2015-02-01 3756 瀏覽
今日難得幾個老友齊齊放假,就相約到荃灣shopping食飯,shopping過後,大家又攰又餓,我就提議食放題喇經過地鐵站,竟然俾我見到呢間"浦和"係"不限時",價錢都係$188,仲要係清酒,梅酒任飲,簡直合哂我地幾個嗜酒之人,雖然我地冇訂台,但可能因為平日關係,侍應好快就安排到坐位俾我地,餐廳內環境舒適,燈光柔和,而侍應安排俾我地既坐位亦相當寬敞(可能因為我地一袋二袋喇)坐低之後,有個侍應就過黎好細心解釋點落單,而呢度仲有個升級放題,都係加$60,當然唔執輸升埋喇食得放題,當然一定要點刺身,刺身都幾新鮮,甜蝦刺身唔似出面其他放題咁細細隻,係有頭甜蝦,好鮮甜,三文魚細細片,厚薄適中,食多幾件都唔會太飽黎完刺身,就試下d壽司喇,款式幾多,而且飯細細粒,可以一啖吞落去,侍應亦口頭推介火灸壽司,以為會好油膩,點知出乎意料,上面既沙律醬唔多,而且即叫即燒,好香口之後當然試下熟食,升級放題有羊架,香芒焗帆立貝,鐵板和牛,燒三文魚頭,炸軟殼蟹,炸廣島殼,咁當然樣樣都耍試下半架細細件,而且燒既時間岩岩好,唔會好似橡筋咁,係黑椒略嫌重手左 鐵板和牛相當香口,送酒簡直一流其他熟食方面,值得一提既係芝士焗
經過地鐵站,竟然俾我見到呢間"浦和"係"不限時"

鐵板和牛相當香口,送酒簡直一流

其他熟食方面,值得一提既係芝士焗蠔,個醬好突別,唔膩,蠔亦新鮮
紫心香芋丸,相當脆口,入面既香芋係流心,好香芋頭味,真係我既至愛

忌廉蟹肉薯餅係幾突別,但忌廉太多,真係一兩件就夠

甜品方面,有我至愛既泡芙同糯米糍

題外話/補充資料: 整體黎講,食物款式算多,刺身亦新鮮,而且服務態度唔錯,得閒會清理下我地台面既垃圾,又會問下有冇溜單 地方都好大,可以坐到200幾人,黎緊公司聯歡,一定會提議再黎呢度
2015-01-28
2 分鐘 (堂食)
  • 鐵板和牛
  • 刺身
2014-12-21 4082 瀏覽
最近同朋友慶祝生日, 有朋友介紹黎呢間所以即本試下.其實好耐之前都有食過一次, 但係印象都係麻麻地.估吾到冇黎一排餐廳好似吾同左好多, 應該大翻新黎.地方感覺好舒服, 吾似其他放題逼埋一齊路都行吾到條.感覺比以前好左好多.一坐低冇耐就已經急不及待叫左刺身!!! 依家刺身似乎多左冰底令過以前好多.食完刺身就有waiter行黎問我地要吾要試下火灸壽司, 難得食題緊係幾大都食埋ha可能因為即叫即整關係, 食落去暖暖地好好味, 而且吾膩.因為我記得之前食d火灸壽司食左兩三件就已經覺得好膩.甜品方面豐富左好多, 有什果班戟, 焦糖布丁, 雪糕😍呢d好似係額外甜品黎只比揀一樣, 但係貪心既我地緊係好想試晒, 最後經過一番既懇求,waiter都比我地揀兩樣黎食,滿足我地既味覺.~~~~~~~推介既食品緊係上面講過個d野食, 仲有好似韓燒既鐵板燒.其實我覺得個鐵板燒幾得意, 好似食傳統韓燒甘個waiter會幫我地燒埋.我諗下次有朋友生日都會再黎呢度慶祝!👍
最近同朋友慶祝生日, 有朋友介紹黎呢間所以即本試下.
其實好耐之前都有食過一次, 但係印象都係麻麻地.
估吾到冇黎一排餐廳好似吾同左好多, 應該大翻新黎.
地方感覺好舒服, 吾似其他放題逼埋一齊路都行吾到條.
感覺比以前好左好多.

可能因為即叫即整關係, 食落去暖暖地好好味, 而且吾膩.
因為我記得之前食d火灸壽司食左兩三件就已經覺得好膩.

