2015-10-22 1289 瀏覽
今次黎到位於上環附近既NAMASTE KITCHEN,望落去外觀好有西式餐廳既感覺,第1眼印象覺得唔錯,自覺會幾好味:)唔洗錢既胡椒餅;質感脆脆地好好咬感,但係可以話係0胡椒味佢提供左兩隻醬 (薄荷醬)(酸辣醬)前者雖然好FRESH,但配搭時我覺得有小小怪後者配搭得唔錯,整體上麻麻地。。。。圖左係雜菜薯仔,外皮脆脆地,好新鮮好好咬感,食起上黎幾特別~圖右係醃製過既燒雞,啖啖肉汁十分JUICY,而且濃濃既醃料味令到錦上添花! 十分滿足牛肉翻炒;佢係由好多好多香料整成既牛肉小鍋,D牛肉整得好惹味,好軟身,而且伴飯簡直一流~ 絕對係十分!但係可惜係比較乾身左小小⋯⋯同牛肉翻炒一齊上既蘿荀絲炒飯,可以話係完全冇味,只係聞起上黎好香,不過清清淡淡配牛肉係好合適既都:)冇咩特別,好香好滑既奶茶一杯HAHA
第1眼印象覺得唔錯,自覺會幾好味:)
唔洗錢既胡椒餅;
質感脆脆地好好咬感,但係可以話係0胡椒味
佢提供左兩隻醬 (薄荷醬)(酸辣醬)
前者雖然好FRESH,但配搭時我覺得有小小怪
後者配搭得唔錯,
整體上麻麻地。。。。
牛肉翻炒;
佢係由好多好多香料整成既牛肉小鍋,
D牛肉整得好惹味,好軟身,而且伴飯簡直一流~ 絕對係十分!
但係可惜係比較乾身左小小⋯⋯
同牛肉翻炒一齊上既蘿荀絲炒飯,
可以話係完全冇味,只係聞起上黎好香,
不過清清淡淡配牛肉係好合適既都:)
冇咩特別,
好香好滑既奶茶一杯HAHA
2015-10-08
2015-10-09 1181 瀏覽
難得朋友回心轉意印度菜,食熟食慣既我就同佢奉陪到底XD咁岩地方夠就腳,就黎左滋味廚房到開餐,對佢評價都唔錯,所以我都好放心帶朋友黎食~環境依舊,因為時間尚早既關係,所以用餐既人唔多餐都未點就已經上左胡椒餅同醬料,胡椒餅好脆,再加埋印度醬汁,別有一番風味菠菜芝士咖哩,第一次食咁特色既咖哩,成個都係綠色實在夠搶眼!食落唔太辣,有淡淡既蔬菜味,感覺健康啲XD而且咖哩食落都幾濃郁用黎送飯或烤餅都係個唔錯既配汁芝士烤餅,推介小食!價錢唔貴得黎份量好足夠,夠晒抵食而且味道有香香既乳酪味,食落口感唔會覺得乾乾的,唔錯~印尼炒飯,睇落去似落左好多香料、醬油等等去炒,不過食落唔係想像中咁"重口味",炒飯香得黎唔覺得濃味香料味較出,但又唔會覺得好咸,配料都幾多,有蝦、薯仔等等芒果拉醋,黎食印度菜緊係唔少得佢既芒果拉醋~有芒果既甜酸味,口感偏澀身,不過就係要依個口感~食印度菜一定要嗌呀XD!!
難得朋友回心轉意印度菜,
食熟食慣既我就同佢奉陪到底XD
咁岩地方夠就腳,就黎左滋味廚房到開餐,
對佢評價都唔錯,所以我都好放心帶朋友黎食~
環境依舊,因為時間尚早既關係,所以用餐既人唔多
菠菜芝士咖哩
用黎送飯或烤餅都係個唔錯既配汁
芝士烤餅
芝士烤餅,推介小食!價錢唔貴得黎份量好足夠,夠晒抵食
而且味道有香香既乳酪味,食落口感唔會覺得乾乾的,唔錯~
印尼炒飯
印尼炒飯,睇落去似落左好多香料、醬油等等去炒,
不過食落唔係想像中咁"重口味",炒飯香得黎唔覺得濃味
香料味較出,但又唔會覺得好咸,配料都幾多,有蝦、薯仔等等
芒果拉醋
芒果拉醋,黎食印度菜緊係唔少得佢既芒果拉醋~
有芒果既甜酸味,口感偏澀身,不過就係要依個口感~
食印度菜一定要嗌呀XD!!
2015-09-30
菠菜芝士咖哩
芝士烤餅
印尼炒飯
芒果拉醋
2015-10-02 1489 瀏覽
We visited Namaste Kitchen at 11:00 in the morning of the oct 1st holiday, but it was not open yet. We were informed by the waitress that they will open at 11:30. So we went to grab a coffee and returned in 30 mins, the restaurant was opened as promised, and there was a couple of South-asian guests were already sitting at a table before us.We ordered 2 brunch sets: Lamb rogan joshh & Chicken Makhani to share. Each set is with a green salad, a samosa, a cup of coffee/tea/soda, a main course with

Each set is with a green salad, a samosa, a cup of coffee/tea/soda, a main course with rice or plain naan.

