2017-02-11 2893 瀏覽
book左5點半入坐,平日,係最優惠嘅時段,每位228加一,任食2小時首先每人送一杯飲品,係七喜溝左d藍色嘢馬上order刺身刺身新鮮! 赤貝很甜,三文魚厚切,蟹也很新鮮! 必食。卷物都好食,賣相吸引。有花之戀,軟轂蟹卷等甜品可試焦糖焗蛋和牛乳布丁這個很香,配酒不錯唔記得影梅酒,好好味。不過我飲一杯已經醉了。燒牛舌,雞泡魚乾都唔錯。另外,餐廳會每人送一隻黑松露鮑魚,松露味幾香,鮑魚彈牙軟身。最後有名牌子雪糕揀。有隻岩鹽朱古力雪條幾濃味,士多啤梨味都好食。我地食得好斯文冇乜搏命,不過已經好飽。由於食嘅時段人少,冇漏單情況。係有店員早左一個鐘同我地講last order要埋單,嗰下就嚇親,明明仲可以食多一粒鐘,不過我地講翻清楚佢都知搞錯左。地方就有d迫,明明大把位,但安排你坐埋一邊好窄。
首先每人送一杯飲品,係七喜溝左d藍色嘢

馬上order刺身
刺身新鮮! 赤貝很甜,三文魚厚切,蟹也很新鮮! 必食。
卷物都好食,賣相吸引。有花之戀,軟轂蟹卷等
甜品可試焦糖焗蛋和牛乳布丁
這個很香,配酒不錯

地方就有d迫,明明大把位,但安排你坐埋一邊好窄。
2017-02-08 1844 瀏覽
年初七朋友聚會,位於新都城中心地下,一出就寶琳地鐵站,住將軍澳油塘的人位置就腳。星期五晚雖然都多人,但唔算太迫。餐廳係以日式放題型式為主,全部任飲任食,當日二百八加一,魚生類尚算ok,但欠些少新鮮。呢度嘅炸物好食,來果陣都仲熱,夠脆。手卷就無乜特別,都大舊。飲品方面面除左一般汽水外,有日式酒類,有白酒清酒之類。最後有個Hagen Daz雪條,有綠茶味嘅。最搞笑係果日人日,喺日式餐廳打曬射燈播中文新辰歌慶生😂
2017-02-03 1510 瀏覽
將軍澳區內唯一日式放題,雖然價錢同市區差不多,但係食物一啲都不馬虎,一樣經常滿座刺身推薦:有三文魚,吞拿魚,甜蝦,赤貝,北寄貝,帶子,長腳蟹等……件件都非常肥美壽司推薦:海膽魚子軍艦,燒三文魚腩壽司,和牛壽司燒物推薦:燒雞泡魚干,限量嘅燒三文魚頭,限量嘅燒三文魚鰭,燒菠蘿其他有炒蜆,炒雜菜,芝士年糕,紫心丸,沙津等等…… 全部都有水準飲品最鍾意佢飲梅酒飲甜品仲有M字頭雪糕,D記雪糕批新都城漁之部屋同天晉漁之部屋兩間都食過,個人覺得新都城舊店最好

