2018-07-02 842 瀏覽
放假最好约埋啲老友去釣魚啦、早上一齊食早餐再上船、诲上風景怡人、但魚鑊少少、可能係我唔識釣、要揾師傅教授吓先得、上船後攞埋啲魚鑊去左漁湾街市二樓泉記食反同吹水講吓点解今日釣咁少魚、等个伙记埋來寫餸同攞幾支啤酒解渴先、叫左乳鸽、乳鸽炸得好脆皮、因為好肚餓所以叫左个肉絲抄面、面都ok、重有克椒牛仔骨、牛仔骨配洋蔥真係冇得頂好惹味要嚟送酒簡直冇得彈、再叫多幾個餸、有胡椒蝦、蒜蓉侷蠔、蝦還可以、蠔就太老啦、重有个金銀旦菜、菜尚可以、我地今日釣嘅魚來啦。魚就少啲、但蒸得好味道、因為新鲜、食吓飲吓知覺又要埋单走人、已經約埋下次再釣魚和食反。

、但魚鑊少少

、乳鸽炸得好脆皮、因為好肚餓所以叫左个肉絲抄面、

面都ok、重有克椒牛仔骨

、蒜蓉侷蠔、

蝦還可以、蠔就太老啦、重有个金銀旦菜

、菜尚可以、我地今日釣嘅魚來啦。

2017-12-29 812 瀏覽
我雖然係女人,但天生個性格比較粗豪, 除非特殊日子,一定唔會化妝又唔會著高踭鞋又唔會怕凍要披肩,唔鍾意食high tea,永遠牛記笠記,食燒味去大排檔就最啱我。今日我就同我契細佬去咗呢間差唔多全場都係麻佬嘅 泉記 食好嘢,呢度係市政街市大排檔feel, 可以大聲講嘢,就算係粗口橫飛, 隨口吐骨落地都唔會有人理,因為個個都一樣,呢種地方先至啱我。先整個煲仔窩蛋牛肉飯, 塊牛肉打得好綿好香又好味,煮煲仔飯又掌握得好好,撈埋啲蛋汁再加埋啲飯焦,再加上甜甜地嘅豉油,真係好好食。跟住食雞鍋兼且打邊爐,啲肉又新鮮,雞又新鮮,乜嘢都新鮮,係除咗講一句好好食之外,都唔知有咩可以形容,呢啲嘢唔係一般酒樓可以媲美。真正好味又夠feel, 一句講曬,正!

真正好味又夠feel, 一句講曬,正!
2017-12-18 578 瀏覽
昨晚超凍,突然想起打邊爐,凍冰冰,又唔想去得遠,雖然明知已經麻麻地,但因很多人提早做冬,所以很多地方都停了打邊爐,迫不得已到這舖食,完全無諗過7:30已經無晒野食😅😅😅,同負責人講會否加返沽清食物,佢竟然答我無,湯底又開左,焗住食啦,無計,重點有圖有真相,而且有晒時間日期,我諗精明的消費者,應該要睇真啲🤔🤔🤔人不斷入,食物完全唔加😠😠😠,真想反枱走人,早知去茶餐廳食好過,今時今日咁既服務態度😓😓😓,請我都不會再去。到8:15終於加返點食物,但👀見個碟,又無興趣想再攞野食160蚊一位,任食任飲,無時段限制,聽落好吸引,怎會知道原來是這樣😅😅😅,真係有早知就無乞衣🤐🤐🤐都好還見到隻鮑魚識郁😂😂😂,每枱贈送的見面禮,唔洗搶,放♥貴妃蛑有點沙粒,可能因為下午剛在沙灘拾回來,所以非常新鮮帶子堅硬度十足,好彩我牙力都唔錯蟹,瀨尿蝦,蜆都好新鮮,隻隻都跳下跳下,不過應該似剛出細的bb, 越細隻越鮮甜,肉質超柔軟睇見好似好多款式,但其實得個睇字😅😅😅突然感覺好慘,好似比朋友欺騙左咁,越食越傷心,最後選擇離開去左買宵夜食好過😆😆😆我同朋友講,下次唔好搵我😎😎😎,否則絕交