Green salad was fresh & crunch, topped with a slightly spiced mint yogurt dressing. it's not quite indian but very refreshing, I really liked it.

I'm a huge fan of samosa. The samosa here was with a thin and crunchy crust, kind of on the hard side. I personally prefer the tender and flaky crust of the samosa from Chautari. The filling was quite savory but didn't taste much of oriental spice, but very strong fragrance of dried thyme. That was strange for me, or maybe it's the flavor from some region of India or Nepal. I think the samosa from Chautari was way better.

It was the first time we tasted Makhani, maybe we don't have expertise to judge it, but it really impressed us. it wasn't spicy at all, but really flavorful. We both agreed it's the best course amount all.

The lamb rogan josh was also very nice. the meat was quite lean, with a little tenden, but not dry at all. it was perfectly cooked, tender yet with its texture. it's with a complex flavor of spices, but only slightly hot.

I'm a carb lover, I have no complaint with rice & the naan. They went perfect with the main course.

Each brunch set costs only $80+10% service charge.
Great taste & generous portion for such bargain price. We're really satisfied with this brunch.

Score: 8/10
  • chicken Makhani
  • Lamb rogan josh
2015-09-27 747 瀏覽
其實早前已去過,不過無試過佢既2人餐今次再去,當然要食番~2人餐有2個前菜,2個主菜,飯或NAAN同2杯飲品平圴每人百多元,平常DINNER價錢胡椒餅唔太香胡椒味,唔算辣,不過幾脆~呢度薄荷醬幾合我口味,有很FRESH的清新感覺反而呢一個好似有果皮的唔知咩果醬,我就覺得麻麻,甜辣得黎唔知想點~最快開心是跟餐可以跟啤酒,唔使加錢,當然一人一杯,CHEER 啦~諗左好耐,叫左呢2個前餐串燒五香雞件香草味唔太出,雞件變得味道唔係好夠蔬菜煎餅,出乎意料,薯仔混合蔬菜再煎香,外脆內軟,好香口個辣醬都應記一功,唔係好辣個隻,但幾香~因係2人份量,每人有2件雞同一塊餅,雞好啖啖肉,我寧願係一件雞加2塊餅了~前菜叫左雞,主菜就叫左羊同牛印式香料燴羊肉羊肉好淋,有少少羊味但啱啱好,唔會膻~印式香料唔係杰身個隻,唔痴口~用黎送飯一流~呢個主菜叫牛肉翻炒,諗左好耐都唔知係咩問左待應,佢話係牛肉炒菜諗住會有D菜,但原來搞錯哂~XD佢既菜係青椒,洋蔥個D呢個菜其實有D似中式青椒炒牛肉,不過味道更香濃牛肉既牛味不大,不過肉質較實,有D咬勁。唔似燴羊肉個隻淋身唔知點解覺得有d大排檔風味~HAHA 跟餐叫左一個飯,一
其實早前已去過,不過無試過佢既2人餐
今次再去,當然要食番~
2人餐有2個前菜,2個主菜,飯或NAAN同2杯飲品
平圴每人百多元,平常DINNER價錢
胡椒餅唔太香胡椒味,唔算辣,不過幾脆~
呢度薄荷醬幾合我口味,有很FRESH的清新感覺
諗左好耐,叫左呢2個前餐

串燒五香雞件

香草味唔太出,雞件變得味道唔係好夠

蔬菜煎餅,出乎意料,薯仔混合蔬菜再煎香,外脆內軟,好香口

個辣醬都應記一功,唔係好辣個隻,但幾香~

前菜叫左雞,主菜就叫左羊同牛

印式香料燴羊肉

羊肉好淋,有少少羊味但啱啱好,唔會膻~
印式香料唔係杰身個隻,唔痴口~
用黎送飯一流~
呢個主菜叫牛肉翻炒,諗左好耐都唔知係咩
問左待應,佢話係牛肉炒菜
諗住會有D菜,但原來搞錯哂~XD
佢既菜係青椒,洋蔥個D
呢個菜其實有D似中式青椒炒牛肉,不過味道更香濃
牛肉既牛味不大,不過肉質較實,有D咬勁。唔似燴羊肉個隻淋身
唔知點解覺得有d大排檔風味~HAHA
跟餐叫左一個飯,一個NAAN
其實真係食唔哂~
呢隻印度飯兩頭尖,好輕身,好索汁,用黎撈燴羊肉的汁一流~
NAAN 係原味,軟身個隻,好飽肚,食左一塊好似食左一碗飯咁~XD
對比起有味的NAAN,呢隻無咁油添,我鐘意用呢隻黎配食咖哩多D~
食印度野有D好講識唔識點菜,因為好多餸都唔知咩黎,都係靠估去點餸,好似今次點既餸都好啱我的口味,比起第一次黎食印象好左~

