2024-10-22 2190 瀏覽
近來佐敦人氣王以復古泰式大排檔為題,主打地道泰國街頭美食,並均由米芝蓮泰菜Samsen出身的廚房大廚主理.大部位食材從泰國直接入口,餐廳由室內環境到價格都以平民化概念實踐.就好似$8一杯泰式奶茶😱太吸引了吧!難怪繁忙時段總有人龍~🔸和牛船面($88)湯底用上豬骨湯,大量香料及豬紅熬製.入口濃郁自帶辣味並不死鹹.和牛片軟腍有肉香,加上牛丸,通菜及炸豬皮,豐富惹味🔸醉貓炒河($98)配料可選擇和牛或虎蝦.選了後者,共三大隻虎蝦,彈牙新鮮.河粉闊身,口感煙韌帶鑊氣,微辣香氣濃而且不油膩,作為鐘情泰式炒河的我喜歡非常!🔸飛天通菜($58)以為飛天通菜調味會較辣,反而麵豉味突出,多汁味濃.一口接一口,單吃也可口! 🔸炸粟米蝦餅($58) 🔸沙嗲豬($48)只有2件,彈牙香脆,內含粟米,驚喜不太大.沙嗲豬很入味,表面有炭香,唯獨不是即叫即燒,涼了~吃不到油香,有點美中不足~🔸泰式奶茶雪糕($48)🔸芒果糯米飯($78)🔹泰式奶茶($8)🔹青檸梳打($8) 🔹椰奶冰沙($38)🔹熱情芒果冰沙($38)甜品與飲品選擇多不勝數!泰式奶茶雪糕與泰式奶茶味道同出一轍,同樣茶味香濃不過甜.雪糕質地出奇幼滑,配

🔸和牛船面($88)

🔸醉貓炒河($98)

🔸飛天通菜($58)

🔸炸粟米蝦餅($58) 🔸沙嗲豬($48)

🔸泰式奶茶雪糕($48)
🔸芒果糯米飯($78)
🔹泰式奶茶($8)
🔹青檸梳打($8)
🔹椰奶冰沙($38)
🔹熱情芒果冰沙($38)

甜品與飲品選擇多不勝數!泰式奶茶雪糕與泰式奶茶味道同出一轍,同樣茶味香濃不過甜.雪糕質地出奇幼滑,配搭花生涼粉椰子等,更添層次!

泰式奶茶、青檸梳打、泰式青檸茶都只是$8😳仍是炎熱之秋,叫多杯解解渴,荷包都不會肉痛~

想試好耐既泰排檔🤗星期日約17:15到達幸運地排第三組,穩操勝券,人齊準時六點就順利入座(✌︎˙˘˙✌︎)🌟泰式生蝦 $88老闆介紹生蝦是當天新鮮從泰國游水過來,難怪蝦肉結實又彈牙,一碟九隻全都有手指咁粗;配酸辣的魚露汁開胃又有刺激感🌶️是必叫的開胃菜!🌟醉貓和牛炒河 $118闊河粉的質感好特別,滑溜、有咬口得黎十分軟Q👍🏻每條都均勻地掛滿濃郁惹味的醬汁,鹹中帶甜,充滿鑊氣香🔥配菜還有蛋花,就連粟米芯和芥蘭也很爽脆好吃,薄片嫩和牛的存在感立刻被比下去;美中不足是份量偏少,完全唔夠喉!必叫菜式之一,人多要叫多碟添啊(๑•̀ㅂ•́)و✧🌟串燒 $98可以雙併的雞肉和豬肉串燒各三:肉質燒至僅僅熟,新鮮、彈牙又入味;配酸辣汁、香甜沙嗲汁和較為少見的洋蔥青瓜汁,各有風味🙌🏻🌟蟹肉奄列 $168奄列份量很大,外皮炸至酥脆,切開後蟹肉也很多,不會過熟仍很juicy,就連蛋也帶有蟹肉的鮮甜😋🌟生菜包香葉豬肉碎 $88香葉豬肉碎惹味又多汁,味道正常地好味;令人眼前一亮的是炸豬皮😍放涼了仍然脆卜卜,入口充滿獨特的豬油香氣,明知道很邪惡還是想繼續吃,眼見可買走真的令人很心動(*/ω\*)🌟泰式班蘭雪糕 $58班蘭雪糕

