2009-06-12 15 瀏覽
同媽咪行開呢頭~唔知食咩..好多都食過... 諗住呢度好坐D,黎呢度食喇叫左個香茅啫雞煲$68蚊+$8白飯味道都幾濃~不過件件雞都係D骨位...食到尾都未熟哂既骨多過肉...煲又真係好大煲侍應仲會現場係你面前兜2野~食完都唔飽~跟住走人啦~一走見佢有新鮮出爐既葡撻咁就諗住叫一個啦~企係門口果個人居然唔知我地岩岩食完出黎又叫我地上去食~都唔緊要啦我話我要一個..佢話$7蚊,如果食啫啫煲就+5蚊我話我岩岩咪食左囉~佢話你2家出左黎就要比7蚊啦~我話你睇返張單囉佢話佢又要寫過張單喎~7蚊要唔要?我咪話唔食囉!真係過份~!我食KFC都係5.5咋~唔再食佢喇食完出黎都唔知~
同媽咪行開呢頭~
唔知食咩..
好多都食過...
諗住呢度好坐D,黎呢度食喇
叫左個香茅啫雞煲$68蚊+$8白飯
味道都幾濃~不過件件雞都係D骨位...食到尾都未熟哂既
骨多過肉...煲又真係好大煲
侍應仲會現場係你面前兜2野~
食完都唔飽~
跟住走人啦~一走見佢有新鮮出爐既葡撻
咁就諗住叫一個啦~
企係門口果個人居然唔知我地岩岩食完出黎
又叫我地上去食~
都唔緊要啦
我話我要一個..佢話$7蚊,如果食啫啫煲就+5蚊
我話我岩岩咪食左囉~
佢話你2家出左黎就要比7蚊啦~
我話你睇返張單囉
佢話佢又要寫過張單喎~7蚊要唔要?
我咪話唔食囉!
真係過份~!我食KFC都係5.5咋~唔再食佢喇
食完出黎都唔知~
香茅啫雞煲
2009-06-04 10 瀏覽
After going to gym, we came here for dinner. Recently the gym has been making a promotion to its new customers, so as a consequence, attracting a lot of new customers, thus now making the gym is full of people. Lucky that we would like to join classes, so no need to queue up for workout machines. Perhaps later on, there was insufficient space of us to stand in there.Back to food, since it was not early after the workout, so we needed a quick dinner before going home. We therefore tried the s

Back to food, since it was not early after the workout, so we needed a quick dinner before going home. We therefore tried the set menu here. We ordered a baked duck slices with broccoli and also a fried beef with vegetable in shrimp paste.

