四個人食左三百幾蚊,本身諗住叫個個四人餐名叫$1xx,點知我地落單有個粉紅色頭髮態度超差又寸咁同我地講唔夠食!之後叫我地叫其他就走左去。個餐牌一邊得幾張相得字完全唔知係咩黎,心諗入面係咩味點樣我地唔知啦,之後要問服務員有個忙到喪跑既,好應該請多幾個兼職。雖然環境真係好和風,但服務太差啦,野食個個原個蘋果既蘋果批好似得個皮好食,蘋果冇味。冰水流藍色係好靚,但係得碗荔枝汁有味。泡泡啤好難飲。真係冇咩興趣成日食。
四個人食左三百幾蚊,本身諗住叫個個四人餐名叫[竹]$1xx,點知我地落單有個粉紅色頭髮態度超差又寸
真係冇咩興趣成日食。
$90 (其他)
2012-08-03 17 瀏覽
想試好耐, 因為餐廳位於天后, 一直沒機會去.適逄過海, 而好友E又在附近參加blogger活動, 於是去食個下午茶聚一聚.如果不先上openrice做功課的話, 看著餐牌真的會一頭霧水, 因為食物名稱都是日本名(雖然是中文字), 看起來怪怪的.我們點了一個定食套餐 - 瀰月三色 (湯菓矛,葛軟茲,茶巾).有碗芝麻糊的"湯", 幾粒水晶狀糕點, 兩粒丸子.其實都不知道是什麼東西, 不過味道是不錯的. 一個小食 - 抹茶翠粉草莓方.好喜歡這個, 是創意之作.士多啤梨MOOUSE造成的方粒, 上面沾上綠茶粉. 味道清新, 而且異常地夾.兩杯凍飲.柚子綠茶, 正常味道.
想試好耐, 因為餐廳位於天后, 一直沒機會去.

有碗芝麻糊的"湯", 幾粒水晶狀糕點, 兩粒丸子.
其實都不知道是什麼東西, 不過味道是不錯的.
一個小食 - 抹茶翠粉草莓方.
好喜歡這個, 是創意之作.
兩杯凍飲.
柚子綠茶, 正常味道.
2012-05-12
2012-07-23 1 瀏覽
從寶馬山下來,我們特地來了天后尋找一間我們一直想來的甜品店,感受一下環境同特色。說真,知道這店的存在,完全是因為電視的飲食節目,令我覺得,咁多不同渠道的宣傳方法,最有效果的,就是電視箱的動感介紹。其一身日本色彩的裝飾,再帶著那些年的感覺。這一個景色,令我頓時想起三色台的一個古世代節目,《日本風情畫》。 實在,我們是不知道有什麼好食的,能想到東西出來的只有我一人。而我想到的就是洋菓子類的,宇治醬抹奶酪燒。這一份洋菓子,就是比利時窩夫既日本版,一片片細小的窩夫片,味道甜而且充滿了奶油味,一球像雪糕似的抹茶醬,好香的茶味,把抹茶同奶油混合而做出的甜甜醬,就咁食也非常之香口,抹上去窩夫,茶味的甜加上雙重奶油的甜,更加是絕世的好配合。 輕試美味,的確是一家既有特色同味道美妙的甜品小食店。是次二人share一份輕試,太家都覺得滿足。

2012-07-07 8 瀏覽
首先要講, 夏天要去一定要有心理準備由於有數張榻榻米是枱, 所以食客必須要除鞋, 問題是當一入到店內會聞到一陣陣異味真令人倒胃 原個西瓜凍: 夏天最好的果當然以西瓜為首, 西瓜只要夠甜夠凍就一定好味, 這裡做法先以西肉起肉再加入了莓味葛軟米茲, 再混以酸莓汁, 嘩.... 酸味勝於一切, 完全感覺唔到食緊既係一個甜品 三色焦糖燉蛋: 選了薑汁, 紅豆, 芝麻三味, 焦糖層失跡, 燉蛋唔滑又無味, 就算伴以配料也無補於事 由點食物到結賬離開,店員依然木無表情或冷語回應,食物質素差不只, 還加上服務態度也是這樣子, 我第一時間已經將此食店Black List 了
首先要講, 夏天要去一定要有心理準備
真令人倒胃
三色焦糖燉蛋: 選了薑汁, 紅豆, 芝麻三味,
焦糖層失跡, 燉蛋唔滑又無味, 就算伴以配料也無補於事

