2023-01-21 1657 瀏覽
店內滿大,環境寬敞,尤其玻璃窗那邊的卡位,對著海景非常舒服🥰 👉🏻壺漬牛肋骨 $238牛肋骨很長~油花分部平均,剪開兩邊 剛好佔滿整個鐵網,牛肉已腌到入味,味邊是韓式帶甜味~燒熟後肉質軟稔帶油香,好好味🤤🤤👉🏻25日熟成濟洲黑毛豬五花肉 $285豬肉厚身但一點都不鞋不韌,好嫩口~沒有奇怪的豬羶味,燒到帶少少燶邊包著生菜真係無敵好味🫶🏻💕大愛🙌🏻👉🏻大蔥切牛舌 (鹽燒) $138牛舌不是薄切有少少厚度,燒熟後爽脆彈牙,簡單鹽調味就已經好正🥰👉🏻大八爪魚 $108八爪魚一點都不小,唔係BB size!!內臟已處理好,也調好味,直接放上鐵網,見住啲爪卷起,莫名治癒🥰🥰 而且一啲都唔韌😲😲有點意外,帶少少香辣,好味👍🏻👉🏻新鮮鰻魚(半份) $115第一次燒饅魚,以為好難掌握,沒想到意外可以,不太黏,也不會散開,邊燒邊塗上醬汁,慢慢就開始出現美味的燶邊😍😍而且魚肉厚身彈牙,愈咬愈香👍🏻個人大推👯‍♀️👯‍♀️👉🏻豪快蘋果醬油雞腿 $88雞腿很嫩,入口真係有淡淡蘋果甜味~👉🏻濟洲特飲 $32 - 芒果酸酸甜甜唔藥水,配燒肉一流👉🏻梅子青檸梳打 $32 - 嗜酸者大推,帶有小小梅子香,也是配燒肉一流

👉🏻壺漬牛肋骨 $238

👉🏻25日熟成濟洲黑毛豬五花肉 $285

👉🏻大蔥切牛舌 (鹽燒) $138

👉🏻大八爪魚 $108

👉🏻新鮮鰻魚(半份) $115

👉🏻豪快蘋果醬油雞腿 $88
雞腿很嫩,入口真係有淡淡蘋果甜味~

👉🏻濟洲特飲 $32 - 芒果酸酸甜甜唔藥水,配燒肉一流

🎈總歸一句:
環境同食物都蠻不錯,無論朋友聚會定情人慶祝都好推薦🙌🏻🙌🏻
2023-01-20 92 瀏覽
難得今日放低個女 可以兩公婆拍拖一於黎試下呢個有海景既燒肉店啦入座後 店員好快就送上沙律🥗同幾款前菜 仲有芝士粟米 爐邊蛋 前菜同爐邊蛋 芝士粟米係可以refill的甜甜既蛋香加埋泡菜 真係好正壺漬牛肋骨 大片薄身 好易燒熟 牛味重25日熟成濟州黑毛豬五花肉 肥瘦適中 食落唔un 有口感大葱切牛舌比較薄身 容易燒熟而唔會燶曬配少少鹽食 一流 新鮮鰻魚(半份)雖然係半份 但佢一d都唔細份配有薑 檸檬 同汁食落唔會腥 塊皮燒到脆身少少好好食豪快蘋果醬油雞腿雞腿原隻燒 有淡淡蘋果香肉身嫩滑大八爪魚🐙真係好大隻 原隻燒都係第一次環境舒適食物新鮮值得再黎
難得今日放低個女 可以兩公婆拍拖