🌟泰式生蝦 $88

🌟醉貓和牛炒河 $118

🌟串燒 $98

🌟蟹肉奄列 $168

🌟生菜包香葉豬肉碎 $88

🌟泰式班蘭雪糕 $58
班蘭雪糕質感有點像雪芭,散發陣陣班蘭香,入口奶滑;雪糕筒脆卜卜,而且還很有心思地加入花生碎、新鮮椰子肉和椰果,美味地為是日晚餐劃上完美句號。
加一後,三人合共消費$713,多謝好姊妹請我吃上這頓惹味的生日飯🫶🏻老闆熱情風趣,又教我泰文逗得我很開心lol
不過環境就較為狹窄,坐中間位置要有有被撞到的領悟😝小店也很溫馨,為E人慶生會夠哂氣氛(•̀⤙•́ )
總結:會encore!想食多次醉貓炒河,仲想試埋船麵同燒豬頸肉🤤可能與好姊妹傾住計等位的時光過得特別快,45分鐘眨眼就過🥰
溫馨提示🔔建議17:30前到達,因為之後人龍已有兩間鋪位咁長;同埋記得帶夠現金‼️
  • 泰式生蝦
  • 醉貓炒河
  • 沙爹雞
  • 班蘭雪糕
2024-10-20 2538 瀏覽
今日係柯士甸站附近搵食,見到呢間泰排檔既門口排哂長龍,決定入去試下個Lunch menu相當吸引,平民化價錢食到正宗泰菜,廚房、樓面都是泰國人,廚房大廚是米芝蓮泰菜samsen出身醉貓炒河配虎蝦 $98個河粉唔係一般既河粉,非常彈牙,加左好多配菜同蛋落去炒,好香好夠穫氣蟹肉炒飯 $98呢個又係好出色,好多蟹肉,炒得好香夠乾身燒豬頸肉 $88豬頸肉新鮮燒起熱辣辣,外脆內軟沙嗲豬 $48呢個串燒同個醬汁好match,勁好食炸粟米蝦餅 $58粒粒蝦肉係入面,外皮都夠哂脆,必試炒飛天通菜 $58呢個好似枱枱都有叫,辣辣地超惹味凍龍眼冰 $18凍青檸梳打 $8兩杯飲品都唔錯,解渴得黎又夠特色

醉貓炒河配虎蝦 $98

蟹肉炒飯 $98
呢個又係好出色,好多蟹肉,炒得好香夠乾身

燒豬頸肉 $88
豬頸肉新鮮燒起熱辣辣,外脆內軟

沙嗲豬 $48
呢個串燒同個醬汁好match,勁好食

炸粟米蝦餅 $58
粒粒蝦肉係入面,外皮都夠哂脆,必試

炒飛天通菜 $58
呢個好似枱枱都有叫,辣辣地超惹味

凍龍眼冰 $18
凍青檸梳打 $8
兩杯飲品都唔錯,解渴得黎又夠特色
睇到YouTube有人介紹佐敦呢間排隊人氣泰國菜「泰排檔」,廚房大廚係米芝蓮泰菜Samsen出身,講到夜晚要排成個鐘先有得食,就睇吓係咪咁猛料😳咁就趁平日放假晏晝嚟試吓啦!大概三點先到,唔使點等位,但係餐廳入面都坐滿人,樓面店員都係泰國人,都幾有禮貌。之前都有食過Samsen嘅船麵,今次都叫咗和牛船麵🍜見到廚房得一個人煮,都等咗一段時間。賣相唔錯,配料除咗有和牛之外,仲有牛丸、炸豬皮,湯底幾濃郁,仲有少少椰香嘅感覺🤔唔知落咗啲咩呢,係咪同豬血有關呢?麵底可以揀金邊粉或者蛋麵,我哋要咗金邊粉都好索湯。另外叫咗醉貓炒河配虎蝦🦐其中以佢隻闊身河粉,口感帶點煙韌,都幾有鑊氣好惹味😋小食方面,原來夜晚先有炸蠔餅,勁想試。要咗炸飛天通菜🥬炸粟米蝦餅🌽🦐沙嗲雞🐥炸粟米蝦餅好食!彈牙之餘,仲有趣卜卜粟米🌽炸得好香口!另外沙嗲雞都唔錯,即叫即燒熱辣辣,個沙嗲汁先係精粹,有少少花生碎🥜甜品要咗泰式椰子雪糕🥥泰式斑蘭雪糕🍨記得samsen有椰子殼,呢度就用咗碗裝,一樣係有花生、椰子肉,如果用返椰子殼神還原泰國feel就好啦。飲品$8就有青檸梳打真係好抵嘅🍹另一杯要咗熱情,芒果冰沙,都足料。總結一下,整體質素