甜品方面豐富左好多, 有什果班戟, 焦糖布丁, 雪糕😍

我諗下次有朋友生日都會再黎呢度慶祝!👍

2014-12-18
慶祝紀念
生日
2014-11-29 4150 瀏覽
諗住試新野,之前見呢間都幾多好評,所以就揀左放假帶埋媽咪黎試下首先,比較特別既係,好少見日式放題會有不限時,所以單憑呢點可能已經吸引到唔少人環境:都算幾整齊企理,地方幾大,可能因為當日唔算多人,所以坐得幾舒服,侍應既服務態度都幾好飲品:選擇唔多,唯一出色既係冷熱清酒任飲寫點菜單既時候有少少嚇一跳,以放題黎講得好少野可以揀,刺身款式少得好可憐,只得基本既三文魚吞拿魚,連北寄貝同甜蝦都無,呢點真係好失望,但好奇怪地放題有得揀火鍋同火鍋配料。咁當然喺配料係唔可以有咩期望啦,另外,有好多食物都係點菜單上面無既,要喺餐牌度搵完再抄返個編號落去,無左食放題最方便既一樣野,下下要揭餐牌逐頁搵好唔方便,最吊詭既係,要成張枱以人頭計每位加60蚊先可以“upgrate”菜單,先會多左幾款選擇,包括甜蝦同雪糕糯米磁 呢間放題實在有太多地方令人費解,多過兩個人既正常都唔會加,好似我咁,4個人就要加240蚊,已經多過一個人既收費 再黎,講下食物刺身,成日黎錯,無論我寫數量幾多都係會黎錯,寫左10片,都係黎得4片俾我,呢個係咪就係不限時既代價?最重要既係,刺身食落唔新鮮,唔係話好難食,只係放題黎講,刺身靚係最基

飲品:選擇唔多,唯一出色既係冷熱清酒任飲

寫點菜單既時候有少少嚇一跳,以放題黎講得好少野可以揀,刺身款式少得好可憐,只得基本既三文魚吞拿魚,連北寄貝同甜蝦都無,呢點真係好失望,但好奇怪地放題有得揀火鍋火鍋配料。咁當然喺配料係唔可以有咩期望啦,另外,有好多食物都係點菜單上面無既,要喺餐牌度搵完再抄返個編號落去,無左食放題最方便既一樣野,下下要揭餐牌逐頁搵好唔方便,最吊詭既係,要成張枱以人頭計每位加60蚊先可以“upgrate”菜單,先會多左幾款選擇,包括甜蝦同雪糕糯米磁

再黎,講下食物

刺身,成日黎錯,無論我寫數量幾多都係會黎錯,寫左10片,都係黎得4片俾我,呢個係咪就係不限時既代價?最重要既係,刺身食落唔新鮮,唔係話好難食,只係放題黎講,刺身靚係最基本

熟食,好多普遍既款式都無,無我最愛既清酒煮蜆,但有清酒煮青口
想點?芝士焗蠔,太多芝士,好漏,但粒蠔細到食左都唔覺,我淨係感覺自己食左好大一啖芝士,迷你肥牛烏冬,個烏冬一啲都唔迷你,但成個碗得一塊迷你肥牛
冷烏冬,食落好似未煮熟既生烏冬咁,硬既,難得似樣少少既係,牛油炒雜菇,金菇肥牛卷同牛柳粒

最後就係甜品
一睇餐牌,最吸引既雪糕泡芙寫住售罄

之後無意中見到有度寫住滿4個人就送每人一份雪糕糯米磁,不過要主動問侍應佢先會比你,黎到之後,當堂覺得好彩無加60蚊位升級,粒雪糕糯米磁似係超市買盒家庭裝裡面獨立包裝嗰啲超迷你一小粒

唉,所以,如果只係諗住同朋友邊傾計邊慢慢食,又無乜要求但求飽肚既話,大可以為左“不限時”呢一點去試下,但如果對食放題都稍為有少許要求的話,就無謂去嘥錢
2014-11-25
2014-09-07 6699 瀏覽
不限時放題的店實在不多,浦和是其中一間,價錢不是太貴,食物質素也可以,所以值得一吃再吃。由於上環店比較方便,我們都會去上環分店。某天看見食店廣告看見荃灣分店價錢較便宜,便決定到這分店嘗嘗食物質素有沒有不同。地點不算不方便,但所處的商場品流較複雜,樓下都是電訊用具的小店。我還記得數年前經過時,都是一些買色情光碟的小店。可能是這樣店租較便宜,相對價格也較便宜。首先值得稱讚是服務態度,服務生有禮貌而且熱誠。那天不是假日不算人多,我們要求的都很快處理,食物上桌的迅度快,而且沒有漏單的情況,比一般放題店佳。不過食物的件數跟下單時有出入。食物質素和種類跟上環差不多,我們喜歡吃的都有,值得一提是刺身中有一種叫白肉豚,是較貴價的刺身,很少放題店有供應。刺身切得厚身,十分有口感。平常吃放題我一定不會吃壽司,因為壽司飯實在太飽,既不想浪費食物,也不想辛苦我的白老鼠。最重要的原因是放題店的壽司飯總是很大,壽司面的配料總是很少。在這兒我一定吃壽司,配料跟平常買的件裝壽司差不多,連帶子也有,一定要吃。放題分普通版及升級版,由於升級版的美食都不是我們所好,只選了普通版,但普通版沒有雪糕作甜品,對我來說,實在有點美

