叫左lunch menu嘅燒牛腹肉定食同埋壽司拼盤。一開始送左蟹肉茶碗蒸同沙律,然後牛腹肉又軟又香,仲要超多肉汁😋壽司定食有海膽又有吞拿魚腩,超新鮮,真係好抵好好食😎👌🏻
叫左lunch menu嘅燒牛腹肉定食同埋壽司拼盤。

壽司定食有海膽又有吞拿魚腩,超新鮮,真係好抵好好食😎👌🏻
2022-06-14 90 瀏覽
當晚跟朋友一連六人試了這間來由北海道的「居酒屋」。雖說餐牌上的食物有刺身有串燒也有飯食,看起來與居酒屋的餐牌沒有太大出入,但室內的裝修和食物的擺盤都是西式風格為主。當問到牆上的壁畫時店員就解釋,原來「淳吟」是北海道的居酒屋品牌,所以食材都是以北海道為主,而食物就有傳統的日式居酒屋料理和混合了西式煮法的和洋料理。其中最出色的有燒鮭魚條干配黑松露紫菜醬($78)。店員解釋這道小食是北海道傳統做法的昇華版。師博先將鮭魚干用酒和其家調味沉煮,然後風乾再烤熱。是將乾變濕再變乾的一道小食。食落先有著微微的酒香,然後就會吃到濃濃的鮭魚干風味,硬度適中,愈咀嚼愈能嘗到鮭魚的鮮味,配清酒一流!另外一道驚喜之作就是淳吟海鮮卷。只看名字可能會以為它只是普通的反卷,但其實真身是重量級鮪魚太卷!平日到壽司店都必定食/追加的一道壽司。太卷包含大拖羅、中拖羅、漬蘿蔔及少許紫蘇葉,非常足料。一客共有四件,師傅毫不吝嗇地將鮪魚最好的兩個部位放在太卷中,以$168這價錢,性價比絕對高!咬下去,大中拖羅的油脂被微酸的蘿蔔中和,不會覺得膩,而魚的味道亦能獨立地呈現出來,最後就會有清新的紫蘇葉作結,好好準備下一件。非常推薦大家

燒鮭魚條干配黑松露紫菜醬

另外一道驚喜之作就是淳吟海鮮卷。只看名字可能會以為它只是普通的反卷,但其實真身是重量級鮪魚太卷!平日到壽司店都必定食/追加的一道壽司。太卷包含大拖羅、中拖羅、漬蘿蔔及少許紫蘇葉,非常足料。一客共有四件,師傅毫不吝嗇地將鮪魚最好的兩個部位放在太卷中,以$168這價錢,性價比絕對高!咬下去,大中拖羅的油脂被微酸的蘿蔔中和,不會覺得膩,而魚的味道亦能獨立地呈現出來,最後就會有清新的紫蘇葉作結,好好準備下一件。非常推薦大家一試!

淳吟海鮮卷

整體上的食物質素非常有驚喜,但作為北海道品牌,餐牌上又看不到有那些食材是來自當地的食材,或者有那些菜式是與北海道有關係。所以觀感上都是跟香港其他西式日本餐廳差不多,但食物就比一般的做得有心和食材新鮮。
2022-06-11
燒鮭魚條干配黑松露紫菜醬
2022-06-14 55 瀏覽
尋晚約咗幾個同事慶功,見中環好多間都爆滿,最後搵到呢間係堅尼地城嘅居酒屋,入口係一個山窿都幾搞笑話明居酒屋,第一時間梗係要睇吓有咩酒飲,佢除咗有啲唔錯嘅清酒之外仲有啲好特別嘅日本紅白酒,我哋就揀咗支來自北海道余市嘅白葡萄酒,比起一般嘅餐酒會甜少少,女仔都會啱飲。前菜我哋點咗一個日本煙肉山芋卷,算係呢度一款自家發明和洋混合嘅菜品。雖然山芋冇蜜瓜咁甜,但係意外地同火腿好夾,用嚟餸wine 一流!食串燒嘅部份,首先佢嘅燒牛脷芯係必點:平時喺街一般都係薄燒,呢度就特登厚燒保持juiciness,牛味超濃。另外佢都有一啲出面比較少見嘅串燒款式,例如紫蘇黑豚肉腩串,用紫蘇葉包埋豬腩片嚟燒,啲豬肉油脂同埋紫蘇葉嘅香味二合為一,香口之餘冇咁油膩。最後有點和牛做結尾。通常餐廳點和牛都唔會難食,不過200蚊又唔算太貴,正常發揮 今晚未有機會試埋佢嘅天婦羅同埋魚生,下次試埋再寫食評
余市白酒