麵底可以揀金邊粉或者蛋麵,我哋要咗金邊粉都好索湯。

飲品$8就有青檸梳打真係好抵嘅🍹另一杯要咗熱情,芒果冰沙,都足料。總結一下,整體質素都唔錯,有泰國風味,食材都高質,價錢都貼地,如果想食地道泰國街頭風味都可以試吓🥢

📍#泰排檔 (#佐敦美食 #柯士甸美食)
#佐敦 文苑街24號地舖
2024-10-15 2278 瀏覽
聽朋友介紹,專登出嚟試下,星期日嘅下午1點嚟到,居然要等位,都等左半個鐘先入座。店內環境裝修簡潔,職員動作好快手,點好餐好快就有得食。和牛船麵係朋友推介必點,呢間都算非常近似曼谷時食嘅感覺,湯底睇相都見到好濃郁,和牛、牛丸、豬皮都好好食,唯一缺點就係金邊粉太少,如果個粉可以加底就好喇😂Pad Thai同飛天通菜都唔錯,不過pad thai 份量都係偏少。另一推介係燒豬頸肉,肉質屬於比較juicy唔乾身,佢個汁係超好味,醒胃又解膩,唔錯。3個人叫左4樣野,Lunch都只可散叫,埋單$398,唔係話好貴,但份量有啲少囉。
店內環境裝修簡潔,職員動作好快手,點好餐好快就有得食。
2024-10-13
30 分鐘 (堂食)
  • 和牛和麵
  • 燒豬頸肉
2024-10-15 1568 瀏覽
.🔻超🔥嘅新泰式餐廳! 環境係乾淨版嘅大排檔, 氣氛好, 而且食物水準中上! 不過真係唔可以太遲去, 八點前入坐, 芒果糯米飯都已經賣晒😿 下次一定要再黎試其他菜式📸1️⃣ 泰式雞肉炒河 - 炒得夠鑊氣, 河粉夠滑 而且吸滿曬醬汁2️⃣ 啖啖蟹肉奄列 - 滿滿嘅蟹肉, 外層炸到超酥脆👍🏻3️⃣ 燒豬頸肉.🔻🍽 泰排檔📌 地址: 佐敦文苑街24號地舖.

🔻

📸
2️⃣ 啖啖蟹肉奄列 - 滿滿嘅蟹肉, 外層炸到超酥脆👍🏻
3️⃣ 燒豬頸肉
🔻
🍽 泰排檔
📌 地址: 佐敦文苑街24號地舖
見近排新開咗好多泰式菜🇹🇭,而泰排檔就係因為之前灣仔 Samsen 泰廚主理,所以就黎試下,大約7:30pm去到前面都有10張枱要等,大約等咗30分鐘。裡面就比較細,同埋比較迫。真心食落唔似Samsen個種味道,但啖啖蟹肉奄列係做得比較出色🦀。價錢就一定比上環Samsen平啲,因為開喺佐敦。今次就叫咗下邊啲菜式和牛船面金邊粉 $98 🐄Wagyu Beef Boat Noodles 見每日枱都有點呢個船面,望落個湯好濃,但係食落去好淡味,而且唔係好辣,所以其實個味道同泰國嘅船面都差比較遠,而和牛食落口感比較普通。啖啖蟹肉奄列 $168 🦀🍳Carb Meat Omelette我覺得最有驚喜,就係呢個啖啖蟹肉奄列,因為真係即刻炸起,啲蛋邊係脆卜卜嘅,而且一切開就係海量既蟹肉,而且配咗個甜酸醬,非常之惹味同好驚豔,份量仲要唔少,雖然係呢個價錢,但係覺得性價比較高。燒豬頸肉 $98 🐖Thai-style Grilled Pork呢一間嘅豬頸肉揀嘅豬肉係比較肥,肥肉比較多,而且燒出黎唔係好似炭燒,無炭香味,因為唔多燶面,但份量唔少。飛天通菜 $68 🥬Stir-fried Morning G

