2010-11-28 26 瀏覽
一直想試下froyo, 知道旺角有間froyo, 知左好耐...今日先的起人肝去openrice找地址....點知已經多左幾間~ 但係見原本想去試個間d食評普普通通, 而見到呢間panda house好多人讚, 所以改地方試下呢間~地點真係好僻.....又黑...又靜....pass左都唔知....行返轉頭=.=好好味呢....不過少配料choose....不過....我like個froyo...淨froyo已經好好味~ 見佢咁好味...個杯又有好可愛的panda樣....於是幫佢賣下廣告....將panda的一面向外...等個個都見到~ 點知行行下真係有人問我係邊度買的^^ hehe~之後2日同frds到旺角食飯....食完飯我即係推介+帶我d frds 黎食....佢地都話好味呀~ 好開心找到好味的froyo~ 我去左2次, 次次都係用左大約$18 左右~ 都可接受呀~值得一讚係d服務好到痺~ 呢d先係customer service~

2010-11-23
3 分鐘 (外賣自取)
2010-11-25 16 瀏覽
昨晚吃完太平館, 逛了1陣街, 姬池說不如吃froyo, 小妹就提議試新開的panda house, 位置真的比較偏僻,,附近都是黑漆漆只有這間小店是亮著燈的。店子小小擠滿選購froyo及正在吃froyo的人, 形式是1杯froyo先選toppings後以磅數計錢, 這兒算是全城最便宜, 才$13/100g。我們終於擠到toppings格格櫃前, 店員很有禮貌問我們之前有沒有試過, 就先給我們1小杯試味, 而落order時可以指明要多少gram. Froyo 味道奶味頗夠 (claimed 用3.6北海道牛乳), 但酸感也不遜色, 覺得不會太漏就要了150g跟少爺share。Toppings款式不多, 水果方面令人失望的不是選擇少 – 小妹1來就想舀必吃的草莓, 格格裡頭的草莓只是僅鋪滿底部的數量, 於是1舀就見到底部是紅得過份, 心裡頭產生糖漿的懷疑…吃後更加確定,,, 竟然用加糖浸著水果, 這個動作實在很差….!!!另外乾身toppings 都是常見的巧克力粒, 幾款cereals, 沒有granola,,, 唯有退而求其次選了粟米片 (正身就是家樂氏白雞粟米片), 這款粟米片較薄

另外乾身toppings 都是常見的巧克力粒, 幾款cereals, 沒有granola,,, 唯有退而求其次選了粟米片 (正身就是家樂氏白雞粟米片), 這款粟米片較薄身, 口感實在不及厚身的跟froyo匹配 =[

味道不論是froyo或是toppings 的comment 是一分錢一分貨, 但店員和店長的服務實在是非常好, 希望可以多留意材料的預備, 見微是可以知著的。
2010-11-16
外賣自取
$24 (其他)
2010-11-24 23 瀏覽
其實呢間鋪由佢試業時已經有光顧了 ,但到了今日先記得寫呢篇食評...........在夏天的某一日, 諗住同女朋友四圍行o下街街搵玩具買(呢間鋪都幾近廣華街呢...)咁o岩行到呢間鋪頭的門口 ,門口的廣告牌仲寫住試業中 ,但最吸引的的反而係內裡的各款熊貓~~~~~(因為本人好鍾慕熊貓呢....)不過...................原來係一間賣乳酪的店舖 ,我即時心想 : 大鑊了~~~!!!!因為本人一直都認為乳酪 = 超市賣的好似糊狀的即食物體...........(好嘔心呢........)本想離開之際, 店內的一個男服務員話可以試食呢, 而佢亦即刻o係部機度唧o左一小杯出o黎了...........咦~~~~~~?!?!?!?!?點解好似軟雪糕咁o既~~?!?!?!?即時令我好有衝動去試食~~~~~~~入口後, 有一種好重的奶味, 而我女朋友因為試過其他的鋪頭的乳酪(位於尖沙咀及銅鑼灣的), 都話呢間暫時係最好食呢, 因為只有一種味道, 所以唔需要諗要乜o野味, 只需要專心去揀要落乜o野配料, 我o地只係加o左木"木康", oreo (兩款都打得唔夠粉, 有待改進), 蜜瓜,
其實呢間鋪由佢試業時已經有光顧了 ,
但到了今日先記得寫呢篇食評...........

