2020-05-01 543 瀏覽
淨係元朗都有最少4間台式古早味蛋糕分別係「軟綿綿」「一肥貓」「淡水老街」「古早記」本身都好鐘意食蛋糕 於是一次過試曬4間做個比較淡水老街既特色係每週每日都有兩三款特別口味路過見佢岩岩出爐(搬個蛋糕出尼) 決定一試佢搬左出尼就咁擺係到 冇準備切又只塊小玻璃擋一擋疫情嚴重嘅情況下感覺有點...買左個芝士味 店員話流心 但其實只係片裝芝士 出爐戈陣都可能流既但返屋企打開並冇流心蛋糕質地還好 叮熱後都幾鬆軟 顏色相對較黃 明顯蛋黃味較重整體味道較濃
淨係元朗都有最少4間台式古早味蛋糕

淡水老街既特色係每週每日都有兩三款特別口味
路過見佢岩岩出爐(搬個蛋糕出尼) 決定一試
佢搬左出尼就咁擺係到
冇準備切又只塊小玻璃擋一擋
疫情嚴重嘅情況下感覺有點...
買左個芝士味 店員話流心
但其實只係片裝芝士 出爐戈陣都可能流既
但返屋企打開並冇流心
蛋糕質地還好 叮熱後都幾鬆軟
顏色相對較黃 明顯蛋黃味較重
整體味道較濃
2020-04-27 335 瀏覽
今日行過又新街,行行下比一d好香ge蛋糕味吸引到,原來係呢間淡水老街古早味蛋糕舖岩岩有新鮮ge蛋糕出爐😋,我見人小小甘就去排隊買返個試吓,因為之前le個蛋糕都掀起過一個熱潮,咁就等我試下佢究竟有幾好味😂岩岩出爐嘅原來係芝士味就賣緊$68 而且佢又大大個 算係底食,當我食ge時間個蛋糕仲熱辣辣 好香蛋糕味 食落好重蛋味而且唔係好味 相信唔太鍾意食甜嘅人都接受到,而佢個芝士味我就略嫌覺得唔夠 可能因為本身鍾意食重味,總括而言都算抵食兼大件 如果下次經過都會買返個再試吓佢其他味道😋
外賣自取
2020-04-27 420 瀏覽
小編係九龍人今次入元朗特意為兩間店舖一係醉雞二就今次呢間「淡水老街古早味現烤蛋糕」實不相瞞小編係受到一位整麵包嘅網店推介先去買當日下午兩點半去到有三隻口味選擇(芝士、海苔肉鬆、朱古力)小編就揀左芝士味($68)🤪職員好細心 摺紙盒時無閂哂留個窿位俾蛋糕疏氣 防倒汗水切開睇睇 有兩層芝士!!正!蛋糕皮薄 膨胀程度還好 見過其他店有發得更高的糕體札實 非走濕潤鬆軟路線蛋味香濃 🥚🥚但唔代表芝士無存在感!食到咸香咸香嘅芝士味😛唔錯呀都😋
小編係九龍人
今次入元朗特意為兩間店舖
一係醉雞
二就今次呢間「淡水老街古早味現烤蛋糕」
實不相瞞
小編係受到一位整麵包嘅網店推介先去買

當日下午兩點半去到
有三隻口味選擇(芝士、海苔肉鬆、朱古力)
小編就揀左芝士味($68)🤪
職員好細心
摺紙盒時無閂哂
留個窿位俾蛋糕疏氣 防倒汗水

切開睇睇 有兩層芝士!!正!
蛋糕皮薄
膨胀程度還好 見過其他店有發得更高的
糕體札實 非走濕潤鬆軟路線
蛋味香濃 🥚🥚
但唔代表芝士無存在感!
食到咸香咸香嘅芝士味😛
唔錯呀都😋

