2021-06-21 772 瀏覽
今日約埋好姊妹嚟到粉嶺呢度玩😝,見到呢間café好似幾得意咁,就決定lunch喺度食喇。事後上網search番先至發現,原來係餐廳隔離嘅前粉嶺裁判法院係出名嘅電影場景嚟,當中包括好出名嘅無間道2🧐。所以嚟嘅時候亦可以順便嚟參觀同打卡㗎!入到嚟餐廳,老實講我真係無咩期望,只係覺得佢係一間普通嘅café,因為好多裝修得好靚嘅打卡café水準其實都好一般😂。不過呢度打卡可以話唔錯,陽光好透到入餐廳,無論係出面定入面影相都一流🥰。女仔可以著靚啲嚟影多幾張相po上網喇。歐陸早餐 ($128)呢個同平時嘅All Day Breakfast差唔多,有炒蛋焗大燒烤菇,煙三文魚,豬肉腸,凍肉腸,脆薯格,粟米粒,沙律同墨魚汁包。份量就真係非常足夠,但味道就頂多只係正常水準。其中比較好食嘅就有炒蛋烤菇😋,平時炒蛋加包就見得多,放係烤菇上面又係另一種味道,最緊要係個炒蛋夠滑菇亦好多汁。薯格亦都整得好脆口,又唔會太過鹹。不過其他就真係一般般喇。炙燒半熟花紅椒金槍魚 ($152)呢個炙燒金槍魚係非常韓式🇰🇷嘅一道菜,全因為放係魚下面就係一個好清新嘅泡菜青木瓜沙律🥗,令成個餸都開胃咗好多。除咗炙燒魚我自己本身已經好

歐陸早餐 ($128)

歐陸早餐

炙燒半熟花紅椒金槍魚 ($152)

呢個炙燒金槍魚係非常韓式🇰🇷嘅一道菜,全因為放係魚下面就係一個好清新嘅泡菜青木瓜沙律🥗,令成個餸都開胃咗好多。除咗炙燒魚我自己本身已經好鍾意,配合埋個柑橘薑醋醬油簡直可以帶起埋魚嘅鮮味,意外地好夾😍。唯一冇咁好就係作為伴碟嘅脆粟米粒有遺和感,同個魚或者沙律都有啲格格不入。
炙燒半熟花紅椒金槍魚

煎美國和牛臀肉蓋 ($238)

嚟到今日嘅重點,亦係最驚喜嘅一道菜。可能你會話去café食嘢叫二百幾蚊個餸值唔值呀?但我只可以話食完之後你會一定唔會後悔😤!其實未食之前已經見到個牛🥩煎得好靚,熟嘅程度亦剛剛好,食埋落去之後更加係食到好濃郁嘅牛味,肉質都好嫩兼無渣。好好彩食到呢個牛,質素絕對係對得起個價錢。除咗個牛,伴碟食物亦非常之精彩🥳。當中燒椰菜花充滿薑黃味,驚喜得嚟之餘個味道都幾好,同薯仔泡沫配合得唔錯,為個牛錦上添花。絕對係必點!
煎美國和牛臀肉蓋

伯爵卷蛋 ($42)

雖然已經好飽喇,不過甜品點都會有位食嘅😆。本身想試抹茶🍵卷蛋,不過咁啱賣哂就唯有試呢個伯爵卷蛋。可能呢幾年食過太多本地整得好食嘅卷蛋,呢個卷蛋顯然就有啲失色,主要因為佢太實唔夠鬆軟,伯爵味亦唔係好突出🤔。仲要打住藍帶師傅整作嘅期望,難免會有少少失望。
伯爵卷蛋