咁o岩行到呢間鋪頭的門口 ,門口的廣告牌仲寫住試業中 ,
即時令我好有衝動去試食~~~~~~~
我o地只係加o左木"木康", oreo (兩款都打得唔夠粉, 有待改進), 蜜瓜, 棉花糖, 蒟蒻,
$23 埋單~~~~~~~~~~
其實我覺得配料係其次, 最主要係乳酪本身一定唔可以有其他味道 ,
等於食雞旦仔咁幾十種味, 咁就冇o左旦香味道, 咁仲可以叫做雞旦係咩.............
始終乳酪都係奶類製品, 如果 mix 埋o的朱古力,綠茶...etc. 其他味道, 反而會冇o左原本奶的味道...............
所以我鍾意呢間的奶味夠香, 值得推介.
Panda House
仲係試業時影的
好好人的服務員 x 3
價錢(應該仲未加價呢......)
讚~~~~
2010-11-21
$30 (其他)
Panda House
仲係試業時影的
好好人的服務員 x 3
價錢(應該仲未加價呢......)
讚~~~~
下午六點半黎到,店內都已經劑滿咗人。因為鋪面細,要等一個客人搞掂好自已杯froyo先到下一個客人,所以等侯時間當然會耐。配料没有健康的燕麥可選,我祗選了杏仁片和餅乾碎,埋單才$15,算是最低消費吧。froyo 的質地也真的夠奶香,也滑,但係咁就似可以話佢係乳酪味軟雪糕罷,不能算是frozen yogurt 喎。用上3.6牛乳... (咁究竟D froyo係用奶做定係yogurt做呢?)乳脂一定也很高呢。所以呢度一定吾係我既低脂之選喇。
下午六點半黎到,店內都已經劑滿咗人。

所以呢度一定吾係我既低脂之選喇。

2010-11-23
10 分鐘 (外賣自取)
2010-11-23 25 瀏覽
無意間發現呢間新店, 決定試一試...一入到去, 全間店都係PANDA嘅擺設, 好Q~排隊時, 都好好奇點叫法,原來係比杯雪糕你, 再自己任加TOPPING, $13 / 100g,加左士多啤梨orea碎格格脆m&m's朱古力醬朱古力針.......好好玩, 好好味, 勁正!!!!!d topping種類係要輪到你之時, 再中個頭埋去先睇到,如果店主可以有d牌仔比人睇, show到有d乜topping, 咁起後面排緊隊嘅人客就可以諗定要乜,咁就可以第一時間品嚐到呢杯"新鮮出爐"嘅美味yogurt ice-cream喇~!
無意間發現呢間新店, 決定試一試...
一入到去, 全間店都係PANDA嘅擺設, 好Q~
排隊時, 都好好奇點叫法,
好好玩, 好好味, 勁正!!!!!

咁起後面排緊隊嘅人客就可以諗定要乜,
2010-11-20 6 瀏覽
見呢間熊貓屋人氣咁高 熱愛Froyo既我決定去試下熊熊屋位置好偏僻下 我呢D唔熟旺角既人真係搵得好辛苦當我懷疑自己行錯路諗住放棄既時 就俾我見到對熊貓眼真係同尋寶差唔多 但係咪真係寶就要試過至知喇!一入去 有好多熊貓公仔 俾人個感覺好舒服行埋Counter 職員即刻問我有冇食過 知我無就俾左個試食版既Froyo俾我試下 嘩!真係好滑好正 有牛奶既滑同個味 但又有Yogurt應有既酸味 難得難得!之後個職員好仔細話我知點Toppings同點計價 多數都會由佢地幫我地先落100g既Froyo再等我地自己加Toppings 當然要多D Froyo緊係無問題喇 不過個人認為100g其實都夠食唔需要加職員仲好細心提我左手邊有一排醬同粉之類Toppings可以加 如果佢唔講我都唔會留意到Tim!個人比較鐘意生果 於是加左Strawberries Kiwi Mango 再加個Chocolate Mochi 都算幾滿下 磅一磅 $35 都唔貴 同我另一最愛YoMama同價 仲要咁多Toppings算抵喇不過因為我簡都係生果居多而且又落唔少 生果既重量同其他好似Mochi呢D比較絕對重好多 所以如果唔似
見呢間熊貓屋人氣咁高
熱愛Froyo既我決定去試下

熊熊屋位置好偏僻下
我呢D唔熟旺角既人真係搵得好辛苦
當我懷疑自己行錯路諗住放棄既時
就俾我見到對熊貓眼
真係同尋寶差唔多
但係咪真係寶就要試過至知喇!

一入去 有好多熊貓公仔

多數都會由佢地幫我地先落100g既Froyo
再等我地自己加Toppings
當然要多D Froyo緊係無問題喇
不過個人認為100g其實都夠食唔需要加
如果佢唔講我都唔會留意到Tim!

