2016-05-08 269 瀏覽
這天剛好在附近工作,lunch time不長,便隨便找間餐廳。進了一間泰菜餐廳,但點了all day breakfast,確實搞笑又冒險。多士偏軟,而漢堡排、香腸都是一般料,沒什麼驚喜,但又不至於失望。沙律菜反而不錯,醬汁開胃。而最美味的就是拍不到的黑松露炒蛋,黑松露味十分足夠,炒蛋夠滑,總算為這個all day breakfast 加分。本身走進泰菜店吃這個就有一點怪,但食物質素還可,希望有機會吃他們的泰國菜吧!

2016-04-20
2016-05-07 236 瀏覽
舉個例子 餐C6 $37 凍飲+$3 OK~其實都唔係第1次食....今次真係唔講唔開心...佢凍飲+$3我可以接受..但每一個外賣要$3好..我忍...今日仲怪...個餐由$37蚊....突然變左$40....其實真係好唔合理~問職員為何外賣+3蚊個理由係話..外賣叫堂食餐牌每個要+$3...但又冇外賣餐牌...真心覺得食肆咁樣唔OK....大家如果想叫外賣..$46個早餐 有其他揀的話...首選...都唔好考慮佢
舉個例子 餐C6 $37 凍飲+$3
OK~其實都唔係第1次食....今次真係唔講唔開心...
佢凍飲+$3我可以接受..但每一個外賣要$3
其實真係好唔合理~問職員為何外賣+3蚊
真心覺得食肆咁樣唔OK....
2016-05-07
5 分鐘 (外賣自取)
2016-04-30 351 瀏覽
💦💦潑水Viva二人餐$168+10%俾佢價錢吸引左☹️但係啲食物既質素好失望🍵首先個椰子雞湯得啲青檸味淡到好似水咁,跟住個冬蔭公青口似係🍅茄汁青口多啲,好酸,完全唔係冬蔭公既味道🙄🙄不單止食物質素差,連服務都好差埋單叫左三次等左十幾分鐘先埋到😑😑😑
不單止食物質素差,連服務都好差
埋單叫左三次等左十幾分鐘先埋到😑😑😑
2016-04-21 360 瀏覽
我自己係仲意食辣,呢個泰式明爐冬蔭烏頭已經令我食上癮!哈哈!真係好好味!我男朋友話有小小腛,不過我接受到,烏頭d肉好滑,湯底好夠味,相比起其他店既冬蔭烏頭,呢間既湯底更酸更辣,雖然係辣,但又會不停想食個隻,d配菜要滾到最後先食,夠入味!環遊THAI Pizza 一出就要即刻食啦,如果唔係好快涷!值得讚既係,佢個邊脆,餡同餅既比例岩岩好!

泰式明爐冬蔭烏頭
環遊Thai Pizza
泰式明爐冬蔭烏頭
2016-04-21 311 瀏覽
之前黎食過個甜品拼盤,對個cute cute芒果紫米壽司念念不忘,其實佢個榴槤泡芙都好食,不過一次過食太多會好"流"~芒果紫米壽司既甜度岩岩好,”in un”吾chi牙, 加左片茫果,酸酸地,有返小小水份,一啖咬落去,口感認真吾錯,好岩女仔食!但食完會有小小滯,所以如果想食呢個,之前就吾食咁飽啦!

芒果紫米壽司
2016-04-07
$30 (宵夜)
芒果紫米壽司
2016-04-21 342 瀏覽
dinner點左個泰式風味拼盤,芝士焗波士頓龍蝦配油酥餅,菠蘿海鮮炒飯,甜品拼盤同埋椰子沙冰!gor芝士焗波士頓龍蝦ge 龍蝦肉就少左d,塊油酥餅就咁食有啲dry,如果有芝士龍蝦汁點黎食就好啦!仲有,佢有比埋蟹鉗,唔洗自己咬到嘴都爛!呢個椰子沙冰我幾仲意,夠清新!要等一陣等佢融多d先飲到半冰既狀態,有時想飲佢都未融得切~不過枝飲管唔夠長,飲到下面要倒黎飲!

