2010-05-03 10 瀏覽
見依個好似長洲既特色貪得意買黎食下冇乜味..(我揀左芝士味)好似原味薯片咁囉咁就$18食卡樂B好過試下算喇

見依個好似長洲既特色
貪得意買黎食下

冇乜味..(我揀左芝士味)
好似原味薯片咁囉

咁就$18
食卡樂B好過

試下算喇
2010-04-20 6 瀏覽
lee間野我係2年前以經食過....2年前我去買既時侯等左我估2個鐘..今年...我買果時等左1分鐘都無....唔知係唔係我買果時少人定點啦....不過我覺得2年前好食D..因為熱好多...今次去食1買左就有..都唔駛等..都唔知佢炸左幾耐...同埋今次去D調味少左好多好多....SO...下次再入去我都唔會再食LU
2010-04-18
今次來到長洲,你問我有什麼是必吃?我會答是薯棒.即是一串長竹籤,串著即炸薯片.為何是必吃?皆因我喜歡吃薯片也.這間在B&B旁邊的"洲啤工房",來到已經大排長龍.所有薯片即叫即炸,等得自然久一點.似乎長洲本土小食,特色是一味鬥大,或者鬥長.魚蛋大大粒,特長的薯棒.連水果葫蘆都係長到插死人果隻.等了很久,到我了,當拿起薯棒上手,感嘆這天長洲賓客人數多,但多數人客,也不及此薯棒長矣.趁熱時起勢耍上調味粉,有日式海苔,海鹽,蒜茸,咖哩粉等等,任你點耍都得.好,一放入口,感覺如何?係咪好食到飛起?薯片是脆,味道同卡樂B沒有分別,優點是夠新鮮.耍上幾隻粉之後,的確幾惹味,拿住支籤吃薯片,吃得甩甩漏漏,都幾論盡.下次不如索性買包卡樂B去,將店內的調味粉倒落去,再好似吃老麥Shake Shake薯條般搖幾野,得出來的效果應該差不多.但隨時會被店員親切問候一大輪.

2010-03-22 11 瀏覽
$15。巨薯棒:即炸需時等候。其實薯棒即是切片後的薯片囉,只是串在竹籤上而已,薯片不太脆且頗油,另有多款粉末可自行選擇灑上同吃,總說普通。仲有邊行邊食邊碎邊跌,呢個串起來的薯片概念雖有趣特別,可是無論直接用口咬或用手整黎食,吃起來都是有點吃力哦~~但貪得意既話,一試無妨!
2010-03-07 14 瀏覽
今次同家人入去. 終於買左一大串巨薯棒同雜果胡蘆.. 巨薯棒- 同平時薯片冇分別. 味道一般啦, 又唔特別.只係幾得意啦. 佢係多功夫囉. 薯片好似旋風式咁繞住支木支.. 咁炸出黎. 雜果胡蘆----之前見到個個人都買.. 原來都真係幾好食. 佢係有哈密瓜. 西瓜. 密瓜. 菠蘿, 提子. 各款兩三粒. 串住木支. 雪到結哂冰.. 咁食. 都幾得意.. 但仍保存到各生果的原有味道. 好甜.. 不知道. 朋友好快手用八達通比左錢啦. 哈哈.
今次同家人入去.
終於買左一大串巨薯棒同雜果胡蘆..

巨薯棒- 同平時薯片冇分別. 味道一般啦, 又唔特別.

雜果胡蘆----之前見到個個人都買.. 原來都真係幾好食.
都幾得意.. 但仍保存到各生果的原有味道. 好甜..

不知道. 朋友好快手用八達通比左錢啦. 哈哈.
2010-03-06
下午茶
  • 雜果胡蘆.
2010-01-11 21 瀏覽
貪得意黎食,吃了一串,新鮮炸起香噴噴滿可口,味粉很多選擇,凍了之後就像薯片一樣,味道就一般的薯片,但勝在樣子有趣特別,不妨一試,而且長長一條可以不用位置下不同味道的味粉試試看不同味我們七味粉落得太多結果有點咸= =
我們七味粉落得太多結果有點咸= =
食到一半
2010-01-08
食到一半
2010-01-02 41 瀏覽
當然來長洲唔會只係食海鮮啦,之前其實都食左好多小食,又介紹下先﹗洲啤工房既冰果葫蘆。將新鮮生果串得一大串,之後再放入雪箱雪到變哂冰。先是個賣相好靚,七彩顏色,有提子、菠蘿、蜜爪、西瓜及哈蜜瓜。食落凍凍的,原汁原味香香甜甜,很得意,由於從未食過關係所以覺得十分有趣新鮮,點解旺角無得賣既?我好似第一次見吧﹗同地亦都有出薯塔,亦都係串到一大串咁,賣相出位型格﹗鋪頭門口有大量味粉俾你自己加在薯片上吃,玩就幾好玩亦都過足癮。加了味粉後味道是厚切的薯片,味道普普通通咁啦﹗如食既話一定要趁熱食,因為都好快就凍,一凍就腍,一腍就變左食薯仔架喇﹗長洲更多好吃的:http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=18843

