2021-11-27 1751 瀏覽
屋企人一向鍾意食中菜,海港酒樓成日都去,今次我哋三個人就嚟咗食晚飯。叫咗半隻燒鵝,燒得好香,皮脆,燒鵝又唔肥,冇好多汁浸住,唔會過鹹,高水準。叫咗兩個小食,鴨翼,同埋酒糟鴨舌,好入味,好好食。跟住叫咗兩個煲仔小菜,一個係薑蔥美國桶蠔,炸粉太多,太厚,不過廚師好細心將每隻號切開一半嚟咋,唔使一人一大隻。不過不失啦。仲有一個豬腩片炆魚扣,魚扣炆得好淋,好入味,攞滿分,不過豬腩片出太多油,之後其他配菜太油食唔到。整體來講,煲仔小菜可以改善下,燒鵝,小菜,非常好食。****************評分 : 6.5/10簡評 : 燒鵝今次攞滿分
叫咗兩個小食,鴨翼,同埋酒糟鴨舌,好入味,好好食。
整體來講,煲仔小菜可以改善下,燒鵝,小菜,非常好食。
****************
評分 : 6.5/10
簡評 : 燒鵝今次攞滿分
2021-11-26
2021-11-16 1260 瀏覽
肉肉🦊強烈推薦的當然是他家的紅米腸了,OMG和點都德的味道差不多,是裡面酥酥脆脆帶一顆蝦仁🍤,外面糯糯的,配上豉油非常美味。再說蘿蔔酥,本身肉肉🦊不喜歡蘿蔔,但是酥脆一絲絲的蘿蔔酥,稍不謹慎就會掉渣的口感你不想體會一次嗎?接著還有鮑魚燒賣皇,裡面有一顆蝦仁。.然後小🐤胃超高評的幾個菜,因為他平時完全不愛早茶,他卻說腐皮素燒鵝很好吃,脆脆的豆腐皮里包裹著各種素菜,口感豐富,還有一個是中山甜薄撐,是糯米,椰蓉碎花生🥜做的,口感層次非常豐富,糯而不甜。.甜品🍮不知道為什麼都很便宜,我們點了芒果布丁和楊枝甘露,出品也都很贊,據說他家的鳳爪也很好吃,下次有機會再去試試。.店名:海港酒家地址:全港很多分店,我去的是位於太子維景酒店🏨一樓的,位置寬敞舒適
店名:海港酒家
2021-04-20 3300 瀏覽
今日一大班朋友共七個人聚會 慶祝生日,來了這家位於旺角維景酒店二樓的酒家,朋友說這裏的套餐非常抵吃。點了兩個二人套餐和一個四人套餐。人均265 包加一茶介和飲料實在非常超值。套餐基本上包括 澳洲龍蝦伊麵,清蒸龍躉班,鹽燒六頭鮑魚,西蘭花如意炒帶子,翡翠炒龍躉球,上湯焗蝦球伊麵, 燒腩仔, 脆皮醬燒雞, 咕嚕肉, 燒鵝叉燒雙拼,基本上份量絕對令你要扶牆離開。特別喜歡吃鹽燒六頭鮑魚,實在炸得非常香脆。清蒸龍躉班也很嫩滑,脆皮醬燒雞 也做得非常好 很有雞味,燒腩仔完全沒有肥肉,而且燒肉皮非常香脆。龍蝦伊麵和大蝦球伊麵 味道也很香濃,基本上所有菜式 都做得有不錯的水平,這個價錢實在難得。絕對誠意推薦👍

