2007-03-13 18 瀏覽
新年效應,最近中菜之局連連,偶爾換換口味,試試香辣的泰菜也不錯,亦難得版主Ray兄親自安排的泰軒一局,是抱著期待的心情去試的。特別劃出的範圍,讓柴娃娃熱鬧地開餐。事前不知道菜式的安排,亦沒有菜單,換個角度看,似是添了分驚喜,也不錯。是晚難得見到大王,與Ray兄同檯而坐,見他與食友A 君談論「OR」發行大計,難得有食友請纓顯計,大王有得諗吧?先來的是煙鴨胸沙律,燻味極為濃郁,夾著香甜的芒果來吃,開開胃也不錯說,而甜入心芒果相信是揀過的,幾有心呢,胃納有限,當晚每款只吃一件,惟獨芒果是吃了又吃,讚。之後是串燒拼盤及脆絲炸蝦(自己作的菜名),串燒用荷葉包著以特色靚仔的碟上,碟身特別設計,設有凹位倒入三色醬,幾有心思,而脆絲炸蝦,以炸香的脆絲包著中蝦,幾精緻靚仔,較一般的泰菜更放了心機在presentation方面,值得一讚。而接下來的泰式afternoon tea,想不到在8點幾時可以悠閒地品嚐仿英式的三層afternoon tea,下層是木瓜沙律、中間是雜錦拼盤,上層是炸蝦、魚餅,擺設放面做得好有心思,魚餅加入了不少香料,幾惹味亦吃得過癮。泰菜自然少不得冬陰公湯,大大粒的草菇加上香茅、辣椒

泰菜自然少不得冬陰公湯,大大粒的草菇加上香茅、辣椒等香料,又酸又甜認真開胃,每碗湯最少有三隻蝦,材料也真豐富。

有為公事關係,吃到Naan時已經要先行,香脆的Naan,蘸點咖喱汁來吃,感覺幾好,阿姐招呼周到又有禮,雖然聽唔明泰文,但應該是唔該、謝謝之類的,忙了透閒地與喜歡吃的食友聚一聚,開心。
2007-03-03
甫開工便被三個‘小朋友同事’拉來吃開年飯(HR refer 比我,負責睇實的幾個新仔,我as a "mentor")。因為book 唔到中式食肆,所以吃泰國菜。依然後半自助餐,我們四個人點了四個午餐,埋單$264,經濟實惠,又幫公司HR 省番些少(HR 比我地$100 per head 的budget)。半自助部份:依然係冬陰雞湯和中湯,一場來到,冇飲中湯的道理,當然選前者!味道一般,理所當然的稀和淡。沙拉菜、水果塊、雞翼令鄰桌的所謂OL 食客便為之‘瘋狂’!不吃雞翼的我,只啃了件泰式春卷和Samosa,有mint sacuse 伴食,好!五、六款午餐裡,選了四款:咖哩牛脷飯(好味,辣辣地哩、牛脷好味)、咖哩魚柳意粉(幾一般)、泰式炒飯(好炒得好糊口,唔得)、海南雞飯(賣相漂亮,比三個同事掃晒…)。餐飲冷熱同價,選了穩陣的熱檸茶。後話: 1. 好景左,附近的灣仔中式食肆,新正頭都要預早三、四book 枱(如:留園、龍皇、富東、祥記、美利堅、車氏),其他平民化的(如:譚魚頭、海天、幸福樓、喜萬年)book 咗都交唔到枱比客人! 2. 見鄰桌的所謂OL,成碟沙拉,成碟水果粒、成碟雞
餐飲冷熱同價,選了穩陣的熱檸茶。
後話:
2. 見鄰桌的所謂OL,成碟沙拉,成碟水果粒、成碟雞翼咁捧返來,有點心寒。暗地裡,真係好多唐人食野鐘意一齊share,食自助形式都要咁!?
3. 唔明點解,那些打扮企理的灣仔OL,在lunch hour 時,響食肆等位處儀態盡失,爭先恐後咁「打尖」攞枱,互相推撞,態度甚差。(見到呢D 港女的無禮,難怪咁多港男找伴侶都唔會選土產港女!我興幸自己找到個正常些少的ABC 女伴!)
2007-02-10 7 瀏覽
今日約左幾個係灣仔返工既朋友食lunch, 當然係佢地決定去邊啦! 佢地話有間開左唔係好耐既泰菜幾好,要帶我試下..好呀!佢地負責訂位,駛唔駛呀!點知去到先知係要既.12點差唔多1點去到,坐滿啦,我地後面有4個人因為無訂位無得食.上到去,覺得環境好光猛同舒服,個小露台幾有feel,夜晚飲野應該唔錯.anyway,lunch 有sets 同executives lunch, 兩樣都有任食salad bar,soup & appetizer. 我地要executives lunch, $88一位,好抵重有無咖啡不歡既我至愛既latte.需然唔可以同starbucks比,但點都值番$20.1)無骨海南雞(half) -- 好滑,我d雞精朋友誠意推介2)辣椒糕炒牛柳粒-- 我係牛魔王同嗜辣,無令我失望,yummy3)泰式香芒羊柳-- 個名幾吸引但我唔食羊,朋友話good4)咖哩鴨-- 咖哩好味,撈飯不二之選5)魚爐-- 好得又抵,成條魚d湯好飲味道適中salad bar & appetizers 既choices ok啦,有生果,沙律,春捲等,有refill.湯就一中一泰,好似係冬蔭雞not
3)泰式香芒羊柳-- 個名幾吸引但我唔食羊,朋友話good
4)咖哩鴨-- 咖哩好味,撈飯不二之選
5)魚爐-- 好得又抵,成條魚d湯好飲味道適中

