑,拉花圖案優美士多啤梨🍓窩夫🧇至於窩夫是即叫即整的所以當侍應端過來時窩夫是微暖的配上雲呢拿雪糕🍦、新鮮士多啤梨🍓及士多啤梨醬,味道十分配合不過建議一份可以2人share, 因為一份有4塊窩夫🧇,對我來說很飽肚🙊玫瑰花🌹/抹茶朱古力凍飲小編晚餐點了玫瑰花朱古力凍飲,可可味濃,不會過甜而上面的忌廉牛奶🥛味重兩者混合一起味道香滑😋整體食物美味指數:8/10 (10分滿分)注意用餐時間是90分鐘,另外空調比較大,怕凍的女生可以帶定外套😉地址:牧羊少年咖啡館 (Fashion Walk) (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk地下17號舖

牧羊少年咖啡館-銅鑼灣分店

小編試過K11及太子分店

午餐點了一份
意式蕃茄豬扒飯配炒鬼佬雜菜:
豬扒肉質夠稔沒有筋,而且已事先切好,方便進食👍🏻
蕃茄醬酸酸甜甜,很開胃~

牛奶咖啡 Cafe Latte
Lunch set 加$12
咖啡香滑,拉花圖案優美

士多啤梨🍓窩夫🧇
至於窩夫是即叫即整的
所以當侍應端過來時窩夫是微暖的
配上雲呢拿雪糕🍦、新鮮士多啤梨🍓及士多啤梨醬,味道十分配合

玫瑰花🌹/抹茶朱古力凍飲
小編晚餐點了玫瑰花朱古力凍飲,
可可味濃,不會過甜
而上面的忌廉牛奶🥛味重
兩者混合一起味道香滑😋

整體食物美味指數:
8/10 (10分滿分)

2021-05-25
2021-06-08 96 瀏覽
餐廳裝潢簡潔寬敞, 令人坐得舒服, 食物款式亦非常多。🍴牛油果香芒烤雞沙律 hkd$108超大份而且食材好新鮮, 雞扒滑嫩, 半個牛油果熟度剛好,  芒果香甜有口感而唔係淋果隻, 配上胡麻醬汁食落輕盈又清新。🍴小食拼盤 hkd138一上檯嚇親份量超多,  真係好豐富又樣樣都試到。雞翼勁脆又好juice沾埋是拉差醬超正! 香腸有兩款, 分別是坎伯蘭腸煙同煙辣腸, 煙辣腸微辣好開胃。 薯角同春卷都好脆正常發揮, 八爪魚丸原來係魚蛋咁不過都唔錯。🍴香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥  hkd158豬鞍店員落單時提醒需時25分鐘, 但食埋前菜其實岩岩好, 咁就唔使擺到成檯食物。 豬鞍好厚但真係完全唔乾非常juicy, 而且無多餘油膩感, 配上蘋果泥味道更加清新。而伴碟嘅薯蓉亦好好食。🍴法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 hkd$78蘋果撻賣相超靚, 蘋果切做薄片砌做花咁。即刻焗熱辣辣酥皮好脆, 蘋果又唔會酸, 配埋雪糕好好食超滿足!🍴自家調配菠蘿Lemonade 配伯爵茶鳳梨酥 hkd62呢款飲品特別在於會額外附上一塊鳳梨酥,  伯爵茶味濃非常特別。菠蘿檸檬特飲唔會好酸, 非常清新又解膩。
餐廳裝潢簡潔寬敞, 令人坐得舒服, 食物款式亦非常多。