日本煙肉山芋卷

燒牛脷芯

紫蘇黑豚腩串 + 燒栃尾豆腐串

和牛腹燒肉風

今晚未有機會試埋佢嘅天婦羅同埋魚生,下次試埋再寫食評
2022-06-13
余市白酒
燒牛脷芯
紫蘇黑豚腩串 + 燒栃尾豆腐串
2022-06-14 46 瀏覽
如果只睇餐廳外表,又未至於係一間你會好想打卡嘅地方,但食材真係日本貨,刺身非常新鮮,所有串燒特別係牛同埋紫蘇豚肉都好好味,個串燒豆腐都好得,由於食材好所以其實唔需要咁多調味,所有半碟嘅醬料都幾乎冇用到,就咁食會好好食,加多左將反而冇咗食物原材料嘅味,好在佢啲醬料係半碟~間餐廳呀裝修真係冇乜日本feel,個餐牌一張圖都冇,其實唔係好知叫緊乜,但食物質素係有驚喜,某啲菜係傳統日本居酒屋會有,但亦都有一啲fusion菜式,個Parma Ham山藥嘅卷就係最出色嘅Fusion菜,如果鍾意飲葡萄味甜少少嘅白酒可以配余市嗰支,另外個三文魚乾超夾sake👍🏼👍🏼👍🏼整體都好好嘅,其實會因為食物質素而返去再食,不過如果佢哋個Music playlist可以多番啲日本歌會好好多 …🎌🎌🎌

