今天去接朋友下班,走着走着,就被以木系格調裝修、走小清新風格的【泰鑫】所吸引。在門前看一下介紹,才發現是泰國🇹🇭駐香港總領事館推介的餐廳🍴店舖面積雖然不大,但食物選擇繁多,有沙律、小食、湯、咖喱、炒飯炒麵及甜品等;而且全部由泰國廚師主理👩🏻‍🍳✨前菜:《青芒果軟殼蟹沙律》軟殼蟹炸得香脆,而青芒果切成細絲,酸甜爽脆;再伴上辣汁,開胃又醒神🤓✨主食:《泰式雞肉金邊粉》金邊粉幼身但口感煙韌,用上雞肉、豆腐乾、蛋絲及芽菜一起炒,非常足料!同時,可按自己喜好加上碟旁的砂糖、花生碎或辣椒片💕《乾炒雞肉闊河》炒得夠香,而且不太油膩!最讚是闊河口感順滑,且加入雞蛋、爽脆的芥蘭和胡蘿蔔,使口感變得更豐富🤤✨小食:《泰式燒豬頸肉》豬頸肉燒得焦香微脆,肉嫩Juicy😍再沾上燒汁食用,香口又惹味。✨湯(可選大、小):《冬陰功 - 小》小小一碗,卻有一隻爽口彈牙的大蝦🦐香料濃郁,酸酸辣辣,認真開胃😋《椰子雞 -小》湯底呈奶白色,帶有淡淡的椰子香🥥嫩滑的雞肉與清甜的湯底,簡直是完美配合👍🏻✨飲品:《芒果熱情果沙冰》兩種水果混合,味道較酸😝能解辣、解膩!《椰子沙冰》口感綿密,椰香撲鼻😌微微的甜,剛剛好!✨甜品:《椰

✨前菜:

乾炒雞肉闊河

✨小食:
《泰式燒豬頸肉》
泰式燒豬頸肉

✨湯(可選大、小):
《冬陰功 - 小》
冬陰功

《椰子雞 -小》
椰子雞

✨飲品:
《芒果熱情果沙冰》
兩種水果混合,味道較酸😝能解辣、解膩!

《椰子沙冰》
口感綿密,椰香撲鼻😌微微的甜,剛剛好!
芒果熱情果沙冰、椰子沙冰

甜品
《椰子凍》
用椰子殼去當器皿🥥,吸睛又可愛😍內裏的果凍清甜爽口,再加上椰漿及椰子乾絲,咸咸香香,讓人停不下來🫣💕
椰子凍
泰式雞肉金邊粉
乾炒雞肉闊河
椰子凍
2024-10-19 115 瀏覽
《泰鑫》灣仔皇后大道東有間裝修精緻的泰國菜餐廳🥢🥢🥢🥢🥢 。泰式燒豬頸肉 ($118) - 泰式豬頸肉燒得香口,爽口彈牙,點上酸甜醬汁更開胃。 。冬陰功 ($48/小) - 小份的冬陰功湯,味道濃郁,酸酸辣辣的味道,愈飲愈帶勁,當中非常足料,有蘑菇及鮮蝦。 。椰子雞湯 ($48/小) - 小份的椰子雞湯,椰香味爆發,椰香及香茅味互相融合,係我飲過最椰的椰子雞,同樣非常足料,好多雞肉。 。泰式黃咖哩軟殼蟹 + 薄餅 ($268) - 大大份的黃咖哩軟殼蟹,賣相精緻,軟殼蟹啖啖肉,薄餅沾上香濃的咖哩非常美味。 。菠蘿炒飯 ($128) - 菠蘿炒飯半個菠蘿咁上,炒飯超級足料,有泰式臘腸、肉鬆、腰果、提子、菠蘿等材料,如果菠蘿多啲及大粒啲會更美味,亦可以加上咖哩一同食用。 。飛天炒通菜 ($88) - 飛天炒通菜加了馬拉盏,鹹香又惹味,非常下飯。 。泰式奶茶 ($42/C) - 正常發揮的泰式奶茶。 。冬陰冰冰蘇打 ($58) - 喱個係佢地近期推出的冬陰功蘇打,真係飲到嗰種酸酸辣辣嘅味道,幾特別,不訪一試。 *有揸車嘅朋友,消費滿$400,即可係胡忠及合和中心有免費泊車*
《泰鑫》
灣仔皇后大道東有間裝修精緻的泰國菜餐廳
🥢🥢🥢🥢🥢

