2024-04-12 264 瀏覽
搞公司飯局,去咗筲箕灣”漁家海鮮大排檔”。呢度主要食海鮮,唔好睇我影到啲蟶子同條魚啱啱巉巉咁,由於係同啲老總食飯,咁冇理由等我影埋佢哋先食得㗎嘛😂😂最好食嘅係炒蟶子、日本糖心鮑魚、雞肝等另外呢度開瓶費50 ,隔籬枱都帶咗支Pontet Canet 去開,我哋呢枱就飲中式白酒😂
搞公司飯局,去咗筲箕灣”漁家海鮮大排檔”。

最好食嘅係炒蟶子、日本糖心鮑魚、雞肝等

2024-03-08
今次去嚐嘗嘅食肆,老細推介咗幾款畀我哋試,黑醋咕嚕肉個酸甜滋味,係真係咁柔軟入味,啖啖肉勁滑添;煙燻雞嘅香味撲鼻,口感都煙韌得點,真係食完仲想再食。至於凍食鮮魷🦑,外皮Q彈,魚湯泡飯嘅湯頭亦都鮮美得嚟,入口暖笠笠嘅,好有家嘅感覺。喺度吃過嘅炒菜雖然唔算驚世駭俗,但都算係咁順口,青菜火喉就得,不過同其它菜比起嚟,就未算係頂級。環境,就算唔算太闊綽,不過清潔整齊,掛住港式餐牌嗰種,有啲懷舊feel。如果想試多啲嘢,建議同三五知己或者家人黎,氣氛鬼咁濃厚,又唔會尷尬。不過記住要提早訂位喇,唔想撲空嘅話。今次唔能夠飲個豬肺湯,都有啲失望,下次一定要提早預備!整體嚟講,呢度嘅體驗係「掂」嘅,尤其啱晒同朋友放工之後,嚟杯青嘢,食啲「靚」嘅菜,扮下文君子享受吓生活。下次我啲朋友見面,肯定會再提議嚟呢到,「撈飯」一齊開心。🍻🍲🎉

2023-08-13 1410 瀏覽
幫襯左好幾年,每次都係同家人嚟食晚餐。大小節日都會諗起呢間用心經營嘅小店,比起店舖名標示嘅「大排檔」,我覺得更加似一間平民價錢嘅「私房菜」。有人情味嘅小店實在值得支持,畢竟依家一街都係一式一樣嘅連鎖店,要及早好好珍惜依種獨特嘅味道。

酸菜魚
蝦  粘米粉
鹽焗奄仔蟹

2023-08-12
酸菜魚
蝦  粘米粉
鹽焗奄仔蟹
午餐經常滿座,建議用餐時提早打電話預約訂枱午餐套餐,會有例湯贈送滷蛋中式小吃,用鹵水煮熟的蛋。在煮蛋的過程中,會加入醬油、紅糖、茶葉、花椒、肉桂、丁香等調料,使蛋呈現深褐色,這蛋帶有濃郁的香味和味道。蛋黃是糖心,黑醋醬酸味把蛋黃的充分平衡,微酸和蛋黃濃郁的口感,配合到極致香茅雞蜆煲是一道色香味俱佳的美食,口感鮮香辣爽,非常開胃。煲裡的雞肉鮮嫩多汁,蜆的鮮甜和口感十足,配上香茅和辣椒的辣味,令人食指大動。椰漿的濃郁和青檸汁的清香完美結合,為這道菜肴增添了豐富的層次感。整道菜色香氣撲鼻,令人垂涎欲滴。總之,香茅雞蜆煲是一道美味可口、色香味俱佳的東南亞風味菜肴,非常值得一試。超喜愛的糖醋咕嚕肉每次必吃,他的咕嚕肉外皮真的是鬆脆,中間的豬肉鮮嫩美味,外面的醬汁甜酸到剛好咕嚕咕嚕肉類的菠蘿也像是鮮菠蘿,而不是罐頭菠蘿糖醋咕嚕肉是一道色香味俱佳的中式菜肴,外表金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,口感酸甜可口,香氣四溢。經過炸過後,瘦肉丁表皮酥脆,入口時咬感十足,搭配醋、糖、番茄醬等調味料,口味酸甜適中,十分開胃。此外,糖醋咕嚕肉的色澤紅亮,配以綠色胡蘿蔔丁和青椒丁,不僅美觀,也增添了口感和營養價值。總之,糖醋
經常滿座,建議用餐時提早打電話預約訂枱
午餐套餐,會有例湯贈送

