2018-02-05 994 瀏覽
尖東新文華中心入面竟然有間裝修不錯 價錢合理的日本餐廳。淳🇯🇵服務態度好好👍🏻 而且可以望到師傅切魚生👐🏻雜錦角切魚生丼 $118一上枱已經覺得自己無選錯😍 我以前都幾抗拒角切魚生 比較中意成片咁食😂但呢個魚生丼改變左我想法💕魚生粒多到不得了🤤 仲有係新鮮👍🏻 厚肉😛有三文魚、油甘魚、呑拿魚、玉子、蝦、三文魚籽、青瓜等等😳 款式算多要讚👅唯一美中不足係無我最愛的帶子🤣鰻魚飯 $118鰻魚唔腥而且入口感到新鮮😆 鋪上珍珠飯上面,雖然無咩其他配菜,勝在鰻魚夠鬆化夠香,而且無細骨👍🏻鰻魚飯唔知點解食親都係用呢種盒型上碟😂所以避免唔到份量過少的情況~男士們應該唔夠飽,女仔還可以的😉
尖東新文華中心入面竟然有間裝修不錯
價錢合理的日本餐廳。淳🇯🇵

服務態度好好👍🏻 而且可以望到師傅切魚生👐🏻

唯一美中不足係無我最愛的帶子🤣
鰻魚飯

鰻魚飯 $118
鰻魚唔腥而且入口感到新鮮😆
鋪上珍珠飯上面,雖然無咩其他配菜,
勝在鰻魚夠鬆化夠香,而且無細骨👍🏻
鰻魚飯唔知點解食親都係用呢種盒型上碟😂
所以避免唔到份量過少的情況~
男士們應該唔夠飽,女仔還可以的😉
2018-02-03
鰻魚飯
2018-01-27 738 瀏覽
▫️ 雜錦角切魚生丼(HKD 118)🍱好足料又新鮮👍🏻有牡丹蝦/三文魚/吞拿魚/油甘魚/三文魚籽/玉子▫️ 黑魚子鵝肝蒸蛋(HKD 28)🥚滑溜嘅蒸蛋 脆卜卜帶點咸香嘅黑魚子🖤再配埋香濃嘅鵝肝 口感勁豐富😻可以再encore✨▫️ 鹽燒牛脷(HKD 36)🐮👅燒得岩岩好 好爽口😋▫️ 紐西蘭羊架(HKD 94)🐏唔羶不過唔夠香 外面嘅肉有少少鞋但中間都算嫩 (太肚餓唔記得影😂)▫️ 鹽燒雞皮蝦(HKD 49)🐔🦐蝦肉彈牙配埋雞皮幾香

▫️ 雜錦角切魚生丼(HKD 118)🍱

2018-01-25
黑魚子鵝肝蒸蛋
鹽燒牛脷
2018-01-26 665 瀏覽
獨自一個經過新文華中心,見到近電梯口有一家小小的日式餐廳,剛好肚子有點餓,看來與它有一種緣份😆,於是決定試試。看看餐牌,有一人套餐,亦有很多種單點食物,但始終一人套餐划算,有湯🍲、沙律🥗小食一款🍢、主菜可選兩款🍣、白飯🍚、連甜品🍨也包在內。所以我就點了個一人套餐🤤🤤上菜啦!第一樣是沙律🥗味道酸酸甜甜,是日式的醋汁還有柚子汁,好開胃呢!菜都很新鮮然後馬上就上了刺身拼盤看起來很精緻,擺盤很有心思😚先試試看油甘魚天啊,太肥美了😍😍😍一口魚脂在我的口中化開!好感動!然後是帶子,爽口鮮甜,很好吃👍🏻三文魚沒有油甘魚那麼肥美,但是勝在啖啖肉,夠厚身!最後試試甜蝦,十分新鮮,肉質鮮美😋然後師傅燒好了牛舌送上臺牛舌是厚切,很有嚼勁。略鹹了一點點,送飯正好😋😋之後上的是米飯連同美國薄燒牛肉牛肉捲著大量蒜蓉,肉質很嫩無筋,牛味重。富有油脂,旁邊有海鹽可以自己決定鹹度。師傅燒得剛剛好,入面粉嫩,易入口,不會鞋主食過後,店員問我要不要上麵䜴湯,很有禮貌呢🤗麵豉湯原來也可以那麼美味湯鮮鹹可口 讓人忍不住一口一口喝完最後的甜品我選了綠茶雪糕🍦果然從頭到尾都沒讓我失望😘雪糕creamy,抹茶味很重,一點也不比haa

上菜啦!
第一樣是沙律🥗

味道酸酸甜甜,是日式的醋汁還有柚子汁,好開胃呢!菜都很新鮮

然後馬上就上了刺身拼盤

看起來很精緻,擺盤很有心思😚

先試試看油甘魚

天啊,太肥美了😍😍😍一口魚脂在我的口中化開!好感動!

然後是帶子,爽口鮮甜,很好吃👍🏻

三文魚沒有油甘魚那麼肥美,但是勝在啖啖肉,夠厚身!

最後試試甜蝦,十分新鮮,肉質鮮美😋

然後師傅燒好了牛舌送上臺

牛舌是厚切,很有嚼勁。略鹹了一點點,送飯正好😋😋

之後上的是米飯連同美國薄燒牛肉

師傅燒得剛剛好,入面粉嫩,易入口,不會鞋

主食過後,店員問我要不要上麵䜴湯,很有禮貌呢🤗

麵豉湯原來也可以那麼美味
湯鮮鹹可口
讓人忍不住一口一口喝完

最後的甜品我選了綠茶雪糕🍦
果然從頭到尾都沒讓我失望😘
雪糕creamy,抹茶味很重,一點也不比haagendazs 差!