🍴牛油果香芒烤雞沙律 hkd$108

🍴小食拼盤 hkd138

🍴香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥  hkd158

🍴法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 hkd$78

🍴自家調配菠蘿Lemonade 配伯爵茶鳳梨酥 hkd62
2021-06-08 1000 瀏覽
呢間黃店cafe超多分店,我哋都bookmark咗好耐,終於去咗試!最最最驚喜係個甜品🤤,正餐都唔錯,而且價錢唔算好貴,我哋應該會再翻兜👐🏻▪️香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥 $158▪️豬鞍個面煎得好靚😱,入面都好有肉汁,似係慢煮過之後再煎香,不過就冇點醃過🤔,幾乎冇咩味,同埋唔算好嫩滑,需要蘋果泥嚟提味🤭 另外伴碟嘅薯蓉唔太重牛油味~感覺呢款係適合鍾意淡口味、冇太多調味嘅人。▪️黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉 $108▪️初頭會以為個意粉好鹹😳,但食落完全唔會呀,鹹蛋同忌廉嘅比例岩岩好,感覺好香黃金鹹蛋味加上有小小奶香味咁,再配上4隻鳳尾蝦,蝦食落都好爽口😍,成碟好快比我地清晒🤣▪️法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 $78▪️本身諗緊叫窩夫定呢個,最後決定正確😎,真係好有驚喜😱,一片片蘋果切到好薄片,食落唔會太酸,最正最正係邊邊位嘅酥皮超鬆化超脆口😍,加埋雪糕一冷一熱真係呢餐飯完美嘅終結,絕對要推薦比大家試試👍🏻▪️冰水果茶 $46▪️正正常常水果茶嘅味道,唔太特別🤔,同埋細杯左小小😂

▪️香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥 $158▪️

▪️黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉 $108▪️

▪️法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 $78▪️

▪️冰水果茶 $46▪️
正正常常水果茶嘅味道,唔太特別🤔,同埋細杯左小小😂
  • 法式蘋果撻配雲呢拿雪糕
2021-06-07 82 瀏覽
呢間黃店聽就聽得多啦(因為都算幾多分店✨✨)但係我今次先係第一次食😲😲而呢間舖頭就牧羊少年咖啡館————————————我哋嗌咗黑椒香蒜煙鴨胸意大利粉($98)、日式大阪燒風味煙三文魚薄餅($128)同埋灸燒荷蘭汁豬肉排($78)咁首先講咗嗰個意大利粉先啦份量都算足夠嘅⭐️⭐️我哋即使影咗一陣相先食呢個意粉但係我哋食嘅時候都仲係會出煙🔥🔥而且都好多鴨胸絲同蘑菇聞落去亦都有好濃郁嘅香草味之後就講吓嗰個荷蘭汁豬肉排呢個真係出乎我意料之外地好食因為嗰個醬真係超好食❤️❤️(如果比較鍾意食濃味啲嘅應該會都會好鍾意呢個)食落去有一種油而不膩嘅感覺而且豬肉食落去都好有咬口,煙煙韌韌咁樣☺️☺️配合埋嗰個醬汁真係冇得輸之後嗰個Pizza就係我朋友好鍾意食嗰個(佢狂咁強調真係好好食🤣🤣)呢個配搭係比較少見嘅因為係配煙三文魚我覺得呢個Pizza最值得讚嘅地方就係佢嗰個批底薄得嚟好脆💕💕而且食到批邊都會仲有少少芝士味最後就講埋嘢飲嘅部份啦🍹🍹我朋友就揀咗要凍朱古力牛奶咖啡($50)飲落去味道都幾濃郁🌟🌟我就揀咗要凍牛奶可可朱古力($52)飲落去唔會太甜(雖然我係鍾意飲啲啲嘅🤣🤣)而且好鍾意佢嘅Cream唔會咁快溶Bt
呢間黃店聽就聽得多啦
(因為都算幾多分店✨✨)
但係我今次先係第一次食😲😲