。泰式奶茶 ($42/C) - 正常發揮的泰式奶茶。

灣仔嘅🌟泰鑫🌟,係一家🇹🇭泰菜餐廳,環境佈置休閒舒適,有度假Feel🏖️!餐廳位處合和嘅建築群,同樣享有合和嘅🆓泊車優惠!泊對面嘅🌃胡忠大廈/合和中心停車場,滿$400 Free Parking 3小時🚙!🇹🇭泰式船湯麵 $138湯底濃稠香郁,淨飲都幾正!金邊粉索滿湯仍保持煙靭美味,唔錯!🦀泰式黃咖喱軟殼蟹+薄餅 $268黃咖喱濃郁可口,軟殼蟹斬件上,食起上嚟更方便!♨️泰式燒豬頸肉 $118燒至乾身香口,配辣汁食特別惹味!🍢沙爹雞串 $78一客有三串,沙嗲味香郁!🥥椰子凍 $48賣相討好,香甜美味!🍻象啤 $28|泰式奶茶 $42食泰國嘢嘅標配!

🇹🇭泰式船湯麵 $138

🦀泰式黃咖喱軟殼蟹+薄餅 $268

黃咖喱濃郁可口,軟殼蟹斬件上,食起上嚟更方便!

♨️泰式燒豬頸肉 $118

燒至乾身香口,配辣汁食特別惹味!

🍢沙爹雞串 $78

一客有三串,沙嗲味香郁!

🥥椰子凍 $48

賣相討好,香甜美味!

🍻象啤 $28|泰式奶茶 $42

食泰國嘢嘅標配!
2024-10-17 139 瀏覽
一齊去食灣仔泰國菜(聽聞泰國領事都推薦),價錢親民,店舖細細間仲有吧枱位,平日夜晚都坐到滿曬。🌸炸蝦餅泰式小食一定唔少得我最愛既炸蝦餅,一碟6件,蝦餅結實得黎非常彈牙,蝦味十足,點埋個泰式辣醬perfec池🌸香葉肉碎煎鴨蛋飯(豬)是日mvp絕對頒比佢!試問邊個對濃邊蛋會有抵抗力,蛋黃仲要超流心。肉碎香口,一啖食曬落口,泰滿足。偷偷話你知,豆角為呢道菜帶黎巨大提升,試過你就知。🌸泰式炒飛天雜菜作為長期便秘既人士點都要叫番碟菜,今次飛天但系唔通菜,系雜菜,乜都有啲🌸冬陰功(s)次次都唔飲唔舒服既冬陰功有細碗,一人份量好的式,啱曬眼闊肚窄既人,酸酸辣辣仲有隻蝦添。🌸泰式燒牛肉配上甜甜地既醬汁,牛肉中間仲系粉粉嫰嫰添。🌸椰子雪糕記得留返個肚食甜品,呢個重量級椰子雪糕半個椰青咁上枱,表面3大球椰子雪糕,底下有啫喱。配上粟米粒、椰子肉、椰子脆脆,口感實在泰豐富。🍹椰子沙冰🍹芒果熱情果沙冰沙冰大大杯,而且呢兩杯既甜度都好低,怕甜既人唔洗驚。👉🏻只要消費滿$400,可以系胡忠大廈同合和中心免費泊車3個鐘

🌸炸蝦餅

🌸香葉肉碎煎鴨蛋飯(豬)

🌸泰式炒飛天雜菜

🌸冬陰功(s)

