2019-10-26 436 瀏覽
Since my colleague and I need to work OT tonight, we decided to go nearby for a quick dinner before going back to office. We went to 海匯粥品, in between of Quarry Bay and Tai Koo MTR .They served local Hong Kong breakfast, such as congee, noodle soup or fried noodle, rice roll and drinks etc. Iced soya drink - The staff said it was hand made by themselves, and it was grind till smooth and sweet, with strong soya bean taste. Fried dough in rice roll - Fried dough was crispy and rice roll was made on

Fried dough in rice roll - Fried dough was crispy and rice roll was made on the spot, served hot. Rice roll was steamed till soft and smooth.

Congee with dried oysters and minced beef - Congee was cooked till soft and smooth, flavourful as well as it absorbed the essence of dried oysters. Dried oysters were chewy and smooth.
都吾知幾耐無認認真真咁坐系間粥店到食粥,比好多中式、西式、自助餐等控制哂日常其實得閒食反碗粥都系吾錯既選擇。首先講下間粥店既感覺,系充斥住「人間有愛」既食肆,留意到老闆娘有好多熟客尤其是老人家,同連鎖式經營既餐廳相比下呢一點真系好難能可貴。店鋪裝修吾算華麗但勝在做到好一致,一致在牆磚既花紋同碗碟做到好Match。🔷滑牛粥粥底煲得好錦而且吾稀水,用料十足,因應個人超好再落埋胡椒粉會更上一層樓。到滑牛部分,都有為數吾少既分量,滑牛大細切到岩岩好,系煮熟果到除左方便店家煮熟作為食客都食得吾驚狼狽。🔷生菜粟米肉片粥肉片系用左豬肉片但一啲都吾覺得乾同難咬粹,配埋粟米同菜絕對能夠加多左一層口感,原來系粟米爽口同帶甜,做到錦上添花既效果。🔷即蒸雞蛋腸粉 💰25都幾新鮮既嘗試,呢一碟系純雞蛋腸粉,無任何餡料系入邊所以食到好純粹既味道都吾錯。同普通腸粉相比佢會相對上容易吸入左豉油個味,配合反雞蛋啊。咬落五去都系淋淋地易進口,好岩老人家同小朋友食。.🔷香脆油條 💰10油條配粥簡直系藍天與白雲既感覺,雖然系炸但流出黎既油流吾會成到成口油,十分脆口。🔷蛋花馬蹄爽 💰18今日第一日推出既菜式都比卡比遇到,真系吾

🔷滑牛粥

生菜粟米肉片粥

🔷生菜粟米肉片粥

即蒸雞蛋腸粉

🔷即蒸雞蛋腸粉 💰25
🔷香脆油條 💰10
蛋花馬蹄爽

🔷蛋花馬蹄爽 💰18
今日第一日推出既菜式都比卡比遇到,真系吾試吾得,食完碗熱騰騰既粥再食反碗馬蹄爽真系透心涼啊,好清涼之餘馬蹄粒份量都有幾多,以卡比所知馬蹄批皮個步驟系好煩要用好多時間,但碗馬蹄爽都有咁多分量,實在欣賞。

總括黎講海匯粥品系平靚正既食店之一,如果卡比樓下有呢間店都一定會成日幫襯。
2019-10-23
生菜粟米肉片粥
2019-10-22 278 瀏覽
最近係openrice見到公司附近有呢間新嘅粥店,環境睇落都唔錯,衛生幾好咁,就決定拉埋同事lunch去試下.1點去到唔洗等位,可能因為位置有啲隱蔽,後街冇乜人留意.試咗魚片粥 $30左右 - 都多骨仔,不過可以接受嘅,啲粥底煲得好棉,唔錯!今日仲試咗叉燒腸粉 - 即刻叫就拿到出黎,所以唔係好熱,不過味道都唔錯嘅,如果熱啲會好啲.同埋叫咗炸兩,呢個就等耐啲,味道都唔錯,不過條油炸鬼有啲淋,個人比較鐘意脆口返少少.腸粉同炸兩都係大概$16,幾大份, 好抵食.會再幫襯
1點去到唔洗等位,可能因為位置有啲隱蔽,後街冇乜人留意.
腸粉同炸兩都係大概$16,幾大份, 好抵食.
會再幫襯