聞落去亦都有好濃郁嘅香草味

之後就講吓嗰個荷蘭汁豬肉排
呢個真係出乎我意料之外地好食
食落去有一種油而不膩嘅感覺
而且豬肉食落去都好有咬口,煙煙韌韌咁樣☺️☺️
配合埋嗰個醬汁真係冇得輸

之後嗰個Pizza就係我朋友好鍾意食嗰個
(佢狂咁強調真係好好食🤣🤣)
呢個配搭係比較少見嘅因為係配煙三文魚
而且食到批邊都會仲有少少芝士味

最後就講埋嘢飲嘅部份啦🍹🍹
我朋友就揀咗要凍朱古力牛奶咖啡($50)
飲落去味道都幾濃郁🌟🌟
我就揀咗要凍牛奶可可朱古力($52)
飲落去唔會太甜(雖然我係鍾意飲啲啲嘅🤣🤣)
而且好鍾意佢嘅Cream唔會咁快溶

Btw銅鑼灣店係牧羊少年咖啡館係香港島開嘅第一間分店‼️‼️
所以(住港島嘅人就更加方便)不妨得閒去試吓呢間

2021-06-03 92 瀏覽
疫情沒完沒了,不知何年何月先可再出外旅遊。唯有留港食好味既餐廳來慰藉一下。牧羊少年常滿座,我會預早book定位,再早到少少係附近行下。 今次就見到商場有展千島海鮮pizza $138呢間餐廳既pizza都係薄底,因為岩岩焗起,真係好好食。 海鮮有墨魚仔,蟹柳同蝦。好平均咁分份係每塊pizza. 度。Strawberry waffle with ice cream $108係大大件窩夫呀 ,仲有兩球雪糕,賣相好吸引。可揀後上。 窩夫好鬆軟! 有冇考慮供應埋雞蛋仔呀?仲有士多啤梨醬, 可以自己加甜。Coco chocolate $52下次要走cream先得,今日爆quota

千島海鮮pizza $138

係大大件窩夫呀 ,仲有兩球雪糕,賣相好吸引。

可揀後上。 窩夫好鬆軟! 有冇考慮供應埋雞蛋

仔呀?仲有士多啤梨醬, 可以自己加甜。

Coco chocolate $52

下次要走cream先得,今日爆quota
位於銅鑼灣的牧羊少年咖啡館,是本港第一間以旅遊為主題的咖啡店。上次跟朋友來吃過午餐,覺得質素相當不錯,因此今天相約媽媽來吃晚餐,菜式的味道和質素,同樣令人滿意。 我們準時七時到達,門外已排著長長的人龍,果然深得無數年輕人歡迎呀。由於餐廳有限時,每枱客人只有90分鐘用餐時間。特別是有點選窩夫的客人,會吃得有點趕急。 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 $98 賣相不俗的香草青醬雞肉蘆筍意大利粉,味道也相當不錯呢! 每條意粉都被青醬包裹,鹹香並重,雞肉軟腍,不會乾柴,下次也可以試試其他口味。 千島海鮮薄餅 $138 香噴噴的千島海鮮薄餅,海鮮整齊排列,有大蝦、墨魚和蟹柳,色彩鮮艷豐富。薄餅香脆可口,猶如餅乾,吃多幾片也不會太飽呀。 提拉米蘇 $68 京都春日 草莓窩夫 $108 我要大力推薦牧羊少年咖啡館的草莓窩夫呀! 不論是 賣相、造型、味道、香氣也屬出色之作。大大份的窩夫,焗至完美焦啡色澤,外層酥脆,內層軟綿,配上雪糕、忌廉和草莓,好好吃呀~ 藍莓乳酪 $56
位於銅鑼灣的牧羊少年咖啡館
,是本港第一間以旅遊為主題的咖啡店。