不過綜合嚟講佢嘅主菜都係幾出色,幾推薦大家嚟試下㗎😗。順便仲可以去下平時未必有機會去嘅香港景點添😆!
2021-06-12
煎美國和牛臀肉蓋
📍ᴄᴀғᴇ ᴊᴇ ᴛ'ᴀɪᴍᴇ • ғᴀɴʟɪɴɢ.住九龍的我 一年去北區既次數真係一隻手都數得哂😂假期第一日 終於約到好耐無見既大學朋友補食返我地上年既生日飯😂佢今日帶我黎呢間舊粉嶺法院入面既cafe☕️餐廳採完全預約制 無ᴡᴀʟᴋ ɪɴ 一定要先ᴡʜᴀᴛsᴀᴘᴘ預約由於我地都唔知要預約店員都請我地先ᴡʜᴀᴛsᴀᴘᴘ預約但叫我地唔好走太遠 如果有人無sʜᴏᴡ ᴜᴘ 我地就可以入去🙃⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣❦ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ $𝟷𝟷𝟾好吸眼既ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ 烤菇加sᴄʀᴀᴍʙʟᴇᴅ ᴇɢɢɢs永遠都係ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ ᴍᴀᴛᴄʜ♥️⟢ ⟣❦蟹肉牛油果沙律蘋果蟹籽包 $𝟷𝟸𝟾食第一啖就食到蟹肉既鮮味唯一就係覺得鋪面既蘋果比較酸🙃⟢ ⟣❦ 黑松露薯條 +$𝟹𝟾無黑松露味 可以直接sᴋɪᴘ🙃⟢ ⟣❦ ɪᴄᴇ ᴍᴏᴄʜᴀ❦ ɪᴄᴇ ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏғғᴇᴇ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣
📍ᴄᴀғᴇ ᴊᴇ ᴛ'ᴀɪᴍᴇ • ғᴀɴʟɪɴɢ

❦ ɪᴄᴇ ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏғғᴇᴇ

⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣ ⟢ ⟣
2021-04-02
2021-06-06 573 瀏覽
添飲咖啡店是由前粉嶺裁判法院改裝而成,簡單的白色平房設計,簡約小清新。地點黎講就唔算好親民,入口位有小小難搵但入左去的環境好清靜舒服~由於餐廳唔接受walk-in 請用WhatsApp訂座, 訂座時段: 12:00-14:30; 15:30-18:00; 星期三關門首先就叫左個All day breakfast 左手邊係煎盲曹魚墨魚汁意大利飯味道唔錯 個飯好濕好夠味道 條魚又無骨好滑右邊係蟹肉牛油果沙律🥗蟹籽包蟹肉味好夠 好夠味 至好食係佢但佢又會Cross over 搵個蒸籠佢裝佢😂係個份量太細 唔蟹夠食~咖啡是朋友飲的所以不作評價😂因為我唔飲咖啡我飲的是日精選蜜柑冰沙 好新鮮好juicy 無怪味~整體環境上唔算好多打卡位但輕輕鬆鬆食個tea都唔錯價錢就小小貴 服務態度就非常之好的👌🏿