肥瘦適中 食落唔un 有口感
大葱切牛舌
比較薄身 容易燒熟而唔會燶曬
配少少鹽食 一流
新鮮鰻魚(半份)
雖然係半份 但佢一d都唔細份

環境舒適
食物新鮮
值得再黎

2023-01-19 78 瀏覽
💡高質海景燒肉呢幾日又凍番,咁就最岩食燒肉暖一暖啦,餐廳座位以卡位設計,寬敞舒適,最正係有可以一邊睇住海景一邊燒。 🍽壺漬牛肋骨🥩 原條牛肋骨以秘製醬汁醃製,帶出牛肉的天然味。唔會太鹹或太甜,好長的牛肋骨,燒完肉質柔嫩。 🍽 鹽燒大蔥牛舌🐮牛舌厚薄適中,燒一陣就食得,食落口感爽脆。🍽 25日熟成濟洲黑毛豬五花肉🐷原塊濟洲黑毛豬肉質紮實,表面以斜刀紋切法,豬油五花肉好惹火,所以好快就食得,肥瘦均勻不帶油膩。食個陣可以用泡菜同生菜一齊做生菜包,更加滋味。🍽豪快蘋果醬油雞腿🍗 原隻大雞髀上菜,真係嚇一嚇,好大隻,而且蘋果配雞脾好特別,放在滑嘟嘟的雞皮上烤炙,迫出的油脂,令到雞肉好嫩滑。🍽 每日新鮮鰻魚(半份)🐟鰻魚就食得多,但就真係好少咁去燒鰻魚, 鰻魚新鮮好厚肉,燒炙過後的鰻魚外皮酥脆, 肉質係彈牙的,鍾意濃味嘅朋友可以加埋個醬汁黎食 😋 🍽 大八爪魚🐙份量十足的八爪魚,八爪魚一燒就會收縮,燒完好爽口且有彈性。🍹 梅子青檸梳打🍹 濟州特飲 食燒肉最岩就叫翻杯凍飲降火解膩青檸梳打就酸酸地 ,好fresh濟洲特飲就係芒果味冰茶,甜甜地但解渴
💡高質海景燒肉

🍽壺漬牛肋骨🥩

🍽 鹽燒大蔥牛舌🐮
牛舌厚薄適中,燒一陣就食得,食落口感爽脆。

🍽 25日熟成濟洲黑毛豬五花肉🐷

🍽豪快蘋果醬油雞腿🍗

🍽 每日新鮮鰻魚(半份)🐟

🍽 大八爪魚🐙
份量十足的八爪魚,八爪魚一燒就會收縮,燒完好爽口且有彈性。

🍹 梅子青檸梳打
🍹 濟州特飲
食燒肉最岩就叫翻杯凍飲降火解膩
青檸梳打就酸酸地 ,好fresh
濟洲特飲就係芒果味冰茶,甜甜地但解渴

2023-01-17 75 瀏覽
壺漬牛肋骨🐮牛肋骨醃得好入味,油脂分布均勻,份量又多,慢慢剪黎燒,真心正,係韓燒必選🤤25日熟成濟洲黑毛豬梅花肉🐷梅花肉燒完外層香口,內層嫩口,包埋生菜、泡菜同醃蘿蔔一齊食,少咗油膩感又fresh😋大蔥切牛舌(鹽燒)🐮👅好食嘅薄切牛舌,肉質爽口外,重有濃濃牛味,唔洗沾醬汁就已經好好食!👍🏻韓國鰻魚(半份)早排去韓國就諗住試,但最後無機會,估唔到香港有得叫黎燒!!!我地一邊燒一邊搽燒汁,令到鰻魚好入味,肉質爽口彈牙,有驚喜😍豪快蘋果醬油雞腿🐥🍎以為普通雞腿,點知味道超乎我地想像!雞皮燒到香脆,雞腿肉又醃得入味,有肉汁之餘又甜甜咸咸,完全無油膩感,必叫!🤤大八爪魚比個份量嚇親,都幾大隻😱雖然燒完後會變細,但份量重係好多,可以慢慢剪黎燒。食落爽口彈牙,辣辣地,幾惹味。梅子青檸梳打&柑橘梳打味道好fresh,啱哂韓燒嗰陣飲,可以去走油膩感,又開胃😋
壺漬牛肋骨🐮
25日熟成濟洲黑毛豬梅花肉🐷

大蔥切牛舌(鹽燒)🐮👅

韓國鰻魚(半份)

豪快蘋果醬油雞腿🐥🍎
大八爪魚

梅子青檸梳打&柑橘梳打
味道好fresh,啱哂韓燒嗰陣飲,可以去走油膩感,又開胃😋
之前已經聽過朋友話呢間燒肉好高質,今日終於黎試下 ,黎到環境都好舒服乾淨,卡位好闊落同空氣流通無味~值得一讚一坐低就上左生菜🥬,青瓜,泡菜,羅白等前菜,個青瓜好好食,好爽口同埋醃得好清新,爐邊仲有芝士同蛋,呢啲唔夠都係可以再加😋😋😋芝士粟米超好食😋😋😋壺漬牛肋骨 🐂$238肉質質感好食,味道醃得好好,好惹味又juicy大蔥切牛舌 (鹽燒) 👅 $138有醬油味同鹽燒,我地簡左鹽燒,食得出靚牛,好新鮮,份量都幾多25日熟成濟洲黑毛豬五花肉 🐖 $285超大舊豬,唔肥唔廋剛剛好每日新鮮鰻魚(半份) 🐟 $115去到韓國最鐘意食鰻魚,估唔到呢度都有得食,好少餐廳有。好開心,即刻叫黎試下,燒完皮好脆,好香魚香,又唔肥,超好食,仲有醬汁沾~沾唔沾都好好食,必叫豪快蘋果醬油雞腿 🍗 $88雞肉好嫩,淡淡蘋果香,又唔油膩大八爪魚 🐙 $108真係超大隻,性價平幾高😜見到呢度仲有醬油蝦同蟹,因為同行朋友唔食所以無叫,下次再黎試下😋😋😋濟洲特飲🍹幾解渴,唔會太甜,不過不失~濟州燒肉食堂 (北角)北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖

壺漬牛肋骨 🐂$238
肉質質感好食,味道醃得好好,好惹味又juicy

大蔥切牛舌 (鹽燒) 👅 $138

25日熟成濟洲黑毛豬五花肉 🐖 $285
超大舊豬,唔肥唔廋剛剛好

每日新鮮鰻魚(半份) 🐟 $115

豪快蘋果醬油雞腿 🍗 $88
雞肉好嫩,淡淡蘋果香,又唔油膩

大八爪魚 🐙 $108
真係超大隻,性價平幾高😜

濟洲特飲🍹
幾解渴,唔會太甜,不過不失~

濟州燒肉食堂 (北角)
2023-01-12 91 瀏覽
今日約朋友去北角匯行街,搵左呢間燒肉試試佢,落單燒肉就即刻上哂d 前菜,芝士同爐邊蛋,好豐富😝😝壺漬牛肋骨 ($238)食韓燒最鐘意就係佢地醃好既肉類,韓或醃肉特別好食,牛肋骨大大塊,但都細心分開左兩塊同網一樣長既長度同埋塊骨,勁方便大蔥切牛舌 (鹽燒) ($138)薄薄地嘅牛舌燒兩下就食得😋😋最啱等其他嘢等得耐中間間場🤣🤣口感幾脆幾好食25日熟成濟洲黑毛豬梅花肉 ($168)原塊豬扒攞去燒,燒完之後先至剪開,食到豬肉嘅原汁原味幾好食㗎☺️☺️每日新鮮鰻魚(半份) ($115)第一次自己燒咁大條鰻魚,燒到一半剪開細細塊再燒到佢脆卜卜,好好味點埋啲醬更正🥰🥰豪快蘋果醬油雞腿 ($88)原隻大大塊雞髀攞上爐上面燒,加埋蘋果醃嘅肉超嫩滑超好食😆😆大八爪魚 ($108)大大隻八爪魚一燒就會收縮,好似郁緊咁,之後再剪開佢黎炒🤣🤣食到少少辣辣地嘅味,口感幾好😚😚梳打2 杯($32)濟州特飲係芒果茶,甜甜地幾解燒肉嘅膩架🥰🥰📍 濟洲燒肉食堂(北角)北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖 #香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlove

壺漬牛肋骨 ($238)

大蔥切牛舌 (鹽燒) ($138)

25日熟成濟洲黑毛豬梅花肉 ($168)

每日新鮮鰻魚(半份) ($115)

豪快蘋果醬油雞腿 ($88)
原隻大大塊雞髀攞上爐上面燒,加埋蘋果醃嘅肉超嫩滑超好食😆😆

大八爪魚 ($108)

梳打2 杯($32)
濟州特飲係芒果茶,甜甜地幾解燒肉嘅膩架🥰🥰

📍 濟洲燒肉食堂(北角)
北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry北角 #濟州燒肉食堂 #燒肉 #美食 #香港 #jejubulgogi #제주불고기
#九龍灣 #北角
2023-01-12 61 瀏覽
燒肉總是令人難以抗拒🤤今晚到位於北角的<濟洲燒肉食堂>食番餐高質韓國燒烤。餐廳座位以卡位設計,寬敞舒適,最正是有海景相伴。每次食韓燒,都會好期待各式各款的前菜。 今晚有泡菜、青瓜、沙律及腐皮😋 而另外爐邊的芝士粟米及泡菜蛋亦很滋味,還可以refill 呢😁-今晚韓燒食物相當豐富,有牛、豬、雞、魚及海鮮,相當滿足🥩 壺漬牛肋骨 壺漬醃製方法特別,用上秘製醬汁醃製調味,去帶出牛肉的天然甜味。烤至表面焦脆,入口陣陣鮮甜油脂與誘人肉香,令人回味➖🐮 鹽燒大蔥牛舌 牛舌厚度適中,口感爽彈;調味亦恰到好處➖🐷 25日熟成濟洲黑毛豬五花肉 濟洲黑毛豬肉質紮實,肥瘦均勻,肉質細嫩,肉味很濃郁➖🐟 每日新鮮鰻魚(半份) 燒鰻魚相當有驚喜! 燒炙過後的鰻魚外皮酥脆,口感鬆軟Q彈,肉厚無骨! 起初還擔心很易燒焦,結果大成功!➖🍗 豪快蘋果醬油雞腿 將清甜蘋果片放在滑嘟嘟的雞皮上烤炙,加上熟度剛剛好的嫩滑雞肉,惹味不膩➖🐙 大八爪魚 胖乎乎份量十足的八爪魚,鮮甜爽脆有彈性,鮮味十足➖🍹 梅子青檸梳打🍹 荔枝梳打燒烤配梳打,份外解膩解渴
今晚韓燒食物相當豐富,有牛、豬、雞、魚及海鮮,相當滿足
🥩 壺漬牛肋骨

