2025-06-30 65 瀏覽
🍧 芋見幸福|招牌芋頭冰的極致享受這碗「芋見幸福」是店內人氣TOP 1,配料超豐富——綿密芋泥、Q彈芋圓、大顆芋頭球、黑糖珍珠及西米露,底層是冰涼的芋頭冰沙。芋頭香氣濃郁,甜度適中,每一口都能嘗到不同層次的口感,芋圓尤其煙韌有咬勁。 🍮 雙芋冰嫩仙草凍|仙草與芋頭的完美結合仙草凍滑嫩清爽,搭配芋圓、紅豆及芋頭球,淋上奶油球更添奶香。仙草的微苦與芋頭的甜香形成絕妙平衡,夏天消暑首選。 🧋 芋見泥珍好|爆量芋泥手搖飲這杯飲品是芋泥控的夢幻之選!底層厚厚芋泥掛杯,搭配小芋圓、珍珠、紅豆及西米露,鮮奶基底香濃順滑。吸一口,芋泥的綿密與珍珠的Q彈在口中交織,飽足感滿分。
🍧 芋見幸福|招牌芋頭冰的極致享受

🍮 雙芋冰嫩仙草凍|仙草與芋頭的完美結合

🧋 芋見泥珍好|爆量芋泥手搖飲
2025-06-30
2025-06-30 96 瀏覽
佢哋嘅餐牌分咗幾個大類有人氣芋頭冰 蔗糖刨冰 仙草冰 雪花冰 暖湯系列等等每款都有唔同嘅食材配搭 我就揀咗個招牌仙草冰 裝修方面行嘅小清新風格 乾淨整潔🥣招牌3號 $53食材有紅豆 芋圓 芋頭球同埋珍珠紅豆口感綿密又食到紅豆皮嘅質感 不失原始風味芋圓煙煙韌韌好有嚼勁 細心咀嚼都會食到淡淡原食材嘅味道最鍾意佢哋嘅芋頭球 係超級細膩綿密嘅芋泥 好粉好綿又嚼到啲芋頭粒粒珍珠就QQ彈彈帶啲甜甜嘅味道base嘅仙草滑捋捋帶少少甘味 整體甜度都偏低㗎 食完都唔會話好重負擔😍每份都配咗個奶油球 加咗之後增添咗份奶香味之餘整體會更滑
佢哋嘅餐牌分咗幾個大類
珍珠就QQ彈彈帶啲甜甜嘅味道
每份都配咗個奶油球 加咗之後增添咗份奶香味之餘整體會更滑
午餐
2025-06-30 50 瀏覽
之前經過呢間甜品舖,見到有好多姜濤嘅應援,雖然而家姜濤生日過咗冇晒應援,但係都嚟試吓啦。首先我就叫咗杯紫芋波波沙,入面嘅材料好多,我自己好欣賞佢嘅芋圓,因為口感好好,而且沙冰好適合夏天飲,雖然佢得一個甜度,但係飲落都唔會太甜朋友就叫咗呢個鮮奶紅茶無糖,我試咗一啖,因為無糖嘅關係所以冇乜味,朋友就覺得好解渴,而且奶味都幾充足。另外因為好口渴,所以仲叫咗杯烘焙烏龍,茶底感覺好濃,而且除咗茶味之外,仲有一種烘焙嘅味道,啱晒鍾意濃味茶嘅人。同朋友一齊夾份叫咗呢個雪藏宇治金時,佢係抹茶味嘅雪花冰,而且仲加咗啲芋圓,佢嘅抹茶味好濃郁,而且會圓嘅口感都好好,兩者加埋好夾。

2025-06-28 25 瀏覽
芋頭控必訪台灣過江龍⁉️週六更營業至凌晨一點~ 同朋友傾到夜一夜都完全冇問題! 店內除左有台式甜品,更有手調飲品😍😍芋泥芋圓樣樣有, 勁多選擇!!!!!!而且舖頭環境超闊落,好好坐!地點都好近地鐵站添!!!芋見幸福 $62材料勁豐富!芋泥、西米露、珍珠、芋圓、紅豆😍同朋友一齊分享都可以!!草莓串串 $27超級煙煙韌韌🥹🥹🍓🍓好食!酸酸甜甜咁!芋頭仙奶露 $43芋頭加西米露咁!!好飲😋😋!!!