地點黎講就唔算好親民,入口位有小小難搵
但入左去的環境好清靜舒服~

由於餐廳唔接受walk-in

首先就叫左個All day breakfast

左手邊係煎盲曹魚墨魚汁意大利飯
味道唔錯 個飯好濕好夠味道 條魚又無骨好滑

右邊係蟹肉牛油果沙律🥗蟹籽包
蟹肉味好夠 好夠味 至好食係佢
但佢又會Cross over 搵個蒸籠佢裝佢😂
係個份量太細 唔蟹夠食~

咖啡是朋友飲的
所以不作評價😂因為我唔飲咖啡

我飲的是日精選蜜柑冰沙 好新鮮好juicy 無怪味~

整體環境上唔算好多打卡位
但輕輕鬆鬆食個tea都唔錯
價錢就小小貴

服務態度就非常之好的👌🏿
  • 蟹肉牛油果沙律蟹籽包
聽聞喺前粉嶺裁判法院旁開左間cafe,仲成日見人去打卡,所以今日專登番粉嶺試下😝環境真係幾靚,又好企理,仲有得買啲台灣日本澳洲生果。Beyond meat burger,真係好似肉😯,味道都ok。一條八爪魚腳,好似要80幾蚊,覺得唔值。玫瑰咖啡,冇跟餐要另外叫,幾香幾特別👍🏻朋友嗰杯叫唔知咩驚喜😂,佢話好普通。埋單好似$300幾蚊,雖然野食唔差但覺得唔值呢個價。p.s. 唔叫野飲都有水提供,要自己斟。但呢度係收12%服務費,實在令人費解😐

環境真係幾靚,又好企理,仲有得買啲台灣日本澳洲生果。

一條八爪魚腳,好似要80幾蚊,覺得唔值。

玫瑰咖啡,冇跟餐要另外叫,幾香幾特別👍🏻

朋友嗰杯叫唔知咩驚喜😂,佢話好普通。

埋單好似$300幾蚊,雖然野食唔差但覺得唔值呢個價。

呢間餐廳環境唔錯,但價錢偏貴,不值不值!呢個八爪魚味道唔錯,但價錢$7x , 份量太少,朋友話似俾人咬咗忽😂😂😂呢碟蝦,味道係有驚喜,酸酸甜甜好開胃以下呢個沙律, 冇記錯好似$120, 細碟到呢,兩啖食晒😑呢個all day breakfast 算係性價比最高,起碼份量唔係兩啖食晒,大家留意吓以下呢張相,係咪見到上面個沙律呢,唔講以為個沙律係前菜😅

呢間餐廳環境唔錯,但價錢偏貴,不值不值!

呢碟蝦,味道係有驚喜,酸酸甜甜好開胃

以下呢個沙律, 冇記錯好似$120, 細碟到呢,兩啖食晒😑

2021-05-18 303 瀏覽
去過兩次 兩次態度都極差 究竟係佢俾錢我定我俾錢佢睇佢黑面? 第一次去啲女侍應都好差㗎啦 不過個老細態度都幾好所以諗住俾多次機會佢 點知第二次佢老細一開始唔喺度 態度真係差到想即刻俾錢走人! 嘢食真係一般般咖啡都好普通! 我諗如果唔係佢環境叫做闊落啲 又有外面可以坐好似好chill 應該唔會有人去! 住得遠嘅真係奉勸你哋唔好特登走過來~ 住得近嘅又想俾人黑下面 可以去試吓!!
2021-05-16 444 瀏覽
原來要WhatsApp book位,前一晚WhatsApp可能已經放咗工冇回應,第日朝頭早九點就覆咗我有位,咁我同朋友就即刻可以試啦,我哋book咗12:15,個位置如果未去過嘅話要用少少時間搵,我哋嗰日係星期六嚟嘅,都算多人,可以揀坐門口或者裏面,不過WhatsApp book嘅時候已經要講埋,我哋揀坐裏面有冷氣,整體來講環境舒服嘅小清新,我哋叫咗兩個All day breakfast同一個法式多士伴焦糖香蕉,煙肉,意大利軟芝士及茄汁焗豆,All day正常冇特別驚喜,但炒蛋有少少Over cook,法式多士好味嘅,我哋叫咗一杯玫瑰拿鐵,好重玫瑰味,如果玫瑰花瓣有返啲顏色感覺會更好,朋友就揀左焦糖拿鐵,整體黎講一般般,所以價錢有少少略貴
2021-03-27
2021-05-09 366 瀏覽
🍺 TeamYum Caffe🍺玫瑰拿鐵 🌹 $52朱古力布朗尼配雪糕 🍦 $42伯爵紅茶 ☕️ $38歐陸早餐 🥣 $118天多利烤雞漢堡 🍔 $118法式多士伴焦糖香蕉 🍌 $88食物質素真係十分之高呀😋😋😋所有食物份量都十分之大真係可以share嚟食不過佢限定每人最少要嗌一份食物或者嘢飲加甜品🍮而且呢度收+12服務費💸💸喺上水地區呢個價錢就算比較貴了😅但係環境坐得10分舒適😇同朋友都可以吹咗好耐水😂間唔中嚟一兩次都值得嘅👍🏻餐廳有室內同戶外嘅位置大家可以隨喜好號選擇😊而且隔離就係舊粉嶺裁判法院👩‍⚖️好多打卡嘅位置可以影吓相📷
🍺 TeamYum Caffe🍺