🐮 鹽燒大蔥牛舌
牛舌厚度適中,口感爽彈;調味亦恰到好處

🐷 25日熟成濟洲黑毛豬五花肉
濟洲黑毛豬肉質紮實,肥瘦均勻,肉質細嫩,肉味很濃郁

🐟 每日新鮮鰻魚(半份)

🍗 豪快蘋果醬油雞腿

🐙 大八爪魚
胖乎乎份量十足的八爪魚,鮮甜爽脆有彈性,鮮味十足

🍹 梅子青檸梳打
🍹 荔枝梳打
燒烤配梳打,份外解膩解渴

今日嚟到北角碼頭旁邊嘅新商場北角匯搵食!⛴️呢間濟州燒肉食堂 主打精緻韓式燒肉🇰🇷🍖環境企理乾淨 望住維港景燒肉小酎好舒服💆🏻‍♀️一坐低就有職員排好多款小菜比你食住先🥒仲有爐邊蛋同芝士粟米 都係食完任添咖 !見到餐牌食物勁吸引 就叫齊曬海陸空肉品試匀佢🤣結果每款肉都軟淋入味 比預期更加好食 好有驚喜👍🏻🐄豪快黑毛和生外裙肉 ($285)外裙肉係牛嘅外側腹橫肌 於胸腹處肋骨內側肉質松散 脂肪少而均勻 食落香而不膩🤤加上外裙肉用醬油醃好 唔點醬都已經好夠味👍🏻大概燒到7成熟 唔會韌又juicy💦🐷濟州豪快黑毛豬五花肉 ($168)一大條肥美嘅五花肉 絕對係食韓燒嘅精髓🐷由一塊大肉條 慢慢燒到金黃香脆 再剪成細細塊食豬油多到勁搶火 如果唔怕肥膩嘅朋友仔可以一戰👍🏻🐮大蔥切牛舌 ($138)是日MVP 大蔥鹽味牛舌 我同朋友一緻贊同係最好食🥇牛舌雖然係薄切 但係都好大塊 好快就燒得熟點小小鹽花 一啖咬落非常滿足 爽口又彈牙😋油花都好足 好有咬口但又唔會韌🐟韓國鰻魚(半份)($115)成餐最特別嘅就係生燒鰻魚 鰻魚控必試啊🤤鰻魚皮一受熱就會捲埋 之後會慢慢出油 越燒越香燒到差唔多就塗上韓式甜燒汁
今日嚟到北角碼頭旁邊嘅新商場北角匯搵食!⛴️
呢間濟州燒肉食堂 主打精緻韓式燒肉🇰🇷🍖
環境企理乾淨 望住維港景燒肉小酎好舒服💆🏻‍♀️
一坐低就有職員排好多款小菜比你食住先🥒
仲有爐邊蛋同芝士粟米 都係食完任添咖 !
見到餐牌食物勁吸引 就叫齊曬海陸空肉品試匀佢🤣
結果每款肉都軟淋入味 比預期更加好食 好有驚喜👍🏻

🐄豪快黑毛和生外裙肉 ($285)
外裙肉係牛嘅外側腹橫肌 於胸腹處肋骨內側
肉質松散 脂肪少而均勻 食落香而不膩🤤
加上外裙肉用醬油醃好 唔點醬都已經好夠味👍🏻
大概燒到7成熟 唔會韌又juicy💦

🐷濟州豪快黑毛豬五花肉 ($168)
一大條肥美嘅五花肉 絕對係食韓燒嘅精髓🐷
由一塊大肉條 慢慢燒到金黃香脆 再剪成細細塊食
豬油多到勁搶火 如果唔怕肥膩嘅朋友仔可以一戰👍🏻