2022-06-13
  • 三文魚乾
  • 山藥卷
  • 鰻魚斧飯
  • 刺身
2022-06-08 1206 瀏覽
// 𝙃𝙞𝙜𝙝-𝙚𝙣𝙙 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙄𝙯𝙖𝙠𝙖𝙮𝙖 - 𝙏𝙤𝙜𝙚 𝙗𝙮 𝙅𝙮𝙪𝙣𝙜𝙞𝙣 𝙖𝙩 𝙔𝙖𝙞𝙘𝙝𝙪 𝙆𝙪𝙧𝙖 ⛩ //-Located in a multi-concept Japanese food and beverage hotspot in Kennedy Town, a destination that was split into four sections to offer various Japanese dining and shopping experiences; 𝐓𝐨𝐠𝐞 𝐛𝐲 𝐉𝐲𝐮𝐧𝐠𝐢𝐧 is a top-notch izakaya with a cave-like entrance, led by chef Shimoji Atsushi in serving exquisite yet authentic robatayaki dishes and more.-☞ 𝐒𝐂𝐀𝐋𝐋𝐎𝐏, 𝐄𝐁𝐈 𝐀𝐍𝐃 𝐔𝐍𝐈 𝐒𝐀𝐒𝐇𝐈𝐌𝐈 𝐖𝐈𝐓𝐇 𝐒𝐀𝐋𝐌𝐎𝐍 𝐑𝐎𝐄 𝐒𝐀𝐔𝐂𝐄 - 𝐇𝐊$𝟐𝟖𝟖Temptingly finished off with
Temptingly finished off with thick, creamy, and briny uni, and savory salmon roe sauce, the scallops, and Ebi were tender and savory to indulge in.
☞ 𝐂𝐇𝐄𝐅'𝐒 𝐃𝐀𝐈𝐋𝐘 𝐒𝐏𝐄𝐂𝐈𝐀𝐋 𝐒𝐔𝐒𝐇𝐈 𝐏𝐋𝐀𝐓𝐓𝐄𝐑 𝟏𝟐 𝐊𝐈𝐍𝐃𝐒 - 𝐇𝐊$𝟑𝟗𝟖
Curated with freshly imported seafood goods, featuring mild yet umami kinmedai, delightful and buttery toro, and my all-time fav uni for its rich and strong ocean aroma.
☞ 𝐃𝐄𝐋𝐔𝐗𝐄 𝐎𝐗 𝐓𝐎𝐍𝐆𝐔𝐄 - 𝐇𝐊$𝟕𝟖/𝟏
A luscious dish of cow tongue grilled over an open fire, AKA Robatayaki; perfectly cooked to soft and tender texture, yet mild in flavor.
☞ 𝐖𝐀𝐆𝐘𝐔 𝐁𝐄𝐋𝐋𝐘 𝐘𝐀𝐊𝐈𝐍𝐈𝐊𝐔 - 𝐇𝐊$𝟏𝟖𝟖
With delicate umami flavors and slightly gamy in taste, it was firm in texture and with a decent buttery aroma.
☞ 𝐇𝐎𝐌𝐄𝐌𝐀𝐃𝐄 𝐌𝐈𝐍𝐂𝐄𝐃 𝐂𝐇𝐈𝐂𝐊𝐄𝐍 - 𝐇𝐊$𝟔𝟖/𝟏
Served with a raw egg and a delectable tare sauce, the skewered minced chicken was flawlessly grilled on a robata grill; succulent and dainty all at once.
☞ 𝐒𝐇𝐄𝐋𝐋𝐅𝐈𝐒𝐇 𝐒𝐀𝐒𝐇𝐈𝐌𝐈 𝐖𝐈𝐓𝐇 𝐂𝐇𝐀𝐑𝐂𝐎𝐀𝐋 𝐒𝐀𝐋𝐓 𝟑 𝐊𝐈𝐍𝐃𝐒 - 𝐇𝐊$𝟐𝟗𝟖
Featuring my fav Hokkigai and Akagai; soft and firm for both textures, yet Hokkigai tasted sweeter and more flavorful than Akagai.