The baked duck slices with broccoli came was steaming hot. It was quite good. The broccoli was softly braised and we had no complain on the duck slices, they were all pretty much the same. The sauce was good. The only flaw was that, there was some water in the dish, really don’t know why there should be water. Anyway!? The fried beef with vegetable in shrimp paste was also nice, but rather in a small portion. The shrimp paste was tasty and made the beef also very tasty and good for accompanying the rice.
2009-05-25 4 瀏覽
因為趕睇戲...我同男友就飛快咁去左E間啦~~因為我地得45分中食飯...我之前都食過...覺得佢出野食快~~so就黎左lu....一去...就叫左2個茄腩通餐啦~~果真唔使5分中..黎齊~~真係好快~~佢個豬仔包...勁好食,,,勁脆~~唔硬~~正~~其他都ok~~同之前差唔多,,,不過佢個茄腩通入面個D 芋頭好難食= =....我就係食淨個D~~XD...咁就飽晒啦~~overall都唔錯..
因為趕睇戲...
我同男友就飛快咁去左E間啦~~
因為我地得45分中食飯...
我之前都食過...覺得佢出野食快~~
so就黎左lu....
一去...就叫左2個茄腩通餐啦~~
果真唔使5分中..黎齊~~
真係好快~~
佢個豬仔包...勁好食,,,
勁脆~~唔硬~~正~~
其他都ok~~同之前差唔多,,,
不過佢個茄腩通入面個D 芋頭好難食= =....
我就係食淨個D~~XD...
咁就飽晒啦~~
overall都唔錯..
2009-05-24
  • 牛油豬仔包
2009-05-09 5 瀏覽
收工後去食宵夜, 又再次來到謝斐道, 本來想去"翠華",不過好耐冇去"澳門茶餐廳", 入去食番個葡撻都好!!餐廳有地下or 一樓,我們走上餐廳的一樓, 地方都好大, 好寬闊的卡位, 聽著樓面一句"歡迎光臨", 帶著好熱誠的感覺, 先來2杯水,接著我們先看一看個menu, 有散叫的,有宵夜套餐&精選套餐...etc不是太想食炒粉麵, 太heavy,所以都冇order 宵夜套餐,見到個"精選套餐"都好抵食,都只是$36, 有個炒蛋+牛油多士or澳門朱仔包, 再配上一個通粉or公仔麵之類的, 我同男友每人各order了一個"精選套餐"^0^再加上兩個葡撻!!葡撻都脆口, 個蛋就比較creamy , 都不俗!! 鮮茄牛腩湯餐肉粒通粉---個味好像羅宋湯+通粉,裡面有餐肉, carrot,牛腩粒&好多薯仔,都不錯鮑魚火腿絲腸仔公仔麵, 又有生菜,雖然不是真鮑魚, 但是鹹鹹地都幾好食,好豐富呀!炒蛋都滑, 個豬仔包焗得好脆, 另一個厚多士都好香的牛油味奶茶個味就就一般, 芝士粉不是"卡夫",不知是什麼, 個味麻麻地!!走時服務員都好好禮貌"多謝哂,拜拜!"都好nice!好helpful地方都好大,
葡撻都脆口, 個蛋就比較creamy , 都不俗!!

炒蛋都滑, 個豬仔包焗得好脆, 另一個厚多士都好香的牛油味

地方都好大, 又有電視看, 冷氣又夠涼, 值錢都好resonable, 下次我都會再來

澳門茶餐廳
精選特餐$36
都不俗的葡撻
鮮茄牛腩湯餐肉粒通粉
炒蛋都幾滑
鮑魚火腿絲腸仔公仔麵, 好豐富呀!
奶茶個味都是一般
好美的燈
2009-05-01
$40 (宵夜)
澳門茶餐廳
精選特餐$36
都不俗的葡撻
鮮茄牛腩湯餐肉粒通粉
炒蛋都幾滑
鮑魚火腿絲腸仔公仔麵, 好豐富呀!
好美的燈
2009-01-04 3 瀏覽
传说中的猪扒包,外面的皮脆,咬下去很有口感,85分啦牛油厚多士,不够牛油,不好吃。炒鸡蛋,味道还不错番茄牛肉通粉,那个汤看出来熬了很久,番茄好味道!!!服务不错,环境还行,那里有两层,不用等很久就有位子了
传说中的猪扒包,外面的皮脆,咬下去很有口感,85分啦
牛油厚多士,不够牛油,不好吃。
炒鸡蛋,味道还不错
番茄牛肉通粉,那个汤看出来熬了很久,番茄好味道!!!
服务不错,环境还行,那里有两层,不用等很久就有位子了
  • 猪扒包
2008-12-16 3 瀏覽
同tamama黎呢度食過兩次lunch~ 因為佢鍾意食煲仔飯~~今日食左鮮茄焗豬扒飯~鹵水豬腩肉煎蛋煲仔飯~鮮茄焗豬扒飯: 唔錯~我個人認為比大嘉樂,大塊活,尾心果d好食!原因係呢度用嘅係吉烈豬扒~佢炸過d豬扒之後先連埋d飯一齊焗~正!件豬扒個皮仲有d脆~又唔會太乾身~配合鮮茄汁~但係如果豬扒份量再多d就更好!鹵水豬腩肉煎蛋煲仔飯: 好味!飯煮得剛好~果然係煲仔煮出來嘅飯~一粒一粒咁特別香!煲底仲又層超正嘅飯焦~加上調制過嘅煲仔飯豉油~tamama係咁食係咁食~鹵水豬腩肉都幾好味~有六,七塊左右~再加上煎蛋一隻~可惜隻蛋太熟~~ps: 上次食鹹蛋肉餅煲仔飯都好食~但係就提醒大家~佢嘅咖哩一d都唔掂~