壽司推薦:海膽魚子軍艦,燒三文魚腩壽司,和牛壽司

飲品最鍾意佢飲梅酒飲

甜品仲有M字頭雪糕,D記雪糕批

• 刺身
2017-01-15 13328 瀏覽
見有朋友食過又喺FB度大讚高質放題云云,openrice又超多like, 點都嚟試下。但可能期望過高...... 夜晚唔想食太飽所以揀午飯時間嚟,係咪因為咁啲熟食味道同夜晚有分別??食物有讚有彈吧~坐位幾迫夾,但佢啲枱椅都有儲物格放吓menu呀手袋呀咁;漏單情況係有但算少;員工服務好好有求必應,攞番唔少分數。連加一$251 一位叫恰如其份;如可選擇會俾多幾十蚊去番主流嗰幾間,食物選擇多啲質素又好少少。講番食物啦~一坐落枱就放兩包哩啲包裝wasabi, 心情一沉。雖然大部份平價日食店啲一舊舊嘅wasabi都係人造,但都未至於堂食都俾哩啲包裝wasabi吧。感覺好似喺超級市場買外帶壽司咁,坦白講已經先入為主覺得啲嘢食好極有限......和風牛肉火炙壽司 - 全餐最好食係哩個。火炙香口,牛肉嫩滑仲有油香,少有encore熟食之一。黑松露鮑魚 - 哩個係經理(?) 提醒喺FB打咭送一人一隻。黑松露味夠香,鮑魚有磯煮味,唔錯,可惜冇得encore ......刺身 - 係幾新鮮,吞拿魚腩冇其他食評提嘅鯹味但一點油花都冇,當然放題嘅點能夠要求咁高,大大舊算係咁;帶子刺身好細粒,口感一般;凍蟹腳細隻