超喜愛的糖醋咕嚕肉
每次必吃,他的咕嚕肉外皮真的是鬆脆,中間的豬肉鮮嫩美味,外面的醬汁甜酸到剛好咕嚕咕嚕肉類的菠蘿也像是鮮菠蘿,而不是罐頭菠蘿糖醋咕嚕肉是一道色香味俱佳的中式菜肴,外表金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,口感酸甜可口,香氣四溢。經過炸過後,瘦肉丁表皮酥脆,入口時咬感十足,搭配醋、糖、番茄醬等調味料,口味酸甜適中,十分開胃。此外,糖醋咕嚕肉的色澤紅亮,配以綠色胡蘿蔔丁和青椒丁,不僅美觀,也增添了口感和營養價值。總之,糖醋咕嚕肉是一道美味可口、色香味俱佳的中式佳餚。

午餐蝦醬豬肉蒸豆腐
蝦醬豬肉蒸豆腐是一道傳統的中國家常菜,主要以嫩豆腐配合鮮美的豬肉和香味濃郁的蝦醬,蒸煮而成。以下是一個簡單的蝦醬豬肉蒸豆腐的食譜:
這道菜色口感柔嫩,香氣撲鼻,是一道營養豐富的美食,適合全家人一起享用。

午餐蒸開邊蒜蓉蝦
蒸開邊蒜蓉蝦是一道色澤鮮紅、香氣四溢的美食,口感清爽鮮美,非常適合作為開胃菜或主菜。蒸好的蝦肉鮮嫩多汁,裹上蒜蓉和辣椒的香味,吃起來十分香辣可口。蝦的外殼橙紅色,非常漂亮,吸引人的目光。蒜蓉和辣椒的香氣瀰漫在空氣中,令人垂涎欲滴。整道菜肴簡單易做,但風味卻非常豐富。總之,蒸開邊蒜蓉蝦是一道美味可口、色香味俱佳的佳餚,是海鮮愛好者必嚐之選。

午餐牛肉炒四季豆
四季豆炒牛肉片是一道色香味俱佳的中式菜肴,牛肉片和四季豆的搭配非常協調,口感豐富,非常適合作為主菜。炒好的牛肉片色澤金黃,肉質鮮嫩多汁,口感彈牙,充滿著肉香。四季豆爽脆可口,口感清脆爽口,非常開胃。整道菜色色彩繽紛,綠色的四季豆和金黃的牛肉片搭配在一起,非常美麗。此外,蔥、薑和蒜的香氣增添了豐富的層次感,令人食指大動。總之,四季豆炒牛肉片是一道美味可口、色香味