由點食物到結賬離開,店員依然木無表情或冷語回應,

2012-06-15
$45 (其他)
2012-06-24 11 瀏覽
傳聞中以難吃著稱卻又能立於不敗之位的和式甜品店,我聽過不少甜人投訴這裡難吃,但問她們那為甚麼去,幾位甜姐兒也沉默了一會,答案大概離不開「咁可愛(kawaii)的日式甜品香港唔多見麻」,又有些愛攝影的「美食龍友」話「咁懷舊的昭和年代主題甜品屋是好的攝獵題材。」,而我來的理由是敗給人性心理,當人愈罵得厲害,但路過幾次也遇上爆場吃閉門羹時,就算明知易「瀨野」也總想一試,最後就拉隊來掃餐牌。草莓味芝士餅,已忘記是who和why去點,也沒有問是否落錯單,反正既來之則安之,論賣相這洋和式果子絕不討好,口感也是結結實實,芝士味被現成草莓醬蓋過,是大家也吃得「目黑」的反推介項目。

用餐優惠
團購、信用卡優惠
2012-05-21 4 瀏覽
同朋友一入到去..個STAFF已經黑面冇表情因為唔知係隨便坐定點先問聲.. 點解要連講句"隨便坐"都咁..到我地想坐既位又話BOOK左........第一次黎實在覺得太新奇裝潢都好靚好有特色而個MENU上既名..又真係太新奇..真係唔知係咩黎既所以都要OPENRICE下..最後揀左幾樣.. 但點o個樣就話o個樣未返貨..個STAFF仲講得勁快.. 聽唔到佢講咩問多佢一次都勁唔好態度..唉! 我地做錯D咩要黑我地面.. 明明間鋪計埋我地得兩檯客..最後叫左...1. 原味黑糖味葛軟滋好"QQ"呀!! 其實真係好好味, 特別係黑糖, 同用黎點o個兩種粉好match! 2. 和月三色個燉奶有d過甜.. 麻麻地..個果杯唔錯.. d好似jelly既加個醬..好夏天好甜感覺好好.. 但如果唔好甜既, 應該會覺得太甜個上面o個3片啤梨反之有點酸.. 可能下面甜個特飲幾特別既! 甜甜地, 有舊大jelly o係下面.. 都係幾summer既特飲!3. 蘋果批呢個好特別呀, 真係成個蘋果, 入面有d custard, 外面係香脆既酥皮! 呢個要等20分鐘都值得等, good!!但即使食物好味.. 咁
同朋友一入到去..個STAFF已經黑面冇表情
到我地想坐既位又話BOOK左........
: ( 好差的SERVICE
第一次黎實在覺得太新奇
裝潢都好靚好有特色
好有FEEL
最後揀左幾樣.. 但點o個樣就話o個樣未返貨..

最後叫左...

1. 原味黑糖味葛軟滋
原味黑糖味葛軟滋
2. 和月三色
個燉奶有d過甜.. 麻麻地..
個上面o個3片啤梨反之有點酸.. 可能下面甜
3. 蘋果批
蘋果批
但即使食物好味.. 咁既服務我真係唔會再去呢間.. 又唔多理客.. 又完全冇表情.. 唔記得拎遮.. 返返去拎都黑面.. 感覺真係好差好差好差..

但真係好想試晒d野食.. 或者會再去尖咀分店geh.. 不過都唔係1st priority了.. 真可惜!
2012-05-20
原味黑糖味葛軟滋
2012-05-19 4 瀏覽
今天和朋友特意來瀰月屋吃甜品,向來對日本文化有濃厚的興趣,瀰月屋充滿日本風情的裝橫正合我心意。店內懷舊的擺設,唔知個電視仲睇唔睇到呢?!很多甜品都沒拍照。推介:蘋果批吃過無數次,無次來也會點的,酥皮十分香脆,蘋果有淡淡的清香,還有吉士芯。真係必點!特濃牛乳抹茶十分喜愛抹茶的甘香,加上濃滑的牛乳,夏天飲十分解暑呢。黑糖味葛軟滋望落似jelly, 但非常煙un,有塊長葉墊住好靚,唔同季節仲有唔同味,必點。
今天和朋友特意來瀰月屋吃甜品,向來對日本文化有濃厚的興趣,
瀰月屋充滿日本風情的裝橫正合我心意。
店內懷舊的擺設,唔知個電視仲睇唔睇到呢?!