講番食物啦~
刺身 - 係幾新鮮,吞拿魚腩冇其他食評提嘅鯹味但一點油花都冇,當然放題嘅點能夠要求咁高,大大舊算係咁;帶子刺身好細粒,口感一般;凍蟹腳細隻,肉散唔鮮甜,唔得。
壽司卷物 - 火炙壽司除咗上述和牛好好外,其他就太細粒食不出味道來;軍艦幾好,惟配撘海膽款式啲海膽鯹味唔新鮮;手卷啲餸太少,其中一款軟殼蟹手卷好似就咁包粒炸粉入去咁。
燒物 - 個焗蠔喺水汪汪嘅芝士汁入面浸住粒好細嘅蠔,難食;金菇牛肉卷幾乾身,唔錯;牛脷幾軟滑但燒得唔夠透唔香口;雞泡魚乾香口又唔會太乾唔錯;墨魚好唔掂,唔夠燒香而且落太多孜然粉(?), 難食;雞軟骨正常;紫薯冇乜甜味且散散哋口;燒菠蘿算係穩陣之選。
炸物 - 最失分環節。炸蠔極厚粉,隻蠔細過出食蠔仔粥啲蠔嘅size; 天婦羅蝦都係,蝦身幼加厚粉;炸鰻魚又係魚肉薄到不得了;釀蟹蓋反而唔錯,餡有蝦肉,彈牙有啲肉汁,但相信係預製組件吧。
煮物 - 見其他食評推介炒蜆,個人又愛食清酒煮蜆,一次過叫晒兩味。清酒煮蜆啲蜆滑潺潺,好韌又冇蜆味;炒蜆啲蜆一樣,而且調味又咸又辣;個鐵板粟米就唔錯。
甜品 - 只試咗燉奶同埋燉蛋,so so; 食品只係飲過熱桔蜜同薑蜜,兩者都好稀。埋單可以叫每人一客movenpick有番啲安慰~
2017-01-14
  • 火炙和風牛肉壽司
平時有黎食開,所以決定將第一次送比呢間放題!一入黎就直接點刺生,拖羅,三文魚仲有大甜蝦(抱歉相片較暗),甜蝦一向出名好食,三文魚同吞拿魚中上水平,質素比出邊普通放題高,值得一提o既係凍蟹腳,蟹肉有微微的海水味再帶點清甜,刺身整體黎講幾高質。刺身之後到壽司!我出名食肉獸,見到d和牛壽司真係流口水,厚切,炙燒,加上小小脂肪同飯,根本沒可能抗拒到。足足食左4舊,而帶子壽司讓左比朋友食(哈),都係好厚,頂部放左魚籽同沙律醬,錦上添花。到熟食!小第會推介芝士焗蠔同埋炭燒墨魚,先講前者,芝士愛好者,但記住就返份量,因為好快會滯。炭燒墨魚,店家細心切成小件,再加埋泰式辣汁,惹味到不得了,引到我地前後叫左2 round.最後想講下甜品,最欣賞既係雪米糍個setting, 每粒會獨立用一隻湯匙放住,賣相已經滿分,食落去凍得黎唔會太硬,我比十個讚,好,返去減下肥,下次再黎。
平時有黎食開,所以決定將第一次送比呢間放題
刺身整體黎講幾高質。
刺生
到熟食!小第會推介芝士焗蠔同埋炭燒墨魚
炭燒墨魚
雪米糍
刺生
  • 刺身
  • 雪米糍,大甜蝦,
  • 炭燒墨魚
平時比較少入寶琳,今次同男朋友去搵朋友玩,咁岩約左係呢頭,都一班朋友,就決定去食放題啦,反正晚市到到都差唔多價錢,咪搵間睇落唔錯既黎試下啦(當中有個朋友都好大食,岩晒,哈哈)。黎到漁屋,雖然d位就唔算好寬鬆,不過勝在野食款式夠多,而且叫幾件就俾幾件,都幾均真。一開波趁有胃口,當然要食下刺身先啦!種類都唔少,又有三文魚、赤貝、大蝦、吞拿魚同帶子等等,都幾鮮美,而且隻蝦都幾大隻,唔會有海水味同埋冷凍味個種,所以我都唔小心食多左好多件,哈哈……另外,我地女仔不嬲都中意叫返碟沙律做下頭盤架啦,試左兩款,都係覺得呢款蟹籽千島醬既最好食!另外,仲有個鐵板炒栗米都好好食,一早加左牛油,所以好夠味,我一食就食晒成份lu。仲有,我覺得佢壽司都幾好食,唔會話太多飯,然後料得少少個款,個人覺得份量正常,味道都唔錯既,就算係普通既腐皮都唔錯,當然蝦既太卷都幾有誠意,賣相都好ok。仲有炒蜆好入味,絕對可以再叫多份黎食……我男朋友超中意!哈哈~暫時黎計,我都幾滿意呢間店既食物,服務都ok。不過,佢地既甜品都幾加分。我唔算好中意食甜野,但係佢個movenpick既士多啤李雪糕真係好好食,酸酸地超開胃,完全滿足埋我第
暫時黎計,我都幾滿意呢間店既食物,服務都ok。不過,佢地既甜品都幾加分。我唔算好中意食甜野,但係佢個movenpick既士多啤李雪糕真係好好食,酸酸地超開胃,完全滿足埋我第二個胃,仲食埋我男友個份,因為佢呢個一人限叫一款嘛!下次都仲可以再黎食下~~~
2016-10-24
2016-10-17 4291 瀏覽
老老實實,之前呢間既另一間分店上過新聞,我都諗緊好唔好試試,不過,見無咩選擇又好似都有食下,就入去試試la,段估唔會死ge,哈哈。拿,正路放題一開始就緊係食刺身la,老老實實刺身都ok la,但千奇唔好叫吞拿魚,好鬼腥,其他帶子三文魚呀蝦呀都算鮮ge,睇怕下次食之前都係全部叫少少試試好la,自己識做la.壽司都幾多款式,味道都幾好,但唔驚豔,不過金茹肥牛好好食,一定要叫!仲有炒”九”菜,以為會伏,點知好惹味wo…..haha膽粗粗叫左煲牛肉火鍋試試味la,牛肉量都幾多wo!雖然係薄切既肥牛,但口感都幾好la,仲有蛋呀烏冬個d,味道唔錯ga,最岩就係用黎做飽肚之選lor,大家明la….最後記得食返杯雪糕,韓國牌子,都抵返晒ge...而且仲可以任叫其他甜品….