今日食左鮮茄焗豬扒飯~鹵水豬腩肉煎蛋煲仔飯~

• 煲仔飯
1K
2008-12-09 4 瀏覽
上幾個星期, 在老尖的澳門茶餐廳食不到鮮茄牛腩湯餐肉粒通粉, 一路都不甘心, 今早和媽食早餐, 來銅鑼灣的分店食返先~10點幾不多人.上了樓上. 上面我成日都覺得好坐d, 又有電視, 街景.鮮茄牛腩湯餐肉粒通粉早餐; 係再跟個火腿豬仔包的, 及熱飲, 25蚊.媽則叫了豬頸肉米粉+ 厚多士+腸仔煎蛋.鮮茄牛腩湯餐肉粒通粉其實都不多牛腩粒, 餐肉多d.湯味幾濃. 茄味都重呢.通粉一般啦. 都算係咁.豬仔包好脆, 但一咬好像collapse 入去咁~火腿一般貨色.豬頸肉米粉都ok, 豬肉都幾多.厚多士勁多牛油, 我不准媽食太多牛油, 刮掉了.腸仔係唔熱的媽不喜歡呢....煎蛋一般, 不算油了.啡ok 啦.服務正常.但煎腸咁簡單都咁....
10點幾不多人.
上了樓上. 上面我成日都覺得好坐d, 又有電視, 街景.

媽則叫了豬頸肉米粉+ 厚多士+腸仔煎蛋.

鮮茄牛腩湯餐肉粒通粉其實都不多牛腩粒, 餐肉多d.
湯味幾濃. 茄味都重呢.
通粉一般啦. 都算係咁.
豬仔包好脆, 但一咬好像collapse 入去咁~

火腿一般貨色.

豬頸肉米粉都ok, 豬肉都幾多.
厚多士勁多牛油, 我不准媽食太多牛油, 刮掉了.
腸仔係唔熱的

媽不喜歡呢....

煎蛋一般, 不算油了.

啡ok 啦.

服務正常.
但煎腸咁簡單都咁....
ok la, 金屬杯好快凍
豬頸肉一般啦.
差, 腸凍既!?!
2008-11-21 103 瀏覽
行完sogo 成十點鐘, 通街搵食. 好耐無去呢間, 咁就坐底咗.後悔...咖哩牛腩煲: 味道都ok. 但牛根多過肉. d 肉硬到幾乎'齒'唔開.番茄牛腩粒梘殼粉: 罐頭湯feel. 牛腩粒係乾晒o既肉碎. 加d 午餐肉就算. 完全無heart. 梘殼粉冧bat bat, 肯定浸咗好耐真係太耐無o黎, 原來質數下降咁多. 本來去完sogo購物好開心. 但咁樣end 一 day, 有d遺憾.
後悔...

2008-11-12 1 瀏覽
以前在太古城澳門茶餐廳吃了好幾次,雖都覺得退步,但還不至於像上次在間吃的那麼差!難怪在銅鑼灣鬧市還能保持清淨,騰出大量位子讓客人選…買單約$129,看看我們吃了甚麼﹕2個豬仔包──輕得可憐,一般餐包在焗爐烘一下,想必也有這效果。椰汁焗雞飯──汁和食物不能融為一體,而雞肉根本不是焗出來,而是用油先炸過,再倒進椰汁中稍微焗一下。最好笑是店員告訴我們焗的食物等的時間較久,我們剛點了一個菜便馬上幫我們下單,誰知沒過幾分鐘,一盤焗雞飯已大功告成…最後,是馬介休沙椰菜──還算正常,菜還算清鮮爽可。每一樣菜價錢都挺貴,但煮不出像樣的東西,怪不得一試便卻步!
  • 沒有
10-9-2008 明明昨天試了瘋薯嘛,今天妳還是要親身來一趟,結果因為裝修而停業一天。 嗯嗯,轉個地點到澳門茶餐廳吧,可是芝士肉醬焗千層麵絕對不是這裡的上佳選擇。芝士是焗得很香,然而我要扣分因為沿著碟邊都有厚厚的油,看到了根本很擔心我們肚子。評語只有普普通通。還是招牌凍咖啡,豬扒包,還有芝士雞脾菇蝦仔焗飯最好味。向來都是這裡的常客,早陣子常常在太古上班基本上是早1餐晚1餐,服務又好,又快。另外尖沙咀樓上雅座的澳門冰室(*同1集團)也不錯,豬仔包配薯角其實可以列為兒童餐呢。 瘋薯? 可否再Revisit澳門冰室先?
10-9-2008

