2020-04-16 475 瀏覽
近排少咗出街食飯,有時又懶得煮🤣,食波仔就最啱啦,叮一叮就食得!😋方便又快捷,早午晚餐,甚至宵夜下午茶隨時隨地幾時想食都得。和風牛肉炒烏冬同咖哩雞飯都好惹味啊,食極都唔會厭,食完飯再食埋超足料既糖水,特別鍾意佢嘅咋喳同紫米露,兩款甜品都非常足料同出邊糖水舖食簡直一模一樣味道啊,加少少花奶就更加Perfect啦!近排多咗時間係屋企,所以買定多幾盒放喺雪櫃,隨時想幾時食就幾時食都得喇👍🏻👍🏻

尋晚做野做到勁夜,放工淨係想快D返屋企抖下,唔想出街食又唔想煮飯..經過波仔見到做緊推廣優惠,3月14日至3月29日期間只要like波仔Facebook專頁,於全線波仔門市買滿HK$19或以上盒裝叮叮產品兩盒,即送任何口味之細杯裝糖水一個!買夠4盒送2個糖水,如此類推~買飯送糖水咁正!!即刻買返2盒叮叮飯,揀埋個椰汁紫米露,返屋企慢慢食~最後買左咖哩牛腩飯同椰汁咖哩雞飯,返到屋企已經好肚餓,即刻叮返個椰汁咖哩雞飯醫下肚~椰汁咖哩香濃惹味,雞肉嫩滑;食埋個香甜軟糯既椰汁紫米露勁滿足!!
尋晚做野做到勁夜,
放工淨係想快D返屋企抖下,
唔想出街食又唔想煮飯..

經過波仔見到做緊推廣優惠,
3月14日至3月29日期間
只要like波仔Facebook專頁,
於全線波仔門市買滿HK$19或以上
盒裝叮叮產品兩盒,
即送任何口味之細杯裝糖水一個!
買夠4盒送2個糖水,如此類推~

買飯送糖水咁正!!即刻買返2盒叮叮飯,
揀埋個椰汁紫米露,返屋企慢慢食~

最後買左咖哩牛腩飯同椰汁咖哩雞飯,
返到屋企已經好肚餓,
即刻叮返個椰汁咖哩雞飯醫下肚~
椰汁咖哩香濃惹味,雞肉嫩滑;
食埋個香甜軟糯既椰汁紫米露勁滿足!!
2020-03-13
2020-03-13 543 瀏覽
/波仔🇭🇰/#sa銅鑼灣篇 #sa午餐篇 #sa宵夜篇 ➖➖➖因為疫情關係 少左四圍走所以係屋企時間多左 特別係平日要上online lecture 堂與堂之間又短無得四圍走/煮野食 所以有時食叮叮飯真係好方便😝😝較推薦飯同甜品➖➖➖1️⃣咖哩牛腩飯 $26叮大約七分鐘就食得~都幾足料 有白蘿蔔、薯仔、牛腩有咖哩汁 撈飯食係幾惹味架如果可以多啲汁同餸就好~➖➖➖分數:7.5/10 ➖➖➖2️⃣和風牛肉烏冬 $26 另外有飯都可以揀 叮5分鐘就食得入面嘅牛肉嘅多 份量足夠略嫌油膩左啲🙈🙈➖➖➖分數:6.6/10➖➖➖3️⃣喳咋 $17呢個價錢黎講好抵食~可以分幾次食/ 二至三人份量感覺就好似屋企人煮嘅糖水整體來講唔太甜 而且真係好足料啖啖豆、小麥 仲有啲椰汁味感覺有少少似紫米露🙆🏻‍♀️➖➖➖分數:8.2/10 ➖➖➖4️⃣芝麻糊 $17 同樣價錢 大份夾抵食味道天然 食得出唔太甜如果再有沙沙地口感就好凍熱佳宜 不過個人推薦熱食❤️➖➖➖分數: 7.8/10➖➖➖📍波仔 Eat East
/波仔🇭🇰/
要上online lecture 堂與堂之間又短
無得四圍走/煮野食 所以有時食叮叮飯
真係好方便😝😝較推薦飯同甜品

1️⃣咖哩牛腩飯 $26
叮大約七分鐘就食得~
都幾足料 有白蘿蔔、薯仔、牛腩
有咖哩汁 撈飯食係幾惹味架
如果可以多啲汁同餸就好~
咖喱牛腩飯

略嫌油膩左啲🙈🙈
和風牛肉烏冬

分數:6.6/10
3️⃣喳咋 $17
呢個價錢黎講好抵食~
可以分幾次食/ 二至三人份量
感覺就好似屋企人煮嘅糖水
整體來講唔太甜 而且真係好足料
啖啖豆、小麥 仲有啲椰汁味
感覺有少少似紫米露🙆🏻‍♀️

