2020-04-18 1599 瀏覽
有雜誌推薦呢間黃店,大大隻秋生個樣話好食,過咗好耐終於同朋友嚟一試究竟。兩個女子食量少,所以叫嘢就住就住,只試咗幾樣。首先上枱係一煲魚湯,天氣凍又落雨飲熱湯最正。依個係細份,兩個人都每人飲到3碗,但係!好腥!上枱非常滾燙,但依然聞到好重腥味,飲落更加係腥,湯係好飲,但怕腥既朋友最好“不了”。飲住魚湯,一碟貴妃蚌都上枱,跟人頭一人一隻,係平時都可以食到既好味,不過都跟平時一樣食到砂,唔知係咪每間既貝類都有依個問題。仲有碟芝士撈公仔麵無影到,點解?因為太好食,影唔切。本身想叫烏冬,但朋友唔鍾意食烏冬,於是叫咗邪惡既公仔麵,我本身對芝士無特別喜好,但今次如果唔係要矜持,我一個人可以食兩碟。最後上枱一份“don't 升班”骨,呢個真係有斑,唔使俾食環告。上枱前老細話會好細件,但本身唔係好食得就叫佢即管上,嚟到又唔覺。未試過慢煮其他野,但就呢件骨嚟講我覺得好油,包括臨上碟前淋既熟油,有d扣分,但整體嚟講係好食。骨煮到透,可以嚼,但始終件骨唔細,唔可以成件煮到擺落口。敗筆係d蔥同豉油,淋油個時淋d唔淋d,好多蔥上枱仲係生,個陣辣味同碟菜完全唔夾,對於我依d鍾意食蔥既人好唔友善。其實仲有一籠菜心,叫
兩個女子食量少,所以叫嘢就住就住,只試咗幾樣。
其實仲有一籠菜心,叫咗最普通個隻,本來以為會係原味,點知上枱係蒜蓉菜脯蒸,而且一餐飯食完先蒸到比我,我諗如果唔係我催單,老細可能仲慢慢劈緊柴。菜心係幾甜幾嫩,但我唔鍾意個菜脯同蒜蓉,始終睇名係無預期會咁重口。
鋪頭好細,裝飾幾靚,但個廁所門開咗,坐係度聞住廁所味食飯都幾無癮。個頭都好多餐廳,呢間可能要再加把勁先可以突圍而出。
埋單每人都過200,抵唔抵就見仁見智啦。
阿媽魚湯
貴妃蚌
慢煮東星斑骨
2020-03-30
貴妃蚌
慢煮東星斑骨
2020-01-21 1363 瀏覽
我們一行六人,第一次幫襯這間食肆,我們預先叫了小食:串燒一口牛,牛舌,猪頸肉,台灣黑椒香腸(牛舌太乾身 ,猪頸肉勁咸,但一口牛又冇乜味,只有香腸最正常呵),主菜叫了:芝士大……扇貝,蒜蓉大………聖子(正常夠味),龍蝦多士(勁少肉),咕嚕肉(正常),大蜆(冇味),芥末八爪魚(正常)。但最緊要一樣嘢:樓面伙計態度勁差(尤其是有個阿姐……似洗碗多個樓面嗰個),真正:得罪人多,稱呼人少,海鮮唔新鮮,食物超咸,份量少,肯定揾客笨,列明大聖子,大扇貝,完全超細隻,好肯定嗰句:永遠唔會再幫襯,奉勸各位:真係唔好幫襯這間食肆,簡直貼錢買難受!!!!!!!!!
2020-01-21
5 分鐘 (堂食)
2020-01-18 841 瀏覽
有時因為工作關係,間唔中都要去到堅離地城,放工時間又想食埋野先走,唯有係堅離地城食埋先走,同朋友行下行下,就行到去一個角落,就見到有間叫海鮮角落既餐廳,細細間,但都好多人,門口見到魚缸由的海鮮都好新鮮,就入去試下,因為當日星期五,都好full 下,係門口等左一陣,老闆就安排左二人枱比我地坐,雖然係二人枱,但都好大張,好夠坐,唔會話好逼果種。當日就點左個佢招聘既阿媽魚湯,好正,唔話好咸,甜甜地咁,有粟米同紅蘿蔔,好有一種阿媽屋企煲湯既味道。點左一隻芝士龍蝦,夠晒大隻,兩隻扇貝(斷隻計)好足料,一碗蠔仔粥(雖然話係蠔仔咋,但佢d蠔仔都有返咁上下大仔,唔係果d超細仔既蠔仔,總之睇落去都覺得好滿足。 除左海鮮之外,佢都會有一d小食同串燒,見到佢有個叫做蒜茸茄子,同魚香茄子,初時就係到諗個分別係邊,以為蒜茸茄子就好似好多串燒舖賣果d燒茄子咁,成條一開二,上面放d蒜茸去燒,丫,又唔係喎,上菜後,係一個個,一口咬落去,果種感覺,d茄子肉汁必出黎,好食。總之就好滿足。時此消費大約500元,兩個人食唔算貴,(我初時其實無睇價錢點餐,以為會過500)其實自己就真係好小食海鮮,唔識得分係唔係好食,但至起碼我

