2018-04-30 1307 瀏覽
今日嚟到元朗搵嘢食港式嘢食得多 所以睇中咗呢間日式拉麵店睇下個餐牌先鮮焰同山松焰 都好想食最後叫咗個山松焰剔咗 麵適中硬到 濃厚湯 適中白油 正常蔥份量 同火灸叉燒個麵一上檯 就聞到好香好香食拉麵緊係先飲一飲個湯底松露味真係真濃到不得之了初初揀濃厚湯底仲好擔心會鹹但完全冇呢個問題 好香好好味再講下個叉燒 真係好大塊而且厚切食落好香口 但又唔油膩個麵加埋湯又係好香好滑好正平時一個女仔唔會食得晒成個拉麵今次真係食到一條都冇淨啊
今日嚟到元朗搵嘢食
港式嘢食得多 所以睇中咗呢間日式拉麵店

睇下個餐牌先

鮮焰同山松焰 都好想食

最後叫咗個山松焰
山松焰(野菌松露豚骨)

剔咗 麵適中硬到 濃厚湯 適中白油 正常蔥份量 同火灸叉燒

食落好香口 但又唔油膩

個麵加埋湯又係好香好滑好正

平時一個女仔唔會食得晒成個拉麵
今次真係食到一條都冇淨啊
山松焰(野菌松露豚骨)
  • 山松焰
2018-03-25 1100 瀏覽
今天因為工作關係到了元朗, 已經夜晚八時了, 素聞元朗焰拉麵頗有名, 便來這裏一試, 內裏並不是很大,也有廿多張枱,二人點了焰 (特濃豚骨) $78 湯底豚骨味濃, 麵質彈牙, 由於選了多葱的關係,更為香口,有紫菜,木耳絲和筍等配料,靈魂叉燒略肥, 味道尚可, 枱面有七味粉,芝麻等可放入湯中,還加了替玉, 當你吃完整碗麵後才另外煮給你,而且足足有一個麵,大食的人一定飽極黑焰 (焦味噌黑蒜) $78黑蒜味不多, 而且味道較淡, 個人覺得還是選焰拉麵好了, 追加了味付玉子, 味道不錯整體算不過不失, 味道不錯,在元朗可以站得住陣腳的, 二人吃了不起220

焰 (特濃豚骨) $78

極黑焰 (焦味噌黑蒜) $78

2018-01-06
2018-03-13 861 瀏覽
鍾意食菜,概然極黑焰拉麵有大量野菜,決定食佢。自助劃飛落單,揀咗食硬身麵、中濃度湯底、中度香味油、豬軟骨同要多蔥。等食期間,望吓店內的七彩壁畫、和風味裝修、紅色鐵凳、劃飛紙上面所用的字體,睇得出店家係花咗心思去做生意。極黑焰的真身完全唔黑,蔥同野菜的量少過預期。湯呢,黑蒜味同味噌都非常低調,可能係揀咗中濃湯同中香油有關吧,味道平平實實。枱頭搵唔到七味粉,放有生蒜粒同夾蒜器,自己動手加味,不過蒜粒太硬,用九牛二虎之力將佢夾扁咗,整唔到蒜茸,最終只係將一件扁咗的生蒜放入碗。碗麵,份量足夠飽肚,惹味豬軟骨入口即溶,如果增加到麵條的彈性就更好喇。飯腳叫的鮮焰拉麵,用咗櫻花蝦,樣靚。自家製煎餃子,饀多;炸雞軟骨,最正係個 wasabi 醬,喺呢餐的亮點。

極黑焰拉麵

自家製煎餃子

自家製煎餃子

炸雞軟骨

2018-03-08 574 瀏覽
叫左個魚介湯底沾麵。STAFF好細心, 解釋番中意濃味就揀魚介。果日有2款麵, 檸檬麵同麥麵, 我地加左麵, 所以STAFF話可以兩款都俾我地試, 很貼心耶。 湯底似拉麵湯底, 唔係杰撻撻, 而係稀的, 不過夠濃味, 但比起其他拉麵店, 魚介味唔算突出。最好係, 食到最尾都仲係熱, 佢個碗都幾保溫。檸檬麵的檸檬味好淡, 要就咁食先有淡淡檸檬味, 沾左麵汁就食唔出了, 呢隻麵幼D林D, OK GE。麥麵就粗硬D, 有咬口, 都是呢隻正D。沾麵有一塊叉燒, 少就少D,不過都算厚切, 半肥瘦, 幾好食。糖心蛋唔係流心, 係半`熟, 點解次次食親日本拉麵的蛋都是凍的.... 味道唔算好咸, 有D 拉麵店整到好咸....巨峰提子汁係用樽上, 幾得意。整體來講, 味道就無咩特別, 但個麵質幾好。 STAFF夠貼心

