2018-05-05 703 瀏覽
薑汁貢圓好好味,麻辣火鍋冇味精,機械人送餸好特別,抵食抵飲服務OK,最鍾意係麻辣湯底,好似去咗台灣咁,牛肉好新鮮,一定要再去食但係生意好似麻麻地,可能唔就腳,希望可以繼續做,如果唔係就喺港島區搵唔到類似嘅火鍋啦
2018-05-04
  • 星級精選鍋
2018-04-07 520 瀏覽
今日同朋友嚟呢間煮道食LUNCH一入門口有隻機械人係到,都幾醜樣lol唔知係咪真機械人呢,冇見過佢郁其實係到食飯都幾好景,望哂出面呢到就要自己出去買野食,然後拎牌仔等佢送上嚟我揀咗個黑毛豬烏冬+壽喜燒湯底。。個人唔太中意呢種煎蛋不過睇落都幾好食嘅賣相不錯跟住就會有人嚟點火,等個鍋慢慢加熱唔洗10分鐘就有得食了本嚟我諗住就咁食,結果覺得太熱,就出去拎咗個細碗仔夾出嚟食壽喜燒嚟講味道係有啲清淡,不過都可以接受,份量都夠食了
今日同朋友嚟呢間煮道食LUNCH
一入門口有隻機械人係到,都幾醜樣lol
唔知係咪真機械人呢,冇見過佢郁
其實係到食飯都幾好景,望哂出面
呢到就要自己出去買野食,然後拎牌仔等佢送上嚟
我揀咗個黑毛豬烏冬+壽喜燒湯底。。

個人唔太中意呢種煎蛋
不過睇落都幾好食嘅
賣相不錯
跟住就會有人嚟點火,等個鍋慢慢加熱
唔洗10分鐘就有得食了
本嚟我諗住就咁食,結果覺得太熱,就出去拎咗個細碗仔夾出嚟食
壽喜燒嚟講味道係有啲清淡,不過都可以接受,份量都夠食了
2018-03-30 370 瀏覽
凍冰冰既一月份,7度8度已是等閒事,怕凍既我極需要打邊邊暖暖個胃。雀仔肚既我,唔係食得好多野,坊間任食火鍋很公式化,人大了,重質不重量。最緊要好食,我又唔食得多,正所謂少食多滋味。搵到呢間火鍋幾特別,一人一鍋不是新鮮事,呢度有機械人送餐,只係個gimmick 都值得一試。地方很大,檯與檯距離唔近一入門口就見到生招牌:Robot 其實係有條軌道比機械人行走的,所有有些檯既位置根本送唔到。而且唔係檯檯都有送,大多是人手送的講番個火鍋先,要左加大既海鮮鍋細每款食物只有一隻,大每款有兩隻。賣相非常吸引,食材新鮮蠔大大隻,極肥美肥牛鍋唔多牛,但味道不錯。價錢略貴,未試過可以一試。