☞ 𝐒𝐓𝐄𝐀𝐌𝐄𝐃 𝐅𝐎𝐈𝐄 𝐆𝐑𝐀𝐒 𝐖𝐈𝐓𝐇 𝐂𝐇𝐄𝐄𝐒𝐄 - 𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟖
A drool-worthy appetizer or snack to savor; the intense bursts of umami and the melt-in-your-mouth texture from foie gras were simply irresistible.
☞ 𝐒𝐇𝐎𝐑𝐓 𝐏𝐋𝐀𝐓𝐄 𝐊𝐀𝐌𝐀𝐄𝐒𝐇𝐈 𝐑𝐈𝐂𝐄 - 𝐇𝐊$𝟐𝟎𝟖
Kamameshi, is a traditional Japanese rice dish cooked in an iron pot named “kama”, and served with scrumptious short plate beef slices and seaweed toppings.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ǫᴘʟ-ᴏʟ-sᴄɴ
SCALLOP, EBI AND UNI SASHIMI WITH SALMON ROE SAUCE 帆立貝海老雲丹刺身 •魚醬油 / 帆立貝海老海膽刺身 • 魚子醬汁
CHEF'S DAILY SPECIAL SUSHI PLATTER 12 KINDS 龙寿司盛少合 世12貫 / 廚師是日精選壽司12貫
DELUXE OX TONGUE 極上牛芯夕>/極上牛芯脷串
WAGYU BELLY YAKINIKU 和牛八 三烧肉STYLE /和牛腹燒肉風
HOMEMADE MINCED CHICKEN 自家免治雞肉串
SHELLFISH SASHIMI WITH CHARCOAL SALT 3 KINDS 3種類の貝刺身 •竹炭塩 / 殼貝三類刺身• 竹炭鹽
STEAMED FOIE GRAS WITH CHEESE 慢煮鵝肝芝士
SHORT PLATE KAMAESHI RICE 和牛釜为 /和牛釜飯
2022-06-05 105 瀏覽
Sunday lunch 去咗堅尼地城新店「八一藏」,果然食物質素同環境氣分非一般。上次試了洋食,今次試居酒屋(這裡在Imperial Kennedy 一樓,一層過有倆間歺廳、一間大阪麵包店、及一間曰本hot items手信店)居酒屋有「食好啲」嘅omakase 及tasting menu , 但亦有casual lunch sets. 我地倆個人叫咗白鰻魚set 及海鮮炸物set. 前菜有好新鮮嘅salad 同埋特色海藻燉蛋;主食又附上蜆肉湯、漬物同質量好高嘅曰本米飯;食完還有甜品,今曰係美味嘅海鹽雪糕。Lunch set 除咗勝價比好高之外,值得一提係白鰻魚,同一般鰻魚飯真系相差好遠好遠....臨走在Painduce Bakery(聽聞係大阪名牌首次登陸香港)買咗半打曰式料理麵包,給家人享用。我們跟足指示,在多士爐番焗六分鍾才食,家中各人都食到舔舔脷!
2022-05-10 195 瀏覽
環境大,設計有藝術及時尚感✨店員服務好好🥰慢煮鵝肝芝士 $108好正!入口即溶,推介🤤櫻花蝦芝士煎餅 $78好特別!鹹香味出!脆卜卜👍🏻3殼貝三類似身竹炭鹽 $298好清新同鮮甜!擺盤好精緻🤩立貝海老海膽刺身魚子醬汁 $288好吸引呢😍新鮮、好食!淳吟海鮮卷 $168招牌菜之一吧✨以吞拿魚兩個部位作餡、加上脆片等,口感同味道都好豐富😍👍🏻和牛腹燒肉風 $188好惹味,肉質好,出色既一道菜✨極上牛芯脷串 $78口感好軟腍😍正!配酒一流!鰻魚釜飯 $198幾得意,自己落配料~鰻魚原汁原味,味道比較清淡~