芋見幸福 $62
草莓串串 $27
超級煙煙韌韌🥹🥹🍓🍓好食!酸酸甜甜咁!
芋頭仙奶露 $43
芋頭加西米露咁!!好飲😋😋!!!
2025-06-27 45 瀏覽
台灣過江龍,主打芋頭及芋圓。位於希慎廣場後一條街,門口全粉紫色非常搶眼,店舖內裝修簡潔,枱與枱之間相隔闊落,坐得舒服,好適合行街行到攰時,食碗糖水或飲杯野抖一抖。✨芋見幸福 $62非常足料,有紅豆、芋圓、芋泥、珍珠、西米露配上沙冰,口感層次好豐富,果然主打芋頭芋圓,芋圓煙韌軟糯,愈咬愈出芋頭香味。芋泥香濃綿密,保留少少粒粒芋頭,增加口感。重點做到唔會好甜,非常適合夏天熱辣辣食,食完成個人都涼透心。✨紫米湯圓豆花 $48揀左碗暖糖水,有紫米、白玉湯圓及紅豆配上古早豆花。紅豆味濃,豆花綿密柔軟,配上軟糯QQ湯圓,再加上紫米同紅豆咬口,口感非常豐富,暖暖地相當易入口。

✨芋見幸福 $62

✨紫米湯圓豆花 $48

2025-06-22 98 瀏覽
琴日喺銅鑼灣打完邊爐,想搵個地方同朋友下場吹吓水~經過呢間好出名芋泥台式甜品舖好吸引呀!入到去裝修以簡約日式木系風格,空間感好大!好啱成班朋友食糖水傾偈呀👍🏻美食⭐️⭐️⭐️⭐️🩵招牌3號招牌3號香芋迷超級推薦!上面有仙草丶红豆,丶芋圓丶芋頭球丶珍珠等台式糖水配料,底層係棉密沙冰!口感非常豐富😋一定要加一蚊多樽奶,奶香非常濃郁又好解暑!🩵紫薯串串紫薯串串上邊有一層濃厚忌廉奶蓋和紫薯蓉,沈咗少少紫薯粉點綴,咬落去煙煙韌韌!又唔黐牙🤤超過癮!一啖接着一啖呀👍🏻推薦!🩵小芋園Q奶烏龍茶茶底係烏龍茶清香帶有微焙火香氣,茶味清爽不苦澀👍🏻鮮奶的溫潤甜香、滑順口感,小芋圓口感軟糯有嚼勁,咬開後散發天然的芋頭甜香😋
美食⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵招牌3號

🩵紫薯串串

🩵小芋園Q奶烏龍茶
2025-06-22 118 瀏覽
年度最強刨冰+芋泥神飲!同friend特登衝咗去「清原」💜 台灣過江龍專攻芋圓+仙草,木系紫招牌店超有質感~試勻甜品同飲品,最癲係佢嘅刨冰… 2025年暫時食過No.1!😍 ✨ 芋見幸福 (甜品碗) 芋泥多到瀉‼️配軟糯芋圓+仙草+珍珠,台灣直送綿密芋香💯 ✨ 芋見泥珍好 (神級凍飲!) 💥 爆量芋泥掛杯+黑糖珍珠‼️吸一啖先飲到滑溜鮮奶,咬到芋泥粒粒同Q彈珍珠,口感爆炸過癮🤤 ❄️ 抹茶紅豆雷花冰 (必食王炸!) 抹茶冰濃到苦香🍵紅豆起沙+白玉,冰體細緻到似雪咁溶…食完成個人降溫❄️刨冰口感軟綿綿入口即溶,中間仲有紅豆同粟米片。增加咗口感層次。😍 💜 總結:芋泥控會瘋狂!飲品同刨冰都高質到想encore~
年度最強刨冰+芋泥神飲!

✨ 芋見幸福 (甜品碗)
芋泥多到瀉‼️配軟糯芋圓+仙草+珍珠,台灣直送綿密芋香💯

✨ 芋見泥珍好 (神級凍飲!)

❄️ 抹茶紅豆雷花冰 (必食王炸!)