🌸泰式燒牛肉
配上甜甜地既醬汁,牛肉中間仲系粉粉嫰嫰添。

🌸椰子雪糕

🍹椰子沙冰
🍹芒果熱情果沙冰
沙冰大大杯,而且呢兩杯既甜度都好低,怕甜既人唔洗驚。

2024-10-16 1297 瀏覽
聽聞灣仔開咗間好受歡迎嘅泰國餐廳,今日返灣仔探舊同事,順便約埋佢地去試下先😆。 泰鑫 由入廚3️⃣0️⃣年嘅泰國廚師主理,等我睇下係咪真係唔駛飛去泰國都可以享受正宗泰式料理先得😍。青芒果軟殼蟹沙律 $118軟殼蟹🦀炸得香脆乾身,青芒果絲爽口,清甜偏酸,整體味道既香口又非常醒胃😋。泰式大蝦炒海鮮金邊粉 $138金邊粉炒得乾身🍝,口感柔韌軟滑,鮮蝦口感爽彈味甜😍。泰式船湯麵(牛肉) $138西冷牛肉片🥩大大片,牛味重帶油脂香,肉質柔軟嫩滑🥰。湯底加入豬血,味道濃郁鮮香,麵質爽滑,滋味無窮🤤。乾蔥蒜蓉豬肉條 $108腩條炸得香口乾身,肉味道香有嚼勁😍。沙爹牛3串 $88牛肉串燒肉嫩多汁,點埋自家製沙爹醬,更加惹味香口😋。泰式手打炸蝦餅 $88蝦餅🦐炸得香口乾身,蝦味鮮香,口感彈牙😋。泰式燒豬頸肉 $118豬頸肉🐖烤至表面焦香,肉質軟嫩多汁,點配泰式酸辣汁,醒胃又惹味😋。泰式黃咖哩蟹肉 + 薄餅兩件 $228黃咖哩味道香甜帶陣陣蛋香味,蟹肉🦀份量勁多,鮮香甜美,配搭外脆內軟嘅薄餅,好食到停唔到口🤤。泰式燒牛肉 $138西冷🥩燒至5️⃣成熟成度,表面焦香,口感軟嫩腍滑又多汁,牛肉味重,油脂

青芒果軟殼蟹沙律 $118

泰式大蝦炒海鮮金邊粉 $138
金邊粉炒得乾身🍝,口感柔韌軟滑,鮮蝦口感爽彈味甜😍。

泰式船湯麵(牛肉) $138

乾蔥蒜蓉豬肉條 $108
腩條炸得香口乾身,肉味道香有嚼勁😍。

沙爹牛3串 $88
牛肉串燒肉嫩多汁,點埋自家製沙爹醬,更加惹味香口😋。

泰式手打炸蝦餅 $88
蝦餅🦐炸得香口乾身,蝦味鮮香,口感彈牙😋。

泰式燒豬頸肉 $118

泰式黃咖哩蟹肉 + 薄餅兩件 $228

泰式燒牛肉 $138
西冷🥩燒至5️⃣成熟成度,表面焦香,口感軟嫩腍滑又多汁,牛肉味重,油脂味香,令人回味無窮😋。

芒果糯米飯 $88
芒果🥭香甜多汁🥰,果肉厚身細緻,糯米飯軟糯,加埋香甜的椰醬,簡直係絕配😋。

椰汁西米糕4件 $48
西米軟滑香甜,加上香濃嘅椰漿凍及粉糯嘅芋頭粒,口感豐富又好食😍。

冬陰冰冰蘇打 $58
生薑、香茅及檸檬味突出,每一口都帶微微的辣勁,有一種冰火交融的刺激,口感獨特又好味🤤。

百香果芒果沙冰 $58.-
味道酸甜清香,口感冰涼,解油又醒胃😋。

2024-09-11
2024-10-16 117 瀏覽
朋友係灣仔返工,約左佢放工係附近食,試下新餐廳。店員好nice,以下食物好味!原來食滿$400可以係胡忠大廈同合和中心免費泊車3小時,好方便揸車既我地呀!🌶️冬陰功 (S) $48超好飲既冬陰功,必點!微辣好香香料味道,飲完暖笠笠,呢個係一人份量,我都有D唔夠飲,仲有個大size🦐炸蝦餅 $88每次食泰式菜必點,炸得好香脆好好食🦀黃咖哩軟殼蟹連薄餅 $268黃咖哩好香唔辣,醬汁入面仲有洋蔥同青椒,沾滿醬汁好好食!薄餅比較飽肚,食完唔沂主食都ok!軟殼蟹啖啖肉,如果份量多D就好,醬汁非常多,可以叫多個飯食,但軟殼蟹再多D就正啦🥬飛天炒通菜 $88微辣好味!食左咁多肉緊係要叫返個菜啦🐷泰式燒豬頸肉 $118啖啖肉仲有燒過既香氣🍹泰式檸檬茶 $42茶底好香好好飲,唔會好甜