環境大,設計有藝術及時尚感✨

店員服務好好🥰

慢煮鵝肝芝士 $108

好正!入口即溶,推介🤤
櫻花蝦芝士煎餅 $78

好特別!鹹香味出!脆卜卜👍🏻
3殼貝三類似身竹炭鹽 $298

好清新同鮮甜!擺盤好精緻🤩
立貝海老海膽刺身魚子醬汁 $288

好吸引呢😍新鮮、好食!
淳吟海鮮卷 $168

和牛腹燒肉風 $188

好惹味,肉質好,出色既一道菜✨
極上牛芯脷串 $78

口感好軟腍😍正!配酒一流!
鰻魚釜飯 $198

幾得意,自己落配料~鰻魚原汁原味,味道比較清淡~
2022-05-08 160 瀏覽
今日路經堅尼地城竟然比我發現一間裝修靚食品質素又高嘅餐廳,佢一邊係食西餐一邊日本菜仲有麵包賣🤔我哋揀咗日本菜,刺身拼盤由日本空運到港所以好新鮮好甜呀🥰經理話端爐燒由日本師傅主理 ,我叫咗牛舌,雞心,燒白鰻魚我特別推介端爐燒豬手,皮脆肉滑👍最大鑊係個雪糕配車厘子,我減緊肥㗎😢忍唔住竟然叫咗兩客食,好味到瞓覺都諗起佢。臨走諗住去麵包舖買麵包,因為入嚟嘅時候見到啲麵包個樣都幾靚,諗住食完買啲麵包返屋企試吓不過我哋走嘅時候麵包已經賣晒。下次一定要買麵包嚟試吓
2022-05-07
全新5000呎美食廣場 • 八一葳✨•進駐堅尼地城啦 !!集食買於一身的八一葳,有日本馬油和Luna Cake的購物區🛍、又有來自大阪的麵包店_Painduce🍞,亦有Luna的全新fusion餐廳_Eclipse by Luna Cafe & Bar🍰,和有來自北海道居酒屋淳吟的新店_淳吟.峠哦🔥~ 去年首次登陸香港佐敦的淳吟,今年再接再厲,在西環開設新分店,並以北極熊為主題,爐端燒為主打,吸引一眾日迷光顧哦🥳~曾經去過佐敦店,覺得質素不錯,所以來支持一下啦🥰~ 喜歡打卡的朋友,一定要去餐廳入口拍拍照📷! 彷如山洞🗻的設計,甚有神秘感牆上有手繪的阿伊努族靈熊,加上湛藍色木系傢具,好有北極氣氛呀❄️~「 刺身盛合🐟 $788 」 吸引度100分的刺身盛合,共有7款刺身,可供2人分享😆。包括: 平目魚、赤貝、北寄貝、梭子魚、北海道馬冀海膽、牡丹蝦和大拖羅🥳。刺身新鮮鮮美,我們最愛吃平目魚的魚邊和脂肪豐盈的大拖羅哦~ 「 壽司拼盤🍣 $688 」 色彩繽紛的壽司同樣不錯,當中我比較喜歡油份高的壽司🥰,中拖羅和大拖羅永遠是我的首選呢~ 「 淳吟海鮮卷🍙 $168 」 賣相相當吸引的淳吟海鮮卷,
全新5000呎美食廣場 • 八一葳✨•進駐堅尼地城啦 !!

刺身盛合🐟 $788 」

刺身新鮮鮮美,我們最愛吃平目魚的魚邊和脂肪豐盈的大拖羅哦~

壽司拼盤🍣 $688 」

「 淳吟海鮮卷🍙 $168 」
賣相相當吸引的淳吟海鮮卷,完完全全滿足我愛吃拖羅的心❤️。卷物內有切粗塊的赤身、中拖羅、大拖羅、大葉、蔥和蒜片,口感豐富,而米則是採用甜度和黏度高的北海道夢美人哦~

「 和牛炙喜燒風🥩 $188 」
大大片的澳洲和牛,用壽喜燒的方法烹煮,香甜濃郁。配上自家製的薑汁和辣椒醬,味道層次更豐富。

「 天婦羅盛合🍤 $188 」

「 八味豚足燒🐽 $88 」
 店員推介的八味豚足燒,是日本沖繩的名物之一🤭。採用九州十勝豚的前足,膠質豐盈,充滿蒜香和七味粉香,配酒一流~

「 法式關東煮🍢 $88 」
常常吃日式關東煮,但你有吃過法式的嗎?🇫🇷 用法式洋蔥湯為基礎,再加入日本木魚、洋蔥、黑椒等熬製,味道特別😝。吃用前更會撒上芝士粉呀~

「 北海道牛乳厥餅🥛 $38 」
「 日本雪糕伴水果🍨 $58 」
 甜品的質素也不錯呢😙,日本雲尼拿雪糕濃香可口,而牛乳厥餅質感像台灣的奶奶麻糬,奶香幼滑,好吃呀~