放題分普通版及升級版,由於升級版的美食都不是我們所好,只選了普通版,但普通版沒有雪糕作甜品,對我來說,實在有點美中不足。
題外話/補充資料: 兩家分店食物質素差不多,若不介意沒有雪糕吃,荃灣店是便宜一點。
2014-07-23
2014-08-06 7736 瀏覽
星期六在荃灣行完街都成九點, 諗下有咩抵食日本野食, 見到浦和呢間放題未食過, 上去睇下有無九點後特價, 真係有做九點後139元一位再加一, 於是攞張飛等位, 入到去, 個場都算大, 坐低叫野食~先來一個送既剌身拼盤, 有原隻有頭甜蝦 (新鮮好味, 不過無得再點的) 希靈魚 (本人無食), 三文魚 (不過不失)軟殼蟹手卷好,手卷除有軟殼蟹(炸得ok有肉), 還有蟹子加沙律醬,加埋一齊很好味,放題不宜食咁多飯,但最後都再order食左多個 壽司叫左有三文魚, 帶子, 不過不失燒物叫左多春魚, 雞軟骨, 雞亦(雞亦無乜味)炸物叫左炸墨魚丸, 炸蝦天婦羅, 炸得ok, 不會炸得太黑和太油, 感覺都係新鮮即炸牛油抄金菇, 金菇肥牛卷, 一般酒煮青口, 本人無食, 友人話ok有Sake, 梅酒任飲, 梅酒好夠味, ok

壽司叫左有三文魚, 帶子, 不過不失
燒物叫左多春魚, 雞軟骨, 雞亦(雞亦無乜味)
牛油抄金菇, 金菇肥牛卷, 一般
酒煮青口, 本人無食, 友人話ok
有Sake, 梅酒任飲, 梅酒好夠味, ok
軟壳蟹手卷
題外話/補充資料: 此間放題是無限時間任食, 如食晚餐時段就可坐幾個鍾, 抵讚~
2014-06-14
30 分鐘 (堂食)
軟壳蟹手卷
2014-07-31 6890 瀏覽
最近想食放題,係網上search到呢間有不限時放題所以決定去試下.一入鋪頭坐低之後就有侍應好詳細同我地講解佢地個餐牌同埋點單既程序.原來呢間會送刺身頭盤比我地,坐低冇耐就已經送比我地👍啲剌身都ok新鮮值得推介既野食係呢度既芝士焗蠔同埋呢度既地獄火煱.啲焗蠔吾會覺得好膩,我同朋友都叫左好幾轉haha另外,啲地獄湯底係自己加,吾驚太辣食吾到.呢度啲肥牛好新鮮,而且放題都已經包埋火煱,抵食!不過有啲揚物叫左好耐未黎,同侍應講返佢地都即刻同我跟返仲好快上返菜. 而且佢地仲不時問我地需吾需要加茶,好體貼. 最窩心都係最後佢地係我地埋單個陣問洗吾洗再要熱茶ha. 總括黎講,是次放題係愉快既.可能因為係不限時,所以可以慢慢食吾洗急.侍應都係好有禮貌好貼心.同埋個地獄火煱同埋芝士焗蠔真係值得推介下次會再介紹朋友黎呢間試下!

總括黎講,是次放題係愉快既.
可能因為係不限時,所以可以慢慢食吾洗急.
侍應都係好有禮貌好貼心.
同埋個地獄火煱同埋芝士焗蠔真係值得推介
下次會再介紹朋友黎呢間試下!
2014-07-30
  • 地獄火煱
2014-07-22 6355 瀏覽
呢間日本食店,早幾年來過, 當時未有放提, 印象也是不錯. 當天想食放提, 上網查有放提, 見到評語好壞參半, 都去試下啦 紙上食物種類不多, 先選一些刺身, 天婦羅……但係坐左一陣, 看見旁邊柗有些食物不覺有紙寫………後來多得鄰桌提醒, 要自己寫係紙上…..但係入黎d侍應都無解釋.五知點解送了一些刺身SAMPLER, 上面有三文魚,希靈魚同蝦一隻…….最好食都係蝦………原來要加好似40蚊, 可以任食蝦………一般放提都五會咁做, 蝦都五係好值錢……刺身- 象拔蚌(有異味),三文魚,榮螺片(有異味),吞拿魚,希靈魚(有異味),八爪魚,白玉豚- 叫幾多件都好, 都係比2-3件, 仲要五齊數, 尤期八爪魚, 叫左好多次都無黎, 最後剩叫10件, 先黎兩件………. 刺身不大好食, 除了部份有異味, 其他都食五出鮮味, 吞拿魚仲要雪硬左咁赤貝壽司,帶子壽司 - 有異味火煱類-無叫天婦羅- 海老,多春魚,番薯,冬菇,- 全場較為好食, 不會多粉, 算熱辣辣飲品-最特別有梅酒同清酒任飲, 叫了梅酒不錯熱食- 炒雜菜,牛油菇,燒生蠔,炸蟹甘,一口芝士,支豆,青口,中華沙律,燒三文魚骨,串燒雞翼, 咸牛
刺身- 象拔蚌(有異味
),三文魚,榮螺片(有異味
),吞拿魚,希靈魚(有異味
赤貝壽司,帶子壽司 - 有異味