價錢就一定比上環Samsen平啲,因為開喺佐敦。

今次就叫咗下邊啲菜式

燒豬頸肉 $98 🐖
Thai-style Grilled Pork

飛天通菜 $68 🥬
Stir-fried Morning Glory
個通菜食落冇乜鑊氣,好似未夠到位,反而覺得九龍城啲泰國小店仲更加出色。

椰奶冰沙 $48 🧉
Fresh Coconut & Milk Smoothie
呢沙冰可以必點,因為唔係好甜但太椰奶味好出,而且佢係沙冰,都保持到個冰凍程度,都多椰肉。

泰式奶茶雪糕 $58 🍨
Thai Milk Tea Ice-cream
泰式奶茶嘅味唔係好出,如果再濃郁啲就好,個底有啲涼粉既配搭。

總括嚟講,如果要排太耐,而且呢個價錢,我覺得係普通,因為啲菜式嘅味比較淡,始終食Samsen都食咗好幾次,所以出嚟個感覺係好唔一樣,如果呢個價錢,我覺得九龍城既泰國小店性價比更加高,呢間店必未會再回試。但希望可以繼續進步
  • 啖啖蟹肉奄列
//<泰排檔>小編有日無懼風雨黑雨都同友人出街食lunch⛈️⛈️所以去到唔使排隊😂😂由柯士甸站行過去大概5分鐘到🚇🚇不過估唔到入面都幾乎坐滿晒人🫠🫠門口仲有個好有趣嘅cosplay店員叔叔😂😂 佢嗰日着住狼人衫~ 仲好好咁用狼爪幫友人拗痕🐺🐺入面大部份嘅店員都係泰國人🙏🏻🙏🏻——————————沙爹雞 $48沙嗲雞有三串🐥🐥 點落沙嗲醬度好濃味,雞肉都幾滑~好食💖💖——————————燒豬頸肉 $88呢度嘅燒豬頸肉燒到好香🐷🐷 佢哋嘅豬頸肉都係半肥瘦,食落有豬肉嘅油脂香🤤🤤 口感有少少入口即溶🤏🏻🤏🏻——————————蟹肉炒飯 $98蟹肉俾得好大方🤪🤪 基本上每一啖飯都可以配大大嚿蟹肉🦀🦀 炒飯炒得好乾身,粒粒分明嘅感覺😆😆 鹹味啱啱好,呢個都好好食🔥🔥——————————香辣金不換炒豬肉碎 $78呢個真係勁有泰國風味🇹🇭🇹🇭 佢嗰兩隻窿邊流心煎蛋係個精粹🤩🤩 成個飯有少少辣好惹味~ 整體份量都幾大🤰🏽🫄🏽——————————和牛船麵 $88船麵個湯底係有嗰種泰式複雜嘅味道😂😂 即係好多香料嗰一種🍃🍃 個面好快就淋🫠🫠 但係啲配料都幾好食~ 牛肉唔會韌~ 炸豬皮浸湯真
<泰排檔>
門口仲有個好有趣嘅cosplay店員叔叔😂😂
佢嗰日着住狼人衫~ 仲好好咁用狼爪幫友人拗痕🐺🐺
入面大部份嘅店員都係泰國人🙏🏻🙏🏻