分數: 7.8/10
📍波仔 Eat East
咖喱牛腩飯
2020-03-10 332 瀏覽
【懶人餐系列】這個星期上班都會選擇留在公司食lunch , 放工都即刻回家, 所以這個波仔叮叮飯很適合上班一族呢!在公司或在家也能吃到好吃的食物, 叮幾分鐘就可以吃, 非常方便, 份量又多!雪櫃裏面有很多款叮叮飯盒供選擇, 有麵類、意粉類、飯類, 還有一系列糖水~ 食用期限長, 可以多買幾盒放在家存貨。今次買了香蒜蜆肉炒意粉及鮮蝦楊州炒飯帶回家。另外, 亦買了一款糖水 (椰汁紫米露), 吃完晚餐, 當然要吃點甜的。香蒜蜆肉炒意粉🍝 - 蜆肉份量多, 意粉有蒜香味。椰汁紫米露 - 紫米分量多, 很有口感, 不會太甜。
【懶人餐系列】

香蒜蜆肉炒意粉🍝 - 蜆肉份量多, 意粉有蒜香味。

椰汁紫米露 - 紫米分量多, 很有口感, 不會太甜。
2020-03-10
2020-03-10 256 瀏覽
咖哩牛腩飯,咖哩味道香辛、幾惹味,牛腩肉質鮮嫩、口感經炆製後好軟腍,飯粒軟硬適中,薯仔、蘿蔔都索曬咖喱汁,咖喱汁配飯味道一流。羅宋湯,充滿住粒粒紅蘿蔔、蕃茄,蕃茄味道香濃,整體味道酸酸哋、好開胃。洋蔥豬扒飯,洋蔥、蕃茄味道濃郁,豬扒幾厚身、口感唔會太腍或太硬,咬落亦有洋蔥汁,所以食落唔會覺得乾身。沙律菜,口感爽脆、清甜,連配日式芝麻醬食用,味道更加清爽。喳咋,使用幾種唔同嘅豆類,加上西米、芋頭、椰汁煮成, 好足料;甜度適中,豆類煮得軟綿,糖水質感濃稠。

沙律菜,口感爽脆、清甜,連配日式芝麻醬食用,味道更加清爽。

2020-02-25 192 瀏覽
Home office, Lunch又行唔開,最方便快捷又唔洗自己煮,當然買定波仔飯、波仔意粉放雪櫃啦!一叮打開就食得, 唔洗額外調味, 懶人首選~鮮茄牛肉醬意粉鮮茄牛肉醬酸酸地幾開胃, 有少少牛肉碎食下, 意粉叮完都唔會好乾, 而且個醬同意粉分隔開, 可以自己控制到意粉酸度椰汁咖哩雞飯雖然椰汁味唔太濃, 但咖哩幾香兼少少辣, 雞冇雪藏味, 肉質幾嫩, 飯粒粒分明。除左飯同意粉, 仲有叮叮糖水做宵夜~喳咋 好足料, 以豆類為主要材料, 每款豆都煮得軟綿, 甜度剛剛好, 不錯的飯後甜品紅豆沙 紅豆夠林, 口感綿滑, 糖水濃稠度適芝麻糊 質地棉滑飽肚, 但芝麻味跟甜度偏淡, 岩哂唔太喜歡食甜野既朋友
Home office, Lunch又行唔開,
最方便快捷又唔洗自己煮,
當然買定波仔飯、波仔意粉放雪櫃啦!
一叮打開就食得, 唔洗額外調味, 懶人首選~

椰汁咖哩雞飯

除左飯同意粉, 仲有叮叮糖水做宵夜~
紅豆沙 紅豆夠林, 口感綿滑, 糖水濃稠度適
 近排多咗喺屋企,有時候懶落街買餸,就會打開雪櫃睇下有咩即食食物可以醫肚。平日除咗買定啲丸呀、點心,我仲有波仔嘅叮叮飯同埋糖水看門口,味道唔錯,間中偷懶都ok。我多數去銅鑼灣分店,近屋企,而且交通方便。和風牛肉飯有洋蔥絲同牛肉片,配牛肉汁食好飽肚。女女讚日本珍珠米粒粒分明,醬汁好餸飯。日式照燒雞扒飯啱小朋友食,配一包照燒汁,甜甜。雞扒大件,肉質口感唔錯。芝麻糊香濃,好大兜,口感幼滑。喳咋足料,唔會太甜😋。快快趣又搞掂一餐👍

