2021-05-04 1403 瀏覽
琴日一行六人,其中一個朋友幫襯咗三十幾年,同老闆好熟。我就第一次去,舖頭係全家人自己做晒嘅,老細就做埋廚師。粟米魚肚羹物超所值,八寶鴨就係必食,鹽焗雞就只係okay,冇傳聞咁好。所有嘢都超水準,價錢唔算平,但都算合理。另外因為個朋友同佢哋好熟,老細幫我哋買埋海鮮,而老細啲廚藝亦都相當好。腰果露係我第一次食,线本身唔鍾意食甜嘢,都覺得冇得頂。
琴日一行六人,其中一個朋友幫襯咗三十幾年,同老闆好熟。

我就第一次去,舖頭係全家人自己做晒嘅,老細就做埋廚師

所有嘢都超水準,價錢唔算平,但都算合理。

腰果露係我第一次食,线本身唔鍾意食甜嘢,都覺得冇得頂。
2021-05-03
2021-04-12 1779 瀏覽
終於試晒兩間大澳名店,可以同大家報告一下,因為唔想喺人哋個page寫另一間的餸,所以要睇晒兩間比較嘅朋友就麻煩去晒兩個openrice page睇。必食推介:1)紅燒豆腐/椒鹽豆腐:據說豆腐係老闆娘自家製,所以豆味特別香濃。2)豆漿:有靚豆腐梗係有靚豆漿啦,一jar jar咁叫先係正嘅。3)荔蓉炸卷:腐皮加芋頭蓉卷起再來一個厚切,落鑊炸再上碟,好食。4)芋頭魚:我估只要芋頭靚就一定做得好,滯就滯d,不過真係好味。5)腰果露:要預訂,長假期唔做,因為太花功夫。6)蝦醬炒飯:用大澳蝦醬都唔洗我多講啦。注意事項:1)有晚市。2)最好book位,落單一次過,加單有機會要等,因為真係太多人幫襯,book咗位都要等。3)有d侍應nice d,有d就cool d,大家落order最緊要守規矩🤣

必食推介:
5)腰果露:要預訂,長假期唔做,因為太花功夫。
6)蝦醬炒飯:用大澳蝦醬都唔洗我多講啦。

注意事項:
1)有晚市。
2021-03-29 2042 瀏覽
如果唔係當地原居民推介真係唔知有呢間好野,雖然叫素食,不過又有肉食,有趣,計我話最緊要好食。一口氣叫了五個餸,最有驚喜的是豆腐,豆味好香濃,問了店員才知道原來是老闆娘自家製,另外佢推介我地試埋個豆漿,一樣咁正。第二最愛就係荔蓉炸卷,由簡單的芋頭加上腐竹炸成,真心好食,我最愛香口野。排第三的係芋頭魚,佢都好好食,不過就係差荔蓉炸卷少少,但係都值得試,我最欣賞佢唔太油。第四樣我會揀腰果露,做到又香又滑,想試的朋友記住Book位時預訂。最後仲有鹽焗雞同八寶鴨,兩樣都好食的,只係無前面講的幾樣野食咁有驚喜。總結︰呢間野超旺,如果想食最好都係訂定位,而且訂咗位都基本上要等,不過D店員都好有禮貌同好好服務,等一陣都係非常值得的。
豆腐
鹽焗雞
八寶鴨/霸王鴨
芋頭魚
2021-03-27 1058 瀏覽
海韻素食唔係食素.....呢間係大澳好出名嘅食店,馳名嘅除咗八寶鴨就係鹽焗雞,腰果露,同埋豆腐。招牌素食就有芋頭卷,素雞等等。據聞以前真係賣素食嘅,所以佢餐牌入邊都有好多素食嘅選項,後來才有葷菜供應。八寶鴨係手工菜,唔係度度都有得食,而且要預訂,不過我就數來數去都數唔到入邊有八樣嘢,鴨入面最多嘅就係蓮子,栗子同咸蛋黃就最好食,其實就似係將隻鹹肉糭/裹蒸糭放咗入隻鴨入邊炆。呢啲嘢係會好想試,但就唔會成日都想食。鹽焗雞,好味,有雞味,嫩滑得來唔會覺得入面血淋淋。豆腐就真係正,無論係紅燒豆腐定係蒸豆腐,嗰個豆腐係有豆味,同街一般食到嗰啲唔同,香滑好多。對比其他傳統中菜館,佢嘅味道算係中上,不過中菜唔係我杯茶,始終太多汁,太多獻,太油膩,太濃味,一年或幾年食一次可以了。如果係去開大澳,都可以試下。唔記得講佢個腰果露,質素唔係次次一樣,今次朋友們話好食,我太飽冇食,上年食過覺得得個甜字。服務同埋環境就...大排檔格局,大排檔招呼,唔好太有要求。
海韻素食唔係食素.....