🌶️冬陰功 (S) $48

🦐炸蝦餅 $88
每次食泰式菜必點,炸得好香脆好好食

🦀黃咖哩軟殼蟹連薄餅 $268

🥬飛天炒通菜 $88
微辣好味!食左咁多肉緊係要叫返個菜啦

🐷泰式燒豬頸肉 $118
啖啖肉仲有燒過既香氣

🍹泰式檸檬茶 $42
茶底好香好好飲,唔會好甜
2024-10-16 74 瀏覽
走進餐廳被室內的自然原木風設計吸引了🤩天花版木條🪵一直延伸到開放式廚房上的吊櫃都是採用原木色的設計,吊櫃上擺滿植物,增加清新自然的氣息。開放式廚房帶給人親近、溫馨的感覺,坐在吧台座位的話,看著廚師烹調食物的過程,還可以聞到陣陣香味呢😋泰式燒牛肉🥩將牛肉燒得香脆,清楚看到牛肉帶有原來的血紅色,熟的程度拿捏得非常好👍🏻即使不蘸泰式調製醬汁,已經足夠入味,蘸醬又是另一種味道。炸蝦餅🦐蝦肉爽口彈牙,炸粉簿簿的,配上泰式酸甜醬更開胃。黃咖喱雞肉🐔配薄餅🫓咖哩和簿餅是絕配,簿餅烤香帶點煙靭的口感,熱騰騰的簿餅上桌後蘸一蘸黃咖哩的香味,令人忍不住多吃幾塊簿餅。黃咖哩裡面有雞肉🐔、洋蔥🧅、馬鈴薯🥔、淡淡的椰奶香味,喜歡拌米飯🍚吃的話,也是很推薦的。沙嗲豬3串🐷餐單上有豬牛雞3款不同的肉類可選擇,我們點了豬肉試試,沙嗲醬裡的花生味濃郁,烤過的豬肉蘸上沙嗲醬特別美味。椰子沙冰🥥🍧椰子的味道特別濃郁,杯子上灑上椰絲、花瓣🌹,顏色分明,打卡一流👍🏻芒果熱情果沙冰🥭🍧滿滿的熱情果和芒果混合後,帶點酸酸的味道,十分開胃。龍眼茶凍冰🍧新鮮龍眼上灑上椰絲,茶凍下方鋪了冰塊🧊,茶凍味道不會很甜,炎熱的天氣吃一口茶凍,透

泰式燒牛肉🥩

炸蝦餅🦐
蝦肉爽口彈牙,炸粉簿簿的,配上泰式酸甜醬更開胃。

黃咖喱雞肉🐔配薄餅🫓

沙嗲豬3串🐷

椰子沙冰🥥🍧

芒果熱情果沙冰🥭🍧
滿滿的熱情果和芒果混合後,帶點酸酸的味道,十分開胃。

龍眼茶凍冰🍧
新鮮龍眼上灑上椰絲,茶凍下方鋪了冰塊🧊,茶凍味道不會很甜,炎熱的天氣吃一口茶凍,透心涼快。

芒果糯米飯🥭🍚
泰國傳統小吃,芒果非常甜,糯米飯小口蘸一蘸椰漿,甜而不膩。
  • 炸蝦餅
2024-10-13 187 瀏覽
泰國菜🇹🇭未必唔啱小朋友今次我就帶咗小姊妹去到灣仔💛泰鑫 嘆泰菜🥰 估唔到味道正宗佢哋仲食到舔舔脷添😋店面唔算太大 俾人感覺夠親民裝潢甚有泰國🇹🇭餐廳風格服務員態度親切又殷勤❣️泰式手打炸蝦餅 🦐(3件)即點即做嘅炸蝦餅外層炸得香脆可口加上大大件 咬落啖啖肉 口感豐富蝦肉非常新鮮又彈牙 兩姊妹👧👧讚不絕口當然係佢哋嘅至愛😍❣️沙嗲雞串 🐓呢個都係兩姊妹最鍾意嘅菜式🤩雞肉嫩滑多汁夠juicy再配合香氣四溢嘅沙嗲醬一同進食令人回味無窮😋❣️冬陰功(小)🌶️每次食泰菜冬陰功都係我嘅必點菜式貪佢夠辣得惹味又醒胃😝估唔到今次點咗小嘅份量都好足料入面有大大隻蝦🦐 同大量草菇味道仲非常正宗 大愛🫶💕❣️泰式蒜蓉炒雜菜🥬雜菜有椰菜🥬、芥蘭、泰國粟米及甘筍🥕蒜蓉味道香濃 唔油膩 屬健康之選🌱❣️乾炒闊河(雞肉)雞肉夠嫩滑 加入咗雞蛋🥚同芥蘭一同炒香非常惹味而最驚喜嘅係闊河粉口感煙韌滑溜夠曬彈牙 口感豐富 食唔停口🤣❣️泰式船湯麵大大碗份量十足入面有爽彈嘅牛肉丸 腍軟入味嘅牛肉片仲有泰式豬皮 夠曬正宗金邊粉口感滑溜 再吸收咗香濃嘅湯汁 顯得特別美味🤤 私心推介💕❣️芒果🥭糯米飯熱辣辣♨️嘅糯米飯口感軟糯又煙靭只要加上椰汁一
泰國菜🇹🇭未必唔啱小朋友