我多數去銅鑼灣分店,近屋企,而且交通方便。

2020-02-12 135 瀏覽
🔎 所有波仔門店.宜家嘅時候媽媽都會買定波仔比我做叮叮🥰不但價錢相宜,食物質素都唔差😗而且都算多地點可以買得到😛魚香茄子飯唯然好家常菜式,但我都覺得幾夠味又好食!汁料好夠,飯又唔會太少,撈飯一流!鮮茄牛肉醬意粉牛肉醬唔會比豬肉醬遜色.加上意粉都幾多,我都覺得幾好幾滿意!十分推介💕羅宋湯酸酸哋幾開胃,叮叮嘅會比較稀d,無餐廳嘅咁濃郁!椰汁紫米露香甜軟糯,叮返熱暖粒粒😛而且都有一碗多啲😍呢個價錢絕對抵!題外話:佢哋仲有沙律菜都係好正😋不妨都試下
🔎 所有波仔門店

宜家嘅時候媽媽都會買定波仔比我做叮叮🥰
不但價錢相宜,食物質素都唔差😗而且都算多地點可以買得到😛

魚香茄子飯

羅宋湯
酸酸哋幾開胃,叮叮嘅會比較稀d,無餐廳嘅咁濃郁!

椰汁紫米露
香甜軟糯,叮返熱暖粒粒😛而且都有一碗多啲😍呢個價錢絕對抵!

題外話:佢哋仲有沙律菜都係好正😋不妨都試下

2020-02-08 124 瀏覽
呢排得自己一個係屋企懶得煮飯,係波仔買左飯盒番去食,原來波仔而家有沙律菜賣,又有糖水,點心,選擇好多,好正!羅宋湯濃濃嘅蕃茄味,好多材料係入面。沙律好新鮮,好爽口甜,內附一包芝麻醬,酸酸甜甜好開胃,食下菜健康d。咖哩牛腩飯咖哩帶少少辣,好惹味,牛腩炆到好軟林,薯仔紅蘿蔔都好入味。鮮茄牛肉醬意粉份量好多,男仔食都一定夠飽,意粉唔會好乾身,醬汁好多。紅豆沙勁足料,紅豆全部爆花,粒粒都好香甜,甜度適中。

羅宋湯
濃濃嘅蕃茄味,好多材料係入面。

咖哩牛腩飯
咖哩帶少少辣,好惹味,牛腩炆到好軟林,薯仔紅蘿蔔都好入味。

鮮茄牛肉醬意粉
份量好多,男仔食都一定夠飽,意粉唔會好乾身,醬汁好多。

紅豆沙
勁足料,紅豆全部爆花,粒粒都好香甜,甜度適中。
2020-02-02 114 瀏覽
自問自己係一個幾懶嘅人🙈有時好肚餓但又懶得煮🥺所以多數會買波仔 eat east 嘅一啲波仔飯叮一叮尼食就算😅前排見到佢出左新產品🆕所以又買尼試下🛒麻辣牛腩湯米粉🐂一掀開就見到唔少嘅嫩滑牛腩🐮少少辣仲幾嫩滑💓米粉索晒啲麻辣湯汁🌶雖然唔算好辣,但麻得尼好開胃😋星洲炒米粉💛淡淡咖哩香氣,加上大量嘅叉燒粒🐷米粉食落爽口彈牙,好好味🤤呢款係上年推出嘅🙆🏻‍♀️喺百佳都有得買🥰日式照燒雞扒飯🇯🇵雞扒唔會好柴😉連埋底下甜甜地嘅洋蔥🧅真係好快清完🤣香蒜蜆肉炒意粉🍝一叮完已經聞到好大浸蒜香味🧄蜆肉雖然細隻但勝在夠多👍🏻所以都唔錯㗎
2020-01-12 140 瀏覽
波仔叮叮飯是懶人恩物, 有時上班忙起上來, 就未必有時間外出用膳, 而叮叮飯就夠方便了, 可以帶回公司, 叮一叮就可以吃~我買了兩盒(大盒)波仔飯, 分別是娘惹咖喱雞飯、咖喱牛腩飯。娘惹咖喱雞飯帶微辣, 咖喱味香濃, 還有甜椰奶的味道。咖喱牛腩飯 - 咖哩汁幾香, 汁不會太稀, 牛腩細細件, 一啖牛腩, 一啖白飯, 非常飽肚。 //叮叮菜 //嘩!菜都可以叮!在office食”叮叮” lunch 都可以吸收到足夠的蔬菜營養呢!雜菜包裏面有椰菜、西蘭花🥦、紅蘿蔔🥕、西芹。//羅宋湯//不用到餐廳也能享用西湯~ //中式糖水 - 椰汁紫米露//啖啖紫米, 落足料, 飲落有少少椰香, 質感夠濃稠, 甜度亦剛剛好。