沙爹雞 $48
沙嗲雞有三串🐥🐥 點落沙嗲醬度好濃味,雞肉都幾滑~好食💖💖

燒豬頸肉 $88

蟹肉炒飯 $98
蟹肉炒飯

香辣金不換炒豬肉碎 $78
香辣金不換炒豬肉碎

和牛船麵 $88
船麵個湯底係有嗰種泰式複雜嘅味道😂😂 即係好多香料嗰一種🍃🍃 個面好快就淋🫠🫠 但係啲配料都幾好食~ 牛肉唔會韌~ 炸豬皮浸湯真係好mm7🙂‍↕️🙂‍↕️ 牛丸都好彈牙😬😬

龍眼冰 $18
龍眼冰糖漿味道都夠🤣🤣 如果可以再多啲龍眼肉就好🤪🤪
青檸梳打 $8
青檸梳打都正常發揮🫧🫧清爽清爽的~ Sdchun~
龍眼冰&青檸梳打

評分:7.8/10
地址:佐敦文苑街24號地舖
營業時間:星期一至四 12:00~15:00; 18:00~22:00
星期五至日 12:00~15:00; 18:00~23:00

#泰排檔 #佐敦美食 #佐敦泰國菜 #柯士甸 #柯士甸美食 #香港美食 #香港必食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #🐷🐤泰國菜 #🐷🐤佐敦 #🐷🐤柯士甸
蟹肉炒飯
香辣金不換炒豬肉碎
龍眼冰&青檸梳打
2024-10-13 1314 瀏覽
好貴又唔好食。$108蟹肉炒飯,得一舊蟹肉,又鹹又盛。豬頸肉98 ,有韌又唔好味,串燒有啲燒得唔夠,有啲又燒得燶,成$98。兩杯嘢飲仲離譜$38冰多,又細杯,仲要用外賣膠杯上。中伏中伏中伏。仲要+1。見到對面個姐姐嗌船河,見到個樣都唔想食有細碗又黑鼆鼆有冇料咁都話要排長龍。網上啲人真係吹得太大.又話係平民泰國菜,環境真係好平民,一啲都唔好坐。但價錢就一啲都唔平民,返番九龍城食好過。
碗又黑鼆鼆有冇料咁都話要排長龍。網上啲人真係吹得太大.
1K
本身好鍾意食泰國菜特別係街頭美食超級有風味✈️ 今次試咗呢間泰國菜大廚係米芝蓮泰菜Samsen出身⚜️用嘅食材九成都係泰國運黎👍🏻口味正宗但係價錢好平民化值得一試🩷⭐️ 泰式炒金邊粉 🍝用咗虎蝦份量豐富又好新鮮🦐 金邊粉炒出嚟輕微嘅酸甜味道又有鑊氣🔥係好地道嘅感覺⭐️ 和牛船麵 🍜湯底十分濃郁帶鹹香味道好正宗😚和牛同肉丸都帶濃郁既肉味🥩口味真材實料⭐️ 鹹蛋木瓜沙律 🥗泰式嘅青木瓜沙律清新又帶爽口既感覺☘️微辣既感覺好開胃🌶️特別加上鹹蛋提升了整個層次的風味 🍳⭐️ 沙爹雞 🍗沙嗲烤得嫩滑又Juicy🐔配上濃郁既花生醬風味滿滿🥜⭐️ 炸雲吞 🫔香口得黎又有街頭小食嘅感覺🤪配上甜甜地嘅雞醬感覺好吸引😛⭐️ 芒果糯米飯 🥭話喺香港最高質嘅芒果糯米飯之一絕不誇張🤩 芒果份量豐富甜度好高💛 配上糯米飯粒口感煙煙韌韌帶米香🍚平衡得好好⭐️ 泰式斑蘭雪糕🍦雪糕質地比較黏稠香濃嘅斑蘭味道🏝️仲有椰子肉同花生碎嘅點綴💙充滿熱帶感覺⭐️ 酸梅茉莉梳打 🌼酸梅口味好清爽🍓中和返濃郁嘅食物就啱啱好🥹⭐️ 新鮮椰青 🥥入口清甜又消暑🌤️係食泰國菜嘅絕配
泰式炒金邊粉
芒果糯米飯
泰式斑蘭雪糕
新鮮椰青
2024-10-12 1007 瀏覽
見好多朋友都試過,今次專登去咗柯士甸食呢一間泰式小店。未行到小店已經見到外面有條人龍排緊,勁誇張,好彩都keep住有人出入,大概排咗廿分鐘左右就有得入。入到去唔係好大,坐得有少少迫,但係裝修就幾有風味。呢度出名係佢嘅班底全部都係泰國人,其中大廚仲係Samsen過嚟。仲要佢哋標榜咗食材都係由泰國直接運送過嚟,絕對可以令我哋體驗到道地嘅泰國風味。前菜嗌咗個木瓜沙律,份量大到嚇親我哋。木瓜幾爽脆,但要提吓大家個辣汁都幾辣下。佢呢個辣汁係加咗鯷魚汁,係有少少似魚露嘅味道,層次好豐富。主菜我哋嗌咗呢度推介嘅和牛船麵同埋醉貓炒河。船麵味道唔錯,牛肉都食得出比一般外面食嘅更重牛香味,但更想讚嘅係炒河,炒得好有鑊氣同惹味之餘,河粉煙煙韌韌有少少似Mochi咁嘅口感,好特別!而虎蝦都好新鮮,好爽口。飲品嗌咗泰式奶茶同埋椰青水,泰奶大大杯,甜度適中啱啱好;椰青水就幾清新,食完啲泰式重口味嘅嘢飲就啱啱好。最後見到個雪糕幾靚,所以嗌咗個嚟試吓。我哋嗌咗嘅係哥椰汁雪糕,椰味都幾出,配埋花生、椰果同埋少少椰子絲多少少,口感增添左啲層次。整體嚟講依家泰式小店相當唔錯,仲要見到店主都係泰國人!但想食就可能要與排隊。