其實自己就真係好小食海鮮,唔識得分係唔係好食,但至起碼我覺得真係好食,好夠份量,真係有喜出望外既驚喜,下次再黎開堅離地城,“海鮮角樂”都會係我首選之一

2020-01-17
10 分鐘 (堂食)
  • 蠔仔粥
  • 蒜茸茄子
  • 阿媽魚湯
2020-01-13 2278 瀏覽
新居地區有唔少小店,重要係💛💛💛!之前已經食過一次佢哋嘅主打海鮮🦞,所有海鮮都係即叫即整,所以製作需時,價格亦都不菲,但係值回票價。所以今次encore,想試多d唔同既美食。我同老公叫左個「角樂精選」二人套餐 ᴴᴷ$688+10% ,食足八道菜 。♛♛♛♛♛♛♛♛龍蝦同埋蟶子都好鮮味彈牙,好新鮮,加蒜蔥粉絲呢個組合一定係無得輸😍😍😍😍😍,🦞龍蝦仲有條長長既紅色蝦膏架🤤🤤! ♛♛♛♛♛♛♛♛魚湯奶白色,味道夠鮮甜 ,好有住家湯既感覺,唔覺得有味精,食完個餐都唔會好口渴👍🏻👍🏻,淨係覺得唔夠喉😂。♛♛♛♛♛♛♛♛蠔仔碎肉粥入面既蠔仔隻隻漲卜卜好肥美,咬開勁juicy ,無腥味夠新鮮,正!♛♛♛♛♛♛♛♛手打蝦餅+手打肉餅雙併,我哋兩個都鍾意🦐蝦餅多d ,因為佢唔係好假個種彈牙口感 ,恰到好處之餘又有重蝦味。♛♛♛♛♛♛♛♛星斑扒味道正常,如果係清蒸就更正。♛♛♛♛♛♛♛♛羊扒羊味出眾,肉質夠鬆化,不過如果唔太好羊既朋友仔,可能會覺得好大陣羊騷味,未必鍾意。♛♛♛♛♛♛♛♛食到最后仲有個什菜煲,因為掛住傾計無影到🤪🤪。♛♛♛♛♛♛♛♛唯一一個唔係可以改善既地方係店員既態度有時麻麻,好似今次