火煱類-無叫

飲品-最特別有梅酒同清酒任飲, 叫了梅酒不錯

熱食- 炒雜菜,牛油菇,燒生蠔,炸蟹甘,一口芝士,支豆,青口,中華沙律,燒三文魚骨,串燒雞翼, 咸牛舌, 尤魚,雞軟骨 -------中華沙律每次黎一口, 叫10份都係黎一口…….好值錢咩…
.大致哄有燒烤類較為好些, 其他無味.真係麻麻地,下次都未必再黎
2014-07-14
2014-07-22 5393 瀏覽
放工會合眾好友往浦和食放題,有好多美食:有翅身(三文魚,吞拿魚、希靈魚、甜蝦和白玉豚),翅身味道新鮮,白玉豚感覺特別壽司(香芒卷,加洲卷、玉子和鰻魚),香芒卷和加洲卷略嫌沙律醬太多,而玉子和鰻魚壽司則味道適中蝦天婦羅(即叫即炸,熱辣辣,好味!)手卷(鰻魚,軟殼蟹和吞拿魚),三款都好好食,而且比一般放題的手卷size較細,可以食多幾件金菇牛肉卷(個汁好好食,入口即熔)清酒煮蜆(略嫌清酒味比較淡一點)芝士焗蠔(芝士汁濃度剛剛好,焗蠔味道好好)牛柳粒(細細件,入口即熔,容易入口)鹽燒雞翼(好香脆,好好味!)煙肉車厘茄(稍嫌車厘茄太酸)甜品(一口香蕉和泡芙,兩款甜品即叫即製,份量細細,尤其是一口香蕉,超好食,值得推介)食物整體不錯,唯獨如果職員講解多些,原來menu的美食要寫號碼於飲品紙上會清楚些。
美味手卷(鰻魚和軟殼蟹值得推介)
放工會合眾好友往浦和食放題,有好多美食:
蝦天婦羅(即叫即炸,熱辣辣,好味!)
金菇牛肉卷(個汁好好食,入口即熔)
清酒煮蜆(略嫌清酒味比較淡一點)
芝士焗蠔(芝士汁濃度剛剛好,焗蠔味道好好)
牛柳粒(細細件,入口即熔,容易入口)
鹽燒雞翼(好香脆,好好味!)
煙肉車厘茄(稍嫌車厘茄太酸)
2014-07-18
美味手卷(鰻魚和軟殼蟹值得推介)
2014-07-08 5560 瀏覽
Day Off,同男友行街經過見到呢間,上openrice了解下見到評價好壞參半,但因為標明"不限時放提,酒水任飲",於是去試下,結果比預期中好好多!上到去見星期一都幾多人等位,好彩6點鐘,時間仲早好快有位個環境都幾舒服,係略嫌d枱有d迫同細先黎會有侍應介紹落單,又會有個刺身先醫肚,略帶一提d刺身都等得幾耐,但都有侍應好細心咁提我地要等10分鐘到!咁由於生既野食制作要d時間,唯有叫住d熟既食下雖然個餐牌都幾多野食,有串燒啊,炸野啊,一品料理啊咁,連火鍋都有!但其實我同男友既食量都唔算大,所以選擇左d睇落去比較吸引既試下好搞笑,反而要煮既佢地又黎得好快手,仲要係熱辣辣,唔係凍架wo!先試左個蟹子沙律,芝士蠔,同雞串蟹子沙律 : 普通沙律一個無咩特別芝士蠔 : 呢個值得講下!推介!首先佢d蠔唔算太細隻,焗既時間啱啱好,唔會食落"鞋拾拾",但其實好重沙律醬味,反而就少左芝士味,不過總括黎講係好食既,所以之後都仲keep住有叫黎食!雞串 : 燒汁味好重,唔會好乾身,都幾好食之後又點左個蝦餅,和牛粒,鴨胸,墨魚仔同金菇牛肉卷蝦餅 : 有d油,但炸粉唔重,唔會食完好漏好滯和牛粒 : 另一推介,雖然

上到去見星期一都幾多人等位,好彩6點鐘,時間仲早好快有位
個環境都幾舒服,係略嫌d枱有d迫同細

咁由於生既野食制作要d時間,唯有叫住d熟既食下

先試左個蟹子沙律,芝士蠔,同雞串
蟹子沙律 : 普通沙律一個無咩特別

雞串 : 燒汁味好重,唔會好乾身,都幾好食
之後又點左個蝦餅,和牛粒,鴨胸,墨魚仔同金菇牛肉卷
蝦餅 : 有d油,但炸粉唔重,唔會食完好漏好滯
和牛粒 : 另一推介,雖然份量次次都少左d,但少食多滋味!和牛夠軟身,無騷味,一個字正!