見好多朋友都試過,今次專登去咗柯士甸食呢一間泰式小店。

2024-10-12 1289 瀏覽
最近見好多人係社交平台 post呢間今晚一於黎試下雖然5點幾去都要等左30分鐘至有得食 , 但係完全值得叫左3樣野食和牛船麵真係必食生蝦都好fresh好新鮮 , 食埋個泰式奶茶超滿足呢間餐飲除左偏差D之外冇缺點
最近見好多人係社交平台 post呢間今晚一於黎試下
雖然5點幾去都要等左30分鐘至有得食 , 但係完全值得
叫左3樣野食
和牛船麵真係必食
生蝦都好fresh好新鮮 , 食埋個泰式奶茶超滿足
呢間餐飲除左偏差D之外冇缺點
泰式生蝦
泰式奶茶雪糕
2024-10-12
30 分鐘 (堂食)
泰式生蝦
2024-10-12 7734 瀏覽
我地就諗住趁未開門之前就去到, 我地大概6點去到已經見到門口有一條人龍, 本身諗住可能要等下一輪, 點知好好彩地我地成功係第一輪尾二男組入到, 大概只係等左10分鐘✌🏽呢度既食物選擇都係一啲泰國平民既菜式, 以香港黎講算係正常價錢😌和牛船麵🐮($98)湯底好濃郁同埋辣得好過癮, 麵底可以選擇金邊粉/蛋麵, 我地揀左煮到夠腍帶少少煙韌既金邊粉, 配上牛丸, 豬皮, 和牛, 好豐富, 基本上每一枱都有嗌😍飛天通菜🥬($68)炒到勁鑊氣既通菜用左泰式既調味料去炒, 如果唔太食得辣既朋友記得叫小辣或者走辣, 因為本身佢係有三隻辣椒既辣度😉沙嗲串燒🍢($98)雞同豬可以雙拼每樣三串, 個人覺得串燒可以唔洗叫, 冇咩特別, 雞比豬好食, 沙嗲醬唔夠濃郁, 仲有一個酸汁同辣汁可以配搭😁泰式椰子雪糕🥥($58)香濃椰子味既雪糕配上新鮮椰子肉, 椰果, 花生, 脆卜卜既Waffle Cone, 值得一試😋泰式青檸茶🍋‍🟩($38)用左正宗泰式茶底去沖既青檸茶味道同係泰國飲到既一樣, 不過偏甜左啲, 飲到最尾啲冰融左就會冇咁甜😂班蘭香茅茶🌱($38)香茅同班蘭既味道都好出, 不過都真係幾甜, 飲到最尾冰融