麥麵就粗硬D, 有咬口, 都是呢隻正D。

巨峰提子汁係用樽上, 幾得意。

2018-03-02 605 瀏覽
首先要讚下呢D店員個個都彬彬有禮 比起坊間還要收加一既拉麵店更好 然而 今次食完覺得應該唔會咁快再幫襯 本人極好拉麵 而且接受程度頗大 但今次絕少地食剰幾多 始終元朗有更多更好選擇 下次或者試佢個沾麵湯底-完全唔濃厚 極淡呈水狀 冇黏口既質感 非常淡麵-似中式麵 不像一般拉麵 好難接受呢種中式麵既所謂拉麵 而且我選中硬度 但出來效果是極軟叉燒-兩大塊好厚 但唔鬆化好實 同煮既時間有關 而且冇味可言 火炙程度亦唔夠 沒有甘香感覺䓤-可不用加錢選多䓤
湯底-完全唔濃厚 極淡呈水狀 冇黏口既質感 非常淡
䓤-可不用加錢選多䓤

2018-03-02
2018-01-28 584 瀏覽
曾經是我至愛飯堂之一,因女友自小不愛吃肉。牛豬羊等通通不吃,雞是還可以的但獨愛吃魚。而剛好這家店有鯛魚湯拉麵系列,令我們一試鍾情。配料方面,我女友當然獨愛西京鯛魚,而我通常會選擇較特色的叉燒雞。麵質及味道亦算中上,枱面附設原只生蒜及碎蒜機可自行使用添加,於是每隔2,3天便會光顧一次。可惜的是,鯛魚湯系列已取消一段時間,此後我們曾多次特意路過查詢是否有復辦,但當然地沒有期待的答案。今天是為懷念而寫的食評,真希望能有再嘗鯛魚系列的一天。
曾經是我至愛飯堂之一
,令我們一試鍾情

。今天是為懷念而寫的食評,真希望能有再嘗鯛魚系列的一天
2017-02-15
2018-01-20 539 瀏覽
元朗食過呢間拉麵都好幾次原來最近迎春推出了沾麵採用自家製全麥麵類似彩的沾麵般今次可以一試到沾麵的味道最近出面搭棚維修內裡空間算大位與位間尚有空間設掛勾放物品牆上有日本公仔畫亦掛上配飾及吊燈叫了一款拉麵一款沾麵芝士海老豚骨沾麵 $88芝士蝦湯配豚骨配料有糖心蛋、木耳、荀干及紫菜肉選上叉燒雞 分開上湯底和沾麵湯底比較濃烈重蝦味沾麵彈牙煙煙韌韌好味叉燒雞半肥瘦味道ok整體好味! 一碗已經夠哂飽!鮮焰 魚介豚骨拉麵 $78湯底選了濃的濃濃的豬骨湯麵就一般此店驚喜的反而是日式叉燒半肥瘦好好食不像一般小店死死實實櫻花作配料口感好好另配備一支魚介醬汁作調味加了後感覺帶有少少魚的鮮味建議食到一半再加可有不同感覺跟餐combo $18枝裝可樂及糖心蛋正常水準店內亦設有自助凍檸檬水飲用
元朗食過呢間拉麵都好幾次

亦掛上配飾及吊燈

叫了一款拉麵一款沾麵

芝士海老豚骨沾麵 $88

芝士蝦湯配豚骨
配料有糖心蛋、木耳、荀干及紫菜
肉選上叉燒雞

分開上湯底和沾麵

湯底比較濃烈重蝦味

沾麵彈牙煙煙韌韌好味
叉燒雞半肥瘦味道ok
整體好味! 一碗已經夠哂飽!

鮮焰 魚介豚骨拉麵 $78

店內亦設有
自助凍檸檬水飲用

2018-01-19
2018-01-15 531 瀏覽
本人最喜愛濃味的拉麵但近排被好友感染漸漸亦都喜歡上沾麵。😁今日探望朋友之後路過見到這一間拉麵小店看到有沾麵供應所以馬上入去試一試。😜這兒有四款不同口味的沾麵供應,咖喱豚骨、味噌豚骨、魚介醬油豚骨、芝士海老豚骨。我挑選了味增豚骨全麥沾麵好有咬感加上多蔥濃味非常正!😋家人就挑選了海鮮拉麵和辛辣拉麵濃郁的魚湯底配上豚肉,味道不錯啊😁這兒的裝修設計帶點日本風的拉麵店,主廚是香港人但味道不比其他日籍廚師主理的拉麵店差。價錢又相宜,下次會嘗試其他味道的沾麵和拉麵。
本人最喜愛濃味的拉麵但近排被好友感染漸漸亦都喜歡上沾麵。😁