好多打卡嘅位置可以影吓相📷
2021-04-06
  • 法式多士伴焦糖香蕉
2021-04-24 522 瀏覽
舊有維多利亞建築-前粉嶺裁判法院入面有一間環境好田園風嘅𝙲𝚊𝚏𝚎,以四周得隧道同車路嘅地方嚟講,人流都算幾多!不過因為午餐食得太過飽嘅關係,我都係主要陪男朋友飲咖啡🤣☕️不過去嘅話要記得着長褲啊!因為室外都幾多蚊㗎🦟好彩店員姐姐見我係咁𝚁對腳,即刻俾咗支蚊怕水我,如果唔係實痕到我無哂心機😂𝙿.𝚂. 𝙲𝚊𝚏𝚎只接受𝚠𝚑𝚊𝚝𝚜𝚊𝚙𝚙 𝚋𝚘𝚘𝚔𝚒𝚗𝚐的客人,如果人唔多只需要到嘅時候,即刻𝚋𝚘𝚘𝚔就無問題了~▫️▪️肅靜凍啡($𝟻𝟸)呢杯咖啡係佢地嘅招牌之一,以咖啡粉經冰水𝟿𝟼小時萃取再用絨布過濾,加上檸檬片🍋飲落味道其實似係一杯普通嘅𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠,唔係幾特別,加咗檸檬我反而覺得有啲畫蛇添足,本身cold brew其實已經好清新,反而我地唔覺意倒得太多將檸檬浸耐咗搞到咖啡有澀味▪️危地馬拉花神☕️(手沖$𝟼𝟾)有名俾你叫,花神🌺佢標榜口感楓糖甜帶杏桃味/些許青蘋混榛果香氣/甘草甜感/黑巧克力尾韻,係一杯充滿花香,清新無苦澀味嘅咖啡,帶啲水果嘅甜香,個人覺得幾好~▪️可圈可點 ($𝟻𝟾)洋蔥圈炸得好脆好好食,呢類型嘅小食好難會整得唔好食🤣▪️蘋果批配雲尼拿雪糕🥧(疑似𝚑𝚒𝚍𝚍𝚎𝚗 𝚖𝚎𝚗𝚞🤣)呢個係店員

▫️

肅靜咖啡
肅靜咖啡

▪️肅靜凍啡($𝟻𝟸)

危地馬拉花神

▪️危地馬拉花神☕️(手沖$𝟼𝟾)
有名俾你叫,花神🌺

可圈可點

▪️可圈可點[炸洋蔥圈伴是拉差辣椒沙律醬] ($𝟻𝟾)
洋蔥圈炸得好脆好好食,呢類型嘅小食好難會整得唔好食🤣

蘋果批配雲尼拿雪糕

▪️蘋果批配雲尼拿雪糕🥧(疑似𝚑𝚒𝚍𝚍𝚎𝚗 𝚖𝚎𝚗𝚞🤣)
呢個係店員姐姐講我先知有🤣
不過個蘋果批就麻麻地,比較薄同埋有𝙳似出面現成買返嚟自己焗嗰𝙳,蘋果味道較為酸