,請我都不會再去。

到8:15終於加返點食物,但👀見個碟,又無興趣想再攞野食

都好還見到隻鮑魚識郁😂😂😂,每枱贈送的見面禮,唔洗搶,放♥

貴妃蛑有點沙粒,可能因為下午剛在沙灘拾回來,所以非常新鮮

帶子堅硬度十足,好彩我牙力都唔錯

睇見好似好多款式,但其實得個睇字😅😅😅

我同朋友講,下次唔好搵我😎😎😎,否則絕交
2017-08-04 771 瀏覽
教會小組完,同弟兄搵地方宵夜,呢道唔多人,餸菜夠火喉又有酒飲,係一個滿足肚皮既好地方。佢宵夜時段仲有特價的,真係超值!估唔到大排檔煮既蠔餅都咁出色,唔係細細仔蠔仔咁簡單,又脆又足料👍🏼糖醋肉排好味過依家出面酒樓hea煮果啲,啖啖肉,夠曬入味😋不過干炒牛河就唔夠鑊氣,不過料夠、味道好!兩個人食咁多做宵夜,真係太誇張🤣所以最好就一大班人,把酒長談就最正,大把位又唔使等👍🏼最重要係價錢實惠😌
糖醋肉排好味過依家出面酒樓hea煮果啲,啖啖肉,夠曬入味😋

2017-08-02 572 瀏覽
位處熟食中心內,雖然外面35度熱辣辣,但泉記嘅冷氣好強勁,坐坐吓覺得凍添。👍街坊食店,食飯、吹水、飲啤酒冇人趕。不過大部份係圓櫈,未必咁好坐。由於天氣太熱,打邊爐嘅人唔多,而我地亦都選擇食小菜飲啤酒。菜譜選擇都幾多。豉椒炒蟶子有驚喜,雖然細細隻又有啲有沙,但份量都幾多,$68對得住有餘啦。薑葱蚊頭腩,走油處理令皮脆肉滑,夠味連薑都食埋,要試。鱔煲,鱔唔夠肥。沙嗲金菇粉絲肥牛,牛肉份量好多。仲叫左肉絲炒麵,麵底有啲碎但好脆,真係要大排檔先食到。生力做推廣$60/3枝大啤,抵飲。

豉椒炒蟶子

薑葱蚊頭腩,走油處理令皮脆肉滑,夠味連薑都食埋,要試。
薑蔥炆頭腩

鱔煲,鱔唔夠肥。
膳煲

沙嗲金菇粉絲肥牛,牛肉份量好多。
沙嗲金菇肥牛粉絲煲

仲叫左肉絲炒麵,麵底有啲碎但好脆,真係要大排檔先食到。

生力做推廣$60/3枝大啤,抵飲。

2017-07-30
  • 豉椒炒蟶子
2017-01-11 864 瀏覽
去泉記食飯最緊要係時令,如果天氣凍應該食羊腩煲時就記緊不要食,因中伏过,份量会比平時少好多,味道亦比平時淡,得果几件羊腩就成300蚊,超唔抵今次我試蝦,好新鮮,味道岩岩好,色香味俱全!呢碟小炒皇頂瓜瓜料足,有尤魚,九菜,腰果,蝦乾,好足料,有少辣,香噴噴咖喱蟹,蟹肉好新鮮,有2隻,有少許膏,有d豆牙,好好味臘鴨竽头煲,好香,竽头好鬆,臘鴨d油混合滑滑椰汁香,一定要試

今次我試蝦,好新鮮,味道岩岩好,色香味俱全!