鮮焰拉麵
味噌豚骨沾麵
2018-01-14
鮮焰拉麵
味噌豚骨沾麵
  • 味噌豚骨(全麥)沾麵
2017-12-13 542 瀏覽
胖🐽增磅@元朗。尾站焰拉麵近年鍾意食拉麵,個人鍾意食幼麵,湯底用🐷骨同🐔骨煲的組合,因為唔會得豬的油膩,加埋雞的香味,正丫焰拉麵,有沽麵同湯麵今日揀左焰(特濃豚骨)$78 , 鮮焰(魚介豚骨)$78焰(特濃豚骨)$78 真係好濃,燒過的叉燒,好大塊,燒過好香口 鮮焰(魚介豚骨)$78我揀左,雞叉燒,似食勁圓形的雞扒。。。魚介,魚湯底,有櫻花蝦👍🏻同拉麵一齊黎的有支魚介醋,醋入面浸住昆布同魚乾仔,其實我食唔出有魚仔味🤣🤣只食到醋味😛😛😛店員好溫馨提我地,倒落匙羹到加湯試少少先,之後先再倒落個碗到😁😁有得加醋,酸酸地相對開胃d.但因為有之前幾站食得太飽了,最後2個都食淨少少。。。。sorry。。。今日以4個站完滿結束,增磅無難度🤣🤣🤣🤣
胖🐽增磅@元朗。尾站

焰拉麵

焰拉麵,有沽麵同湯麵

今日揀左焰(特濃豚骨)$78 , 鮮焰(魚介豚骨)$78

焰(特濃豚骨)$78
真係好濃,燒過的叉燒,好大塊,燒過好香口

鮮焰(魚介豚骨)$78
我揀左,雞叉燒,似食勁圓形的雞扒。。。
魚介,魚湯底,有櫻花蝦👍🏻

今日以4個站完滿結束,增磅無難度🤣🤣🤣🤣
鮮焰
魚介醋
鮮焰
魚介醋
2017-09-25 975 瀏覽
好想食好好味嘅拉麵未食過,見9點幾都有得食,入去食🤑又見啲人講到好好味…點點點咁😑😶😶😑坐位真心講唔好坐,又細又窄又逼😥又被安排坐係收納食完碗筷位置,食食下,頭頂上面啲碗碗碟碟係咁遞來遞去,阿姐接遞碗碟隻手啲洗碗水,係咁飛出黎,大姐呀食緊飯呀~啲嘢食黎啦…口味嘅嘢,真係冇得講,你話好好味呀,好食到乜乜乜咁,但真係唔啱我口味冇下次,又唔啱食又唔好坐…食到好趕,一路食又要趕埋單,啲服務員又係咁執係咁抹,食得唔安樂,拿拿聲走。如果真係咁趕收工,唔好放人入黎食啦好,再搵過好食嘅拉麵,唔放棄
好想食好好味嘅拉麵

未食過,見9點幾都有得食,入去食🤑
又見啲人講到好好味…點點點咁😑😶😶😑
坐位真心講唔好坐,又細又窄又逼😥

啲嘢食黎啦…

冇下次,又唔啱食又唔好坐…
如果真係咁趕收工,唔好放人入黎食啦

好,再搵過好食嘅拉麵,唔放棄

2017-08-14 912 瀏覽
前日,一日三餐也只吃包同包,終於,終於忙完手頭上既事,可以食反餐正常的,然後就去了吃拉麵,。~本身想吃酒泉,但太太太多人,我不喜歡等!然後發現酒泉,旁邊開了一間拉麵店,Haha立馬「立即」走進去吃看看,我我我小白最最喜歡食日本食物了!我就叫了黑蒜茸湯底拉麵,這間店的湯,真的又厚又濃!不過我很喜歡這個拉麵!! 然後我朋友叫了一份蝦芝士沾汁麵!蝦味太重,什至有點難以接受既程度,要是你真的,真的很喜歡蝦,也許你會喜歡!我和我朋友也不太喜歡!這餐廳的餐牌,是手畫的,很可愛!然後店員會為你一一介紹這是什麼拉麵很細心的店員,會加分的!

然後就去了吃拉麵,。~
本身想吃酒泉,但太太太多人,我不喜歡等!
然後發現酒泉,旁邊開了一間拉麵店,
Haha
立馬「立即」走進去吃看看,
我我我小白最最喜歡食日本食物了!