地方很大,檯與檯距離唔近

一入門口就見到生招牌:Robot

講番個火鍋先,要左加大既海鮮鍋

細每款食物只有一隻,大每款有兩隻。

賣相非常吸引,食材新鮮

蠔大大隻,極肥美

肥牛鍋唔多牛,但味道不錯。

價錢略貴,未試過可以一試。

2018-01-31
2018-02-26 304 瀏覽
之前同朋友已經食過呢間,最近又見凍凍地,心思思又想再戰麻辣鍋。今次揀左招牌麻辣烤魚鍋黎試,$200包埋飯或者米線,兩個人食剛剛好。出面啲川魚火鍋郁下都300蚊,份量需大,但都要多人先食到。但因為身邊食辣朋友不多,仲要約夠腳就難上加難,所以呢度兩隻腳就夠晒數,啱晒我。唔記得搬開啲辣椒先影相,搞到好似得辣椒同豆卜。其實呢個鍋用嘅係鱸魚,仲有大豆芽,豆腐,豆卜, 椰菜等配菜。食辣最正嘅境界就係食到流晒鼻水仲要追黎食,呢度就比到呢個感覺我。但若果唔食得辣,都仲有番茄湯底揀嘅...
2018-02-14 241 瀏覽
近期寒風刺骨,邊爐癮不斷,今日終於搵到腳。唔係朋友食過,係條街度真係唔會留意到呢間舖,事關間舖係2/F, 招牌寫uniboil,齋睇個招牌仲以為食西餐,真係估佢唔到有邊爐打,完全係睇唔出有邊爐打囉。邊爐似日式,但居然有麻辣湯底,最啱鍾意食辣嘅人。邊爐係一人一爐方式,既衛生又啱我呢啲成日搵唔到腳嘅邊爐怪黎止咳。另外,夜晚要係上環搵食都唔係易事,仲要搵邊爐真係難上加難。最後我地點左一個麻辣湯底嘅牛肉鍋同咸蛋南瓜湯底嘅豚肉鍋。100左右一個鍋,仲要有好多料,以上環呢個貴價地段,點搵呀。麻辣湯底真係夠麻夠辣夠惹味,至於個咸蛋南瓜湯仲正,怪不得朋友極力推介。南瓜湯底就見得多,係未見過加左咸蛋嘅南瓜湯底。飲落口有甜甜地嘅南瓜味,又有淡淡嘅咸蛋味,直頭可以當湯飲。火鍋料嘅牛肉同豚肉都好新鮮,又肥瘦適中。唔似大XX果啲,湯底又無味,啲肉又齋肥。鍋裡面仲有好多肉丸,平時都好鍾意食芝士丸,但發覺呢間啲芝士丸好似唔同啲,特別濃,啱晒我呢啲芝士粉。另一個值得推介嘅係佢其中一隻丸,若果無食錯,係有生姜皮蛋係裡面,好得意。因為我同朋友都鍾意食辣,所以另外加點左個口水雞,好驚訝有機械人侍應黎捧餐,唔知係咪少出街食飯

因為我同朋友都鍾意食辣,所以另外加點左個口水雞,好驚訝有機械人侍應黎捧餐,唔知係咪少出街食飯呢? 真係第一次見。口水雞真係邊食邊流口水,真係好麻好辣好過癮。

其實見到佢餐牌都有幾多唔同類型嘅鍋,好似日韓中都有,下次一定要試埋其他。見到有其他客人食緊烤魚,好似幾吸引。另外一讚係呢度地方寬敞,坐得好舒服,抽氣又好,唔洗食到一身煙。
2018-02-06
  • 咸蛋南瓜湯
  • 芝士丸
  • 皮蛋子姜丸
2018-02-08 458 瀏覽
開開心心與男朋友拍拖!天氣寒冷,最適合邊爐烚下烚下!大家儲錢要食平DD,見煮道價位較低而且不是任食,不需擔心吃得太多!“精選鍋”,“小菜鍋”及“自由點”都是自私一人鍋;“烤魚系列”則可以點二人份量。我與男朋友因為不想吃精選鍋裏的丸,所以各自要了個自由點。每個自由點都有配白飯/米線和雜菜一碟。* 南瓜湯底+墨魚滑+凍豆腐+油麥菜 * 湯底頗甜,墨魚滑有味彈牙,凍豆腐很凍~上枱時還是冰的。* 麻辣湯底+羊肉+響鈴 * 本身叫了香辣湯,來的卻是麻辣。。。羊肉不錯,有羊膻味,不過上枱時都是冰的,等不到解凍就要整碟落鍋。