💜 總結:芋泥控會瘋狂!飲品同刨冰都高質到想encore~
2025-06-17 317 瀏覽
清原台灣過江龍 , 主打芋圓芋泥同仙草店舖木系風頗闊落, 門口有名人簽名支持芋頭紅豆牛奶冰 $68朋友喜歡牛奶冰, 秒選左呢個. 試左d, 冰帶牛奶香甜, 仲配有芋泥紅豆同芋頭球. 唔會太甜, 都幾好食雙芋冰嫩仙草凍 $53底係仙草凍好滑溜消暑, 仲有紅豆、芋圓、芋頭球. 芋圓Q彈. 招牌仙草冰 - 招牌2號有薏仁、芋圓、芋頭球同珍珠. 仙草冰清爽, 芋圓有口感, 珍珠甜甜QQ 有黑糖香味. 仲附贈維記奶油, 其實類似淡奶, 加埋多左重奶香.
清原
台灣過江龍 , 主打芋圓芋泥同仙草
店舖木系風頗闊落, 門口有名人簽名支持

芋頭紅豆牛奶冰 $68

雙芋冰嫩仙草凍 $53

招牌仙草冰 - 招牌2號

2025-06-15 191 瀏覽
士多啤梨乾麻薯串串外層麻薯軟糯Q彈,帶著淡淡的糯米香,咬開後是酸甜濃郁的士多啤梨乾,果香瞬間迸發。士多啤梨乾的微酸完美平衡了麻薯的甜,表層撒上少許糖粉增添層次,冷吃更有嚼勁!紅豆湯圓甜湯暖呼呼的紅豆湯綿密香甜,紅豆煮至軟爛起沙,湯底帶著淡淡的桂圓香氣。湯圓外皮軟糯,內餡是流心的芝麻、花生,咬破瞬間香氣四溢。整體甜而不膩,暖心又滿足。宇治金時刨冰伴雲尼拿雪糕細膩刨冰淋上濃郁抹茶蜜,微苦茶香與紅豆甜味交融,頂上雲尼拿雪糕奶香綿密,搭配白玉團子Q彈,冰涼沁心,每一口都是和風甜品的極致享受。
士多啤梨乾麻薯串串

紅豆湯圓甜湯

宇治金時刨冰伴雲尼拿雪糕
2025-06-01
台灣連鎖甜品第一品牌「清原」原來登陸香港一年多了而家有活動到店消費+社交平台 share tag即送紫薯串串店員超友善又搞笑甜水芊露豆花 $52豆花入口即化,係手工芋圓好吃軟糯彈牙,嚼勁十足超滿足!甜度調得剛剛好,不會掩蓋豆花的本味。小芋圓Q奶 $38超足料仲可以自選茶底,有小芋圓、珍珠、椰果,口感大爆炸,軟糯的小芋圓嚼勁十足,搭配珍珠的Q彈和椰果的脆爽,三重口感在嘴裡超滿足!茶底可以選紅茶或者綠茶,選了綠茶清爽解膩,茶香和奶香完美融合。
台灣連鎖甜品第一品牌「清原」
原來登陸香港一年多了
店員超友善又搞笑
甜水芊露豆花

甜水芊露豆花 $52
小芋圓Q奶

小芋圓Q奶 $38
2025-06-11
$40 (宵夜)
甜水芊露豆花
小芋圓Q奶
  • 紫薯串串
2025-06-13 168 瀏覽
今日約咗朋友去銅鑼灣行街 順便終於試咗我心心念念好耐嘅清原甜品🍧 呢間清原係台灣過江龍 主打芋圓芋泥+仙草甜品😝 店舖裝潢好舒服 用木系風加紫色招牌 好有質感~我哋點咗兩款人氣甜品都覺得好好食🤤✿ 芋見幸福 ($62)成碗真係好多料 差啲瀉出嚟🤣
冰底唔係平時嘅碎冰 而係用咗芋頭冰 好特別 !芋泥超綿密 食落唔會死甜 夠香又唔膩 係好天然芋頭味🍠
芋圓同地瓜圓都好Q彈 另外配料仲有紅豆、西米露、珍珠~ 口感好豐富🥰✿ 雙芋冰嫩仙草凍 ($53)呢款嘅底層係冰涼嘅仙草凍!仙草凍滑到好似果凍咁 食落好清爽解暑😍
配料同芋見幸福差唔多 不過呢款有附贈埋奶油球 倒埋落去一齊食 奶香十足🥛整體好清爽 甜度偏低啱晒唔鍾意太甜嘅人🥰