很多甜品都沒拍照。

推介:
蘋果批
吃過無數次,無次來也會點的,
酥皮十分香脆,蘋果有淡淡的清香,還有吉士芯。
真係必點!

特濃牛乳抹茶
十分喜愛抹茶的甘香,加上濃滑的牛乳,
夏天飲十分解暑呢。

黑糖味葛軟滋
望落似jelly, 但非常煙un,
有塊長葉墊住好靚,
唔同季節仲有唔同味,必點。
2012-05-17
$50 (宵夜)
  • 蘋果批
2012-05-15 10 瀏覽
春天是櫻花盛開的季節,不少日式餐廳都會以櫻花入饌,製作出各種既有日本風味又時令的菜色,瀰月屋亦不例外,提供數款春日限定櫻花系列日式和菓子及特飲。是日吃畢拉麵,就跟E先生到瀰月屋吃甜品,試試春日限定的櫻花系列。印上粉紅色櫻花圖案的春之獻立表,很漂亮。 林檎福餅 $35林檎福餅就是蘋果福餅,聽起來頗特別,看起來更為精緻可愛至極,兩個粉粉紅紅的褔餅造型十足蘋果,kawaii~而福餅的蘋果味道清甜,外皮煙煙韌韌,感覺清新,美味好吃。季節の茶巾 $38以紫芋蕃薯泥蓉做成,味道甘甜,但吃多了就滿口泥蓉,有點滯悶。櫻花系列—初櫻之漾 $38櫻花特飲(左):冰涼的特飲散發著淡淡的櫻花味,還不錯。櫻花啫喱(右):櫻花味道的粉紅色透明啫喱,裡面那朵淡淡清香的櫻花是亮點,味道清雅而特別。

印上粉紅色櫻花圖案的春之獻立表,很漂亮。
林檎福餅 $35

而福餅的蘋果味道清甜,外皮煙煙韌韌,感覺清新,美味好吃。
季節の茶巾 $38
櫻花系列—初櫻之漾 $38
櫻花特飲(左):冰涼的特飲散發著淡淡的櫻花味,還不錯。

$55 (宵夜)
晚上九點,與女友吃蛋包飯,驚現有名的瀰月屋竟在附近,不單只不用排隊,店內竟沒有客人,見肚子還有空檔,當然要入內品嘗品嘗,進店後,看見有5-6名員工,但竟没有人前來招呼,於是自己坐下看餐牌,環觀店子,裝修和佈置都很有日本感覺,看得出店主花了不少心思,但最大煞風景的是店內的侍應都手拿電話打機,甚至有名員工在收銀處睡覺= =因不太熟識店內的名物,所以請店員推介一下,經木無表情的店員背書式的介紹後,我們點了蘋果批和瀰月三色.食物還算可以,只是那紫薯湯甜了點,而蘋果批有別於一般的製作,原個蘋果雖然另類創新,但注入蘋果內的吉士因高溫而失去軟滑的質感,酥皮底部有未熟透的感覺,就是有點失望.>^<到結賬離開,店員依然木無表情,甚至連一句多謝/再見也沒有,這樣子的服務,真的替店主擔心.因為得不到客人應有服務的我們,一定不會再次光顧.
晚上九點,與女友吃蛋包飯,
驚現有名的瀰月屋竟在附近,
不單只不用排隊,店內竟沒有客人,
見肚子還有空檔,當然要入內品嘗品嘗,

進店後,看見有5-6名員工,但竟没有人前來招呼,
於是自己坐下看餐牌,
環觀店子,裝修和佈置都很有日本感覺,
看得出店主花了不少心思,
但最大煞風景的是店內的侍應都手拿電話打機,
甚至有名員工在收銀處睡覺= =
因不太熟識店內的名物,
所以請店員推介一下,
經木無表情的店員背書式的介紹後,
我們點了蘋果批和瀰月三色.