瘋薯? 可否再Revisit澳門冰室先?
芝士肉醬焗千層麵
2008-08-08 4 瀏覽
尋日同老公落左銅鑼灣,本來諗住去世貿食吉列好鬼出名個間,點知誇張到不得了,未夠8點已經門口企滿哂人,攞左飛之後順口問一問侍應生一個鐘後黎得嗎?點知佢話唔得,佢地得10張細枱,而我地前面有七十幾個號碼,所以我地決定放棄!於是再四周搵野食喇,行到去翠華門口都想入去試試既,不過又係企哂人,其實都唔係平呀,仲咁多人,真係咁好食?無計既情況下再行左過隔離澳門茶餐廳,無人排隊,鋪頭仲有幾多位可以坐,心諗是但喇,反正有位,老公又未試過,一於入去試試喇(仲有卡位坐添),坐位都幾舒服,雖然可供選擇既款式唔多,但係都OK呀!我叫左一個套餐,兩個豬仔包+炒旦+茄牛腩5餐肉通粉+凍朱古力,都係$42 . 老公叫左澳門葡國雞飯+凍咖啡 呢個唔係餐,貴少少,要$76 .豬仔包: 都幾鬆軟,不過如果熱D會好食D添炒旦: 份量唔係好多,但係炒得啱啱好,我唔鐘意太熟既旦茄牛腩5餐肉通粉: 好香蕃茄味,味道亦好好,牛腩就比較少,5餐肉同通粉都好多澳門葡國雞飯: 份量細左D,但係都好好食,食得出D雞同薯仔都好新鮮,不過如
豬仔包: 都幾鬆軟,不過如果熱D會好食D添
炒旦: 份量唔係好多,但係炒得啱啱好,我唔鐘意太熟既旦
澳門葡國雞飯: 份量細左D,但係都好好食,食得出D雞同薯仔都好新鮮,不過如果D 飯
多返少少就好喇!
我杯凍朱古力都幾好,朱古力味都幾濃,不過唔夠老公杯凍咖啡好飲,好香好濃,仲幾滑添!
侍應又唔趕客,又坐得舒服,D野都幾好食,咁既價錢同環境都可以再黎!
2008-05-26
may 24, 08,3人來dinner,叫咗1個2人套餐 : 1) 乳鴿-呢個都夠熱,肉嫩,皮嘅脆度都可以叫合格-其實唔洗+淮鹽都夠鹹-伴碟嘅薯角都唔錯因外挺內軟 2) 葡式炒飯-賣相麻麻,但作為炒飯可以見到1粒粒亦算交到功課-味道清淡,但又唔會無味,唯獨配料少d 3) 馬拉盞通菜-正常,幸好唔多油 4) 椒鹽魚骨拼炒球-呢個主菜個人就覺得麻麻。友人話唔似真正椒鹽做法,似酥炸-魚肉ok啦,比較清淡但油5) 餐飲 x 2-凍咖啡 : 不錯-凍奶茶