🐮大蔥切牛舌 ($138)
是日MVP 大蔥鹽味牛舌 我同朋友一緻贊同係最好食🥇
牛舌雖然係薄切 但係都好大塊 好快就燒得熟
點小小鹽花 一啖咬落非常滿足 爽口又彈牙😋
油花都好足 好有咬口但又唔會韌

🐟韓國鰻魚(半份)($115)
成餐最特別嘅就係生燒鰻魚 鰻魚控必試啊🤤
鰻魚皮一受熱就會捲埋 之後會慢慢出油 越燒越香
燒到差唔多就塗上韓式甜燒汁 再剪成小塊
食落魚油滿滿 而且肉質彈牙 配上焦香鰻魚汁 好正啊🥹

🐚一口芝士帶子 ($110)
朋友一見到有芝士帶子就即刻話要嗌 話有芝士咩都好食🧀🧀
一盤足足有6大粒帶子 底下鋪滿拉絲芝士
煮熟後帶子汁同芝士溶埋一齊 包裹住帶子肉
鹹鹹香香咁 好似食緊瑞士芝士火鍋 好邪惡啊🫕

🐓豪快蘋果醬油雞腿 ($88)
最後仲有空中代表 蘋果醬油雞腿
原隻大雞腿燒 真係要落足心機慢慢燒🔥
醬汁偏甜 雞髀點燒都唔會鞋 又啖啖肉👍🏻

🍹梅子青檸梳打 ($32)
🍹濟州特飲 ($32)
食燒肉真係要叫翻杯凍飲降火解膩💆🏻‍♀️
青檸梳打酸甜刺激 清新又下火
濟洲特飲就係芒果味冰茶 偏甜但解渴👍🏻

🏡濟州燒肉食堂 (北角)
📍北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖
2023-01-12 54 瀏覽
正宗韓式燒肉!一坐底會自動送上小菜同埋爐邊蛋、芝士粟米,仲可以無限Refill!壺漬牛肋骨 牛骨脂肪同肉比例岩岩好、肥瘦適中,放上爐燒完一邊熟左再燒另一邊,牛味濃、嫩、軟淋,愛食牛的必點!大蔥切牛舌 (鹽燒) 千舌非常嫩滑,入口即溶,唔洗點咬已經吞到,沾埋佢個醬包埋菜食無咁油膩。25日熟成濟洲黑毛豬五花肉熟成肉的肉纖維分解左,令到豬肉更加嫩口,平時食豬無可能食過咁腍咁有豬肉味,加上用火慢燒,鎖住肉汁,食落仲Juicy 。新鮮鰻魚(半份)平時燒肉好少燒鰻魚,原來幾好食,自己燒可以燒脆塊皮!蘋果醬油雞腿雞腿好大隻,性價比高,本身調左味,所以肉質唔硬,非常嫩滑。 大八爪魚 有耐性可以一試,因為燒好耐先熟,八爪魚非常新鮮,食落爽口。

壺漬牛肋骨

大蔥切牛舌 (鹽燒)

25日熟成濟洲黑毛豬五花肉

新鮮鰻魚(半份)
平時燒肉好少燒鰻魚,原來幾好食,自己燒可以燒脆塊皮!

蘋果醬油雞腿
雞腿好大隻,性價比高,本身調左味,所以肉質唔硬,非常嫩滑。

大八爪魚
有耐性可以一試,因為燒好耐先熟,八爪魚非常新鮮,食落爽口。
2023-01-11
2023-01-12 54 瀏覽
好難得北角呢個地方竟然有燒肉店,唔再係集團既牛x🥹當然要幫襯下喇😆比我想像中多人排隊,不過好彩都唔算等太耐😁爐邊既粟米芝士拉絲同泡菜蛋都好好食🥹🐮壼漬牛肋骨 $238卷埋好長既牛肋骨想食幾大塊,可以自剪仲記得之前有人教過我要燒完先剪先保存到肉汁😌夾住生菜加小小泡菜食甜甜地辣辣地好夾👍🏻🐷25日熟成濟州黑毛豬梅花肉 $285鎖住左好多肉汁食落有好重豬肉味夾生菜加辣椒醬好好味🤤🐮👅大蔥切牛舌(鹽燒)$138牛舌脆口彈牙點埋鹽提鮮,更加重牛味😋🍗豪快蘋果醬油雞腿 $88有淡淡既蘋果味肉質好嫩滑冇諗過雞都咁出色🤭-韓國鰻魚(半份)$115鰻魚充滿油香味魚皮有焦脆魚肉好爽彈好好食🥰🐙大八爪魚 $108好中意睇大大隻八爪魚慢慢縮小好療癒🤪肉質好爽!彈牙juicy🤤🍊柑橘梳打 $32酸甜適中果肉清爽配燒肉一流😉🍋梅子青檸梳打 $32淡淡梅子清香有少少檸檬味不太甜解渴一流💕
比我想像中多人排隊,不過好彩都唔算等太耐😁
爐邊既粟米芝士拉絲同泡菜蛋都好好食🥹
🐮