其實呢個2人餐真係幾飽肚,基本上係食唔哂~

2015-09-23
  • 牛肉翻炒
難得跟SIS約得成飯局,去了平時很少去的地方發掘美食!!我們去了Namaste Kitchen是印度+尼泊爾菜式!!位置在西營盤及上環中間~就在著名潮州食店-尚興的對面呀~~入到去多數是外籍人士呢~店員都是英文only, 不過menu好貼心有翻譯的!!XDD送上免費的胡椒餅~ 配上兩款醬汁, 一是甜甜地+少少酸辣, 另一款綠色的是薄荷味的CREAM(?), 個人喜歡綠色的, 好FRESH好開胃呀!!飲品我地3個女人仔都點了不同的~有mango+coconut、strawberry+banana、mint+fruit!全部都好足料!!! 正!!!小食類, 我地點了脆餅, 上面有不同的椒粒, 香脆好味!Caesar salad... 我學懂了, 在印度餐廳點印度菜才是正確的事XDDDD這個salad真的hea到一個點...... 鐵板雞塊~ 好吃!!! 應該有走過油, 外脆內嫩! 仲有肉汁架~~蒜蓉西蘭花, 不錯~ 健康之選, 可以中和一下印度餐的重口味~好, 重點來了!!!蒜蓉辣椒炒蟹, 我們是衝著這個面來的!!!!!超級多的蒜蓉, 惹味到我們要點個烤餅來拌著吃~~~~是說, 蒜蓉辣椒炒

難得跟SIS約得成飯局,

去了平時很少去的地方發掘美食!!

我們去了Namaste Kitchen

是印度+尼泊爾菜式!!

位置在西營盤及上環中間~

就在著名潮州食店-尚興的對面呀~~
入到去多數是外籍人士呢~

飲品我地3個女人仔都點了不同的~

全部都好足料!!! 正!!!
小食類, 我地點了脆餅, 上面有不同的椒粒, 香脆好味!

這個salad真的hea到一個點......

好, 重點來了!!!
蒜蓉辣椒炒蟹, 我們是衝著這個面來的!!!!!

超級多的蒜蓉, 惹味到我們要點個烤餅來拌著吃~~~~
是說, 蒜蓉辣椒炒蟹+烤餅, 真是天下無敵~!!!

秒速KO這一盤喔!!
最後, 還是不夠喉, 再來多個咖哩雞+烤餅, 才大滿足!!

三個女人仔, 原來可以吃得很瘋狂!!

又吃又說, 不知不覺就KO了這堆美食!!

如果吃膩了一式一樣的西餐、日本菜, 印度菜可能會帶給你驚喜呢~~

2K
2015-09-18 727 瀏覽
這一間 Namaste 是 印度菜 及 尼泊爾菜 餐廳 ~ Namaste 是 尼泊爾語 -- 你好嗎、送上祝福的意思~尼泊爾 與 印度 的關係非常特殊, 除了地緣政治之外, 在民族、宗教、語言上, 一切關係都千絲萬縷~對我來說, 印度菜 及 尼泊爾菜 更是有一種深層的意義 ....因為我的祖父生前, 在未營商之前, 乃一位葡籍英兵, 年少時的我就經常跟爺爺到 Gurkha 兵軍部去流連, 而 Gurkha 兵 都是 尼泊爾人, 但軍官多數是 葡萄牙人、英國人 ~ 每日爺爺給我吃的就是由 尼泊爾籍 的軍人廚師所煮的 "尼泊爾菜" ~ 我 Dog Gor 確是吃 印度菜 及 尼泊爾菜 長大的, 所以由我去品評 印度、尼泊爾菜式, 就最合適不過 ~門面光猛, 但給我的感覺是很有茶記/火鍋店 feel ~步進餐廳, 除了掛有宗教畫像之外, 印度、尼泊爾 風情欠奉, 裝修比較像港式西餐,  ~這店沒有像坊間的印度餐廳般, 送來胡椒烤餅 ~Menu .... 有 set lunch ~我選擇了吃 set lunch 的 Chicken Tikka 餐 ~套餐包括: 沙律, 什菜咖哩角, Chic

門面光猛, 但給我的感覺是很有茶記/火鍋店 feel ~

這店沒有像坊間的印度餐廳般, 送來胡椒烤餅 ~
Menu .... 有 set lunch ~

套餐包括: 沙律, 什菜咖哩角, Chicken Tikka, Naan $80, 加多 $20 轉飲 Mango Lassi ~
Mango Lassi
味道酸甜適中, 飲落順喉, 然而芒果味道不甚香甜 ~
Salad
不耍談正宗了, salad 已經是西菜的, 而這沙律就比較港式化, 因為欠缺了生洋蔥、也缺了一角檸檬, 而 mint sauce 也調得比較淡口味, 也調得較稀, 蔬菜尚算新鮮, 還算是 OK 的 ~
孖寶兄弟, 薄荷醬 & 芒果醬 ~
Samosa
很傳統的北印度製法, 皮炸得酥脆而不硬, 油分不多, 內在的蔬菜餡料合乎比例也煮得夠腍, 鹹度適中, 略嫌香料下的不夠, 又是為了適合普遍香港人口味 ~
Naan
這個真是烤得一流! 脆身之餘, 厚薄適中, 也夠麵粉香, 製這個餅的廚師可真夠功夫, 好 Naan 好食!
Chicken Tikka
雞肉預先用檸檬汁醃, 比用純乳酪醃卻缺少了鬆化, 燒烤來帶乾身, 有焦香, 鹹度適中, 味道合格有餘, 不過以正常來說, 香料的味道確是較輕了點, 是好吃的, 但比較遍向了香港人的口味 ~