芝士焗波士頓龍蝦配油酥餅
椰子沙冰
芝士焗波士頓龍蝦配油酥餅
椰子沙冰
第一次黎泰巷食,其實係行過舖頭見到人地條魚炸的好靚,就即興入左去食!問點菜姐姐先知條炸魚係泰式明爐冬蔭烤爐魚,盛惠$118!原來可以揀烏頭,不過姐姐話烏頭會有小小腥,如果食吾到腥就叫爐魚!當條爐魚上枱個陣,佢既賣相令我食欲為之一振,炸得好靚!!!!不過煲左一陣,條爐魚有d難壓落d湯度,要暴力小小,叉開條炸魚~ 除左賣相驚喜,味道都不得了!條爐魚外脆內軟,加埋d冬蔭功湯一齊食,一流!d配菜都好好食,夠曬入味,辣到si si聲都要繼續食!呢碟冬蔭烤爐魚,正!
泰式明爐冬蔭烤爐魚
泰式明爐冬蔭烤爐魚
2016-04-20 378 瀏覽
一大班朋友食泰菜慶祝生日,又唔想去九龍城咁隔涉喎,近近地試下荃灣呢間先!首先,明明打左去book檯既,職員又話無record,幸好時間尚早大把位。坐低之後,水又無、menu又無,完全無service可言 未落order就要收定$50現金既切餅費,使唔使咁急呀 食物方面,冷盤三文魚刺身味道唔錯,少少酸夠開胃。炸魷魚沙律圖文不符,魷魚得果幾條唔夠分,柚子太辣。雞串燒得果6串又係唔夠分既,而且唔夠熱 冬蔭公湯既用料算多,有大蝦同鮮魷,夠辣夠熱 另外,蝦餅、燒豬頸肉、咖喱包、炒河粉同生蝦算係最正常!最最最差既係條烏頭魚,開左火成15分鐘,d肉都仲係又霉又凍,證明條魚唔新鮮,嚮投訴之下,職員俾我地換過第二樣餸。8個人一共叫左12樣菜式,食極都唔飽,皆因d份量真係少到呢,食完成餐飯都唔知食過d咩呀 味道一般之餘價錢又唔平,好失望!
坐低之後,水又無、menu又無,完全無service可言

未落order就要收定$50現金既切餅費,使唔使咁急呀

食物方面,冷盤三文魚刺身味道唔錯,少少酸夠開胃。

冬蔭公湯既用料算多,有大蝦同鮮魷,夠辣夠熱
另外,蝦餅、燒豬頸肉、咖喱包、炒河粉同生蝦算係最正常!

味道一般之餘價錢又唔平,好失望!
2016-04-17
2016-04-17 181 瀏覽
今日黎左呢間食下午茶,叫左個芝士熱狗拼薯條,呢個熱狗都幾大件,不過吾夠「芝」味 我自已就非常中意芝士既,如果呢個熱狗可以爆晒「芝」就最正了薯條好彩係呢隻脆薯姐,吾係幼猛猛果隻,好味不過話晒呢間係泰式餐廳,如果呢個熱狗可以mix泰式style應該都會幾特別
芝士風味熱狗

我自已就非常中意芝士既,如果呢個熱狗可以爆晒「芝」就最正了

薯條好彩係呢隻脆薯姐,吾係幼猛猛果隻,好味

芝士風味熱狗
2016-04-14 249 瀏覽
今日下就一起身就落左屋企樓下搵野食醫肚,自己一個其實都難叫d咩,不過見呢到有午餐食就入左去,我平時的習慣除了睇午餐有咩食之外就最中意拎晒成份menu黎睇下有冇咩特別野可以試下,呢到的食物選擇算多,價錢又吾算貴,最後我嗌左碗火車頭湯河粉,裡面都足料既,有蝦、札肉、肉丸同手撕雞,不過個麵底就吾算多,食晒成碗麵仲覺得...可以繼續食🙈🙈🙈下次可能要叫夠兩碗先夠飽

下次可能要叫夠兩碗先夠飽
是晚,與家人於荃新天地的泰巷叫了一個二人套餐,在芸芸眾多食物中,尤記得紅咖哩芝士焗波士頓龍蝦和農夫包。雖然紅咖哩芝士焗波士頓龍蝦的咖哩一點也不紅色、也不很辣,但滿滿的蝦膏佐以咖哩,吃得人食指大動!大呼爽!賣相令人垂涎三尺!滿滿的蝦膏佐以咖哩!食指大動!其次,農夫包配料尚算豐富,咖哩配麵包亦是一讚!香芒糯米壽司、千層糕、窩夫伴雪糕、金山榴槤塔,賣相漂亮,單賣售68元,中規中矩之作。
香辣紅咖哩芝士焗波士頓龍蝦配油酥餅
賣相令人垂涎三尺!
香辣紅咖哩芝士焗波士頓龍蝦配油酥餅
滿滿的蝦膏佐以咖哩!食指大動!
香辣咖哩焗農夫包
其次,農夫包配料尚算豐富,咖哩配麵包亦是一讚!
輕盈美Thai甜品拼盤
輕盈美Thai甜品拼盤
  • 紅咖哩芝士焗波士頓龍蝦
喺荃灣要搵個有格調的地方可以舒舒服服坐低傾偈食晏,哩度算係唔錯嘅選擇,食物質素亦不容置疑。 環遊THAI薄餅:薄餅夠脆,菠蘿又甜,下午茶推薦之選! 椰青(後)、青檸梳打(前)青檸梳打幾大枝!哩個椰青超正!估唔到咁好飲!係我飲過咁多椰青中最好飲嘅椰青!椰青水清甜、椰肉嫰到好似18歲嘅初戀!必推!