食物還算可以,只是那紫薯湯甜了點,
而蘋果批有別於一般的製作,
酥皮底部有未熟透的感覺,就是有點失望.>^<

到結賬離開,店員依然木無表情,
甚至連一句多謝/再見也沒有,
這樣子的服務,真的替店主擔心.
因為得不到客人應有服務的我們,
一定不會再次光顧.
2012-04-16 3 瀏覽
星期六晚10:00左右, 等到10:30pm食左燉蛋 有4種味 : 杏汁, 紅豆, 原味同芝麻我冇叫芝麻~ 都ok 滑~ 但有少少偏甜~叫左 芝士爆x 正呀濃芝士味, 食到停吾到口~~~叫左: 似嗜喱物體~真係冇特別~ 只是嗜喱~

星期六晚10:00左右, 等到10:30pm

食左燉蛋 有4種味 : 杏汁, 紅豆, 原味同芝麻

我冇叫芝麻~ 都ok 滑~ 但有少少偏甜~

叫左 芝士爆x
正呀濃芝士味, 食到停吾到口~~~

叫左: 似嗜喱物體~
真係冇特別~ 只是嗜喱~
2012-04-14
很早就吃完晚餐,見時間尚早,便由銅鑼灣步行至天后,來到這間熟悉的瀰月屋。 因為中學就在天后,這裡美食雲集,所以即使畢業後也會相約同學到附近「搵食」,其中瀰月屋更是我們的至愛。對瀰月屋的熟悉程度,差不多是menu 上所見的都嘗試過了,除了 有很多人推介的 apple crumb 和 抹茶翠粉草莓方,其實還有很多新奇有趣的東西。晚上8時來到,空無一人,大概是因為還不是dessert time。由於朋友是第一次來,所以很着躍的跳上tatami 。第一次來的時候,我想沒有人會看得明menu,為了讓朋友試一試多款的懷舊日式甜點,特地叫了 「瀰月三色」,入面有3 款日式小食(湯菓矛,葛軟茲,茶巾),初來者如果抱着樣樣都想試的心態,這個是不錯的推介,其中的葛軟茲 十分有咬口。抹茶翠粉草莓方正如其他人的食評一樣,很甜,但抹茶粉和草莓 是perfect match。 真正的想推介的,是 森果米流,一種河粉狀的涼粉,由於現在是春日限定,所以是草莓味,但對上一次吃是黑糖味的,試想想,凍的涼粉, 在夏日吃真的是透心涼,另外甜度岩岩好,是十分有特色的小吃,對我來說,是瀰月屋最好味的小食。

瀰月三色
抹茶翠粉草莓方

森果米流,十級推介
2012-04-13
抹茶翠粉草莓方
瀰月三色
森果米流,十級推介
2012-04-10 13 瀏覽
吃完大餐 (見另文) 想散散步原本想從北角步行到天后 去吃中式甜品 點知行到去 人家客似雲來 似乎要等很久 不耐煩的我們 突然發現隔壁的商店不錯的日式裝飾走了進去 可選擇坐榻榻米但基於鬼仔friend已經開始黑臉寧可迅速坐下第一次來不知道有什麼好吃店員非常有耐心解釋最後叫左 花見丸子 和 焗蘋果批丸子有三種不同的味 (黑糖. 原味. 綠茶)外層塗上薄薄一層焦糖 慢慢地烤內裡煙煙韌韌 (但不夠柔軟)幾特別小妹最喜歡的是綠茶丸子沾上紅豆茸 不太甜蘋果批 非常有心思外觀的確不是很漂亮但極少甜品店將能夠整個的蘋果焗酥皮亦帶很香的牛油味道夠技術和夠火喉值得一讚
吃完大餐 (見另文) 想散散步