和牛船麵🐮($98)

飛天通菜🥬($68)

沙嗲串燒🍢($98)

泰式椰子雪糕🥥($58)

泰式青檸茶🍋‍🟩($38)

班蘭香茅茶🌱($38)
香茅同班蘭既味道都好出, 不過都真係幾甜, 飲到最尾冰融曬就變左咩味😅

民度既食物如果要排一個鐘就未必太值得, 如果想試又唔想排咁耐可以開門前早少少去😊
2024-10-11
10 分鐘 (堂食)
  • 和牛船麵
聽聞某米芝蓮泰菜餐廳嘅主廚出咗嚟開呢間泰排檔,廚房樓面都係泰國人,食材大部分都係泰國入貨,一向鍾意泰菜嘅我點會唔試沙爹豬($98) - 外層香口,豬肉燒得嫩滑,口感彈牙和牛醉貓炒河($118) - 河粉口感煙韌彈牙,啖啖都食到和牛同其他配菜,味道豐富生菜包香葉豬肉碎($88) - 豬肉混入唔同嘅香料炒得好香口,份量十足,每一件都可以包滿肉碎飛天通菜($68) - 食材新鮮,口感爽脆,好有鑊氣,調味濃而不膩芒果糯米飯($78) - 泰國香芒味濃郁,糯米飯口感軟糯,椰汁香濃酸梅茉莉梳打($38)、泰式奶茶($38) - 酸梅同茉莉味好突出好夾,泰式奶茶嘅雲尼拿香味好濃,口感順滑環境好乾淨,佈置好似泰國當地餐廳咁,令人有種去緊旅行嘅感覺泰排檔嘅概念係地道街頭美食,所以餐牌好精簡,好多都係大家耳熟能詳嘅經典泰菜,價錢親民,樓面好親切,整體性價比好高,值得推薦

沙爹豬($98) - 外層香口,豬肉燒得嫩滑,口感彈牙

環境好乾淨,佈置好似泰國當地餐廳咁,令人有種去緊旅行嘅感覺

2024-10-07 1616 瀏覽
今日一個人行得無聊得滯自己走去食一間幾出名嘅泰國餐廳,叫泰排檔呢排當紅炸子雞。聽聞佢個大廚係喺我平時最鍾意食嗰間泰國菜嘅泰麵做大廚👍🏻👍🏻想必然佢個手勢都有返咁上下功力。嗰日我晏晝去佢有午餐,我叫咗和牛香葉肉碎飯配青檸茶🩷🩷🩷🩷 首先講佢個和牛肉碎飯同平時灣仔食開嗰間泰麵係有啲分別,佢呢個肉碎係比較細粒啲,而平時灣仔食到嗰間係比較大粒。但佢個價錢都平過灣仔嗰間,呢啲梗係一分錢一分貨嘅👍🏻佢都真係都炒得幾入味,而且個蛋側邊嘅蛋白整埋燶邊蛋非常之好👍🏻個蛋汁都10分Juicy。不過佢杯青檸茶就有少少失望,佢係冇咁濃偏清淡嘅青檸茶。但係佢有個美中不足嘅地方就係,個地方真係太細。真係大隻啲都坐唔到,就算好勉強坐到都好辛苦。我覺得真係逼得有啲離譜🫠明白香港嘅地方係寸地黃金,要做生意,但真係冇辦法,嗰日好彩係落大雨先唔使排咁耐隊,平時聽人哋講話要排個幾鐘嘅話,我覺得真係唔使特登去試😂等熱潮過後就唔使點排隊👍🏻不過整體嚟講我覺得始終灣仔嗰間真係用料比較實在,而且環境都比較舒服👍🏻可一不可再🫠五個心心為最高分泰排檔 (佐敦)佐敦文苑街24號地舖

嗰日我晏晝去佢有午餐,我叫咗和牛香葉肉碎飯配青檸茶
可一不可再🫠

五個心心為最高分
泰排檔 (佐敦)
佐敦文苑街24號地舖