呢碟小炒皇頂瓜瓜
料足,有尤魚,九菜,腰果,蝦乾,好足料,有少辣,香噴噴
咖喱蟹,蟹肉好新鮮,有2隻,有少許膏,有d豆牙,好好味
臘鴨竽头煲,好香,竽头好鬆,臘鴨d油混合滑滑椰汁香,
一定要試
2017-01-08
2016-07-16 1189 瀏覽
Lunch time時間走咗去全記食返兩個炒小菜,叫咗蝦仁炒蛋,啲蝦都幾大隻同新鮮,啲蛋炒到半生熟咁好好食。魚香茄子煲就好香鹹魚味好惹味,搞到我同個同事都叫咗兩碗飯食。凍檸茶同埋凍奶茶就正正常常水準,都唔錯。
凍檸茶同埋凍奶茶就正正常常水準,都唔錯。
2016-07-14
2015-10-02 2066 瀏覽
佢每日六点鐘開始, 去到已經三分一full左。佢食物嘅種類好多。系屬於自己要出去攞食物果種。比較特別嘅系佢有一臺系擺海鮮嘅。我果日去有扇子和龍蝦,鮮鮑魚,聖子,大蜆子,fish!海鮮嘅質素參次,但系話明任食,唔好食嘅咪唯有不食佢囉。我果日去嘅聖子唔系好新鮮。但系d冰蝦就唔錯!都系果句啦百五蚊任你攞,唔鍾意嘅唔好食囉。除咗海鮮,其他嘅種類都好多。有肥牛啦魚蛋啦....肥牛同埋喱間都系普通街市嘅質素,冇咩特別仲有汽水啤酒任!有唔同種類嘅海鮮揀,先到先得好大只嘅花甲,好好味蝦都幾大只但系有d新鮮,有啲就好梅有好多唔同種類,食呢個其實都抵有比較冷門嘅,雞子...

海鮮嘅質素參次,但系話明任食,唔好食嘅咪唯有不食佢囉。

仲有汽水啤酒任!
汽水櫃
海鮮
有唔同種類嘅海鮮揀,先到先得
大蜆
好大只嘅花甲,好好味
蝦都幾大只但系有d新鮮,有啲就好梅
有好多唔同種類,食呢個其實都抵
有比較冷門嘅,雞子...
2015-09-28
汽水櫃
海鮮
大蜆
2015-07-26 1429 瀏覽
每逢星期六或日,我都會陪老木(或被陪)到此處午餐或下午茶~姐姐們(女侍應)都認得我們,有時候還會分別問我老木或我「要等埋媽咪/仔仔先落單喔?」,甚為親切~向來知道泉記的炒物甚有水準,今次又見識到~~干燒伊麵炒得口感不太乾,也不濕。且麵條也居煙韌囗感~其他的配菜如草菇、芽菜和韮黃也不覺失色。泉記的辣椒油很香~我沒有問他們是自家製還是買的~但我就是喜歡它的香味~
每逢星期六或日,我都會陪老木(或被陪)到此處午餐或下午茶~
向來知道泉記的炒物甚有水準,今次又見識到~~
干燒伊麵 $35
干燒伊麵 $35
2015-03-28 1142 瀏覽
喺機緣巧合之下,小妹喺某星期六嘅晚上同左家人一齊去左柴灣熟食市場食晚飯。熟食市場亦帶比我唔少回憶,而泉記熟食檔,小妹喺年幼嘅時候已經惠顧過嫁啦。當晚我哋嗌左好幾樣小菜,但我就想重點介紹返幾道菜。第一樣就係蛋黃煎大蝦。佢賣相金黃色,傳嚟陣陣香味,蝦頭亦完全唔會覺得有腥味。蝦肉亦十分彈牙,簡直色香味俱全!第二道就係炸雲吞配炸大腸。佢嘅炸雲吞就一般啦,但炸大腸就不得不讚啦!食得多街邊反炸嗰d,對炸大腸嘅印象已經不太好,但呢度嗰d竟然係即炸嘅,真係非常意外。炸大腸唔算好油,容易入口,真係好推介!第三就係咖哩炒飯。佢哋嘅炒飯嘅咖哩味非常重,但又唔會話係好辣。飯亦粒粒分明,小妹都忍唔住食左兩三碗飯呢!

2015-03-21
  • 炸大腸
2012-11-26 1019 瀏覽
放假,吾想打扮,極污WET,又想落街食野,就揀佐呢度,咁,打扮與環境便配合。在街巿的二樓。由朝到晚都有茶餐,好平。這次叫酸辣薯粉,由於我掛住影相,搞到D湯俾薯粉索晒,薯粉越食越大碗,極飽,飽到頂住個胃....但,薯粉仍然很煙UN,沒有一PAT PAT。這店,真的好「街坊」,會再幫襯。

