2017-09-23 3578 瀏覽
睇咗 木多Facebook page 推戒佢個海鮮潛艇專登滿心歡喜去試,本人好愛食海鮮,吃貨,但呢間係我食過質素最差既一間餐廳,巨巨巨伏,極難食😭😭好可憐俾錢買難食既野,點解咁負面呢,因為期望太大,入去坐,services 幾好既,好快拎個大大大窩出黎一睇就知好似好正好好食喇,點知....海鮮極不新鮮,蟹冇肉好梅既肉,青口極污糟連草都冇蚊走,魷魚噴哂墨汁🙈😭😭蜆勁多沙🙄🙄🙄最正常係蝦同栗米😭😭後加配料都正常,但海鮮真係好劣質,埋單一人$350,茶錢醬料同加一可一不可在,極度失望,希望佢睇到呢篇食評可以改善下喇,共勉之。廣告真係呃到唔少人

一睇就知好似好正好好食喇,點知....
2017-09-18
2017-09-16 2194 瀏覽
到過佐敦的澳門台山水佬榮火鍋專家 3 次, 主要是覺得它的火煱餸菜夠華麗,  如必吃的有招牌菜之一的"牛星拱照", 將牛的不同部分放在如 High Tea 的盆架上, 視覺效果一流, 最上層有爽口的牛仔粒, 中層有牛舌, 最下層有油脂分佈得很平均的雪花肥牛,  另外再 order 了羊肉及響鈴等菜, 份量已足夠 3 人吃, 但以火煱店來說, 價錢實在有點偏貴, 而且雖然每張枱之間的距離尚算寬敞, 但仍是覺得周遭環境有點嘈吵, 所以可能暫時不會再光顧了!

2017-06-15
  • 牛星拱照
2017-09-03 2144 瀏覽
我上網揀咗好耐,諗住同朋友食餐好,點知搵着一間咁差既,價錢方便比較貴,服務態度一般,食物方便唔太新鮮,唔可以再去試,好失望!!地方位置有d窄坐得不是太舒服了,都唔明點解咁多人話好食?
地方位置有d窄坐得不是太舒服了,都唔明點解咁多人話好食?

2017-09-03 2162 瀏覽
廣告效應,加上屋企人試過話唔錯,於是就約埋朋友一齊去試。知道佢咁旺場,一於食頭輪。book枱順利,當日下晝亦有確認人數。點知坐底就出事了,我地一行三人坐底就點菜,侍應姐姐話你地3個要收4位嘅錢,我問佢點解,佢話最少4位起;訂位時你唔講嘅,到confirm booking 亦無講。姐姐連聲唔好意思,隔離有件阿叔就插咀,我地都係做野啫,態度唔係好差但絕對稱不上有禮。阿叔話我同你問啦。轉頭同我地講,以為我地係散叫。咁算數啦,我地起身走人。酒樓訂位,都會問你小菜定火鍋啦,你地海鮮航母大熱,聽電話嗰位職員多口講多句4位起唔會嘥你好多時間啫。所以我認輸,怪自己無主動問清楚佢地點收費。搭走人時,係一睇再睇都見唔倒4位起,算啦~
2017-08-25 1783 瀏覽
原本諗住食放題火鍋 點知即刻畀老死阻止 與其食啲任食嘅嘢 不如食啲新鮮嘅 又夠飽嘅火鍋 聽聞《 水佬榮》出咗一個超級大的火鍋叫 《航母盛宴 》 所以老死就話一定要試下 點知原來真係好鬼正 尤其是係個湯底 出面冇一間火鍋可以食得到 又正又鮮味嘅湯底 辣汁加埋啲海鮮真係無敵 真係有超多海鮮 連八爪魚 扇貝 鮑魚都有 先係二百幾蚊一位 好過食三百幾蚊放題 點解會覺得咁飽 係因為二百幾蚊一位 仲有埋配料 仲有個公仔麵添 公仔麵餸嗰個湯底 真係 “姨芝班” !!!