總括來說, 餐廳所煮的食物是很有水準, 但是對於從事印度香料生意, 差不多是半個印度人的我來說, 味道較輕了點, 適合普遍香港人口味, 價錢公道, 可以再訪~
2015-09-14 622 瀏覽
Namaste ...我的尼泊爾午餐是發生在這兒。食店的裝修是簡潔光亮的, 沒有一般人對南亞食肆暗沉的印象。逢星期六、日及公眾假期的11:30am至2:45pm是Brunch time, $80一份包括沙律、前菜、主菜與飲品。飲品點Mango Lassi需要額外加$20。House salad是雜菜配薄荷乳酪醬前菜是咖喱角, 雜菜餡卻有大量薯肉, 咖喱角的外殼質地是有點似我們新年時吃的角仔、脆麻花, 摸上手是一點也不油油;可蘸薄荷汁及芒果醬伴吃。主菜是尼泊爾炒麵Chowmein, 我看見餸料是切成塊狀又橙色的chicken tikka, 粗麵條帶腍身, 炒好的麵帶點辣。吃尼泊爾餐怎能不點Momo一客有8隻蒸餃, 外皮薄而肉餡帶汁, 並且有香料味, 一口一隻, 滿足!
Namaste ...
我的尼泊爾午餐是發生在這兒。
食店的裝修是簡潔光亮的, 沒有一般人對南亞食肆暗沉的印象。
飲品點Mango Lassi需要額外加$20。
House salad是雜菜配薄荷乳酪醬
前菜是咖喱角,
吃尼泊爾餐怎能不點Momo
  • momo
  • Chowmein
2015.09.01【9.1 開學"印"記~滋味行TASTY ROAD】一早陪小師妹返HKU熟習地理環境,傾吓講吓又到LUNCH TIME,以佢嘅勤力性格,估計佢往後LUNCH都幫襯CANTEEN,所以帶佢落山去搵好嘢食,搭一個站,話咁快就到西營盤。(天! 點解我讀書果時地鐵唔直達?)美意居附近(有相為證),其實同上環都好近。 從外面望入去幾整潔,入到去其他客人ORDER嘅食物香味已經令人要坐低點菜。之前同其他朋友LUNCH TIME食印度菜,通常都叫1份SET LUNCH 2人分,呢間餐廳居然做BRUNCH,當然要叫番個啦,之後先慢慢研究MENU。等食中,嘩,先嚟個香辣薄脆做頭籃,咪睇佢平平無奇,食過你先知咩一回事,愛辣之人一定唔會錯過。跟BRUNCH嘅沙律同什菜咖喱角接住香辣薄脆,沙律嘅清新洗走口腔辣味,什菜咖喱角揭開咗呢餐嘅序幕,第一次食印度菜嘅師妹高呼好正,我就成個咖喱角讓咗俾佢。我叫嘅炒蝦仁,呢個炒蝦仁其實係炸蝦仁(睇英文你先至知)但唔蝦人,唔係蝦膠,咬開你會見到隻蝦。上次試過尼泊爾辣雞鎚,今次就試吓尼泊爾蒸餃子(雞肉餡),佢唔會好似韮菜餃咁濃味,又唔會好似白菜豬肉餃咁淡,介

一早陪小師妹返HKU熟習地理環境,

傾吓講吓又到LUNCH TIME,

以佢嘅勤力性格,

估計佢往後LUNCH都幫襯CANTEEN,

所以帶佢落山去搵好嘢食,

美意居附近(有相為證),其實同上環都好近。

呢間餐廳居然做BRUNCH,

當然要叫番個啦,之後先慢慢研究MENU。
等食中,
嘩,先嚟個香辣薄脆做頭籃,

咪睇佢平平無奇,食過你先知咩一回事,

愛辣之人一定唔會錯過。
跟BRUNCH嘅沙律同什菜咖喱角接住香辣薄脆,

沙律嘅清新洗走口腔辣味,

什菜咖喱角揭開咗呢餐嘅序幕,

第一次食印度菜嘅師妹高呼好正,

我就成個咖喱角讓咗俾佢。
我叫嘅炒蝦仁,

呢個炒蝦仁其實係炸蝦仁(睇英文你先至知)

但唔蝦人,唔係蝦膠,

咬開你會見到隻蝦。
上次試過尼泊爾辣雞鎚,

今次就試吓尼泊爾蒸餃子(雞肉餡),

佢唔會好似韮菜餃咁濃味,又唔會好似白菜豬肉餃咁淡,

介乎兩者中間,絕對係好嘗試。
BRUNCH嘅主菜,師妹唔怕羊羶味,

點咗咖喱炆羊肉,

羊肉炆得好腍,入口即可吞食,適合老人家食用,

剩低嘅咖喱汁,用NAAN點,一滴不留,

所以食印度菜,識食,一定點NAAN。
食咗咁多碳水化合物同肉類,

要用蔬菜平衡吓,

蒜蓉西蘭花唔似中式炒法,

中式炒法,蒜蓉一定白色,

呢個西蘭花,金黃蒜呀,係金黃蒜呀。
師妹跟BRUNCH咖啡,再叫士多啤梨LASSI,
我愛芒果,自然芒果LASSI,
濃厚芒果令人醉,你睇,第一啖,飲幾多。
用一陣勁快WIFI CHECK吓EMAIL,再去IFC玩,

