2025-07-01
🐑蝦餃好鮮味嘅,佢唔會好似阿一鮑魚嘅蝦餃咁有啖汁,但入口都有一啖仔好油潤嘅可能係豬油嘅嘢,所以多咗一份香味🐑蟹肉餃嘅蟹肉味都感覺到嘅,不過一入口,口感上及味道上更為突出嘅,反而係有一段仔蝦喎😂。味道上好似比蝦餃好啲,但乾Mun Mun 得滯🐑帶子芋泥酥,炸得幾酥脆,不過瓊油功夫麻麻地,基本上味道調配幾好,如果帶子可以厚身番啲就更加正,因為而家唔係好食到帶子味,同埋帶子有少少炸老咗,另外又係同一問題,就係入口又係乾Mun Mun咁😂🐑韭黃蝦腸粉,腸粉夠滑,帶米香,蝦又大隻又爽口,每件腸粉有有一、兩條韭黃,味道夠晒發揮,豉油方面,鹹甜均稱,味道調配得好好🐑叉燒,脢頭肉,叫到盡肥都不過如此,好彩肉質本身夠鬆化,幾有豬肉香,蜜糖味突出,好似比灣仔明閣勝一籌🐑蠔油水耕菜,係生菜嚟嘅,非常爽脆清甜,用油同上湯輕輕喂過,唔點蠔油就咁食已經好好味。至於個蠔油,李錦記嚟嘅,得個甜字,唔好味嘅,不點也罷🐑滑蛋蝦仁炒河,上枱時已經聞到好有蛋香,食落都係好有蛋香,蛋花獻汁打得好靚、好掛身,河粉條條都有焫過,所以變得好香米味,蝦球大大隻,又爽彈,輕輕調過味先攞去煮,炒得好,有心機👍🏻