外賣自取
2020-03-16 786 瀏覽
一直都好想食呢類型嘅古早味蛋糕,咁啱今日經過元朗見到呢間淡水老街古早味現烤蛋糕,古早味 呢個名已經好吸引😋呢排可能多咗呢類型嘅蛋糕店,好似少咗人排隊,所以決定去買一個試吓!當日有原味,朱古力味同芝士味我就揀咗芝士味,攞上手真係超級熱辣辣,好吸引!返到屋企仲係好熱辣辣好鬆軟!重點係佢唔係太甜,又好夠蛋香!芝士味賣$68望落去好似好大個,可能太鬆軟好食嘅關係我哋三個人好快就食清曬😂聽日仲想去買埋朱古力味試吓tim
當日有原味,朱古力味同芝士味
2020-03-03
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-02-17 634 瀏覽
昨晚特然同二位美女講好想食朱古力🍫但又不想食太甜,到最後都係無食!今日中午走出元朗買消毒藥水後,見到有蛋糕入去睇吓.....價錢可以,又見到朱古力味買返去比細女做早餐,返到去一家人就想試吓先,一食之下不太甜朱古力味濃,蛋糕都算鬆、牛油味亦不太重,適合我們一家人口味,下次經過再幫襯。
買返去比細女做早餐,返到去一家人就想試吓先,一食之下
不太甜
一直很想試這一種古早味蛋糕!!但同類型店舖都很難買到..所以一直沒有試過因為我住屯門的關係,難得今天在元朗逛行時發現這店!在openrice打食評時發現我是第一個,想必這是新開不久的店吧經過時應該是剛好出爐,大約是6點多的時候吧我之前有2,3人在排隊有原味,芝士味,朱古力味,還有海苔肉鬆見到一大塊蛋糕在枱上,師傅正在切那是原味的,那當然是要新鮮出爐的吧要了一份原味$55元見到師傅熟練的把蛋糕切開,用牛油紙包好放到盒子裏,一個古早味蛋糕好大一份呀拿到蛋糕太興奮的關係,我錢都沒有找回就打算離開,是店員把我叫停把錢還我的,真是麻煩她了隔着蛋糕盒還可以感受到熱呼呼的蛋糕我便決定邊走邊吃了打開盒子有濃濃的蛋糕香味用手拿了一塊,覺得好好吃邊邊的外皮有點硬硬脆脆的感覺入面得濕潤又軟綿綿的蛋糕最重要的是不太甜,那是很難得的!可以食很多不都會覺得太甜因為太大份,所以食了一點便拿回家吃了真的很好吃,相信之後會大排隊,所以我決定後天再去買芝士味試一下
一直很想試這一種古早味蛋糕!!
但同類型店舖都很難買到..所以一直沒有試過
因為我住屯門的關係,
難得今天在元朗逛行時發現這店!
在openrice打食評時發現我是第一個,
想必這是新開不久的店吧

經過時應該是剛好出爐,大約是6點多的時候吧
我之前有2,3人在排隊
有原味,芝士味,朱古力味,還有海苔肉鬆
見到一大塊蛋糕在枱上,師傅正在切

那是原味的,那當然是要新鮮出爐的吧
要了一份原味$55元
見到師傅熟練的把蛋糕切開,用牛油紙包好
放到盒子裏,一個古早味蛋糕好大一份呀

拿到蛋糕太興奮的關係,
我錢都沒有找回就打算離開,
是店員把我叫停把錢還我的,真是麻煩她了
古早味蛋糕

隔着蛋糕盒還可以感受到熱呼呼的蛋糕

我便決定邊走邊吃了
打開盒子有濃濃的蛋糕香味
用手拿了一塊,覺得好好吃
古早味蛋糕原味

邊邊的外皮有點硬硬脆脆的感覺
入面得濕潤又軟綿綿的蛋糕
最重要的是不太甜,那是很難得的!

可以食很多不都會覺得太甜
因為太大份,所以食了一點便拿回家吃了

真的很好吃,相信之後會大排隊,
所以我決定後天再去買芝士味試一下

古早味蛋糕