2021-04-20
  • 鹽燒六頭鮑魚
2020-06-06 3488 瀏覽
位於維景酒店一樓有海港,是飲茶的好去處。這次我們叫了早茶的優惠點心牛肉腸、蝦餃、柴魚花生粥、鮑汁鳳爪、香茜餃。蝦餃好吃,蝦肉新鮮,吃起來很爽口,但被可以再薄一點就更好了。柴魚花生粥的味道很好,他用了花生、柴魚和鹹豬骨一起熬製,粥底也很綿滑,就是鹹了一點。牛肉腸很好吃,很滑。鮑汁鳳爪花生很入味,就是煮的時候可能過了火,鳳爪的面有點兒焦香味。香茜餃皮薄,餡料多,裏面還包含了冬菇、紅蘿蔔絲和蝦肉,這個配搭得非常好。
2020-05-24 2704 瀏覽
呢個週末,幾個好耐無見嘅朋友約我飲茶位於旺角區嘅維景酒店,頂多係間三星級嘅酒店,好處係交通便利同購物方便,過去好多自由行嘅內地客入住,樓上有間酒樓,亦係好平民化。我第一次嚟呢處,感到地方幾大同光猛,但環境就頗嘈雜。朋友一早九点幾嚟攞咗位等我哋。桌上有四、五張紙感覺都算多嘢食, 由於重早,我哋祇係叫点心。 粥底較稀,唔見柴魚,祇有猪骨同少量花生,加咗幾舊油條喺粥,怪芋絲就唔覺,但食到满口油,重食出油唔係靚油一般係一個比較好嘅点心,真係有姬松茸有蝦有肉,但食唔出香茜味蟹子同蝦肉都有👌總括呢度整體水平,招呼OK,衛生有進步空間,点心麻麻,勝在價錢平,對要求唔高嘅茶客應該可以!
呢個週末,幾個好耐無見嘅朋友約我飲茶

柴魚花生粥

芋絲長春卷

芋絲就唔覺,但食到满口油,重食出油唔係靚油

一般

係一個比較好嘅点心,真係有姬松茸

維景'香茜餃

有蝦有肉,但食唔出香茜味
蟹子原隻蝦燒賣

蟹子同蝦肉都有👌

2020-05-23
2020-05-20 2091 瀏覽
同朋友慶生, 咁去到呢間酒家, 佢有餐選擇, 咁我就叫咗T825呢個餐。但係, 當中個湯, 本應係濃湯花膠煲螺頭; 但係就話無得提供, 只係有冬瓜盅。  兩個湯, 我相信食過中餐嘅朋友都知價錢係唔一樣啦, 但係同酒家講, 佢地原全無理, 只係無限LOOP住話得冬瓜盅, 得冬瓜盅咁....都無計啦, 都坐落, 唯有都照叫啦。因為佢話全部餐都係只係冬瓜盅......好啦, 個湯嚟啦, 係暖嘅....同埋唔係冬瓜盅, 只係冬瓜湯。冬瓜盅, 係有個盅架嘛!到最後, 咁有D野食唔晒, 個呀姐話俾個膠袋我裝, 咁我諗住佢咁講係唔使收錢啦....最係收咗一蚊, 但係一個盒又係一蚊, 唔明點解佢地會咁樣對待個客, 咁如果係一樣價錢, 咁我梗係要盒啦, 起碼唔會漏汁....只係怪自己天真同傻。點解會無客人幫趁, 總係有原因的。

點解會無客人幫趁, 總係有原因的。
2020-05-19
2020-04-14 1600 瀏覽
一家大細好耐冇飲茶啦今次嚟試試佢哋嘅點心啦。首先坐低就叫咗個香片飲茶味都夠清香。跟住我哋就叫咗個家鄉煎薄餅,由細到大都係食呢個佢真係煎得幾香下。夠薄餅都算搓得幾夠薄, 薄餅又唔會太過油,啱晒我呢排減肥又可以食幾塊!跟住我哋仲叫咗個饅頭,本身以為普普通通,淨係啱老人家。原來呢個饅頭都幾有饅頭嘅香味。食咗好似係平民但係有高水準嘅點心。除咗嗌呢兩款點心我哋仲叫咗布甸甜品,甜品就普普通通冇乜特別如果下次有機會一定會試吓佢哋嘅紅豆糕。
一家大細好耐冇飲茶啦今次嚟試試佢哋嘅點心啦。
首先坐低就叫咗個香片飲茶味都夠清香。
除咗嗌呢兩款點心我哋仲叫咗布甸甜品甜品就普普通通冇乜特別如果下次有機會一定會試吓佢哋嘅紅豆糕。
2020-03-29 924 瀏覽
今日放假,約咗屋企人一齊去太子飲茶!呢間海港喺太子維景酒店一樓,環境比起其他海港坐得舒服!今日都叫左唔少點心,有燒賣,腐皮卷,灌湯餃,煎腸粉,棉花雞,香茜餃,仲有碟蝦球伊麵!今日最好味就係碟蝦球伊麵,個玻璃茨整得好好,蝦肉質地幾彈牙,份量仲好多,我地仲食唔晒仲要打包添!但係腐皮卷就麻麻了,腐皮一啲都唔脆,好似冇炸過咁!下次一定唔會再叫腐皮卷!