2019-10-22
2019-10-22 248 瀏覽
今日放工去咗鰂魚涌海匯粥品試佢哋啲生滾粥,去到我哋叫咗皮蛋芫茜腸粉,一個生滾湯飯揀咗三樣料,有魚頭,墨魚丸,同埋皮蛋,粥我哋叫咗鮮蝦滑雞肉丸粥,同埋要咗一份牛脷酥,先講芫茜皮蛋腸粉,可以話係店舖招牌菜之一,如果 食芫茜嘅朋友一定要嚟試,因為芫茜皮蛋同腸粉原來真係好夾好味,點埋佢哋嘅特製豉油冇得彈 。生滾湯飯嗰份量亦都好足,材料亦都好新鮮 ,個湯底就非常有魚湯鮮味,牛脷酥就鬆香可口, 粥就好綿,果然係招牌菜,入面嘅料亦都好豐富。最後想提,性價比真係好高,因為我哋叫咗四樣嘢加兩杯飲品 都係百幾蚊埋單 如果下次嚟鰂魚涌我一定會再試多次佢哋嘅生滾粥!
2019-10-21
  • 芫茜皮蛋腸粉
  • 生滾粥
2019-10-17 265 瀏覽
講起鰂魚涌近太古的東匯中心,未必會好多人認識。但講起鰂魚涌怪獸大廈,就幾乎無人不知 ,更加是遊客必到的打卡熱點。其實東匯中心就是怪獸大廈地庫的一個大型商場,近年被中資財團收購及重新裝修。重新裝修後的東匯中心,變得美輪美奐。但商場翻新後接近一年,仍沒有太多食肆進駐。但在地庫近街舖有一間粥店,叫海匯粥品,出品不錯,值得介紹給街坊老友記。由於東匯中心靠近柏架山,很多行山老友記,都會到海匯粥品吃粥,而且口碑不錯。海匯粥品舖位不算大,但裝修企企理理,地方乾乾淨淨,是典型街坊小店。海匯粥品有各式生滾粥,可選擇單拼、雙拼或三拼。還有各式即蒸腸粉,多款小食如炒麵、牛脷酥、香脆油條、咸煎餅和煎堆等。另外還有一些特色生滾湯飯供應。坐下叫了鮑片鮮蝦滑雞粥、生菜鯪魚球粥、牛脷酥、豉油王炒麵、即蒸皮蛋芫茜腸粉和黃糖糕。先上兩款生滾粥,生滾粥大大碗,熱辣辣。鮑片鮮蝦滑雞粥,份量十足,原隻剝殼鮮蝦爽口彈牙,鮑片香而帶點煙韌,雞塊嫩滑,加上綿綿粥底,十分好味。生菜鯪魚球粥,鯪魚球一碗有六粒,大大粒,鯪魚球十分軟滑,魚味豐富,加上碧綠生菜和幼滑粥底,呢個生滾鯪魚球粥算交足功課。即蒸皮蛋芫茜腸粉,腸粉皮薄而香滑,加上味道