✿ 芋見幸福 ($62)
成碗真係好多料 差啲瀉出嚟🤣
冰底唔係平時嘅碎冰 而係用咗芋頭冰 好特別 !
芋泥超綿密 食落唔會死甜 夠香又唔膩 係好天然芋頭味🍠

✿ 雙芋冰嫩仙草凍 ($53)
呢款嘅底層係冰涼嘅仙草凍!
仙草凍滑到好似果凍咁 食落好清爽解暑😍
整體好清爽 甜度偏低啱晒唔鍾意太甜嘅人🥰

2025-06-08 152 瀏覽
估唔到銅鑼灣一間甜品都幾好食 Super jenggggggggg!!🌟芋見泥真好芋泥控必試!🍠 芋泥打得超滑,甜度啱啱好,仲有啲芋圓同珍珠,咬落去煙煙韌韌,口感豐富到爆!👊🏻👊🏻👊🏻加埋啲鮮奶,飲落好順口,完全唔會膩 !!!!!!!!!😋😋😋😋🌟紅豆抹茶雪花冰🫘🫘🫘抹茶味好濃郁,微微甘苦,同紅豆嘅甜完美平衡!❄️ 雪花冰入口即化,入邊仲有脆脆同埋珍珠,超級足料!✨✨✨🌟紫薯串串🍢—— 紫薯味香濃,煙煙韌韌!😍😍😍

🌟芋見泥真好

🌟紅豆抹茶雪花冰🫘🫘🫘

🌟紫薯串串🍢——
紫薯味香濃,煙煙韌韌!😍😍😍
2025-06-07 177 瀏覽
⌇清 原“ 🍧 “ 芋見幸福 - 紅豆 芋圓 芋頭球 西米露 珍珠 芋頭冰 ( $ 6 2 )配料超豐富 每一啖都好滿足 芋頭控必試 吾會太甜 珍珠煙韌 紅豆綿密 西米煮得岩岩好 口感層次豐富“ 🍡 “ 紫薯串串 ( $ 2 7 )外層係雪白香滑既麻糬包住入面既紫薯餡 上面再灑上紫薯粉同紫薯醬 一樣吾會太甜 咬落去非常煙韌 “ 🧋 “ 紫芋波波沙 ( $ 4 9 )紫薯芋頭沙冰 味道香濃 配埋芋圓有咬口 仲好飽肚添!清原銅鑼灣白沙道4號地舖🍞#foodraah_cwb
⌇清 原
芋見幸福

“ 🍡 “ 紫薯串串 ( $ 2 7 )
紫薯串串

“ 🧋 “ 紫芋波波沙 ( $ 4 9 )
紫薯芋頭沙冰 味道香濃 配埋芋圓有咬口 仲好飽肚添!

清原
銅鑼灣白沙道4號地舖
🍞#foodraah_cwb
2025-05-16
宵夜
芋見幸福
2025-06-06 164 瀏覽
今日係銅鑼灣行街行到累,就到喺台灣有超過 200 間分 店《清原》食甜。呢度裝潢簡約,木系枱凳,乾淨企理。採用台灣優品食材, 正宗風味! 主打芋系甜品 和 特色手搖飲品。今次嚟食招牌甜品 ~「芋見幸福」食材包括有紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠、西米。芋頭球一球,非常綿密。芋圓煙煙靱靱,珍珠Q彈,西米香甜。食完感到大滿足,非常幸福。食完覺得好好味,所以加單再叫 ~ 「 芋見泥珍好」呢杯飲品係牛奶做底,內有小芋圓、紅豆、珍珠、和 西米露。我睇住店員用鮮牛奶入杯,而非奶精,真健康有益又好味。整體杯飲品都有飽肚感,甜而不膩,認真唔錯!

今次嚟食招牌甜品 ~「芋見幸福」

食完覺得好好味,所以加單再叫 ~ 「 芋見泥珍好」
2025-06-06 116 瀏覽
夏日天時行銅鑼灣,滿頭大汗;不過去清原台灣冰沙芋頭專門店就身心都涼番晒。芋見幸福:冰沙底主要是奶。用西米露配搭。珍珠用黑糖煮過,倍添味道。招牌三號:冰沙底汁主要是黑糖味道。珍珠冇黑糖味因為冰沙已經有黑糖味了。仙草喺我哋食過最好味嘅;一啲都唔苦。小芋圓熟成奶茶:有芋頭球喺底。第一次可以飲到芋頭球。爽。濃厚感像奶昔,唔似珍珠奶茶。總括:芋頭球天然味十足。口感亦都唔會過凍或暖。冰沙由頭到尾都冇夠冰,碎感均勻,夠碎。所有材料新鮮好味,不是甜到蓋過晒材料嘅本身味道。其他嘢(例如珍珠,芋圓,紅豆等)都好好味,樣樣嘢彼此襯托,樣樣嘢都好特別。