🍽 #淳吟峠
🗝 #堅尼地城 Imperial Kennedy商場1樓
2022-05-04
2022-04-27 211 瀏覽
因為新開,所以都非常期待!😍同朋友一齊嚟食飯,dinner選擇都好多。天婦羅盛合 188🇯🇵拼盤搭配非常豐富,而且炸漿夠薄,入口好香脆。和牛腹燒肉風 188🔥外層誘惑啡色,入邊微微透出粉紅,煎得好鮮嫩。3殼貝三類刺身298🥢刺身夠新鮮,而且爽口彈牙。加上少少竹炭鹽,可以提升海產嘅鮮味。立貝海老海膽刺身288🍤鮮甜嘅海膽,更加有金箔點綴。魚子醬高貴華麗,帆立貝夠厚度,口感豐富。櫻花蝦芝士煎餅 78🫔香脆芝士味,櫻花蝦足。鵝肝茶漬飯 108🍘倒入茶之後,更加可以去除鵝肝肥膩嘅感覺,搭配好特別。雞胸軟骨串38,自家免治雞肉串68,紫蘇·黑豚肉腩串 48🐷紫蘇超級香,而且肉都好多汁!櫻花蝦蟹肉卷128🍙日式傳統手卷,最鍾意入邊豐富嘅蟹肉棒😍日本雪糕拌生果 58🍨雪糕夠滑,滿口奶香。

櫻花蝦芝士煎餅 78🫔香脆芝士味,櫻花蝦足。

櫻花蝦蟹肉卷128🍙日式傳統手卷,最鍾意入邊豐富嘅蟹肉棒😍
日本雪糕拌生果 58🍨雪糕夠滑,滿口奶香。
日本資深料理匠人主理,主打日本直送時令新鮮食材✈️今晚,體驗一下北海道飲食文化吧~🍷紅酒喬頭芝士酒盜$88🦪洋風生蠔蒜油煮 $128🥩和牛肉拌生海膽汁 $298前菜非常驚豔,諗唔到紫菜包住喬頭都可以咁特別😍芝士夾心,更加帶出奶香~日本生蠔出名高質,配埋香濃嘅蒜油,點上麵包一齊食,連醬汁都唔可以放過!🤓海膽打到幼滑質感,和牛肉非常鮮嫩。🍢燒栃尾豆腐串 $38🐤雞心串 $38🐷番茄黑豚肉腩串 $48🐮極上牛芯脷串 $78多款烤物,牛舌必推!厚度足又唔會硬,索汁juicy,讓人很驚艷❤🦆慢煮鵝肝芝士$108🍜明太子冷烏冬 $98鵝肝擺盤超高質,一下子猶如法式餐廳~入口即融,非常享受~🧊冷烏冬夏日最愛!冰冰涼涼,明太子夠味唔會過鹹🥰🔥脆炸牛蒡 $78 最值得一提,炸牛蒡唔似一般日料炸到乾乾脆脆,唔會薄薄哋,反而有厚度,有Q彈嘅感覺。這道好特別,第一次吃到咁嘅炸牛蒡。🥣枝豆菓子$38 🍹(Toge) Mikan Sparkling Juice $50飲料幾有特色,個人好鍾意,因為不會太甜,好清爽。

🍷紅酒喬頭芝士酒盜$88

🦆慢煮鵝肝芝士$108

🍜明太子冷烏冬 $98

🔥脆炸牛蒡 $78

🥣枝豆菓子$38

飲料幾有特色,個人好鍾意,因為不會太甜,好清爽。
經過幾個月第一晚出街食飯,非常期待又興奮,今晚選擇左呢間新日本餐廳,之前好多雜誌都賣廣告推介呢間餐廳!今晚終於可以一試,地點非常方便喺地鐵站鄰近,入到去空間感非常大,裝修非常特別,左邊是日本painduce麵包店,有日式Cafe Eclipse, 經過一個好特別嘅山洞,就進入爐端燒日本餐廳,今晚和六位朋友一齊dinner,總結極力推介牛舌心串燒,紫蘇黑豚肉腩串,鰻魚石鍋釜飯,和牛腹燒肉,黑松露芝士醬炸薯條encore再encore!最後甜品叫咗個八王子Luna cheese cake! 八種味道,大家一齊分享,最特別是雞尾酒味道,有淡淡菠蘿椰子香味😋👍🏼💯呢間餐廳我今期推介❤️👏🏼
2022-04-22
慶祝紀念