2016-10-14
2016-07-28 8773 瀏覽
這星期是吃貨的星期,幾乎每晚都在試一家新的餐廰,所以現在是處於肚子很滿足,可是錢包很空虛的狀態。由於懶這種病威力真的很大,已經把想要一一寫出來的欲望殺得片由不留,所以就選這星期最後吃的這家吧-漁屋。會吃這家放題的原因真的很簡單,聽說有長腳蟹喔!好,那就點幾隻來試試囉!嗯,果然如此!這是腳蟹一上桌我們集體的感覺。由於這不是價位高的放題,抱著一分價錢一分貨的心態,這些長腳蟹也没有讓我們失望,還是值得一試的。其他的魚生倒是不錯,帶子肥美可口,三文魚鮮甜,蝦口感也不錯。除了頭一盤是sashimi外,我們基本上其他的東西都點了熟食,意外的也不錯哦。吃壽司我基本上都會點火炙壽司,而這裡的壽司味道確實很好吃。生魚片經過略略燒過以後,都是軟軟嫩嫩的,去了魚腥味卻把魚香味帶出來。雖然油脂有點多,但小小的一塊剛剛好,配合壽司飯,把油膩口感中和掉,暖暖香香的,完全是我喜歡的味道。另外還有不錯的是燒河豚魚乾,燒完的魚乾軟軟韌韌的,雖帶了點魚腥味但味道不濃,不是那種反胃的腥味,那是一種淡淡的魚香味,感覺像是來自海洋的味道,所以這種腥味並不討厭。吃這裡的燒河豚乾好像在吃烤魷魚,咸咸香香的,配冰冰的啤酒一流。簡單一

簡單一句就可以把這頓飯總結好--說這家放題還不錯吃,下次可以再試。
2016-07-17
20 分鐘 (堂食)
  • 燒河豚魚乾
2016-07-27 5355 瀏覽
好久沒來光顧了(上一次已是一年前),今次再來,發覺食客多咗,繁忙時間相信一定要book位,walk in嘅相信要等book咗枱客嘅甩底先有得食。但食物質素唔會因客多或已出名而有所下降,依然keep得到。今次我有學人相機食先啦!不過佢嘅蟹腳就麻麻啦
。但食物質素唔會因客多或已出名而有所下降,依然keep得到
。今次我有學人相機食先啦

不過佢嘅蟹腳就麻麻啦

2016-07-26
2016-07-22 2973 瀏覽
第二次寫呢間放題喇! 上次係打完牌過嚟,今次行開呢邊睇戲,所以就響呢邊覓食喇。今次嚟到多咗好多新嘢選擇呀,有驚喜! 刺身方面最吸晴係有長腳蟹食! 佢哋嘅蟹size有啲迷你,肉唔係多,但品質唔算差,有淡淡海水味,而且一入座已經有較剪同蟹醋擺咗響度,都係幾貼心嘅。另外刺身都有一貫質素,帶子好正,夠新鮮夠滑夠厚,回本必食!熟嘢方面推介炸廣島蠔,仲有炸一口芝士,天婦羅嘅質素都唔錯。呢度都有唔少海鮮類嘅食物揀,好似炒蜆都有兩款,仲有焗蠔,釀蟹蓋,串燒蝦,燒魷魚等,感覺食海鮮會易啲回本,而且味道唔差,抵叫。甜品點咗個一口雪米滋,其實都唔係一口喇,一口拍落口會好凍,係幾正嘅,同埋有韓國雪條,呢個我第一次食咋,不過太大條,食完試唔到其他甜品。佢哋間唔時都會推啲新菜式出嚟,好想有生蠔任食呀!
松葉蟹腳
釀蟹蓋+炸廣島蠔+芝士年糕
雪條
佢哋間唔時都會推啲新菜式出嚟,好想有生蠔任食呀!
2016-07-17
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
松葉蟹腳
釀蟹蓋+炸廣島蠔+芝士年糕
雪條
2016-07-11 2144 瀏覽
人生第一次出bonus,便與最愛旳姐姐吃放題慶祝,聽朋友說這裡的食物質素不錯,又在家附近,便在這裡訂了座。因為訂了座,不用等位便能立刻進去感覺很爽。進去時感覺那裡光線很充足,跟其他放題店有點不一樣。點了餐後很快便上菜了前面是桃沙律,份量多,是不錯的沙律,不過吃得多會有快飽。後面是海蜇,很爽很好吃花之戀,跟平常的差不多,大小適中冷烏冬,烏冬質感煙靭,加了芝麻醬,味道十分好!這個羊架超級正!!能媲美西餐廳,很有羊味海膽三文魚子軍艦,海膽不太新鮮芝士焗蠔燒菠蘿,有點太酸整體不錯,魚生的筫素很好。有幾款特別出色有驚喜,有些比預期差。
因為訂了座,不用等位便能立刻進去感覺很爽。
進去時感覺那裡光線很充足,跟其他放題店有點不一樣。
點了餐後很快便上菜了
前面是桃沙律,份量多,是不錯的沙律,不過吃得多會有快飽。
後面是海蜇,很爽很好吃
花之戀,跟平常的差不多,大小適中
冷烏冬,烏冬質感煙靭,加了芝麻醬,味道十分好!
這個羊架超級正!!能媲美西餐廳,很有羊味
海膽三文魚子軍艦,海膽不太新鮮
芝士焗蠔
燒菠蘿,有點太酸