2020-03-14 806 瀏覽
今晚約咗朋友去太子維景酒店入邊嘅海港酒樓晚餐,睇完餐牌大家都唔知食什麼好就不如唔使諗叫個4人套餐試試,見個套餐都幾豐富又唔貴~有蝦球伊麵,鮑魚遼參西蘭花,竹笙海王翅,清蒸沙巴龍躉,燒鵝,橙汁一渣汽水或啤酒兩罐,蝦球伊麵一般啦鮑魚遼參都可以有4隻鮑魚都算大隻,竹笙海王翅每人兩碗有多味道材料都可以,燒鵝就真的失色實在太肥皮又唔脆扣分,值得一讚就是條沙巴龍躉蒸得剛剛好好滑,4人套餐都係$788每人都係二百元叫做又有鮑魚又有魚又有翅食ok啦
,值得一讚就是條沙巴龍躉蒸得剛剛好好滑
  • 清蒸沙巴龍躉
2019-10-05 3452 瀏覽
阿拉斯加長腳蟹當造,海港酒家每斤都只喺賣$148,近乎批發價咁濟,難得咁抵緊喺要搵埋朋友仔一齊擦番餐勁嘅!做緊大特價嘅緣故,酒樓晚市非常旺場,閒日7點鐘去到酒樓攞飛等位,都要等成差不多個幾兩個鐘先有得入座。如果打算食蟹的話,入座前記得向職員揀定蟹嘅大細,唔喺好快就比人揀哂心水size嘅長腳蟹。我地食個時大部份嘅長腳蟹都由5斤尾6斤起跳,無番三四個人都未必食得哂,記得約多幾個朋友嚟開心share。原隻清蒸長腳蟹喺唔使加手工費嘅,如果想試下其他烹調做法,茶樓都提供左好幾款比大家選擇,例如用蟹膏炒飯等,但就需要每款另加$100加工費。主角長腳蟹終於上枱啦,落單後都等左大半個鐘先有得食。金黃色嘅蟹膏最突出,味道咸咸地帶濃郁嘅油香味,所以我地都特意叫左炒飯打算用蟹膏嚟撈飯食。長腳蟹另一吸引人嘅地方就係佢又長又粗壯的腿,枱上每人都有一把較剪比你慢慢拆開蟹殼食肉,長腳蟹身形大所以拆肉都唔算難。打開蟹殼,入面係鮮甜嘅蟹肉,肉質口感好好完全唔霉,証明隻蟹的確新鮮。長腳蟹底下加左蛋白一齊去蒸,蛋白吸收左蒸蟹個時流出嘅精華,食落鮮味十足。四個人食蟹再加兩個小菜,埋單約$1200,價錢合理,食物質素有水準,大

四個人食蟹再加兩個小菜,埋單約$1200,價錢合理,食物質素有水準,大家都食到好滿足咁離開。
  • 阿拉斯加長腳蟹
2019-08-27 2039 瀏覽
同屋企提早做中秋節,因為臨近正日,價錢會愈貴我哥哥好喜歡來這裡,應該因為佢地點方便而且又抵吃今次有家庭成員外遊了,所以人數好少,我地叫了個6人餐,再散點了一個小炒王第一個上枱嘅係蟹肉蝦球面,個獻好足,cover 哂成個面,蝦亦有好多之後來個湯真係物超所值,花膠螺片好足味,又夠熱,非常好飲燒味拼盤略嫌細碟,但燒鵝啖啖肉,唔會比塊骨你食!西蘭花炒帶子同樣地好多帶子,西蘭花亦爽口!鮮竹魚腐漫時蔬個魚湯都很有味龍躉都算大條,蒸到剛好,加點豆豉調味全部餸都好份量好足,非常滿意呀!
同屋企提早做中秋節,因為臨近正日,價錢會愈貴
我哥哥好喜歡來這裡,應該因為佢地點方便而且又抵吃

之後來個湯真係物超所值,花膠螺片好足味,又夠熱,非常好飲

燒味拼盤略嫌細碟,但燒鵝啖啖肉,唔會比塊骨你食!

西蘭花炒帶子同樣地好多帶子,西蘭花亦爽口!