今次我就帶咗小姊妹去到灣仔

💛泰鑫 嘆泰菜🥰 估唔到味道正宗

佢哋仲食到舔舔脷添😋

店面唔算太大 俾人感覺夠親民

裝潢甚有泰國🇹🇭餐廳風格

服務員態度親切又殷勤

❣️泰式手打炸蝦餅 🦐(3件)

即點即做嘅炸蝦餅外層炸得香脆可口

估唔到今次點咗小嘅份量都好足料

入面有大大隻蝦🦐 同大量草菇

味道仲非常正宗 大愛🫶💕
❣️泰式蒜蓉炒雜菜🥬

雜菜有椰菜🥬、芥蘭、泰國粟米及甘筍🥕

蒜蓉味道香濃 唔油膩 屬健康之選🌱
❣️乾炒闊河(雞肉)

雞肉夠嫩滑 加入咗雞蛋🥚同芥蘭一同炒香

仲有泰式豬皮 夠曬正宗

❣️芒果🥭糯米飯

熱辣辣♨️嘅糯米飯口感軟糯又煙靭

只要加上椰汁一同進食 味道即時提升

配合果肉充沛、味道清甜芳香嘅泰國芒果🥭一同進食 絕對令人無法抗拒

大小朋友都鍾意💕

你哋都快啲帶埋一家大細或與三五知己齊齊品嘗喇🍽️
泰鑫

📍灣仔皇后大道東222號Garden East 2號舖
2024-10-09
10 分鐘 (堂食)
  • 泰式船湯麵
  • 乾炒闊河,
  • 冬陰功
  • 泰式手打炸蝦餅
  • 沙嗲雞串
2024-10-13 128 瀏覽
碌開社交平台嘅朋友都一定知道 泰鑫由泰國人主理泰菜,具一定吸引力👍🏻較早前lunch time時間同朋友嚟食過覺得唔錯,今次夜晚時間可以食多啲叫多幾樣:• 冬陰功(細)$48好多配料嘅冬陰功,湯底底味味道幾濃郁酸度,幾鍾意佢夠酸,酸酸辣辣好開胃;蝦大隻而飽滿,配料亦有多款菇同菜• 手打炸蝦餅 $88外層好鬆脆🤤手打蝦餅肉質彈牙,口感一流,配埋酸辣醬汁,最佳組合✔️• 黃咖哩軟殼蟹配薄餅分量唔細嘅黃咖哩軟殼蟹😍😍軟殼蟹炸得外脆內嫩,配上黃咖哩香辣濃郁,襯埋薄餅一齊食唔錯,個人較喜歡如果柔軟煙靭好感嘅薄餅;連同黃咖喱一齊食一定更吸引• 泰式燒豬頸肉 $118有陣陣炭燒香味,燒得香脆帶少少焦香,略嫌乾啲如果燒得juicy d 仲正呀,配特製醬汁好惹味• 泰式雞肉炒金邊粉 $138金邊粉口感煙韌有嚼口,醬汁夠哂惹味,除蝦肉配雞肉都一樣咁夾,呢度配有花生、糖同辣椒碎,tailor made自己口味👍🏻• 芒果糯米飯 $88食泰菜又點少得芒果糯米飯🥭新鮮香甜嘅芒果搭配香濃嘅椰漿糯米飯,必點❣️