這頓飯吃得太滿足啦!

這樣一個套餐加一後不用三百,吃得心滿意足!說貴其實它絕對對得起價格!

這家餐廳絕對值得我再去

2018-01-06 671 瀏覽
好多朋友覺得我唔食日本菜,其實係因為覺得響香港通常好味既日本餐廳都價值不斐,而抵食既通常都質素欠佳,唔想荷包出血又唔想壞肚皮,寧願唔食🤦🏻‍♀️今次經朋友介紹就搵到呢間超抵食又有質素既鐵板燒喇💁🏻‍♀️$268晚市套餐,加埋一$300都唔洗套餐跟湯、飯、沙拉,小食一款,主菜兩款同甜品,女士既分量剛剛好,男士就真係未必夠飽了沙拉汁味道酸酸甜甜,開胃一流隨之而來係小食,炸芝麻雞翼夠入味,外皮香脆,肉質嫩口最鍾意就係叫味鹽燒牛舌,三大件厚切,有咬口🤩主菜,時令刺身,擺盤精緻,每款都係厚切,食落好新鮮醬燒鯛魚,第一次咁樣食鯛魚喳,外層燒得微焦,魚肉鮮嫩牛魔王既我地簡左兩份薄燒牛肉,唔洗點咬塊牛已經可以吞,配埋少少芥末籽食一流紫薯雪糕,唔似坊間好假既紫色,但又非常有紫薯味張紙巾嘅公仔好靚呀,唔捨得用😆😆😆唯一美中不足嘅係店員過於殷勤,服務超好,但有少少disturbing, 傾計既時候好阻礙

今次經朋友介紹就搵到呢間超抵食又有質素既鐵板燒喇💁🏻‍♀️

$268晚市套餐,加埋一$300都唔洗

沙拉汁味道酸酸甜甜,開胃一流

隨之而來係小食,炸芝麻雞翼夠入味,外皮香脆,肉質嫩口

最鍾意就係叫味鹽燒牛舌,三大件厚切,有咬口🤩

主菜,時令刺身,擺盤精緻,每款都係厚切,食落好新鮮

醬燒鯛魚,第一次咁樣食鯛魚喳,外層燒得微焦
,魚肉鮮嫩

紫薯雪糕,唔似坊間好假既紫色,但又非常有紫薯味

張紙巾嘅公仔好靚呀,唔捨得用😆😆😆

2017-09-08 1494 瀏覽
之前朋友介紹尖東有間新開業日式餐廳,今日咁啱經過尖東可以順便一試,我點選了地獄豚肉鍋定食,肉嘅份量對女仕來說算多,鍋底亦好多蔬菜,以呢個份量及質素$98蚊算低食。見隔壁枱叫咗鐵板燒定食好似好吸引,下次可以一試😋
2017-08-22 1186 瀏覽
新了一排都沒有試過這家日本食店,一行人就膽粗粗試下。可能12點剛開市唔多人,服務員招待親切。我們只點了餐牌上套餐。牛肉鍋牛肉少許過老,白飯可以再加。湯很甜易入口,好味。多菜底,份量足。細食女生就不要挑戰了。同事叫地獄牛肉鍋,要少辣易入口。味道清甜,感覺唔多味精,貼近日式自家味道。牛肉仍偏老。天婦羅烏冬定食,炸物鮮炸,食材新鮮。略嫌烏冬面質軟身無咬口。壽司定食,好味,值得推薦,壽司外尚配一碗牛肉烏冬。外表滿分,味道也好。
Terrible food and not worth the money location is disgusting there is no hygiene in the way they conduct the restaurant
2017-07-31 1109 瀏覽
今日係Happy Friday, 見好耐都無同成Team同事食飯,於是有同事約食team lunch。因為呢間新餐廳夠近,又免加一,所以就揀左呢間。我地人就清一式揀鍋定食,分別係牛肉、豚肉同野菜,而實習生就揀三文魚親子丼。話個丼male(🇮🇹譯:差),我地人就覺得個鍋ok。我個係牛肉鍋定食 (HKD 98)個人認為除左甜左少少,味道同分量都不錯。其中一個同事叫想叫地獄鍋豚肉鍋定食,但怕辣,心大心細時,waitress提議走辣,又幾細心喎。配埋跟餐既麵豉湯同沙律,飽哂,又係時候番公司努力工作💪。

因為呢間新餐廳夠近,又免加一,所以就揀左呢間

我地人就清一式揀鍋定食
,分別係牛肉、豚肉同野菜,而實習生
就揀三文魚親子丼
話個丼male(🇮🇹譯:差),我地人就覺得個鍋ok。

我個係牛肉鍋定食 (HKD 98)
牛肉鍋定食

個人認為除左甜左少少,味道同分量都不錯。

地獄豚肉鍋定食(走辣)

配埋跟餐既麵豉湯同沙律,飽哂
,又係時候番公司努力工作💪。
跟餐麵豉湯同沙律
地獄豚肉鍋定食(走辣)
2017-07-27 837 瀏覽
中午休息就到學校附近隨便吃一點,之前路過看到這家覺得不錯就想到來試試,非常不錯,魚生很厚很新鮮很甜。這個餐是寫在門口的小黑板上的,好似係今日優惠,才78蚊,超級抵食!!