1) 乳鴿
-呢個都夠熱,肉嫩,皮嘅脆度都可以叫合格
-其實唔洗+淮鹽都夠鹹
-伴碟嘅薯角都唔錯因外挺內軟

2) 葡式炒飯
-賣相麻麻,但作為炒飯可以見到1粒粒亦算交到功課
-味道清淡,但又唔會無味,唯獨配料少d

3) 馬拉盞通菜
-正常,幸好唔多油

4) 椒鹽魚骨拼炒球
-呢個主菜個人就覺得麻麻。友人話唔似真正椒鹽做法,似酥炸
-魚肉ok啦,比較清淡但油

5) 餐飲 x 2
-凍咖啡 : 不錯
-凍奶茶
2008-04-03
lunch 成日都會黎呢度, 貪佢多數都到位呢日食左瑞士雞翼公仔面有兩隻都幾大ge雞翼同埋一堆好普通ge公仔面連埋野飲,合共hk$37都幾貴lor
lunch 成日都會黎呢度, 貪佢多數都到位

呢日食左瑞士雞翼公仔面
有兩隻都幾大ge雞翼同埋一堆好普通ge公仔面
連埋野飲,合共hk$37

都幾貴lor
二月十七日(星期日)2008年渣打馬拉松大日子!老公參加左半馬,而我就玩10K啦(已經好辛苦)!好早起身!不過唔眼訓,實在太興奮喇!好多人一齊搭mtr去!跑完就去左灣仔沖完涼等老公!我既成績係1個鐘14左右啦!因為遲左去跑太多人喇!...最後既2k已經冇咩力!好!第年跑快d!..老公我會努力架喇!!!!而我既老公就1個鐘56...不過佢係半馬!!^^勁呀!!!!第年再跑過!跑完見到老公既一刻好開心!因為佢,我先會跑!佢令我生活變得健康左好多,又去捐血又去跑馬拉松...多謝您>3<不得不說:愛情既魔力真係大!!!!!!!!!!!好!食個早餐先!呢度老公仔試過,不過我未!我地都食E餐厚多士,健儀蛋白+沙嗲牛肉通,米!厚多士不過不失啦!當然不是鬆軟!而蛋白都ok既!不過自己o係屋企都可以主到既!而沙嗲牛肉就ma ma啦!un un地!凍奶茶都係一般貨色,不見特出!而當時有叮噹做,不過佢個tv太多雪花...睇唔到tim!
二月十七日(星期日)

2008年渣打馬拉松大日子!

老公參加左半馬,而我就玩10K啦(已經好辛苦)!

不得不說:愛情既魔力真係大!!!!!!!!!!!

好!食個早餐先!

呢度老公仔試過,不過我未!

我地都食E餐

厚多士,健儀蛋白+沙嗲牛肉通,米!

而沙嗲牛肉就ma ma啦!un un地!

凍奶茶都係一般貨色,不見特出!

而當時有叮噹做,不過佢個tv太多雪花...睇唔到tim!

今日lunch 一行4人去食, 因為個fd 話豬扒包好食去到, 坐樓上, 環境ok 叫人拎menu 又無人理, 好耐先拎俾我地落單,有個高瘦o既waiter, 態度勁差, 落完單之後"dum" 張單係table, 仲要唔準, 跌左又唔執起d 野食野飲泥到又好大力咁放上table, 搞到瀉晒, 想搵人拎把knife 又無, 最後我個fd 自己拎, 又搵唔到, 最後拎外賣用o既膠knife, 點知俾個身型略胖的經理以不滿的眼神望住, 叫佢refill 水, 結果又係好大力+不滿咁"dum" 係table...customer service 差到收費又唔算reasonable, 俾d 咁差o既service 個客??幸好,d 食物都幾好食...豬扒包好好食, 個包好脆, 牛柳粒"火局" 飯唔錯, 不過d 汁比較Salty
今日lunch 一行4人去食, 因為個fd 話豬扒包好食
去到, 坐樓上, 環境ok
叫人拎menu 又無人理, 好耐先拎俾我地

幸好,d 食物都幾好食...豬扒包好好食, 個包好脆,
牛柳粒"火局" 飯唔錯, 不過d 汁比較Salty