娘惹咖喱雞飯帶微辣, 咖喱味香濃, 還有甜椰奶的味道。

//叮叮菜 //

//羅宋湯//
不用到餐廳也能享用西湯~

//中式糖水 - 椰汁紫米露//
2020-01-12
外賣自取
有時,想喺夜宵食吓糖水,但係又費事特登去買嘅時候就會好苦惱。🤦🏻‍♂ 好彩依家有波仔嘅糖水。😆波仔嘅糖水用一杯杯裝,啱啱好一個人食,而且仲有好多款揀。😙 有海帶綠豆沙,可以用嚟降吓火,食完熱氣嘢最啱食。🔥 然後又有芝麻糊,夠曬香滑,又充滿芝麻嘅香氣。😋 至於椰汁紫米露呢,有好有咬口嘅紫米,加倍口感。😌 喳喳就可以一次過食晒兩種味道。✌🏻 另有冰糖雪燕蓮子羹,養顏必備,亦係炎夏最好嘅糖水。😇每款其實都只係十蚊起,而且凍食又得,叮熱食又得,真係好方便。👍🏻

2019-12-14 99 瀏覽
今日喺銅鑼灣食完飯想食糖水但時間都有啲夜 知道波仔有糖水買就入去睇吓原來波仔而家又去買沙律菜添 平時都係買波仔飯多 而家多咗咁多選擇糖水櫃勁多選擇 佢仲有唔同嘅size可以揀 而且價錢都唔貴添 最上面嗰層我就覺得啱一個人食價錢都係$10左右 下面嗰啲就啱同friend share食 $10就有成280ml 其實都幾大盒😵我最愛嘅芝麻糊♥️一定要揀返盒返去食咋喳都只係貴一蚊咋最後揀咗5款返屋企 咋喳好足料$11真係好抵食冰糖雪耳蓮子羹甜得黎好潤芝麻糊嘅黑芝麻濃郁得黎好綿滑
今日喺銅鑼灣食完飯想食糖水

咋喳好足料$11真係好抵食
冰糖雪耳蓮子羹甜得黎好潤
芝麻糊嘅黑芝麻濃郁得黎好綿滑

2019-12-13 234 瀏覽
🔎 所有波仔門店.自己幾鍾意食波仔糖水,因為佢價錢抵加上一杯份量剛剛好.嘛要叮幾分鐘就食得,啱哂我哋香港人嘅忙碌節奏.紅豆沙消甜唔會太稀,口感軟糯.食落亦非常幼滑.方便又好味,作為飯後甜品好唔錯😎海帶綠豆沙清熱解喝,海帶內含豐富營養,綠豆都幾多,同樣地都唔會太稀,如果鍾意甜d可能紅豆沙更合適.芝麻糊自己都幾鍾意食芝麻,平日飲品都會落d芝麻粉落去,感覺健康好味.比較杰身,如果同我一樣鍾意食杰d,可以試試芝麻糊.椰汁紫米露椰汁西米露就多食,紫米露可能.但我覺得紫米露更香甜軟糯.冬天食完暖笠笠.波仔連紫米露都有埋,的確非常方便.喳咋主要包含數種豆嚟煲,其實非常有益.唔同豆類亦都有不同功效🤓
🔎 所有波仔門店

紅豆沙

海帶綠豆沙

椰汁紫米露

喳咋
主要包含數種豆嚟煲,其實非常有益.唔同豆類亦都有不同功效🤓

2019-10-15 208 瀏覽
還記得中學時代屋企樓下都有間波仔,成日都會買佢D飯黎食,因為又平又好食呀!而加係公司附近都有,我同同事間唔中都會去買下野,咁岩果日去到見到出左點心,一於買黎試試!蝦餃,皮薄餡靚,蝦肉彈牙,令人不禁食多幾粒!叉燒腸粉,都幾多叉燒餡,味道唔會太咸,叮完腸粉皮唔會太乾,腸粉都幾滑!如果可以提供埋甜豉油會更美味!咖哩什菜牛肉餅,外型有點像中式的餡餅,但是內裡是帶有少少辣的咖哩,內裡有什菜和少量牛肉,感覺唔會太肥!估唔到波仔除了有飯、湯、粥、糖水賣,而加仲有點心,非常多元化,而且價錢夠平有飽肚!
蝦餃,皮薄餡靚,蝦肉彈牙,令人不禁食多幾粒!