♛♛♛♛♛♛♛♛
星斑扒味道正常,如果係清蒸就更正。

♛♛♛♛♛♛♛♛
食到最后仲有個什菜煲,因為掛住傾計無影到🤪🤪。

♛♛♛♛♛♛♛♛
唯一一個唔係可以改善既地方係店員既態度有時麻麻,好似今次我地請女店員幫我地加d水,佢第一個反應係大大聲「嗤」左聲,然後拿水壺過黎再「嗤」多一次😮。我地自問都係用有禮既語氣唔該佢幫手,而且只係食到中途第一次叫加水,個下的確令我地有hard feeling 🥺。不過又公道d講句,可能客人多,地方細,店員少,見到係忙到踢曬腳🙈。呢個女店員開頭都幾有禮貌,不過後期可能忙得際搞到個人好「蜢」😅。另外,我地覺得係老闆個位年輕人態度係keep住好好👍🏻 。小店加油💪🏻 ,應該會繼續encore!
2020-01-03
5 分鐘 (堂食)
  • 魚湯
  • 蒜蓉粉絲蟶子
  • 蒜蓉粉絲蒸龍蝦
2020-01-09 579 瀏覽
因為係黃店,所以專登同屋企人來懲罰下,點知食過一次後就愛上了🤤五香八爪魚鬚,叫之前會以為好似炒咁乾乾地,點知原來好多汁,點芥辣汁,真係一試愛上😋😋燒冬菇,燒娃娃菜,燒翠玉瓜:因為食過出面好多菜類串燒,好多時都會好乾咁,但叫左呢幾個食,放入口完全係估唔到咁多汁,真心超好味,所以翻啅左兩次💚💚奄仔蟹:家姐大讚好得,一流水準(因為我唔食所以我唔知)籠仔赤米蝦:家姐話當日啲赤米麻麻地芝士蒜蓉包:一碟6件,好鬼脆,好好食,所以叫多左1次👍醉雞中翼:一眾人(除左我,因為唔食肉)話非常好味,酒味好夠好入味其實仲叫左豬頸肉同台灣腸,但我已唔記得左大家comment😝😝😝當日大家一有野食來到就餓鬼投胎咁,所以唔記得影相,只得返啲碟,post相只係用來證明真係來過🤣🤣

奄仔蟹:家姐大讚好得,一流水準(因為我唔食所以我唔知)

籠仔赤米蝦:家姐話當日啲赤米麻麻地

• 燒娃娃菜
  • 醉雞中翼
  • 芝士蒜蓉包
2019-10-26 1340 瀏覽
自從堅尼地城地鐵站開通左之後,西環區就旺左好多,亦有唔少小店駐紮~ 海鮮角樂,店名頗有特色,店舖裝潢偏向日式,但一望餐牌,卻係茶記菜式😂😂芝士海鮮炒拉麵 配熱紅棗茶 ($78)好少見有炒拉麵,所以一見就想試下🤣 首先海鮮份量算多,主要係魷魚🦑~ 芝士味濃,拉麵口感ok ,唔會好淋~ 醬汁有啲偏乾身,如果醬汁份量再多啲,相信成個拉麵嘅口感會更smooth,味道更香濃~餐飲有柚子茶和紅棗茶(熱/凍)選擇,我揀左後者,紅棗味濃,明顯落左好多蜜糖,所以都幾甜下,飲完喉嚨都幾舒服😌總結,食物質素不過不失,味道亦似茶記質素~

芝士海鮮炒拉麵

芝士海鮮炒拉麵 配熱紅棗茶 ($78)

好少見有炒拉麵,所以一見就想試下🤣

總結,食物質素不過不失,味道亦似茶記質素~

2019-10-25
起初地鐵開通,堅尼地城開始多酒吧食肆,就去搵下食…見到呢間標榜新鮮長洲海鮮 🦀🦐🐙入去試下。 第一次食已經好難忘 ,啲海鮮真係超新鮮 第一次食琵琶虾刺身,真係鮮甜到不得了!!飲sake配海鮮😍🤩 無得輸🤘之後差唔多嗰個禮拜都去食,每次都食到好開心飲得好盡興🍻因為自己身體有事,冇去食差唔多成年…最近去食,老闆同伙計竟然仲記得我哋🕺💃 返到去好似見番好朋友😚,最緊要嘅係,食物質素冇變過👍👏海鮮依然好新鮮 ,大廚依然煮得好食,同D伙計又食又傾 😆就咁過咗一個愉快的晚上🌃🍻🍶
起初地鐵開通,堅尼地城開始多酒吧食肆,
就去搵下食…見到呢間標榜新鮮長洲海鮮 🦀🦐🐙入去試下。
之後差唔多嗰個禮拜都去食,每次都食到好開心飲得好盡興🍻