壼漬牛肋骨 $238
卷埋好長既牛肋骨
想食幾大塊,可以自剪
仲記得之前有人教過我要燒完先剪先保存到肉汁😌

有少少檸檬味
不太甜
解渴一流💕

2023-01-11 71 瀏覽
呢兩日落雨天氣又凍咗 媽咪話好想韓燒 就決定去北角試吓呢間海景燒烤首先好鍾意佢店嘅環境 全部位都坐得好闊 今次兩個人仲有機會坐到卡位 真海景餐廳🤩其次就係佢嘅辣泡菜爐邊蛋,店員落咗超多泡菜加蛋,所以超級香口😋🥩壺漬牛肋骨$238牛肋骨一上枱就忍唔住剪開去烤 原本捲埋一齊都睇唔出咁長 攤翻開發現成條差唔多有手臂咁長 即刻覺得勁抵食 🤣 牛肉味勁香同埋肉汁都好豐富 黐住骨嘅果一部份簡直完美 識食嘅人一定食黐住骨嘅部份🤩🥩大涌切牛舌 鹽燒$138鍾意食牛舌嘅我一定會叫! 雖然見到佢係薄切 但係牛香味好足 同埋都係一咬就會斷唔會韌🥩 25日熟成濟州黑毛豬梅花肉 $285以前細個淨係識得叫牛肉食 但係人大咗發現豬肉先係重點 首先見到佢肥瘦分布平均 一放落去燒已經迫左啲豬油出黎 然後成個爐 都係豬肉香 加上啲油分已經迫咗出嚟食落口絕對唔會油膩 真正嘅啖啖肉!🐙大八爪魚 $108媽咪見到呢一款即刻叫我要order因為係原隻八爪魚上!睇片已經知道超級新鮮 因為非常爽口彈牙 唔使燒好耐已經可以放上碟 而且咬落去仲有啲肉汁咇出嚟 🤩 好Juicy 🐟韓國鰻魚 $115好彩叫咗半份 因為嚟到真係好大碟店員一

🥩壺漬牛肋骨$238

🥩大涌切牛舌 鹽燒$138

🥩 25日熟成濟州黑毛豬梅花肉 $285

🐙大八爪魚 $108
媽咪見到呢一款即刻叫我要order

🐟韓國鰻魚 $115
好彩叫咗半份 因為嚟到真係好大碟
店員一開始教我哋要先燒咗魚皮果一面 就可以盡量保持平坦唔會捲埋一舊
我想講鰻魚真係一定要試! 燒到脆卜卜嘅皮但係魚肉依然保持滑身彈牙 仲要好香魚油味 加上佢另外配左啲鰻魚汁完全可以演變成自家製鰻魚飯 加碗白飯就正🤣

🍗蘋果醬油雞腿 $88
其實都冇諗住韓燒有雞髀 所以即刻叫嚟試吓 冇諗到佢真係好大隻 所以都要返多少少時間去燒 原本驚自己控制唔好過火後會老咗 但最後食落去都係好清香肉汁