見到Facebook 連續幾日都介紹緊呢個水佬榮(航母盛宴),都係抵受唔住誘惑去試,至少四位起,先2百幾蚊位, 真係出乎意料之外,估唔到咁平都有好嘢,一上菜當然相機食先,大大嘅一個鍋,啲蟹好得意,有幾隻顏色,點解要綁住係因為啲蟹太新鮮,如果唔係會走甩,除咗啲蟹其他都食郁,食落口真係非常鮮甜,最重要係食到一半嘅時候,個湯底係非常之美味,微辣帶出海鮮既鮮味,我哋仲飲咗幾碗湯添買單嘅時候仲有雪米滋送,真係好過食放題。
買單嘅時候仲有雪米滋送,真係好過食放題

2017-08-19 2088 瀏覽
朋友生日,之前見到廣告,個海鮮航母好吸引所以去試下,上檯既時候,大家都要相機食先,好啦,開始食啦,叫我地先食蝦,一入口,真係好睇唔好食,本諗住都係一隻隻姐,海鮮既野都話唔埋既,試下其他,d螺同蜆仲可以既,d蟹上檯既時候叫識郁,應該無問題既,點知食落口真係霉既,d八爪魚仲難食過出面個d雜錦海鮮,最後我地成檯人都決定唔會再去我算係非常好海鮮既人,食話唔少海鮮,但係真咁難食真係好少。 估唔到佢難食到成為我第一篇食評
最後我地成檯人都決定唔會再去

2017-08-18
慶祝紀念
生日
2017-08-14 2059 瀏覽
今次聞見此店有出名航母海鮮火煱,而且朋友試過,所以親臨一試,當然仲有那個牛星拱照啦。一上枱當然要照一張相啦,食材仲會動的,新鮮混醬,有侍應介紹的黃辣椒,不過小弟唔食辣,所以無食。部分食材是另上的。牛星拱照是上面的牛仔肉粒,牛舌心和手切肥牛,三 款都有牛味,而且唔韌,值得一試。主菜熟了,選了水佬榮辣汁湯底(走辣),食材新鮮已經十分好食,湯底特別,唔大食的相信唔加料都夠飽。我們仲叫了竹蔗水,可惜唔夠凍。今次一試滿意,服務員有同客人交流,海鮮同牛肉新鮮,今次5人,價錢約四百元,食海鮮同牛是合理價,環境唔錯,航母設計是值得一睇。不過竹蔗水唔夠凍,食完後有口渴感,同因為怕走蟹而要用膠繩綁蟹來煮,當然仲有所有的貝類同螺類會連殼熟而擔心清潔問題,都是要改善的地方。

航母海鮮盛宴(5人)

一上枱當然要照一張相啦,食材仲會動的,新鮮

醬料

混醬,有侍應介紹的黃辣椒,不過小弟唔食辣,所以無食。

部分食材是另上的。

牛星拱照

主菜熟了
,選了水佬榮辣汁湯底(走辣

我們仲叫了竹蔗水,可惜唔夠凍

2017-08-13
航母海鮮盛宴(5人)
牛星拱照
2017-08-12 1642 瀏覽
呢期好多人推介……見佢個航母海鮮艦好似好堅……一於約班朋友去試……一行25人book左兩張大枱……去到環境算ok不太迫……之後就點野……268一位加18蚊醬油後加一……除海鲜艦外另選5款料(太小)....主菜到場……果然有氣勢……影相一定可以呃like.....但食落真係一般過一般……蟹同鮑魚都好细……其他款海鲜都只是平平無期……之後個5款料上場(牛、豬、雞、牛柳粒、魚皮餃)份量小小小……所以我地都要另外比錢叫一d丸類先夠食……重點係吾包嘢飲😫問有無茶……竟然話要加每位茶錢10蚊……總括來講……可以不試
2017-08-11
2017-07-31 1610 瀏覽
之前看到Facebook介紹同OpenRice食評一直好想試,4位起計,齊腳就訂枱,要book到一星期後,為左食好野在所不辭。湯底有清湯、辣味可選,想食出海鮮既鮮味,選了清湯,嘩.....清湯都好咸下。各款海鮮普普通通,無咩驚喜,貴價野每人一件,其餘既份量都ok。蝦比較梅,唔知係煲耐左定本身quality問題,to be fair,當我自己問題。另可配5款火鍋料,牛肉同牛肉粒都唔錯,其他野都正常,整體ok。但之前期望過高左,都係我自己問題。