2018-02-03
2018-02-03 191 瀏覽
今晚凍冰冰,岩岩行開上環呢頭,就係openrice度search 下有無得打邊爐~ 見到呢間評分唔錯,於是就過黎睇下啦~ 果然無失望! 今晚星期五,人比較多,呢度有點像快餐店,自己去櫃檯度埋單的,但環境都算舒服。8點鬆D到,等左10分鐘左右。見到店內只得幾位店員,難得既係佢地都好有禮貌,雖然忙到踢曬腳~ 好快就安排到入座啦~坐低之後,見佢選擇都唔錯。男友食肉,我就食海鮮,於是,我點了一個海鮮鍋,仲要係加大的($168),店員推介蕃茄湯底。問店員加大同唔加大($118)有咩分別,原來$118細份係每樣海鮮得一件,加大呢就每樣兩件~難得黎到,又肚仔餓,梗係要個加大啦~男友果個牛肉鍋都抵食,$98連飯,野飲另叫,都係$22大大杯~終於黎啦~本黎以為坐路邊有機械人送餐,結果都係店員推車仔過黎~唔緊要咯開餐先~有驚喜呀!蝦係有鮮味的,仲有我最欣賞係佢既薑汁皮旦丸!! 係第二度完全無試過,覺得個味配合得好好,食完之後仲忍唔住加單,叫多3粒($14)。想讚一讚既係(好耐未試過去食店感覺咁好),店員雖然真係忙到飛起,但真係有求必應,又會推介下食材,見到佢地都多熟既食客,我估應該係試過再返轉頭的~唔錯唔

想讚一讚既係(好耐未試過去食店感覺咁好),店員雖然真係忙到飛起,但真係有求必應,又會推介下食材,見到佢地都多熟既食客,我估應該係試過再返轉頭的~唔錯唔錯! 食到飽飽,好滿足!

遲點會多D係呢區,呢間會係我食店list裏面佔一席位
再黎指數甚高~
海鮮鍋(大)
2018-02-02
海鮮鍋(大)
  • 海鮮鍋
以前喺美國都食過呢間一人火鍋店,估唔到返唻香港都有機會再試。。。 呢排天氣凍凍地,小喵不得不去打返個邊爐。。。但又想試新野,點知比小喵揾到uniboil去try try... 地點都算容易揾,入到去嗰時覺得好得意,見到機械人女店長,然後店主好窩心咁比左杯暖水我(可能我個樣好似好凍卦)主動介紹係自助加水加調味料形式,鍋底,火鍋料,仲推介新品:魚鍋夾麻辣+蕃茄湯底真係不得了!!! 有驚喜嘅。。。本來覺得咁樣half and half怪怪的,但佢麻辣加左少少mint leaf,更特顯惹味,而蕃茄底fresh到難以形容。。。要試!!! 另外,佢地嘅麻辣雞又係好好味 小喵覺得呢一餐好有驚喜同埋回頭率好高
小喵覺得呢一餐好有驚喜同埋回頭率好高
魚鍋夾麻辣+蕃茄湯底
麻辣雞鍋👍👍👍👍
2017-11-25
魚鍋夾麻辣+蕃茄湯底
麻辣雞鍋👍👍👍👍
  • 麻辣雞鍋
2017-11-13 490 瀏覽
跟姊姊飯聚,一家闖進上環電腦城中的食肆,原來此不太起眼的食店是米芝蓮廚師主理的一人火鍋店。赫見真人大小的可愛機械人穿插於走廊間負責傳菜,想不到小店也有此綽頭。除幾款火鍋料如金牌肥牛或羊肉或黑毛豬,海鮮,壽喜燒,麻辣雞煲等選擇外,還可自選多款湯底。賣相和款式之多當然比一般一人鍋優勝而具特色。姊姊選店員推介的椰子雞鍋。湯底鮮甜如住家老🔥湯。我比較穩陣派選招牌肥牛。配料款式夠多,還可自己選配這裏受歡迎的麻辣湯底。有幾款肉丸都有特色流心餡料,很有驚喜。每鍋都有米線或飯,但太早放會令米線過稔易斷。飲品方面青檸梳打較配合熱辣辣的火鍋。