。呢啲嘢係會好想試,但就唔會成日都想食。

鹽焗雞,好味,有雞味,嫩滑得來唔會覺得入面血淋淋。

如果係去開大澳,都可以試下。
服務同埋環境就...大排檔格局,大排檔招呼,唔好太有要求。
2021-03-22 740 瀏覽
伙記傲慢無禮,態度之差之惡劣,絕對冠絕全港  不明白顧客為何要受氣、要被呼喝  地方不清潔  坐得擠逼  食物水準低下    烹飪功夫劣拙   白白浪費自攜貴價海鮮    撫心自問   不明白為何有人讚好   萬分奇怪  絕對不推介
伙記傲慢無禮,態度之差之惡劣,絕對冠絕全港
不明白顧客為何要受氣、要被呼喝
地方不清潔  坐得擠逼
食物水準低下    烹飪功夫劣拙   白白浪費自攜貴價海鮮
    撫心自問   不明白為何有人讚好
萬分奇怪
絕對不推介
2021-03-20
20 分鐘 (堂食)
  • 全完不值一到
2021-03-06 1109 瀏覽
去過大澳無數次,唔知點解無去過海韻素食館? 由大澳村口都要行上數分鐘才到達。知名菜式必須提前預留!我自己真的不知道為什麼佢個名係素食館,但係又有肉食,而且不論素或葷菜也見出色!在限聚令下,我們一行六人要分開兩枱坐。我們預留了一隻八寶鴨$450,(據說鹽焗雞也很出色,下次要試吓)。我自己不在狀態,點了一個白粥$12,其他還有椒鹽鮮魷$85、又要荔芋香酥卷$85、香菇時菜$72。因為要分枱坐,隻鴨也要分開上,相片好似唔係好吸引,其實真係好好食,好多料係入面,包括我最愛的漏油咸蛋王。一隻鴨有四個咸蛋王添,點都夠分那掛!個白粥也煲得好出色,好香好綿!我自己只係對個荔芋香酥卷有啲意見,個腐皮太厚了,不過各人各有口味,朋友又話好好,見仁見智吧!今餐食得好滿足!下次要再到訪!😋😋😋