航空母艦
2017-07-26
完全唔明 ,點解咁多食,其實想影張相炫耀,無乜特別,又唔好食,大概300蚊一位,不是任食,你抱住係影相曬命食好西親可以了。****是日友人生日,我們一行四人看見「港生活」facebook page賣得好熱門的航空母艦火鍋,於是來即管一試,順便買了蛋糕來慶祝。其實一到大廈門口,已經感覺到員工做到一頭煙,忙著對著身上的對講機向樓上伙計安排座位,我們來到,聽到帶位伙計很有霸氣對對講機說: 叫個檯起身 ! 夠鐘啦,有人!此刻我感到座位供應很緊張。莫名奇秒感到這間店的員工,每天都是這樣的工作狀態,應該很時常很「燥」,員工做得不會開心,難怪其後的我所見所聞都給我猜中。上到樓上,已經安排了一張檯給我們,一行四人,檯有點細,非卡位,坐得很迫。於是,未落單,我們要求經理可否要卡位,經理說:「唔調啦,有人上緊黎」,但我們坐了半小時,都未有客人上來。當有客人到,三個人坐六人卡位,反而我們4個人,坐細檯,心有不甘,唯有經一事,長一智,下次電話預約時,主動要求卡位吧!我們還未點食物,先向伙計問: 可否給我把生日蛋糕放雪櫃? 順道問,切餅費如何計算? 該伙計說: 要收要收! 五十蚊我:係每位五十蚊? 伙計:係係我

該伙計說: 要收要收! 五十蚊

我:係每位五十蚊?

伙計:係係

我: 還是每檯五十蚊?
伙計很有禮拜答:係呀係呀!

心想,你乜都話係,咁即係收我200蚊,還是50蚊 ????? 開始覺得他是敷衍我,或者有點不老實。

於是我即場試下打去水佬榮電話問,拎個生日蛋糕黎,切餅費點計。

對方答我: 幫你雪個蛋糕唔洗錢,幫你切既話,每檯收返50蚊。

呢間野真係好唔老實。

好吧,開始對這間火鍋店員工的態度,抱有無奈,我想香港地,工時長,態度差,很多時在所難免吧?

先評食物
每位近300蚊,但食物素質很爛 !

有鮑魚,鮮貝,螺,蝦,墨魚,蟹.....海鮮偏細,「無黎聞味」,份量少。

鮑魚,鮮貝無咩鮮味,螺粒粒都有泥,蟹其實是幾乎擺設,無鮮味,似裝飾。底下的菜是一般貨,後來叫了牛肉,牛肉普通,可接受。

不過每人大概300蚊,又不是任飲任食,以為可以有較好食物質素,誰不知不是! 反而差過任飲任食的質素....

每人大概300蚊,不包飲品,叫了一楂薏米水,每人分得一少杯,分量少,味道很怪,甜得黎,又唔知點咁 ! 最後我們都沒有喝光 ! 早知叫汽水。

如果叫佢俾杯水,係要收錢架 ! 滾水唔洗收錢

不過,賣屈臣氏一樽大概600ml 的水(我認得出樽形是watson牌子,雖然他們拆了包裝),都好似要大概15蚊。

成日聽到兩位伙計話做唔切,佢個層得三個樓面咁濟(唔計經理),又聽到伙計話做到顛左,又話火爐好熱。經理又罵:「邊個整過個爐! 又叫我地唔好郁住,會影響生命安全」,好似教訓緊我地, 我地真係苦笑同無奈,覺得經理講得好誇張。其實經理又話:「整個整到咁,邊個咁叻呀下

總言之,請人難,飲食業員工工作量大,做得一頭煙,語無論次,都非首日知道的事吧!