不過正餐好似正好多,下次再試下先🥺
可圈可點
𝐶𝑎𝑓𝑒的前身是粉嶺裁判法院,外觀是一幢白色的建築物,風格平實簡潔,設有户外座位,環境相當清幽。小店選用的木枱和擺放的植物都令人倍感溫暖♡︎店舖還有很多不同種類的自家製包點、手作和有機蔬果~去完𝑐𝑎𝑓𝑒還可以到旁邊的前法院參觀!記得不接受𝑤𝑎𝑙𝑘 𝑖𝑛,要先訂位才可入座喔‼️~·~·~· ~·~·~· ~·~·~· ~·~·~·𒊹︎法式多士配焦糖香蕉、煙肉、意大利軟芝士及茄汁焗豆($𝟴𝟴)多士外脆內軟 外皮焦黃厚脆口感似西多士 不太像是法式多士的做法香蕉表層的焦糖十分外脆略嫌煙肉煎得乾柴了點配上軟滑的芝士很好吃~這個鹹甜的配搭也不錯𒊹︎燒虎蝦伴韮菜花、銀芽、菜脯、白飯魚、炸魚條、𝗫𝗢醬豉油($𝟭𝟯𝟴)有3大隻的虎蝦 肉質都彈牙紮實 不會有霉味是很中式的煮法 感覺似是酒樓的菜式🤣下層的拌菜以𝗫𝗢醬炒過後香辣惹味還有銀芽、炸魚條等拌過後口感層次更豐富𒊹︎抹茶卷蛋 ($𝟰𝟮)蛋糕質地濕潤紮實 更鬆軟的話更好~中間的𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖口感輕盈抹茶味突出 甜度達到平衡 未到有回甘的層次看到餐單寫住由藍帶甜點師製作我會期望有更高水準的~𒊹︎龍眼拿鐵 ($𝟰𝟴)𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒加以龍眼蜜糖很香甜滋潤再加上桂花更清香馥郁這個配

~·~·~· ~·~·~· ~·~·~· ~·~·~·

多士外脆內軟 外皮焦黃厚脆
口感似西多士 不太像是法式多士的做法
香蕉表層的焦糖十分外脆
略嫌煙肉煎得乾柴了點
配上軟滑的芝士很好吃~
這個鹹甜的配搭也不錯

有3大隻的虎蝦 肉質都彈牙紮實 不會有霉味
是很中式的煮法 感覺似是酒樓的菜式🤣
下層的拌菜以𝗫𝗢醬炒過後香辣惹味
還有銀芽、炸魚條等拌過後口感層次更豐富

𒊹︎抹茶卷蛋 ($𝟰𝟮)
蛋糕質地濕潤紮實 更鬆軟的話更好~
中間的𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖口感輕盈
抹茶味突出 甜度達到平衡
未到有回甘的層次
看到餐單寫住由藍帶甜點師製作
我會期望有更高水準的~

𒊹︎龍眼拿鐵 ($𝟰𝟴)
𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒加以龍眼蜜糖很香甜滋潤
再加上桂花更清香馥郁
這個配搭我很喜歡!!!

2021-04-12 435 瀏覽
今日粉嶺半日遊,順路到法院參觀和食個下午茶。我們一早已經在WhatsApp 確認了訂枱(只限在WhatsApp訂枱),因為2:30pm至3:30pm是餐廳消毒時段,所以我們訂了3:30pm下午茶,未到時間已經有人排隊準備進入餐廳,那天全餐廳也坐滿。餐廳有分室內和室外,也有售賣一些水果,果醬等食品,服務態度、食物和環境都可以,價錢我覺得貴了一點點。總括來說,未去過的,可以一試,順便可以郊遊一下😁。
今日粉嶺半日遊,順路到法院參觀和食個下午茶。
總括來說,未去過的,可以一試,順便可以郊遊一下😁。
2021-04-02
2021-04-06 264 瀏覽
之前已經惠顧一次感覺餐廳環境優美如果想輕鬆食一餐可以考慮到此餐廳由於之前看過其他網友介紹餐廳設室內室外坐位由於本人感覺坐室內座位可以欣賞餐廳室內設計及佈局於是訂位時要求想請室內位置另外本人有猶豫😔是否再惠顧多一次因為有網友說服務費要12%又說服務員💁的服務態度不值本人今次的經驗服務員態度好親切友善我想可能好多網友是週末惠顧而本人是星期一惠顧有關週末客人人數眾多因此可能未能做到細緻的服務說真我自己都認為12%服務費是貴食物方面我點了alldaybreakfast感覺食物好新鮮分量十足朋友點了未來漢堡其實是素食朋友食評是食落就知健康溫馨提示大家這餐廳沒有套餐因此要埋飲品價錢會較昂貴
之前已經惠顧一次