今餐食得好滿足!下次要再到訪!😋😋😋
八寶鴨(相片只係半隻)
椒鹽鮮魷
荔芋香酥卷
明火白粥
2021-02-27
2 分鐘 (堂食)
八寶鴨(相片只係半隻)
椒鹽鮮魷
明火白粥
  • 八寶鴨
近期到大澳旅遊嘅人多了 ,他們的生意亦好了 ,所以不愁沒有客人。態度極之差劣 !他們的招牌雞,不是新鲜鷄,但價錢是新鮮雞的價錢, 絕對不值一試 。其他菜色都是平平。 本來山長水遠 去幫襯佢哋, 可惜態度極差失望而回。 一間餐廳除了食物質素及環境外,最重要係 服務態度 。就算一間餐廳 菜色十分美味, 但要客人受氣 哪裏有胃口吃呢? 不要短暫的生意興隆 就囂張個人 ,只不過係近排香港人冇地方好去 四處吃喝玩樂, 這間餐廳才生意好了起來。做人不要一朝得志 語無倫次。 希望佢哋好運!
2021-02-27 600 瀏覽
難得到了大澳,因為素菜聞名而來,本來已經走得累了,服務員的態度卻是更令人反感,尤其一名接待客人入座的門面,明明是他一直沒理會在門外等的客人,卻理直氣壯,惡狠狠的反駁說是有其他東西在忙。而且他還讓後到的客人先進餐廰。雖然食物的質素尚好,但這名員工的態度令人不悅以及生氣,他完全沒有服務應有的態度,相信不會再光顧他們了。還有,餐廳內環境不錯,可是坐位十分擁擠,枱上的分隔板又矮又隨便,而且等位的制度很亂,一大堆人擠在一起,在疫情下很危險。
2020-10-20 1569 瀏覽
聽說這店子很不錯。到大嶼山stayaction,從梅窩趕車到大澳,在暖陽下再走鄉間的小路約15分鐘才到。來者何人?小女子聞風而至。前天電話預訂了酥炸芋頭魚和腰果糊,來到海韻時,被告知腰果糊廚房只可盡力,眼見小店內客人滿瀉,現實明明白白。同行友人,同意先來一客紅燒豆腐。紅燒豆腐($75)-份量十足,有十多件豆腐,雖不是超級嫰滑,卻帶豆香,明明是紅燒,但不油不膩。正! 配菜有不少冬菇、時菜,材料豐富,不一會便被我們全部消滅。酥炸芋頭魚($100)-是海韻名物,新鮮熱辣上場。炸魚很大很香,但形狀、圖案、線條都較雜亂,影響外表觀感。芋頭質地很軟腍,酥皮有層次、很脆。附上的甜酸汁,味道甚佳,蘸點汁來吃,酥皮更有風味和口感。腰果糊($85/細窩)-這個得來不易的甜品最叫人期待,滿滿腰果香,吃得我一嘴巴的甜蜜。建議腰果先用烤箱焗/白鑊炒,應更香。每人分了兩碗,今夜小肚子恐怕會不依不饒的了。不用刻意地飄洋過海、攀山涉水巴巴的來;來了曬曬太陽;聽聽海韻,也沒甚麼好吐糟…漫長人生路,都是小事。
聽說這店子很不錯。

2020-10-20
15 分鐘 (堂食)
前果排猛咁開新素食po飛(buffet)呀,放題呀咁,令我地都猛咁試po飛呀,放題呀咁。A!係悶悶地之際,今次終於可以掃番間素食菜館喇!而且今次我地重出人頭地,衝出香港九龍,越洋過海,去到一個比香港(島)更大既島:大嶼山,裡面既大澳掃素添!呢間就係「海韻素食菜館」!大牌檔式素菜,人家是第一次唷~所謂「隻腳踏左入黎,就唔好諗咁易出得番去」,就係用黎形容呢到喇!知道大澳有素食,點可以唔試下就走呢~對於只有「大澳=蝦醬」呢個概念既我地黎講,南涌村13B就好似宇宙中既一個座標。不過,其實係非常易去:巴士落車後唔好「正常」地入市集,而係反方向去鹽田遊樂場,跟住隔離果條直路一直行,基本上已經可以到。沿路差唔多冇野遮頭,天時暑熱都真係金金地,不過兩邊既風景加埋寧靜既環境,都可以令你忘記自己既汗味。好,品嚐完汗味之後我地終於到左,YEAH!巨大招牌,重要係呢啲字款~地方唔係好大,但唔會太迫,所以都OK。照例食完個殼就開始驗真身喇!嗯?咦?個menu好似有啲違和感,但又講唔出係啲乜……其實呢到除左有素菜之外,亦有肉食適合唔同既食客。亦因為咁,我地只show素菜部份主要既menu。估唔到淨係兩版都已經揀到
A!係悶悶地之際,今次終於可以掃番間素食菜館喇!

呢間就係「海韻素食菜館」!大牌檔式素菜,人家是第一次唷~

好,品嚐完汗味之後我地終於到左,YEAH!
巨大招牌,重要係呢啲字款~
地方唔係好大,但唔會太迫,所以都OK。

照例食完個殼就開始驗真身喇!
嗯?咦?個menu好似有啲違和感,但又講唔出係啲乜……
其實呢到除左有素菜之外,亦有肉食適合唔同既食客。
亦因為咁,我地只show素菜部份主要既menu。
估唔到淨係兩版都已經揀到死去活來……
(其實除上面兩版外,重有係第頁)

