2020-07-09 423 瀏覽
6月1號開業,過左成個月先來試本來想book位,但佢要7以上先可以book。咁就為有walk-in la。。。去到淨返啲大的卡位,佢叫我地坐一邊,同人搭枱。但疫情下,唔想囉,又無野隔住最尾都俾我地坐左卡位又唔使搭枱個menu勁吸引,中西泰都有。如果有選揀困難的人,應該有排都揀唔到我都有好多款想試,但今日試左呢款先碗粉係正常size咁大碗,唔係平時常餐嗰啲咁少野。啲餸勁多有豬肉,肉丸,豬潤,唔知鴨血定豬血。又配丹麥方包,48蚊有咁多野食,真係抵到呢。。。我諗係其他餐廳食,可能要60以上但真係食唔曬,叫同事幫手食蛋同火腿再加8蚊叫左杯椰汁涼粉紅豆冰。真係飽到上心口紅豆唔夠淋但杯野唔會太甜,呢個抵讚又多一間要encore
6月1號開業,過左成個月先來試
最尾都俾我地坐左卡位又唔使搭枱

泰式遊船餐

我都有好多款想試,但今日試左呢款先
碗粉係正常size咁大碗,唔係平時常餐嗰啲咁少野。啲餸勁多
但真係食唔曬,叫同事幫手食蛋同火腿

再加8蚊叫左杯椰汁涼粉紅豆冰。真係飽到上心口
紅豆唔夠淋
但杯野唔會太甜,呢個抵讚

又多一間要encore
2020-07-07
泰式遊船餐
2020-07-09 286 瀏覽
泰坊依間嘢新開張午飯都試過幾次, 水準一般 , 西餐牛扒又食過海南雞飯都ok , 不過油飯唔熱有點凍 , 今次叫海南雞飯想轉白飯 , 問咗伙記話可以轉白飯 , 點知12:25分落單等到1點鐘 , 催咗四次都無跟進 , 點解一碟簡單嘅海南雞飯只是轉跟白飯 , 可以搞半個鍾都出唔到嚟 , 同行其他同事都食飽 , 激鬼氣唔等啦, 埋單走人 , 今時今日仲咁嘅服務態度好快摺 , 出面大把餐廳選擇 , 我唔會再幫襯泰坊
2020-07-07
2020-07-09 207 瀏覽
見到理間餐廳開了一陣子,再加上經常有人在派傳單,好奇想試新野的心態,中午就去食啦!午餐超多人地方算大, 除了大廳餐有房!被人安排到房間,人流太多,房間位不是長有店員,店員也忙不過來泰式餐廳,想試試招牌點了「遊船湯河」,忘記了轉其他粉(可轉米粉/金邊粉/麵等等」都幾多選擇!有炸豬皮 睇落幾香口! 可惜我平時唔食肉丸幾彈牙!肥牛普通 !牛味不重米河粉是粗米粉碎上!感覺太碎了 哈哈奶茶挺好喝的我幾喜歡!其實午餐還有很多炒飯及鐵板選餐擇,還多送一碗湯! 想試不同選擇既你就可以黎試吓!

午餐超多人
地方算大, 除了大廳餐有房!
被人安排到房間,
人流太多,房間位不是長有店員,店員也忙不過來

泰式餐廳,想試試招牌

有炸豬皮 睇落幾香口! 可惜我平時唔食

肉丸幾彈牙!肥牛普通 !牛味不重
米河粉是粗米粉碎上!感覺太碎了 哈哈

奶茶挺好喝的
我幾喜歡!
遊船湯河(肥牛)
2020-06-23 404 瀏覽
見公司對面新開咗間泰國嘢,即刻走去試吓。第一次食lunch但冇影相,叫咗個泰式雞肉炒飯同泰式濕炒海鮮河,份量好足好大碟,味道好好,每個lunch只係$52,仲要包埋冬蔭公湯。一向喺觀塘食泰國菜lunch,一般都要$70-80,所以呢度$50+真心便宜。第二次去食下午茶,叫咗個海南雞船河(我走咗豬紅轉米粉),又係好好味,d雞肉好肥美好滑(見圖),湯底好濃,配料好足。加$可以配小食,我點咗魚餅,魚肉好滑身,香料味適中,風味十足。食完第一次後,我介紹咗2個同層朋友叫外賣,佢哋都話好食。老實講,呢個舖位已經轉咗手好多次,希望呢間高質泰國菜可以屹立啦!真心推介!