香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 $98

千島海鮮薄餅 $138

提拉米蘇 $68

京都春日 草莓窩夫 $108

藍莓乳酪 $56
2021-05-28
2021-06-03 292 瀏覽
下班跟朋友碰面,選了一間位置超就腳的牧羊少年咖啡館,是香港島第一家分店(終於!),地點就位Fashion Walk 裡面,一出SOGO旁的地鐵站出口就到達!記得好久以前,當文青CAFÉ 還未盛行的時候,在白楊街的牧羊少年咖啡館算是超火紅的,是始祖無誤!現時牧羊少年生意愈做愈好,也愈多分店,一店比一店棒,銅鑼灣店是走高級型格的路線,灰灰白白的很有情調。吃飯當天是星期一的晚上七點,店內已坐滿人啦,週末人一定爆多吧!-是拉差醬法國雞翼我本人必點的當然是雞翼呀!份量比想像中多,竟然有五大隻,外層炸得很乾爽,有點小調味又不會過咸,喜歡再重口味一點的,可以點旁邊的是拉差醬,有點像是微辣沙律醬的感覺,跟炸雞翼超級配,而且我喜歡裡面的雞肉都還是很Juicy的!-黃金鹹蛋苦瓜雞肉意粉主食朋友選了超邪惡的黃金鹹蛋苦瓜雞肉意粉,整碟意粉都是滿滿的黃金鹹蛋汁,配上苦瓜和雞肉,令整體的感覺更清爽,而且苦瓜是甘甘的,不會是超苦的那種。-香煎黑椒蒜蓉日本帆立貝另外小食也點了香煎黑椒蒜蓉日本帆立貝,五粒大大粒,味道鮮甜,而且很厚肉肥美,味道只用黑椒、蒜蓉和牛油輕輕調味,不會搶去帆立貝本身的鮮味。-蘋果蜜桃鮮打紅茶/凍

蘋果蜜桃鮮打紅茶/凍咖啡
我從以前開始就是鮮打茶的支持者,我記得其他分店有超多不同味道的鮮打茶可以選擇,這裡雖然只有一款但正合我意,味道跟記憶中的一樣,是天然的生果甜味,不會太甜,還會喝到微微的果蓉,解渴消暑一流,是最適合夏天喝的飲料!至於朋友點的凍咖啡也是不錯,味道有點微炭香味,不會過酸或苦。
蘋果蜜桃鮮打紅茶
2021-05-31
蘋果蜜桃鮮打紅茶
2021-06-02 444 瀏覽
📍牧羊少年咖啡館☕️(銅鑼灣分店)#黃豆食黃店💛 -牧羊少年終於開到去港島啦🥳仲好記得好耐好耐之前食過一次都真係好麻麻🥺前年食都食到有啲進步嘅 但今次食真係有驚喜!🤯尤其係個豬鞍😍欣賞佢哋菜式肯與時並進 質素都提高咗好多👍🏻仲要係黃店💛大家識做啦😏-🐖香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥🍎 $158 💕#黃豆飛佛🤤個豬鞍好厚肉 完全唔鞋唔韌 仲好嫩好juicy! 無豬羶味之餘豬味好出🥴🤤同蘋果泥一齊食吊起晒豬嘅鮮味 係意想不到咁好食 好有驚喜!🤤薯蓉分量足好香奶味又夠滑🥑牛油果香芒烤雞沙律🥗 $108🤤牛油果有大半個 而且熟度啱啱好 🤤芒果唔會太酸或太甜 好開胃🤤烤雞嫩口啖啖肉🥲個芝麻醬略嫌太多 搶晒啲主角嘅鮮味 如果有得自己揀落唔落就好🥺💆🏻‍♀️環境:新裝修有時代感得嚟好有格調 坐得舒服 呢間分店仲有個閣樓仔比客人坐架!仲有個放咗旅遊書嘅書架添~!💬總結: 個豬鞍有驚喜 沙律都好開胃😛重點係分量慷慨 本身諗住啦個pasta 點知兩樣野2個人食都好夠😆想悠悠閒閒食個飯都係一個唔錯嘅選擇😚不過留意番晚市可能有限時喔💡⏳等候時間:唔洗等直入 (當日為星期日 7pm左右)
📍牧羊少年咖啡館☕️(銅鑼灣分店)#黃豆食黃店💛