雪菜肉絲炆米
雪菜肉絲炆米粉是一道香氣撲鼻、口感豐富的美食,主要以米粉、雪菜和豬肉絲炆煮而成。米粉的口感柔軟滑嫩,能夠完美吸收肉汁和雪菜的味道,非常美味。炆好的豬肉絲鮮嫩多汁,與雪菜的鹹香味道相得益彰,讓人一口接一口欲罷不能。整道菜色呈深棕色,非常漂亮,而且香氣四溢。此外,其中加入的蔥、薑和蒜的香氣,更加提升了這道菜肴的風味。總之,雪菜肉絲炆米粉是一道美味可口、口感豐富、香氣撲鼻的美食,非常適合作為午餐或晚餐的主食,是中式餐桌上的經典菜肴之一。
糖醋咕嚕肉也是必吃之選
蒸開邊蒜蓉蝦
蝦醬肉片,蒸豆腐
牛肉炒四季豆
雪菜肉絲炆米
  • 滷蛋、糖醋咕嚕肉和香茅蜆煲是必吃之選
2023-05-18 1047 瀏覽
老細好熱情推薦菜式 我覺得幾個菜式都幾有特色,唔係周街食到。包括黑醋咕嚕肉 煙燻雞 凍食鮮魷 魚湯泡飯,都係特別野。不過班腩炒菜就正正常常啦,唔係話好特別。 埋單每人350左右,都幾抵食。如果多人黎可以試到更多菜式應該更好,幾啱親朋好友聚會,下次同朋友都會再黎。不過店面唔大,最好一早預約啦,同埋有啲菜式都要提早order,譬如我地今日想飲豬肺湯就飲唔到。聽講亦都可以同老闆娘講低人數同預算,比佢寫個menu俾你。
2023-05-17
2023-02-07 1535 瀏覽
隱世海鮮私房菜店面不算特別大海鮮款式卻好多,如果去食一定要提早book訂位,建議食時令海鮮可諮詢餐廳麗姐,好熱情會推薦你菜式~食咗幾款後推薦以下三款菜清爽味淋南非鮑魚超級推薦超級爽口彈牙,係新鮮南非鮑不是大連鮑海鮮泡飯見到已經好貼心剝了蝦殼的蝦肉➕魚肉再撒上脆米增加口感層次韭菜蛋海鮮春捲外皮很脆一咬開係滿滿的韭菜蛋仲有蜆肉
隱世海鮮私房菜

食咗幾款
後推薦以下三款菜

清爽味淋南非鮑魚

超級推薦
超級爽口彈牙,係新鮮南非鮑不是大連鮑

海鮮泡飯

見到已經好貼心剝了蝦殼的蝦肉➕魚肉
再撒上脆米增加口感層次

韭菜蛋海鮮春捲

外皮很脆一咬開係滿滿的韭菜蛋仲有蜆肉
2022-11-26 1427 瀏覽
次次來食都好有水準👍👍,今次有我最愛最愛又大大隻的椒鹽(避風塘)瀬尿蝦❤️❤️❤️,好大隻,大大嚿肉,正👍👍👍蟶子刀削麵,蟶子亦夠份量,刀削麵好掛汁,石斑茄子,非常惹味,唔太鍾意食茄子嘅朋友仔,都會食呀,煙薰雞,雞皮薄脆,機乎冇油脂,好香煙薰味,雞肉好嫩滑,粉絲蟹煲、煙薰蛋、羊腩煲、黃魚春卷,全部都好好食👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻呢度地方細佣,只有3-4 張中、大枱,聽講都好Full booking 下,要book 位就快D啦👍👍👍
2022-09-25 1169 瀏覽
漁家,位於筲箕灣東大街尾的一個隱蔽位置,餐廳以特色小炒為主,餐廳餐牌只有在黑板手寫選擇,每款都非常有特色,絕對不會失望而回。椒鹽九肚魚,炸漿極出色的一間餐廳,每次幫襯都必點椒鹽炸物,九肚魚炸完都滑,非常出色。魚湯浸菜心,菜心只保留最嫩的一段,魚湯帶有胡椒味道,配合魚腐一流。漁家炒米粉,米粉乾身少油,大量爽口芽菜肉絲等等,非常出色的炒米粉。餐廳飯後更有生果贈送,餐廳地方較少,建議必需提前訂座,否則等候時間較長。