完美嘅開學"印"記就在今日。
題外話/補充資料: 有勁快WIFI
2015-09-01
紀念日
  • 炒蝦仁
  • 芒果LASSI
  • 蒜蓉西蘭花
人愈大,大家都有自己的工作,家庭,朋友,要約齊人食飯好似好難咁~ 所以唔理啦~ 約得幾多得幾多啦~ 今日就同埋2個好姊妹一齊黎試新野~第一次食尼泊爾x印度菜....唔知好唔好食架呢? 以前食印度菜,第一個地方就係諗到去重慶,估唔到上環都有喎!以前印度菜俾我的印象就係濃味香料重,以為今次都係咁,點知反而有驚喜!由於我地一早打黎訂左位,所以其實都唔洗等位,加上佢唔係響大馬路,所以其實餐廳都唔算好多人店內環境舒適,雖然店面不大,但不會有好迫o既感覺再黎睇睇餐牌先~食其他國家菜式,因為唔熟悉o既關係,都怕叫錯野食而中伏而呢間餐廳o既餐牌中英對照,咁就唔洗怕啦!! 出街食飯要食菜係我o既要求,好似均衡d,健康d咁~ 哈哈~由於另一位朋友仲未到,而我同另一位又已經肚餓到一個點,所以我地就決定點d小食,食住等呢個Masala papad,又薄又脆,上面配有香草同椒粒,食落帶點微辣,十分惹味我地叫完野食,侍應就拎左呢2塊烤薄脆黎之前響印度食過,一直念念不忘,估唔到今次可以食返~齊人之後,我地再點埋其他主菜因為我同另一位朋友都唔食羊,所以我地點左串燒五香雞件煮o既方法同一般印度烤雞差不多,但值得一讚係雞

店內環境舒適,雖然店面不大,但不會有好迫o既感覺

再黎睇睇餐牌先~
食其他國家菜式,因為唔熟悉o既關係,都怕叫錯野食而中伏
而呢間餐廳o既餐牌中英對照,咁就唔洗怕啦!!

出街食飯要食菜係我o既要求,好似均衡d,健康d咁~ 哈哈~
凱撒沙律
masala papad

我地叫完野食,侍應就拎左呢2塊烤薄脆黎
之前響印度食過,一直念念不忘,估唔到今次可以食返~
前菜 (好似係送o既)
齊人之後,我地再點埋其他主菜

因為我同另一位朋友都唔食羊,所以我地點左串燒五香雞件

煮o既方法同一般印度烤雞差不多,但值得一讚係雞件唔會好乾好DRY
串燒雞塊
*** 重點推介 *** 蒜蓉辣蟹
蒜蓉味濃,超級惹味
將剩下的蒜蓉碎夾包食

如果你係蒜蓉控,你一定會對佢念念不忘

唯一係份量略嫌少左d囉~~ 唔夠喉囉!!! hahahaha
蒜蓉辣椒炒蟹
食印度餐當然唔少得食傳統o既印度烤薄餅啦

個人覺得芝士味好食過牛油味o既....但唔知點解牛油味貴d
印度烤薄餅
烤薄餅除左可以包辣蟹果d蒜蓉食之外,用佢d醬汁黎沾包亦十分好味架~

印度菜好多款食物都係有汁,例如咖哩汁

所以我地單點左2款印度烤薄餅(芝士同牛油味)就大派用場喇
香葉咖喱雞
我都提過啦~ 出街食飯就點都唔夠住家飯健康架啦~ 特別係蔬菜攝取唔足夠,所以我又特別要求多點一個蒜蓉炒西蘭花,平衡一下丫嘛!! 嘻嘻
蒜蓉炒西蘭花
我地仲分別叫左3杯特飲

左:充滿熱帶風情o既colada (椰子。芒果)
中:充滿冰涼感覺o既splash (薄荷。橙。檸檬)
右:充滿甜美感覺o既smoothies (香蕉。草莓)
特色飲品
今晚同好姊妹互相吹水,傾下近況,而且食物質素良好,加上店員亦十分親切有禮
我地都有一個好滿足o既晚上~ Namaste