🍹荔枝梳打 $32
味道有啲似荔枝玉露 仲有兩粒荔枝當水果食🤣 非常解渴 次次都會叫

🍹濟州特飲 $32
原本都唔知佢乜嘢嚟 嚟到一試原來有啲似檸檬茶🤣🤣建議大家可以試其他

📍#濟州燒肉食堂 #北角
  • 壺漬牛肋骨
  • 韓國鰻魚
2023-01-11 1508 瀏覽
[ 濟州燒肉食堂 ]姊妹們話想食韓國菜🇰🇷,收工約咗去北角匯呢間韓國餐廳食韓式烤肉🔥入座後店員主動提供兩款沙律🥗,一款沙律配麻醬,令一款可以包肉食。而前菜仲有無限量供應嘅泡菜、醃蘿蔔、醃青瓜&魚糕。烤爐兩旁有爐邊蛋🥚&粟米芝士🌽 🧀 ,呢兩款都係食完可以任加㗎😍✿ 25日熟成濟洲黑毛豬五花肉🐷 $285原塊厚切豬五花肉,表面以斜刀紋切法,令豬五花肉好快熟,能夠鎖緊肉汁唔鞋口,肥瘦均勻不帶油膩。而呢款豬五花肉經熟成後肉味濃郁但無豬膻味👍🏻✿ 壺漬牛肋骨 🐮 $238原條牛肋骨以秘製醬汁醃製,醃得好入味而唔會太鹹或太甜。牛肋肉🥩油脂分佈平均,肉質柔嫩。✿ 大蔥切牛舌 (鹽燒) 🐮 👅 $138牛舌厚薄適中容易燒,鹽燒帶出牛舌香濃味道,口感爽脆。✿ 每日新鮮鰻魚 $115/半份只係半份鰻魚但份量唔少,而且非常厚肉。鰻魚魚皮燒至香脆,魚肉結實無骨唔會腥。燒熟後可自行調配鰻魚汁份量。✿ 大八爪魚 🐙 $108八爪魚原條上枱,超大隻!巨形到鋪滿整個烤爐😮✿ 豪快蘋果醬油雞腿 🐔 🍗 $88原隻帶骨雞髀,醃味後帶點甜味,雞髀肉好嫩滑。✿ 濟州特飲 $32✿ 荔枝梳打 $32食燒肉飲返杯梳打🍹解膩解渴
[ 濟州燒肉食堂 ]

✿ 25日熟成濟洲黑毛豬五花肉🐷 $285

✿ 壺漬牛肋骨 🐮 $238

✿ 大蔥切牛舌 (鹽燒) 🐮 👅 $138
牛舌厚薄適中容易燒,鹽燒帶出牛舌香濃味道,口感爽脆。

✿ 每日新鮮鰻魚 $115/半份

✿ 大八爪魚 🐙 $108
八爪魚原條上枱,超大隻!巨形到鋪滿整個烤爐😮

✿ 豪快蘋果醬油雞腿 🐔 🍗 $88
原隻帶骨雞髀,醃味後帶點甜味,雞髀肉好嫩滑。

✿ 濟州特飲 $32
✿ 荔枝梳打 $32
食燒肉飲返杯梳打🍹解膩解渴一流,飲完繼續食😋

總結🫦
呢間韓式烤肉店每款燒肉份量都好充足,而且味道質素都唔差。餐廳坐近窗邊仲可以望到維港海景,想坐建議book定位。😃✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
濟州燒肉食堂
  • 濟州特飲
  • 食堂黑毛豬五花肉
  • 豪快嚴選牛舌
2023-01-08 57 瀏覽
🥰濟州燒肉食堂 @jeju_bulgogi 相信大家呢個冬天都食咗好多日式「烚吓烚吓」啦!係時候食返啲燒肉啦,唔知道大家掛唔掛住韓國燒肉呢我就好掛住啦,所以今次就帶大家去北角食一次正宗韓燒啦!。豪快黑毛和牛外羣肉。大蔥切牛舌 (鹽燒)首先,重點講吓呢度嘅牛肉先,今次我哋就嗌咗牛舌同埋和牛,兩樣都非常正!講吓我最鍾意和牛先啦,佢嘅油脂非常香,咬落去好似要溶咗咁樣,真係好啱我口味,我最愛就係呢一種「入口即溶」嘅口感,加上佢嘅腌料做得非常之好,牛肉都好入味,真係very good!牛舌都做得好好㗎,同牛小排唔同呢個會比較有咬口,牛味亦都相當重,反而今次係享受佢嘅肉汁而非佢嘅油脂。。濟洲豪快黑毛豬五花肉除咗牛之外,大家食韓燒,當然要嗌豬肉啦,今次我哋就試咗佢嘅招牌豬五花!呢個係黑毛豬嚟㗎!大家千祈唔好錯過,超級大塊大過我塊面,有男人手臂咁長!燒熟左之後斬開細細塊真係好好味!推薦大家可以加少少辣醬,會有一番唔同嘅風味。佢嘅肉同埋脂肪都分部得好平均,嗯唔會太肥或者太柴皮,簡直係啱啱好。。豪快蘋果醬油雞腿另外,我哋仲嗌咗個雞髀,呢個雞髀夠晒特別啊,竟然係成隻雞髀!佢已經幫我哋拆咗少少骨,等我哋食嘅時
🥰

濟州燒肉食堂 @jeju_bulgogi

。豪快黑毛和牛外羣肉
。大蔥切牛舌 (鹽燒)

。濟洲豪快黑毛豬五花肉

。豪快蘋果醬油雞腿

另外,我哋仲嗌咗個雞髀,呢個雞髀夠晒特別啊,竟然係成隻雞髀!佢已經幫我哋拆咗少少骨,等我哋食嘅時候容易啲,真係非常貼心。個人覺得呢度嘅雞髀都腌得好好味,除咗有雞原本嘅味道之外,仲多咗一啲香料味,令人食唔停口!燒完之後,就雞皮非常香脆,再加埋鮮嫩嘅雞肉,Perfect match!