鴨胸 : 又係普普通通,係估佢唔到係冷盤
墨魚仔 : 好有咬口,落左少少醬汁,男友好鐘意食
牛肉卷 : 肥牛都多筋,但唔難咬,較淋身
再黎有青酒煮青口同燒多春魚
青口 : 係第3推介,清酒味呢就少少啦,但青口就夠大隻,一份個份量又夠多,用黎送酒一流

多春魚 : 唔係燒到又亁又硬個種,鐘意加d檸汁食,又係送酒一流

食食下d熟既d生既都到啦
8款刺身點齊晒,全部都幾新鮮!
比較鐘意食三文魚,象拔蚌同白玉豚
白玉豚好特別,出面好少見第一次食,有d微酸,幾好食

卷物壽司食左少少,已經唔記得影相
不過對比其他放提食既壽司
呢間買相同味道都算比較好!

甜品得3款咋,不過有我最鐘意既泡芙!
可以不停re order,真好!

埋單盛惠200蚊,呢個價錢不限時,對比野食環境唔差,清酒梅酒任飲都算係抵食,下次再黎!

題外話/補充資料: 順提服務良好,員工有禮貌,"唔該"同"多謝"係我成晚聽得最多既! 有漏單好有耐性幫我跟足! 其實一分錢一分貨,有時食既就係服務,服務好食都食得開心d! :']
2014-07-07
10 分鐘 (堂食)
  • 芝士蠔
  • 天婦羅
  • 和牛粒
  • 青口
2014-07-05 4838 瀏覽
這次竟然遇到了令我開ACCOUNT,準備為它發一篇文的餐廳。也不是說它差得很離譜,只是實在太多不該犯的小錯誤,一邊吃一邊想到很多很多需要改善的地方,明明是服務業該有的COMMON SENSE=___= 而且如果你繁忙也算,但我六點來到,當時店內完全不繁忙,客人只有數桌,所以發生以下情況,你就知道在於客人方面,接受度會變低。食物方面我沒太多感想,尋求食評的人可以跳過。看了openrice後,好像很多人說不錯所以就來了。食物方面:我沒有拍照,因為本來沒有打算要寫什麼食評,最後拍一拍單據以證明我有來。簡單的說,食物中規中矩。刺身甜蝦可接受,其他都感覺不太新鮮,三文魚有筋不順口。熟食方面,我們加了$40升級任食,當中鐵板和牛粒和炸軟殼蟹較為推薦,蠻好吃的,只是牛粒也略為韌了點。其他都沒什麼特別。當然,每人口味不同,這是個人感覺。流程方面:刺身頭盤的用意,相信大家都很了解,而且很多放題餐廳也有用這個策略。意旨是,客人點餐或等餐的同時,可以先吃頭盤,1:減慢等餐時間可能產生的不滿度,。2:進來的客人通常都是吃刺身為主,這可稍微幫輕刺身師傅的工作量。3:進來吃的人當然是肚子餓才會來,你立刻有些東西給

看了openrice後,好像很多人說不錯所以就來了。

食物方面:

流程方面:
刺身頭盤的用意,相信大家都很了解,而且很多放題餐廳也有用這個策略。意旨是,客人點餐或等餐的同時,可以先吃頭盤,1:減慢等餐時間可能產生的不滿度,。2:進來的客人通常都是吃刺身為主,這可稍微幫輕刺身師傅的工作量。3:進來吃的人當然是肚子餓才會來,你立刻有些東西給客人吃,自然又做到上面所說的第1點。

但,浦和很慢,上菜也慢,我都等很久。我點的刺身都來了,之後才來什麼頭盤=__=有一點是暫時比較少放題餐廳做到,就是其實上頭盤也可以先問問客人吃不吃刺身或有哪種刺身不吃等等,無謂浪費食物。