姊姊選店員推介的椰子雞鍋。湯底鮮甜如住家老🔥湯。

飲品方面青檸梳打較配合熱辣辣的火鍋
2017-11-09
今天一行6人第一次到餐廳,到達後各自去櫃台落單,落單後侍應會送上餐食。忽然侍應走過來大罵,1人落單就可以,(即是1人走到櫃台買6個餐食),否則會導致他們混亂,后來惠顧的客人都不是這樣落單,還怪我們混亂他們運作,態度差勁,以後也不會再來。至於食物方面,味道一般,材料又不新鮮,肉類不熟,尤其豬肉,不值一試
2017-11-08 422 瀏覽
🎎機械人小姐送來的火鍋🛒特選牛肉鍋蕃茄🍅湯底,配料極之豐富又有很多蔬菜,湯底原鮮蕃茄絕非蕃膏,激似老媽子蕃茄薯仔靚湯🍅🍅🍅🥔🥔🥔,飲左兩碗完全冇口喝,yummy😋麻辣豚肉鍋麻辣好過癮,只點了少麻辣🌶香濃椰子雞煲,椰子底吾係椰子水而且椰漿,好濃重椰奶味,雞煲得好入味,夠滋潤店員好有禮貌又細心介紹,環境濶落好坐,推介👍series#hkig#上環#煮道#牛#機械人#hkfood#igfood#sharefood#presslogicholiday
🎎機械人小姐送來的火鍋🛒
麻辣豚肉鍋麻辣好過癮,只點了少麻辣🌶

店員好有禮貌又細心介紹,環境濶落好坐,推介👍
2017-11-07
2017-11-03 329 瀏覽
平日收工,找找上環有咩食,見到呢間火鍋店幾特別,係女機器人捧餐。由於佢行得慢,而且每次只捧一個,所以好多由待應自己捧。火鍋價錢好抵死,由89至119。牛肉是好食,其他配料一般,但以呢個價錢咁多野食,算抵食啦
2017-10-18 431 瀏覽
位於上環的煮道,是一間美國引入的連鎖火鍋店。餐廳主打一人一鍋,不同口味的湯底,多種配料可選,每人大約消費$78-118,價格合理掋食呢。星級精選鍋$98一行六人勻選擇星級精選鍋,為什麼?因為這個鍋的配料較多,湯底也可自選,較個人化又掋食哦。鍋物配料包括: 黑色血統牛所產高水準CAB安格斯牛肉 或 美國極點毛豬肉 或 紐西蘭羊肩肉,花枝丸,黃金魚子丸,黃金枝豆丸,香港知名品牌振興出品煮道福寶,冬菇, 雲耳。配料的名字好長好長,其實就是一般的火鍋配料,牛肉片份量充足,約有四至五片,口味軟腍,牛味香濃。大部份的丸類勻有內餡,小心爆醬哦。我最愛黃金魚子丸,魚子鮮甜,更有芝士,鹹甜夾撃。湯底選擇甜甜的壽喜燒喎,清而不膩,甜中帶鮮,喝了不少哦。
位於上環的煮道,是一間美國引入的連鎖火鍋店。

星級精選鍋$98

配料的名字好長好長,其實就是一般的火鍋配料

我最愛黃金魚子丸
2017-10-13
在上環做完運動隨便逛逛覓食!見有間餐廳以機械人做gimmick , 一到門口已經見到有機械人! 幾盞鬼! 平日夜晚8點幾來大概只有幾張枱客人, 所以可以揀位坐, 座位係商場Open area, 十分開揚!期間見到有女機械人送餐! 好搞笑!這裡是可以點一人一煲的火鍋, 感覺好似吉X家打邊爐咁!.(細)煮道環球海鮮鍋 - 南瓜湯底 ($118)南瓜湯好甜! 就咁飲都幾好飲呀!配料有青口、蝦、生蠔、蟹柳、元貝、木耳、丸類等, 底有大量椰菜! 不知道是否太晚來, 店員說帶子賣完, 所以搭多一隻蝦給我們不過食材沒有特別, 不算特別新鮮.星級精選鍋 - 粟米湯底, 安格斯牛肉 ($98)粟米湯都好甜! 似罐頭粟米裡面的水那種甜~安格斯牛肉都幾滑, 肥膏不算太多其他配料都是正常, 沒有特別~但其中有一款包心丸, 咬開有芝士同芥末味, 甜甜地, 好好食!.(左) 青檸梳打; (右)洛神花茶 (各$22)本來想點珍珠奶茶, 但賣晒落了少甜, 不過兩杯飲品還是很甜...要等冰溶化點才接受到好在兩杯都夠冰凍, 青檸梳打又夠氣, 打邊爐飲都OK的~
在上環做完運動隨便逛逛覓食!