折騰一番之後,我地揀左以下三位佳麗:
時菜素鮑魚
第一次黎食第一樣野就遇到必食之選!素飽魚閃爍反光,厚度剛好,彈牙,飽魚汁香滑唔濃味,時菜(生菜)新鮮。

羅漢齋炒麵
羅漢齋炒麵
由於上面果位佳麗令味蕾太興奮,相對地顯得佢好味得黎平庸
如圖所見,料都係豐富既~有時菜、菇、栗米B、豆卜等。
其實羅漢齋炒麵呢啲本身都係啲穩陣派既野黎既~

酥炸芋魚
沉寂左一陣然後又遇到不得之了既佳麗!
就咁睇唔係好覺,一拮落去就。。。脆,好脆,係卜卜脆!
好中意佢既炸法,猶如正宗果啲日式炸物,雖然係炸但唔油。
但層皮再爆脆都係表面野黎者,我地呢啲講內涵既~
哦!?什麼!?
……啲芋頭真係好正!新鮮出爐熱辣辣,夠芋香,而且十分十分之鬆軟,必定要試!(請原諒我用詞既貧乏)
*隻魚眼係咩黎留番比大家估下。
**其實第一下見到佢唔知點解覺得有啲驚……(完全係個人感覺)

另外,除左以上三位之外,店員重有推薦我地食佢地自家制既豆腐,重有唔同烹調方式過你揀,如炸燉蒸。靚野當然要用蒸啦,其實我地都叫左,都係好滑好好味,可惜冇相……

總結:
睇番上面食評,感覺好似有啲假,好似打手……
不過由於其實冇好期待過,所以有啲意料之外,然後又會激起興奮既荷爾蒙。
當然,大澳好少會成日去,但如果係去,又未試過呢間,真心可以試一次,但要留意最好一早訂位啊!
2020-06-20
慶祝紀念
父親節
2020-02-24 2233 瀏覽
大家近日都避炎,紛紛到郊外呼吸新鮮空氣。我們都不例外,行山過後先到橋附近買蝦和魚,帶到海韻加工,加幾個小菜就個個滿足咁回程。先來一個豉油王大蝦,餐廳好細心咁幫我哋開邊炒,蝦肉都沾上味道,好正!跟住就必叫的椒鹽鮮魷,炸粉唔厚,魷魚啖啖肉,彈牙鮮甜!然後有兩條帶來加工的清蒸魚,火喉剛剛好,唔會un!!加一個金銀蛋白菜同揚州炒飯,真係好滿足。今餐唔計帶去的海鮮只係7百多元,非常抵食!已經食過海韻好幾次,每次都唔會令人失望的!

跟住就必叫的椒鹽鮮魷,炸粉唔厚,魷魚啖啖肉,彈牙鮮甜!

然後有兩條帶來加工的清蒸魚,火喉剛剛好,唔會un!!

加一個金銀蛋白菜同揚州炒飯,真係好滿足。

2020-02-22
武漢肺炎疫情嚴重,人人自危都不敢外出。但在家實在太悶,決定去行山,去郊外吸新鮮空氣⛰。今次行東澳古道,東涌去大澳。每次到大澳除了食沙翁小食之外,都好懷念食素菜,決定黎到大澳南涌村既海韻素食館緬懷一番。一行三人, 座無虛席,好多行山人士高談闊論,識食既人先會黎到呢間素食餐廳搵食。店員反應迅速,先遞上熱茶,再放下餐牌🥰菠蘿生根🍍 (HKD 75): 生根打邊爐🍲就食得多,食落好似咕嚕肉味但竟然係齋,低卡路里,一口接一口, 酸酸甜甜既咕嚕汁好開胃,配料吾簡單,用上三色椒炒,罐頭🥫菠蘿片,絕不馬虎。大推酥炸芋魚(HKD 100): 香氣撲鼻,其實是用上新鮮香芋做成魚既造型,炸芋魚份量十足,手掌🖐️咁大,外層炸粉一點都不厚,金黃色外表好吸引,一大開全是芋泥溶,焾身到呀婆都食到,蒸得好透徹,食到源材料既芋香味,淋上甜酸汁,提升到另一層次。西檸豬扒(HKD 75): 吾係好夠酸同埋檸檬🍋味,似豉汁炒豬扒咁,不過吾緊要出奇地好食,因為豬扒好夠鬆軟,又吾會有鬆肉粉既味,仲要一絲絲既豬肉絲都咬到出黎,吾緊好似食緊有汁既豬肉乾。😃羅漢齋炒麵🥢 (HKD 58): 麵底非常脆口,個汁又吾會太咸,素菜料又多,吾錯