鮮竹魚腐漫時蔬個魚湯都很有味

龍躉都算大條,蒸到剛好,加點豆豉調味
全部餸都好份量好足,非常滿意呀!
2019-08-25
2019-08-13 1827 瀏覽
朋友傾起上嚟講起食長腳蟹, 講到個個心思思, 即刻吹雞, 估唔到有十個人和應, 當然揀選最近大家的地方油尖旺, 最後選擇咗 太子維景酒店海港地方 唔算好大, 大家冇乜主意主要係食長腳蟹, 費事諗叫咗個長腳蟹圍餐蟹是新鮮即撈, 如果超過四斤半另計, 我們揀的長腳蟹 另補多十一兩。長腳蟹 鮮甜 肉質實, 蟹膏多 其他朋友 不喜吃差不多我全放到肚裏, 可愛的膽固醇, 真是抵讚!乳豬正常, 不過不失。西蘭花帶子炒蝦球, 帶子肉質鮮甜, 蝦大隻而且爽海苔 炸蝦餅, 我自己感覺麻麻,乾身, 好似不合拍瑤柱竹笙海皇燴生翅, 翅很少, 不過對他本來就沒有要求。清蒸 沙巴龍躉斑, 估不到這麼大條, 差不多有兩斤, 火候剛好, 滑, 喜歡吃魚的我 又不停吃吃吃原隻鮑魚扣花菇, 鮑魚妥爲大隻不過冇乜味道, 花菇厚,不爽。脆皮燒雞, 不是我至愛,所以沒有吃 不評, 不過好像同枱的人全打包走了櫻花蝦海皇炒飯, 非常正足足食了兩大碗, 炒得很乾身, 配合鹹鹹地的櫻花蝦, 鹹香味重最尾 漏了單 我們發覺 大蟠桃 沒有來, 廚房立即再蒸總括來說 餸份量很足, 我們足足打包咗四大盒, 明天下午 午餐又慳番不過美中不足的
乳豬正常, 不過不失。
西蘭花帶子炒蝦球, 帶子肉質鮮甜, 蝦大隻而且爽
海苔 炸蝦餅, 我自己感覺麻麻,乾身, 好似不合拍
瑤柱竹笙海皇燴生翅, 翅很少, 不過對他本來就沒有要求。
最尾 漏了單 我們發覺 大蟠桃 沒有來, 廚房立即再蒸
不過美中不足的是上菜太快, 好像趕頭趕命趕我們走, 感覺不太好。 叫侍應慢慢上, 回答我說圍餐是這樣的, 後來再叫另外一個女部長 他入廚房幫我們 叫廚房師傅慢點出菜。
總括而言每人 400元, 覺得非常抵
2019-08-08
  • 長腳蟹
2019-08-02 1342 瀏覽
因之前同事去過海港酒家幾間分店食飯,所以佢比較過,覺得呢間少人,坐得舒服,所以就特意推介我哋去。當時侍應話如果唔想個半鐘,就要交枱的話,就要揀冷氣機底坐,搞到我哋有半圍枱的人都要捱住好大冷氣食飯。蝦乾通菜煲,通菜很嫩也很爽脆,伴著蝦醬同蒜頭味,沒有過鹹,要挑剔的話,就是油份略多而已!蒜𦴦粉絲蒸蟶子皇蒜蓉香氣撲鼻、蟶子肉厚爽身。夠鮮味,不會韌!帶子腸粉,好差,係蒸得薄滑,但一夾就黏住易爛,腸粉包住西生菜,食倒好少腸粉。
2019-08-01
2019-07-20 1290 瀏覽
星期四晚同一班同事去這間太子維景酒店的酒樓食飯,因之前同事去過海港酒家幾間分店食飯,所以佢比較過,覺得呢間少人,坐得舒服d,所以就特意推介我哋去。當時侍應話如果唔想個半鐘,就要交枱的話,就要揀冷氣機底坐,搞到我哋有半圍枱的人都要捱住好大冷氣食飯,所以酒樓真係要改善一下,侍時應的服務態度,明明當晚無滿坐的,好彩嗰日我冇病到,如果唔係真係弊。撇除這個問題,其實當晚嘅超值全包宴係超抵嘅,以下落黎我介紹番佢個套餐先:1) 鴻運喜慶乳豬件: 好怕乳豬好咸或d肉好硬,但這個完全無,而且仲皮脆肉嫩,一讚2) 泰式炸墨魚餅:好驚喜,無諗過甘大件,而且皮脆得嚟墨魚肉仲好彈口,真係唔錯3) 翡翠蝦球炒帶子: 蝦同帶子都算大粒,味道不過不失4) 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦:雖然我食龍蝦會敏感,但見同事爭住話幫我食埋我嗰隻,甘應該好好味啦5) 私房欖豉蒸龍躉斑: 同事需要話唔慣用豉汁蒸龍躉,但個個都讚不住口,話龍躉肉好滑,話條魚嘅火喉控制得好好,所以都唔錯。6) 脆皮醬燒雞: 不過不失,唔鹹。7) 歡樂大蟠桃: 估唔到食到最尾一道菜,都有咁大嘅驚喜,壽包大過我隻拳頭,而且仲有分奶黃餡同蓮蓉餡,個個同事都爭住食奶黃餡