個人比較鐘意生果

生果既重量同其他好似Mochi呢D比較絕對重好多
所以如果唔似我咁食咁多生果 價錢應該仲更加抵

生果新鮮大細合儀
不過Mochi細細粒 無咁煙煙Un un 呢樣差左D
但整體好滿 一定有回頭!
2010-11-20
  • Froyo
2010-11-14 18 瀏覽
最近愛上蘇打綠既「無眠」,而唔知點解我就真係晚晚都失眠.... 唉..... 是日掛住一大對熊貓眼,食完晚飯想搵D甜野食就黎左呢度買杯乳酪食下。其實呢間野位置幾偏僻,估唔到晚上八點幾都竟然幾多客人,仲陸續有黎添。入到去要排隊,到你既時候姐姐就會問你要幾多杯然後「吱」俾你,之後再自己加想要既Toppingss,咁都幾好呀,想要咩份量幾多全部自己話事,要哂十款都得呀。Toppingsss選擇都算唔少,見佢d生果樣子麻麻,最後我都係要d最大路既,加左oreo碎 + 木糠碎 + mochi~ 加完就去磅重俾錢,最後我個杯野都係$18,幾平wor,食到尾我仲要覺得自己d toppingsss加得太多,同乳酪份量唔配合,下次可以少d添。如果俾我揀我應該會鍾意crumbs既多d,不過佢呢度平幾多又真的,呢度既奶味真係幾重,味道幾甜下,酸味唔算好重。質地都算軟滑的,唔會話好易溶,不過唔知點解我覺得有DD「黏」口既感覺~ oreo碎同木糠碎令到杯froyo更加甜,不過我覺得mochi麻麻地,咬落太軟淋淋,口感一般。唔算好大杯,但作為飯後甜品差唔多架啦,我下次會再幫襯,主因係因為好鬼近我,而且我覺得佢好平

唔算好大杯,但作為飯後甜品差唔多架啦,我下次會再幫襯,主因係因為好鬼近我,而且我覺得佢好平,哈哈~ 買滿十杯仲有一杯送添~ 不過真係食到十杯先算啦。
外賣自取
$18 (宵夜)
2010-11-14 7 瀏覽
食過幾間唔同的乳酪店, 好多都過份地酸 但係呢間既酸度恰到好處,唔會食過個口好'喼'既感覺由於用上日本牛奶, 比另外的乳酪店更滑.店員見有人入去, 會先問問有沒有曾經惠顧, 如果沒有, 會先給一小杯試一試味道才可以考慮購買.加左朱古力針, 芒果, 哈密瓜, 同芝麻粉, 真係好好食. 如果鋪頭開係旺角的中心區, 會更加方便.下次一定會再去~~
食過幾間唔同的乳酪店, 好多都過份地酸

但係呢間既酸度恰到好處,唔會食過個口好'喼'既感覺

下次一定會再去~~
2010-11-14
  • 芝麻粉
2010-11-12 7 瀏覽
原本只想看看熊貓「裝潢」,誰知看到是用3.6牛乳造乳酪雪糕,又走入去「睇睇」。店員友善的介紹有什麼配料,更吱了小杯給試吃。正喎!「雪糕」夠挺身,軟滑度一般,知道用3.6,奶香會重D!所以「刑」奶味住略略重過乳酪味。好味的「主使」下,一場來到,都係食啦!$13/100g,我加了朱古力mochi,有點朱古力苦味,唔甜,很獨特!食乳酪雪糕,我必加Oreo,木糠。而這裡竟然有爆爆珠,放了幾粒,是乳酸味的!吱吱醬,還有少見的蜜糖!!即刻想起平時在超市,超鍾意買蜜糖乳酪。現在自助加上,太好了!味道好match架!
原本只想看看熊貓「裝潢」,誰知看到是用3.6牛乳造乳酪雪糕
,又走入去「睇睇」