題外話/補充資料: 如果大家有學過瑜珈都會聽過Namaste,呢句係印度話,意思係合十講Thank you! 同時有向神致謝意,有bless的意思喔!! 所以有機會見朋友,分享美食,聊聊近況,在忙碌的工作中找刑一點放鬆的空間,真在是一件值得感恩的事~
2015-09-04
masala papad
前菜 (好似係送o既)
串燒雞塊
蒜蓉辣椒炒蟹
印度烤薄餅
香葉咖喱雞
蒜蓉炒西蘭花
特色飲品
  • 蒜蓉辣蟹
✿╮❤╭✿✿雜感女生 美味日記✿˚*•✰。上環滋味廚房Namaste Kitchen。✰•*˚✿✿轉角遇到好滋味✿✿❤ ❤❤行上環吃得最多是歐洲餐今次選擇了一家就近民居的小店位於上環住宅居的轉角位有不少當區街坊與洋人遊客光顧特別是金髮帥男美女與印度人感覺就是好多人吃,好多洋人吃,好多印度人吃☀☀☀☀☀☀☀☀走進去環境乾淨光猛店員友善親切其中一個景點是美女收銀點菜員來自尼泊爾,提供無間斷的免費甜笑令人心情愉快起來小店的Brunch(早午餐)(HKD80)包沙律、咖哩角、飲品加20蚊有印度式的芒果冰 / 草莓冰 / 香蕉冰~~看來不錯先點一客,再要了炸蝦和MOMO (尼泊爾餃子)☀☀☀☀☀☀☀☀店子送上的餐前小點夠脆辣開胃,但真心有點咸~~~配了2款例牌印度醬汁綠色薄荷,黃色酸甜無法點點都係咸…沙律大大份,適合愛吃沙律的我咖哩角正宗印度風味熱辣辣而脆卜卜,好食!炸蝦味道也OK,就是粉漿厚左D是本小姐挑食吧~MS Y 卻認為好好食,因為她最愛蝦人XD☀☀☀☀☀☀☀☀MOMO 皮薄而內涵豐富雞肉充滿其中,好飽肚呀主角「咖喱炆羊肉」超林超入味好正!最令我愛不釋口的是此店的NANA超好味,點上羊肉
✿╮❤╭✿
位於上環住宅居的轉角位
有不少當區街坊與洋人遊客光顧
特別是金髮帥男美女與印度人
感覺就是
好多人吃,好多洋人吃,好多印度人吃
走進去環境乾淨光猛
店員友善親切
其中一個景點是美女收銀點菜員
來自尼泊爾,提供無間斷的免費甜笑
令人心情愉快起來
小店的Brunch(早午餐)(HKD80)
包沙律、咖哩角、飲品
先點一客,再要了炸蝦和MOMO (尼泊爾餃子)
店子送上的餐前小點
夠脆辣開胃,但真心有點咸~~~
配了2款例牌印度醬汁
綠色薄荷,黃色酸甜
無法點點都係咸…
沙律大大份,適合愛吃沙律的我
咖哩角正宗印度風味
熱辣辣而脆卜卜,好食!
炸蝦味道也OK,就是粉漿厚
左D
是本小姐挑食吧~
MS Y 卻認為好好食,因為她最愛蝦人XD
MOMO 皮薄而內涵豐富
雞肉充滿其中,好飽肚呀
主角「咖喱炆羊肉」超林超入味
好正!
最令我愛不釋口的是此店的NANA
超好味,點上羊肉咖喱更係無得彈~
澱粉的吸引力,真係非同小可!
芒果冰——不失水準,勁好飲!必點!
草莓冰——酸味較勁,非常開胃!

題外話/補充資料: ☀☀☀☀☀☀☀☀ 此店的Brunch真的極具吸引力 味道正,難怪吸引咁多印度人入去 好適合假日訓到自然起身再去食 一個set 已非常抵食好味 胃口好的,建議多點幾個小食 ☀☀☀☀☀☀☀☀
2015-09-05
  • 芒果冰
早前突然想食咖喱,於是朋友介紹下去了上環,一間有提供印度及尼泊爾菜的「滋味廚房Namaste Kitchen」。內裡環境十分淨潔、寬敞,職員主要是印度人,服務態度十分好。由於經常手機不離手,所以有免費無線網絡確係好。正因星期日一早起身,未食早餐,所以見到餐廳有Brunch(早午餐)(HKD80),便叫了一客。其實一客Brunch都幾豐富,有前菜,主菜,餐飲。前菜的「沙律」,沾上酸甜醬汁後,很開胃;由於叫了咖喱炆羊肉,怕會太刺激,所以加HKD10改飲「青檸梳打」。前菜亦有「什菜咖喱角」,一件都好大個,我覺得唔夠熱,但外包都算脆,餡料唔辣,口感不錯。主角「咖喱炆牛肉」嚟啦,我加左HKD10由「烤餅」改為「蒜茸烤餅」,烤餅很香口,有3大塊,一定夠飽,牛肉真的炆得很稔,少少辣,用作點烤餅真的不錯啊!老公想散叫食物,所以先叫了一杯「Fruit Punch」 (HKD35),味道可以。因老公鍾意食魷魚,所以叫了「魷魚馬薩拉」(HKD85),咪見個鑊仔咁迷你,其實係好足料的。這味菜不是咖喱感,而是辛辣感,醬汁由洋蔥、燈籠椒、蕃茄混成。開始食時,只覺得酸味味,幾惹味,魷魚都算彈牙,但不久辛辣味便從口腔
內裡環境十分淨潔、寬敞,職員主要是印度人,服務態度十分好。
由於經常手機不離手,所以有免費無線網絡確係好。
其實一客Brunch都幾豐富,有前菜,主菜,餐飲。

這味菜不是咖喱感,而是辛辣感,醬汁由洋蔥、燈籠椒、蕃茄混成。開始食時,只覺得酸味味,幾惹味,魷魚都算彈牙,但不久辛辣味便從口腔衝出來,這種辣很正,老公D汗好似八爪魚般流出,我都要不停飲水,實在爽啊!