平日夜晚8點幾來大概只有幾張枱客人, 所以可以揀位坐,
座位係商場Open area, 十分開揚!

期間見到有女機械人送餐! 好搞笑!
這裡是可以點一人一煲的火鍋, 感覺好似吉X家打邊爐咁!

(細)煮道環球海鮮鍋 - 南瓜湯底 ($118)
(細)煮道環球海鮮鍋 - 南瓜湯底
南瓜湯好甜! 就咁飲都幾好飲呀!
不知道是否太晚來, 店員說帶子賣完, 所以搭多一隻蝦給我們
不過食材沒有特別, 不算特別新鮮

星級精選鍋 - 粟米湯底, 安格斯牛肉 ($98)
星級精選鍋 - 粟米湯底, 安格斯牛肉
粟米湯都好甜! 似罐頭粟米裡面的水那種甜~
安格斯牛肉都幾滑, 肥膏不算太多
其他配料都是正常, 沒有特別~

(左) 青檸梳打; (右)洛神花茶 (各$22)
(左) 青檸梳打; (右)洛神花茶
本來想點珍珠奶茶, 但賣晒

落了少甜, 不過兩杯飲品還是很甜...要等冰溶化點才接受到
好在兩杯都夠冰凍, 青檸梳打又夠氣, 打邊爐飲都OK的~
1K
2017-09-08 634 瀏覽
平時一人一鍋多數都係連鎖快餐店,依間開係上環既一人一鍋火鍋店位置偏僻,但食物好有質素,係一人一鍋既新境界🤤🤤🤤佢新開既時候嚟食過一次,今次再嚟,有好多嘢食都無賣🙁佢個全丸滿座已經無左😢環球海鮮鍋($118)蕃茄湯底~上次嚟已經食過,質素唔錯,今次再食依個係細份量,青口帶子依啲都係得一個;大份量($168)就會有兩個。海鮮質素依舊唔錯,食落鮮甜,又唔會腥除左海鮮,仲有好多丸佢啲丸唔係普通街邊既丸,都係比較特別既丸,每粒都好好味🤤但每粒丸入面都有餡同汁,小心唔好熱親😛食食下不禁又覺得好可惜,無左全丸既鍋蕃茄湯底係淡淡既蕃茄味,唔似其他地方用茄膏媾出嚟嗰啲日式壽喜燒($98)~配料比較少,好快就食完湯底好好味,但有少少偏甜😲除左有烏冬仲有米線,好多粉麵😂韓式牛肋鍋($98),全煲都係牛肋,大概有七八舊牛肋肥瘦適中,有嚼勁湯底味道有少少奇怪,有少少蒜味,又有其他講唔出既調味料😲牛肋整體味道唔錯,但全煲淨係食牛肋就有少少寡🙁麻辣雞煲($98)雞好滑,但無乜雞味。唔知係咪無醃,唔係好入味但鋪頭入面既自助調味料區會有麻辣醬,朋友話點個醬更惹味每個鍋都會有飯/米線揀,份量少少地,味道正常😛間唔中會有機
煮道環球海鮮鍋

除左海鮮,仲有好多丸
蕃茄湯底係淡淡既蕃茄味,唔似其他地方用茄膏媾出嚟嗰啲

日式壽喜燒

日式壽喜燒($98)~配料比較少,好快就食完
湯底好好味,但有少少偏甜😲除左有烏冬仲有米線,好多粉麵😂
韓式牛肋鍋

韓式牛肋鍋($98),全煲都係牛肋,大概有七八舊
牛肋肥瘦適中,有嚼勁
煮道麻辣雞煲

但鋪頭入面既自助調味料區會有麻辣醬,朋友話點個醬更惹味

每個鍋都會有飯/米線揀,份量少少地,味道正常😛

間唔中會有機械人出嚟送餐

每人一百蚊左右,質素唔錯
位置比較偏僻,所以就算星期五晚,都唔算好多人😛職員服務都好好,會好有耐性介紹

2017-09-08
煮道環球海鮮鍋