餐具及服務方面:
既然餐廳提供的甜蝦是有頭的那種,那麼你都該知道會有很多殘渣(例如蝦頭),1:你可以參考別的餐廳,桌上放置小型垃圾桶。2:麻煩更換一個大一點的碟/碗,或者一碗一碟給我用碟吐殘渣。因為侍應實在太~~~煩了。碟真的蠻小一隻,才吃兩三隻蝦都已經佔一半位置,侍應就會迫不及待的來更換。是的,主動很好,服務可以說是很不錯了,是可以一讚,但奈何沒有COMMON SENSE,進步改善的小地方很多。

1:不停的來給我更換碟,正常我是該給侍應謝謝。但其實侍應們是否該例牌問或說一句,需不需要或幫你換碟丫之類呢。因為我才剛把蝦咬開,先吃尾巴,頭還黏住一半肉,我把它放在碟上,侍應就又突如其來的給我收走。常常吃的途中,突然一手伸過來,其實他們懂不懂什麼叫做尊重?這樣很打擾客人用餐及聊天的過程與雅興。

2:因為點了凍檸茶,所以侍應們都會很主動過來幫你添加。是好的,但同樣問題,麻煩例牌問一問或說一說。因為,客人不一定從頭到尾都喝同一樣飲料,我可能打算喝完這杯,就轉飲其他,所以添加前該問客人意願。說好聽一點是服務好,態度不差,但其實這也是沒禮貌的一種。最搞笑是,都結帳了等拿回信用卡,還走過來幫我們添加。這麼閒倒不如你給我換一杯熱茶,這才是真正的貼心,不是刻板做著上司指派給你的流程,自己也要用腦想想。

3:總共好像只點了3轉刺身,因為最後2轉慢得離譜。漏單了好幾次,或許是專登也不出奇,拖慢到我們就是呆等那份蝦刺身。另外也來錯了幾次菜。

因為都快飽了,打算吃多碟蝦刺身就走,加了$40升級,當然要再多點升級裡面的菜色啊!但竟然差不多等了45分鐘!叫侍應跟一跟單都叫了4個,但都不知道跟了去哪裡。因為當時客人根本不多,真的不多,才幾桌而已,就算你說只有一個刺身師傅都不會慢得這麼離譜吧?所以難免我覺得是刻意拖慢囉。

最後是7點30某一侍應來跟我們結帳,說LAST ORDER,我們再說一次蝦刺身沒來,最後才終於的送上來,數量當然又不是寫的數量啦。而且,其實還有其他串燒也沒來,只是我們都費時追單了。

4:又十分的搞笑地,當我們追單呆等的同時,一名侍應突然過來說幫你收一收碟,我還沒反應過來,她就拿起我的筷子,我才明白原來她想直接收碗筷執枱,我立刻對她說,我們的蝦刺身還沒來,她還有點訝異,其實我比你更驚訝,客人都沒回答就動手(她是我第3位追單的侍應,然後她又說幫我跟)。唉,是不會看看這張桌子已結帳了沒有嗎?是閒到不停跟別的桌子的BB玩耍,卻看不到這張桌子的客人桌面上都沒食物,在呆等嗎?明明看之前食評的人都說會主動問的啊!如果真的刺身司傅只有一個,所以會比較慢,那麼既然你知道就好啦,快招聘人手喇。

5:又是十分搞笑的,因為我覺得桌子不大,一次過給點菜紙你知道是會可能裝不下的。所以我們交了某些點菜紙後,有留下其他已填好的點菜紙放在桌上,想之後才給侍應。而他們又裝聰明的突然從我旁邊拿走點菜紙,我想說,唉算啦,或許他們沒那麼快上菜。上菜速度是時快時慢,慢的比較多。最後一桌子都是菜,一名侍應走來跟我們說,請問你們還有沒有菜沒上。我說沒有。她回說,因為桌子比較細,如果有的話到時可能要把碟疊在一起。妖,我也知道啊,是你們的侍應自把自為的收走我的點菜紙,而又一句話都沒說。

6:除了不斷給你換碟倒檸茶,就是不斷給你夾走桌上的紙巾。我個人比較環保,但我相信也有很多客人是跟我一樣,例如說我這邊抹了一下嘴巴,還有另一邊我待會抹的啊,然後就把紙巾放桌面。我才剛抹完放下,又給我夾走了=___=這些所謂效率,可以運用在其他方面嗎?

總括來說,MANPOWER該好好再編排,不是亂運用的。那些所謂的好服務,我倒是覺得是無謂的假貼心,因為你看到其實沒有很貼心=___= 如果滿座的時候怎麼辦?還不停的換碟嗎?這樣COST跟Efficiency不成正比。

是的,客人少我一個不少,多我一個不多,在這裡寫完只是呻一呻,但一個成功的管理層是在乎每一位客人和小細節,除非對方是無理取鬧。而且也會在乎外面的feedback從而改善餐廳,增加profit,那麼應該是要看openrice的。而我要鬧事的話,一早面對面跟侍應們嘈左啦...