加上用烤餅點食,所有汁可直接包著放入口,食得辣的,確可試下。
2015-08-23
  • 魷魚馬薩拉
  • 咖喱炆牛肉
  • 蒜茸烤餅
2015-08-27 389 瀏覽
印度,是一個以前想去又沒有去成的國家。因為很喜歡印度菜式,所以想去,沒有考慮到其他事情,衛生之類的也未有想到。衝衝動動的就想開始計劃開始預訂各樣需要的東西。結果就是未有選定,同時傳出大量不利當地旅遊業的實況……  留在香港,要食就要去印度餐廳,不過在多方面都顯得安全得多。除了尖沙咀那頭,中上西環一帶都有多間印度菜館,吃都吃不完。一般會吃專注於印度菜一味的餐廳,但剛好友人說到,是次略帶尼泊爾風味。  未吃點好的菜式,店方就送上餐前小食,常見的胡椒脆餅及兩款醬汁。薄身香脆,鹹香帶辣,拿上手不油身,不會未食先膩。醬汁的話有薄荷乳酪及芒果醬,但個人喜歡羅望子醬,面頭兩款怎樣都比下去了。Chicken Momo $55  難得一嚐尼泊爾餃子,老實說還未吃過,以前吃的就是單純印度食物。一客八件,為試而試,反正不是要日日食,價錢抵不抵也罷。看上去跟平時的水餃沒兩樣,特別的地方或者就是用蒸的方法吧?外出用膳時見過的通常會是烚煮煎炸,蒸的形式只有在家會這樣做。  不要偏離重點,餃子外皮薄身,輕輕透露內裏的餡色。未算十分飽滿,至少叫見到有啲料,不是扁塌塌一個。咬開竟然濕潤有汁,濃濃的雞肉雞油味出來,不腥臊
胡椒脆餅
Chicken Momo
Chicken Momo $55
  不要偏離重點,餃子外皮薄身,輕輕透露內裏的餡色。未算十分飽滿,至少叫見到有啲料,不是扁塌塌一個。咬開竟然濕潤有汁,濃濃的雞肉雞油味出來,不腥臊,稍有點膩。剛好一旁盛著蕃茄醬,酸甜微稠夠去膩,且那味道是印度式的,並非一般的茄汁。
Chicken Korma
Chicken Korma $78
  又是我喜歡的溫和系列Korma,以椰味果仁味為主,會加入水果等等去提起甜香。咖哩小小一碗,濃郁富泥感,不會有一層油份浮面。表面浮著罐頭雜果內容物,即為菠蘿、櫻桃及椰果,另有腰果及點點香草。未嚐食材,先試咖喱,底汁稠身不膩,豐潤香口,沒有辣感。
  但舀起一勺……咦?這不是雞肉嗎?我點的可是羊肉。跟店員求證,他們說會幫我換一份,不過還是不想麻煩,就減回差價算了。雞肉稔身不油膩,易嚼的,脂肪位不多,未有雪味腥味。淡味肉類配著Korma其實不錯,若是這兒的出品,也許雞肉會比羊肉輕盈配襯。
Cheese Naan
Cheese Naan $28
  吃印度菜總想點Naan來吃吃,在這家未見有特別款式,還是點個芝士嚐嚐。一盤盛上已切四件,烤得有點點焦黃痕跡,熱辣辣又夠香口。芝士層薄薄一層不誇張,沒有看到什麼牽絲,也不是多料大啖快感。香韌餅皮略有甜味,些少麵香及芝士香氣,味道不會太濃烈。
  亦是那句,就算吃過多家在港的印度菜,也未能掌握拿掐怎樣為之正宗。各家有自己獨特配方,製法不盡相同,未有去過當地,傳不傳統無從考究。就算是食譜所寫的,均不會完全一致,這裏加加,那兒減減,不同的。越大越保守,那時衝動一刻已經消去,還是繼續在港尋味平均值罷了……
Chicken Momo
Cheese Naan
2015-08-23 277 瀏覽
這次來也匆匆去也匆匆,在百忙之中與很久不見的友人吃了個印式晚餐,決定食評也要貫徹一下,這次一於來個簡短MODE1. 脆餅(免費跟餐送的)青醬辣比較不合筆者的口味,黃醬又太過於甜,不是很對味,所以建議齋食餅也已經很足夠了!2. 椰青($35)是個很fresh的young coconut,雖然味道有點偏淡,但喝得出是非常fresh的。3. 咖喱香葉雞($70)配有很濃的咖喱醬味,醬汁質地結身的。看圖雖然碗小小的,但份量很足,約8-10件雞塊。4. 羊架($130/3件)酸辣味咖喱,開胃,配料多,e.g西芹,洋葱,蕃茄,紅蘿白。羊架size唔大,但勝在夠厚身,所以口感幾好。5. 印尼炒飯($68)下了很多多老抽,加上不少燒雞肉粒,還有2隻蝦仁、洋葱粒、紅黃椒、葱花等,美觀又足料6.蒜蓉薄餅($22)是筆者最愛的,非常厚身,又焗得外脆內軟

1. 脆餅(免費跟餐送的)
也已經很足夠了!