羅漢齋炒麵🥢 (HKD 58): 麵底非常脆口,個汁又吾會太咸,素菜料又多,吾錯。🥢

總結:
大推酥炸芋魚 香脆可口 食材新鮮
價錢實惠公道 茶芥每人6蚊

2019-07-19 2291 瀏覽
大澳落船後,沿橋走向二澳方向,係橋既出口已有指示牌指向海韻素食菜館。二人同行,點左兩個菜式。一係:腐皮卷雙拼素鴨。本來猶豫緊要邊樣素菜,老闆娘話可以雙拼,於是揀左腐皮卷同素鴨。兩樣食落唔算油膩,但比較之下,腐皮卷較為出色。腐皮卷包住荳芽、紅蘿蔔絲、木耳絲,爽口得黎食多幾舊都唔膩。第二樣係:麻婆豆腐,可選素肉粒或豬肉,我地今次就揀左豬肉。豆腐大大舊,微炸既表面同滑滑既質感配合,撈埋肉碎落白飯係唔錯既選擇。另外叫左一杯老闆娘話係自家製既豆漿,細細杯但豆味都幾香濃。注意既係,呢到70-80$不等既小菜份量偏多,二人叫兩個餸未必食得曬,我地最後都要將食淨既素鵝拎走。
大澳落船後,沿橋走向二澳方向,
係橋既出口已有指示牌指向海韻素食菜館。
二人同行,點左兩個菜式。
另外叫左一杯老闆娘話係自家製既豆漿,細細杯但豆味都幾香濃。
2019-07-19
2019-03-25 2411 瀏覽
前兩年一試難忘架百寶鴨同手磨架腰果糊,個時係大澳買海味架舖頭老闆娘介紹的,她果然冇介紹錯,唔係個個都識去,因為好多人都係在食街個邊找尋食。因為佢係巴士落車總站,向碼頭方向,仲要經過條長橋後轉左邊第一間舖頭就係拉。因早上雷暴大雨,大家商議後就說死就死拉,入去大澳後天暗又冇雨,清涼唔熱唔凍。正,重要係星期六都冇太多人潮個下正。推介食物:椒鹽豆腐:自家製豆腐,豆味香濃。八寶鴨:記得要預訂,因每日限量。唔係就有得睇冇得食。鴨肉蚊到用刀輕輕切也切得散開,勁淋勁入味。内藏幾粒咸蛋黃,加埋半邊淋了的蓮子同栗子加埋d汁拌食,真心勁好好好好好味!我仲打包埋d餸尾走。腰果糊:係老闆娘親自做,腰果抄完後即磨,一上枱已被香味吸引,未食都知有幾好味,8大1小叫了中碗,每人仲飲到2碗超值。真的好鬼好味!姪女食到唔停口就知掂!鹽香雞:真係雞有雞味架。

推介食物:
椒鹽豆腐:自家製豆腐,豆味香濃。

八寶鴨:記得要預訂,因每日限量。唔係就有得睇冇得食。
鴨肉蚊到用刀輕輕切也切得散開,勁
我仲打包埋d餸尾走。

腰果糊:

鹽香雞:
真係雞有雞味架。
2019-03-03
  • 鹽焗雞
  • 八寶鴨
2019-02-20 1852 瀏覽
工作關係到左大澳呢間野食飯,當日係食晏, 個餐牌冇乜特別,所以五個人都係就咁叫碟碟頭飯, 個侍應嚟到,我同佢講要碟芙蓉蛋飯 , 因為太肚餓嘅關係,我就同佢講話要多飯,跟住另外個同事又話要多飯,跟住個侍應態度就非常差同埋非常大聲仲鬧人,同我哋講話唔會同你哋逐個寫,因為太麻煩又,又話多飯又話少飯,出到來你哋唔夠先算 ,我既感覺實在非常震撼,因為未試過食飯幫襯都會畀人鬧 ,真係陰公豬, 碟芙蓉蛋飯淨係得蛋同埋火腿非常精彩,相信第二度會好難食得到咁嘅風格。
2019-02-20
午餐