• 冬陰功(細)$48

• 手打炸蝦餅 $88

• 黃咖哩軟殼蟹配薄餅

• 泰式燒豬頸肉 $118

• 泰式雞肉炒金邊粉 $138

• 芒果糯米飯 $88
2024-09-03
越嚟越掛住上年隔幾個月就飛一飛泰國一帶嘅生活😭 今年工作困身得多,冇得再快閃啦~ 所以間唔中都要食一餐泰菜止下癮🥲今次揀咗喺灣仔嘅泰國菜餐廳👉🏼 泰鑫🇹🇭 鍾意佢哋嘅裝修走小清新嘅路線🌿 成個環境都係以白色同埋淺木色為主,仲有加入少少大自然元素,有少量嘅植物,亦都用上竹製嘅燈🎍再配搭上好泰式味道嘅拼布坐墊☺️ 突顯返餐廳走嘅路線~➿ 泰式青木瓜沙律 ($68)青木瓜切成幼絲,好入味,又酸又辣,好開胃!加埋蕃茄仔食更加Juicy😆➿ 泰式手打炸蝦餅 ($88)即叫即炸嘅蝦餅好新鮮,肉質好彈牙😋 廚師貼心地將原本水泡型嘅蝦餅切一半,方便蘸酸辣醬☺️🌶️➿ 飛天炒通菜 ($88)掛住泰國,梗係要叫返每次去泰國每餐都會叫嘅morning glory😌 鍾意佢嘅英文名,更鍾意炒完之後有啲微辣又帶點蒜香嘅佢🤪➿ 冬陰功 (小:$48)酸味同埋辣味都好突出🌶️🍋‍🟩 冬陰功愛好者鐵飯腳就表示滿意,而我就鍾意佢夠多草菇喺入邊~➿ 青咖喱雞肉 ($108) + 薄餅 ($38)雖然話青咖喱係最辣嘅,但係我又覺得呢度嘅青咖喱嘅辣度都幾溫和丫,最緊要係夠香☺️ 咖喱入邊嘅蔬菜種類都幾多,有泰式小圓茄、亦都有我哋平時食

➿ 泰式青木瓜沙律 ($68)

➿ 泰式手打炸蝦餅 ($88)

➿ 飛天炒通菜 ($88)

➿ 冬陰功 (小:$48)

➿ 青咖喱雞肉 ($108) + 薄餅 ($38)
雖然話青咖喱係最辣嘅,但係我又覺得呢度嘅青咖喱嘅辣度都幾溫和丫,最緊要係夠香☺️ 咖喱入邊嘅蔬菜種類都幾多,有泰式小圓茄、亦都有我哋平時食開嘅茄子🍆 仲有啲豆角等等⋯⋯ 熱薄餅呢唔係嗰種油酥餅,會硬啲,同埋乾身啲,但係反而鍾意呢一種薄餅多啲,感覺健康啲~

➿ 泰式船湯麵 *牛($138)
船麵嘅質素都唔錯,好多炸豬皮啊😍 滑牛帶點厚度,但又幾軟腍~ 湯底嘅濃郁度可以令麵條掛到湯,但又唔會覺得好油膩~

➿ 椰子凍 ($48)

用椰子殼器具去裝呢個椰子凍特別有風味🥥 食都係好天然清甜嘅椰子味,口感似大菜糕,入邊仲加咗少少椰子乾絲,幾鍾意呢個甜品☺️ 仲有覺得唔需要蘸太多嘅椰漿都已經夠甜了~