2022-09-24
2022-08-25 988 瀏覽
小店地方不大,只有5-6張檯,所以一定要訂位。今晚為朋友慶祝生日,由於打風所以冇乜海鮮食,我們叫了龍蝦😋 酥炸生蠔 (好juicy )👍🏻 炒班球👍🏻 煙燻雞又香又嫩滑😀 點了幾個特色頭盤,鵝肝 (好鮮味配上醬汁,正),鮑魚,煙燻蛋👍🏻
2022-08-25
生日
2022-07-11 960 瀏覽
呢間東大街的大排擋,係係📍廟東街,平時係東大街揾野食都留意唔到,今次就黎試下啦✨點左椒鹽魷魚、蝦多士、蒸聖子、煎馬友、薑葱炒蟹、黑醋甜酸肉同是油皇炒麵...不得不講 海鮮真係好新鮮 👉🏻蒸聖子爽牙 不過食到有隻仲有少少沙 吐得未夠乾净 而蒜蓉未爆香 無夠惹味 👉🏻煎馬友 魚肉好滑 好新鮮👍🏻 所以話新鮮的食材只需要簡單嘅烹調 👉🏻椒鹽魷魚  椒鹽味可以再重d  魷魚好彈牙👉🏻黑醋甜酸肉 外脆内嫩 唔錯 好食🤤如果一家人聚會 都係一個唔錯嘅好地方 環境細細地 反而溫馨d🍜
 👉🏻椒鹽魷魚  椒鹽味可以再重d  魷魚好彈牙
👉🏻黑醋甜酸肉 外脆内嫩 唔錯 好食🤤
2022-07-09
2021-09-20 2028 瀏覽
鑊氣小炒 筲箕灣代表 漁家海鮮大排檔 😋😋😋之前還沒有 到過這裡用餐 已聞說這間 位於東大街上 廟東街小巷內 隱蔽小店 小炒 做得出色 海鮮也是 游水生猛的 🐟🐟店裡有2塊小黑板 寫上當日 售賣的菜式 也沒甚麼餐牌 有甚麼就吃甚麼 難怪2人訂座都沒有位 只有提早吃 七時交枱才可吃到 🥢🥢這晚我們點了玫瑰煙燻脆皮燒雞 半隻 🐥🐥用玫瑰露酒醃漬過 然後煙燻 再用滾油泡至 雞皮脆 肉質嫩滑 難得做到 那麼出色 超美味 😍😍美極煎 花竹蝦 🦐🦐有手掌般大隻的 花竹蝦 用美極鮮醬油 煎至恰到好處 絕對新鮮 否則蝦肉 不會爽脆鮮彈 極好吃 🍴🍴花蛤蒸蛋 🥚🥚花蛤夠大隻 新鮮 水蛋漿調配 隔水蒸時間 掌握準繩 我最喜愛 下飯菜式 完美無缺點 👍👍👍雖然這頓飯 只花了個小時 但小菜出色 出菜快速 吃得相當愉快 滿足 🥰🥰🥰
鑊氣小炒 筲箕灣代表 漁家海鮮大排檔 😋😋😋

• 花蛤蒸蛋
  • 美極煎花竹蝦
  • 玫瑰煙燻脆皮燒雞
2021-09-16 1002 瀏覽
Amazing seafood dishes cooked in fishermen style🤣🤣 The best part of this place is that the portions are adjustable for 2-3 ppl which is not common in Chinese cuisine. This place is so underrated but at the same time glad that I can still managed to reserve seats on the same day/ few days in advance most of the time when I want to. 😛Highlight of the night:味醂南非鮑魚(6頭) Abalone$88 each- It’s made from “fresh” abalone which I prefer fresh more than dry, love the texture, so chewy and absolutely love t

Highlight of the night:
味醂南非鮑魚(6頭) Abalone$88 each- It’s made from “fresh” abalone which I prefer fresh more than dry, love the texture, so chewy and absolutely love the sweeten soy sauce 😍👍

豉椒炒大聖子razor clams $58 each// 頭抽焗花竹蝦 Prawn $48 each- perfectly cooked, fresh ingredient