在街巿的二樓。

由朝到晚都有茶餐,好平。
但,薯粉仍然很煙UN,沒有一PAT PAT。

這店,真的好「街坊」,會再幫襯。
酸辣牛雜薯粉
2012-11-24
酸辣牛雜薯粉
2012-05-17 787 瀏覽
lunch time 到了,我同同學來到泉記食飯,個日唔使返學係平日,我都唸住無校服應該唔會有學生價,但啊姐見到我地,就主動問我地係咪學生,我地話係就有學生價了,開心死人,因為學生只係$24就有大大碟頭飯同氣水,正等緊食個時,我地從一個小窗口見到師父炒野,d聲同火就知好夠鑊氣雖然得$24但唔會隨隨便便比你,真係好夠味,而且分量好大,蝦有7,8隻,比飯遮住左,真係學生唔錯選擇,下次試下其他

2012-02-24 688 瀏覽
放學同同學介紹去柴灣熟食檔食宵夜,佢話好多柴灣人都會去GA。我地一行4人叫左幾樣野食(炒蜆,辣酒螺,籠仔荷葉蒸海蝦,仲有一個嗜嗜海鮮煲)。我自己就好少係熟食檔食野,唔係因為驚唔乾淨;而係住既地方附近冇。我地夜晚黎食都唔係太熱,人亦唔係好多。野食方面就一般la~ 價錢平平地宵夜hea 下都唔錯~籠仔荷葉蒸海蝦唔錯!推

籠仔荷葉蒸海蝦唔錯!推
2010-12-20 613 瀏覽
午餐時間四個大男人搵地方食飯, 突然醒起柴灣有個熟食中心, 於是便上來開餐~泉記算是柴灣老字號, 成為了當然之選!! 環境是一般街市大排檔格局, 而且因為是小街市, 熟食中心地方亦較小, 全部加埋大概得六間餐廳. 長條型的設計, 地方感覺更狹窄, 跟其他街市的熟食中心相比, 明顯較遜色...坐定定便點菜了, 由B君發板, 點了羊腩煲和兩個小菜, A君質疑是否夠吃, B君好淡定咁回答 "應該食唔哂...", 嘩~ 有冇咁大碟頭呀? 四個大男人噃... 小小懷疑 上菜了, 先上羊腩煲, size 有大和小, 我們點了小號, 但羊腩都有十數件, 另外枝竹亦不少, 唯獨是馬蹄祇得數粒, 少了一點... 但祇賣八十八元, 仲有一筲箕唐生菜, 算好抵食啦~ 羊腩炆得好入味, 肉質亦夠嫩滑, 有些已經出現離骨現象, 夠哂火喉, 好味!! 之後兩個小菜都上檯了, 义燒炒蛋和涼瓜炆排骨; 炒蛋夠滑, 調味剛好不會過咸, 但义燒嫌太大件, 若切細一點來炒蛋會更適合. 涼爪炆排骨一般水準, 排骨炆得夠淋, 涼瓜則一般水準, 整體合格.因為下午叫小菜有白飯例湯送, 所以祇需要多點一碗飯一碗湯, 但好人姐姐說祇

唔知點解有好多獎杯??

因為下午叫小菜有白飯例湯送, 所以祇需要多點一碗飯一碗湯, 但好人姐姐說祇收飯錢, 例湯送給我們喝, 多謝!!
最後B君估中哂, 我地食唔哂, 碟頭真係好大碟, 價錢又唔貴, 味道合格, 個人覺得比較在連鎖餐廳消費三數十塊吃一頓午飯, 不如選擇這裡叫小菜, 每人才不過四十塊, 拍拍肚皮離開~

P.S. : 因四個大男人食飯, 冇乜機會影相, 祇影了舖面, 食物相欠奉, 唔好意思...
唔知點解有好多獎杯??
  • 羊腩煲
2009-02-16 519 瀏覽
第一次來這裡食午飯,先說環境,一般街市食市,亦唔會有要求!都係迫迫夾,濕立立咁,有小強之類,其實都預咗!食物叫咗枝竹羊腩煲:得幾舊羊腩,枝竹大蒜,水汪汪,應該跟煲一齊上嘅生菜好似失咗踪咁. 要追幾次先有,同埋羊肉好un生炒骨:幾好!餐牌寫明每個小菜送一個白飯,要問先有,仲要等好耐希望可以改善!
第一次來這裡食午飯,先說環境,一般街市食市,
要追幾次先有,同埋羊肉好un

生炒骨:幾好!
餐牌寫明每個小菜送一個白飯,要問先有,仲要等好耐

希望可以改善!