。芝士帶子

之後就梗係要講下海鮮,我覺得呢度嘅蒜蓉芝士帶子真係好值得一試!佢係成兜都係帶子嚟㗎,完全冇呃你㗎!啲帶子又大又肥,配埋我最鍾意嘅蒜!如果唔係我唔小心整得老咗,一定會仲好味!

。每日新鮮鰻魚(半份)

重頭戲嚟啦,唔知大家有冇燒過鰻魚?呢度大家就可以體驗吓將成條鰻魚放上去慢慢燒嘅樂趣,平時喺日本名古屋食開鰻魚飯就多啦,今次終於可以試吓自己親手整「蒲燒鰻魚飯」好興奮!佢仲有埋傳統鰻魚醬汁俾大家調味,唔使驚整得唔好食㗎!我本身認為自己廚藝不佳,點知道用呢個lo都可以整出香脆嘅魚皮,可以話去唔到食鰻魚飯,就快啲過嚟試吓自己親手燒鰻魚啦!

請問方便我哋嗌咗濟州特飲同埋荔枝梳打,兩杯都好高質素,唔會太甜,我個人最欣賞濟州特飲,下面好似有蜜糖,養生之餘又健康。荔枝梳打都唔執輸㗎!佢真係有大大粒荔枝係入邊㗎!梳打亦都好清新,好開胃!強烈推薦大家試吓!

濟州燒肉食堂 (北角)

#九龍灣 #北角
2023-01-08 116 瀏覽
第二次食呢間位於北角嘅燒肉勁高質 呢到嘅待應service好好 坐位大部分都係卡位 如果坐到窗邊嘅話可以望到維港海景 餐廳主打係韓式燒肉 前菜就已經好豐富 而個爐邊係有芝士粟米同泡菜炒蛋 前菜就有沙律、韓式泡菜同埋啲生菜包燒肉 係可以免費refill架☺️🥩豪快黑毛和牛外群肉 HK$285呢個黑毛和毛有十片 肉質好香濃 好少可會食到呢個部位較為罕有 🍗豪快蘋果醬油雞腿 HK$88呢個係調到好入味嘅雞腿肉 肉質好滑 可以點來試試🥩大蔥切牛舌 HK$138呢個係薄身嘅牛舌 燒完係好爽口好香口🐟韓式鰻魚 HK$115鍾意食鰻魚嘅一定要叫 呢條鰻魚係成條上碟的好厚肉又無骨 配埋日式鰻魚汁好好味 半份已經好足夠兩個人🥢芝士帶子 HK$110一望就見到啲芝士好多 帶子都好大隻 當燒到啲芝士溶之後能蓋過啲帶子🥤荔枝梳打 HK$32荔枝味好濃唔會好假 配燒肉一流

🥩豪快黑毛和牛外群肉 HK$285

🥢芝士帶子 HK$110

🥤荔枝梳打 HK$32
荔枝味好濃唔會好假 配燒肉一流

2023-01-05 87 瀏覽
之前都黎過濟洲燒肉食堂,上次個感覺都幾好,今次都keep到水準!menu定時有d新既items幾驚喜,今次都幾滿足。黑毛和牛外羣肉,經過醃製後相當入味!唔使再加任何醬汁已經好好食,用生菜包住食勁加清爽!牛味又突出,質感嫩淋。必點推介又容易燒!濟洲豪快黑毛豬五花肉,大大塊賣相有氣勢!豬油五花肉好惹火,所以令到外層可以燒到好香脆既質感,之後再剪開慢慢處理,質感緊緻啖啖肉。要加泡菜包住生菜食,味道更加香。每日新鮮鰻魚(半份), 第一次自己燒鰻魚,估唔到都燒得咁靚仔,原來都幾易處理,初時仲驚會黐底,點知比想像中好好多!鰻魚自己都可以燒到外脆內軟,質感剛剛好,再加上鰻魚汁更提升口感。唔會有腥味,新items幾好幾吸引。蘋果醬油雞脾大大隻,燒完金黃焦香感好重,雞脾大隻肉質夠嫩又juicy, 餘韻帶點蘋果醬汁香,食完唔會好heavy. 芝士帶子,用錫紙盤成個燒,大大粒帶子夠綿密,芝士包住更香!一盤8粒幾夠食,唔會太膩。再點2杯特飲梳打,味道剛好唔死甜,中和過多肉類既罪惡感。

再點2杯特飲梳打,味道剛好唔死甜,中和過多肉類既罪惡感。