洲啤工房既冰果葫蘆。

將新鮮生果串得一大串,之後再放入雪箱雪到變哂冰。

同地亦都有出薯塔,亦都係串到一大串咁,賣相出位型格﹗

長洲更多好吃的:
薯塔賣相型仔吸引
好多人排隊買
自加味粉十幾款
2009-12-29 16 瀏覽
晚上要到婆婆家吃飯, 所以是日長洲行程要cut short. 而上船之前, 最後的一站, 就是要試食長洲的另一名物, 薯棒. 此薯棒看落, 只是一串薯片, 穿在一條大竹籤上. 搣出來食又得, 好似食魚蛋咁一層層咬又得. 係呢度停一停, 前面形容的, 只是我幾次看著別人在吃時, 離遠觀察時, 呢串野俾我既一個極普通既感覺.呢次, 來到剛好沒人龍, (可能尖左隊都唔知), 感覺幾吸引.....終於吸引左我地, 買一串來食, 再加一個飲品, 也只是十多元. 飲品先弄好給我們, 我們要的, 是熱情果果茶. 是用了熱情果Syrup, 茶, 同一些雜果啫哩, 再放入搞拌機搞勻佢. 一杯充滿熱情果味既野, 近乎台式飲料既東西, 凍凍地, 放在我們手上. 吃下熱氣的薯片, 再飲番杯清涼的果茶, 感覺不錯. 若是夏天飲, 味道更佳.薯片, 是即叫即炸. 只可惜, 工場在內, 完全睇唔到佢點炸, 亦唔知道他們點可以鉋得出一串長薯片, 而又唔會斷. 此店賣關子吧....但近來, 有食友發現旺角某台式飲料店都有此物發售....若果攪到個個識做, 就失去了長洲限定呢個特色.拿一串薯片, 先到旁邊的醬料亭, 補補

拿一串薯片, 先到旁邊的醬料亭, 補補粉先, 這裡有多種粉/香料供選擇, 我飢則落了七味粉, 同鹽....另外齋妹自行再落一隻辣粉, 就唔記得名了. 薯片, 新炸起, 熱熱地, 幸有油紙吸吸油, 如果唔係都幾肥膩下. 落了咁多種粉, 令酊百味交雜, 薯片香, 加上唔同既粉增一增口味. 新鮮即製薯片, 食法係唔同D既.

一切, 夠特別, 所以人龍不絕, 而且已經做到開分店...近碼頭, 已經另外有一問洲啤.
2009-11-05 32 瀏覽
熱辣辣油淋淋既薯塔一d 都唔好味!!!又厚又硬又唔脆卜卜, 寧願 用 15蚊買一大包熱浪食冇咁嬲!另外個生果串都ok既!!大熱天時, 消暑最岩! 三五知己一齊share就最perfect!!!!!
熱辣辣油淋淋既薯塔一d 都唔好味!!!

另外個生果串都ok既!!

2009-10-17
食完阿婆雞蛋仔又嚟呢度試下巨薯巨薯棒係長洲己經出名咗一段時間了因為有好多種調味品供給大家 (七味粉,curry 粉, 紫菜粉, 海鹽,...... 好多"粉"記不起了)巨薯對於我本人來說就一般者, 只能說好玩,味道就一般啦但我d朋友就覺得好脆好新奇~但我唸試一次就夠喇~
食完阿婆雞蛋仔又嚟呢度試下巨薯