最後就是不會有下一次來吃了,不說服務說食物方面也不值,用這價錢去酒店吃自助餐更好。
2014-07-04
  • 炸軟殼蟹
2014-06-29 4518 瀏覽
昨天,我和Cony原來預訂了七點正的位置(九點結束),但因為一些事情會晚十五分鐘才能到達,所以就在六點四十分左右打電話去到荃灣浦和將預訂時間推延到七點十五,接線人員很爽快的答應了。準時在七點十五分來到荃灣浦和報到,櫃台的待應掃了我和Cony一眼,然後讓我們先在門前的沙發上坐下,跟我們說:「你們先坐一下,桌子正在收拾當中,很快便能安排你們入座,」他頓了頓,然後再跟我們說:「十分抱歉,請等一下,沒有問題的,我們會把你們改成不限時的。」在十分鐘後,櫃台的待應通知我們可以入座,並叮囑領位置的待應,我們的位置在餐廳某處的角落,而且點菜的時限已變成不限時。在走到安排的位置途中,我看見有不少空位置,心中正在納悶:剛才在等待期間,離開餐廳的人不多,空位置卻不少,既然有這麼多空位置,為甚麼要我們多等十分鐘呢?在到達位置的時候,我和Cony終於晃然大悟,安排的位置十分「僻靜」,而且其他位置不同,我們旁邊多放了用來放東西的椅子。原來是櫃台的待應看見我們一男一女,而且大包小包的(當時我手提着一個環保袋,背着一個大背包,Cony則提着一個很大的手提包),判斷需要一個幽靜可以聊天,而且有地方可以放袋子的位置,所以
在走到安排的位置途中,我看見有不少空位置,心中正在納悶:剛才在等待期間,離開餐廳的人不多,空位置卻不少,既然有這麼多空位置,為甚麼要我們多等十分鐘呢?在到達位置的時候,我和Cony終於晃然大悟,安排的位置十分「僻靜」,而且其他位置不同,我們旁邊多放了用來放東西的椅子。原來是櫃台的待應看見我們一男一女,而且大包小包的(當時我手提着一個環保袋,背着一個大背包,Cony則提着一個很大的手提包),判斷需要一個幽靜可以聊天,而且有地方可以放袋子的位置,所以便安排這個位置給我們。
坐下來後,我們便開始寫點菜紙,因為Cony那天很想吃蝦刺身和北寄貝,而我很想吃軟殼蟹和廣島蠔(基本的放題沒有這四道菜),所以我們打算「升級」,但由於我們對「升級」的選擇不是很了解,所以就在點菜的同時,向待應詢問有關「升級」事宜,那些友善的待應很耐心而有效率地回應了我們的提問。
除了刺身以外,所以的菜都上得很快(待應向旁邊的客人道歉並解釋,點刺身的客人很多,但是刺身司傅只有一個,所以會比較慢)。食物的味道都不錯,除了那個辣辣麵沙律甚麼的以外…
期間,待應們不停的來回,收點菜紙、上菜、收拾空盤子(收盤子的速度很快,然後沒有收錯)、收拾食物的骨頭和外殼之類…而且有問必答(臉上還掛住專業的笑容)。
Cony點了檸檬茶走甜,待應在遞上檸檬茶的時候(之後,待應不停主動為Cony添加檸檬茶),向Cony解釋:「十分抱歉,檸檬茶的味道一早已經統一調效好,所以沒有辦法走甜。」我們聽後對他的主動十分讚賞。待應還數次友善地主動向我們詢問有沒有點了但還沒有上的菜,每次的詢問都十分及時和有幫助。
除了友善,餐廳的待應還相當的細心。有一次待應上錯了菜,我們沒有來不及開口,他在看見我們疑惑的眼神後,便迅速的向我們詢問是否上錯了菜。待應還及時地主動向我們詣要不要更換那些「一片狼藉」的盤子(上面混雜着不同的調味料和配菜殘渣)。
總之,這是我去過的放題餐廳裡服務最好的一家。待應提供的服務十分友善和專業,尤其是那個陸姓待應。
離開餐廳時,Cony跟我說,這麼好的服務,一定要在Openrice上讚賞一下,我也深感應同。我跟Cony提及服務上令我感動的環節,尤其是給我們安排一個可以放東西的位置。Cony說:「服務是很好,不過有關放東西這方面,你是想太多了…放東西的位置應該是巧合,不過如果你這樣想會比較高興點,就請繼續吧…」我說:「好的。」
2014-06-28
10 分鐘 (堂食)
2014-05-07 7146 瀏覽
係荃灣行完街準備晚飯食咩時,上呢到睇下有食,跟住放題得蒲和即時有位就去左蒲和食。價錢約220一個人,有部份國食要再加40先有食,咁當然無加到先試下餐紙供應既食物先。焗蠔 - 沙律醬好多,蠔好細粒同無咩味,但叫無漏單,前後食左十幾隻叫做抵食魚生 - 三文魚好新鮮同靚位,單一食物計係最好食炸物 - 鬆脆夠熱,但一般新鮮串燒 - 調味夠,認為最好既食物係呢煩,推介雞軟骨邊爐 - 牛肉真係好新鮮,幾飽都要留肚食甜品 - 一般最值得一賺係服務態度同衛生做得好好👍總結:食物質素可以但不要期望過高,但不漏單,性價比高,會再食。
魚生 - 三文魚好新鮮同靚位,單一食物計係最好食
炸物 - 鬆脆夠熱,但一般新鮮
串燒 - 調味夠,認為最好既食物係呢煩,推介雞軟骨
邊爐 - 牛肉真係好新鮮,幾飽都要留肚食
甜品 - 一般
最值得一賺係服務態度同衛生做得好好👍
2014-05-06
2014-03-25 9305 瀏覽
因為訂了座的關係,到達時不需要等位。一行4人7點入座,吃到9點半。7點半後不限時,但7點半前放題是限時的,不過沒差2小時足夠了。一入座待應細心的端上一份刺身,說是每枱都會贈送的。 從入座到用膳完畢都有細心詢問要不要加添飲料,或者幫忙換碟執枱。抵讚! 食物上桌速度ok,不過點刺身時數量不對,例如點了12片只上了6片。可能有每次數量限制?! 不過不礙事,放題嘛,再點就好。刺身、壽司不俗。有火鍋可選, 但這次沒點。熱食料理一般,天婦羅炸粉稍為厚了點。總括滿意是次進餐,有機會會再來。
因為訂了座的關係,到達時不需要等位。
一行4人7點入座,吃到9點半。