第一次來不知道有什麼好吃
店員非常有耐心解釋
最後叫左 花見丸子 和 焗蘋果批
花見丸子
丸子有三種不同的味 (黑糖. 原味. 綠茶)
外層塗上薄薄一層焦糖 慢慢地烤
內裡煙煙韌韌 (但不夠柔軟)
幾特別
焗蘋果批[
  • 蘋果批
  • 燒丸子
2012-03-30 5 瀏覽
晚飯過後在附近搵食,經過都唔知道係食日式甜品,因為睇過甜姐兒所以記得內裡既裝修。叫左特濃牛乳抺茶、春之限定蕨、仲有水羊換羹前者兩個真係超級好味、抺茶要叫熱呀,入口那份滿足感是難以忘懷。另外蕨是草莓味,與綠茶粉也很配,煙un非常,好味:)
簡單得黎非常好味
2012-03-25
$55 (其他)
簡單得黎非常好味
  • 特濃牛乳抺茶、春之限定蕨
2012-03-22 12 瀏覽
在附近吃過清湯腩後,友人想吃甜食。看見甜姨姨人頭湧湧,心裡正煩惱該轉往那家甜品店時便發現瀰月屋在隔憐。香港的日式甜品店不多,難得我跟友人都喜愛日式甜點,雖然還得等兩張枱,還是乖乖守候。15分鐘後,幸運地安排榻榻米的座位。由於我不太餓的關係,我倆便點了一杯特濃抹茶咖啡(HK$21) 、牛乳抹茶(HK$21) 和一款甜點分享。本想點薯蘋的,但已經缺貨,於是便點了葛軟滋(HK$38)。咖啡當然不是傳統的那些Latte、Mocha,但咖啡味還是香濃可口的。我嚐了一口友人的牛乳抹茶,覺得味道偏甜了點,若再配上甜吃只會太膩,所以還是喜歡咖啡那一丁兒的苦澀,感覺上好像能平衡一下。葛軟滋是小店的名物,有原味、黑糖和士多啤利三款口味選擇。今次我們點了原味來試。份量是頗大的,對於吃過晚飯後的我倆來說分享這甜點是剛剛好。葛軟滋呈半透明狀,帶淡淡的庶糖味,煙軔可口,配上黃豆粉或抺茶粉吃。我個人較喜歡抺茶味﹗店子還算寬敞,放了大概十餘張二至四人枱,若多人前來則要較長時間安排入座。整間店子作懷舊裝潢,牆上掛著的兩個鐘都是停在十時十分,像是喻意要把時間凝著。店員服務態度良好,至少客人不會有被催促離開的感覺,是跟友人

特濃抺茶咖啡
葛軟滋
店子還算寬敞,放了大概十餘張二至四人枱,若多人前來則要較長時間安排入座。整間店子作懷舊裝潢,牆上掛著的兩個鐘都是停在十時十分,像是喻意要把時間凝著。店員服務態度良好,至少客人不會有被催促離開的感覺,是跟友人飲後或午間閒聊的好去處。聽說店子將會換上新menu,細心一看,現在的menu是冬日版的,猜想新的menu是特地為了炎炎夏日而準備吧﹗很是期待呢﹗

2012-03-21
$40 (宵夜)
特濃抺茶咖啡
2012-03-10 6 瀏覽
朋友仔說天后有個好有傳統日本特色既地方食日本甜品聽落去好吸引的吧入內可以選擇坐塔塔米同埋普通檯既然一場黎到日式店舖當然跟「當地人」先夠有味道啦望住呢張menu 完全無咩idea 想食咩諗住叫二人前哈, 點知所有set無得賣店員殷切的介紹多人食既經典款式分別要左個mixed combination of 原味 & 黑糖其實唔多食得出有咩分別既"舉約"有兩隻味粉 (芝麻+抺茶) 點埋一齊食未食前覺得芝麻應該好d, 點知食落錯左~芝麻淡口; 反觀抺茶比較rich 同香不過, 最好竟然係兩溝!! 貪心一點有時都係一件好事簡直一讚!! 難怪差唔多每檯人都點等20 分鐘係值得的!!~蘋果焗到林身的, 帶有陣陣清香外層有略帶脆口既酥皮傳統日本特色地方食日本甜食別有一番風味喲
朋友仔說天后有個好有傳統日本特色既地方食日本甜品
聽落去好吸引的吧
入內可以選擇坐塔塔米同埋普通檯
既然一場黎到日式店舖當然跟「當地人」先夠有味道啦
望住呢張menu 完全無咩idea 想食咩
諗住叫二人前
哈, 點知所有set無得賣
店員殷切的介紹多人食既經典款式
葛軟滋
其實唔多食得出有咩分別既"舉約"
有兩隻味粉 (芝麻+抺茶) 點埋一齊食
未食前覺得芝麻應該好d, 點知食落錯左~
芝麻淡口; 反觀抺茶比較rich 同香
不過, 最好竟然係兩溝!! 貪心一點有時都係一件好事
簡直一讚!! 難怪差唔多每檯人都點
等20 分鐘係值得的!!~
蘋果焗到林身的, 帶有陣陣清香

外層有略帶脆口既酥皮

傳統日本特色地方食日本甜食