2016-06-27
2016-07-07 2040 瀏覽
父親大人一向喜歡食放,只可惜父親節前後都太難訂位了,只好直接放棄在那段時間食父親節飯,所以就把這餐飯延後再延後。最近聽朋友說食過這家放題,味道與價錢都不錯,於是一家人就特地來這裡吃一頓延後得有點過份的父親節放題了。刺身、牛仔骨、串燒,燒物等香口濃味的東西一向深得父親大人的心,但基於健康問題,不能點得太多,只好一件起兩件止,稍微滿足一下他的口腹之欲。難得地,父親大人出口稱讚刺身鮮甜可口,牛仔骨鮮嫩入味,串燒也很香濃。看到父親大人的反應,心裡悄悄鬆了口氣,這樣就意味著下次可以再帶他來,不用再費神找餐聽了,哈哈!眼見肉實在點得太多了,一定要一些菜來平衡下,所以第二次落單就點了炒韭菜,牛油粟米,沙律等。由於是鉄板炒韭菜,特別惹味,又加上有少少辣,配飯吃一流。牛油粟米也很甜,我自已幾乎把一整碟吃光了。沙律一向都是前菜,而我們則是到了中後段才點沙律,但意外地發現,吃沙律可以去去肉的油膩感。沙律滿分!!有點遺憾的是,這次的燒菠蘿真的酸味太重了,吃了兩口就放棄了。 整體來說這次的放題都幾滿意,父親大人說食物種類也算豐富,最重要家人這晚也吃得很開心,滿足了!