一入座待應細心的端上一份刺身,說是每枱都會贈送的。

刺身壽司不俗。
火鍋可選, 但這次沒點。
熱食料理一般,天婦羅炸粉稍為厚了點。

總括滿意是次進餐,有機會會再來。
2014-03-07
  • 刺身
  • 魚生
2014-02-19 9722 瀏覽
之前同朋友食過1次,都幾抵食,價錢178另加1任食,酒類汽水任飲今次決定同屋企人食多次book左位唔使等,可能閒日既關係,安排既座位比上次寛闊同先前一樣先有個剌身頭盤食左先,之後點左d壽司同手卷,再點多round剌身剌身等得要耐少少,不過都幾新鮮3文魚厚切,唔係細細件好有口感壽司同手卷個份量落多左d,即刻有職員提我地可以先試少少,啱食再點幾細心至於d熟食主打和牛粒同芝士焗蠔其次7味雞翼,雞肉串,青酒煮藍青口都值得試試我地人多決定試埋個火鍋,配料都幾多,豬骨湯底夠入味最後點左泡芺同豆沙芝麻波,成餐飯食到好飽好滿足提一提中途都有d食物漏左單,但好快有人幫我地跟番,待客態度好好
之前同朋友食過1次,
都幾抵食,價錢178另加1任食,酒類汽水任飲

今次決定同屋企人食多次

book左位唔使等,可能閒日既關係,
安排既座位比上次寛闊
同先前一樣先有個剌身頭盤食左先,
之後點左d壽司同手卷,再點多round剌身
剌身等得要耐少少,不過都幾新鮮
3文魚厚切,唔係細細件好有口感

壽司同手卷個份量落多左d,
即刻有職員提我地可以先試少少,啱食再點幾細心

至於d熟食主打和牛粒同芝士焗蠔
其次7味雞翼,雞肉串,青酒煮藍青口都值得試試

我地人多決定試埋個火鍋,
配料都幾多,豬骨湯底夠入味

最後點左泡芺同豆沙芝麻波,
成餐飯食到好飽好滿足

提一提中途都有d食物漏左單,
但好快有人幫我地跟番,
待客態度好好

2014-02-10
5 分鐘 (堂食)
2014-01-18 7936 瀏覽
之前都黎過幾次,佢食物一向都無咩驚喜,但今次發現佢既熟食都幾好,一口牛、雞翼、鯖魚、金菇卷都幾好味。一口牛唔僧好肥好多油,雞翼同鯖魚又唔會燒得太乾,金菇卷又幾多汁。而且,可以打埋邊爐,肥牛都幾好,唔太肥,不過其他配料就一般般,但佢主打日本野,邊爐配料味道可算中規中舉。講明日本野,佢既刺身同壽司就可以改進一下,因為刺身好多都無咩味,好似唔係好新鮮,不過,佢既環境同服務都幾好,可以答救。

講明日本野,佢既刺身壽司就可以改進一下,因為刺身好多都無咩味,好似唔係好新鮮,不過,佢既環境同服務都幾好,可以答救。
2013-12-27