巨薯棒係長洲己經出名咗一段時間了

因為有好多種調味品供給大家
巨薯對於我本人來說就一般者, 只能說好玩,味道就一般啦
但我d朋友就覺得好脆好新奇~
但我唸試一次就夠喇~

2009-10-28 7 瀏覽
26/10 係公眾假期, 所以專登揀今日入0黎長洲行下食下野知道依間0的炸薯片出名, 專登行0黎試下, 食評如下:缺點:1. 等得耐可能因為太多人幫襯, 賣完至少要再等15分鐘先有下一輪仲要0係烈日下暴曬住等, 少0的耐性都頂唔順2. 唔夠熱等足15分鐘終於等到喇, 乜d 薯片唔係新鮮炸起,. 點解只係微溫, 一0的熱0既感覺都無?!真係好唔掂囉.,,.3. 油膩可能唔夠熱, 真係未食過油得咁緊要0既薯片因為薯片比一般現成包裝果0的厚, 油淋淋0既感覺更強真係一口咬落去, 直情feel 倒0的油0係塊薯片度唧出0黎...真係諗起都有d 反胃優點:無總結係一定唔會再幫襯!
知道依間0的炸薯片出名, 專登行0黎試下, 食評如下:

缺點:
1. 等得耐
可能因為太多人幫襯, 賣完至少要再等15分鐘先有下一輪
仲要0係烈日下暴曬住等, 少0的耐性都頂唔順
2. 唔夠熱
等足15分鐘終於等到喇,
真係好唔掂囉.,,.
3. 油膩
可能唔夠熱, 真係未食過油得咁緊要0既薯片
因為薯片比一般現成包裝果0的厚, 油淋淋0既感覺更強

優點:

總結係一定唔會再幫襯!
2009-10-25
$20 (其他)
2009-10-19 12 瀏覽
今次係第2次食, 上一次大約係一年前....講真, 今次有點失望, 水準下降了...記得上次 order 左之後要等佢炸都要等左5~7min, 今次2,3min就攪掂, 但加完粉之後d 薯棒已經唔熱了.....而且有點不夠脆, 不知會否是"返炸" (不肯定).........印象中味粉選擇也好像少了.....應該再無下次了...
今次係第2次食, 上一次大約係一年前....

印象中味粉選擇也好像少了.....應該再無下次了...
2009-10-18
第二站 試下長長既薯棒!見到有咁多調味粉落我地當然樣樣都想試la! 除左spicy個d ...因為我食唔到當小兔你度倒緊d粉既時候佢話"哇 間野一年無左既多粉" ...我先行埋去 見到個短底勁多mix埋既調味粉開始食既時候...我地就發現一個問題!就係會唔覺意成身都係粉!不過都幾得意既 可以有咁多調味粉簡~ 可以一試*試左太多 記唔哂咩味 寫幾種記得既紫菜同salt 幾好朱古力你最淡的
第二站 試下長長既薯棒!

見到有咁多調味粉落
我地當然樣樣都想試la!

除左spicy個d ...因為我食唔到

當小兔你度倒緊d粉既時候
佢話"哇 間野一年無左既多粉" ...
我先行埋去 見到個短底勁多mix埋既調味粉

開始食既時候...我地就發現一個問題!
就係會唔覺意成身都係粉!

不過都幾得意既 可以有咁多調味粉簡~ 可以一試

*試左太多 記唔哂咩味 寫幾種記得既
紫菜同salt 幾好
朱古力你最淡的
見到呢隻可愛既cat 係門口 吸引我去影佢無影薯棒xd
2009-08-29
2009-08-20 6 瀏覽
個薯棒, 一見到就好想試, 個樣好吸引薯片厚身, 炸得脆, 有口感最抵錫係調味料任落, 一次可以試幾個味
個薯棒, 一見到就好想試, 個樣好吸引

薯片厚身, 炸得脆, 有口感
最抵錫係調味料任落, 一次可以試幾個味
2009-08-19
2009-08-12 18 瀏覽
大熱天時學系搞Orientation Camp,選址係長洲,因為book唔到Camp site,不過長洲好在多野食,所以都玩得好開心出Camp落到山的時候,已經熱到揸得出水,0係好熱好熱的情況下,超見冰果葫蘆,同學即一擁而上去購買雖然只係幾粒生果穿在一起,有西瓜,蜜瓜,水密桃,紅提子~~但係天時暑熱,吃一串冰果葫蘆真係救人一命~~~
大熱天時學系搞Orientation Camp,
選址係長洲,因為book唔到Camp site,
不過長洲好在多野食,
所以都玩得好開心

出Camp落到山的時候,
已經熱到揸得出水,
0係好熱好熱的情況下,
超見冰果葫蘆,
同學即一擁而上去購買

雖然只係幾粒生果穿在一起,
有西瓜,蜜瓜,水密桃,紅提子~~
但係天時暑熱,
吃一串冰果葫蘆真係救人一命~~~
$13 (其他)