2016-06-25
15 分鐘 (堂食)
  • 牛油粟米,炒韮菜,牛仔骨
2016-06-28 2053 瀏覽
同女朋友食晚時放題,佢話識食緊係先點沙律,點左兩種沙律,蟹籽沙律同埋水蜜桃什果沙律,當然係罐頭水果,但都OK,夠多沙律醬,而且有加椰果,幾好食。女朋友超中意食壽司,點左超多件海膽三文魚籽壽司,D三文魚籽同海膽都唔會太腥,但又唔係話好甜,對放題既程度黎講,算係幾OK。我地仲點左D巨型蟹棒壽司,同埋幾件芥辣八爪魚軍艦,都幾好食,下次想試下佢D辣味挪威三文魚軍艦,好似幾特別,唔知味道MA唔MATCH。話說有個女員工幾NICE,推介我地食海鮮釀蟹蓋幾好食,真係幾掂,D肉幾實幾足料,唔會話太多粉,而且仲幾熱下,唔係炸完放左好耐果D。我地仲點左金菇牛肉卷同埋鐵板牛油粟米,牛肉卷幾入味,而且有切一半,女仔食起黎可以無咁輪盡。整體黎講都幾OK,以後有GATHERING都可以BOOK呢間分店。
2016-06-25
2016-06-27 1745 瀏覽
練習完排球,大家都拖著疲累的步伐找吃的,在將軍澳繞了一圈,漆黑中看見光亮炫目的招牌,如圖所見「空降NO.1放題」,多霸氣的文字,讓人不得不入內一試。場內空間不算寬敞,但「麻雀雖小,五臟俱全」,桌與桌之間的通道行走尚算方便。先點下燒物填填肚子,燒多春魚、蝦、雞軟骨均不錯,味道適中,不淡亦不濃。刺身比燒物慢了一步上枱,服務員送來一大盤「出煙」刺身,大家都對住盤魚生大叫「好正啊!」終於恨到放肆食刺身。平日,因為要填飽肚關係,隊員都少買刺身當飯食,一來氛量少二來難飽肚,這次大家都食到盡興。刺身送來不夠五分鐘,已被解決掉了。再來了一個雪花肥牛鍋,肥牛薄切,肉質還不錯,湯底也好,整體個鍋真的可再試。天氣炎熱,忍不住配合一罐冰涼的啤酒,呷一口啤酒,整個人都爽透。除了啤酒,也有其他選擇,隊友就喝錫蘭紅茶、忌廉鮮奶、樂天芒果汁,應該會有不同的牛肉味。食完幾輪美食,當然不能少的是──甜點。馬可龍確實吸引,很少日式放題會提供甜甜的馬可龍,在這裡就可以食多些了。整體喜歡這裡的食物。
燒物
刺身
鍋物
啤酒
整體喜歡這裡的食物。
2016-06-24
刺身
  • 新鮮刺身
  • 燒物
2016-06-24 1352 瀏覽
行過寶琳地鐵站成日都見到有間放題好多人係度等位,都有少少想試下,咁岩上星期又父親節,就帶左一家人去食。遇著大日子,我梗係book 定位先啦,但係預左去到都係要等位,只不過係唔洗咁耐咁解。去到門口,竟然唔洗等喎,直接入得,正!帶位果個待應都幾好禮貌,去到仲提我地d袋可以放落椅下面,環境又光猛清潔,舒舒服服,幾好!一開波當然係食刺身先啦,佢有十幾款剌身俾我地揀既,但因為果陣都幾肚餓,所以就揀左幾款大熱既剌身先,三文魚,甜蝦同赤貝。三文魚剌身切得幾厚,油脂的分怖幾平均,好有光澤,非常新鮮,雖然呢個唔係三文魚腩位,但都食到魚油香,好滿意!甜蝦唔會好似爭先咁細隻,亦都無雪味,食落口好鮮嫩,連蝦頭都食埋。赤貝都係驚喜之作,出奇都鮮,出奇地甜,要encore!通常食放題係好少叫壽司,遁例試下咁樣,火炙的壽司都整得有水準,唔係hea,特別推薦個火炙三文魚壽司。軍艦方面首選梗係海膽三文魚籽軍艦啦,兩種口感,一啖食又得,兩啖食又得,三文魚籽同海膽都新鮮,但個人不太喜歡兩者混在一起的味道,分開兩啖食好味d。蟹棒壽司好大件,好滿足,蟹棒無雪味,水準已經高過大部份日本放題。熟食方面,燒蠔係信心推介!現場即叫即燒
熟食方面,燒蠔係信心推介!現場即叫即燒,待應拎上黎既時候仲係熱辣辣,用芝士放係蠔上面燒,完全唔覺得「漏」,芝士同蠔肉配合得剛剛好,好食到唔記得影相。
同阿爸食日本野係點到要食熱野既,叫左窩蛋牛肉烏冬,我自問已經好飽,只係試左一件肥牛同幾條鳥冬,肥牛剛剛熟,保持住嫩滑,鳥冬同加左窩蛋的湯好夾,好好味,只係飽到食唔到多一啖,但我對面的爸就一個唔該成碗KO左!
轉入最後直路喇,食甜品,可選movenpick或dreyer雪條,二揀一,喂,我梗係揀movenpick,士多啤梨味咪就係movenpick 既士多啤梨味啦!
食完呢餐我終於知道佢有人排隊係有原因既,係真係幾好食,會有下次!

2016-06-19
慶祝紀念