🥑牛油果香芒烤雞沙律🥗 $108
🤤牛油果有大半個 而且熟度啱啱好
🤤芒果唔會太酸或太甜 好開胃
🤤烤雞嫩口啖啖肉

⏳等候時間:唔洗等直入 (當日為星期日 7pm左右)
香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥
牛油果香芒烤雞沙律
1K
2021-06-02 60 瀏覽
還記得第一次到牧羊少年,經已係好多年前,在K11分店,亦係其第一間店吧?記憶有點濛糊,最深刻是餐廳嘅vibe好舒適,啱晒傾計。今次牧陽殺入港鳥,當再去 捧捧場!𝙈𝙀𝙉𝙐紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律香煎黑椒蒜蓉日本帆立貝炙燒荷蘭汁豬肉排 香草青醬雞肉蘆蘆筍意大利粉卡魯哇咖啡酒提拉米蘇自私deal嘅 #紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律,好鍾意佢個coloring,鮮豔度令人好開胃,份量超級多,藜麥、沙律菜與芒果及葡萄嘅組合相當refreshing,仲會食到杏仁片嘅香,相當有誠意!另外朋友表示 #炙燒荷蘭汁豬肉排 係必試,荷蘭汁係gimmick位,但我自己就冇太大偏愛,反而個豬排做得好juicy,送飯一流!要讚!另外 #香煎黑椒蒜蓉日本帆立貝 同 #香草青醬雞肉蘆蘆筍意大利粉 都係水準之作,意粉好creamy;最後嚟到 #desserttime,咖啡酒提拉米蘇,好rich同creamy,甜度偏甜,對重口味嘅朋友而言會覺得唔夠喉。

𝙈𝙀𝙉𝙐
紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律
炙燒荷蘭汁豬肉排
香草青醬雞肉蘆蘆筍意大利粉
卡魯哇咖啡酒提拉米蘇

《黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意粉》味道似平日食既鹹蛋黃「金沙」蝦🦐仲食到有少少薑味鹹蛋黃同忌廉醬汁份量剛好意粉撈埋鹹蛋黃沙粒會變成剛剛好乾身加上有翠玉瓜粒做配菜 所以唔會太漏.《香草蒜蓉牛油焗春雞》製作時間需要20分鐘 但值得等待雞嫩滑juicy 唔需要沾太多燒汁喔原汁原味 配上極之邪惡既薯蓉牛油🧈味好重.《芝士沙律醬吞拿魚焗酥盒》吞拿魚份量多 同鬆脆既酥盒好夾雖然芝士味唔太突出但特別在有士多啤梨🍓topping食起上黎鹹鹹地之餘仲幾fresh 添.《照燒汁煎乾蒜牛柳粒》牛柳粒大概8成熟 一上枱時肉好腍好juicy帶有🧄蒜香味之餘 仲有甜味份量好多 一鑊有成十幾粒食到後尾凍左稍為無咁嫩所以一定要趁熱食.《法式蘋果撻》製作時間需要15分鐘🍎差唔多食完主菜就好order定啦賣相十分吸引 個撻既邊位最好食焗到燶燶地 脆脆地雲呢拿味雪糕溶咗之後令撻中間位置腍身味道同texture都好似麵包布甸.《菠蘿Lemonade配伯爵茶鳳梨酥》鳳梨酥外皮已經可以見到一點點伯爵茶葉淡淡的伯爵茶香混埋酥皮嘅奶油香而餡料就同平日食到嘅鳳梨蘇差唔多🍍配埋酸酸甜甜嘅飲品 夠晒特別

《黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意粉》

淡淡的伯爵茶香混埋酥皮嘅奶油香
而餡料就同平日食到嘅鳳梨蘇差唔多🍍
配埋酸酸甜甜嘅飲品 夠晒特別

2021-05-27 92 瀏覽
知道了這間以旅遊主題嘅文青餐廳~牧羊少年咖啡館~在港島開了第一間分店就在銅鑼灣區😊👏👏放假來銅鑼灣行街之後就嚟食嘢😊😊 一向鍾意食沙律和甜點蛋糕嘅我呢度就最啱我啦🥰我哋叫左兩個沙律兩款都好大碟,份量非常十足,材料新鮮,樣又靚🥰, 夠曬滿足😁😁~紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬 98芒果,葡萄,蕃茄仔非常新鮮多汁😋藜麥配咗蜜糖芥末醬再灑上杏仁脆片令口感爽脆整個配搭非常豐富👏👏~煙三文魚凱撒沙律 88煙三文魚卷成花花有三粒,每粒大概有2~3條份量都ok 滿滿的羅馬生菜好新鮮😋此沙律嘅靈魂就係醬汁同埋Parmesan Cheese份量啱啱好👍唔會太多亦唔會太乾身👏因為本身我唔鍾意太多沙律醬感覺好肥同好濕😂😂純粹個人喜歡😋😋通常沙律用的焗麵包粒都係用細細粒現成貨,但這裏是用是自家製的😊👍是日蛋糕每天有幾款不同嘅蛋糕選擇😋店員細心講比我哋聽和形容各款大概樣子同味道😁😁服務態度很細心👍👍~雜莓批 42酸酸甜甜, 幾好味😋😋 但如果冇咁甜我更加鍾意😁😁~蜂蜜蛋糕 42呢個蛋糕真係給我好大驚喜係好細緻一層一層面頭舖滿很多木糠粉😋😋好正👍
知道了這間以旅遊主題嘅文青餐廳~牧羊少年咖啡館~
在港島開了第一間分店就在銅鑼灣區😊👏👏
放假來銅鑼灣行街之後就嚟食嘢😊😊
一向鍾意食沙律和甜點蛋糕嘅我
呢度就最啱我啦🥰
我哋叫左兩個沙律

~紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬 98
芒果,葡萄,蕃茄仔非常新鮮多汁😋
藜麥配咗蜜糖芥末醬再灑上杏仁脆片令口感爽脆

每天有幾款不同嘅蛋糕選擇😋
店員細心講比我哋聽和形容各款大概樣子同味道😁😁
服務態度很細心👍👍
~雜莓批 42
酸酸甜甜, 幾好味😋😋
但如果冇咁甜我更加鍾意😁😁
~蜂蜜蛋糕 42
呢個蛋糕真係給我好大驚喜
係好細緻一層一層
面頭舖滿很多木糠粉😋😋好正👍

2021-05-26 89 瀏覽
#銅鑼灣‼️ 文青咖啡店 ‼️≡一直人氣好高嘅牧羊少年咖啡館前排喺香港島開咗第一間分店 銅鑼灣✨ 之前都試過尖沙咀分店,今次新分店地點同樣係好方便,係fashion walk入面~ 裝修係行型格路線≡之前飲過佢啲咖啡,今次就主要食佢嘅主食💭≡英式窩夫配雲呢拿雪糕🧇 $78Waffle外脆內軟,就咁食嘅話略嫌蛋味未夠,但配埋士多啤梨、雲呢拿雪糕同埋cream一齊食,味道豐富☺️黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉🍝 $108超飽肚嘅意粉選擇✨ 有四隻大大隻嘅蝦,配埋個鹹蛋味好match,口感偏乾唔係好多汁嘅意粉牛油果香芒烤雞沙律🥗 $108夠大份!而且好足料~ 全部食材好新鮮,烤雞肉質好嫩添🥰——————————————————#TheAlchemistCafe 〰️ The Alchemist Cafe 〰️銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk地下17號舖————————————
#銅鑼灣
‼️ 文青咖啡店 ‼️

之前飲過佢啲咖啡,今次就主要食佢嘅主食💭

英式窩夫配雲呢拿雪糕🧇 $78

黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉🍝 $108

牛油果香芒烤雞沙律🥗 $108
夠大份!而且好足料~ 全部食材好新鮮,烤雞肉質好嫩添🥰

——————————————————
#TheAlchemistCafe