因為自己身體有事,冇去食差唔多成年…
2019-05-27 3394 瀏覽
上次試完午餐好抵食好正今晚冇煮飯再戰晚餐本身我有啲海鮮唔食 冇叫到餐呢度有四個類別 1海鮮 2串燒 3餸 4飯/麵/湯原來老闆本身做海鮮,所以拎啲貨先會咁新鮮,出面仲有個魚缸養魚,唔怪得啲食物咁新鮮先黎支Asahi 啤啤佢,好冰涼!大部分餸都好送酒!酒鬼嘅你要做好準備有兩個餸po咗story 唔記得影相, 証明真係好好食!另外,上次飲咗魚湯(必食!)蠔仔粥(勁鮮勁大粒蠔仔)五魚八爪魚 好鮮 熟得嚟有刺身感覺串燒叫咗三款牛舌 好厚 冇騷味大地魚蛋!好香好鮮 第一次食 好唔一樣台灣腸 - 老公至愛粉絲煲都啲菜新鮮 湯好飲 蝦米好香!第一次食串燒廣島蠔蠔 竟然好鮮!好juicy! 好香!糯米飯 好糯好香 冇味精味! 好耐未食過咁好食糯米飯!!必食!另外磯煮鮑魚po 咗IG story 冇影到相,呢度唔俾cap返自己張相 冇相睇兩人埋單$533 呢個質素 我覺得好值 西貢半價咁上下 一定會再去
上次試完午餐好抵食好正
今晚冇煮飯再戰晚餐

本身我有啲海鮮唔食 冇叫到餐
呢度有四個類別 1海鮮 2串燒 3餸 4飯/麵/湯

先黎支Asahi 啤啤佢,
好冰涼!大部分餸都好送酒!酒鬼嘅你要做好準備

有兩個餸po咗story 唔記得影相, 証明真係好好食!

另外,上次飲咗魚湯(必食!)
蠔仔粥(勁鮮勁大粒蠔仔)

五魚八爪魚 好鮮 熟得嚟有刺身感覺
五香八爪魚

串燒叫咗三款
牛舌 好厚 冇騷味
大地魚蛋!好香好鮮 第一次食 好唔一樣
台灣腸 - 老公至愛

串燒大地魚丸  厚燒牛舌  燒台灣腸

粉絲煲都啲菜新鮮 湯好飲 蝦米好香!

粉絲雜菜煲

第一次食串燒廣島蠔蠔 竟然好鮮!好juicy! 好香!

蒜燒廣島蠔

• 必食糯米飯
  • 八爪魚
  • 鮑魚
2018-11-15 2997 瀏覽
住喺附近成日經過,今晚係第一次幫襯。好驚喜佢哋除咗有散叫重有set,而且重有肉食,不過我哋淨係target海鮮。每一樣嘢都好好味,以後會再幫襯We live in this neighborhood but it’s only our first time visiting this restaurant. What’s special is that they don’t only have a la carte menu, there’s also set menu available for dinner. There are also meat options, but we only targeted seafood tonight. We liked every dish we ordered and we’ll be back again!