我就叫了黑蒜茸湯底拉麵,
這間店的湯,真的又厚又濃!
不過我很喜歡這個拉麵!!

然後我朋友叫了一份蝦芝士沾汁麵!
蝦味太重,什至有點難以接受既程度,
要是你真的,真的很喜歡蝦,也許你會喜歡!
我和我朋友也不太喜歡!

這餐廳的餐牌,是手畫的,很可愛!
然後店員會為你一一介紹這是什麼拉麵
很細心的店員,會加分的!

今日和媽媽中午第一次到Homura ramen用餐,叫了「豚角煮·博多豚骨沾麵」、「豚軟骨・博多豚骨沾麵」兩個餐。👆🏻豚角煮·博多豚骨沾麵(左上角牛舌是另一個餐的),其實作為一個餐而言真的很豐富,有主食+小食+乳酸飲品+前菜,只要$46真的算是很抵食!豚骨湯底好濃郁,整個餐的食物味道都屬中上。媽媽同樣要了沾麵,但她一向牙齒不好,吃不了稍硬的食物,我們事前也不知道沾麵比普通拉麵硬點,所以餐來到後媽媽想另叫一碗白飯配麵上那三大塊豬軟骨和小菜那些,她說豬軟骨好好食好入味,不想浪費。店員聽到媽媽說想另叫一碗白飯,她竟然馬上詢問是否沾麵太硬,之後更主動替媽媽把整個餐換成了一個飯餐,是全新的一套飯餐!!而且不需另外加錢,媽媽覺得很不好意思,一直說不用,可店員很貼心說不要緊,這餐吃不了放在這裡也是浪費,最重要的是她吃得開心。這店員簡直是我遇過最最最貼心的店員,媽媽和我都覺得超感動!這就是店員替媽媽換成的飯餐。第一次來吃真的超級難忘,店員態度真的100分,食物也都很好吃,絕對有下次!!

這就是店員替媽媽換成的飯餐。

2017-08-07
2017-08-07 575 瀏覽
因工作關係,經常走到各區各處,是次就到了元朗。路過焰拉麵,適逢其會,本拉麵控又怎會錯過如此良機。看看餐牌,拉麵有五款,小人點了碗山松焰拉麵。又濃又膠的豚骨湯,可能是太久未嚐,覺得特別鮮甜。麵條要了硬麵,吃起來軟硬適中,掛湯能力頗佳。豬軟骨亦是膠膠的,極其的腍,在嘴裡差不多不用嘴嚼便自行溶化。配菜還包括蔥、沙律菜、木耳、荀、紫菜,最精彩的乃是綴在頂上的黑松露,香味滲進湯裏頭,喝下滿口縈繞著松露香,好味到無朋友!唯一較為差勁的是溏心蛋,蛋黃不夠流心,不過蛋白還不算太老,仍是軟滑的。一如既往,一碗正宗的日式拉麵已足夠飽腹有餘。

山松焰拉麵
一如既往,一碗正宗的日式拉麵已足夠飽腹有餘。
山松焰拉麵
2017-08-03 474 瀏覽
近期見有人推薦焰拉麵,難得它位於元朗,對我來說非常就腳,當然要去試一試。拉麵的湯底主要有四大類,而豚骨湯底向來是我的最愛,所以看了看餐牌我便點了豚骨原味的焰拉麵。不一會兒,拉麵便上枱了,賣相不錯,令人垂涎三尺,但吃下去的第一口便有些失望了。湯底明顯不夠濃厚,拉麵是幼身的,頗有彈性,但配以如此湯底卻是可惜了。令一重頭戲便是火灸叉燒,可惜亦令人失望,肥的部份還好,但瘦的部份卻十分乾硬,不易入口。特地附加的味玉則不過不失。總結而言,價錢合理加上味玉也只是$88,但食物的質素卻未能達到期望,雖未至於差,但難以令人再次光顧。

2017-07-31
2017-07-17 856 瀏覽
焰拉麵真的太讓我失望了我點了極黑焰拉麵麵質選了硬的 湯濃度和香味油我選了中而肉類我選擇了叉燒雞當拉麵到來的時候不知為何光是看到賣相就有一種不好的感覺先呷一口湯頭不😱這是什麼味道沒油份沒蒜味只有單純的咸味拉麵的質感也是軟到不成叉燒雞也是嚡跟沒什麼味道蟹肉忌廉薯餅炸得不夠脆吃下去一口都是油唯一覺得好的是店家在牆上會有勾勾貼心的讓客人掛包包除此以外恕我未能找到其他可取的地方我覺得好吃不等於你純屬個人意見愛分享
真的太讓我失望了
我點了極黑焰拉麵