2. 椰青($35)

3. 咖喱香葉雞($70)

4. 羊架($130/3件)

5. 印尼炒飯($68)

6.蒜蓉薄餅($22)
是筆者最愛的,非常厚身,又焗得外脆內軟
2015-08-11
這天跟友人聚會,來到滋味廚起初友人提議吃此店時, Rei 從字面以為是吃廣東菜的, 誰知原來是別印度, 尼泊爾菜, 去光顧那天, 店內連一個中國職員都沒有, 竟然懂得起一個這麼地道而又貼題的名未, Rei 要給她們一個讚!整間餐廳完全就是南亞feel 吧:先來一個前菜香辣薄脆(MASALA PAPAD, $28)咬下去真是” 角角” 聲, 非常的脆! 本身味道偏淡, 所以要點這兩人個醬1. 蕃茄洋蔥2. 印度香草前者酸酸甜甜, 後者比較濃味,但又有清新的感覺, 微辣, 很是我的菜!跟接是洋蔥炸餅($22)很香, 本是用來點咖哩用, 不過打後我發現更正的食法(奸笑)蒜茸炸餅($22)這個比洋蔥那款濃味, 其實不點汁也很好, 但是還是我最後發現的吃法吸引尼泊爾咖哩雞($80)通常餐牌只有會印度咖哩, 最多是分紅和黃就算了, 這裡餐牌驚見尼泊爾咖哩, 不試白不試!!!原來跟我想像的咖哩不同, 沒有快要淹死人的醬汁, 換來是乾身嫩滑的雞肉, 而且一見那個”棟” 起來的辣椒, 嗜辣的好已非常興奮~不過還是覺得不太夠辣這個時候. 全晚最精彩的一道菜出場了:大蒜和辣椒螃蟹($160)由放下來的一行已
整間餐廳完全就是南亞feel 吧:
先來一個前菜香辣薄脆(MASALA PAPAD, $28)
1. 蕃茄洋蔥
2. 印度香草
跟接是洋蔥炸餅($22)
蒜茸炸餅($22)
尼泊爾咖哩雞($80)
不過還是覺得不太夠辣
這個時候. 全晚最精彩的一道菜出場了:
大蒜和辣椒螃蟹($160)
由放下來的一行已聞到很香的辣味! 拿個蟹鉗放進口真是不得了! 超開!!!! 而且辣味是充滿辣椒的香味, 非常幸福!!!!!!!
明明只辣椒蒜頭等等的平凡東西, 不知是什麼秘方(魔法???) 竟然可以這裡惹味!!!
蟹本身既新鮮又大隻, 吃起來很多肉, 很有咬口! 肉質很滑,很彈, 吃得出來的新鮮! 我會為了此菜再回來吃!
開估!!!! 剛前半份說如何可以讓烤餅更美味??? 就是把這個蟹的配料放上去, 不過要小心蟹殼! 我險些把整碟配料掃光! 而且剩下的那一點點, 真心有想過打包回家!!!
加上一杯可樂, 這一餐真是非常滿足, 難忘! I will be back!
就此, 多謝收看(鞠躬)
2015-08-12
  • 滋味廚房---大蒜和辣椒螃蟹真係好正
2015-08-18 362 瀏覽
其實今次吃印度菜,主要想試清楚他們的不同種類的naan bread。剛巧這裡有一個雜錦籃,共有牛油,芝士和洋蔥naan。為了試真一點,我們沒有叫咖喱,哈哈,很奇怪吧…Butter naan和cheese naan其實牛油味或芝士味並非想像中重,所以傻傻的我分不清這兩款。口感比較鬆軟,有吃麵包的感覺。但極度油膩,重口味人仕之選。這個雖然是洋蔥,不過吃起來更像蒜蓉包。一樣油膩,不過好好味,覺得這一款起碼worth the fat去試。只食薄餅咁dry?那就要了兩杯特色飲料,老公的mango strawberry smoothie甜甜的好幼滑好冰涼,而我的fruit punch就好解渴。因坐近廚房,所以聽到攪拌機聲,證明應該幾新鮮,即叫即做的。還有一的海撒沙律。正宗就一定沒份兒,但來到印度餐廳就是為了一的twist嘛。而這裡的highlight是沙律生菜上的一條anchovy,我叫它做鬼佬咸魚的東西,哈哈,好特別。醬汁(上面啡色的一少碗)不是平時的沙律醋,不過也是酸酸的,幾有自己一套,應該是這裡的得意改良菜式之一。吃印度菜總是少不了這個頭盤的,但我必須說,這盤東西咸到不得之了。我真心吃不下…

單是有一個mixed naan bread basket我覺得都幾值得試的,因為外面的印度菜好少可以這樣叫。一個雜錦籃加一盤印度咖喱,一家四口一定餵得飽!不過呢,最好待天氣沒那麼熱再來吧…我來的這晚不知怎的沒開冷氣,只有一把風扇,吹到頭髮亂了,實在有點點不耐煩…