即蒸皮蛋芫茜腸粉,腸粉皮薄而香滑,加上味道豐富的皮蛋和獨特的芫茜香味,配搭出色好味。

豉油王炒麵,炒得不油不膩,調味剛好,麵身爽口,水準不錯。

至於牛脷酥,外皮炸得金黃鬆脆,賣相不錯。稍嫌牛脷酥麵粉厚了一點,牛脷酥身不夠鬆透。

壓軸還有很少舖頭製作的黃糖糕,黃糖糕甜度調較適中,入口鬆軟,而且售價只是五元,真是超值。
2019-10-17 236 瀏覽
妹妹放假又約佢食早餐,上網睇下邊度有得食粥,因為佢話早餐食中式嘅,健康又清腸胃。見到有間新開嘅粥店,好似唔錯,就去試下啦。佢喺東匯坊後面,第一次去都搵咗一陣。雖然地址係寫英皇道,實際其實喺鰂魚涌市政大廈對面,咁樣講會易搵啲。呢度裝修好新淨,感覺好年輕,唔會好似傳統粥舖金梅梅爛爛,而且店員都係後生仔,好有禮貌。 我哋兩個人一人一個粥,妹妹就食滑雞肉丸粥,我就食魚腩粥。魚腩粥嘅魚腩好嫩滑,唔會煮得太熟。因為有時食魚腩粥,啲魚片會鞋,但係呢度就超滑。妹妹嗰個肉丸粥我都有試,肉丸好彈牙,雞塊就 好滑。另外油器點了牛利酥,同煎堆,炸得好香脆,唔會太油膩。蝦米腸粉亦都好香蝦米味,腸粉好滑 ,食得好飽好滿足,下次可以再嚟幫襯。

我哋兩個人一人一個粥,妹妹就食滑雞肉丸粥,我就食魚腩粥。

妹妹嗰個肉丸粥我都有試,肉丸好彈牙,雞塊就 好滑。

2019-10-13 245 瀏覽
星期六放工,同個同事一齊走,傾開計,原來個同事又係join左同我一間健身室,甘就約埋一齊去太古果間健身室分店做運動,,終於有半日時間走去做下運動,運動完之後,我哋兩個餓到飛起,就決定一齊要搵嘢醫下肚,行下行下,見到有間粥品店,門口望見是日推介係🐟片粥23元,見到魚的我👀發光,是關我最愛吃魚,係門口望見D餐牌食物好靚好吸引,價錢仲要好平好抵食,所以就決定係到食。因為入到去睇別餐牌太多款式又太吸引,心大心細食乜,結果我哋係食............🤣我地叫左一碗三拼米粉—-超大碗,超抵食,D餸仲要有得任㨂三款,👍👍👍👍👍👍大大件魚腩、魚球、豬潤丶仲有好多菜既大大碗米粉,湯底又清甜,食得出零味精,👏👏👏👏👏👏👏👏窩心及第粥—-入面D料又多又新鮮➕又好食😋⋯⋯完全又係零味精材料有豬心、豬潤、豬肚丶豬肉丸,豬粉腸⋯⋯等等,粥煲得綿又滑,材料新鮮又爽囗👍👍👍👏👏👏👏✌️✌️✌️即叫即拉粟米🌽生菜🥬腸粒——-皮薄材料食物匹配,配上甜豉油,食到😋😋😋脷。炸兩——-皮簿,炸兩脆,加上甜辣醬,惹味。醬料完全無溝水,一般係出面見到D甜醬又稀又紅,溝稀哂而且仲整色整水,呢到D醬汁就我自己食同睇到就無甘既情況,所以又