鴻運喜慶乳豬件,翡翠蝦球炒帶子, 泰式炸墨魚餅

1) 鴻運喜慶乳豬件:
好怕乳豬好咸或d肉好硬,但這個完全無,而且仲皮脆肉嫩,一讚

2) 泰式炸墨魚餅:
好驚喜,無諗過甘大件,而且皮脆得嚟墨魚肉仲好彈口,真係唔錯

3) 翡翠蝦球炒帶子: 蝦同帶子都算大粒,味道不過不失

蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦

4) 蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦:

私房欖豉蒸龍躉斑

脆皮醬燒雞

6) 脆皮醬燒雞: 不過不失,唔鹹。

歡樂大蟠桃

7) 歡樂大蟠桃: 估唔到食到最尾一道菜,都有咁大嘅驚喜,壽包大過我隻拳頭,而且仲有分奶黃餡同蓮蓉餡,個個同事都爭住食奶黃餡,超搞笑
2019-07-04
鴻運喜慶乳豬件,翡翠蝦球炒帶子, 泰式炸墨魚餅
蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦
私房欖豉蒸龍躉斑
脆皮醬燒雞
歡樂大蟠桃
2019-02-26 2937 瀏覽
上星期 朋友請食飯 為方便大家 所以在太子附近...酒樓大概7點的時候就客似雲來!幸好有預先訂枱此店一向都有做很多優惠,但當天可能還是春節期間,所以優惠無做我們點了蝦乾通菜煲,通菜很嫩也很爽脆~伴著蝦醬同蒜頭味~沒有過鹹,要挑剔的話,就是油份略多而已!蒜𦴦粉絲蒸蟶子皇蒜蓉香氣撲鼻、蟶子肉厚爽身。夠鮮味, 不會韌!粉絲極柔軟, 撈些蒜蓉同豉油汁入曬味惹味與鮮味集於一身,可算是當晚天衣無縫的組合!叉燒例牌,送上檯時仍熱, 燒得香, 份量很多,叉燒肥瘦剛剛好。都好林身,唔會太硬,太乾。白灼蝦每隻都是游水貨色。用白灼能帶出蝦肉的甜美及爽口彈牙。如果想味道更鮮,不防蘸點一下特別調教的甜豉油清蒸大海石班 火候控制得很好,魚肉新鮮,豉油好味,雖是養斑。名字叫得大海石斑也不怕貨不對辦。因為養斑也是在大海裏的漁排養的。服務員招呼好, 食材不錯.酒樓環境氣氛都好, 是旺角區首選中菜酒家.
上星期 朋友請食飯 為方便大家
所以在太子附近...
酒樓大概7點的時候就客似雲來!
幸好有預先訂枱
此店一向都有做很多優惠,
但當天可能還是春節期間,所以優惠無做
我們點了蝦乾通菜煲,通菜很嫩也很爽脆~

伴著蝦醬同蒜頭味~
沒有過鹹,要挑剔的話,
就是油份略多而已!
蒜𦴦粉絲蒸蟶子皇
蒜蓉香氣撲鼻、蟶子肉厚爽身。
夠鮮味, 不會韌!

粉絲極柔軟, 撈些蒜蓉同豉油汁入曬味
惹味與鮮味集於一身,
可算是當晚天衣無縫的組合!
叉燒例牌,送上檯時仍熱, 燒得香,

份量很多,叉燒肥瘦剛剛好。
都好林身,唔會太硬,太乾。
白灼蝦每隻都是游水貨色。

用白灼能帶出蝦肉的甜美及爽口彈牙。
如果想味道更鮮,
不防蘸點一下特別調教的甜豉油
清蒸大海石班 火候控制得很好,

魚肉新鮮,豉油好味,雖是養斑。
名字叫得大海石斑也不怕貨不對辦。
因為養斑也是在大海裏的漁排養的。
服務員招呼好, 食材不錯.

酒樓環境氣氛都好, 是旺角區首選中菜酒家.