經典的時候,看見經理同一個伙計嘈,個伙計又話唔做又話盛,仲叫經理炒佢。我地做客既,真係一地花生。唔係唔俾你嘈,但你地嘈緊既時候,真係驚你地會反檯爆玻璃整親我,私底下你地去後巷互片無人理你啦

****埋單仲厲害
計錯數
我地叫一楂薏米水,佢收多左我4枝薏米水既價錢,差唔多收多一舊水。

但係切餅費又無收,真係笑死人

唔理佢啦,總知下次唔會再黎,也唔會推介朋友黎。唔老實,真係搵笨。
2017-07-11
慶祝紀念
生日
2017-07-21 1175 瀏覽
某晚將猫兒的照片上載到面書的時候,看見一個朋友晒了一張巨型海鮮鍋的照片,甚是吸睛,呃了小人一個like。問及在那兒吃之後,翌晚即拉著友人去。航母海鮮盛宴是何其的壯觀,二人坐著並在一起都不及這個鍋的長度,更要用兩個爐承托著,是一個超級加大碼的海鮮火鍋。海鮮種類及數量都很多,以蟹和貝類為主,不過更多的是蔬菜和菇類。那麼多的海鮮,湯底怎可能不甜,但感覺就只是多多多,無甚特別。客人可選五樣打邊爐的配料,都是肥牛、丸丸之類,塞滿了胃的空間。教人激飽,食完漲爆。

航母海鮮盛宴
教人激飽,食完漲爆。
航母海鮮盛宴
2017-07-20 952 瀏覽
話說見到網上催得咁行 咪約埋朋友試下航母海鮮盛宴 可以1次過試曬8款海鮮。首先俾左張枱好鬼闊 完全聽唔到對面朋友講咩。現場又唔係靜。 另外個海鮮鍋都好大。有d難撈起食物 個湯底揀左微辣。但都好辣。海鮮有齊花甲 蝦 蟹 鮑魚 扇貝 青口 螺 除左蟹肉鮮甜 比較新鮮 其他都唔好食。無鮮味。而且咁多種海鮮一次過一鑊熟 會過曬火 有d 走味 湯底亦愈食愈咸 4種蔬菜最後食唔落 因為熟到爛 反而肥牛好食 總括味道好一般 環境亦比較窄 我跟友人常撞手臂 枱邊跟旁邊食客距離只夠1個人打橫行 唔會再試 飲品一jar 只夠5個人一人一杯
海鮮宴
2017-07-19
水佬榮巨型航母盛宴,比起放題抵食得多,因為巨鍋中堆滿8款超新鮮海鮮,有蝦、八瓜魚、花蛤、鮑魚、蟹等海產,加五款自選配料,相當之豐富,又飽抵食!巨型航母盛宴,每位收費由$208-$268 每枱4位起,我地六位,加埋一再加其他費用每位都不超過三百蚊,落單選定喜愛的湯底,我們就挑戰介招牌辣汁,分微辣、小辣、中辣、同大辣四種度,中辣惹味但不會掩蓋海鮮的鮮味,非常喜歡!下一次可試試大辣,這辣汁只有這裡才吃到,上鍋的時候職員很細心講解,教我地點樣食用,這價錢還吃到服務質素真難得!

2017-07-17 738 瀏覽
在網上看到網紅介紹,水佬榮最新推出這個,「航母海鮮盛宴」,就打電話預約試一下,航母海鮮盛宴一到就不忙 ,拿手機拍照 呃下Like,因為真的超多海鮮和配料 ,有八款那麼多魷魚,蟹,蝦,鮑魚,帶子,等等 。重點是海鮮都是新鮮的!還有它們自家的辣汁湯底 ,開始的時候覺得完全吃不完 ,不過經過一個半小時的戰鬥 ,終於吃得一乾二淨 而且價格非常抵 ,除了有一大鍋海鮮之外,還可以選幾款配料,配料是用吃下午茶的架放,好像在High tea 一樣,我們四人平均只吃了二百五 ,這個「航母海鮮盛宴」,吃得我超撐的 !
在網上看到網紅介紹,
水佬榮最新推出這個,
「航母海鮮盛宴」,
就打電話預約試一下,
航母海鮮盛宴一到就不忙 ,
拿手機拍照 呃下Like,
因為真的超多海鮮和配料 ,
有八款那麼多魷魚,蟹,
蝦,鮑魚,帶子,等等 。
重點是海鮮都是新鮮的!
還有它們自家的辣汁湯底 ,
開始的時候覺得完全吃不完 ,
不過經過一個半小時的戰鬥 ,
終於吃得一乾二淨 而且價格非常抵 ,
除了有一大鍋海鮮之外,
還可以選幾款配料,
配料是用吃下午茶的架放,
好像在High tea 一樣,
我們四人平均只吃了二百五 ,
這個「航母海鮮盛宴」,
吃得我超撐的 !