➿ 泰式奶茶 ($42)
甜度適中,味道都接近某連鎖泰茶品牌,好飲過我自己沖嘅好多好多🤪

➿ 百香果芒果沙冰 ($58)
兩位主角嘅味道都好突出🥭 沙冰打到好幼滑,好味啊!
2024-10-11 155 瀏覽
青木瓜沙律味道酸酸辣辣 口感爽脆 非常開胃柚子大蝦沙律以酸辣鹹香為主 柚子營養豐富炸蝦餅手打蝦餅好彈牙 真材實料泰式黃咖喱蟹肉薄餅沾滿蟹肉及咖哩辣道相對溫和 帶淡淡椰子味泰式燒牛肉呈粉紅的肉質頗嫩滑 燒得剛好香葉肉碎煎鴨蛋飯金不換獨特香味伴以豬肉 簡單而美味泰式大蝦炒海鮮金邊粉 大大隻虎蝦有點焦香主要為蕃茄和羅望子甜味 泰式生菜包檸檬葉香味突出 充滿泰式味道泰式船湯麵一種顏色濃郁的地道風味麵條包含豬肉片 豬肉丸 及豬皮泰式蒜蓉炒通菜飛天炒通菜兩者分別 蒜蓉炒較清淡而飛天炒適合喜歡較濃味和香辣嘅朋友飲品點左龍眼冰同椰青最後又點少得甜品呢椰汁西米糕 內層有芋頭粒 粟米 及西米 層次豐富芒果糯米飯芒果未算好香甜 但加上綠豆碎粒就同泰國食到更加類近消費滿$400仲可以係胡忠大廈同合和中心免費泊車3小時
青木瓜沙律

芒果糯米飯
芒果未算好香甜 但加上綠豆碎粒就同泰國食到更加類近

消費滿$400仲可以係胡忠大廈同合和中心
免費泊車3小時
好chill 的一間泰菜仲有落地玻璃夠晒光猛打卡一流入邊嘅裝飾都好別緻,藤椅加埋木系色調,簡約得來令人好舒服感,好似去左泰國咁2個人食咁多野😂🥥椰青超級清甜,朋友試咗一啖都忍唔住要叫多個🥒青木瓜沙律平時啲青木瓜沙律勁辣,呢個調整咗啱返香港人口味🍤炸蝦餅炸得香脆,又唔會好油膩,份量好多,貼心幫你剪埋,幾個人分享都得🥘冬陰功湯有大細選擇,雖然細細碗,但係都好足料,成隻蝦響入面🫕椰汁雞湯對比起湯我更加鍾意呢一個,雞好嫩滑,清甜嘅椰汁飲晒都唔覺得流🦀泰式黄咖喱蟹肉+薄餅兩件呢個main dish係夠晒份量,估唔到所謂嘅薄餅兩件,竟然係咁大份,都食到好飽,蟹肉勁正,唔使剝殼啖啖肉,入邊仲有啲三色椒感覺冇咁膩🥬飛天炒通菜必點嘅菜式,夠晒惹味🥭芒果糯米飯店員好好知道我朋友今日生日,特登幫我將佢變成一個生日蛋糕

好chill 的一間泰菜
仲有落地玻璃夠晒光猛打卡一流

2個人食咁多野😂
🥥椰青
超級清甜,朋友試咗一啖都忍唔住要叫多個
🥒青木瓜沙律

平時啲青木瓜沙律勁辣,呢個調整咗啱返香港人口味
🍤炸蝦餅

🥘冬陰功

湯有大細選擇,雖然細細碗,但係都好足料,成隻蝦響入面
🫕椰汁雞湯

🦀泰式黄咖喱蟹肉+薄餅兩件

🥬飛天炒通菜
必點嘅菜式,夠晒惹味
🥭芒果糯米飯
店員好好知道我朋友今日生日,特登幫我將佢變成一個生日蛋糕
  • 泰式黄咖喱蟹肉
2024-10-10 118 瀏覽
今日去左灣仔買野,買完野係附近搵食,係利東街尾意外發現一間高質泰國菜「泰鑫」,由泰國廚師主理,正宗泰國菜,6:30已全場滿座,最好一早book 定位。餐廳店鋪小小,設有吧枱位置,燈光柔和,氣氛唔錯,坐位舒適,亦設開放式廚房,可望到廚師料理。泰式生菜包每次都會必點泰式生菜包,新鮮生菜洗得夠乾淨,豬肉碎炒得乾身,清脆的生菜包著惹味的肉碎一齊食,口感清新又開胃,還中和了油膩感,如果唔夠生菜,可以再添加。泰式蒜蓉炒通菜通菜爽嫩,蒜香味十足串燒(豬肉3串)燒得剛剛好,豬肉肥瘦適中,夠入味,肉質軟腍不柴口,再沾上沙嗲醬,充滿濃郁沙嗲味泰式燒牛肉生熟程度燒得剛剛好,又不會太生和太熟,牛肉味濃郁,沾上自家製的泰式醬汁,牛肉更加惹味解膩。泰式燒豬頸肉泰式燒豬頸肉燒得恰到好處,豬頸肉沒有多餘的脂肪,切得薄薄一片片,肉質爽口,再沾上自家製的泰式醬汁,開胃惹味 菠蘿炒飯用上原個菠蘿,炒飯炒得有鑊氣,飯粒粒粒金黃色,炒飯中有提子乾、粟米粒、腰果,肉鬆,口感豐富,而且入面有粒粒新鮮菠蘿,食落非常開胃。泰式奶茶(少甜)做到少甜效果,值得一讚。