店員友善的介紹有什麼配料,更吱了小杯給試吃。
正喎
好味的「主使」下,一場來到,都係食啦!
食乳酪雪糕,我必加Oreo,木糠。
而這裡竟然有爆爆珠,放了幾粒,是乳酸味的!
吱吱,還有少見的蜜糖!!即刻想起平時在超市,超鍾意買蜜糖乳酪。現在自助加上,太好了!味道好match架
!
2010-11-05
$22 (宵夜)
  • 朱古力mochi
2010-11-11 11 瀏覽
今日有事落旺角辦完後就去探訪近來獲得不少好評的可愛熊貓位置唔難找係接近往旺角火車站天橋既方向有幾個人排隊等左陣間就到,我都係第一次食Froyo好期待啊~女店員唧一杯俾我,toppings我揀左士多啤梨爆爆珠唔知係唔係太受歡迎盒裡面只剩約10粒,仲有oreao.朱古力mochi,選完磅下重量$18.2不過女店員話佢地唔收毫子,知道我係第一次來俾我張咭,10個印花送一杯Froyo第一次既Froyo終於到手喇~店內已有多位女學生係度食只好响出邊食Froyo本身實淨唔易溶,第一口先有微微酸味之後先係奶香味不虧係用北海道3.6牛奶整既果然有濃濃的奶香,酸味就略嫌唔夠重但係又香又滑我鐘意!toppings方面爆爆珠加Froyo就變成士多啤梨口味加oreao就有D似食緊oreao餅乾幾香口,mochi朱古力味重但太軟唔夠煙韌食完好似覺得唔夠好想再買多一杯食啊~睇食評先知原來仲有好多種類既醬可以加,揾個時間下次再來食過!

可愛熊貓0麥頭

今日有事落旺角辦完後就去探訪近來獲得不少好評的可愛熊貓

位置唔難找係接近往旺角火車站天橋既方向

可愛熊貓迎接你

好味啊~

Froyo本身實淨唔易溶,第一口先有微微酸味之後先係奶香味
但係又香又滑我鐘意!

toppings方面爆爆珠加Froyo就變成士多啤梨口味
食完好似覺得唔夠好想再買多一杯食啊~

好想再食一杯

2010-11-10
1 分鐘 (外賣自取)
可愛熊貓0麥頭
好味啊~
好想再食一杯
可愛熊貓迎接你
  • Froyo
2010-11-09 24 瀏覽
一個字,正!而且又平,不過佢冇同我講話有朱古力汁加個d....搞到我有d衝動想食多杯。 內在環境可愛,鐘意熊貓既人都可以去個度食+影相。 地點較遠,路痴的人會好麻煩..... 店內播放日文歌,我聽到有2首係w-inds既 = =+ 員工服務態度不錯,而且環境比人一種舒適優閒既感覺,唯一缺點係地方太細+冇位坐。

內在環境可愛,鐘意熊貓既人都可以去個度食+影相。

地點較遠,路痴的人會好麻煩.....

店內播放日文歌,我聽到有2首係w-inds既 = =+

2010-11-04 15 瀏覽
看到開飯有新的乳酪店開業身為乳酪發燒友的我趁放假就來試試店舖位置偏離旺角中心,不過地點也很好找。推門後,店員很nice地問我之前有沒有試過,然後很慷慨地給了一小杯我嘗試既然一場來到,當然要買一杯試試吧~乳酪是店家給的,配料是自己加價錢是按重量還是按topping算對我來說沒有什麼分別因為從來我吃乳酪就只是加芒果和mochi乳酪酸味對我來說是不太夠,(我是比較喜歡酸一點的)但是mochi就很不錯!!嘗試過很多間大大小小的乳酪店,有些粉很多有些只有"un"有些大小不一樣這一間是目前來說mochi最好食的一間!!就為了這難得一見好吃的mochi,我一定會再來的!加油,希望不是新開業曇花一現的時光!
看到開飯有新的乳酪店開業
身為乳酪發燒友的我趁放假就來試試

店舖位置偏離旺角中心,不過地點也很好找。

既然一場來到,當然要買一杯試試吧~

乳酪是店家給的,配料是自己加

價錢是按重量還是按topping算對我來說沒有什麼分別
因為從來我吃乳酪就只是加芒果和mochi

乳酪酸味對我來說是不太夠,(我是比較喜歡酸一點的)

但是mochi就很不錯!!
嘗試過很多間大大小小的乳酪店,
有些粉很多
有些只有"un"
有些大小不一樣

這一間是目前來說mochi最好食的一間!!
就為了這難得一見好吃的mochi,我一定會再來的!