炸兩——-皮簿,炸兩脆,加上甜辣醬,惹味。

醬料完全無溝水,一般係出面見到D甜醬又稀又紅,溝稀哂而且仲整色整水,呢到D醬汁就我自己食同睇到就無甘既情況,所以又食得好放心。

自家制自磨豆漿,豆味香濃又滑又好飲。

環境乾淨衞生,老闆娘又客氣,食物平靚正,支持全心全意的良心小店💪💪💪💪
2019-10-10 160 瀏覽

豉油王炒麵,炒得不油不膩,調味剛好,麵身爽口,水準不錯。

2019-10-09 372 瀏覽
太古康怡看完電影,打算一路慢行往鰂魚涌方向搵食😈😈但爸爸說肚子不太舒服,想吃粥🙈🙈我就隨意地search一下附近有甚麼粥店可吃😅😅search到這間叫海匯粥品,那就不理了,衝入去試一下,希望別失望🙈🙈結果,點了一碗魚腩及第粥及一碗鮮蝦魚腩粥,一碟豬潤腸粉及豬肉腸粉~首先講粥,魚腩勁多,大大片,餸比粥多🤣🤣但不得不提的卻是豬潤,是爽的,超好吃~而更特別的是豬肉腸粉❗因平常吃的都是牛肉腸粉,這裡居然是用豬肉整,豬肉很新鮮,很特別,推介❗
太古康怡看完電影,打算一路慢行往鰂魚涌方向搵食😈😈

2019-09-29 189 瀏覽
行完東匯坊超市出黎,見到有新開粥品店。店入面用青花瓷既花紋裝修,非常典雅!見到好多街坊叔叔嬸嬸黎食,而且仲同老闆有講有笑,好有人情味!❤❤點左滑雞豬肚粥($38)!粥底整得好好,食到最後都唔會搞到稀,仲係綿綿粥!!滑雞既肉嫩滑,豬肚清得超乾淨,食落好爽好有嚼頭!!內臟清得乾淨真係超加分👍👍即蒸爽滑豬肉腸粉($25)!腸粉豬肉塊都好嫩滑,一"雪"就吸左入口,口感一流,差唔多每台都會叫腸粉。炒麵($12) 份量夠,送粥必備!油炸鬼($10)好新鮮!非常脆口,夠肥大,又係送粥一流,浸左粥一陣都唔會即刻稔晒,有需要老闆仲會幫你剪細d,,但我地就唔洗,邊浸食住油炸鬼邊食粥最好味!好耐未食過一d經典中式小食,我地就叫白糖糕($5),做個小甜品。都幾大份,算好抵,而且甜度適中,黏度都適中,唔會好滯!一餐咁多野食都唔貴,又夠飽,又健康,非常抵食!100蚊都唔洗!!食品非常新鮮衛生!👍👍佢個位置都方便,由東匯坊出黎隔離就係!😋😋

炒麵($12) 份量夠,送粥必備!

食品非常新鮮衛生!👍👍

佢個位置都方便,由東匯坊出黎隔離就係!😋😋

• 滑雞豬肚粥
  • 即蒸爽滑豬肉腸粉
  • 油炸鬼
2019-09-26 226 瀏覽
自從 #怪獸大廈 旁邊個舊商場被收購後,我哋已經好耐無嚟舊區呢邊嘅食飯喇。雖然 #小秘書 都係  #相機食先 嘅主意者,不過就算賣相有幾好,有時都不及 #小店 嘅人情味❤️ 從同事口中,知道 #商場翻身過後 #小店 陸續開張,而且喺街尾仲開咗間傳統粥店「海匯粥品」,好想去八吓係咪就係舊時嗰間😁 重新裝修過後嘅 #粥店,外貌同以前好唔同,而且 #老闆 亦已經換咗人😅 可能我嘅 #飯腳 實在太興奮,我哋不單止叫咗個 #及第雞粥,另外仲加咗 #炒麵、#蝦米腸、仲有 #油炸鬼🤪 #老闆 見成枱都係食物,仲擔心我哋食唔晒,上食物嘅時候已經拎定個膠袋比我哋打包😅🤣 嘿!老闆真係唔知道我哋 #首領 嘅「食力」有幾深💪🏻 #狂風掃落葉🍂 乜都俾我哋清晒✌🏻咁老細嘅手勢又幾好嘅,起碼我唔覺佢有加味精,#粥底 煮得好綿又夠多料,#油炸鬼 仲脆卜卜㗎😋 唯獨係碟 #蝦米腸 太過淋身,口感爭咁啲👉🏻👈🏻 不過簡簡單單嘅一餐有時真係比 #珍饈百味 還要有味道👍🏻

2019-09-26