環遊Thai薄餅

環遊THAI薄餅:薄餅夠脆,菠蘿又甜,下午茶推薦之選!
椰青、薄荷青檸梳打

椰青(後)、青檸梳打(前)

青檸梳打幾大枝!

椰青水清甜、椰肉嫰到好似18歲嘅初戀!必推!
環遊Thai薄餅
椰青、薄荷青檸梳打
  • 椰青
2016-04-11 222 瀏覽
泰國料理中常見炸鱸魚,酥脆香口,沾甜酸或酸辣汁,想想也流口水!但在家炸鱸魚太煩了,所以小妹通常見到有爐魚,都會叫來試一試!這裡的炸鱸魚,配上酸辣冬蔭功湯,酸辣帶甜、酥脆帶嫰!食到小妹要畀一個like! 另外,甜品拼盤抵食之選,有齊芒果糯米壽司、千層糕、榴槤泡芙、雪糕,一次過滿足四個願望。 常言道,甜品是另一個胃,一個填飽不了我們的胃——金山榴槤塔,爆漿的榴槤泡芙,食埋剛剛好!
泰式明爐冬蔭炸鱸魚

輕盈美THAI甜品拼盤

金山榴槤塔

泰式明爐冬蔭炸鱸魚
輕盈美THAI甜品拼盤
金山榴槤塔
  • 泰式明爐冬蔭烤鱸魚
2016-04-11 167 瀏覽
兩個女仔行完街,由於太攰,想搵個地方抖抖順便girl’s talk!門口阿姐都好好,畀左個角落的卡位我們,靜靜地,岩晒我們兩個girl’s talk!見到有間叫Thai Cafe,就入左去,叫左一杯香芒沙冰和薄荷青檸梳打。薄荷青檸梳打同一般出面飲差唔多,正正常常,但芒果沙冰有驚喜,比想像中好飲,好濃郁的芒果味,但由於我們岩岩食完lunch無耐,但如果淨叫兩杯野飲會唔抵,所以叫多個芒果糯米壽司,以為壓實晒D糯米會好硬,但又唔會!幾甜、幾好食!個杯幾靚!$48,壽司造型得意。
香芒沙冰
薄荷青檸梳打
個杯幾靚!
芒果糯米壽司
$48,壽司造型得意。

題外話/補充資料: 有USB插頭位充電!正!
香芒沙冰
薄荷青檸梳打
芒果糯米壽司
2016-04-10 1481 瀏覽
是日跟小Bu四處逛逛,晚飯時決定試試這間泰式餐廳。見到這裡有二人餐,也省卻點菜的煩惱,直接在裏面選擇。頭盤我們選了泰式拼盤。其中魚餅,炸雞及春卷均新鮮熱辣,十分香口。而我們認為最特別的是泰式三文魚刺身,肥美的三文魚,配上青檸辣椒醬,十分開胃。主菜要了古法燒香葉烏頭及青咖哩三文魚腩配油酥餅。可惜這條烏頭欠缺黃油,不夠肥美。反而微辣的青咖哩配上嫩滑的三文魚腩,效果不錯,可惜油酥餅放得太久時會變韌。甜品拼盤有榴槤塔,千層糕,香芒糯米飯及千層窩夫伴雪糕。由於小Bu跟我都不吃榴槤,所以我們不知榴槤塔味道如何,至於千層糕及香芒糯米飯就甜味略淡。而我們最喜歡的則是千層窩夫伴雪糕,窩夫香脆,配上芒果雪糕,令人吃不停口。「真係笑咗!」小Bu望著我身後道。「點解?」我問。「你後面枱個兩個男仔真係好脾氣,坐低到宜家食甜品,水都無杯,催左幾次都無人理。」「呢度人手分配有問題,啱啱隔離Gas爐無氣,有成三個伙計去搵Gas,洗唔洗咁多人?」「有啲枱就無人理,有啲枱就好多人理,呢度既人手分配真係要諗諗。」
是日跟小Bu四處逛逛,晚飯時決定試試這間泰式餐廳。
見到這裡有二人餐,也省卻點菜的煩惱,直接在裏面選擇。
泰式拼盤
古法燒香葉烏頭
青咖哩三文魚腩配油酥餅
主菜要了古法燒香葉烏頭及青咖哩三文魚腩配油酥餅。
甜品拼盤

「真係笑咗!」小Bu望著我身後道。
「點解?」我問。
2016-04-04
泰式拼盤