貴花蚌
花甲(油鹽水)
蝦米上湯什菜煲
2018-11-15
2018-08-08 2392 瀏覽
堅尼地城愈開愈多西餐,係附近返工除左食茶記或連鎖食店,有時都唔知食乜好。遇然經過一間唔太起眼嘅「海鮮角樂」發現佢有lunch set 。於是我地就去一試。Lunch set 佢有唔少家常菜選擇,價錢都好合理。平均$58 有飯有餸有野飲。我地四個人每人叫左一味餸share 。咁樣食lunch就最開心。我地今次分別叫左翠肉瓜炒蝦球、黑椒牛仔骨、即烤叉燒煎蛋同埋梅菜蒸肉餅飯。佢飲品有柚子蜜同埋苿莉花茶。每一度菜就好似阿媽煮嘅家常小菜咁,但味道都調較得好好味。真係好食過阿媽煮。老闆又好親切。不斷問我地要唔要加飯。同幾位同事一齊share 食。真係好relax

發現佢有lunch set 。於是我地就去一試。

2018-02-14 2103 瀏覽
Herad from friend that their food is good and not expensive. So gave it a try.Food was good but the waitress or owner (i dunno) who had a long face all the time. Rude and impolite. Seems we are begging her for something. We will never come again.
2018-02-06
2018-02-05 2191 瀏覽
星期五晚和太太撐枱腳。來到一間非常特色,喺西環嘅小店,專食海鮮嘅。有善嘅老闆介紹咗好多好好食嘅菜式,碟碟都超水準。尤其是個蒸蝦。老闆好特別用蒸籠蒸蝦,每隻蝦都好似手指尾般的大小,淡淡香甜。跟住老闆亦都介紹咗一個象拔蚌刺身。刀法鋒利,切出來嘅象拔蚌如紙一般的薄。咬落口清爽香甜,完全冇得彈。跟住係蒸蟹,大過拳頭少少的蟹身,內藏好香嘅蟹膏,好多鮮甜嘅肉,超有水準嘅食材。食材嘅質素,份量與價錢嘅對比,確實係超值。呢間係一間超有水準嘅海鮮餐廳,最緊要啲食材新鮮,所以一定會介紹朋友來食!
男友在雜誌上看到介紹,得知老闆自己家開魚檔的,對於我這個海鮮的愛好者而言,生日飯就那麼愉快的決定了😄😄😄想不到驚喜滿滿。所有海鮮不止新鮮,味道和料理方式都有驚喜。每一道都能感受到對料理的熱誠和用心!!磯煮鮑魚,讓我撤底對鮑魚的口感有了新認識,很軟,而且不會太咸👍🏻👍🏻魚湯+魚湯時蔬蟶子,鮮甜美味👍🏻👍🏻辣酒花螺很多時候都會有層辣油,但這個不會,而且味道是濃郁的,我好喜歡。可惜份量有點少,令人回味😋😋😋👇🏻👇🏻👇🏻男友整晚的最愛,慢煮東星扒,外酥內軟。味道尚可,是所有菜裹面,比較沒驚喜的一道。這個必推,聽老闆說蟹種是跟季節而決定,這晚我們吃的是爆羔奄仔蟹,蟹肉鲜甜之餘,蟹羔香爆了。

魚湯+魚湯時蔬

蟶子,鮮甜美味👍🏻👍🏻

👇🏻👇🏻👇🏻男友整晚的最愛,慢煮東星扒,外酥內軟。

味道尚可,是所有菜裹面,比較沒驚喜的一道。

海鮮不過不失,但蟹粥令人失望。侍應雖會主動添水,但縱容喧嘩吵鬧的顧客。座位空間狹小,極度不舒適。8位成人被擠在一張貼牆 6 人枱 - 3 星期前訂座時沒有說明,很明顯是為了多做生意。為增加生意額而降低顧客舒適度,要不得!不會再光顧此店!

不會再光顧此店!
2017-08-25
2017-08-01 1240 瀏覽
朋友生日來吃飯,要多謝店員熱情招待。可能因為到達時間比較晚,已經沒其他客人了,地方雖小但配上裝潢擺設氣氛非常好。食物質素也非常新鮮!私心推介燒小甜薯,外皮甜而不膩!平時少吃牛仔骨的我也要對這一般讚不絕口!一小塊剛剛好放進口裡,黑椒調味夠濃!
朋友生日來吃飯,要多謝店員熱情招待。
私心推介燒小甜薯,外皮甜而不膩!
2017-07-31
慶祝紀念