泰式生菜包

泰式蒜蓉炒通菜
通菜爽嫩,蒜香味十足

串燒(豬肉3串)

泰式燒牛肉

菠蘿炒飯

泰式奶茶(少甜)
做到少甜效果,值得一讚。

2024-10-09 182 瀏覽
突然想食泰國菜,於開飯網搜尋,找到了這家餐廳。門口有只小象,挺可愛呢。小食的選擇是乾蔥蒜蓉豬肉條。豬肉炸得脆而不乾,表層酥脆,肉完全不柴,加上蒜蓉以及乾蔥的幫助,惹味程度直上天花板!向聞泰國船麵的名號,還是小人的首次接觸。牛湯溫順醇厚,不禁一飲而盡!幼麵爽滑,牛肉好好食,牛丸彈牙,最喜歡炸豬皮,仍然是脆的!未食這道黃咖哩蟹肉,咖哩香氣已撲鼻而上!咖哩汁不辣,因為沒有薄餅,改為白飯亦是追著來吃的!蟹肉爆多,源源不絕!炒菜分有辣的飛天炒和不辣的蒜蓉炒,兩者之間點了後者。芥蘭很甜,炒得夠透,我們邊談邊吃,不經不覺已瞬間清碟。黃咖哩蟹肉一定跑出,堪稱是食過最好食的泰式咖哩,引人入勝!

乾蔥蒜蓉豬肉條

豬肉條

船麵

泰式黃咖哩蟹肉

蟹肉

泰式蒜蓉炒芥蘭

黃咖哩蟹肉一定跑出,堪稱是食過最好食的泰式咖哩,引人入勝!
午餐
乾蔥蒜蓉豬肉條
豬肉條
船麵
泰式黃咖哩蟹肉
蟹肉
泰式蒜蓉炒芥蘭
2024-10-08 105 瀏覽
這店感覺舒適,沒有太多裝飾,特別設計咗吧枱,可以睇住廚師煮食物,令餐廳視覺上更感開揚。青芒果軟殼蟹沙律青芒切絲咬落柔軟,唔會太生硬,配搭香口的軟殼蟹,更添豐富的層次感,醬汁酸辣勁開胃。菠蘿炒飯微黃的炒飯上,伴上豬肉鬆,香口腰果,飯粒乾爽內有提子乾同菠蘿粒,豐富好味之餘又增加口感。炸蝦餅炸到鬆軟嘅外皮,亦冇油膩感,蝦肉鮮嫩口感Q彈。沙嗲雞三串串燒嘅雞肉唔柴口,沙嗲醬嘅花生味香濃特出,配搭串燒好野味。飛天炒通菜當做的季節,通菜夠清脆,炒得清爽又唔油。冬陰公湯紅色嘅湯底,入口已是酸酸辣辣的味道,大蝦索左香茅同菇類香料嘅味道,咬落蝦肉夠入味又彈牙。椰汁雞湯白色濃郁嘅湯底下,飲落帶有椰子香香的,泰式材料內的雞肉,口感保持嫩滑。冬陰冰冰蘇打篤篤冬陰公材料,飲落嘅香茅、青檸味帶微酸幾醒胃,正升鼻子的感覺成個醒晒,唔錯有特色。芒果熱情果沙冰入口帶有香香嘅芒果味同濃濃的熱情果香,在口腔內是涼涼凍凍嘅沙冰,透心涼口感,飲落也不過甜。

青芒果軟殼蟹沙律

菠蘿炒飯

炸蝦餅
炸到鬆軟嘅外皮,亦冇油膩感,蝦肉鮮嫩口感Q彈。

沙嗲雞三串
串燒嘅雞肉唔柴口,沙嗲醬嘅花生味香濃特出,配搭串燒好野味。

飛天炒通菜
當做的季節,通菜夠清脆,炒得清爽又唔油。

冬陰公湯

椰汁雞湯