———————————————
Everything else was pretty delicious too😋
蛋白花雕蒸花蟹 Steam crab $268- a bit too salty for me
韭菜春卷 Spring rolls$72//
咕嚕肉 Sweet& sour pork $105//
東風螺 Babylon shell $78

Price: ard $500 pp for dinner😍😍 good value👍
  • Abalone
  • Razor  clam
  • Prawn
  • Seafood
2020-09-22 2260 瀏覽
超值午市套餐$58(不收茶介和加一)足料列湯 新鮮海鮮蔬菜 配料也是好東西 飯是滿小碗 可以加飯但要看老闆娘面色 午市吃套餐吃得太慢也要看她面色 但老闆娘對中午不叫餐 叫貴價點的客人卻照呼一流
超值午市套餐$58(不收茶介和加一)

2020-09-16
2020-05-15 2044 瀏覽
這間店的位置非常隱蔽,在東大街天后廟旁的一條巷仔,還要行到最入而且店舖門面非常細,十二人的大枱只能放三張,四至六人的細節枱也只有三張,所以建議一定要預訂聽說老闆是水上人,能夠用優惠價錢攞到最靚的海鮮而且明碼實,價絕不需要擔心一頸血的情況已食物質素超高頭盤少吃有味琳煮鮑魚,又諗又入味分蛋煙熏味重,正👍海鮮方面煮及炒的方式都十分拿捏到火候,入味又不會煮過火但炸方面就不太喜歡他的外皮,椒鹽鮮魷點過兩次後都不太喜歡就沒有再點了其他推介有茶熏雞及蟹肉粉絲煮椰菜,前者其實只是炸子雞但多了一份茶的分香味,後者煮得入味又多蚧肉👍值得一試👍
聽說老闆是水上人,能夠用優惠價錢攞到最靚的海鮮
而且明碼實,價絕不需要擔心一頸血的情況
已食物質素超高
頭盤少吃有味琳煮鮑魚,又諗又入味
分蛋煙熏味重,正👍
海鮮方面煮及炒的方式都十分拿捏到火候,入味又不會煮過火
值得一試👍
2019-02-10 4815 瀏覽
東大街的食店,大概有九成的餐廳我都試過, 唯獨係呢一間。點解今次會黎食? 係因為朋友介紹。 喺廟宇隔離一條巷仔,有幾間比較隱蔽的食店我係一直都忽略咗。友人曾經提過要訂位的,今日放工喺冇預約之下及抱住有位就食的心態,都有一張枱俾我地。漁家小炒王唔會有多餘的油份, 所有食材新鮮,魷魚好爽,蝦乾好香,唔會乾爭爭,寸芯唔會淨係得個油。艇家海味蒸肉排 外面食的肉排通常都係得排骨,但係呢度的肉排真係一大舊,而且有啲肥豬肉連住,豬肉冇羶味,唔會太韌,只係用啲鹹魚仔蝦乾放喺上面蒸已經覺得好入味。鹹魚斑肉豆腐煲有鹹魚嘅香味,但可惜太多油啦!蒸蟶子蟶子都幾大隻,啲肉又唔會太韌。 蒜蓉粉絲好入味。炒菜心菜心都好爽脆,不過都係多油咗啲囉!蝦干生焗豆豉雞有好香嘅蝦干味, 雞都好滑, 不過真係太多油啦!飯後仲送一碟好甜的西瓜和橙享用。

漁家小炒王
艇家海味蒸肉排
鹹魚斑肉豆腐煲
有鹹魚嘅香味,但可惜太多油啦!
蒸蟶子
蟶子都幾大隻,啲肉又唔會太韌。 蒜蓉粉絲好入味。
炒菜心
菜心都好爽脆,不過都係多油咗啲囉!
蝦干生焗豆豉雞
有好香嘅蝦干味, 雞都好滑, 不過真係太多油啦!
飯後仲送一碟好甜的西瓜和橙享用。