朋友食評是食落就知健康
溫馨提示大家這餐廳沒有套餐
因此要埋飲品價錢會較昂貴
2021-04-06 186 瀏覽
復活節假期所以就同男朋友過嚟粉嶺搵節目見人話前身係法院大樓所以都好奇過嚟參觀下但係由於疫情關係所以就冇開放所以成餐飯就冇乜特別All day breakfast整體都好食牛油粟米同煙三文魚好好味😋炸洋蔥圈🧅無乜特別,不過不失
復活節假期所以就同男朋友過嚟粉嶺搵節目

牛油粟米同煙三文魚好好味😋

炸洋蔥圈🧅
無乜特別,不過不失
2021-04-01 165 瀏覽
某次plan緊去粉嶺辦事,難得黎到不如搵啲未去過既餐廳試下,個人好鐘意假日去cafe chill下,一search OpenRice見到呢間cafe二話不說就book jor 枱試試佢Booked jor 3:30食tea,見佢有個肉醬長通粉set,包埋杯Apple soda都係60蚊(好似係),就order 啦,另外再散點左個雞肉漢堡肉醬長通粉味道非常一般,同普通連鎖店提供既水準差唔多🙂🙂🙂burger 比較好食啲,配個青醬(好似係薄荷醬)又幾夾wo..整體環境舒服食物一般,同我既預期差唔多啦

2021-03-31 228 瀏覽
星期六難得放假,約埋幾個姊妹搵間cafe可以坐低傾下計就搵到呢間啦因為順便可以參觀埋歷史建築❤️❤️我叫左杯精品咖啡,亦係店員推介,因為我本人對偏酸既咖啡唔太中意,所以揀咖啡時我都比較講究另外叫左一個all day breakfast, 盲鰽魚柳墨魚汁海鮮炒飯,黑松露薯條同埋蟹肉牛油果蘋果蟹籽包all day breakfast 好大份,而個炒蛋好滑好creamy而材料都好足,唔太油😋😋盲鰽魚墨魚汁意大利飯,魚柳既魚皮煎得脆脆地但仲保留到魚肉既鮮味同鎖住左佢既肉汁😘😘😘對我好怕魚腥味既人呢個一啲都唔腥而墨魚汁意大利飯好香好滑但啲飯唔算好硬,岩岩好而蟹肉牛油果蘋果蟹籽包係甜甜地,再配埋蟹肉,好開胃,一個女仔真係可以食得曬一份架🙈🙈而且賣相仲好靚,好吸睛😍周圍環境好靚好靜,同佈置得唔錯抵讚👍🏼👍🏼👍🏼
星期六難得放假,約埋幾個姊妹搵間cafe可以坐低傾下計

就搵到呢間啦
因為順便可以參觀埋歷史建築❤️❤️

而材料都好足,唔太油😋😋

對我好怕魚腥味既人呢個一啲都唔腥
而墨魚汁意大利飯好香好滑但啲飯唔算好硬,岩岩好

而且賣相仲好靚,好吸睛😍

周圍環境好靚好靜,同佈置得唔錯
抵讚👍🏼👍🏼👍🏼
2021-03-27