食完第一次後,我介紹咗2個同層朋友叫外賣,佢哋都話好食。

海南雞船米
海南雞船米
2020-06-22 271 瀏覽
今日再次光顧這間餐廳 , 抱著上次好好食的早餐下 , 是有一定的期望 Lunch 時間一定人多 , 難得有位 , 快快地坐下和叫食物 , 避免影響人做生意.要看一間餐廳的水準 , 香港就要看干炒牛河 , 泰國最好就看 Phad Thai .今日的午餐有 Phad Thai , 就等我試試這間餐廳的水準 . 呢到的午餐賣 $ 52 , 包括一杯飲品和湯. 在觀塘個地區 , 貴過一般茶餐廳.落單很快就上了一杯餐飲 , 這杯和我上次來的問題一樣 , 太甜了 . 我明白泰國的飲品是比較甜 , 但淡番一點會好少少.跟餐的湯 , 味道很淡 , 而且只有一個酸酸地的味道 , 應該是落了大量的味精 / 檸檬 去較味.之後 , 到了 Phad Thai . 一上檯我就知道出事 , 果D金邊粉完全無光澤 , 食上口無任何熱感 , 應該是一早炒定 , 跟手有人叫就上檯. 其實我也明白 , Lunch 個個也要快 , 好多時也準備定 , 但如果保溫方面做好一些就好.講番 Phad Thai , 同我之前在其他餐廳食的有很大分別 , 果d顏色好怪 , 似落了很多調味料 , 同埋果D粉全部痴埋一齊 , 果D花生

講番 Phad Thai , 同我之前在其他餐廳食的有很大分別 , 果d顏色好怪 , 似落了很多調味料 , 同埋果D粉全部痴埋一齊 , 果D花生 , 很難先可以和金邊粉 mix 埋一起 , 看得出完全是一早準備好 , 之後有人叫就出餐.

明白到一分錢一分貨的道理 , 但是在觀塘呢成業街 , 可以說是木人巷 , 很多餐廳  , 而且呢個位好難做 , 如果食物無改善的話 , 可能會做得很困難下 .

期待下次回來有改善

2020-06-15 277 瀏覽
今日番工, 行過見到呢間餐廳第一日開門營業,樓下有個好似老細嘅人不停叫人上去食嘢 ,我望一望餐牌見到有泰式嘅早餐好不猶豫就上咗去。由於疫情嘅關係,枱與枱之間有發泡膠分隔,可能今日係第一日開張嘅關係,樓面同事都唔係好清楚餐牌嘅內容,我見到有一個泰式牛肉麵,咁我就叫咗呢一個。 上到枱其實我有少少愕然,因為份量都好多吓,味道有少少酸酸地,好有泰國嘅風味,一定好過沙嗲牛肉麵,而且面裏面仲有白蘿蔔,感覺健康好多。可能真係第一日嘅關係,我食完成碗面雞蛋仲未嚟,咁我就問樓面,之後就好快上台,我估係應該之前遺留左。講一講杯奶茶,並不是泰式奶茶而係普通港式的奶茶,味道正正常常但沒有驚喜。 如果下次嚟嘅話,我會試過一個鴨肉河粉,因為早餐食呢一類真係好特別

泰式牛肉麵

2020-06-02
$36 (早餐)
泰式牛肉麵
2020-06-14 341 瀏覽
原本放工後和同事想食越南粉,但找不到我想去那間,又趕時間只好選擇其他。在工厦門口看見有人派傳單,把傳單接過就入去試下。侍應安排我們4人坐6人座位,所以坐位不會過迫,而且坐位也很舒服。坐下就先硏究餐牌,食物相片也非常吸引,我就先選了遊船海南雞湯河,因為趕時間即時提醒侍應我份先上,因為趕時間,侍應也很禮貌回應即時安排。遊船海南雞湯河:湯味特濃,就好像牛腩湯底。海南雞肉嫩滑,沾上海南雞醬汁更加惹味。豬頸肉湯河:清湯處理,豬頸肉爽口,味道也不錯,喜歡清湯選這個就沒錯。特價午餐泰式鹹魚炒飯配冬蔭湯及熱飲:同事喜歡吃辣所以選了這餐,但對她來說是不夠辣,但就很惹味,她很喜歡鹹魚香味。特價午餐鮮蝦炒金邊粉配冬蔭湯及熱飲:每條金邊粉被醬汁沾上,令每一口金邊粉都酸酸甜甜,很開胃,鮮蝦也很爽口,沒腥味,不錯。菠蘿沙冰:賣相非常吸引,同事order,不方便偷一口,下次自己order。
遊船海南雞湯河
豬頸肉湯河