salad bar & appetizers 既choices ok啦,有生果,沙律,春捲等,有refill.湯就一中一泰,好似係冬蔭雞not bad. buffet最唔好既係有d好自私既人,一次攞好大碟野,喂任食架,唔夠咪再攞.有個重離譜,攞湯係咁撈哂d 冬蔭雞d雞一大碗..我根本唔會食d雞,但見到d人咁無品真係要鬧吓,中國人真係失禮.

summary: 好食,好豐足好抵既lunch,會再去.不過我覺得係thai fusion not local thai,最緊要好食.坐得舒服,有機會要試下dinner先得
2007-02-03 8 瀏覽
被行家邀請午膳,她建議這兒,貪其自助沙拉水果吧。這兒供應半自助午餐,自助吧供應沙拉、水果、熱湯,主食約$50 ~ $70,選了「咖哩牛肉配薄餅」和「咖哩魚柳配白飯」,包餐飲。兩位!埋單約$13x,經濟實惠。試了「冬陰雞湯」,味道一般。亦有中湯「蓮藕xx 湯」,當然不會試。自助吧有沙拉菜、鮮水果塊、蔬果瓜類、炸泰式春卷、炸Samosa。味道OK。巳經飽了大半。咖哩牛肉和咖哩魚柳,味道都OK。講真果句,只要醒醒定定,印式和泰式咖哩係唔容易失手的菜式。(個人認為,做咖哩比做中式小菜更易做得好味,至少變數少!)薄餅係naan ,柔軟美味,沾咖哩汁液係很正點。咖哩汁配飯亦很飽足。餐飲點了熱奶茶和熱咖啡,因為咖哩好味,巳經忘了飲品的味道了。絕對有下次。
被行家邀請午膳,她建議這兒,貪其自助沙拉水果吧。
巳經飽了大半。
絕對有下次。
(非會員)
2007-01-19 0 瀏覽
近來都有去食lunch覺得幾好食,環境又唔錯.我最鍾意坐得舒舒服服,慢慢食飲吓野.決定成班人去試吓,又可以叫多d野食.1.炸面蝦-用面包住d蝦,好特別2.椒鹽田雞腿-好惹味,送酒好正..朋友話都幾辣3.蝦餅&蝦餅-熱辣辣,蝦餅要再彈牙d.我就好鍾意魚餅d香草味4.煙鴨胸沙律-芒果好甜,我唔太好鴨胸,朋友話味道唔錯5.帶子沙律-好清6.冬蔭公-朋友話好好飲,我就想再辣d7.牛面珠-真係咪食過,我以為得魚面珠先食得.經理介紹咪試吓.d肉好soft,d咖哩汁好味呀8.2隻咖哩蟹(咖哩炒&辣椒糕炒)-好癲呀!無計都好鍾意食蟹. 好正,嗜辣如我會choose辣椒糕炒,咖哩都好..9.炒菜-無咩特別..青菜一碟10.2客印度薄餅-熱辣辣,我鍾意garlic味,點咖哩啤酒+飲品我地8個女仔,真係叫得太多,食得好飽.d蟹好大隻,好多羔,有d野都食唔哂...可惜.

1.炸面蝦-用面包住d蝦,好特別
9.炒菜-無咩特別..青菜一碟
10.2客印度薄餅-熱辣辣,我鍾意garlic味,點咖哩
啤酒+飲品

2006-12-17 7 瀏覽
早兩日見新開張同兩個朋友試吓食lunch. 佢個lunch menu, 好似有成5 or 6個choices..原來有湯, salad, 春捲, 生果任食. 我地要左冬蔭雞湯, 另外有個唔記得係咩既中式湯, 好味. Salad既選擇就唔係有好多野, 但咁既價錢ok啦! 我地choose左:1.無骨海南雞飯…我既至愛. 個賣相唔錯, 有成四分一隻雞….配個黃薑反好味2.炒海鮮粉….唔太油, 蝦新鮮3.同黃咖哩豬……個咖哩好香撈反, 淨d食得太多之後再跟咖啡或茶………埋單$180左右, 而家新開唔駛加一. 我覺得幾好$50幾左右, 最貴好似係無骨海南雞飯$60幾抵食. 環境唔錯, 好簡潔, 我地覺得個露台幾有feel, 下次可以試下坐.
我地choose左:
2.炒海鮮粉….唔太油, 蝦新鮮