加油,希望不是新開業曇花一現的時光!
2010-11-03
3 分鐘 (堂食)
  • Mochi
2010-11-03 15 瀏覽
我們在上星期六離開旺角回家前, 專程去了那間在Openrice擁有唔錯評價的熊貓乳酪雪糕屋, 目的當然是試一試這兒的froyo.選擇試這兒, 除了因為它的評價不俗外, 最主要是因為它的froyo標榜以北海道3.6牛乳所製, 在這個北海道3.6牛乳紅到發紫的年頭, 難得有一間froyo店以此來招徠, 當然要試吓.雖然是晚上九點有多了, 而店子的位置嚴格而言並不是十分就腳, 但去到時仍然人頭湧湧, 店子的裝修真的很特別, 全部以熊貓為主, 最開心的是有很多熊貓的毛毛公仔, 很可愛呢. Froyo只有原味供應, 女店員先為我們弄了一杯, 然後我們自行加上toppings, 今次配料要了美祿可可, 栗米脆片, 士多啤梨和oreo餅, 另於上面加了些朱古力漿.之前很期望究竟用3.6牛乳所做的froyo是甚麼味道, 但一試之後很失望, 因為我們吃了很多啖, 都吃不出有任何3.6牛乳的濃烈乳香味. 跟市面上眾多的froyo店所賣的味道都是差不多. 這兒的froyo幾挺身, 不易溶, 但乳酸味略欠, 似軟雪糕多一點. Toppings方面, 最好味的是美祿可可, 外面沒有的, 一粒粒的極有美祿味. 栗

. 栗米片夠脆, 士多啤梨雖然唔甜, 但都唔酸. Oreo餅碎則麻麻哋, 因為這裏的不是像一般foryo舖的餅碎, 而是把oreo磨成粉狀
, 這樣變成完全唔覺得是食oreon了.

店子最可取的地方是價錢, 我們加了4款toppings都只是18元, 老婆都非常驚訝
, 這次是我們食froyo最便宜的一次了. 不過後來我們發現, 原來froyo中間是空心的, 重量上少了, 所以才這樣便宜吧

但無論如何, 始終都有些失望, 因為吃不到有3.6牛乳的味道, 所以不會再來了. 但看得到店主幾有心思把店打造成可愛的樣子來吸引客人, 就給它一個OK的食評吧.
2010-10-31 12 瀏覽
去開旺角,就特登經過依間新開左一個月既PANDA FROYO試下!!入到去.間鋪頭的的式式, 唔係太多位, 因為我地一行六個女仔去..老闆好好人,個職員就問我地有冇試過, 整左兩小杯俾我地試食.( 好味!!! 唔係太奶味, 同埋酸得好好味 ) 叫左一杯 ( 連續叫佢俾多少少- 因為都係計重量姐, )13蚊/100G. 抵食過其他15蚊/100G既..大大杯..加埋MOCHI同埋STRAWBERRY同埋爆爆珠... 都係35蚊.. 抵食.. 幾個女仔企左係門口食.. 不過好阻街..索性去隔離公園坐低食.. 同埋又有買10送1杯..=D希望第時D TOPPING CHOICE會多D啦..ESP FRESH FRUIT.如果有RASPBERRY同埋BLACKBERRY就好了!
入到去.
間鋪頭的的式式, 唔係太多位, 因為我地一行六個女仔去..
( 好味!!! 唔係太奶味, 同埋酸得好好味 )

叫左一杯 ( 連續叫佢俾多少少- 因為都係計重量姐, )
13蚊/100G. 抵食過其他15蚊/100G既..
都係35蚊.. 抵食..
唔容易融!又夠實身!同埋中間唔空心架!

幾個女仔企左係門口食.. 不過好阻街..
索性去隔離公園坐低食..

同埋又有買10送1杯..=D
希望第時D TOPPING CHOICE會多D啦..
ESP FRESH FRUIT.
如果有RASPBERRY同埋BLACKBERRY就好了!
外賣自取
唔容易融!又夠實身!同埋中間唔空心架!
2010-10-31 30 瀏覽
一望上去, 見到好光既國寶...等我下次都帶埋我只貓貓黎同佢打招呼先...halloween黎喇~ 連國寶都好應節呢~ 自助地不toppings, 好開心, 不之不覺間, 不左40蚊連yoghurt!!! panda好鐘意食冰凍既yoghurt既呢?好多國寶d friends!!!幾時出左只識飛既國寶架? 爬左上去牆既? 多得不得之了... yummy呢~ 加左m&m, almond, mango, strawberries, 爆珠, etc, 好多好多既toppings! yeah! 有野食?原來仲有d sauce可以加上去, 但係我唔記得, 睇唔到, 下次要加先得...食左熱辣辣既汀汀魚, 再黎食凍冰冰既yoghurt, 平衡番晒~

halloween黎喇~ 連國寶都好應節呢~

panda好鐘意食冰凍既yoghurt既呢?

好多國寶d friends!!!

幾時出左只識飛既國寶架?

爬左上去牆既?

多得不得之了...

yeah!

有野食?

2010-10-29
5 分鐘 (堂食)
$41 (宵夜)